InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Strade Bianche 2019, live op tv en livestream

Strade Bianche 2019, live op tv en livestream

Strade Bianche 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 9 maart vindt Strade Bianche 2019 plaats. Dit is de dertiende editie van deze Italiaanse wielerwedstrijd. Deze fameuze wedstrijd heeft een grandioos parcours, waarin veel ‘gravel roads’ zijn opgenomen. De Strade Bianche 2019 is live op tv te zien en online per livestream te volgen. De Strade Bianche is in 2019 een onderdeel van de UCI World Tour. Er staan in 2019 weer veel prominente deelnemers op de startlijst van deze Italiaanse voorjaarskoers.

Geschiedenis Strade Bianche

Deze koers is eigenlijk ontstaan uit nostalgie. De wedstrijd kwam voort uit een evenement voor wielertoeristen, genaamd de Monte Paschi Eroica. Het oorspronkelijke evenement, dat ook wel kortweg L'Eroica (de heroiek) wordt genoemd, was een soort toertocht voor wielerfans met een grote liefde voor de wielerhistorie. Aan die tocht mocht men alleen deelnemen met fietsen die minstens 30 jaar oud waren en daarbij droegen de meeste deelnemers ook wielershirts die minstens net zo oud waren als hun fietsen. Bovendien koos men bij L'Eroica voor een parcours dat deed denken aan de parcoursen uit de oertijd van de wielersport: een groot deel bestond uit onverharde wegen. Dit waren met name 'gravel roads'.

Profkoers

De bovengenoemde toertocht werd in 1997 voor het eerst georganiseerd en werd zeer populair onder de wielerfans. Daarom besloot men om vanaf 2007 ook een profwielerwedstrijd over zo'n heroïsch parcours met gravel roads te laten rijden. Vanzelfsprekend rijden de renners in die profkoers niet in antieke shirts en op antieke fietsen, maar hebben zij 'gewoon' hun nieuwe teamshirts aan en rijden ze 'gewoon' op hun nieuwe fietsen.

Naamgeving

Net als de toertocht heette de wedstrijd oorspronkelijk ook de 'Monte Paschi Eroica'. In 2009 wijzigde men de naam in Monte Paschi Strade Bianche. Monte Paschi was oorspronkelijk de naamsponsor van dit evenement. Strade Bianche betekent simpelweg 'witte wegen' (een verwijzing naar de 'gravel roads'). Met ingang van 2012 is de sponsornaam weggevallen uit de naam van deze koers en heet de profkoers kortweg 'Strade Bianche'. Buiten Italië is er overigens nog weleens verwarring over de naam van deze koers. Sommigen denken namelijk dat de wedstrijd ‘Strade Bianchi’ heet en dat het fietsenmerk Bianchi de hoofdsponsor is, maar dit is niet het geval.

Voorjaarsklassiekers

Nadat de eerste editie in het najaar was verreden, koos men er met ingang van de twee editie voor om deze profkoers in het voorjaar plaats te laten vinden. Deze wedstrijd past beter in dit jaargetijde, aangezien het een zeer geschikte voorbereidingswedstrijd is voor toppers die in de grote voorjaarsklassiekers willen uitblinken.

Hoewel de Strade Bianche nog een jonge wedstrijd is en op papier niet heel erg belangrijk is (het is immers geen onderdeel van de UCI World Tour), heeft deze koers in de praktijk met name vanwege het prachtige, heroïsche parcours veel allure en is het een zeer geliefde koers bij veel wielerfans. Ook heel wat toprenners beschouwen het als een prachtige koers die ze graag op hun erelijst hebben.

Erelijst Strade Bianche

De Rus Aleksandr Kolobnev was in het najaar van 2007 de eerste coureur die deze prachtige Italiaanse wielerkoers won. De Zwitser Fabian Cancellara zegevierde in 2008. Hij won de wedstrijd in 2012 voor de tweede keer en in 2016 voor de derde keer. Cancellara is daarmee de coureur met de meeste zeges in de Strade Bianche. Deze koers werd ook gewonnen door de Zweed Thomas Lövkvist (2009), de Kazach Maskim Iglinski (2010) en de Belg Philippe Gilbert (2011). In 2013 zegevierde de Italiaan Moreno Moser. De Pool Michal Kwiatkowski won in 2014 en 2017. De Tsjech Zdenek Stybar pakte de zege in 2015. De Belg Tiesj Benoot pakte de zege in 2018.

Parcours Strade Bianche 2019

Het parcours van Strade Bianche heeft in 2019 een lengte van 184 kilometer. Daarvan bestaat circa 64 kilometer uit onverharde wegen, de zogenaamde 'gravel roads'. De eerste gravel road komen de renners al na 17,6 kilometer koers tegen. Op ruim vijftig kilometer van de finish komen de renners op een grote onverharde beklimming van circa 11,5 kilometer. Deze 'gravel road' kan mogelijk een zeer belangrijke rol in het wedstrijdverhaal spelen. Die strook heeft als naam de 'Fabian Cancellara-road' gekregen, als eerbetoon aan de drievoudige winnaar.

Hieronder vindt u een overzicht van de elf 'Gravel Roads' die zijn opgenomen in de route van deze Italiaanse koers. Achter elke gravel road staat vermeld na hoeveel kilometer koers de renners op die weg komen; ook staat er vermeld hoe lang elke gravel road is. De laatste gravel road begint op 13 kilometer van de finish. Dit is echter beslist niet de laatste hindernis die renners tegenkomen. In de slotfase, wanneer de renners reeds in de finishplaats Siena zijn aangekomen, moeten ze nog een korte beklimming overwinnen die circa 16 procent omhoog gaat.

Gravel Roads in het parcours van Strade Bianche 2019

 1. na 17,6 km koers - lengte: 2,1 km
 2. na 25 km - lengte: 5,8 km
 3. na 36,9 km - lengte: 4,4 km
 4. na 47,6 km - lengte: 5,5 km
 5. na 75,8 km - lengte: 11,9 km
 6. na 88,7 km - lengte: 8 km
 7. na 111,7 km - lengte: 9,5 km
 8. na 130 km - lengte: 11,5 km
 9. na 160 km - lengte: 0,8 km
 10. na 164,6 km - lengte: 2,4 km
 11. na 171 km - lengte: 1,1km

Deelnemers: startlijst met rugnummers Strade Bianche 2019

Deelnemers: 21 teams

Alle 18 World Tour Teams staan op de deelnemerslijst van Strade Bianche 2019. Daarnaast hebben drie ProContinentale Teams wildcards gekregen voor deze wedstrijd. De ploegen die wildcards kregen zijn Neri Sottoli Selle Italia KTM (Italië), Nippo-Vini Fantini-Faizane (Italië) en Vital Concept-B&B Hotels (Frankrijk). In totaal staan er dus 21 ploegen op de startlijst van de Strade Bianche 2019.

Startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Strade Bianche 2019? Tot de grote coureurs die op de deelnemerslijst staan, behoren onder meer Vincenzo Nibali, Geraint Thomas, Gianni Moscon, Greg van Avermaet, Tiesj Benoot, Julian Alaphilippe, Bauke Mollema, Wout van Aert, Zdenek Stybar, Jakob Fuglsang, Alexey Loetsenko en Tim Wellens.

Live op tv: Eurosport en Sporza

Welke zender?

Door welke zender wordt de Strade Bianche 2019 live op tv uitgezonden? De Strade Bianche is live te zien bij Eurosport en bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze wedstrijd in de lage landen alleen maar live op tv zou worden uitgezonden door Eurosport. Zij hadden immers een exclusief contract getekend voor de uitzendrechten (live tv en livestream) van wedstrijden van het Italiaanse organisatiebureau RCS (waartoe ook deze Strade Bianche behoort). Later heeft Sporza (VRT) echter alsnog een sublicentie gekocht, zodat deze wedstrijd ook door hen live kan worden uitgezonden.

Sporza: dameswedstrijd en herenwedstrijd live

Het Vlaamse Sporza (VRT) zendt zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd van de Strade Bianche 2019 live op tv uit. De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint om 12u25 op de Vlaamse zender één en verhuist rond 12u50 naar de zender Canvas.

De uitzending van de herenwedstrijd begint bij Sporza om 13u50 op de Vlaamse zender één. De finish van deze wedstrijd is doorgaans wat vroeger dan van andere voorjaarsklassiekers. De finish wordt zelfs al rond 15u30 verwacht (al is dat natuurlijk wel afhankelijk van het koersverloop en het weer).

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de Strade Bianche bij Eurosport?

De dameswedstrijd van de Strade Bianche wordt vanaf 12u30 live uitgezonden op de zender Eurosport 2. Helaas zendt men deze dameskoers niet live uit op het hoofdnet; op die zender geeft men op dat tijdstip de voorkeur aan de oefensessies van de MotoGP.

De herenwedstrijd van de Strade Bianche 2019 wordt wel uitgezonden op het hoofdnet Eurosport 1. De live tv-uitzending de herenwedstrijd begint op die zender om 14u00

Live op de NOS?

Wordt de Italiaanse koers Strade Bianche in Nederland ook live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport? De Nederlandse publieke omroep (NPO - NOS Studio Sport) heeft in tegenstelling tot Sporza geen sublicentie voor deze koers gekocht, dus neen, zij zenden de Strade Bianche niet live uit op tv. Op die middag van zaterdag 9 maart 2019 zendt de NOS daarentegen live het WK shorttrack op tv en via hun livestream uit.

Live wielrennen op tv in maart 2019

Maart is een drukke maand in de wielerwereld. Er is in die periode erg veel wielrennen live op tv te zien. Op de dag na de Strade Bianche begint bijvoorbeeld Parijs-Nice dat live te zien is bij Sporza. Ook Eurosport zendt Parijs-Nice live uit, maar zij focussen zich nog meer op de Tirreno-Adriatico. Op Eurosport is ook de topklassieker Milaan-San Remo live te zien. Daarnaast zijn er op Sporza en Eurosport in maart ook heel veel Vlaamse eendagswedstrijden te zien live op tv en via de livestream te bekijken, van een relatief kleine koers zoals Nokere Koerse tot en met een klassieker zoals Gent-Wevelgem. Op Eurosport is in maart ook de Spaanse World Tour-etappekoers Ronde van Catalonië live te zien op tv en via hun livestream

Livestream Strade Bianche 2019

Livestream Sporza

Er wordt een livestream van Strade Bianche verzorgd door Sporza (VRT). Met die Vlaamse livestream kan men deze Italiaanse koers op een smartphone of computer live volgen. De livestream van Sporza bij de Strade Bianche 2019 is gratis. Deze gratis livestream van Sporza bij Strade Bianche is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de livestream van Sporza officieel alleen in België bekeken mag worden. De livestream van de dameswedstrijd begint om 12u25. De livestream van de herenwedstrijd begint om 13u50. Men vindt de livestream op de middag van 9 maart onder meer op de website van Sporza, in de rubriek 'nu live'. Verder kan men op die zaterdagmiddag deze gratis livestream van de Strade Bianche 2019 ook vinden via de rubriek 'Wielrennen' op die site. Daarnaast is het mogelijk om Vlaamse gratis livestream te bekijken via de Sporza App.

Livestream Eurosport

Deze Italiaanse wedstrijd is in Nederland en België live te volgen via een livestream van Eurosport. Hun officiële livestream van de Strade Bianche 2019 bevindt zich op de middag van 9 maart op de Eurosport Player. Om live deze stream te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die app te hebben. De livestream van Eurosport voor herenwedstrijd van de Strade Bianche 2019 is beschikbaar vanaf 13u50. Daarvoor is er vanaf circa 12u25 ook een livestream beschikbaar van de dameswedstrijd.

Livestream Go App

Voor Nederlandse wielerliefhebbers is er nog een ander alternatief waarmee men per livestream de Strade Bianche 2019 kan bekijken: de Go App (online tv). Daarmee is het mogelijk om per livestream naar de live-uitzendingen van de Strade Bianche 2019 op Sporza en Eurosport te kijken. Deze app is een product van Ziggo. Elke livestream op deze Ziggo Go App kan men in de gehele EU bekijken. (In de meeste landen buiten de Europese Unie is elke livestream van deze dienst van Ziggo overigens wel 'geo-blocked' geblokkeerd.) Met de Ziggo Go App kan men niet alleen per livestream naar de Strade Bianche 2019 kijken; men kan bij deze dienst achteraf de live-uitzendingen van deze heroïsche Italiaanse koers ook terugkijken.

Livestream NOS?

Is het mogelijk om deze Italiaanse voorjaarskoers via een livestream te bekijken op de site van de NOS? Neen, aangezien de NOS geen sublicentie voor de uitzendrechten van de Strade Bianche heeft, kunnen ze geen livestream van deze wedstrijd aanbieden. Helaas had de NOS ook al geen stream bij het Vlaamse openingsweekend, terwijl ze in het verleden vaak wel een gratis livestream en een live tv-uitzending aanboden van de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Later in het voorjaar van 2019 biedt de NOS Studio Sport echter wel een gratis livestream (en live tv-uitzendingen) aan bij topklassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik.

Livestream van Strade Bianche NLziet? Nee

NLziet is een app die onder meer als mogelijkheid biedt om via een livestream naar diverse Nederlandse tv-zenders te kijken. Is het mogelijk om via die app op zaterdag 9 maart per livestream naar deze heroïsche Italiaanse wielerwedstrijd te kijken? Nee, op die app is niet een livestream beschikbaar van deze wedstrijd. Men kan met die app namelijk alleen via de livestream kijken naar de zenders van Talpa (SBS Broadcasting), RTL Nederland en de NPO (Nederlandse publieke omroep). Geen van deze zenders zendt live op tv deze Italiaanse koers uit en dus kan men ook niet via een livestream op die app op 9 maart 2019 naar deze wedstrijd kijken.

Livestream FloBikes? Alleen Canada en USA

Er wordt ook een livestream van de Strade Bianche 2019 geproduceerd door FloBikes. Dit bedrijf uit Noord-Amerika heeft in Europa enige populariteit gekregen vanwege hun online-uitzendingen van met name veldritten. Hun livestream van de Strade Bianche 2019 is echter niet bedoeld voor kijkers in Europa. Deze livestream mag men alleen in Canada en de Verenigde Staten bekijken. Voor kijkers uit andere landen is de livestream van FloBikes bij deze heroïsche voorjaarskoers 'geo-blocked'.

Uitslag Strade Bianche 2019

 1. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep 4:47:14
 2. Jakob Fuglsang (Den) Astana op 2 sec.
 3. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma op 27 sec.
 4. Zdenek Stybar (Tsj) Deceuninck-QuickStep op 1:00
 5. Tiesj Benoot (Bel) Lotto Soudal z.t.
 6. Greg Van Avermaet (Bel) CCC 1:01
 7. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana op 1:04
 8. Simon Clarke (Aus) EF Education First op 1:08
 9. Toms Skujins (Let) Trek-Segafredo op 1:12
 10. Tim Wellens (Bel) Lotto-Soudal op 1:21

Voorgaande editie: uitslag Strade Bianche 2018

 1. Tiesj Benoot (Bel) Lotto Soudal in 5:03:33
 2. Romain Bardet (Fra) AG2R op 39 sec.
 3. Wout Van Aert (Bel) Veranda's Willems op 58
 4. Alejandro Valverde (Spa) Movistar op 1:25
 5. Giovanni Visconti (Ita) Bahrain-Merida op 1:27
 6. Robert Power (Aus) Mitchelton-Scott op 1:29
 7. Zdenek Stybar (Tsj) QuickStep op 1:42
 8. Peter Sagan (Slw) Bora-Hansgrohe op 2:08
 9. Pieter Serry (Bel) QuickStep op 2:11
 10. Gregor Mühlberger (Oos) Bora-Hansgrohe op 2:18

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fietsen in Toscane op de "Strade Bianche"In de Chianti Senese streek liggen over verschillende plaatsen verdeeld de “strade bianche”. De ondergrond bestaat uit w…
Ronde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 12 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2019 georganiseerd. Het is de 113e editie van deze Italiaanse klass…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 wordt verreden op zondag 3 maart. Dit is de 71e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-B…
Bronnen en referenties
 • http://www.gazzetta.it/Speciali/StradeBianche/en/
 • https://www.veldritkrant.be/nieuws/2018-01-15/begint-van-aert-aan-zijn-voorjaar-in-strade-bianche
 • http://www.touretappe.nl/strade-bianche-2016/route-sb-2016
 • http://eroica.cyclingfever.com/race.html?_ap=historie
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Strade_Bianche
 • http://www.touretappe.nl/strade-bianche-2017/parcours-sb-2017/
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/229310/giro-2017-androni-giocattoli-en-nippo-vini-fantini-grijpen-naast-wildcard.html

Reageer op het artikel "Strade Bianche 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!