Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestream

Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestream De eerste etappe van de Giro d'Italia 2019 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 11 mei. De start is in Bologna, de finish is in San Luca. De lengte van het parcours is 8,2 kilometer. Deze openingsrit is een klimtijdrit: de tijd eindigt bovenop een klim. De Nederlander Tom Dumoulin behoort tot de favorieten voor de zege in deze openingstijdrit. Deze eerste etappe van de Giro 2019 is live op tv en online per livestream te bekijken.

Proloog?

De openingsrit van de Giro d'Italia 2019 is dus een tijdrit, maar in tegenstelling tot veel andere openingstijdritten van etappekoersen, heeft deze tijdrit in de Giro 2019 niet officieel het predicaat 'proloog'. Om officieel een proloog genoemd te mogen worden, mag een openingstijdrit maximaal 8 kilometer lang zijn. De openingstijdrit van de Giro 2019 heeft echter een lengte van 8,2 kilometer. Deze openingsetappe heet daarom dus niet 'de proloog' maar 'de eerste etappe'.

Omdat veel wielervolgers echter gewend zijn om een openingstijdrit automatisch de naam ‘proloog’ te geven, zullen toch veel wielerfans en ook journalisten de openingsrit in de praktijk alsnog de ‘proloog van de Giro 2019’ noemen. In 2016 was bijvoorbeeld de eerste etappe van de Giro in Apeldoorn ook een tijdrit, die in theorie te lang was om het officiële predicaat ‘proloog’ te dragen, maar toch noemden in de volksmond velen het gewoon ‘de proloog van de Giro in Apeldoorn’.

Giro d'Italia 2019l

De Giro d’Italia 2019 duurt van zaterdag 12 mei tot en met zondag 2 juni. Het rittenschema van de Giro 2019 bestaat uit 21 etappes. Op de startlijst van de Giro staan 22 teams, die allemaal met 8 renners van start gaan. De deelnemende ploegen zijn de 18 teams die een World Tour-licentie hebben en daarnaast doen er vier ProContinentale teams mee met een wildcard.

Parcours eerste etappe (openingstijdrit) Giro op 11 mei 2019

De eerste etappe van de Giro 2019 gaat van start in Bologna. De finish ligt in San Luca. Het parcours heeft een lengte van 8,2 kilometer. Hoe ziet het parcours van deze openingsrit eruit? De eerste circa 6 kilometer van de route zijn relatief vlak. Daarna volgt er echter een klim van 2,1 kilometer. De steilste stukken van die klim hebben een stijgingspercentage van ruim 16 procent. Het gemiddelde stijgingspercentage van deze klim is 9,7 procent. De finish ligt bovenop de heuvel.

Voorbeschouwing: favorieten tijdrit

Eén van de topfavorieten voor de zege in deze openingstijdrit van de Giro d'Italia is de Nederlander Tom Dumoulin. Een andere coureur die tot de grote favorieten behoort is Primoz Roglic. Andere belangrijke kanshebbers voor de topkasseringen zijn onder meer Bob Jungels, Ion Izagirre, Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Victor Campenaerts, Vincenzo Nibali en Pello Bilbao. Het wordt interessant om te zien hoe de verhouding tussen de klimmers en de pure tijdrijders is in deze tijdrit. Is die slotfase net te steil voor de pure tijdritspecialisten zoals Campenaerts, of kunnen zij dit toch goed aan? En in hoeverre kunnen pure klimmers tijd pakken in die slotfase, vergeleken met de tijdrijders?

Deelnemers: starttijden en startvolgorde openingstijdrit (eerste etappe)

Hoe ziet de volledige startlijst met starttijden van deze tijdrit eruit? Opvallende genoeg is Tom Dumoulin de eerste renner die van start gaat (om 16u50). Ook een groot aantal andere toprenners heeft er met opzet voor gekozen om reeds vroeg van start te gaan. (Bij de meeste koersen is het de gewoonte dat de toppers juist laat van start gaan in een tijdrit.) De belangrijkste reden voor de keuze voor een vroege start bij deze tijdrit is de weersvoorspelling: men vreest dat het in de loop van de avond slechter weer wordt. De laatste renner die van start gaat is Salvatore Puccio om 19u45. Hieronder vindt u de starttijden van een aantal prominente deelnemers aan de Giro 2019, zoals de klassementsrenners, de tijdritspecialisten en de Nederlanders.

Starttijden van Nederlanders en favorieten:

 • 16u50 – Tom Dumoulin (Ned)
 • 16u52 – Ilnur Zakarin (Rus)
 • 16u54 – Miguel Angel Lopez (Col)
 • 16u56 – Bob Jungels (Lux)
 • 16u57 – Victor Campenaerts (Bel)
 • 16u58 – Vincenzo Nibali (Ita)
 • 17u01 – Primoz Roglic (Slv)
 • 17u02 – Mikel Landa (Spa)
 • 17u16 – Ion Izaguirre (Spa)
 • 17u24 – Richard Carapaz (Ecu)
 • 17u34 – Sam Oomen (Ned)
 • 17u43 – Ramon Sinkeldam (Ned)
 • 17u44 – Laurens ten Dam (Ned)
 • 17u45 – Jos van Emden (Ned)
 • 17u49 – Bauke Mollema (Ned)
 • 18u01 – Rafal Majka (Pol)
 • 18u07 – Koen Bouwman (Ned)
 • 18u51 – Tom Leezer (Ned)
 • 19u13 – Antwan Tolhoek (Ned)
 • 19u43 – Simon Yates (UK)

Live op tv - openingsrit: tijdrit Giro op Eurosport (zaterdag 11 mei 2019)

Op welke zender?

De Giro d’Italia 2019 wordt in Nederland en België exclusief live op tv uitgezonden door Eurosport. Bij veel voorgaande edities werd deze ronde ook live door het Vlaamse Sporza uitgezonden. Ook zond NOS Studio vaak een deel van de Giro live op tv uit. Sinds 2017 heeft echter Eurosport een exclusief contract met de organisator van de Giro (RCS), waardoor sindsdien alleen Eurosport nog maar deze wedstrijd live op tv kan uitzenden.

Hoe laat?

Hoe laat begint de live-uitzending van deze tijdrit? De live tv-uitzending van deze openingsrit van de Giro d'Italia 2019 begint op zaterdag 11 mei om 16u37. (Oorspronkelijk stond in hun programmering dat de live-uitzending om 16u30 zou beginnen, doch dit is gewijzigd naar 16u37.)

Livestream tijdrit Giro 2019 (zaterdag 11 mei)

Livestream Eurosport

De openingstijdrit van de Giro 2019 is ook via een livestream bij Eurosport te bekijken. Net als bij de tv-uitzendingen van de Giro 2019 heeft Eurosport ook voor de online live-uitzendingen (de livestream) de exclusieve uitzendrechten voor Nederland en Vlaanderen. De officiële livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Men dient een betaald abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van de openingsrit van de Giro 2019 te kunnen bekijken. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Met zo'n livestream kan men naar de openingstijdrit van de Giro d'Italia 2019 kijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van Eurosport.

Eurosport maakt online z'n slogan 'The Home Of Cycling' duidelijk waar. Per livestream kan men op de Eurosport Player het hele jaar door live naar heel veel wielerwedstrijden kijken. Tijdens de Giro d'Italia 2019 zendt men bij Eurosport via hun livestream onder meer ook de Tour of California uit. In de zomer van 2019 is bij Eurosport ook elke etappe van de Tour de France integraal (van start tot finish) te zien op hun livestream.

Alternatief: livestream Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar deze openingsrit van de Giro d'Italia te kijken. Deze streamingdienst is een product van VodafoneZiggo. Op die app kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder Eurosport. Deze livestream is beschikbaar voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Men kan men die app per livestream in de gehele Europese Unie live naar tv kijken.

FloBikes: livestream alleen voor USA en Canada

Deze openingstijdrit van de Giro 2019 wordt ook via een livestream uitgezonden door FloBikes. Deze livestream is echter alleen maar te bekijken door abonnees in Canada en de Verenigde Staten. Voor kijkers vanuit Europese landen is hun livestream bij deze Giro 'geo-blocked'.

Livestream Sporza? NPO? NLziet? Neen

Is het voor Vlamingen ook mogelijk om de Giro via een livestream van Sporza te bekijken? Kunnen Nederlanders deze koers bekijken via een livestream bij de NPO? Of via een livestream van NLziet? Neen, al deze media-organisaties hebben niet de live-uitzendrechten en kunnen deze Giro dus niet online per livestream uitzenden.

Uitslag eerste etappe Giro 2019 (tijdrit)

 1. Primoz Roglic (Slv) Jumbo-Visma in 12:54
 2. Simon Yates (UK) Mitchelton-Scott op 19 sec.
 3. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida op 23 sec.
 4. Miguel Angel Lopez (Col) Astana op 28 sec.
 5. Tom Dumoulin (Ned) Sunweb z.t.
 6. Rafal Majka (Pol) BORA Hansgrohe op 33 sec.
 7. Tao Geoghegan Hart (UK) Ineos op 35 sec.
 8. Laurens De Plus (Bel) Jumbo-Visma z.t.
 9. Bauke Mollema (Ned) Trek Segafredo op 39 sec.
 10. Damiano Caruso (Ita) Bahrain Merida op 40 sec.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Romandië 2019, live op tv en livestreamRonde van Romandië 2019, live op tv en livestreamDe 73e editie van de Ronde van Romandië gaat van start op dinsdag 30 april 2019. Deze wielerkoers eindigt op zondag 5 me…
Tour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamTour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamOp vrijdag 19 juli wordt de 14e etappe verreden van de Tour de France 2019. Dit is een individuele tijdrit. De start en…
De tijdrit binnen het wielrennenDe tijdritten in de Tour de France zijn bij iedereen wel bekend. Sinds dit discipline in de Tour van 1934 werd toegepast…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…

Krachttraining: Een atletisch lichaam krijgenEen zogenoemde 'v-shape' is een bekende term in de wereld van bodybuilding. Het houdt in dat je een atletisch ogende v-v…
Schaatstalent Reina AnemaReina Anema (25-07-1993) is een schaatstalent uit het Friese Gorredijk. Waar zij begonnen is als klein meisje met grote…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeruzalem
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rotskoepel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Italië_2019
 • http://www.gazzetta.it/Giroditalia/2019/en/
 • https://www.touretappe.nl/giro-2018-parcours/etappe-1-italie-route-2018/

Reageer op het artikel "Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!