InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour 2019 - favorieten bolletjestrui (bergklassement)

Tour 2019 - favorieten bolletjestrui (bergklassement)

Tour 2019 - favorieten bolletjestrui (bergklassement) De 106e editie van de Ronde van Frankrijk gaat op zaterdag 6 juli 2019 van start. Deze Tour eindigt op zondag 28 juli in de Franse hoofdstad Parijs. Welke klimmers behoren in de Tour de France 2019 tot de grote kanshebbers voor de bolletjestrui? Hoe werkt de puntentelling van het bergklassement in de Tour 2019? Hoe is de geschiedenis van het bergklassement in de Tour de France verlopen?

Historie: bergklassement Tour de France

Voorloper: Meilleur Grimpeur

De Tour de France bestaat sinds 1903. In 1905 werden er voor het eerst serieuze cols opgenomen in het parcours. Met ingang van die editie bestond er daarom ook een aparte trofee voor de 'beste klimmer van de Tour' ('Meilleur Grimpeur'). In die begintijd werd door de journalisten van de organiserende krant L'Auto ieder jaar gekozen wie de 'Meilleur Grimpeur' van de Tour was. Dit was natuurlijk een nogal subjectieve wijze om de beste klimmer te kiezen.

Bergklassement

De directeur van de Tour de France, Henri Desgrange, besloot begin jaren dertig dat er voortaan op een objectievere manier moest worden bepaald wie de 'King of the Mountains' was. Met ingang van 1933 kwam er daarom een nieuwe, officieel bergklassement, waarvoor renners op de toppen van de beklimmingen punten konden verdienen. De Spanjaard Vicente Trueba won de eerste editie van dit bergklassement.

Bolletjestrui

In 1975 werd er pas een bergtrui geïntroduceerd. Voortaan zou de leider in het bergklassement, net als reeds lang het geval was bij het puntenklassement en het algemeen klassement, een herkenbare trui gaan dragen. Bij het puntenklassement was dat al jaren de groene trui, bij het algemeen klassement was dat al sedert vele decennia de gele trui. Bij het bergklassement werd dat de bolletjestrui. Waarom koos men voor dat bolletjesmotief ('polka dot') bij de bergtrui? Dat had simpelweg te maken met de toenmalige hoofdsponsor van dat klassement: een chocolademerk, waarvan het snoepgoed in witte verpakkingen met rode bollen zat.

Erelijst

Recordhouder qua aantal eindzeges in het bergklassement is Richard Virenque. Hij won de bergtrui zeven keer. Op de gedeelde tweede plek staan Frederico Bahamontes en Luciën van Impe, die allebei zes keer dit klassement wonnen. Recente winnaars van dit klassement zijn Anthony Charteau (2010), Samuel Sanchez (2011), Thomas Voeckler (2012), Nairo Quintana (2013), Rafal Majka (2014 en 2016), Chris Froome (2015), Warren Barguil (2017) Julian Alpahilippe (2018). Twee keer werd de bergtrui door een Nederlander gewonnen: Steven Rooks (1988) en Gert-Jan Theunisse (1989).

Tour de France 2019

Het rittenschema van de Tour 2019 bestaat uit 21 etappes. De Tour begint in Brussel op zaterdag 6 juli. Op de tweede dag (zondag 7 julijuli) staat er een ploegentijdrit op het programma. In de tweede week rijden de renners door de Pyreneeën. In de derde week rijdt het peloton in de Alpen. De Tour 2019 is live op tv en via livestream te volgen bij onder meer Sporza, de NOS en Eurosport. Op de deelnemerslijst van de Tour 2019 staan 22 teams die met 8 renners van start gaan.

Klassementen Tour 2019

In de Tour 2019 strijden de deelnemers om vier verschillende leiderstruien. Vanzelfsprekend is de belangrijkste leiderstrui de gele trui (algemeen klassement). Daarnaast strijden de sprinters in de Tour de France om de groene trui (puntenklassement). De jonge klassementsrenners strijden om de witte trui (jongerenklassement). En de klimmers strijden dus om de bolletjestrui (bergtrui). Daarnaast zijn er ook nog diverse andere klassementen, waarvoor geen trui wordt uitgedeeld, zoals het klassement van de 'meest strijdlustige renner' en het ploegenklassement.

Klimmers: favorieten bergklassement Tour de France 2019

Wie zijn de belangrijke kanshebbers voor de bolletjestrui in de Tour de France 2019? In het verleden waren er vaak grote specialisten die zich helemaal op dit klassement focusten en die dus ook makkelijk vooraf aan waren te wijzen als de grote favorieten voor de zege in het bergklassement. Anno 2019 is dat echter niet meer zo duidelijk vooraf te voorspellen, mede doordat de puntentelling na de Tour van 2010 veranderd is. De nieuwe puntentelling heeft ervoor gezorgd dat renners meer punten kunnen behalen in de finales van de grote bergetappes (namelijk: dubbele punten op de slotklim).

Voorheen gingen specialisten die zich op de bolletjestrui richtten juist onderweg veel punten rapen en konden ze er zo in slagen om dit klassement te winnen. Door de nieuwe puntentelling zijn echter de punten die onderweg behaald kunnen worden, relatief gezien minder belangrijk geworden dan de punten op de slotklimmen. De kans is daardoor groter geworden dat de bergtrui naar een renner gaat die zich eigenlijk op het algemeen klassement focust en daarnaast bijna ‘per ongeluk’ als mooie bonus ook het bergklassement wint.

Quintana, Thomas, Bardet, Bernal, Pinot?

Doordat er dubbele punten te rapen zijn bij de slotklim van elke etappe die bergop eindigt, verdienen de topklassementsrenners automatisch heel veel punten voor het bergklassement, ook als ze zich helemaal niet focussen op die punten. Hierdoor won bijvoorbeeld Chris Froome in de Tour van 2015 het bergklassement, terwijl hij zich eigenlijk volledig focuste op het algemeen klassement (dat hij eveneens won).

In 2019 bestaat de kans weer, dat één van de grote toppers, de favorieten voor de Tourzege, zoals Quintana, Pinot, Thomas, Bernal of Bardet, automatisch zoveel bergpunten verdient (als gevolg van de strijd om de gele trui) dat hij daardoor 'per ongeluk' het bergklassement wint. Ook is het mogelijk dat één van deze favorieten voor de gele trui op een gegeven moment het zicht op de eindzege in het algemeen klassement verliest, maar dat hij op dat moment al zo veel punten voor het bergklassement heeft verdiend, dat hij alsnog besluit om van de bolletjestrui zijn nieuwe hoofddoel te maken.

Wie de kanshebbers zijn voor het bergklassement is ook heel erg afhankelijk van het koersverloop in de Tour 2019. Als vaak vluchtgroepen met aanvallers de ruimte krijgen om te strijden om de dagzeges in de grote bergritten, dan groeit de kans dat toch een aanvaller de bolletjestrui kan winnen. Als echter de vluchtersgroepen weinig ruimte krijgen en de strijd om de dagzeges in de bergen vaak tussen de grote favorieten voor de Tourzege gaat, dan krijgen die coureurs die het algemeen klassement als hoofddoel hebben ook meer kans om (deels soms 'per ongeluk') de bergtrui te winnen.

Julian Alpahilippe

De Fransman Julian Alaphilippe is één van de allerbeste renners ter wereld, als het parcours heuvelachtig is of door het middengebergte gaat. Dat heeft hij bewezen door diverse klassiekers te winnen en door in 2018 ook de bolletjestrui in de Tour te winnen. Alaphilippe is een renner met een zeer aanvallende instelling, maar ook met een sterke explosie (sprint) bovenop heuvels. Hij moet dus wederom tot de belangrijke kanshebbers voor het bergklassement worden gerekend. Zijn enige nadeel is echter wel, dat hij doorgaans, vergeleken met de echte klassementsrenners, minder goed is in het echte hooggebergte (cols met een top van circa 2000 meter boven de zeespiegel).

Warren Barguil?

In 2017 werd het bergklassement van de Tour de France gewonnen door de Fransman Warren Barguil. Hij is een zeer aanvallende coureur. Indien hij in vorm is, behoort hij tot de subtoppers in hooggebergte. Na zijn succesvolle Tour van 2017 heeft deze Franse klimmer echter door diverse redenen (waaronder fysieke tegenslagen) twee mindere jaren gehad. Hij hoopt zijn oude vorm echter voor de Tour van 2019 te herwinnen en beschouwt het bergklassement als één van zijn grote doelen in deze Ronde van Frankrijk.

Aanvallers

Tot de aanvallend ingestelde renners die tijdens hun aanvallen onderweg veel punten voor de bolletjestrui zouden kunnen scoren en zo dus een grote rol in dit klassement zouden kunnen gaan spelen, behoren onder meer ook de Fransen Lilian Calmejane en David Gaudu, de Italiaan Giulio Ciccone, de Spanjaarden Omar Fraile en Pello Bilbao, en de Belg Thomas de Gendt.

Overige kanshebbers bolletjestrui

Ook veel toppers en subtoppers onder de klassementsrenners in de Tour 2019 moeten tot de kanshebbers voor de eindzege in het bergklassement worden gerekend, zoals Steven Kruijswijk, Enric Mas, Mikel Landa en Adam Yates.

Puntentelling bergklassement 2019 (bolletjestrui)

Hieronder vindt u de puntentelling voor het bergklassement van de Tour de France 2019. Hierbij geldt sedert enige jaren een extra regel: als de finish van een rit bovenop een berg ligt (van de buitencategorie, eerste categorie of tweede categorie), dan ontvangen de renners dubbele punten op die slotklim.

Puntentelling bergklassement Tour 2019 (bolletjestrui):

 • Buitencategorie - Hors Categorie: 25, 20, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4 en 2 punten
 • 1e categorie: 10, 8, 6, 4, 2 en 1 p.
 • 2e categorie: 5, 3, 2 en 1 p.
 • 3e categorie: 2 en 1 p.
 • 4e categorie: 1 p.

Prijzengeld in de bergen: prijzenschema bergtrui

Welke bedragen zijn er te verdienen aan prijzengeld in de Tour de France? De eindwinnaar van het bergklassement krijgt 25.000 euro. Per dag dat een renner in de bolletjestrui rijdt, krijgt hij 300 euro. Op de toppen van de cols in deze Tour zijn ook financiële bonussen te verdienen. Wie als eerste over de top van een berg van de buitencategorie komt, krijgt 800 euro. Wie als eerste op de top van een heuvel van de vierde categorie passeert, krijgt 200 euro. Als eerbetoon aan Henri Desgrange (de vroegere Tourorganisator) bestaat er ook nog een extra grote prijs voor de renner die als eerste op de top van Col du Galibier passeert. Deze prijs heet de 'Souvenir Henri Desgrange'. Hieraan is een geldbedrag verbonden van 5000 euro.

Uitslag bergklassement Tour 2019

 1. Romain Bardet (Fra) AG2R 86 punten
 2. Egan Bernal (Col) Ineos 78 p.
 3. Tim Wellens (Bel) Lotto-Soudal 75 p.
 4. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Merida 67 p.
 5. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain Merida 59 p.
 6. Simon Yates (UK) Mitchelton Scott 59 p.
 7. Nairo Quintana (Col) Movistar 58 p.
 8. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana 45 p.
 9. Steven Kruijswijk (Ned) Jumbo Visma 44 p.
 10. Mikel Landa (Spa) Movistar 42 p.

Voorgaande editie: uitslag bergklassement 2018

In 2018 was het weer een echte aanvaller die dit klassement won: de Fransman Julian Alaphilippe won het bergklassement. Hij scoorde 170 punten. Op de tweede plek eindigde een andere aanvaller: Warren Barguil met 91 punten. Ook de derde plek ging naar een aanvaller: Rafal Majka behaalde 76 punten. Op de vierde plek eindigde de Tourwinnaar Geraint Thomas. De Nederlander Tom Dumoulin werd vijfde in het bergklassement. In deze Tour was het bergklassement dus weer echt een prooi voor aanvallende renners die zich vooral op de bergtrui focusten. Renners die zich daarentegen op het algemeen klassement focusten, zoals Thomas en Dumoulin, eindigden in de bergstand 'slechts' in de subtop. In andere jaren ging dat wel anders; dan scoorden sommige klassementsrenners, die zich eigenlijk puur op het algemeen klassement focusten, onderweg tijdens de wedstrijd 'per ongeluk' zoveel bergpunten, dat ze daardoor 'per ongeluk' het bergklassement wonnen.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bergklassement in Tour de France: hoe werkt dat?In de Tour de France zijn altijd meerdere etappes ingedeeld die het peloton door de Franse Alpen en de Pyreneeën brengen…
Tour de France: wie is de beste klimmer van het peloton?Tour de France: wie is de beste klimmer van het peloton?De Alpen en de Pyreneeën zijn in de Tour de France het strijdtoneel voor de meest heldhaftige taferelen van het wielrenn…
De Tour de FranceDe Tour de FranceDe Tour de France, ofwel de Ronde van Frankrijk, wordt elk jaar gereden. Het is een wielerwedstrijd van meerdere dagen.…
WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)Op zondag 29 september 2019 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Het parc…
Tour de France 2020 - het parcours en etappeschemaTour de France 2020 - het parcours en etappeschemaDe Tour de France 2020 gaat op zaterdag 27 juni van start in Nice. De slotrit van de Tour de France 2020 vindt plaats op…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bergklassement_Ronde_van_Frankrijk
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Mountains_classification_in_the_Tour_de_France
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_de_la_montagne_du_Tour_de_France
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Rolland_(wielrenner)
 • http://www.letour.fr/le-tour/2016/us/sporting-stakes-rules.html#IMG

Reageer op het artikel "Tour 2019 - favorieten bolletjestrui (bergklassement)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Dirk, 27-07-2018 12:28 #1
Er zijn vandaag (27juni)nog 77 bergpunten te verdienen, hoe kom je dan aan 77 als je jullie puntentelling voor het bergklassement van de tour 2018 gebruikt?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!