InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Jingle Cross Iowa City 2018 World Cup: live tv en livestream

Jingle Cross Iowa City 2018 World Cup: live tv en livestream

Jingle Cross Iowa City 2018 World Cup: live tv en livestream Op zaterdag 29 september 2018 wordt in Iowa City (USA) de Jingle Cross verreden. Deze veldrit telt mee voor de UCI Telenet World Cup Cyclocross 2018-2019. De Jingle Cross is live op tv te zien. Ook is deze Amerikaanse wereldbekerveldrit via een livestream op het internet te volgen. Welke renners hebben in het verleden deze Amerikaanse veldrit gewonnen? Waar bevindt zich het parcours van deze cyclocross? Welke deelnemers staan bij de Jingle Cross Iowa City 2018 op de startlijst?

Locatie: Iowa City

De naam Iowa komt van de Indianenstam Ioway die vroeger in dit gebied woonde. In 1846 kreeg dit gebied officieel de status van een staat binnen de Verenigde Staten van Amerika. In de begintijd was Iowa City de hoofdstad van de staat Iowa. In 1857 werd echter Des Moines de nieuwe hoofdstad en dat is het sindsdien gebleven.

Iowa City is anno 2016 een stad met circa 60.000 inwoners. Deze plaats heeft de beschikking over een eigen universiteit: de University of Iowa. De universiteit bestaat sinds 1847. Tot de beroemdheden die afgestudeerd zijn aan deze universiteit behoren onder meer de schrijver John Irving en de statisticus George Gallup.

Prominente personen uit Iowa

Een beroemde inwoner van Iowa is de veelvuldig gelauwerde schrijfster Marilynne Robinson. Zij won in 2005 de Pulitzer Prize en ontving in 2013 van president Obama de National Humanites Medal. Een andere beroemdheid die afkomstig is uit deze plaats is Nate Ruess. Deze singer-songwriter is de frontman van de band Fun, die wereldhits scoorde met onder meer de nummers 'We are young' en 'Some nights'. Daarnaast scoorde Nate Ruess ook een wereldhit in samenwerking met zangeres Pink: 'Just give me a reason'.

Jingle Cross

In Iowa wordt al jarenlang een (voor Amerikaanse begrippen) grote veldrit gehouden, genaamde de Jingle cross. In 2002 werd die cross gewonnen door Robert Ventura. In 2006 won een opvallende naam deze wedstrijd: Chris Horner, de Amerikaan die vooral faam maakte als klimmer (ronderenner) en later onder meer de Ronde van Spanje zou winnen.

Todd Wells won de Jingle Cross twee keer: in 2007 en 2009. Jamie Driscoll won de wedstrijd in Iowa drie keer: in 2010, 2011 en 2012. De Amerikaanse veldrittopper Jeremy Powers won de cross in 2013. In 2014 pakte voor het eerst een niet-Amerikaan de zege in deze wedstrijd: Ben Berden. In 2015 werd de cross gewonnen door de 'good old' Jonathan Page. Deze Amerikaan was vele jaren eerder, in 2007, de eerste niet-Europeaan die erin slaagde om een medaille te winnen op het WK veldrijden voor profs. Hij won toen de zilveren medaille in Hooglede-Gits.

In 2016 was de Jingle Cross voor het eerst een onderdeel van de Telenet UCI World Cup Cyclocross. Dat jaar pakte de Belg Wout van Aert de zege in Iowa. Hij zegevierde voor zijn landgenoten Laurens Sweeck en Kevin Pauwels. In 2017 werd deze wereldbekercross gewonnen door de Nederlander Mathieu van der Poel.

Veldrijden in Amerika

Cyclocross is een sport in opkomst in de Verenigde Staten van Amerika. In 2013 werd voor het eerst het WK cyclocross gehouden in Amerika (St. Lousville). In 2015 werd er voor het eerst een Amerikaanse veldrit opgenomen in de UCI wereldbeker: Cross Vegas. Met ingang van het 2016 is dus de cross van Iowa City als tweede Amerikaanse veldrit opgenomen in de wereldbeker veldrijden. Met ingang van 2017 is de Cross Vegas geen wereldbekerwedstrijd, maar is er wel een andere Amerikaanse cross opgenomen in de Telenet UCI Wereldbeker: de Trek Waterloo Cyclocross.

Wereldbeker Veldrijden 2018-2019

De Telenet UCI World Cup Cyclocross bestaat in de winter van 2018-2019 uit tien wedstrijden. De openingswedstrijd van dit wereldbekerseizoen is de Trek Waterloo Cyclocross, die op zondag 23 september 2018 werd verreden. De negende en laatste wedstrijd van de Wereldbeker Veldrijden 2018-2019 is de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide, die op 27 januari 2019 plaatsvindt.

Programma Jingle Cross Iowa City 2018

De wereldbekerwedstrijden van Iowa worden verreden op zaterdag 29 september 2018. Zoals vaak het geval is in de Verenigde Staten, beperkt men zich echter niet tot één wedstrijddag op dit veldritparcours. Ook op de dagen voorafgaand aan de wereldbekercross wordt het parcours al gebruikt voor diverse veldritten. Dit geldt niet alleen voor breedtesport, maar ook voor de profs. Op zaterdag 28 september vindt er voor de heren elite en dames elite al een internationale profcross van de eerste categorie plaats op het parcours. Op zondag 30 september vindt er voor hun een profcross van de tweede categorie plaats. Diverse topprofs die in Iowa zijn voor de wereldbekerwedstrijd van de zondag, zullen ook al op vrijdag en/of zondag van start gaan.

Tijdschema World Cup Cyclocross Iowa City 2018

Hieronder vindt u het tijdschema van de wereldbekercross in Iowa City. Er is een tijdsverschil van zeven uur tussen enerzijds Iowa (tijdzone CST) en anderzijds Nederland en Vlaanderen (tijdzone CET). Dat betekent dus dat de wedstrijd van de heren elite (profs) voor de kijkers in België en Nederland op zaterdagavond om 21u30 begint. Let op: bij deze wedstrijd staat dus, net als bij de wereldbekercross in Waterloo, eerst de herenwedstrijd op het programma en daarna de dameswedstrijd. Dat is dus anders dan bij de meeste Europese crossen, waarbij de wedstrijd van de heren elite traditioneel de afsluitende wedstrijd is.

Hoofdprogramma - zaterdag 29 september 2018:

 • 14u30 plaatselijke tijd - wereldbekerwedstrijd heren elite (dat is om 21u30 in Nederland en België)
 • 16u15 plaatselijke tijd - wereldbekerwedstrijd dames elite (dat is om 23u15 in Nederland en België)

Parcours Jingel Cross Iowa City World Cup 2018

Het parcours van de Jingle Cross Iowa City heeft een lengte van 3100 meter. De hoofdingang van het parcours bevindt zich bij Whoville. De renners rijden onder meer door het Frostbite Forest en over de Mount Krumpit. Ook zijn er twee zandbakken opgenomen in het parcours van deze manche van de Telenet UCI World Cup Cyclocross.

Deelnemers: selecties Nederland en België

De renners uit de top 50 van de UCI wereldranglijst hebben automatisch startrecht bij elke wedstrijd van de wereldbeker veldrijden. Vanwege de grote reis naar Amerika en ook vanwege de plek in het seizoen nemen echter zeker niet alle Nederlanders en Belgen die zich gekwalificeerd hebben voor deze wedstrijd daadwerkelijk deel aan deze cross. Bij de dames focussen bijvoorbeeld diverse Nederlandse rensters zich in september nog op het wegwielrennen, zij beginnen pas later aan het veldritseizoen en zij gaan daarom niet van start in de Amerikaanse wereldbekerrossen. Daarnaast zijn er echter ook diverse veldrijders die het bijvoorbeeld als een te grote kostenpost beschouwen om deze trip naar Amerika te maken; zij rijden in deze periode daarom in Europese veldritten. Nederland staat slechts met een kleine selectie op de startlijst van deze wereldbekercross. Hieronder vindt u de Nederlandse en Belgische selectie van dit deze wereldbekerveldrit in Iowa City.

Niet op de startlijst: Mathieu van der Poel

Op de deelnemerslijst van deze wereldbekerveldrit ontbreekt in 2018 bijvoorbeeld ook Mathieu van der Poel. Na z'n drukke zomerseizoen (waarin hij zeer sterk presteerde op de weg en op de mountainbike), heeft dit Nederlandse fenomeen met z'n begeleiders besloten om z'n veldritseizoen iets later te laten beginnen dan hij oorspronkelijk van plan was. Mathieu van der Poel rijdt op 6 oktober 2018 zijn eerste cross van het seizoen: de Brico Cross Meulebeke (Berencross). Ook David van der Poel staat niet op de startlijst van de Iowa City World Cup Cyclocross. Hij rijdt in september niet in de Verenigde Staten, maar in Europese crossen.

Selectie Nederland Jingle Cross Iowa City (World Cup) 2018

 • Elite heren (profs): Lars van der Haar, Corné van Kessel, Stan Godrie en Sieben Wouters.
 • Elite dames: Sophie de Boer, Maud Kaptheijns, Marianne Vos, Geerte Hoeke, Inge van der Heijden en Fleur Nagengast.

Belgische selectie wereldbeker veldrijden Jingle Cross Iowa City 2018

 • Elite dames: Sanne Cant, Alicia Franck, Ellen Van Loy, Loes Sels en Axelle Bellaert.
 • Elite heren: Wout van Aert, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Tim Merlier, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout, Daan Soete, Eli Iserbyt, Tom Meeusen, Nicolas Cleppe, Kevin Pauwels, Thijs Aerts, Jim Aernouts, Diether Sweeck en Jens Adams.

Deelnemers: startlijst met rugnummers Iowa City 2018

Welk deelnemers staan op 29 september 2018 allemaal op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite (profs) bij deze Amerikaanse wereldbekercross in Iowa City? En welke rugnummers dragen de deelnemers bij deze veldrit? Hieronder vindt u de deelnemerslijst met rugnummers van deze manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden.
Deelnemers: startlijst met rugnummer, heren elite (profs) - Jingle Cross Iowa City
1 AERT Wout van (Bel)
2 AERTS Toon (Bel)
3 SWEECK Laurens (Bel)
4 VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
5 MERLIER Tim (Bel)
6 SOETE Daan (Bel)
7 HERMANS Quinten (Bel)
8 ISERBYT Eli (Bel)
9 PAUWELS Kevin (Bel)
10 MEEUSEN Tom (Bel)
11 AERTS Thijs (Bel)
12 ADAMS Jens (Bel)
13 CLEPPE Nicolas (Bel)
14 AERNOUTS Jim (Bel)
15 SWEECK Diether (Bel)
16 HAAR Lars van der (Ned)
17 KESSEL Corné van (Ned)
18 WOUTERS Sieben (Ned)
19 GODRIE Stan (Ned)
20 CHAINEL Steve (Fra)
21 CANAL Fabien (Fra)
22 BOULO Matthieu (Fra)
23 FALENTA Alois (Fra)
24 BOROS Michael (Tsj)
25 HYDE Stephen (USA)
26 ORTENBLAD Tobin (USA)
27 WERNER Kerry (USA)
28 HECHT Gage (USA)
29 KISSEBERTH Jack (USA)
30 DRISCOLL James (USA)
31 WHITE Curtis (USA)
32 POWERS Jeremy (USA)
33 HAIDET Lance (USA)
34 CLARK Anthony (USA)
35 KAISER Cody (USA)
36 PETROV Spencer (USA)
37 THOMPSON Eric (USA)
38 LINDINE Justin (USA)
39 BRUNNER Eric (USA)
40 WILLSEY Cooper (USA)
41 ELLWOOD Grant (USA)
42 DILLMAN Andrew (USA)
43 HAM Michael (Can)
44 O'DONNELL Trevor (Can)
45 RICHEY Craig (Can)
46 SANDERSON Brody (Can)
47 HOLMGREN Gunnar (Can)
48 DINIZ Nicholas (Can)
49 NILES Isaac (Can)
50 JETTE Cameron (Can)
51 FIELD Ian (UK)
52 MILLBURN Garry (Aus)

Live op tv: Telenet, Play Sports en Eurosport op 29 september 2018

Live bij Telenet, Play Sports en Proximus

Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de UCI wereldbeker en heeft ook de uitzendrechten van deze Amerikaanse veldrit. De cross wordt live uitgezonden op de zender PlayTime (voor alle abonnees van digitale tv bij Telenet) en daarnaast ook op de betaalzender Telenet Play Sports. Op de zender Play Sports begint op zaterdag 29 september om 21u30 de herenwedstrijd. (Let op: die wordt hier dus ook weer voorafgaand aan de dameswedstrijd verreden, net als bij de Cyclocross Waterloo.) Daarna begint de live tv-uitzending van de dameswedstrijd van deze Amerikaanse wereldbekerwedstrijd (waarvan de start rond 23u15 is). De wedstrijd is in België overigens niet alleen bij Telenet, maar ook op een kanaal bij Proximus te bekijken.

De Nederlandse publieke omroep NOS heeft ook de live-uitzendrechten van deze Amerikaanse veldrit. Zij deze manche van de Wereldbeker Veldrijden niet live op tv uit, maar wel via een livestream (meer info: zie verderop). Door de Vlaamse publieke omroep Sporza wordt deze Amerikaanse cross op zaterdag 29 september niet live op tv uitgezonden en biedt men ook geen livestream aan. Er wordt door Sporza echter wel een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross uitgezonden. Telenet werkt overigens samen met Sporza. Later in het seizoen zijn diverse andere wereldbekercrossen behalve op Telenet Play Sports ook live te zien op Sporza (VRT).

Live op tv bij Eurosport

De wereldbekerwedstrijd van Iowa City 2018 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint op zaterdag 29 september 2018 om 21u30 op Eurosport 1. Daarna volgt op diezelfde zender de live tv-uitzending van de dameswedstrijd, vanaf circa 23u15.

29 september: sport live op tv

Het weekend van 29 september is een druk tv-weekend voor sportliefhebbers. Op de middag van 29 september wordt de wegrit van het WK dameswielrennen verreden. Op die middag begint ook het WK damesvolleybal. Op de avond van 29 september is onder meer het WK kickboksen met Rico Verhoeven live op tv en per livestream te volgen.

Veldrijden live op tv

Welke crossen zijn live op tv en online per livestream te bekijken in de week na de Jingle Cross Iowa City 2018? Op zaterdag 6 oktober wordt de Brico Berencross Meulebeke live uitgezonden. Op zondag 7 oktober is de GP Mario de Clercq te Ronse live te zien.

Live op het internet: livestream Jingle Cross 2018 op 29 september

Livestream Eurosport - Wereldbeker Veldrijden

De wereldbekerwedstrijden zijn ook live te volgen via een livestream. Er wordt bij de Jingle Cross Iowa 2018 onder meer een officiële livestream beschikbaar gesteld door Eurosport. Met die livestream kan men op de avond van zaterdag 29 september dus op een computer of smartphone naar de Jingle Cross Iowa City kijken. De livestream van Eurosport voor deze Jingle Cross bevindt zich op de Eurosport Player App. Om die livestream van de Jingle Cross Iowa City te bekijken, dient men een betaald abonnement op deze streamdienst te hebben. De livestream van de Jingle Cross begint tegelijk met de live tv-uitzending van deze Amerikaanse cross. Dit houdt in dat de livestream op 29 september om circa 21u30 begint, met eerst de herenwedstrijd en daarna de dameswedstrijd.

Livestream Telenet

Daarnaast is deze Amerikaanse wereldbekerwedstrijd op zaterdag 29 september 2018 ook live te bekijken bij Telenet Play Sports (met Vlaams commentaar). Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Men kan deze officiële livestream vinden op de website van Telenet Play Sports. Die livestream is helaas echter alleen beschikbaar voor abonnees van Telenet Play Sports.

UCI livestream en Flobikes Stream

Ook is er bij deze manche van de Wereldbeker Veldrijden een uitzending (met Engels commentaar) te zien zijn op het YouTube-channel van de internationale wielerunie UCI. De officiële stream van de UCI is echter 'geo-restricted', wat inhoudt dat deze niet in alle landen te ontvangen is. Ook het bedrijf Flobikes biedt een livestream van deze veldrit aan op 29 september 2018. Hun livestream mag bij deze Amerikaanse wereldbekerveldrit echter officieel alleen in Canada bekeken worden.

Livestream NOS World Cup Cyclocross Iowa

In dat seizoen 2017-2018 zond de NOS alle wereldbekercrossen uit via een gratis livestream (die overigens wel geo-restricted was). Het was af te wachten of de NOS in het seizoen 2018-2019 wederom alle wereldbekerveldritten via een gratis livestream zouden uitzenden. Bij de eerste Amerikaanse wereldbekercross in Waterloo (op 23 september) was er geen livestream beschikbaar bij de NOS. Daardoor vreesden veel veldritliefhebbers dat ook de andere wedstrijden van de Wereldbeker Veldrijden niet via een livestream door de NOS zouden worden uitgezonden. Het goede nieuws is echter dat de Jingle Cross Iowa City op zaterdag 29 september 2018 wel live online wordt uitgezonden via een gratis stream van NOS Studio Sport. Hun gratis livestream bevindt zich op de avond van 29 september op de website van de NOS. Deze gratis livestream van de World Cup Iowa City is helaas wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men deze buiten Nederland niet mag bekijken. De livestream van de herenwedstrijd begint om 21u30, de stream van de dameswedstrijd begint om 23u15.

Ziggo Go App

Een alternatieve wijze om geheel legaal in de EU op een computer (of smartphone of tablet) per livestream naar de veldrit van Iowa City 2018 te kijken, is beschikbaar bij Ziggo. Zij bieden de 'Ziggo Go App' aan. Hiermee kan men per livestream naar tv kijken binnen de EU. Zo kan men ook per livestream naar Eurosport kijken. Met deze app kan men op de avond van zondag 29 september 2018 dus live via de stream kijken naar de Jingle Cross Ioway City 2018 (World Cup Cyclocross), zonder dat men een abonnement nodig heeft op de Eurosport Player App of op Telenet Play Sports.

Uitslagen Jingle Cross Iowa 2018

Uitslag heren elite (profs)

 • Toon Aerts (Bel)
 • Wout van Aert (Bel)
 • Michael Vanthourenhout (Bel)
 • Quinten Hermans (Bel)
 • Corné van Kessel (Ned)
 • Tim Merlier (Bel)
 • Kevin Pauwels (Bel)
 • Eli Iserbyt (Bel)
 • Laurens Sweeck
 • Daan Soete (Bel)

Uitslag dames elite

 1. Kaitie Keough (USA)
 2. Evie Richards (UK)
 3. Marianne Vos (Ned)
 4. Sophie De Boer (Ned)
 5. Sanne Cant (Bel)
 6. Eva Lechner (Ita)
 7. Katerina Nash (Tsj)
 8. Caroline Mani (Fra)
 9. Maghalie Rochette (Can)
 10. Loes Sels (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Jingle Cross Iowa City 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u06'28"
 2. Laurens Sweeck (Bel) op 43 sec.
 3. Quinten Hermans (Bel) 44"
 4. Kevin Pauwels (Bel) 54"
 5. Lars van der Haar (Ned) 58"
 6. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'28"
 7. Toon Aerts (Bel) 1'43"
 8. Gianni Vermeersch (Bel) 1'46"
 9. Michael Boros (Tsj) 1'46"
 10. Jens Adams (Bel) 1'59"

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • http://dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=12184
 • http://nl.thetimenow.com/united_states/louisiana/iowa
 • http://jinglecross2.com/index.php/schedule-4/uci-world-cup-of-cyclo-cross
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Iowa_City,_Iowa

Reageer op het artikel "Jingle Cross Iowa City 2018 World Cup: live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!