InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Jingle Cross Iowa City 2019 World Cup: live tv en livestream

Jingle Cross Iowa City 2019 World Cup: live tv en livestream

Jingle Cross Iowa City 2019 World Cup: live tv en livestream Op zaterdag 14 september 2019 wordt in Iowa City (USA) de Jingle Cross verreden. Deze veldrit telt mee voor de UCI Telenet World Cup Cyclocross 2019-2020. De Jingle Cross is live op tv te zien. Ook is deze Amerikaanse wereldbekerveldrit via een livestream op het internet te volgen. Welke renners hebben in het verleden deze Amerikaanse veldrit gewonnen? Waar bevindt zich het parcours van deze cyclocross? Welke deelnemers staan bij de Jingle Cross Iowa City 2019 op de startlijst?

Locatie: Iowa City

De naam Iowa komt van de Indianenstam Ioway die vroeger in dit gebied woonde. In 1846 kreeg dit gebied officieel de status van een staat binnen de Verenigde Staten van Amerika. In de begintijd was Iowa City de hoofdstad van de staat Iowa. In 1857 werd echter Des Moines de nieuwe hoofdstad en dat is het sindsdien gebleven.

Iowa City is anno 2016 een stad met circa 60.000 inwoners. Deze plaats heeft de beschikking over een eigen universiteit: de University of Iowa. De universiteit bestaat sinds 1847. Tot de beroemdheden die afgestudeerd zijn aan deze universiteit behoren onder meer de schrijver John Irving en de statisticus George Gallup.

Prominente personen uit Iowa

Een beroemde inwoner van Iowa is de veelvuldig gelauwerde schrijfster Marilynne Robinson. Zij won in 2005 de Pulitzer Prize en ontving in 2013 van president Obama de National Humanites Medal. Een andere beroemdheid die afkomstig is uit deze plaats is Nate Ruess. Deze singer-songwriter is de frontman van de band Fun, die wereldhits scoorde met onder meer de nummers 'We are young' en 'Some nights'. Daarnaast scoorde Nate Ruess ook een wereldhit in samenwerking met zangeres Pink: 'Just give me a reason'.

Jingle Cross

In Iowa wordt al jarenlang een (voor Amerikaanse begrippen) grote veldrit gehouden, genaamde de Jingle cross. In 2002 werd die cross gewonnen door Robert Ventura. In 2006 won een opvallende naam deze wedstrijd: Chris Horner, de Amerikaan die vooral faam maakte als klimmer (ronderenner) en later onder meer de Ronde van Spanje zou winnen.

Todd Wells won de Jingle Cross twee keer: in 2007 en 2009. Jamie Driscoll won de wedstrijd in Iowa drie keer: in 2010, 2011 en 2012. De Amerikaanse veldrittopper Jeremy Powers won de cross in 2013. In 2014 pakte voor het eerst een niet-Amerikaan de zege in deze wedstrijd: Ben Berden. In 2015 werd de cross gewonnen door de 'good old' Jonathan Page. Deze Amerikaan was vele jaren eerder, in 2007, de eerste niet-Europeaan die erin slaagde om een medaille te winnen op het WK veldrijden voor profs. Hij won toen de zilveren medaille in Hooglede-Gits.

In 2016 was de Jingle Cross voor het eerst een onderdeel van de Telenet UCI World Cup Cyclocross. Dat jaar pakte de Belg Wout van Aert de zege in Iowa. Hij zegevierde voor zijn landgenoten Laurens Sweeck en Kevin Pauwels. In 2017 werd deze wereldbekercross gewonnen door de Nederlander Mathieu van der Poel. In 2018 werd deze wedstrijd gewonnen door de Belg Toon Aerts.

Veldrijden in Amerika

Cyclocross is een sport in opkomst in de Verenigde Staten van Amerika. In 2013 werd voor het eerst het WK cyclocross gehouden in Amerika (St. Lousville). In 2015 werd er voor het eerst een Amerikaanse veldrit opgenomen in de UCI wereldbeker: Cross Vegas. Met ingang van het 2016 is dus de cross van Iowa City als tweede Amerikaanse veldrit opgenomen in de wereldbeker veldrijden. Sinds 2017 is de Cross Vegas geen wereldbekerwedstrijd meer. Er is daarvoor in de plaats wel een andere Amerikaanse cross opgenomen in de Telenet UCI Wereldbeker: de Trek Waterloo Cyclocross.

Wereldbeker Veldrijden 2019-2020

De Telenet UCI World Cup Cyclocross bestaat in de winter van 2019-2020 uit negen wedstrijden. De openingswedstrijd van dit wereldbekerseizoen is de Jingle Cross. De tweede wedstrijd van de Wereldbeker Veldridjen wordt eveneens in Amerika verreden: de Trek Waterloo Cyclocross (zondag 22 september). De negende en laatste wedstrijd van de Wereldbeker Veldrijden 2019-2020 is de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide, die in januari 2020 plaatsvindt.

Programma Jingle Cross Iowa City 2019

De wereldbekerwedstrijden van Iowa worden verreden op zaterdag 14 september 2019. Zoals vaak het geval is in de Verenigde Staten, beperkt men zich echter niet tot één wedstrijddag op dit veldritparcours. Ook op de dagen voorafgaand aan de wereldbekercross wordt het parcours al gebruikt voor diverse veldritten. Dit geldt niet alleen voor breedtesport, maar ook voor de profs. Op vrijdag 13 september vindt er voor de heren elite en dames elite al een internationale profcross van de tweede categorie plaats op het parcours. Op zondag 14 september vindt er voor hun een profcross van de tweede categorie plaats. Diverse topprofs die in Iowa zijn voor de wereldbekerwedstrijd van de zaterdag, zullen ook al op vrijdag en/of zondag van start gaan.

Tijdschema World Cup Cyclocross Iowa City 2019

Hieronder vindt u het tijdschema van de wereldbekercross in Iowa City. Er is een tijdsverschil van zeven uur tussen enerzijds Iowa (tijdzone CST) en anderzijds Nederland en Vlaanderen (tijdzone CET). Dat betekent dus dat de wedstrijd van de heren elite (profs) voor de kijkers in België en Nederland op zaterdagavond om 22u00 begint. Let op: bij deze wedstrijd staat dus, net als bij de wereldbekercross in Waterloo, eerst de herenwedstrijd op het programma en daarna de dameswedstrijd. Dat is dus anders dan bij de meeste Europese crossen, waarbij de wedstrijd van de heren elite traditioneel de afsluitende wedstrijd is.

Hoofdprogramma - zaterdag 14 september 2019:

 • 15u00 plaatselijke tijd - wereldbekerwedstrijd heren elite (dat is om 22u00 in Nederland en België)
 • 16u45 plaatselijke tijd - wereldbekerwedstrijd dames elite (dat is om 23u45 in Nederland en België)

Parcours Jingel Cross Iowa City World Cup 2019

Het parcours van de Jingle Cross Iowa City heeft een lengte van 3100 meter. De hoofdingang van het parcours van deze veldrit bevindt zich bij Whoville. De renners rijden onder meer door het Frostbite Forest en over de Mount Krumpit. Ook zijn er twee zandbakken opgenomen in het parcours van deze manche van de Telenet UCI World Cup Cyclocross.

Deelnemers: selecties Nederland en België

De renners uit de top 50 van de UCI wereldranglijst hebben automatisch startrecht bij elke wedstrijd van de wereldbeker veldrijden. Vanwege de grote reis naar Amerika en ook vanwege de plek in het seizoen nemen echter zeker niet alle Nederlanders en Belgen die zich gekwalificeerd hebben voor deze wedstrijd daadwerkelijk deel aan deze cross. Bij de dames focussen bijvoorbeeld diverse Nederlandse rensters zich in september nog op het wegwielrennen, zij beginnen pas later aan het veldritseizoen en zij gaan daarom niet van start in de Amerikaanse wereldbekerrossen. Daarnaast zijn er echter ook diverse veldrijders die het bijvoorbeeld als een te grote kostenpost beschouwen om deze trip naar Amerika te maken; zij rijden in deze periode daarom in Europese veldritten. Nederland staat slechts met een kleine selectie op de startlijst van deze wereldbekercross.

Nederlandse selectie World Cup Cyclocross Iowa City:

 • Heren elite: Lars van der Haar, Corné van Kessel, Joris Nieuwenhuis, Sieben Wouters, Maik van der Heijden en Stan Godrie.
 • Dames elite: Maud Kaptheijns, Inge van der Heijden, Sophie de Boer, Monique van Ree en Manon Bakker.

Belgische selectie World Cup Cyclocross Iowa City

 • Heren elite: Toon Aerts, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Gianni Vermeersch, Quinten Hermans, Daan Soete, Jens Adams, Tom Meeusen, Vincent Baestaens, Jim Aernouts, Thijs Aerts, Sander Loockx en Diether Sweeck.
 • Dames elite: Loes Sels, Ellen van Loy en Marthe Truyven.

Niet op de startlijst: Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Op de deelnemerslijst van deze wereldbekerveldrit ontbreekt in 2019 bijvoorbeeld ook Mathieu van der Poel. Hij focust zich op het WK wegwielrennen 2019 dat in Yorkshire wrodt verreden. Ook Wout van Aert ontbreekt bij de Amerikaanse wereldbekerveldritten. Hij is nog herstellende van het zware blessureleed dat hij in de Tour 2019 opliep.

Deelnemers: startlijst met rugnummers Cyclocross Iowa City 2019

Welk deelnemers staan op zaterdag 14 september 2019 in Iowa City allemaal op de startlijst van de wedstrijd voor heren elite (profs) bij deze Amerikaanse wereldbekercross in Iowa City? En welke rugnummers dragen de deelnemers bij deze veldrit? Hieronder vindt u de complete startlijst met rugnummers van deze wereldbekercross.

Jingle Cross Iowa City 2019 (Wereldbeker Veldrijden), startlijst met rugnummers: heren elite (profs)
2. HAAR Lars van der (Ned)
3. KESSEL Corne van (Ned)
4. NIEUWENHUIS Joris (Ned)
5. WOUTERS Sieben (Ned)
6. GODRIE Stan (Ned)
7. HEIJDEN Maik van der (Ned)
8. AERTS Toon (Bel)
9. VANTHOURENHOUT Michael(Bel)
10. SWEECK Laurens (Bel)
11. HERMANS Quinten (Bel)
12. VERMEERSCH Gianni (Bel)
13. ISERBYT Eli (Bel)
14. ADAMS Jens (Bel)
15. SOETE Daan (Bel)
16. MEEUSEN Tom (Bel)
17. AERNOUTS Jim (Bel)
18. BAESTAENS Vincent (Bel)
19. CLEPPE Nicolas (Bel)
20. AERTS Thijs (Bel)
21. SWEECK Diether (Bel)
22. LOOCKX Lander (Bel)
23. CHAINEL Steve (Fra)
24. ORTS Felipe (Spa)
25. SUAREZ Kevin (Spa)
26. WHITE Curtis (USA)
27. HYDE Stephen (USA)
28. WERNER Kerry (USA)
29. HECHT Gage (USA)
30. HAIDET Lance (USA)
31. DRISCOLL James (USA)
32. KAISER Cody (USA)
33. ORTENBLAD Tobin (USA)
34. BRUNNER Eric (USA)
35. DILLMAN Andrew (USA)
36. FIX Brannan (USA)
37. THOMPSON Eric (USA)
38. BRADFORD-PARISH Kevin(USA)
39. NOEL Sam (USA)
40. GOMEZ Benjamin (USA)
41. FUNSTON Scott (USA)
42. LANDO Nicholas (USA)
43. SWARTZ Caleb (USA)
44. RUEGG Timon (Zwi)
45. KUHN Kevin (Zwi)
46. WINTERBERG Lukas (Zwi)
47. TREY Jarno (Est)
48. JETTE Cameron (Can)
49. HAM Michael van den (Can)
50. O'DONNELL Trevor (Can)
51. RICCI Christian (Can)
52. VANDALE Danick (Can)

Live op tv: Telenet, Play Sports en Eurosport op 14 september 2019

Live bij Telenet, Play Sports en Proximus

Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de UCI wereldbeker en heeft ook de uitzendrechten van deze Amerikaanse veldrit. De cross wordt live uitgezonden op de zender PlayTime (voor alle abonnees van digitale tv bij Telenet) en daarnaast ook op de betaalzender Telenet Play Sports.

Op de zender Play Sports 3 begint op zaterdag 14 september om 21u45 de live tv-uitzending van de herenwedstrijd. De start van de herenwedstrijd is om 22u00. (Let op: die herenwedstrijd wordt hier dus eerder dan de dameswedstrijd verreden, net als bij de Cyclocross Waterloo.) Daarna begint de live tv-uitzending van de dameswedstrijd van deze Amerikaanse wereldbekerwedstrijd (waarvan de start rond 23u45 is). De wedstrijd is in België overigens niet alleen bij Telenet, maar ook op een kanaal bij Proximus te bekijken.

De Nederlandse publieke omroep NOS heeft ook de live-uitzendrechten van deze Amerikaanse veldrit. Zij deze manche van de Wereldbeker Veldrijden niet live op tv uit, maar wel via een livestream (meer info: zie verderop). Door de Vlaamse publieke omroep Sporza wordt deze Amerikaanse cross op zaterdag 14 september niet live op tv uitgezonden en biedt men ook geen livestream aan. Er wordt door Sporza echter wel een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross uitgezonden. (Een uitgebreide samenvatting van deze manche van de Wereldbeker Veldrijden is bij Sporza op zondag 15 september om 14u15 te zien op de zender VRT één.) Telenet werkt overigens samen met Sporza. Later in het seizoen zijn diverse andere wereldbekercrossen behalve op Telenet Play Sports ook live te zien op Sporza (VRT).

Live op tv bij Eurosport

De wereldbekerwedstrijd van Iowa City 2019 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint op zaterdag 14 september 2019 om 22u00 op Eurosport 1. Daarna volgt op diezelfde zender de live tv-uitzending van de dameswedstrijd, vanaf circa 23u45.

Veldrijden live op tv

Welke crossen zijn er live op tv (en online via een livestream) te zien in de periode na de cyclocross van Iowa? Op zondag 22 september kan men live genieten van de tweede manche van de wereldbeker veldrijden? de Trek CX Cup in Waterloo (USA). Daarna keren de veldrijden terug naar Europa. Vervolgens kan men op zaterdag 5 oktober live op tv en via een livestream kijken naar de Berencross Meulebeke (Ethias Cross). Op de dag daarna, 6 oktober, wordt de Soudal GP Pelt (Neerpelt) live op tv en via een livestream uitgezonden.

Live op het internet: livestream Jingle Cross Iowa City 2019 op 14 september

Livestream Eurosport - Wereldbeker Veldrijden

Er wordt bij de Jingle Cross Iowa 2019 onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Eurosport. Met die livestream kan men op de avond van zaterdag 14 september dus op een computer of smartphone naar de Jingle Cross Iowa City kijken. De livestream van Eurosport voor deze Jingle Cross bevindt zich op de Eurosport Player App. Om die livestream van de Jingle Cross Iowa City te bekijken, dient men een betaald abonnement op deze streamdienst te hebben. De livestream van de Jingle Cross begint tegelijk met de live tv-uitzending van deze Amerikaanse cross. Dit houdt in dat de livestream op 14 september om circa 21u30 begint, met eerst de herenwedstrijd en daarna de dameswedstrijd.

Livestream Telenet

Ook is er op 14 september een livestream beschikbaar van Telenet Play Sports (met Vlaams commentaar). Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Men kan deze officiële livestream vinden op de website van Telenet Play Sports. Ook is het mogelijk om de livestream te bekijken via de Play Sports Go App. Met die Go App kan men de livestream van Play Sports in de hele EU bekijken. Hun livestream is helaas echter alleen beschikbaar voor abonnees van Telenet Play Sports. Indien men geen vast abonnement heeft, kan men ook een dagpas kopen om de livestream van deze veldrit bij hen te bekijken.

Go App

Ook is het mogelijk om deze Amerikaanse veldrit via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Hiermee kan men in de hele EU op een computer (of smartphone of tablet) per livestream naar tv te kijken. Zo kan men dus ook per livestream op die app naar Eurosport kijken. Het is een dienst van VodafoneZiggo. Indien men een abonnement heeft op digitale tv bij Ziggo, dan kan men deze dienst automatisch gebruiken. Met deze app kan men op de avond van zaterdag 14 september 2019 dus via een livestream kijken naar de Jingle Cross Ioway City 2019 (World Cup Cyclocross), zonder dat men een abonnement nodig heeft op de Eurosport Player App of op Telenet Play Sports. Via die app kan men de stream van de live tv-uitzending van Eurosport ook een week lang terugkijken.

UCI livestream

Ook is er bij deze manche van de Wereldbeker Veldrijden een uitzending (met Engels commentaar) op zaterdag 14 september 2019 te zien zijn op het YouTube-channel van de internationale wielerunie UCI. De officiële gratis livestream van de UCI is echter 'geo-restricted'. Dat houdt in dat deze gratis livestream stream niet in alle landen te ontvangen is. Men kan deze gratis livestream officieel alleen bekijken in landen waar geen zendgemachtigde (omroep) is die de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross heeft. Deze gratis livestream van deze Amerikaanse veldrit mag men dus niet in Nederland of België bekijken.

Livestream FloBikes

Ook het bedrijf Flobikes biedt een livestream van deze veldrit aan op 14 september 2019. Hun livestream mag bij deze Amerikaanse wereldbekerveldrit echter officieel alleen in Canada bekeken worden. Dit is ook niet een gratis livestream: men dient een abonnement op die dienst te hebben om deze stream van de Jingle Cross Iowa te kunnen bekijken.

Livestream NOS World Cup Cyclocross Iowa

De NOS zendt de meeste wereldbekercrossen uit via een gratis livestream. Ook deze Amerikaanse cross is bij hen live via een stream te bekijken. Hun gratis livestream van deze cyclocross bevindt zich op de avond van 14 september op de website van de NOS. Ook kan men deze gratis livestream van deze Amerikaanse veldrit op een smartphone bekijken op de NOS-app. De gratis livestream van de World Cup Iowa City is helaas wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men deze stream buiten Nederland niet mag bekijken. De livestream van de herenwedstrijd begint om 22u00. De livestream van de dameswedstrijd begint om 23u45. Het commentaar bij deze gratis livestream van de NOS is van Thijs Niet.

Livestream Cyclocross Iowa City (USA) via iTV-app

Voor klanten van interactieve tv bij KPN is het ook mogelijk om deze veldrit op 14 september 2019 via een livestream te bekijken. Met deze app kan men namelijk per livestream naar de live tv-uitzending van de zender Eurosport1 kijken bij deze manche van de World Cup Cyclocross in Iowa City.

Livestream Cyclocross Iowa City (USA) via NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze Amerikaanse veldrit op 14 september 2019 te bekijken via de tv-app NLziet? Neen, bij die dienst is er geen livestream van deze cross te vinden. De tv-zenders die de Jingle Cross Iowa City live uitzenden op 14 september, zijn niet via een livestream op die app te bekijken.

Uitslagen Jingle Cross Iowa 2019

Uitslag heren elite:

 1. Eli Iserbyt (Bel)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Daan Soete (Bel)
 4. Gianni Vermeersch (Bel)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
 6. Lars van der Haar (Ned)
 7. Michael Vanthourenhout (Bel)
 8. Jim Aernouts (Bel)
 9. Quinten Hermans (Bel)
 10. Tom Meeusen (Bel)

Uitslag dames elite:

 1. Maghalie Rochette (Can)
 2. Katerina Nash (Tsj)
 3. Clara Honsinger (USA)
 4. Inge van der Heijden (Ned)
 5. Evie Richards (UK)
 6. Maud Kaptheijns (Ned)
 7. Kaitlin Keough (USA)
 8. Caroline Mani (Fra)
 9. Rebecca Fahringer (USA)
 10. Jenn Jackson (Can)

Voorgaande editie: uitslagen Jingle Cross Iowa 2018

Uitslag heren elite (profs)

 • Toon Aerts (Bel)
 • Wout van Aert (Bel)
 • Michael Vanthourenhout (Bel)
 • Quinten Hermans (Bel)
 • Corné van Kessel (Ned)
 • Tim Merlier (Bel)
 • Kevin Pauwels (Bel)
 • Eli Iserbyt (Bel)
 • Laurens Sweeck
 • Daan Soete (Bel)

Uitslag dames elite

 1. Kaitie Keough (USA)
 2. Evie Richards (UK)
 3. Marianne Vos (Ned)
 4. Sophie De Boer (Ned)
 5. Sanne Cant (Bel)
 6. Eva Lechner (Ita)
 7. Katerina Nash (Tsj)
 8. Caroline Mani (Fra)
 9. Maghalie Rochette (Can)
 10. Loes Sels (Bel)

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamOp zaterdag 16 november 2019 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UC…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Veldrit Koksijde: Duinencross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross 2019, live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt op zondag 24 november 2019 de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaa…
Bronnen en referenties
 • http://dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=12184
 • http://nl.thetimenow.com/united_states/louisiana/iowa
 • http://jinglecross2.com/index.php/schedule-4/uci-world-cup-of-cyclo-cross
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Iowa_City,_Iowa

Reageer op het artikel "Jingle Cross Iowa City 2019 World Cup: live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!