Favorieten Tour de France 2020

Favorieten Tour de France 2020 Op zaterdag 29 augustus gaat de 107e editie van de Tour de France van start in Nice. Deze koers zou oorspronkelijk al in juni 2020 beginnen, maar werd vanwege het coronavirus uitgesteld. Welke renners zijn de favorieten voor de eindzege in de Tour de France 2020? Welke andere klassementsrenners behoren tot de kanshebbers voor de podiumplekken?

Historie: winnaars van de Tour de France

De eerste Tour de France werd gehouden in 1903. Die eerste editie werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin. In 1904 leek hij in eerste instantie wederom de Tour de France te winnen. Die tweede Tourzege werd hem later echter afgenomen. Garin werd gediskwalificeerd, net als de nummers twee, drie en vier uit het algemeen klassement, omdat zij delen van het parcours van de Tour per trein zouden hebben afgelegd.

Vijfvoudige winnaars

De legendarische Fransman Jacques Anquetil, alias Monsieur Chrono, was de eerste renner die erin slaagde om vijf keer het eindklassement van de Tour de France te winnen. Hij zegevierde in 1957, 1961, 1962, 1963 en 1964. De Belg Eddy Merckx, alias de Kannibaal, won de Tour eveneens vijf keer: 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Ook de Fransman Bernard Hinault, alias Le Blaireau, pakte vijf keer de Tourzege: 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985. De Spanjaard Miguel Indurain, alias de Grote Zwijger, was de vierde renner die vijf keer de Tour won: in 1991, 1992, 1993, 1994 en 1995. De Amerikaan Lance Armstrong brak oorspronkelijk het recordaantal van vijf eindzeges. In de periode 1999-2005 won hij de Tour zeven keer op rij. Als gevolg van de grote dopingaffaire van Armstrong en zijn US Postal Team werden die zeven Tourzeges hem later echter allemaal afgenomen.

Belgische Tourzeges

18 keer werd de Tour de France door een Belgische renner gewonnen. Daarmee staan de Belgen op de tweede plek in de ranglijst van landen met de meeste Tourzeges. Eerste op die ranglijst staat Frankrijk. In 1912 was Odiel Defraeye de eerste Belg die het eindklassement won van de Tour. In de jaren rond de Eerste Wereldoorlog was de Belg Philippe Thys de beste wielrenner ter wereld. Hij won drie keer het eindklassement in de Tour de France: in 1913, 1914 en 1920.

De beste Belgische Tourrenner aller tijden is vanzelfsprekend de vijfvoudige Tourwinnaar Eddy Merckx. Behalve Merckx en Thys waren er nog twee Belgen die meervoudig de Tour de France wonnen. Zowel Firmin Lambot als Sylvère Maes wonnen twee keer het eindklassement van de Tour.

Nederlandse Tourzeges

Slechts twee keer werd de Tour de France gewonnen door een Nederlander. In 1968 was Jan Janssen de eerste Nederlandse Tourwinnaar. In 1980 was Joop Zoetemelk de twee Nederlander die de eindzege in de Tour behaalde.

Parcours Tour de France 2020

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2020 eruit? Er is bij deze Tour de France geen proloog. De Tour begint met een sprintersrit in Nice. Op de tweede dag moeten de renners echter al behoorlijk veel klimmen. In de rest van deze Tour staan er ook heel wat klimetappes op het programma. Er is slechts één tijdrit opgenomen in het rittenschema: een klimtijdrit op de voorlaatste dag van deze Tour de France.

Startlijst Tour de France 2020

Welke ploegen staan in 2020 op de startlijst van de Tour de France? Er gaan weer 22 ploegen van start in de Ronde van Frankrijk: alle 19 World Tour Teams hebben automatisch startrecht en daarnaast kregen 3 ProContinentale Teams een wildcard.

Truien in de Tour 2020

Behalve om de gele trui (algemeen klassement) wordt er in de Tour de France 2020 ook nog om drie andere truien gestreden.
De klimmers strijden om de bolletjestrui (bergklassement), de sprinters strijden om groene trui (puntenklassement) en de jonge getalenteerde klassementsrenners strijden om de witte trui (jongerenklassement).

Tour de France 2020 live op tv

De Tour 2020 is live op tv en via de livestream te zien bij onder meer het Nederlandse NOS Studio Sport, het Vlaamse Sporza (VRT) en bij de sportzender Eurosport. Daarnaast zenden deze omroepen ook dagelijks diverse andere programma's uit over de Tour de France, waaronder de talkshows Vive Le Tour (Sporza) en de Avondetappe (NOS).

Favorieten Tour 2020: belangrijkste klassementsrenners

Wie zijn de klassementsrenners op de startlijst van de Ronde van Frankrijk 2020? Hieronder vindt u korte portretten van de prominentste Tourfavorieten. Verderop vindt u overzichten van overige klassementsrenners en klimmers die van start gaan in de Tour de France 2020.

Titelverdediger: Egan Bernal

De Colombiaan Egan Bernal werd al jaren gerekend tot de allergrootste klimtalenten ter wereld. Oorspronkelijk zou hij in de Tour 2019 echter van start gaan als superknecht in de bergen voor kopman Froome en schaduwkopman Thomas. Aangezien Froome echter niet van start ging in de Tour 2019 wegens blessureleed en Thomas beslist geen vlekkeloze voorbereiding op de Tour had, kreeg Bernal in de praktijk een grotere rol in de Tourploeg van Team Ineos (het voormalige Team Sky). Het resultaat was uiteindelijk dat hij de Tour van 2019 op indrukwekkende wijze won. Ook in 2020 moet hij weer tot de topfavorieten gerekend worden.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin werd op 11 november 1990 geboren in Maastricht. Dumoulin specialiseerde zich als wielrenner tijdens zijn eerste profjaren vooral op het tijdrijden. Pas later ontdekte Dumoulin dat hij in potentie ook een geweldige klimmer was. Door deze combinatie is hij ook een erg sterke allround klassementsrenner.

De eerste keer dat Dumoulin een hoofdrol speelde in het algemeen klassement van een grote ronde was in de Vuelta 2015. Hij leek zelfs lange tijd op weg te zijn om die Ronde van Spanje te winnen. Dit was deels tot zijn eigen verbazing, aangezien hij zich in die tijd nog niet erg specifiek op het klimmen focuste, maar vooral op het tijdrijden. Uiteindelijk zakte Dumoulin in de slotfase van die Vuelta 2015 echter wat weg in het klassement, waardoor hij als zesde eindigde in het algemeen klassement.

In het seizoen 2016 focuste Dumoulin zich, vanwege de Olympische Spelen, toch nog één jaar vooral op het tijdrijden. In de Tour won hij dat jaar een tijdrit en een bergrit. Door een valpartij moest hij echter voortijdig die Tour de France verlaten. De blessure die Dumoulin opliep bij die valpartij, gooide zijn hele voorbereiding op z'n hoofddoel van dat jaar, de Olympische tijdrit, in de war. Desondanks slaagde Dumoulin er toch nog in om Olympisch zilver te winnen.

Giro en Tour

In 2017 focuste Dumoulin zich in z'n trainingen voor het eerst voluit op het klimmen en was voor het eerst zijn grote doel het klassement in een grote ronde: de Giro 2017. Dit werd een enorm succes. Hij pakte als eerste Nederlander de eindzege in de Giro d'Italia. In 2018 reed hij wederom de Giro. Ditmaal eindigde hij daarin als tweede achter Froome. Vervolgens ging hij in de zomer van 2018 van start in de Tour. In het verleden is al vaak gebleken dat de combinatie Giro-Tour in één seizoen erg zwaar is. In 2018 zit er in de kalender wel een wat langere periode tussen de Giro en de Tour (één extra week), maar toch was het nog wel af te wachten in hoeverre Dumoulin, na de zware Giro, in de Tour weer in topvorm kan zijn. Uiteindelijk reed Dumoulin in 2018 een ijzersterke Tour. Hij eindigde als tweede in het algemeen klassement, op 1'51 van eindwinnaar Thomas. Daarnaast pakte Dumoulin op de voorlaatste dag ook nog een ritzege: hij won de tijdrit in Frans Baskenland.

In 2019 koos Dumoulin oorspronkelijk de Giro als hoofddoel van zijn seizoen. Tijdens die Ronde van Italië kwam hij echter ten val en moest hij de dag daarna geblesseerd opgeven. Daarom probeerde hij alsnog om van de Tour de France het hoofddoel van zijn seizoen te maken. Aangezien hij echter langer bleef sukkelen met zijn blessureleed dan gehoopt, moest hij uiteindelijk echter besloten om toch niet van start te gaan in de Tour 2019.

Dumoulin in de Tour 2020

Tom Dumoulin zal graag in de Tour 2020 wraak willen nemen op zijn pechseizoen 2019. Een nadeel van Dumoulin is echter wel dat het parcours van deze Tour niet helemaal op zijn lijf is geschreven, met extreem veel hoogtemeters en weinig tijdritkilometers.

Jumbo-Visma: ook Primoz Roglic als kopman

Dumoulin rijdt in 2020 voor Jumbo-Visma. In hun Tourselectie zit ook de klassementstopper Primoz Roglic (en oorspronkelijk ook Steven Kruijswijk, die echter wegens blessureleed niet in de Tour kan starten. In theorie zou het een nadeel voor Dumoulin kunnen zijn dat hij het kopmanschap moet delen. Hij heeft echter aangegeven dat hij dit niet als een nadeel ziet: één van de redenen waarom hij naar Jumbo-Visma gaat, is dat hij graag in een team wil rijden met meerdere kopmannen voor de grote rondes. Enerzijds ligt er hierdoor wat minder druk op Dumoulin, maar anderzijds heeft het als groot voordeel dat men met meerdere kopmannen beter een tactisch spel in de Tour zou kunnen spelen.

Primoz Roglic

De Sloveen Primoz Roglic was in zijn jonge jaren een getalenteerde skischansspringer. Pas op latere leeftijd maakte hij de overstap naar het wielrennen. Daarin groeide hij uit tot een absolute wereldtopper. Roglic is één van de beste tijdrijders ter wereld, maar is ook een uitermate goede klimmer. Hij werd derde in de Giro 2019. Het hoogtepunt van zijn seizoen 2019 was de eindzege in het algemeen klassement van de Vuelta. In de aanloop naar de Tour de France 2020 presteerde Roglic weer ijzersterk. Hij moet in de Tour 2020 zeker gerekend worden tot de topfavorieten voor de topklasseringen.

Thibaut Pinot

De Fransman Thibaut Pinot moet eveneens gerekend worden tot de belangrijke kanshebbers voor de podiumplekken in de Tour 2019. Pinot is een zeer getalenteerde, maar ook zeer wisselvallig presterende coureur. In zijn carrière heeft hij heel wat fysieke en mentale tegenslagen gehad. Opvallend genoeg heeft deze Fransman geen erg grote liefde voor de Ronde van Frankrijk. Dit komt mede door de (naar zijn gevoel) hysterische mediahype die de Tour jaarlijks is. In 2018 koos hij daarom bijvoorbeeld de Giro als hoofddoel. In 2019 reed hij weer de Tour. Lange tijd ging dat erg goed, maar uiteindelijk moest hij wegens blessureleed opgeven. In 2020 heeft hij toch weer de Tour als hoofddoel gekozen.

Tadej Pogacar

Op 21 september 1998 werd Tadej Pogacar geboren in Komenda (Slovenië). Hij wordt beschouwd als één van de allergrootste wielertalenten ter wereld. In 2019 reed hij als neo-prof zijn eerste grote ronde: de Vuelta. Pogacar won drie etappes en werd derde in het algemeen klassement. In 2020 debuteert Pogacar in de Tour de France. Dit toptalent wordt door velen al meteen beschouwd als één van de topkandidaten voor de podiumplekken.

Romain Bardet

Romain Bardet werd op 9 november 1990 geboren. Hij is een zeer goede en aanvalslustige klimmer. In 2013 debuteerde hij als 22-jarige in de Tour de France en pakte toen al een mooie 15e plaats in het eindklassement. In 2014 werd hij zesde in het klassement. In 2015 eindigde hij als negende; hij won toen een Touretappe en werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner van die Tour. In 2016 won hij wederom een Touretappe en eindigde hij op een prachtige tweede plek in het algemeen klassement. In 2017 eindigde hij wederom op het eindpodium: Bardet werd derde in het algemeen klassement. In 2018 eindigde Bardet als zesde in het algemeen klassement van de Tour. In 2019 reed hij een tegenvallende Tour. Mede daarom had hij oorspronkelijk besloten om in 2020 niet de Tour te rijden en zich in dit seizoen te focussen op de Giro d'Italia en de Olympische Spelen. Mede vanwege de coronacrisis (waardoor de Olympische Spelen 2020 werden afgelast en de wielerkalender radicaal werd gewijzigd), besloot Bardet echter om toch ook in 2020 weer een hoofddoel te maken van de Tour de France.

Mikel Landa

De Spanjaard Mikel Landa behoort al vele jaren tot de beste klimmers ter wereld. Meestal reed hij echter in teams zoals Sky en Movistar, waar hij als superknecht of als schaduwkopman werd uitgespeeld. In 2020 is hij echter de kopman van Team Emirates en moet hij tot de podiumkandidaten gerekend worden.

Miguel Angel Lopez

Op 4 februari 1994 werd Miguel Angel Lopez Moreno geboren in Pesca (Colombia). Sinds 2015 is Lopez profwielrenner bij Astana. Hij is een zeer sterke klassementsrenner. In 2018 werd hij derde in de Giro en ook derde in de Vuelta. In 2020 rijdt hij voor het eerst de Tour de France.

Julian Alaphillippe

De Fransman Julian Alaphillippe is vooral een specialist in explosieve aankomsten heuvelop. In de Tour van 2019 demonstreerde hij echter dat hij ook in het hooggebergte lang meekan. Hierdoor kon hij in die Tour lange tijd de gele trui dragen. Het is echter nog niet zeker of hij zich meer wil ontwikkelen tot klassementsrenner (en zich dus qua voorbereiding meer op het hooggebergte gaat richten), of dat hij er toch voor kiest om zich meer blijft richten op zijn oude specialisme (explosiviteit in heuvelachtige finales en het middengebergte).

Adam Yates

Bij het Australische team Mitchelton-Scott gaat Adam Yates als kopman van start. Hij en zijn tweelingbroer Simon zijn zeer getalenteerde klassementsrenners. Van dit duo is Simon het succesvolst, maar dat ook Adam een topklassement in een grote ronde kan rijden, bewees hij met de vierde plek (en de witte trui) in het eindklassement van de Tour van 2016. Adam Yates heeft enkele tegenvallende seizoenen achter de rug. Het is nog niet zeker in welke vorm hij aan de start van de Tour 2020 verschijnt.

Nairo Quintana

Jarenlang werd de Colombiaan Nairo Quintana bij Movistar beschouwd als een potentiële Tourwinnaar. Anno 2020 rijdt hij niet meer voor het topteam Movistar, maar voor het kleinere Franse team Arkea. Hij behoort niet meer tot de favorieten voor de eindzege in de Tour, maar is nog steeds wel een erg sterke klimmer.

Emanuel Buchmann

Op 18 november 1992 werd Emanuel Buchmann geboren in Ravensburg (Duitsland). Sinds 2015 is hij profwielrenner bij het team Bora. Buchmann is een zeer getalenteerde klassementsrenner. In 2019 werd hij vierde in het algemeen klassement van de Tour de France. In 2020 is hij in theorie weer de kopman voor het klassement bij Bora-Hansgrohe. Het is echter nog niet duidelijk in welke vorm hij aan de start verschijnt, aangezien deze Duitse klimmer in de voorbereiding op de Tour een zware valpartij heeft meegemaakt.

Enric Mas

Een groot talent onder de klassementsrenners is de Spanjaard Enric Mas. Hij werd op 7 januari 1995 geboren in Arta. In 2018 behaalde hij een grandioze tweede plek in het eindklassement van de Vuelta. Veel Spanjaarden zien hem als een mogelijke opvolger van Contador (de laatste Spaanse Tourwinnaar).

Rigoberto Uran, Daniel Martinez en Sergio Higuita

In zijn jonge jaren werd Rigoberto Uran beschouwd als het grootste Colombiaanse rondetalent. Velen zagen in hem een toekomstige Tourwinnaar. Mede vanwege groot blessureleed heeft hij in de loop van zijn carrière wisselvallig gepresteerd. Een hoogtepunt was de tweede plek van Uran in de Tour van 2017. Twee keer eindigde hij als tweede in de Giro: in 2013 en 2014. Uran blijft een zeer onvoorspelbare coureur. Juist op momenten dat mensen niets meer van hem verwachten, kan hij ineens weer uitblinken als een wereldtopper. Maar omgekeerd kan hij ook dikwijls juist tegenvallen, wanneer hij tot de favorieten voor een koers wordt gerekend. Uran rijdt anno 2020 voor het team Education First. Hierin zitten nog twee andere sterke Colombiaanse klimmers: Daniel Martinez en Sergio Higuita. Met name Martinez toonde voorafgaand aan de Tour een goede vorm door de Dauphiné te winnen.

Overige klassementsrenners en klimmers

Tot de overige sterke klimmers die op de startlijst van de Tour de France 2020 staan behoren onder meer Richard Carapaz, Richie Porte, Alejandro Valverde, Fabio Aru, Ilnur Zakarin, Warren Barguil, David de la Cruz, Dan Martin, Marc Soler, Roman Kreuziger, Guillaume Martin, Bauke Mollema, Wout Poels, Domenico Pozzovivo, Pierre Rolland, Tejay van Garderen, Pello Bilbao, Tiesj Benoot, David Gaudu, Pavel Sivakov, Maximilian Schachmann, Michael Woods, Michal Kwiatkowski, Mikel Nieve, Johan Esteban Chaves, Marc Hirschi, Gregor Mühlberger, Hugh Carthy, Lennard Kämna, Jesus Herrada en Damiano Caruso.

Afwezig: Chris Froome en Geraint Thomas

Twee opvallende afwezigen in de Tourselectie van Team Ineos zijn de viervoudige Tourwinnaar Chris Froome en de eenmalige Tourwinnaar Geraint Thomas. Chris Froome is wel verkozen tot kopman van Ineos in de Vuelta a Espana 2020. Geraint Thomas is bij Ineos de kopman in de Giro d'Italia 2020.

De niet-deelname van Chris Froome aan de Tour komt deels doordat hij in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk 2020 geen goede vorm toonde. Na de zware valpartij die hij beleefde in de zomer van 2019 (waarvan hij lang moest revalideren) heeft hij nog niet zijn oude vorm hervonden. Andere mogelijke redenen waarom hij de Tour niet rijdt zijn, dat men bij Ineos tijdens deze Ronde van Frankrijk geen conflicten wil hebben over het kopmanschap. Bernal is hun uitgesproken kopman in 2020 en zal dat normaal gesproken ook in 2021 zijn, terwijl Froome in 2021 niet meer vooral Ineos rijdt, maar voor Israel-Start Up Nation.

Afwezig: Steven Kruijswijk (blessureleed)

Op 7 juni 1987 werd Steven Kruijswijk geboren in Nuenen. In 2016 leek hij de Giro d'Italia te gaan winnen. In de slotfase van de wedstrijd kwam hij echter ten val en hij eindigde uiteindelijk als vierde in het algemeen klassement. In 2018 werd Kruijswijk vijfde in de Tour en vierde in de Vuelta. Hij is een zeer sterke klimmer, met veel inhoud. Vaak is hij met name in de derde week van een Grote Ronde goed. Zijn hoogtepunt was het behalen van de derde plek in het eindklassement van de Tour 2019. Oorspronkelijk was Kruijswijk, naast Roglic en Dumolulin, één van de drie kopmannen van Jumbo-Visma voor de Tour van 2020. Uiteindelijk kan hij helaas echter niet starten in deze Tour, door blessureleed dat hij opliep in de Dauphiné 2020. Daarom focust hij zich in 2020 op een rol als kopman van Jumbo-Visma in de Giro d'Italia 2020.

Trivia Tour 2020

Hoeveel prijzengeld valt er te verdienen in de Tour de France 2020? De totale prijzenpot van dit evenement bevat 2 miljoen euro. Daarvan krijgt de winnaar 500.000 euro. Het is echter traditie dat het prijzengeld gedeeld wordt met de teamgenoten. De Tourwinnaar heeft daarnaast echter heel veel andere grote inkomstenbronnen, zoals z'n salaris, z'n persoonlijke sponsorcontracten, een winstbonus van z'n team en startgelden bij criteriums. In de weken na afloop van de Tour 2020 zijn de toprenners immers weer in veel criteriums in Nederland en België te bewonderen.

Voorgaande editie: Eindklassement Tour de France 2019

 1. Egan Bernal (Col) Team Ineos 82u57:00
 2. Geraint Thomas (UK) Team Ineos op 1:11
 3. Steven Kruijswijk (Ned) Team Jumbo-Visma op 1:31
 4. Emanuel Buchmann (Dui) Bora Hansgrohe op 1:56
 5. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck QuickStep op 4:05
 6. Mikel Landa (Spa) Team Movistar op 4:23
 7. Rigoberto Uran (Col) Education First EF op 5:15
 8. Nairo Quintana (Col) Team Movistar op 5:30
 9. Alejandro Valverde (Spa) Team Movistar op 6:12
 10. Warren Barguil (Fra) Arkea Samsic op 7:32

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Favorieten Giro d'Italia 2020Favorieten Giro d'Italia 2020De 103e editie van de Giro d'Italia wordt verreden in 2020. De openingsrit van deze Ronde van Italië is op zaterdag 3 ok…
Nederlanders in de Tour de France 2020Nederlanders in de Tour de France 2020De Tour de France gaat in 2020 van start in de Zuid-Franse stad Nice. Vanwege de coronacrisis begint deze Ronde van Fran…
Giro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2020 gaat van start op zaterdag 3 oktober. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De la…
Tour de France 2020: parcours en rittenschemaTour de France 2020: parcours en rittenschemaHet nieuwe rittenschema en parcours van de Tour de France 2020 zijn bekend. De start van de Ronde van Frankrijk is in Ni…

Een correcte vliegende galopwissel rijdenEen correcte vliegende galopwissel rijdenDe vliegende galopwissel, ook wel een changement genoemd, is een oefening waarbij een ruiter het paard van de ene galop…
Zijpijn bij hardlopenZijpijn bij hardlopenPijn in het middenrif (ook wel pijn in de zij genoemd) is een veel voorkomende klacht bij het hardlopen. Het overkomt be…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincenzo_Nibali
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schistosomiasis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_Garin
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thibaut_Pinot

Reageer op het artikel "Favorieten Tour de France 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!