Favorieten Tour de France 2020

Favorieten Tour de France 2020 Op zaterdag 29 augustus gaat de 107e editie van de Tour de France van start gaan in Nice. Deze koers zou al in juni 2020 beginnen, maar werd vanwege het coronavirus uitgesteld. Welke renners zijn de favorieten voor de eindzege in de Tour de France 2020? Welke andere klassementsrenners behoren tot de kanshebbers voor de podiumplekken?

Historie: winnaars van de Tour de France

De eerste Tour de France werd gehouden in 1903. Die eerste editie werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin. In 1904 leek hij in eerste instantie wederom de Tour de France te winnen. Die tweede Tourzege werd hem later echter afgenomen. Garin werd gediskwalificeerd, net als de nummers twee, drie en vier uit het algemeen klassement, omdat zij delen van het parcours van de Tour per trein zouden hebben afgelegd.

Vijfvoudige winnaars

De legendarische Fransman Jacques Anquetil, alias Monsieur Chrono, was de eerste renner die erin slaagde om vijf keer het eindklassement van de Tour de France te winnen. Hij zegevierde in 1957, 1961, 1962, 1963 en 1964. De Belg Eddy Merckx, alias de Kannibaal, won de Tour eveneens vijf keer: 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Ook de Fransman Bernard Hinault, alias Le Blaireau, pakte vijf keer de Tourzege: 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985. De Spanjaard Miguel Indurain, alias de Grote Zwijger, was de vierde renner die vijf keer de Tour won: in 1991, 1992, 1993, 1994 en 1995. De Amerikaan Lance Armstrong brak oorspronkelijk het recordaantal van vijf eindzeges. In de periode 1999-2005 won hij de Tour zeven keer op rij. Als gevolg van de grote dopingaffaire van Armstrong en zijn US Postal Team werden die zeven Tourzeges hem later echter allemaal afgenomen.

Belgische Tourzeges

18 keer werd de Tour de France door een Belgische renner gewonnen. Daarmee staan de Belgen op de tweede plek in de ranglijst van landen met de meeste Tourzeges. Eerste op die ranglijst staat Frankrijk. In 1912 was Odiel Defraeye de eerste Belg die het eindklassement won van de Tour. In de jaren rond de Eerste Wereldoorlog was de Belg Philippe Thys de beste wielrenner ter wereld. Hij won drie keer het eindklassement in de Tour de France: in 1913, 1914 en 1920.

De beste Belgische Tourrenner aller tijden is vanzelfsprekend de vijfvoudige Tourwinnaar Eddy Merckx. Behalve Merckx en Thys waren er nog twee Belgen die meervoudig de Tour de France wonnen. Zowel Firmin Lambot als Sylvère Maes wonnen twee keer het eindklassement van de Tour.

Nederlandse Tourzeges

Slechts twee keer werd de Tour de France gewonnen door een Nederlander. In 1968 was Jan Janssen de eerste Nederlandse Tourwinnaar. In 1980 was Joop Zoetemelk de twee Nederlander die de eindzege in de Tour behaalde.

Parcours Tour de France 2020

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2020 eruit? Er is bij deze Tour de France geen proloog. De Tour begint met een sprintersrit in Nice. Op de tweede dag moeten de renners echter al behoorlijk veel klimmen. In de rest van deze Tour staan er ook heel wat klimetappes op het programma. Er is slechts één tijdrit opgenomen in het rittenschema: een klimtijdrit op de voorlaatste dag van deze Tour de France.

Startlijst Tour de France 2020

Welke ploegen staan in 2020 op de startlijst van de Tour de France? Er gaan weer 22 ploegen van start in de Ronde van Frankrijk: alle 19 World Tour Teams hebben automatisch startrecht en daarnaast krijgen 3 ProContinentale Team een wildcard.

Truien in de Tour 2020

Behalve om de gele trui (algemeen klassement) wordt er in de Tour de France 2020 ook nog om drie andere truien gestreden.
De klimmers strijden om de bolletjestrui (bergklassement), de sprinters strijden om groene trui (puntenklassement) en de jonge getalenteerde klassementsrenners strijden om de witte trui (jongerenklassement).

Tour de France 2020 live op tv

De Tour 2020 is live op tv en via de livestream te zien bij onder meer het Nederlandse NOS Studio Sport, het Vlaamse Sporza (VRT) en bij de sportzender Eurosport. Daarnaast zenden deze omroepen ook dagelijks diverse andere programma's uit over de Tour de France, waaronder de talkshows Vive Le Tour (Sporza) en de Avondetappe (NOS).

Favorieten Tour 2020: belangrijkste klassementsrenners

Wie zijn de klassementsrenners op de startlijst van de Ronde van Frankrijk 2020? Hieronder vindt u korte portretten van de prominentste Tourfavorieten. Verderop vindt u overzichten van overige klassementsrenners en klimmers, die eveneens waarschijnlijk van start gaan in de Tour 2020. De startlijst van de Tour 2020 is nog niet definitief. Het onderstaande overzicht wordt daarom regelmatig geüpdatet.

Titelverdediger: Egan Bernal

De Colombiaan Egan Bernal werd al jaren gerekend tot de allergrootste klimtalenten ter wereld. Oorspronkelijk zou hij in de Tour 2019 echter van start gaan als superknecht in de bergen voor kopman Froome en schaduwkopman Thomas. Aangezien Froome echter niet van start gaat in de Tour wegens blessureleed en Thomas beslist geen vlekkeloze voorbereiding op de Tour had, kreeg Bernal in de praktijk een grotere rol in de Tourploeg van Team Ineos (het voormalige Team Sky). Het resultaat was uiteindelijk dat hij de Tour van 2019 op indrukwekkende wijze won. Ook in 2020 moet hij weer tot de topfavorieten gerekend worden.

Viervoudige winnaar: Chris Froome

Op 20 mei 1985 werd Christopher Froome geboren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Tijdens de beginperiode van zijn wielercarrière reed Froome op een Keniaanse licentie en deed hij bijvoorbeeld ook op de wereldkampioenschappen mee namens Kenia. Met ingang van 2009 nam hij echter een Britse licentie. Door hardnekkige gezondheidsproblemen (een parasitaire infectie genaamd Schistosomiasis/Bilharzia) boekte hij in zijn beginjaren als prof weinig successen.

In 2010 kreeg hij echter een behandeling die een goed effect had tegen deze parasiet. Dit was een belangrijke oorzaak waardoor hij in 2011 zijn doorbraak als profrenner kon beleven, met onder meer een tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Een jaar later behaalde hij ook de tweede plaats in het eindklassement van de Tour de France. Die Tour van 2012 werd gewonnen door zijn kopman bij Sky, Bradley Wiggins. Volgens velen was Froome in die Tour 2012 bergop eigenlijk al sterker dan zijn kopman.

Kopman Sky

Vervolgens werd Froome met ingang van 2013 de kopman van Sky. Hij won dat jaar meteen de Tour de France. Ook in 2015, 2016 en 2017 won hij de Tour de France. Daarmee heeft hij in totaal dus vier eindzeges behaald. Froome is als klassementsrenner een allrounder: hij is een topper als klimmer en als tijdrijder.

Froome en de Tour 2018

In de aanloop naar de Tour 2018 was er lange tijd enige onzekerheid, of Chris Froome vanwege diens salbutamol-affaire wel van start zou mogen gaan in deze koers. Pas op 2 juli 2018 werd door de wielerbond UCI officieel bekend gemaakt dat Froome definitief niet geschorst zou worden voor die affaire en hij dus van start mag gaan in de Tour.

Voor de Tour de France 2018 was Froome bij veel bookmakers wederom de grote favoriet voor de zege. Toch zetten diverse wielerkenners wel wat meer vraagtekens achter de kansen van Froome in de Tour 2018, vergeleken met de voorgaande edities van de Tour. In hoeverre is hij in de voorbereiding mentaal gehinderd door alle extra stress vanwege de maandenlange commotie rondom de salbutamol-affaire? Maar ook was de vraag: hoe goed is zijn vorm in de Tour nog, nadat hij in het voorjaar een zeer zware Giro heeft gereden? Uiteindelijk bleek Chris Froome in de Tour 2018 inderdaad net wat minder sterk te zijn dan in de voorgaande jaren. Froome eindigde uiteindelijk als derde in de Tour de France 2018. Toch had zijn ploeg (Team Sky) wel een zeer succesvolle Tour: de schaduwkopman Geraint Thomas pakte de eindzege, zodat er dus twee renners van Sky op het eindpodium stonden.

Froome in de Tour 2019: geen deelname wegens blessure

In 2019 was de Tour de France oorspronkelijk weer het hoofddoel van Froome. Door velen werd hij beschouwd als de grote favoriet voor de Tourzege van 2019. In de voorbereiding op de Tour 2019 kwam hij echter zeer zwaar ten val. Door de zware blessures die hij opliep, kon Froome niet van start gaan in de Tour 2019.

Froome in 2020?

In 2020 wil hij wel weer de Tour rijden. Als hij zijn oude vorm herwint, dan moet hij zeker tot de favorieten voor de Tourzege gerekend worden. Het is af te wachten hoe men in de Tour van 2020 binnen Team Ineos daarmee omgaat; in theorie lijkt zijn grootste concurrent dan immers ploeggenoot (en titelverdediger) Bernal te zijn.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin werd op 11 november 1990 geboren in Maastricht. Dumoulin specialiseerde zich als wielrenner tijdens zijn eerste profjaren vooral op het tijdrijden. Pas later ontdekte Dumoulin dat hij in potentie ook een geweldige klimmer was. Door deze combinatie is hij ook een erg sterke allround klassementsrenner.

De eerste keer dat Dumoulin een hoofdrol speelde in het algemeen klassement van een grote ronde was in de Vuelta 2015. Hij leek zelfs lange tijd op weg te zijn om die Ronde van Spanje te winnen. Dit was deels tot zijn eigen verbazing, aangezien hij zich in die tijd nog niet erg specifiek op het klimmen focuste, maar vooral op het tijdrijden. Uiteindelijk zakte Dumoulin in de slotfase van die Vuelta 2015 echter wat weg in het klassement, waardoor hij als zesde eindigde in het algemeen klassement.

In het seizoen 2016 focuste Dumoulin zich, vanwege de Olympische Spelen, toch nog één jaar vooral op het tijdrijden. In de Tour won hij dat jaar een tijdrit en een bergrit. Door een valpartij moest hij echter voortijdig die Tour de France verlaten. De blessure die Dumoulin opliep bij die valpartij, gooide zijn hele voorbereiding op z'n hoofddoel van dat jaar, de Olympische tijdrit, in de war. Desondanks slaagde Dumoulin er toch nog in om Olympisch zilver te winnen.

Giro en Tour

In 2017 focuste Dumoulin zich in z'n trainingen voor het eerst voluit op het klimmen en was voor het eerst zijn grote doel het klassement in een grote ronde: de Giro 2017. Dit werd een enorm succes. Hij pakte als eerste Nederlander de eindzege in de Giro d'Italia. In 2018 reed hij wederom de Giro. Ditmaal eindigde hij daarin als tweede achter Froome. Vervolgens ging hij in de zomer van 2018 van start in de Tour. In het verleden is al vaak gebleken dat de combinatie Giro-Tour in één seizoen erg zwaar is. In 2018 zit er in de kalender wel een wat langere periode tussen de Giro en de Tour (één extra week), maar toch was het nog wel af te wachten in hoeverre Dumoulin, na de zware Giro, in de Tour weer in topvorm kan zijn. Uiteindelijk reed Dumoulin in 2018 een ijzersterke Tour. Hij eindigde als tweede in het algemeen klassement, op 1'51 van eindwinnaar Thomas. Daarnaast pakte Dumoulin op de voorlaatste dag ook nog een ritzege: hij won de tijdrit in Frans Baskenland.

In 2019 koos Dumoulin oorspronkelijk de Giro als hoofddoel van zijn seizoen. Tijdens die Ronde van Italië kwam hij echter ten val en moest hij de dag daarna geblesseerd opgeven. Daarom probeerde hij alsnog om van de Tour de France het hoofddoel van zijn seizoen te maken. Aangezien hij echter langer bleef sukkelen met zijn blessureleed dan gehoopt, moest hij uiteindelijk echter besloten om toch niet van start te gaan in de Tour 2019.

Dumoulin in de Tour 2020

Tom Dumoulin zal graag in de Tour 2020 wraak willen nemen op zijn pechseizoen 2019. Een nadeel van Dumoulin is echter wel dat het parcours van deze Tour niet helemaal op zijn lijf is geschreven, met extreem veel hoogtemeters en weinig tijdritkilometers.

Jumbo-Visma in de Tour 2020: met Dumoulin, Roglic en Kruijswijk

Dumoulin rijdt in 2020 voor Jumbo-Visma. Daarin zitten ook de klassementstoppers Kruijswijk en Roglic. In theorie zou dit een nadeel voor Dumoulin kunnen zijn. Hij heeft echter aangegeven dat hij dit niet als een nadeel ziet: één van de redenen waarom hij naar Jumbo-Visma gaat, is dat hij graag in een team wil rijden met meerdere kopmannen voor de grote rondes. Enerzijds ligt er hierdoor wat minder druk op Dumoulin, maar anderzijds heeft het als groot voordeel dat men met meerdere kopmannen beter een tactisch spel in de Tour zou kunnen spelen.

Primoz Roglic

De Sloveen Primoz Roglic was in zijn jonge jaren een getalenteerde skischansspringer. Pas op latere leeftijd maakte hij de overstap naar het wielrennen. Daarin groeide hij uit tot een absolute wereldtopper. Roglic is één van de beste tijdrijders ter wereld, maar is ook een uitermate goede klimmer. Hij werd derde in de Giro 2019. Het hoogtepunt van zijn seizoen 2019 was de eindzege in het algemeen klassement van de Vuelta. Als hij deelneemt aan de Tour 2020, dan moet hij daarin ook gerekend worden tot de favorieten voor de podiumplekken.

Steven Kruijswijk

Op 7 juni 1987 werd Steven Kruijswijk geboren in Nuenen. In 2016 leek hij de Giro d'Italia te gaan winnen. In de slotfase van de wedstrijd kwam hij echter ten val en hij eindigde uiteindelijk als vierde in het algemeen klassement. In 2018 werd Kruijswijk vijfde in de Tour en vierde in de Vuelta. Hij is een zeer sterke klimmer, met veel inhoud. Vaak is hij met name in de derde week van een Grote Ronde goed. Zijn hoogtepunt was het behalen van de derde plek in het eindklassement van de Tour 2019.

Bardet? Afwezig?

Romain Bardet werd op 9 november 1990 geboren. Hij is een zeer goede en aanvalslustige klimmer. In 2013 debuteerde hij als 22-jarige in de Tour de France en pakte toen al een mooie 15e plaats in het eindklassement. In 2014 werd hij zesde in het klassement. In 2015 eindigde hij als negende; hij won toen een Touretappe en werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner van die Tour. In 2016 won hij wederom een Touretappe en eindigde hij op een prachtige tweede plek in het algemeen klassement. In 2017 eindigde hij wederom op het eindpodium: Bardet werd derde in het algemeen klassement. In 2018 eindigde Bardet als zesde in het algemeen klassement van de Tour. In 2019 reed hij een tegenvallende Tour. Mede daarom heeft hij besloten om in 2020 zich waarschijnlijk te focussen op de Giro d'Italia. Hierdoor rijdt hij hoogstwaarschijnlijk de Tour 2020 niet.

Thibaut Pinot

De Fransman Thibaut Pinot moet eveneens gerekend worden tot de belangrijke kanshebbers voor de podiumplekken in de Tour 2019. Pinot is een zeer getalenteerde, maar ook zeer wisselvallig presterende coureur. In zijn carrière heeft hij heel wat fysieke en mentale tegenslagen gehad. Opvallend genoeg heeft deze Fransman geen erg grote liefde voor de Ronde van Frankrijk. Dit komt mede door de (naar zijn gevoel) hysterische mediahype die de Tour jaarlijks is. In 2018 koos hij daarom bijvoorbeeld de Giro als hoofddoel. In 2019 reed hij weer de Tour. Lange tijd ging dat erg goed, maar uiteindelijk moest hij wegens blessureleed opgeven. In 2020 heeft hij toch weer de Tour als hoofddoel gekozen.

Mikel Landa

De Spanjaard Mikel Landa behoort al vele jaren tot de beste klimmers ter wereld. Meestal reed hij echter in teams zoals Sky en Movistar, waar hij als superknecht of als schaduwkopman werd uitgespeeld. In 2020 is hij echter de kopman van Team Emirates en moet hij tot de podiumkandidaten gerekend worden.

Julian Alaphillippe

De Fransman Julian Alaphillippe is vooral een specialist in explosieve aankomsten heuvelop. In de Tour van 2019 demonstreerde hij echter dat hij ook in het hooggebergte lang meekan. Hierdoor kon hij in die Tour lange tijd de gele trui dragen. Het is echter nog niet zeker of hij zich meer wil ontwikkelen tot klassementsrenner (en zich dus qua voorbereiding meer op het hooggebergte gaat richten), of dat hij er toch voor kiest om zich meer blijft richten op zijn oude specialisme (explosiviteit in heuvelachtige finales en het middengebergte).

Simon Yates en Adam Yates?

Mogelijk gaat het Australische team Mitchelton-Scott weer van start met de Britse broers Adam Yates en Simon Yates. Het kan echter ook dat die zich in het seizoen 2020 op andere grote rondes gaan richten. Zodra dat bekend is, wordt die info hier gemeld.

Nairo Quintana

Jarenlang werd de Colombiaan Nairo Quintana bij Movistar beschouwd als een potentiële Tourwinnaar. Anno 2020 rijdt hij niet meer voor het topteam Movistar, maar voor het kleinere Franse team Arkea. Hij behoort niet meer tot de favorieten voor de eindzege in de Tour, maar is nog steeds wel een erg sterke klimmer.

Enric Mas

Een groot talent onder de klassementsrenners is de Spanjaard Enric Mas. Hij werd op 7 januari 1995 geboren in Arta. In 2018 behaalde hij een grandioze tweede plek in het eindklassement van de Vuelta. Veel Spanjaarden zien hem als een mogelijke opvolger van Contador (de laatste Spaanse Tourwinnaar).

Rigoberto Uran

In zijn jonge jaren werd Rigoberto Uran beschouwd als het grootste Colombiaanse rondetalent. Velen zagen in hem een toekomstige Tourwinnaar. Mede vanwege groot blessureleed heeft hij in de loop van zijn carrière wisselvallig gepresteerd. Een hoogtepunt was de tweede plek van Uran in de Tour van 2017. Twee keer eindigde hij als tweede in de Giro: in 2013 en 2014. Uran blijft een zeer onvoorspelbare coureur. Juist op momenten dat mensen niets meer van hem verwachten, kan hij ineens weer uitblinken als een wereldtopper. Maar omgekeerd kan hij ook dikwijls juist tegenvallen, wanneer hij tot de favorieten voor een koers wordt gerekend.

Overige klassementsrenners en klimmers

Tot de overige sterke klimmers die mogelijk op de startlijst van de Tour de France 2020 staan behoren onder meer Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin, Warren Barguil, Roman Kreuziger, Guillaume Martin, Bauke Mollema, Wout Poels, Emanuel Buchmann, Patrick Konrad, Tejay van Garderen, Pello Bilbao, Giulio Ciccone, Tiesj Benoot, David Gaudu, Maximilian Schachmann, Michael Woods, Michal Kwiatkowski, Jesus Herrada en Damiano Caruso. Bij heel wat van deze renners is het echter nog helemaal niet zeker of zij daadwerkelijk in de Tour 2020 van start gaan, of dat zij besluiten om zich op een andere grote ronde te richten. Zo is de kans groot dat Nibali zich vooral op de Giro 2020 richt. In de aanloop naar de Tour 2020 wordt dit overzicht zeer regelmatig geüpdatet.

Trivia Tour 2020

Hoeveel prijzengeld valt er te verdienen in de Tour de France 2020? De totale prijzenpot van dit evenement bevat 2 miljoen euro. Daarvan krijgt de winnaar 500.000 euro. Het is echter traditie dat het prijzengeld gedeeld wordt met de teamgenoten. De Tourwinnaar heeft daarnaast echter heel veel andere grote inkomstenbronnen, zoals z'n salaris, z'n persoonlijke sponsorcontracten, een winstbonus van z'n team en startgelden bij criteriums. In de weken na afloop van de Tour 2020 zijn de toprenners immers weer in veel criteriums in Nederland en België te bewonderen.

Voorgaande editie: Eindklassement Tour de France 2019

 1. Egan Bernal (Col) Team Ineos 82u57:00
 2. Geraint Thomas (UK) Team Ineos op 1:11
 3. Steven Kruijswijk (Ned) Team Jumbo-Visma op 1:31
 4. Emanuel Buchmann (Dui) Bora Hansgrohe op 1:56
 5. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck QuickStep op 4:05
 6. Mikel Landa (Spa) Team Movistar op 4:23
 7. Rigoberto Uran (Col) Education First EF op 5:15
 8. Nairo Quintana (Col) Team Movistar op 5:30
 9. Alejandro Valverde (Spa) Team Movistar op 6:12
 10. Warren Barguil (Fra) Arkea Samsic op 7:32

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Favorieten Giro d'Italia 2020Favorieten Giro d'Italia 2020De 103e editie van de Giro d'Italia wordt verreden in 2020. De openingsrit van deze Ronde van Italië is op zaterdag 3 ok…
Tour de France 2020: parcours en rittenschemaTour de France 2020: parcours en rittenschemaHet nieuwe rittenschema en parcours van de Tour de France 2020 zijn bekend. De start van de Ronde van Frankrijk is in Ni…
Giro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2020 gaat van start in Hongarije. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatste eta…
Tour de France 2021: parcours en rittenschemaTour de France 2021: parcours en rittenschemaHet rittenschema van de Tour de France 2021 begint met de start en het vertrek op 2 juli 2021 in de hoofdstad Kopenhagen…

Een correcte vliegende galopwissel rijdenEen correcte vliegende galopwissel rijdenDe vliegende galopwissel, ook wel een changement genoemd, is een oefening waarbij een ruiter het paard van de ene galop…
Zijpijn bij hardlopenZijpijn bij hardlopenPijn in het middenrif (ook wel pijn in de zij genoemd) is een veel voorkomende klacht bij het hardlopen. Het overkomt be…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincenzo_Nibali
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schistosomiasis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_Garin
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thibaut_Pinot

Reageer op het artikel "Favorieten Tour de France 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!