InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour 2017: sprinters en favorieten voor de groene trui

Tour 2017: sprinters en favorieten voor de groene trui

Tour 2017: sprinters en favorieten voor de groene trui In 2017 wordt de 104e editie van de Ronde van Frankrijk verreden. De Tour de France 2017 begint op 1 juli met een tijdrit in het Duitse Düsseldorf. Deze Tour eindigt op 23 juli in de Franse hoofdstad Parijs. Welke sprinters staan bij de Tour 2017 op de startlijst? Wie zijn de favorieten voor de groene trui bij de Tour de France 2017? En hoe werkt de puntentelling van het puntenklassement in de Tour?

Geschiedenis: groene trui

Het puntenklassement in de Tour de France bestaat sinds 1953. Men koos oorspronkelijk voor groen als kleur voor deze leiderstrui, omdat in de begintijd een merk van grasmaaiers de hoofdsponsor was. Toen het puntenklassement later een andere sponsor kreeg, besloot men vast te houden aan de kleur groen. Eén uitzondering hierop was de Tour van 1968, toen de leider van het puntenklassement een rode trui droeg.

Erik Zabel heeft de meeste eindzeges in het puntenklassement op zijn naam staan. Hij won de groene trui zes keer. Peter Sagan won hem vijf keer. Sean Kelly won vier keer de groene trui. De succesvolste Nederlander was Jan Janssen, die drie keer de puntentrui won. Ook twee Belgen wonnen drie keer de groene trui: Freddy Maertens en Eddy Merckx.

Parcours Tour 2017

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2017 eruit? Deze Tour bestaat in totaal uit 21 etappes. De openingsetappe is een tijdrit in Düsseldorf (Duitsland). De opbouw van deze Tour is iets anders dan van de doorsnee editie van de Tour de France. Reeds in de eerste week krijgen de renners diverse heuvelritten en bergetappes voorgeschoteld. Toch zijn er in totaal wel voldoende kansen voor de sprinters. Volgens het officiële overzicht zijn er tien vlakke etappes in deze Tour (al is er vanzelfsprekend geen garantie dat die allemaal in een massasprint eindigen).

Tour 2017: deelnemers en klassementen

Op de startlijst van de Tour 2017 staan 22 teams, die allemaal met selecties van negen renners van start mogen gaan. Het belangrijkste klassement in de Tour is vanzelfsprekend het algemeen klassement, oftewel de strijd om de gele trui. Die gaat tussen klassementsrenners zoals Froome, Quintana, Contador, Porte, Bardet en Valverde.

Verder bestaat er voor de klimmers nog het bergklassement (bolletjestrui). Voor de jonge klassementsrenners bestaat er ook nog het jongerenklassement (witte trui). Verder bestaat er voor de teams het ploegenklassement (waarvoor geen aparte dagelijkse trui aan het leidende team wordt uitgereikt). Voor dit ploegenklassement gelden elke dag de tijden van de drie beste renners van elk team in de daguitslag.

Ook is er nog een prijs voor aanvallende coureurs: het klassement van de strijdlust. De renner die uitgeroepen wordt tot de meest aanvallende coureur in een etappe, mag de volgende rit van start gaan met het zogenaamde 'rode rugnummer'. Aan het einde van de Ronde van Frankrijk wordt de 'meest aanvallende renner van de Tour 2017' uitgeroepen. Naast al die andere hierboven genoemde klassementen is er natuurlijk ook nog het puntenklassement. Dit wordt doorgaans beschouwd als het op één na belangrijkste klassement (na het algemeen klassement).

Belangrijkste sprinters Tour 2017

Welke sprinters staan op de voorlopige deelnemerslijst van de Tour de France 2017? Hieronder vindt u een overzicht met portretten van de belangrijkste sprinters. Sagan is in 2017 weer de favoriet voor de groene trui. Kittel en Greipel zijn de topkandidaten voor de overwinningen in de massasprints bij de vlakke etappes. Gewoonlijk moet Cavendish ook tot de favorieten worden gerekend, maar gezien zijn gezondheidsproblemen tijdens de voorbereiding, is het nog af te wachten hoe fit hij aan de start zal staan.

Marcel Kittel

De Duitser Kittel rijdt in 2017 voor het Belgische team Quick Step Floors. Kittel wordt door velen beschouwd als de snelste sprinter van het profpeloton. Daar staat tegenover dat hij doorgaans wat minder goed dan veel andere topsprinters heuvels en bergen kan verteren. Hierdoor scoort hij bijvoorbeeld minder punten voor de groene trui in heuvelachtige ritten. Kittel moet dus wel beschouwd worden als één van de favorieten voor de dagzeges in de vlakke etappes, maar niet als de grote favoriet voor de eindzege in het puntenklassement.

Marcel Kittel is geboren op 11 mei 1988 in de Oost-Duitse plaats Arnstadt. In zijn jonge jaren was hij vooral als tijdrijder een groot talent. Bij het Nederlandse team Skil-Shimano werd hij echter omgeschoold tot sprinter en groeide hij uit tot één van de beste sprinters ter wereld. Kittel won in zijn carrière negen Touretappes, vier Giro-etappes en één rit in de Ronde van Spanje.

Peter Sagan

Anno 2017 is de Slowaak Peter Sagan de grote ster van de wielerwereld. Hij is een geweldenaar in eendagskoersen, zo won hij het WK in 2015 en 2016, en won hij de Ronde van Vlaanderen in 2016. Daarnaast is hij ook een goede sprinter. Bij vlakke sprints is hij doorgaans wel net wat minder snel dan specialisten zoals Kittel en Cavendish, maar Sagan presteert veel beter dan de meeste andere sprinters op heuvelachtig terrein.

Recordjacht

Omdat Sagan op diverse parcoursen punten kan scoren, presteert hij ook extreem goed in het puntenklassement van de Tour de France. Sagan heeft vijf keer deelgenomen aan de Tour en elke keer won hij het puntenklassement. In 2017 is hij wederom de favoriet voor de groene trui. Als hij deze voor de zesde keer wint, dan wordt hij mederecordhouder naast Erik Zabel, die ook zes keer dit klassement won.

Peter Sagan werd op 26 januari 1990 geboren in de Slowaakse plaats Zilina. In zijn jonge jaren combineerde Sagan het wegwielrennen met het mountainbiken en veldrijden, vandaar dat hij buitengewoon stuurvaardig en behendig is op de fiets. Hij rijdt anno 2017 voor het team Bora Hansgrohe. In de periode tot 2017 won hij zeven Touretappes.

Tour 2017

In de Tour van 2017 leek Sagan wederom op jacht te zijn om de puntentrui te winnen. Hij maakte veel indruk met een zeer sterke ritzege in de derde etappe (sprint heuvelop). Dit was de achtste ritzege uit zijn Tourcarrière. Tijdens de sprint in de vierde etappe speelde Sagan echter een negatieve hoofdrol. Mede door zijn toedoen kwam Mark Cavendish zwaar ten val. Sagan werd voor straf uit de Tour 2017 gezet en zal dus, voor het eerst sinds vijf jaar, niet de groene trui winnen.

Mark Cavendish

Cavendish is een fenomeen. Hij behoort tot de allerbeste sprinters aller tijden. Op 21 mei 1985 werd hij geboren op het Britse eiland Man. In 2005 werd hij profwielrenner. Al snel werd hij een wereldtopper in het baanwielrennen en daarna werd hij ook een wereldtopper in het wegwielrennen.

Als baanwielrenner pakte hij wereldtitels in de ploegkoers. Als wegwielrenner werd hij profwereldkampioen in Kopenhagen (2011). Hij won klassiekers zoals Milaan-San Remo en de Scheldeprijs, maar hij won vooral verschrikkelijk veel etappes in grote rondes. In de Giro won hij in totaal 17 ritten, in de Vuelta won hij vier etappes, maar bovenal won hij 30 etappes in de Tour de France. Daarmee is hij de op één na succesvolste rittenkaper uit de Tourhistorie. De enige renner die meer ritten heeft gewonnen dan Cavendish, is de legendarische kannibaal Eddy Merckx, die 34 etappes won.

The fall and rise of the emperor

Cavendish was jarenlang de absolute sprintkoning van het wielerpeloton. In 2014 dachten sommigen dat er een einde kwam aan de bloeiperiode van sprintkeizer Cavendish. Dat seizoen won hij voor het eerst sinds jaren geen etappe in een grote ronde. Ook 2015 verliep voor zijn doen tamelijk moeizaam, met slechts één ritzege in een grote ronde. In 2016 was Cavendish echter weer helemaal terug aan de top met vier ritzege in de Tour de France.

Ziekte van Pfeiffer

In het voorjaar van 2017 werd Mark Cavendish getroffen door de ziekte van Pfeiffer (klierkoorts). Hij werd hierdoor langer uitgeschakeld dan oorspronkelijk werd verwacht. Cavendish behield echter de hoop dat hij alsnog in de Tour de France 2017 van start zou kunnen gaan met een goede vorm. Na een lange ziekteperiode maakte hij pas kort voor de Tour 2017 zijn rentree Ronde van Slovenië. Daar werd hij nog wel tweede in een etappe.

Volgens velen staat er aan de vooravond van de Tour 2017 een groot vraagteken achter het vormpeil van Cavendish. In hoeverre heeft hij in een relatief korte trainingsperiode, na een lange ziekte, voldoende conditie op kunnen bouwen om een hoofdrol te kunnen spelen in het puntenklassement van de Tour? Kan hij de Tour wel uitrijden na zo'n gebrekkige voorbereiding? Vanwege zijn overschot aan zowel talent als ervaring werd Cavendish door velen toch wel gerekend tot de kanshebbers voor de ritzeges in de vlakke etappes van de eerste week.

Tour 2017

In de eerste ritten leek de conditie van Cavendish inderdaad goed genoeg te zijn om mee te kunnen spelen in de massasprints. Zijn Tour 2017 eindigde echter in een grote deceptie toen hij in de vierde etappe, mede door toedoen van Sagan, zwaar ten val kwam. Cavendish brak door die val zijn schouderblad en moest opgeven in de Tour 2017.

André Greipel

De Duitser André Greipel is de sprintkopman van het Belgische team Lotto Soudal. Zijn bijnaam is 'De Gorilla'. Greipel werd geboren op 16 juli 1982 in Rostock (DDR). In de loop van zijn carrière won hij zes etappes in de Giro, vier etappes in de Vuelta en elf etappes in de Tour de France. Greipel heeft zes keer deelgenomen aan de Tour de France en bij elke deelname slaagde hij erin om minstens één etappe te winnen. Zijn succesvolste Tour was in 2015, toen hij vier ritten won.

Alexander Kristoff

De Noor Kristoff is een grote klassiekerspecialist en daarnaast ook een zeer goede sprinter. Op zijn erelijst staan onder meer zeges in Milaan-San Remo (2014), de Ronde van Vlaanderen (2015), de Vattenfall Cyclassics (2014) en twee Touretappes (2014). Hij moet in 2017 wederom gerekend worden tot de kanshebbers voor etappezeges en daarnaast is hij ook een outsider voor de groene trui. Alexander Kristoff werd op 5 juli 1987 geboren in Oslo.

Dylan Groenewegen

Groenewegen is de grote hoop van Nederland en van TEAMLottoNL-Jumbo als het gaat om massasprints. Hij werd op 21 juni 1993 geboren te Amsterdam. In 2016 won hij meer dan tien massasprints, waaronder een rit in de Eneco Tour en het NK wielrennen op Goeree-Overflakkee. Hij heeft echter nog nooit een etappe in een grote ronde gewonnen. Het is een hoofddoel van hemzelf en van zijn sprinttrein bij TEAMLottoNL-Jumbo, om daar in de Tour 2017 verandering in te brengen.

Nacer Bouhanni

De Fransman Nacer Bouhanni werd op 25 juli 1990 geboren. Bouhanni is in de Tour de France 2017 de sprintkopman van het team Cofidis. Al jaren behoort deze Fransman tot de subtop van het mondiale sprintersgilde. Hij won al drie etappes in de Giro en twee ritten in de Vuelta. Bouhanni is er echter nog nooit in geslaagd om een rit in de Tour te winnen. Het is er zeer op gebrand om dit in de Tour 2017 wel te doen.

Degenkolb, Démare en Matthews

De Duitser Degenkolb, de Fransman Démare en de Australiër Matthews zijn drie sterke renners met veel inhoud en een goede sprint. De voorjaarsklassiekers behoren doorgaans tot de hoofddoelen van hun seizoen. Bij massasprints in vlakke etappes van de Tour zullen ze vaak qua pure sprintsnelheid wat minder zijn dan pure massasprintspecialisten zoals Kittel. Vooral wanneer de omstandigheden echter wat zwaarder zijn (bijvoorbeeld slecht weer, waaiervorming, een erg lange rit en/of onderweg aardig wat heuvels in het parcours) dan kunnen deze klassiekercoureurs toch zeker wel gerekend worden tot de kanshebbers voor een ritzege. Van dit drietal is met name Michael Matthews (Sunweb) een specialist in sprint na een tamelijk heuvelachtige finale.

Overige sprinters

Andere sprinters op de deelnemerslijst zijn onder meer de Britten Ben Swift en Daniel McLay, de Zuid-Afrikaan Daryl Impey, de Fransman Thomas Boudat, de Nieuw-Zeelander Dion Smith en de Italianen Sonny Colbrelli en Andrea Pasqualon. Zij behoren zeker niet tot de grote favorieten voor de zeges in de massasprints, maar ze zijn mogelijk wel in staat om mooie ereplaatsen in de sprints te scoren. Van deze renners lijken in theorie Colbrelli en Swift de meest serieuze kandidaten te zijn om toch een rit te winnen; beiden hebben ze namelijk niet alleen een goede sprint, maar kunnen ze ook goed heuvelachtige parcoursen overleven.

Op de startlijst staan ook diverse renners die over een goede sprint beschikken, maar die hun sprintcapaciteiten waarschijnlijk in de meeste ritten vooral in dienst zullen moeten stellen van hun kopman. Zo zullen Renshaw en Boasson Hagen in de vlakke ritten vooral voor Cavendish knechten (mogelijk krijgt Boasson Hagen wel een vrije rol in de heuvelachtige ritten). Bij het team FDJ zullen de snelle Italianen Cimolai en Guarnieri vooral in dienst van de Franse sprinter Démare werken. Bij Sunweb zal Nederlands kampioen Sinkeldam in de sprints vooral Matthews proberen te helpen. Door veranderende omstandigheden (bijvoorbeeld als de kopman niet fit blijkt te zijn), kan de rol van deze renners binnen hun team echter veranderen en zouden ze mogelijk alsnog voor hun eigen kans kunnen gaan.

Afwezig

Een opvallende afwezige op de startlijst is de Fransman Bryan Coquard. Deze sprinter heeft uiteindelijk geen plek in de selectie van Team Direct Energie gekregen, waarschijnlijk als represaille omdat hij aan heeft gegeven dat hij volgend seizoen naar een ander team zal vertrekken. Andere goede sprinters die ontbreken op de startlijst zijn onder meer Gaviria en Ewan, die beiden in het seizoen 2017 de Giro boven de Tour verkozen als hoofddoel.

Puntentelling puntenklassement 2017

In de vlakke etappes krijgen de nummers 1 t/m 15 in de rituitslag 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 en 2 punten. Bij de heuvelritten (en in het middengebergte) krijgen de nummers 1 t/m 15 respectievelijk 30, 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3 en 2 punten. In zware bergetappes krijgen de 1 t/m 15 in de uitslag respectievelijk 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. In tijdritten (etappe 1 en etappe 20) krijgen de beste 15 coureurs in de daguitslag respectievelijk 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij de tussensprints zijn veel punten te verdienen. Anno 2017 is er elke dag één tussensprint. De eerste 15 coureurs die daar passeren krijgen respectievelijk 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt.

Prijzengeld voor sprinters in de Tour

Hoe zit het met het prijzengeld in de Tour de France 2017? De eindwinnaar van de groene trui krijgt 25.000 euro. In elke rit is er sowieso prijzengeld voor de twintig eerste coureurs in de rituitslag. 11.000 euro krijgt de ritwinnaar, 300 euro krijgt bijvoorbeeld de renner die als twintigste finisht. Bij elk tussensprint krijgen de eerste drie renners een bonus, respectievelijk 1500, 1000 en 500 euro. Voor elke dag dat een renner de leider in het puntenklassement is (en dus de groene trui draagt) ontvangt hij 300 euro.

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour 2013 - sprinters - favorieten groene truiDe Tour van 2013 gaat op zaterdag 29 juni van start op Corsica. Welke sprinters zijn kanshebbers voor de groene trui (he…
Klassementen Tour de France: de truienDe tour heeft verschillende uitdagingen. In iedere etappe zijn er punten te verdienen. Er zijn verschillende categorieën…
Tour 2014: sprinters, favorieten groene truiTour 2014: sprinters, favorieten groene truiDe 101e editie van de Tour de France wordt verreden van zaterdag 5 juli tot en met zondag 27 juli 2014. Welke sprinters…
Tour 2012: Sprinters (favorieten groene trui)Op zaterdag 30 juni 2012 gaat in Luik de 99e editie van de Tour de France van start. Welke sprinters behoren tot de grot…
Tour 2016 - sprinters en favorieten voor de groene truiTour 2016 - sprinters en favorieten voor de groene truiOp zaterdag 2 juli 2016 gaat de 103e editie van de Tour de France van start in Le Mont-Saint-Michel. De slotetappe van d…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Tour_de_France_2017_Preview
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Cavendish
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Kristoff
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Sagan
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Puntenklassement_Ronde_van_Frankrijk

Reageer op het artikel "Tour 2017: sprinters en favorieten voor de groene trui"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-07-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tour 2017
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!