InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour 2019: sprinters en favorieten voor de groene trui

Tour 2019: sprinters en favorieten voor de groene trui

Tour 2019: sprinters en favorieten voor de groene trui In 2019 wordt de 106e editie van de Ronde van Frankrijk verreden. De Tour de France 2019 begint op 6 juli in Brussel. Deze Tour eindigt op 28 juli in de Franse hoofdstad Parijs. Welke sprinters staan bij de Tour 2019 op de startlijst? Wie zijn de favorieten voor de groene trui bij de Tour de France 2019? En hoe werkt de puntentelling van het puntenklassement in de Tour?

Geschiedenis: groene trui

Het puntenklassement in de Tour de France bestaat sinds 1953. Men koos oorspronkelijk voor groen als kleur voor deze leiderstrui, omdat in de begintijd een merk van grasmaaiers de hoofdsponsor was. Toen het puntenklassement later een andere sponsor kreeg, besloot men vast te houden aan de kleur groen. Eén uitzondering hierop was de Tour van 1968, toen de leider van het puntenklassement een rode trui droeg.

De Duitser Erik Zabel won de groene trui zes keer. Peter Sagan won hem in 2018 voor de zesde keer en evenaarde daarmee het record van Zabel. Sean Kelly won vier keer de groene trui. De succesvolste Nederlander was Jan Janssen, die drie keer de puntentrui won. Ook twee Belgen wonnen drie keer de groene trui: Freddy Maertens en Eddy Merckx.

Parcours Tour 2019

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2019 eruit? Deze Tour bestaat in totaal uit 21 etappes. Volgens het officiële overzicht zijn er zeven vlakke etappes in deze Tour (al is er vanzelfsprekend geen garantie dat die allemaal in een massasprint eindigen). Op zaterdag 6 juli staat de openingsrit van de Tour op het programma. Dit is een vlakke etappe, dus dat biedt de sprinters meteen een grote kans op zowel de etappezege als op de gele leiderstrui.

Tour 2019: deelnemers en klassementen

Op de startlijst van de Tour 2019 staan 22 of 23 teams, die allemaal met selecties van negen renners van start mogen gaan. Het belangrijkste klassement in de Tour is vanzelfsprekend het algemeen klassement, oftewel de strijd om de gele trui. Die gaat tussen klassementsrenners zoals Froome, Thomas, Quintana, Bardet en Pinot.

Verder bestaat er voor de klimmers nog het bergklassement (bolletjestrui). Voor de jonge klassementsrenners bestaat er ook nog het jongerenklassement (witte trui). Daarnaast bestaat er voor de teams het ploegenklassement (waarvoor geen aparte dagelijkse trui aan het leidende team wordt uitgereikt). Voor dit ploegenklassement gelden elke dag de tijden van de drie beste renners van elk team in de daguitslag.

Ook is er nog een prijs voor aanvallende coureurs: het klassement van de strijdlust. De renner die uitgeroepen wordt tot de meest aanvallende coureur in een etappe, mag de volgende rit van start gaan met het zogenaamde 'rode rugnummer'. Aan het einde van de Ronde van Frankrijk wordt de 'meest aanvallende renner van de Tour 2019' uitgeroepen. Naast al die andere hierboven genoemde klassementen is er natuurlijk ook nog het puntenklassement. Dit wordt doorgaans beschouwd als het op één na belangrijkste klassement (na het algemeen klassement).

Belangrijkste sprinters Tour 2019

Welke sprinters staan op de deelnemerslijst van de Tour de France 2019? Hieronder vindt u een voorlopig overzicht met portretten van de belangrijkste sprinters. Het is nog niet 100 procent zeker of zij allen van start zullen gaan in deze Tour de France. Dit overzicht wordt in de aanloop naar de Tour 2019 regelmatig geüpdatet.

Dylan Groenewegen

Groenewegen is de grote hoop van Nederland en van Team Jumbo-Visma als het gaat om massasprints. Hij werd op 21 juni 1993 geboren te Amsterdam. In 2016 won hij meer dan tien massasprints, waaronder een rit in de Eneco Tour en het NK wielrennen op Goeree-Overflakkee. Zijn grote doorbraak naar de wereldtop behaalde hij echter in 2017, toen hij de slotrit van de Tour de France in Parijs won en zo zijn eerste ritzege in een grote ronde behaalde. In het seizoen 2018 is hij verder opgeklommen in de hiërarchie van het mondiale sprintersgilde. Hij won in dit seizoen onder meer de semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne en etappes in diverse rittenkoersen, waaronder Parijs-Nice, de Dubai Tour en de Ronde van Noorwegen. Groenewegen toonde in de Tour 2018 dat hij werkelijk tot de beste sprinters ter wereld behoort: hij won twee etappes op rij (de zevende en de achtste rit). In 2019 behoort hij wederom tot de grote kanshebbers voor de ritzeges in de massasprints.

Caleb Ewan

De Australiër Caleb Ewan werd op 11 augustus 1994 geboren in Sydney. Net als zijn Colombiaanse generatiegenoot Gaviria focuste deze Australiër zich in zijn jonge jaren op het baanwielrennen. In de juniorencategorie werd hij bijvoorbeeld wereldkampioen op het onderdeel omnium. Anders dan Gaviria ging Caleb Ewan zich echter al tijdens de beloftencategorie (U23) vooral op het wegwielrennen focussen. In 2015 brak hij door tot de wereldtop van de sprinters: hij won dat jaar als debutant een etappe in de Vuelta. In 2017 won hij een rit in de Giro. In 2018 zou hij debuteren in de Tour de France, zo werd reeds in december 2017 aangegeven. Z'n ploeg (Mitchelton-Scott) veranderde later echter van gedachte. Men besloot om de Tourploeg in 2018 vooral rondom klassementsrenner Adam Yates te bouwen en zo werd in de tweede helft van juni 2018 tot verbazing van velen bekend dat Caleb Ewan niet van start gaat in de Tour de France 2018. In 2019 rijdt hij voor het team Lotto -Soudal. Hij is er zeer op gefocust om in 2019 eindelijk de Tour te rijden en ook eindelijk een etappe in deze ronde te winnen.

Peter Sagan

Anno 2019 is de Slowaak Peter Sagan de grote ster van de wielerwereld. Hij is een geweldenaar in eendagskoersen, zo won hij het WK in 2015, 2016 en 2017, won hij de Ronde van Vlaanderen in 2016 en zegevierde hij in Parijs-Roubaix 2018. Daarnaast is hij ook een goede sprinter. Bij vlakke sprints is hij doorgaans wel net wat minder snel dan specialisten zoals Kittel en Cavendish, maar Sagan presteert veel beter dan de meeste andere sprinters op heuvelachtig terrein.

Omdat Sagan op diverse parcoursen punten kan scoren, presteert hij ook extreem goed in het puntenklassement van de Tour de France. Tijdens zijn eerste vijf deelnames aan de Tour de France (van 2012 tot en met 2016) won hij ieder jaar de groene trui.

Tour 2017

In de Tour van 2017 leek Sagan wederom op jacht te zijn om de puntentrui te winnen. Hij maakte veel indruk met een zeer sterke ritzege in de derde etappe (sprint heuvelop). Dit was de achtste ritzege uit zijn Tourcarrière. Tijdens de sprint in de vierde etappe speelde Sagan echter een negatieve hoofdrol. Mede door zijn toedoen kwam Mark Cavendish zwaar ten val. Sagan werd voor straf uit de Tour 2017 gezet en zal dus, voor het eerst sinds vijf jaar, niet de groene trui winnen.

Evenaring record

In 2018 was hij wederom de favoriet voor de groene trui. Als hij deze voor de zesde keer zou winnen, dan zou hij mederecordhouder worden naast Erik Zabel, die ook zes keer dit klassement won. En ja, hij slaagde er inderdaad in om het puntenklassement voor de zesde keer te winnen. De grootste tegenstander was hierbij overigens niet een andere sprinter, maar blessureleed: in de slotfase van de Tour kwam Sagan zwaar ten val. Hij stond op dat moment al heel ver voor in het puntenklassement. Ondanks z'n blessures slaagde hij er toch in om de Tour uit te rijden.

Peter Sagan werd op 26 januari 1990 geboren in de Slowaakse plaats Zilina. In zijn jonge jaren combineerde Sagan het wegwielrennen met het mountainbiken en veldrijden, vandaar dat hij buitengewoon stuurvaardig en behendig is op de fiets. Hij rijdt anno 2019 voor het team Bora Hansgrohe. In de Tour van 2019 is hij wederom de favoriet voor de eindzege in het puntenklassement.

Fernando Gaviria

De Colombiaan Fernando Gaviria Rendon werd op 19 augustus 1994 geboren in La Ceja. Hij behoorde als baanwielrenner en wegwielrenner tot de grootste talenten ter wereld. In het eerste deel van zijn wielercarrière focuste hij zich vooral op het baanwielrennen. Tot de hoogtepunten uit die periode behoren twee wereldtitels op in het onderdeel omnium.

Op de Olympische Spelen van 2016 liep hij als baanwielrenner nipt een Olympische medaille mis. Hij werd vierde op het omnium. In de daaropvolgende periode is hij zich veel meer op het wegwielrennen gaan focussen. Dat hij in die discipline eveneens een wereldtopper is, bewees hij onder meer met een zege in de klassieker Parijs-Tours 2016 en maar liefst vier etappezeges in de Giro d'Italia 2017. In 2018 debuteerde hij in de Tour de France. Deeze Colombiaanse sprintbom maakte indruk en pakte twee etappezeges: de eerste en de vierde rit.

Mark Cavendish: kan de oude keizer nog terugkeren naar de top?

Cavendish is een fenomeen. Hij behoort tot de allerbeste sprinters aller tijden. Op 21 mei 1985 werd hij geboren op het Britse eiland Man. In 2005 werd hij profwielrenner. Al snel werd hij een wereldtopper in het baanwielrennen en daarna werd hij ook een wereldtopper in het wegwielrennen.

Als baanwielrenner pakte hij wereldtitels in de ploegkoers. Als wegwielrenner werd hij profwereldkampioen in Kopenhagen (2011). Hij won klassiekers zoals Milaan-San Remo en de Scheldeprijs, maar hij won vooral verschrikkelijk veel etappes in grote rondes. In de Giro won hij in totaal 17 ritten, in de Vuelta won hij vier etappes, maar bovenal won hij 30 etappes in de Tour de France. Daarmee is hij de op één na succesvolste rittenkaper uit de Tourhistorie. De enige renner die meer ritten heeft gewonnen dan Cavendish, is de legendarische kannibaal Eddy Merckx, die 34 etappes won.

The fall and rise of the emperor

Cavendish was jarenlang de absolute sprintkoning van het wielerpeloton. In 2014 dachten sommigen dat er een einde kwam aan de bloeiperiode van sprintkeizer Cavendish. Dat seizoen won hij voor het eerst sinds jaren geen etappe in een grote ronde. Ook 2015 verliep voor zijn doen tamelijk moeizaam, met slechts één ritzege in een grote ronde. In 2016 was Cavendish echter weer helemaal terug aan de top met vier ritzege in de Tour de France.

Ziekte van Pfeiffer en blessureleed

In het voorjaar van 2017 werd Mark Cavendish getroffen door de ziekte van Pfeiffer (klierkoorts). Hij werd hierdoor langer uitgeschakeld dan oorspronkelijk werd verwacht. Cavendish behield echter de hoop dat hij alsnog in de Tour de France 2017 van start zou kunnen gaan met een goede vorm. In die Tour kwam hij echter zwaar ten val. Ook in de daaropvolgende periode werd hij veelvuldig getroffen door blessureleed.

Cavendish in de Tour 2018

Volgens velen staat er aan de vooravond van de Tour 2018 een groot vraagteken achter het vormpeil van Cavendish. Vanwege zijn overschot aan zowel talent als ervaring werd Cavendish door velen toch wel gerekend tot de kanshebbers voor de ritzeges in de vlakke etappes van de eerste week. Uiteindelijk werd deze Tour echter een deceptie en won hij geen rit. Hij wil zich in 2019 graag revancheren. Het is echter zeer af te wachten of hij na al die tijd toch weer zijn oude vorm kan herwinnen.

André Greipel

De Duitser André Greipel is de sprintkopman van het Belgische team Lotto Soudal. Zijn bijnaam is 'De Gorilla'. Greipel werd geboren op 16 juli 1982 in Rostock (DDR). In de loop van zijn carrière won hij zes etappes in de Giro, vier etappes in de Vuelta en elf etappes in de Tour de France. Greipel heeft acht keer deelgenomen aan de Tour de France. Bij zes deelnames op rij slaagde hij erin om minstens één etappe te winnen. Zijn succesvolste Tour was in 2015, toen hij vier ritten won. Zijn minst succesvolle deelname was in 2017, toen hij voor het eerst er niet in slaagde om een Tourrit te winnen. Ook de Tour van 2018 werd voor hem een ontgoocheling: voor het tweede jaar op rij won hij geen Touretappe. In 2019 rijdt hij voor een kleinere Franse ploeg. Het is nog niet 100 procent zeker of hij van start mag gaan in de Tour 2019.

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff werd op 5 juli 1987 geboren in Oslo. De Noor Kristoff is een grote klassiekerspecialist en daarnaast ook een goede sprinter. Op zijn erelijst staan onder meer zeges in Milaan-San Remo (2014), de Ronde van Vlaanderen (2015), de Vattenfall Cyclassics (2014) en drie Touretappes. Hij moest in 2018 wederom gerekend worden tot de kanshebbers voor etappezeges en daarnaast was hij ook een outsider voor de groene trui. Kristoff reed in 2018 lange tijd geen erg goede Tour, maar uiteindelijk maakte hij toch alles goed door de slotetappe in Parijs te winnen.

Arnaud Démare

Op 26 augustus 1991 werd Arnaud Démare geboren in Beauvais (Frankrijk). Anno 2018 is hij de kopman in de sprints voor het team Groupama - FDJ. Démare is een sterke sprinter die ook goed presteert in klassiekers. Op zijn erelijst staan onder meer zeges in Milaan-San Remo (2016), de Vattenfall Cyclassics (2012), het Frans kampioenschap (2014 en 2017) en twee etappes in de Tour de France (2017 en 2018).

Michael Matthews

Op 26 september 1990 werd Michael Matthews geboren in Canberra (Australië). Hij won in zijn carrière twee etappes in de Giro, drie etappes in de Vuelta en drie etappes in de Tour de France. Ook won hij in 2017 het puntenklassement (de groene trui) in de Tour. Michael Matthews (Team Sunweb) is vooral een specialist in sprints op heuvelachtige parcoursen. De Tour 2018 werd mede door ziekte echter een ontgoocheling voor hem. In 2019 is hij een outsider voor de groene trui.

Nacer Bouhanni

De Fransman Nacer Bouhanni werd op 25 juli 1990 geboren. Al jaren behoort deze Fransman tot de subtop van het mondiale sprintersgilde. Hij won al drie etappes in de Giro en twee ritten in de Vuelta. Bouhanni is er echter nog nooit in geslaagd om een rit in de Tour te winnen. Mede door een vormcrisis in het voorjaar van 2018 en een reeks conflicten met de ploegleiding, was het in 2018 lange tijd onzeker of hij wel of niet een plek zou krijgen in de Tourselectie van Cofidis. Uiteindelijk heeft de ploegleiding besloten om Bouhanni niet mee te nemen naar de Tour 2018. In 2019 wil hij zich graag revancheren en eindelijk een Touretappe winnen.

Overige sprinters

Andere sprinters op de voorlopige deelnemerslijst zijn onder meer de Duitser John Degenkolb, de Zuid-Afrikaan Daryl Impey, de Fransen Christophe Laporte en Thomas Boudat, de Belgen Timothy Dupont en Jasper Stuyven, de Nieuw-Zeelander Dion Smith, de Deen Magnus Cort Nielsen en de Italianen Sonny Colbrelli en Andrea Pasqualon. Zij behoren zeker niet tot de grote favorieten voor de zeges in de massasprints, maar ze zijn mogelijk wel in staat om mooie ereplaatsen in de sprints te scoren. Van deze renners leken in theorie Colbrelli en Degenkolb de meest serieuze kandidaten te zijn om toch een rit te winnen; zij hebben namelijk niet alleen een goede sprint, maar kunnen ook overleven op wat zwaardere parcoursen. (Colbrelli kan bijvoorbeeld goed op heuvelachtige parcoursen presteren, Degenkolb kan goed op kasseien rijden, maar kan ook beter over heuvelachtige parcoursen rijden dan de modale sprinter.)

Puntentelling 2019?

Waarschijnlijk wordt in 2019 weer dezelfde puntentelling gebruikt voor de Tour als in 2018. Hieronder vindt u die puntentelling. Indien hierin toch nog wijzigingen plaatsvinden, dan wordt dat hier gemeld.

Puntentelling puntenklassement 2018

In de vlakke etappes krijgen de nummers 1 t/m 15 in de rituitslag 50, 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 en 2 punten. Bij de heuvelritten (en in het middengebergte) krijgen de nummers 1 t/m 15 respectievelijk 30, 25, 22, 19, 17, 15, 13, 11, 9, 7, 6, 5, 4, 3 en 2 punten. In zware bergetappes krijgen de 1 t/m 15 in de uitslag respectievelijk 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. In tijdrittenkrijgen de beste 15 coureurs in de daguitslag respectievelijk 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij de tussensprints zijn veel punten te verdienen. Anno 2017 is er elke dag één tussensprint. De eerste 15 coureurs die daar passeren krijgen respectievelijk 20, 17, 15, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt.

Prijzengeld voor sprinters in de Tour

Hoe zit het met het prijzengeld in de Tour de France? De eindwinnaar van de groene trui krijgt 25.000 euro. In elke rit is er sowieso prijzengeld voor de twintig eerste coureurs in de rituitslag. 11.000 euro krijgt de ritwinnaar, 300 euro krijgt bijvoorbeeld de renner die als twintigste finisht. Bij elk tussensprint krijgen de eerste drie renners een bonus, respectievelijk 1500, 1000 en 500 euro. Voor elke dag dat een renner de leider in het puntenklassement is (en dus de groene trui draagt) ontvangt hij 300 euro.

Voorgaande editie: uitslag puntenklassement 2018

Peter Sagan won het puntenklassement van de Tour de France 2018. De Slowaak van het team Bora behaalde in deze Tour 477 punten. De Noor Alexander Kristoff eindigde tweede met 246 punten. De Fransman Arnaud Démare werd derde met 203 punten.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour 2019 - favorieten witte trui (jongerenklassement)Tour 2019 - favorieten witte trui (jongerenklassement)In de Belgische hoofdstad Brussel gaat op zaterdag 6 juli de Tour de France 2019 van start. Dit is de 106e editie van de…
Tour de France 2019: betekenis van de truien van de winnaarsTour de France 2019: betekenis van de truien van de winnaarsElke wielerploeg in de Tour de France heeft zijn eigen kleuren, de kleuren van de sponsor, maar de wielrenners strijden…
Tour 2019 - favorieten bolletjestrui (bergklassement)Tour 2019 - favorieten bolletjestrui (bergklassement)De 106e editie van de Ronde van Frankrijk gaat op zaterdag 6 juli 2019 van start. Deze Tour eindigt op zondag 28 juli in…
Vuelta 2019 - deelnemers en startlijstVuelta 2019 - deelnemers en startlijstDe 74e editie van de Ronde van Spanje gaat op zaterdag 24 augustus 2019 van start in Torrevieja met een ploegentijdrit.…
recensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'.
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Tour_de_France_2017_Preview
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Cavendish
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Kristoff
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Sagan
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Puntenklassement_Ronde_van_Frankrijk

Reageer op het artikel "Tour 2019: sprinters en favorieten voor de groene trui"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!