Vuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht, live tv en livestream

Vuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht, live tv en livestream Op vrijdag 14 augustus 2020 wordt de eerste etappe van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 verreden. De openingsrit van de Ronde van Spanje is een ploegentijdrit. Het parcours van deze 'Team Time Trial' is in Utrecht (Nederland). Deze ploegentijdrit wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze openingsrit van de Vuelta 2020 live op het internet te zien via een livestream.

Historie: ploegentijdritten in de Vuelta

In 1946 werd voor het eerst een ploegentijdrit opgenomen in het rittenschema van de Ronde van Spanje. Deze etappe was 67 kilometer lang en werd gewonnen door de Nederlandse nationale ploeg. De kopman van dat team, de Limburger Jan Lambrichs, zou dat jaar derde eindigen in het eindklassement van de Vuelta a Espana.

Korte ploegentijdritten

Hierna zou het tot 1955 duren, voordat er weer een ploegentijdrit in het etappeschema van de Ronde van Spanje werd opgenomen. Met ingang van dat jaar werd het echter wel jarenlang een gewoonte om een korte ploegentijdrit op te nemen in de Vuelta. Behalve in 1955, vond er ook in 1956, 1958, 1959, 1960, 1961 en 1962 een ploegentijdrit plaats. Soms waren die etappes slechts vier kilometer lang. De langste ploegentijdrit in die periode 1955-1962 was 21 kilometer lang. Meermaals (doch zeker niet altijd) was zo'n korte ploegentijdrit de openingsetappe van de Vuelta.

De jaren zeventig

Daarna verdween de ploegentijdrit weer voor enige tijd uit het rittenschema van de Vuelta. Met ingang van 1972 keerde deze discipline echter weer terug in de Ronde van Spanje. Dat jaar was de ploegentijdrit slechts 6,5 kilometer lang. Het jaar daarop was er een ploegentijdrit van slechts 4 kilometer. Beide keren werd de 'Team Time Trial' in de Vuelta gewonnen door KAS.

Rond 1990

Hierna werd er pas in 1988 weer een ploegentijdrit verreden in de Ronde van Spanje. Ook in 1989, 1990, 1991 en 1992 reed men ploegentijdritten tijdens de Vuelta. Dit ging om wat minder korte ritten dan in de jaren vijftig, zestig en zeventig. De Spaanse ploegentijdritten hadden rond 1990 vaak een afstand van ruim dertig kilometer.

Ploegentijdrit als openingsrit

In 2002 keerde de ploegentijdrit weer terug in de Vuelta. De Spaanse ploeg ONCE, van ploegleider Manolo Saiz, was indertijd gespecialiseerd in dit onderdeel en won dat jaar de ploegentijdrit. ONCE had al in 1991 een ploegentijdrit in de Vuelta gewonnen en zou in 2003 wederom dit onderdeel in de Vuelta winnen.

De ploegentijdrit was in 2002 het de openingsrit van de Ronde van Spanje. Sindsdien is het bijna een soort traditie geworden om de Vuelta met een ploegentijdrit te beginnen. Slechts enkele keren (zoals in 2005, 2009, 2015 en 2018) week men daarvan af. Recente winnaars van deze openingstijdrit zijn Team HTC (2010), Leopard-Trek (2011), Team Movistar (2012 en 2014), Astana (2013), Team Sky (2016), BMC (2018) en Astana (2019). Doorgaans is de afstand van zo'n openingsploegentijdrit in de Vuelta ergens tussen de 10 en de 30 kilometer.

Vuelta 2020

De Ronde van Spanje 2020 duurt van vrijdag 14 augustus tot en met zondag 6 september. Het rittenschema van de Vuelta 2020 bestaat in totaal uit 21 etappes.

Parcours openingsrit: Ploegentijdrit Vuelta 2020 in Utrecht

De route van deze ploegentijdrit heeft een lengte van 23,3 kilometer. Het is een vlak parcours. Zodra het definitieve parcours van deze ploegentijdrit te Utrecht gepresenteerd is, worden hier meer details geplaatst.

Tijdschema: Startvolgorde, starttijden en deelnemers

Er staan 22 teams op de startlijst van de Vuelta 2020. Hoe laat gaan zij in Utrecht van start? T.z.t. vindt u de starttijden en startvolgorde van de teams voor deze Team Time Trial. Anders dan de meeste etappes van de Vuelta, wordt deze openingsrit niet op de middag verreden, maar 's avonds.

Openingsrit: ploegentijdrit Vuelta te Utrecht live op tv

Vuelta 2020 live op tv

De Vuelta a España 2020 wordt live op tv uitgezonden door diverse omroepen. Bij Eurosport en de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zijn alle etappes van deze rittenkoers live te zien. Zodra bekend is hoe laat de live tv-uitzendingen van de ploegentijdrit te Utrecht beginnen, dan wordt dat hier gemeld.

Livestream ploegentijdrit Vuelta 2020 (openingsrit: a4 augustus)

Men kan deze openingsrit van de Ronde van Spanje ook via een livestream bekijken. Met zo'n livestream kan men op een smartphone, tablet, laptop of desktop computer de live-beelden zien.

Livestream ploegentijdrit bij Sporza

De ploegentijdrit is ook via een livestream van Sporza (VRT) te bekijken. Hun livestream begint op de avond van 14 augustus 2020 tegelijkertijd met hun live tv-uitzending van deze openingsrit. Deze livestream is geheel gratis. Hun gratis livestream van de Vuelta is echter alleen voor kijkers in België te ontvangen. Voor kijkers uit andere landen is deze officiële livestream van Sporza bij de Ronde van Spanje 2020 geo-blocked. De gratis livestream is op de avond van 14 augustus op hun site onder meer te vinden via een link in het menu 'Nu Live'. Eveneens kan men op die vrijdagavond deze gratis livestream van de Team Time Trial vinden in de rubriek 'Wielrennen' op de site van Sporza. Ook is deze gratis livestream van deze openingsrit van de Ronde van Spanje te zien op de Sporza App. Ook alle overige ritten van deze Vuelta kan men live via een stream bij Sporza bekijken.

Livestream Eurosport

De ploegentijdrit wordt ook met een livestream door Eurosport uitgezonden. De officiële livestream van Eurosport van deze openingsrit van de Vuelta is op die avond te vinden op de Eurosport Player. Om die livestream van deze openingsrit te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben. Ook alle andere etappes van deze Vuelta zijn via een livestream op de Eurosport Player te bekijken.

Livestream Vuelta via Go App

Er bestaat ook de mogelijkheid om via een livestream op de Go App (online tv) naar deze openingsrit van de Ronde van Spanje te kijken. Via die app van VodafoneZiggo is het mogelijk om in de hele EU (en in diverse andere landen, zoals Noorwegen en IJsland) per livestream naar tv-zenders te kijken. Deze dienst is automatisch beschikbaar voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Tot de zenders die men hierop per livestream kan bekijken behoren Eurosport1 en Sporza.

Livestream 1e etappe (Utrecht) bij de NPO

Is deze Team Time Trial ook via een livestream bij de NPO (NOS Studio Sport) te bekijken? Ja, ook zij verzorgen een livestream van deze ploegentijdrit te Utrecht Dit is een gratis livestream. Men kan hun gratis livestream van de ploegentijdrit zowel op de site van de NOS bekijken, als via de NOS-app. Deze stream is geo-restricted: men kan deze gratis livestream alleen in Nederland bekijken.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om deze Team Time Trial via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Neen, de zenders die men op die app per livestream kan bekijken, zenden deze openingsrit van de Ronde van Spanje niet live uit.

Livestream via iTV

Deze openingsrit van Vuelta Ciclista a España is op 14 augustus 2020 ook live te bekijken via de iTV-app. Dit is een dienst waarmee klanten van interactieve tv bij KPN via een livestream tv kunnen bekijken. Tot de zenders die zij via de livestream kunnen bekijken, behoren namelijk Eurosport 1 en VRT één. De iTV-app is bedoeld voor KPN-klanten die via een livestream tv willen kijken op een smartphone of tablet. Indien KPN-klanten een livestream willen bekijken op een desktop computer, notebook of laptop, dan kunnen ze hiervoor inloggen op de site van Interactie Tv.

Livestream FloBikes: alleen vanuit Canada

De populaire streamingdienst FloBikes heeft ook een livestream van deze ploegentijdrit. Helaas is de livestream van dit Noord-Amerikaanse bedrijf bij de Ronde van Spanje niet in Nederland of België te bekijken. Zij hebben alleen de uitzendrechten voor Canada en alleen in dat land is hun livestream dus te zien.

Voorgaande editie: uitslag ploegentijdrit Vuelta 2019

De openingsrit van de Ronde van Spanje 2019 werd gewonnen door Team Astana. Deze ploegentijdrit werd ontsierd door een aantal grote valpartijen. Met name de teams van Jumbo en UAE Emirates verloren door valpartijen heel wat tijd.

Uitslag openingsrit Vuelta 2019 (Team Time Trial)

 1. Astana in 14:51
 2. Deceuninck-QuickStep op 2 seconden
 3. Team Sunweb op 5 sec.
 4. EF Education First op 7 sec.
 5. Bora-Hansgrohe op 13 sec.
 6. CCC op 15 sec.
 7. Movistar op 16 sec.
 8. Groupama-FDJ z.t.
 9. Mitchelton-Scott op 18 sec.
 10. Lotto Soudal op 19 sec.
 11. Team Ineos op 25 sec.
 12. Bahrain Merida op 26 sec.
 13. Katusha Alpecin op 33 sec.
 14. Dimension Data op 34 sec.
 15. Trek-Segafredo op 35 sec.
 16. Caja Rural-Seguros RGA op 37 sec.
 17. AG2R z.t.
 18. Jumbo-Visma op 40 sec.
 19. Cofidis op 43 sec.
 20. Euskadi op 46 sec.
 21. UAE - Team Emirates op 1:07
 22. Burgos-BH op 1:22

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuelta 2020 - parcours en rittenschemaVuelta 2020 - parcours en rittenschemaOp vrijdag 14 augustus 2020 gaat de 75e editie van de Vuelta van start. Deze Ronde van Spanje begint met een ploegentijd…
Wielrennen: Olympische tijdrit, Tokio 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit, Tokio 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Nederlanders in de Vuelta 2019Nederlanders in de Vuelta 2019In Salinas de Torrevieja begint op 25 augustus 2019 de Vuelta Ciclista a Espana. Wie zijn de Nederlandse deelnemers op d…
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…

25 krachtoefeningen voor een sterker lichaam25 krachtoefeningen voor een sterker lichaamSteeds meer Nederlanders doen aan fitness. Soms weten mensen echter niet wat de beste manier van sporten is. Een persona…
Veldrit: Ethias Cross Eeklo 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Eeklo 2019, live op tv en livestreamDe 23e editie van de veldrit van Eeklo vindt plaats op zondag 8 september 2019. Deze veldrit is een onderdeel van de wed…
Bronnen en referenties
 • http://www.lavuelta.com/14pr/en/recorrido/index.html?e=1
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapenstilstandsdag
 • http://www.touretappe.nl/vuelta-2017-parcours/etappe-1-spanje-route-2017/
 • http://www.procyclingstats.com
 • http://www.cyclingnews.com

Reageer op het artikel "Vuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!