InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2018-2019

Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2018-2019

Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2018-2019 Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2018-2019 weer veel schaatsen live op tv uitgezonden. Met name de kampioenschappen zijn live op tv te zien: het WK sprint, het WK allround, het EK allround, het EK sprint en het WK afstanden. Ook diverse wedstrijden van de World Cup zijn live op tv te zien. Dat geldt ook voor kwalificatiewedstrijden voor de World Cups. Daarnaast is er ook veel schaatsen live online via een stream te bekijken. Zo is er bij de meeste grote kampioenschappen en World Cups een livestream beschikbaar. Ook zijn veel marathons online via een livestream te bekijken. De eerste marathon op natuurijs, op 21 januari 2019 in Haaksbergen, is ook online per livestream te volgen. Hoe ziet de schaatskalender eruit in het seizoen 2018-2019?

Marathonschaatsen: KPN Marathon Cup

De eerste marathon cup werd georganiseerd in de winter van 1972/1973. Oorspronkelijk heette dit klassement de KNSB Cup. Later heeft deze cup verschillende naamsponsoren gehad: Unox (van 1996 t/m 2000), Essent (2001 t/m 2007) en DSB (2009/2010). Van 2007 tot en met 2009 bestond er naast de KNSB Cup ook een apart marathonklassement dat door Essent gesponsord werd. Sinds 2010 is KPN de naamsponsor van de Marathon Cup.

Winnaars

De succesvolste schaatsers in de geschiedenis van de Marathon Cup zijn Co Giling, Richard van Kempen en Jan Maarten Heideman. Deze drie schaatsers slaagden er vier maal in om dit klassement te winnen. De voormalige wereldkampioen allround-schaatsen Oleg Bozjev was in 1991 de eerste niet-Nederlander die erin slaagde om het marathonklassement te winnen. De tweede buitenlander die dit klassement won was de Fransman Cédric Michaud. Hij won de cup in 2002/03 en 2005/06.

Livestream KPN Marathon Cup

Alle wedstrijden die meetellen voor de KPN Marathon Cup zijn live op het internet te zien via een stream. Waar vindt men de livestreams van de schaatsmarathons? De livestream van de KPN Marathon Cup is zowel te vinden via de website Schaatsen.nl en via het YouTube-channel van Schaatsen.nl. Ook het NK marathon op kunstijs is live online via een livestream te volgen. Dit NK wordt op 1 januari in Groningen verreden. Daarnaast wordt dat NK echter ook live op tv uitgezonden door de NOS.

Kalender KNSB: KPN Marathon Cup 2018-2019

 • 20 oktober 2018: Amsterdam
 • 27 oktober 2018: Deventer
 • 3 november 2018: Utrecht
 • 10 novemer 2018: Heerenveen
 • 17 november 2018: Haarlem
 • 8 december 2018: Alkmaar
 • 15 december 2018: Den Haag
 • 22 december 2018: Breda
 • 1 januari 2019: NK marathonschaatsen op kunstijs
 • 5 januari 2019: Tilburg
 • 12 januari 2019: Heerenveen
 • 19 januari 2019: Amsterdam
 • 9 februari 2019: Enschede
 • 16 februari 2019: Dronten
 • 2 maart 2019: Leeuwarden (Finale)

Live op tv: NK marathon op kunstijs (1 januari 2019)

Op 1 januari 2019 wordt het NK marathonschaatsen op kunstijs gehouden. Dit NK wordt live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Deze live tv-uitzending begint om circa 16u10 op de zender NPO1 (Nederland 1). Dit NK is ook live te volgen via een livestream op de website van de NOS.

Langebaanschaatsen live op tv en livestream: schaatskalender 2018-2019

Hoe ziet de schaatskalender eruit in het seizoen 2018-2019? Er wordt in dit seizoen niet een EK afstanden georganiseerd (dat wordt wel weer in 2020 gehouden, dit toernooi vindt namelijk alleen plaats in de even jaren). Daarentegen worden er begin 2019 wel een EK sprint en een EK allround gehouden (die toernooien worden sinds de hervorming van de schaatskalender in de oneven jaren verreden).

Tv en livestream

De uitzendrechten van de grote schaatsevenementen zijn in Nederland van oudsher altijd in handen van de publiek omroep NOS. Dat is ook in het seizoen 2018-2019 zo. In principe zendt de NOS sowieso de WK's, de EK's en de NK's live op tv uit. Ook zenden zij diverse World Cups deels live uit, al heeft dit deels wel te maken met diverse omstandigheden (zoals het overige sportaanbod op die dag, het tijdstip waarop de World Cup plaatsvindt, enzovoort).

Alle sportuitzendingen die op tv te zien zijn, zijn doorgaans ook online via een livestream te bekijken op de website van de NOS. Bij sommige evenementen (zoals World Cups) waarbij zij wel de uitzendrechten hebben, maar die ze om diverse redenen niet live op tv uitzenden, zendt NOS het wel live het internet uit via een livestream. Vaak neemt men bij de NOS pas relatief laat de beslissing of een bepaald evenement live op tv of via een livestream wordt uitgezonden.

World Cup Kwalificatie Toernooi te Heerenveen (2, 3 en 4 november) live

Op vrijdag 2 november, zaterdag 3 november en zondag 4 november 2018 wordt in Thialf (Heerenveen) het World Cup Kwalificatie Toernooi gehouden. Voor veel topschaatsers en veel fans is dat het echte begin van het topschaatsseizoen. Tijdens die wedstrijden kunnen de schaatsers startbewijzen verdienen voor de eerste World Cups van het seizoen 2018-2019. Dit toernooi wordt ook op tv uitgezonden door de NOS (deels live en deels in samenvatting).

Uitzendtijden kwalificatietoernooi op tv

Op vrijdag 2 november zijn er uitgebreide samenvattingen van dit toernooi te zien in een uitzending die 's avonds laat begint om 0u15 op Nederland 1 (NPO1). Daarnaast zijn er daarvoor op die dag reeds samenvattingen van de wedstrijden te zien in de overige uitzendingen van Studio Sport (zoals de Sportjournaals). Wie de schaatswedstrijden integraal live wil zien, kan dit op vrijdag niet op tv, maar online wel via de livestream. (Meer info over de livestream van de kwalificatiewedstrijden: zie verderop.)

Op zaterdag 3 november is er op Nederland 1 (NPO1) een grote middaguitzending van Studio Sport op die deels in het teken van het World Cup Kwalificatie Toernooi staat en ook deels in het teken van het WK turnen. Hoeveel beelden men dan exact van het World Cup Kwalificatie Toernooi laat zien, beslist men bij de redactie van de NOS pas definitief tijdens die zaterdaguitzending, afhankelijk van het verloop van zowel het WK Turnen als het schaatstoernooi. De NOS heeft wel aangegeven dat in deze uitzending wel de prioriteit vooral op het WK Turnen ligt en dus wat minder op het schaatsen. Wie op zaterdagmiddag integraal het schaatsen live wil zien, kan dus beter naar de livestream kijken. (Meer informatie over deze livestream: zie verderop.)

De gezamenlijke uitzending op zaterdagmiddag van het turnen en het schaatsen begint op Nederland 1 om 14u00, doch het schaatstoernooi in Thialf begint pas om 14u45. Ook tijdens diverse andere uitzendingen van die zaterdag zijn er bij de NOS op tv samenvattingen te zien van dit kwalificatietoernooi voor de World Cups.

Op zondag 4 november zendt men het World Cup Kwalificatie Toernooi eveneens deels live uit op Nederland 1, als onderdeel van hun reguliere zondagmiddaguitzending, afgewisseld met andere live-uitzendingen van grote evenementen, zoals het EK veldrijden 2018.

Livestream World Cup Kwalificatie Toernooi

Daarnaast is het World Cup Kwalificatie Toernooi van de schaatsers ook deels via een livestream te volgen. De livestream is gratis. Die livestream van het World Cup Kwalificatie Toernooi bevindt zich op vrijdag 2 november, zaterdag 3 november en zondag 4 november 2018 op de website van de NOS. Daarnaast is dit kwalificatietoernooi ook via een livestream te volgen op de NOS-app. Op vrijdag 2 november begint de livestream om 17u20. Op zaterdag 3 november begint om circa 14u40 de livestream van de kwalificatiewedstrijden. Op zondag 4 november begint om 13u15 de livestream van het World Cup Kwalificatie.

Programma kwalificatiewedstrijden

Hoe ziet het programma van de kwalificatiewedstrijden eruit? Op vrijdag 2 november rijdt men de 500 meter voor de heren, de 1500 meter voor de dames en de 5 kilometer voor de heren. Het programma begint op vrijdag op 17u20.

Op zaterdag begint het programma om 14u45. Op die dag rijden de dames de 500 meter, de heren de 1500 meter en de dames de 3 kilometer. Op zondag begint het programma om 13u15. Op die laatste dag van dit kwalificatietoernooi rijden de dames de 5 kilometer en de heren de 10 kilometer. De heren en dames rijden op die zondag de 1000 meter. Ook staat op die dag de massastart op het programma.

Wereldbeker Obihiro in Japan: 16, 17 en 18 november

World Cup Obihiro op tv (samenvattingen)

Van vrijdag 16 november tot en met zondag 18 november wordt in Japan de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen verreden. De NOS besteedt hieraan uitgebreid aandacht op tv. (Men zendt op televisie overigens alleen samenvattingen uit, wie deze World Cup live wil beleven, kan het online via de livestream volgen.)

Wanneer zijn de tv-uitzendingen met uitgebreide samenvattingen van deze World Cup? Op vrijdag 16 november is er om 16u00 op de Nederland 1 (NPO1) een uitzending met uitgebreide samenvattingen van de World Cup van Obihiro. Op zaterdag 7 november is er om 16u30 op Nederland 1 eveneens een uitzending met uitgebreide samenvattingen van deze World Cup. De reguliere middaguitzending van zondag 18 november staat ook deels in het teken van deze Japanse World Cup (doch tijdens die zondagmiddaguitzending zijn ook diverse andere sporten te zien). Tijdens de andere uitzendingen van de NOS in dat weekend (zoals de Sportjournaals) zijn kortere samenvattingen te zien van deze Japanse wereldbekerwedstrijd.

World Cup Obihiro live via de livestream

Deze Japanse World Cup wordt via een livestream door de NOS live uitgezonden. Hoe laat beginnen de live-uitzendingen op de livestream? Op vrijdag 16 november 2018 begint de livestream om 7u30. Ook op zaterdag 17 november begint de livestream om 7u30. Op zondag 18 november begint de livestream van de Japanse wereldbekerwedstrijd reeds om 6u30. De livestream van de World Cup van Obihiro (Japan) is te vinden op de website van de NOS. Daarnaast kan men deze livestream van de wereldbeker schaatsen ook live volgen via de NOS-app.

World Cup Tomakomai (Japan): 23, 24 en 25 november

Wereldbeker Tomakomai op tv (samenvattingen)

Op vrijdag 23 november zendt de NOS om 16u00 op de zender Nederland 1 (NPO1) uitgebreide samenvattingen uit van de eerste dag van deze wereldbekerwedstrijd. Op zaterdag 24 november zendt men om 16u30 op Nederland 1 wederom uitgebreide samenvattingen uit. Op zondag 25 november worden er wederom veel samenvattingen van deze schaatswedstrijden uitgezonden door de NOS op Nederland 1, doch op die zondag zijn die samenvattingen een onderdeel van de reguliere zondagmiddaguitzending van de NOS, waarin ook aandacht is voor diverse andere grote sportevenementen. Wie de World Cup-wedstrijden van deze Japanse plaats live wil volgen, kan dat via een livestream doen.

Livestream World Cup Schaatsen Tomakomai

De uitzendtijden van de livestream van deze wereldbekerwedstrijd zijn hetzelfde als van de eerste World Cup van het schaatsseizoen. Op vrijdag (23 november) en zaterdag (24 november) begint de livestream om 7u30. Op zondag (25 november) begint de livestream om 6u30. Deze gratis livestream is te vinden op de website van de NOS. Ook kan men deze gratis livestream bekijken via de NOS-app.

World Cup Tomaszów Mazowiecki (Polen): 7, 8 en 9 december

Wereldbeker Polen op tv

Op vrijdag 7 december wordt deze wereldbekerwedstrijd op tv uitgezonden vanaf 15u50 op de zender Nederland 1 (NPO1). Op zaterdag 8 december begint de tv-uitzending van het schaatsen op die zender om 16u30. Op zondag 9 december wordt er aandacht
aan deze wereldbekerwedstrijd besteed tijdens de reguliere zondagmiddaguitzending op Nederland 1 (waarin ook aandacht is voor andere sporten).

Livestream wereldbeker Polen

Deze World Cup Speed Skating is ook online via een livestream te volgen. De gratis livestream bevindt zich op de website van de NOS. Op vrijdag 7 december begint de livestream om 13u45. Op Zaterdag 8 december begint de livestream om 14u00. Op zondag 9 december kan men live het schaatsen via de stream volgen vanaf 13u00.

World Cup Heerenveen (Nederland): 15 en 16 december

Wereldbeker Heerenveen op tv

Op zaterdag 15 december zijn vanaf 14u40 op de zender Nederland 1 (NPO1) de wereldbekerwedstrijden te zien die op die dag in Heerenveen verreden worden. Op zondag 16 december is er tijdens de reguliere zondagmiddaguitzending van NOS Studio Sport (die om 13u15 begint) ook veel aandacht voor deze World Cup, doch ook voor diverse andere sporten.

Livestream World Cup Heerenveen

Op 15 en 16 december is de World Cup van Heerenveen ook online via een livestream te volgen. Op zaterdag begint de livestream om circa 14u40. Op zondag begint de livestream om circa 14u00. De gratis livestream bevindt zich op de website van de NOS. Daarnaast kan men deze livestream ook volgen via de NOS-app.

In de oorspronkelijk kalender van de ISU stond overigens vermeld dat de World Cup van Heerenveen reeds op 14 december zou beginnen; dit klopt echter niet, alleen op 15 en 16 december worden er in Thialf World Cup-wedstrijden verreden.

NK afstanden: 28, 29 en 30 december

Op vrijdag 28 december, zaterdag 29 december en zondag 30 december 2018 wordt in Heerenveen het NK afstanden 2018-2019 verreden. Dit evenement is ook op tv en per livestream te volgen bij de NOS.

EK schaatsen 2019: 11, 12 en 13 januari

Op vrijdag 11 januari, zaterdag 12 januari en zondag 13 januari wordt het EK schaatsen 2019 gehouden. Op het programma staan zowel het EK allround als het EK sprint. Dit EK schaatsen 2019 is live op tv te zien bij de NOS. Ook kan men het EK allround en sprint per livestream online volgen.

Marathon op natuurijs in Haaksbergen: 21 januari 2019

Op maandag 21 januari 2019 wordt in Haaksbergen de eerste marathon op natuurijs verreden van het jaar 2019. Deze natuurijsmarathon wordt ook live op het internet uitgezonden via een livestream. Dit is een gratis livestream. De livestream wordt verzorgd door de NOS. Vanaf circa 19u00 kan men live de dameswedstrijd te Haaksbergen bekijken. Om circa 20u00 gaat de herenwedstrijd in Haaksbergen van start. De livestream van de natuurijsmarathon in Haaksbergen is op de avond van 21 januari 2019 te vinden op de website van de NOS. Daarnaast kan men deze livestream onder meer ook bekijken via het YouTube-channel en het Facebook-channel van de NOS. Ook kan men die livestream van de natuurijsmarathon via de NOS-app vinden.

NK schaatsen, sprint en allround: 26 en 27 januari 2019

Op zaterdag 26 januari en zondag 27 januari worden de Nederlandse kampioenschappen sprint en allround in Heerenveen gehouden. Alle ritten van dit evenement zijn online via de livestream te volgen. Daarnaast wordt dit NK op beide middagen deels live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport op Nederland 1 (NPO1).

World Cup Hamar (Noorwegen): 1, 2 en 3 februari

Livestream Hamar

Van vrijdag 1 februari tot en met zondag 3 februari 2019 vinden er wedstrijden van de wereldbeker schaatsen plaats in Hamar (Noorwegen). Op al deze dagen zijn de wedstrijden online via een gratis livestream te volgen. Op vrijdag 1 februari begint de livestream om 15u15. Op zaterdag begint de livestream om 14u45. Op zondag begint de livestream om 16u10. De livestream is onder meer te vinden via de website van de NOS en via de NOS-app.

Tv World Cup Hamar

Ook op tv is er aandacht voor deze World Cup. In de nacht van 1 op 2 februari is er om circa 0u15 op Nederland 1 (NPO1) een samenvatting te zien van de 3 km bij de heren en de 5 km bij de dames. Op zaterdag 2 februari en zondag 3 februari is er in de middaguitzendingen van Studio Sport (op Nederland 1) ook aandacht voor deze wereldbekerwedstrijd. Het hoofdbestanddeel van deze uitzending van Studio Sport is op beide middagen echter niet het schaatsen, maar het WK veldrijden 2019 in Bogense (Denemarken).

WK afstanden live op tv: 7 t/m 10 februari

Van donderdag 7 februari tot en met zondag 10 februari wordt het WK afstanden 2019 (schaatsen) live op tv en via de livestream uitgezonden. Dit WK schaatsen wordt gehouden in Inzell (Duitsland).

WK sprint live op tv: 23 en 24 februari

Het WK sprint 2019 wordt verreden in Thialf (Heerenveen). Dit wereldkampioenschap wordt gehouden op zaterdag 23 februari en zondag 24 februari. Het WK sprint is beide dagen integraal live op tv en online via een livestream te zien.

WK allround schaatsen live: op 2 en 3 maart

Het WK allround schaatsen 2019 wordt gehouden in Calgary. Dit WK schaatsen vindt plaats op zaterdag 2 maart en zondag 3 maart. Op beide dagen is dit WK allround schaatsen live op tv en online via een livestream te volgen.

World Cup Final (Wereldbeker Finale) live op 9 en 10 maart

Live op tv

Op zaterdag 9 maart en zondag 10 maart 2019 wordt in Salt Lake City de wereldbekerfinale van het seizoen 2018-2019 gehouden. Dit toernooi is beide dagen live op tv (en online via de livestream) te volgen bij de NOS. Op zaterdag 9 maart 2019 begint de live tv-uitzending van de wereldbekerfinale om 20u26 op de zender Nederland 3 (NPO3). Op zondag 10 maart 2019 begint de live tv-uitzending van de World Cup-finale om 20u20 op de zender Nederland 1 (NPO1).

Livestream World Cup Final 2019

Op tv zijn bijna alle afstanden van deze wereldbekerfinale live te zien. Een uitzondering daarop is de 'mass start' op zondag. De wedstrijden van de massastart zijn echter wel via de livestream te zien (waarop vanzelfsprekend ook alle andere afstanden live te zien zijn). De 'mass start' van de dames staat gepland op zondag 10 maart 's avonds om 23u15 (Nederlandse tijd). De herenwedstrijd van de 'mass start' bij de ISU World Cup Final begint op die zondagavond om 23u35. De 'mass start' is de afsluitende wedstrijd op het programma van de ISU World Cup Final 2019.

Kalender Langebaanschaatsen 2018-2019

Kalender World Cup Schaatsen 2018-2019

 • 16–18 november 2018: Obihiro (Japan)
 • 23–25 november 2018: Tomakomai (Japan)
 • 7–9 december 2018: Tomaszów Mazowiecki (Polen)
 • 15–16 december 2018: Heerenveen (Nederland)
 • 1-3 februari 2019: Hamar (Noorwegen)
 • 9-10 maart 2019: Salt Lake City (USA)

Kalender: grote kampioenschappen


Lees verder

© 2011 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamNK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamOp zaterdag 26 januari en zondag 27 januari 2019 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Neder…
EK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamEK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamVan vrijdag 11 januari tot en met zondag 13 januari 2019 wordt het EK schaatsen gehouden. Dit EK vindt plaats in Colalbo…
WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestreamWK allround schaatsen 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 maart en zondag 3 maart 2019 worden de wereldkampioenschappen allround schaatsen gehouden. Het WK allround…
Schaatsen: WK sprint 2019, live op tv en livestreamSchaatsen: WK sprint 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari en zondag 24 februari 2019 wordt het WK sprint (schaatsen) gehouden. Dit wereldkampioenschap wor…
Formule 1: GP van Duitsland 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Duitsland 2019, live op tv en livestreamOp zondag 28 juli 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Duitsland verreden. Deze race wordt gehouden op het circuit van…
Bronnen en referenties
 • https://www.schaatsen.nl/kalender/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_kampioenschappen_schaatsen_allround
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_schaatsen_2018/2019
 • https://www.schaatsen.nl/kalender/2018/11/world-cup-kwalificatietoernooi/

Reageer op het artikel "Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2018-2019"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

E. A. Polling, 12-11-2018 12:54 #2
Duidelijke berichtgeving omtrent y.v. uitzendingen schaats programma 2018-2019.

Dieuke, 26-10-2018 19:06 #1
Schaatsen live is zo belangrijk voor de aan huis gebonden mens… een toernooi toch van dichtbij te mogen meemaken… super.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 2
Schrijf mee!