InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestream

Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestream

Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestream Op zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is traditioneel de openingsklassieker van het Nederlandse wielerseizoen. De Ster van Zwolle 2019 wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de Ster van Zwolle 2019 ook via een livestream online bekijken.

Geschiedenis

De Ster van Zwolle wordt georganiseerd sinds 1961. Jan Rol was de winnaar van de eerste editie van deze koers. Bekende namen op de erelijst van deze wedstrijd zijn onder meer: Harrie Steevens (1965), Harrie Jansen (1967), Cees Priem (1973), Frits Pirard (1975) en Piet Hoekstra (1976). De Ster van Zwolle was oorspronkelijk een amateurwedstrijd.

In 1993 mochten er voor het eerst ook profwielrenners meedoen aan deze klassieker. De prof Michel Cornelisse won dat jaar. Andere bekende profs die deze wedstrijd wonnen waren Marc Wauters (1994), Paul van Schalen (2000) en Rudie Kemna (2001). Met ingang van 2002 besloot de organisatie echter, om terug naar de roots te gaan en voortaan geen profteams (PCT's) uit te nodigen. Het moest weer meer een wedstrijd worden voor jonge talenten, dan voor ervaren profs. Prominente namen die de wedstrijd sindsdien hebben gewonnen zijn onder meer: Barry Markus (2011), Dylan van Baarle (2013), Bert-Jan Lindeman (2010 en 2014), Elmar Reinders (2015), Fabio Jakobsen (2017) en Maarten van Trijp (2018).

Naam

Wat is de oorsprong van de naam 'Ster van Zwolle'? Oorspronkelijk was dit een verwijzing naar de vorm van de historische binnenstad van Zwolle, die op een ster lijkt. Vervolgens werd de naam 'Ster van Zwolle' ook een verwijzing naar de vorm van het parcours: vaak werd er met opzet, om de naam van de koers eer aan te doen, in de vorm van een ster rondom Zwolle gereden. De hoofdsponsor van dit evenement is Craft, vandaar dat men deze koers officieel de 'Craft Ster van Zwolle' noemt.

Ben Zomerdijk

De freelance wielerjournalist Ben Zomerdijk was van 1961 tot 2001 de organisator van de Ster van Zwolle. Hij kreeg dan ook de bijnaam 'Mister Ster van Zwolle'. Als eerbetoon aan Zomerdijk krijgt sinds 2001 de winnaar van deze koers elk jaar de zogenaamde 'Ereprijs Ben Zomerdijk'.

Topcompetitie

De Ster van Zwolle is in 2019 weer een onderdeel van de Topcompetitie. Dit is een reeks van Nederlandse wielerwedstrijden, waarvan een gezamenlijk klassement wordt opgemaakt. Deze wedstrijdreeks is vooral bedoeld om jonge Nederlandse talenten kansen te geven om zich te ontwikkelen en vervolgens de stap richting het profwielrennen te kunnen maken. Andere wedstrijden die tot deze competitie behoren zijn onder meer de Ronde van Limburg en Omloop der Kempen.

Deelnemers: startlijst Ster van Zwolle 2019

Welke teams staan in 2019 op de startlijst met rugnummers van de Ster van Zwolle? Alle teams die een vast contract hebben met de Topcompetitie staan automatisch op de deelnemerslijst. Daarnaast staan er nog een aantal ploegen op die startlijst die met een wildcard zijn uitgenodigd.

Programma en parcours Ster van Zwolle 2019

De start van deze wielerkoers is om 12u00 op het Grote Kerkplein van Zwolle. De finish wordt rond 16u15 verwacht. De eindstreep ligt op de Ceintuurbaan te Zwolle, ongeveer ter hoogte van de Isala Klinieken. Het parcours heeft een lengte van circa 180 kilometer. De renners rijden onderweg onder meer door Windesheim, Luttenberg, Ommen, Genemuiden en Kampen.

Organisatie

De organisatie van deze wedstrijd is in handen van de Stichting Sport Evenementen S.S.E. Jan van Ommen is de voorzitter van deze stichting. Hij is ook de koersdirecteur van de Ster van Zwolle. De organisatie is officieel gevestigd in Wezep.

Live op tv: RTV Oost, RTV Drenthe en Eurosport

Welke zenders?

In 2018 werd deze koers voor het eerste live op tv uitgezonden (door Eurosport en RTV Oost). In 2019 wordt de Ster van Zwolle wederom live op tv uitgezonden. De wedstrijd is in 2019 op tv te zien bij de zenders RTV Oost, RTV Drenthe en Eurosport 1.

Hoe laat?

De live tv-uitzending van RTV Oost begint op zaterdag 23 februari om 15u00. De live tv-uitzending van RTV Drenthe begint om 15u30. Op de zender Eurosport 1 is de wedstrijd niet live te zien, maar wordt wel integraal de finale in de namiddag uitgezonden. Hun tv-uitzending begint om circa 16u45, na afloop van hun live-uitzending van de Ruta del Sol (Ronde van Andalusië).

Wielrennen live

Welke overige wielerwedstrijden kan men in deze beginfase van het wegwielerseizoen 2019 live op tv of online via een livestream volgen? Van 24 februari tot en met 3 maart kan men bij Eurosport live op tv en per livestream kijken naar de UAE Tour (Fusie Abu Dhabi & Dubai Tour). Op zaterdag 2 maart wordt de Omloop Het Nieuwsblad (Bel) live uitgezonden. Op zondag 3 maart is live Kuurne-Brussel-Kuurne (Bel) te zien.

Livestream Ster van Zwolle 2019

Livestream Oost & Drenthe

De Ster van Zwolle 2019 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men de Ster van Zwolle 2019 bijvoorbeeld bekijken op een laptop, tablet of smartphone. Er is een openbare livestream te vinden bij RTV Oost. Op de website van die omroep kan men immers live naar de uitzendingen van RTV Oost kijken. De uitzending van RTV Oost (en dus ook hun livestream) begint om 15u00. Ook bij RTV Drenthe kan men via een gratis livestream naar de Ster van Zwolle 2019 kijken. Hun livestream begint om 15u30.

Livestream Ziggo Go App

Men kan de Ster van Zwolle ook online bekijken via een livestream op de Ziggo Go App. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo. Hiermee kan men per livestream naar tv-zenders uit het standaardpakket van Ziggo kijken, waaronder dus ook zenders die deze wedstrijd live uitzenden, zoals RTV Oost en RTV Drenthe. Op die app kan men niet alleen per livestream naar deze uitzendingen kijken, maar kan men ook via een stream deze uitzendingen na afloop terugkijken.

Livestream Eurosport?

Is er ook een officiële livestream van de tv-uitzending van Eurosport is te vinden op de Eurosport Player? Er staat in de programmering van deze app niet een livestream gemeld van de Ster van Zwolle. Wel is er een stream waarop men integraal de tv-uitzending kan bekijken vanaf circa 16u45.

Livestream voorgaande edities

Bij voorgaande edities waren er ook al experimenten om de Ster van Zwolle online via een livestream uit te zenden. Zo kon men ooit deze koers live volgen via een stream van een webcam op een wagen die de koers volgde. Dit waren op zich sympathieke experimenten. In 2018 werd de wedstrijd echter voor het eerst door een professioneel camerateam live in beeld gebracht. In 2019 is dat wederom het geval.

Uitslag Ster van Zwolle 2019

  1. Coen Vermeltfoort
  2. Raymond Kreder
  3. André Looij

Voorgaande editie: uitslag Ster van Zwolle 2018

  1. Maarten van Trijp
  2. Jaap Kooijman
  3. René Hooghiemster
© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ruta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamRuta del Sol 2019 (Andalucia), live op tv en livestreamOp woensdag 20 februari 2019 gaat de Spaanse wielerkoers Ruta del Sol van start. Deze rittenkoers eindigt op zondag 24 f…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 wordt verreden op zondag 3 maart. Dit is de 71e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-B…
Ronde van Oman - Tour of Oman 2019Ronde van Oman - Tour of Oman 2019In 2019 wordt de tiende editie georganiseerd van de Tour of Oman. Op zaterdag 16 februari wordt de openingsetappe verred…
Veldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamVeldrit Ronse: GP Mario de Clercq 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 14 december 2019 wordt nabij Ronse de 'Hotondcross - Grote Prijs Mario De Clercq' gehouden. Deze Vlaamse vel…
Bronnen en referenties
  • http://www.cyclingservice.eu/index.php?lan=nl&niv=2&pag=7&eventid=1264
  • http://www.stervanzwolle.nl
  • http://www.wielerland.nl
  • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!