Ster van Zwolle 2020 - live op tv en livestream

Ster van Zwolle 2020 - live op tv en livestream Op zaterdag 29 februari 2020 wordt de 60 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is traditioneel de openingsklassieker van het Nederlandse wielerseizoen. De Ster van Zwolle 2020 wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de Ster van Zwolle 2020 ook via een livestream online bekijken.

Geschiedenis

De Ster van Zwolle wordt georganiseerd sinds 1961. Jan Rol was de winnaar van de eerste editie van deze koers. Bekende namen op de erelijst van deze wedstrijd zijn onder meer: Harrie Steevens (1965), Harrie Jansen (1967), Cees Priem (1973), Frits Pirard (1975) en Piet Hoekstra (1976). De Ster van Zwolle was oorspronkelijk een amateurwedstrijd.

In 1993 mochten er voor het eerst ook profwielrenners meedoen aan deze klassieker. De prof Michel Cornelisse won dat jaar. Andere bekende profs die deze wedstrijd wonnen waren Marc Wauters (1994), Paul van Schalen (2000) en Rudie Kemna (2001). Met ingang van 2002 besloot de organisatie echter, om terug naar de roots te gaan en voortaan geen profteams (PCT's) uit te nodigen. Het moest weer meer een wedstrijd worden voor jonge talenten, dan voor ervaren profs. Prominente namen die de wedstrijd sindsdien hebben gewonnen zijn onder meer: Barry Markus (2011), Dylan van Baarle (2013), Bert-Jan Lindeman (2010 en 2014), Elmar Reinders (2015), Fabio Jakobsen (2017), Maarten van Trijp (2018) en Coen Vermeltfoort (2019).

Naam: waarom heet deze wedstrijd 'de Ster'?

Wat is de oorsprong van de naam 'Ster van Zwolle'? Oorspronkelijk was dit een verwijzing naar de vorm van de historische binnenstad van Zwolle, die op een ster lijkt. Vervolgens werd de naam 'Ster van Zwolle' ook een verwijzing naar de vorm van het parcours: vaak werd er met opzet, om de naam van de koers eer aan te doen, in de vorm van een ster rondom Zwolle gereden. De hoofdsponsor van dit evenement is Craft, vandaar dat men deze koers officieel de 'Craft Ster van Zwolle' noemt.

Ben Zomerdijk

De freelance wielerjournalist Ben Zomerdijk was van 1961 tot 2001 de organisator van de Ster van Zwolle. Hij kreeg dan ook de bijnaam 'Mister Ster van Zwolle'. Als eerbetoon aan Zomerdijk krijgt sinds 2001 de winnaar van deze koers elk jaar de zogenaamde 'Ereprijs Ben Zomerdijk'.

Deelnemers: startlijst met rugnummers Ster van Zwolle 2020

Welke teams staan in 2020 op de startlijst met rugnummers van de Ster van Zwolle? Er staan vooral veel gerenommeerde opleidingsploegen op de deelnemerslijst van deze wedstrijd, waaronder Sunweb Development, SEG Racing, Jumbo-Visma Development, Leopard Pro Cycling, Metec en BEAT. Bij deze wielerkoers zijn zowel punten te verdienen voor de Nederlandse topcompetitie, als voor de UCI Europe Tour.

Programma en parcours Ster van Zwolle 2020

Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Om circa 11u15 vindt de teampresentatie plaats op het Grote Kerkplein te Zwolle. De start van deze wielerkoers is om 12u00 op dat plein. Het startschot wordt gelost door wielerlegende Hennie Kuiper. De finish wordt rond 16u00 verwacht. De eindstreep ligt op de Ceintuurbaan te Zwolle, ongeveer ter hoogte van de Isala Klinieken. Het parcours heeft een lengte van circa 180 kilometer. De renners rijden onderweg onder meer door Windesheim, Luttenberg, Ommen, Genemuiden en Kampen.

Organisatie

De organisatie van deze wedstrijd is in handen van de Stichting Sport Evenementen S.S.E. Jan van Ommen is de voorzitter van deze stichting. Hij is ook de koersdirecteur van de Ster van Zwolle. De organisatie is officieel gevestigd in Wezep.

Live op tv: RTV Oost, RTV Drenthe en Eurosport

Welke zenders?

Sinds 2018 wordt deze wedstrijd jaarlijks live op tv uitgezonden. Ook in 2020 is de Ster van Zwolle weer live te zien op televisie. De wedstrijd is in 2020 op tv te zien bij de zenders RTV Oost, RTV Drenthe en Eurosport 1.

Hoe laat live op RTV Oost en RTV Drenthe?

Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen? De live tv-uitzending van RTV Oost begint op zaterdag 29 februari om 15u00. De live tv-uitzending van RTV Drenthe begint ook om 15u00.

Eurosport: niet live, wel integraal de finale

Op de zender Eurosport 1 is de wedstrijd in 2020 niet live te zien, maar wordt wel integraal de finale in de namiddag uitgezonden. Hun tv-uitzending begint om circa 16u45, na afloop van hun live-uitzending van de Omloop het Nieuwsblad. Dit is dus ideaal voor veel Nederlandse wielerliefhebbers, die zowel de Vlaamse openingsklassieker Omloop het Nieuwsblad als de Nederalndse openingsklassieker Ster van Zwolle op televisie willen zien.

Wielrennen live

Welke overige wielerwedstrijden kan men in deze beginfase van het wegwielerseizoen 2020 live op tv of online via een livestream volgen? Van 23 februari tot en met 27 februari kon men bij Eurosport live op tv en per livestream kijken naar de UAE Tour (Fusie Abu Dhabi & Dubai Tour). Op zaterdag 29 februari wordt de Omloop Het Nieuwsblad (Bel) live uitgezonden door Eurosport en Sporza. Op zondag 1 maart is live Kuurne-Brussel-Kuurne (Bel) eveneens live te zien bij Eurosport en Sporza op tv en per livestream. Op zaterdag 7 maart 2020 kan men live op tv of via een livestream kijken naar de Strade Bianche.

Livestream Ster van Zwolle 2019

Livestream RTV Oost & Drenthe

De Ster van Zwolle 2020 is ook weer live op het internet te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men deze Nederlandse wielerkoers bijvoorbeeld bekijken op een laptop, tablet of smartphone. Er is een openbare livestream te vinden bij RTV Oost. Op de website van die omroep kan men immers live naar de uitzendingen van RTV Oost kijken. De uitzending van RTV Oost (en dus ook hun livestream) begint om 15u00. Dit is een geheel gratis livestream. Ook bij RTV Drenthe kan men via een gratis livestream naar de Ster van Zwolle 2020 kijken. Hun livestream begint eveneens om 15u00. Dit is eveneens een gratis livestream. Om die livestream te bekijken, kan men op de site van die Drentse omroep in het menu naar de rubriek 'tv' gaan en dan om 'kijk live' drukken.

Livestream Ziggo Go App

Men kan de Ster van Zwolle ook online bekijken via een livestream op de Ziggo Go App. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo. Hiermee kan men per livestream naar tv-zenders uit het standaardpakket van Ziggo kijken, waaronder dus ook zenders die deze wedstrijd live uitzenden, zoals RTV Oost en RTV Drenthe. Op die app kan men niet alleen per livestream naar deze uitzendingen kijken, maar kan men ook via een stream deze uitzendingen na afloop terugkijken. Elke livestream op die app kan men overigens in de hele EU bekijken.

Livestream iTV-app?

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen per livestream naar tv kijken via de iTV-app. Via die app kunnen zij per livestream dezelfde tv-zenders ontvangen als thuis op televisie. Indien men dus een tv-abonnement heeft bij KPN met daarin de zenders RTV Oost en/of RTV Drenthe, dan kan men via die app dus eveneens per livestream naar deze Nederlandse openingsklassieker kijken. Net als bij de Go App, kan men ook via de iTV-ap niet alleen thuis, of op locatie in Nederland, maar in elk land van de EU naar zo'n livestream kijken.

Livestream Eurosport?

Is er ook een officiële livestream van de tv-uitzending van Eurosport is te vinden op de Eurosport Player? Er staat in de programmering van deze app niet een livestream gemeld van de Ster van Zwolle. Wel is er een stream waarop men integraal de tv-uitzending kan bekijken vanaf circa 16u40.

Livestream voorgaande edities

Bij voorgaande edities waren er ook al experimenten om de Ster van Zwolle online via een livestream uit te zenden. Zo kon men ooit deze koers live volgen via een stream van een webcam op een wagen die de koers volgde. Dit waren op zich sympathieke experimenten. In 2018 werd de wedstrijd echter voor het eerst door een professioneel camerateam live in beeld gebracht. In 2020 is dat wederom het geval.

Uitslag Ster van Zwolle 2020

 1. David Dekker (Ned)
 2. Olav Kooij (Ned)
 3. Coen Vermeltfoort (Ned)
 4. Jordi Meeus (Bel)
 5. Adriaan Janssen (Ned)

Voorgaande editie: uitslag Ster van Zwolle 2019

 1. Coen Vermeltfoort
 2. Raymond Kreder
 3. André Looij

Lees verder

© 2012 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK atletiek 2022, live op tv en livestreamEK atletiek 2022, live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) zou in augustus 2020 georganiseerd worden in Parijs (Frankrijk). Vanwege h…
Ronde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de 114e editie van de Ronde van Lombardije georganiseerd. De datum van deze koers is 15 augstus. Deze Ital…
Ronde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamIn 2021 wordt de 60e editie van de Ronde van het Baskenland verreden. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' is een onderdee…
Bredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 maart 2020 zou de Bredene-Koksijde Classic verreden worden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrij…

Motivatie voor de sportschoolMotivatie voor de sportschoolWe willen er allemaal mooi uitzien. Een bezoek aan de sportschool kan daar heel veel bij helpen. Veel mensen hebben echt…
Starten met krachttraining - Rekrutering/uithoudingsvermogenStarten met krachttraining - Rekrutering/uithoudingsvermogenKrachtrekrutering is een trainingsvorm die voornamelijk gehanteerd worden bij snelle en explosieve sporters. Krachtuitho…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclingservice.eu/index.php?lan=nl&niv=2&pag=7&eventid=1264
 • http://www.stervanzwolle.nl
 • http://www.wielerland.nl
 • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Ster van Zwolle 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!