InfoNu.nl > Sport > Racesport > WK Motorcross: MXGP kalender 2018, live op tv en livestream

WK Motorcross: MXGP kalender 2018, live op tv en livestream

WK Motorcross: MXGP kalender 2018, live op tv en livestream In het seizoen 2018 staan er 19 wedstrijden op de kalender van het WK motorcross in de koningsklasse MXGP. Daaronder zijn twee wedstrijden in Nederland (Valkenswaard en Assen) en één in België (Lommel). De wedstrijden om het WK motorcross zijn op diverse plekken op het internet online per livestream te volgen. Daarnaast wordt ook een aantal wedstrijden live op tv uitgezonden.

Geschiedenis WK motorcross

In 1952 werd er voor het eerst een officieel EK motorcross georganiseerd voor motoren met 500cc. Dit klassement werd dat jaar gewonnen door de Belg Victor Leloup op een Saroléa. In 1957 besloot men om dit EK om te vormen tot een WK motorcross voor de 500cc. De eerste officiële wereldkampioen was dat jaar de Zweed Bill Nilsson op een AJS.

Naast het WK motorcross voor de 500cc kwamen er later ook WK's voor 250cc en 125cc. De 500cc was vanzelfsprekend altijd de koningsklasse van het WK motorcrossen. Later werd de naam van die koningsklasse veranderd in MXGP. De klasse die daaronder zat (de opleidingsklasse, met lichtere motoren) kreeg de naam MX2. Daarnaast is er sinds 2014 ook een officieel WK motorcross voor vrouwen. Dit draagt de naam Women's MX, of ook wel WMX.

Erelijst WK motorcross

De succesvolste motorcrosser aller tijden is de Belg Stefan Everts. Hij pakte in totaal tien wereldtitels in verschillende raceklassen. Op de tweede plek staat de Italiaan Antonio Cairoli met acht wereldtitels. Hoe sterk België traditioneel in de wereld van het motorcrossen is, wordt bewezen door deze wereldranglijst. In de top zeven van succesvolste coureurs aller tijdens is Cairoli de enige coureur die niet uit België afkomstig is.

Programma FIH World Championship Motorcross 2018

Het WK motorcross voor de klasse MXGP bestaat in het seizoen 2018 uit 19 wedstrijden. De openingswedstrijd is op 4 maart in Argentinië (Patagonië). De slotwedstrijd is op 30 september in Italië (Imola). Er staan twee Nederlandse wedstrijden op de kalender. Op 18 maart wordt in Valkenswaard de GP Europa verreden. Op 16 september wordt in Assen de GP Nederland gehouden. De wedstrijd in Assen is de voorlaatste wedstrijd op de kalender.

GP Nederland: Assen

Het circuit van Assen is één van de beroemdste locaties uit de wereld van het motorracen. Deze baan is natuurlijk vooral beroemd vanwege de TT van Assen, de wegrace die jaarlijks in juni wordt gehouden. Met ingang van 2015 besloot men daarnaast ook jaarlijks een grote motorcross te gaan organiseren. Hiervoor worden gigantische hoeveelheden zand naar het racecircuit verplaatst, om daar een tijdelijke crossbaan te creëren. Het circuit van Assen is hierdoor het enige circuit ter wereld, waar jaarlijks wedstrijden worden gehouden van zowel de hoogste divisie van het wegracen (MotoGP) als de hoogste divisie van het motorcrossen (MXGP). De baan voor de motorcross wordt aangelegd bij de Hoofdtribune, Winterdijktribune en GT-tribune.

Kalender WK motorcross 2018: wedstrijden MXGP

 • 4 maart: GP Patagonië-Argentinië, circuit Neuquén
 • 18 maart: GP van Europa, circuit Valkenswaard (Nederland)
 • 25 maart: GP La Comunitat Valenciana (Spanje), Red Sand MX Park
 • 8 april: GP Trentino (Italië), Pietramurata
 • 15 april: GP Portugal, Águeda
 • 1 mei: GP Rusland, Toeapse (Orljonok-circuit)
 • 13 mei: GP Letland, Ķegums
 • 20 mei: GP Duitsland, Teutschenthal
 • 3 juni: GP Groot-Brittannië, Matterley Basin
 • 10 juni: GP Frankrijk, Saint-Jean-d'Angély
 • 17 juni: GP Lombardije (Italië), Ottobiano
 • 1 juli: GP Indonesië, Pangkal Pinang
 • 8 juli: GP Azië (Indonesië), Semarang
 • 22 juli: GP Tsjechië, Loket
 • 5 augustus: GP België in Lommel
 • 19 augustus: GP Zwitserland in Frauenfeld-Gachnang
 • 2 september: GP Turkije, Afyonkarahisar
 • 16 september: GP Nederland in Assen
 • 30 september: Italië, Imola

Jeffrey Herlings

De grote ster van het Nederlandse motorcrossen is Jeffrey Herlings. Hij werd op 12 september 1994 geboren in Geldrop. Herlings debuteerde in 2010 bij het WK in de MX2-klasse, toen hij pas 15 jaar was. Dat jaar won hij in Valkenswaard twee manches van de Grand Prix van Nederland en daarmee werd hij de jongste GP-winnaar aller tijden. Ook won hij in dat debuutseizoen nog de GP van Letland. Dat jaar werd hij al tweede in de eindstand van het WK in de MX2-klasse, terwijl hij nochtans wegens blessureleed een reeks wedstrijden moest missen.

Jeffrey Herlings pakte in 2012, 2013 en 2016 de wereldtitel in de MX2-klasse. Met ingang van 2017 is hij overgestapt naar de koningsklasse van de motorcross, de MXGP-klasse. De bijnaam van Jeffrey Herlings is 'The Bullet'. Hij wordt beschouwd als 'The Next Big Thing' in de wereld van de MXGP. Trainers die belangrijk waren bij zijn ontwikkeling waren zijn vader Peter Herlings en de ex-wereldkampioen Joël Smets.

MXGP op tv en online

De liefhebbers van live motorcross kunnen in 2018 vooral veel online per livestream genieten van de live wedstrijden (zie hieronder). Daarnaast worden er echter ook wedstrijden op live op tv uitgezonden. De uitzendrechten zijn onder meer in handen van Eurosport, Sporza en NOS Studio Sport. Met name Eurosport is wel van plan om een behoorlijk aantal wedstrijden live op tv uit te zenden (vooral op Eurosport 2), maar het is wel altijd afhankelijk van voldoende plek in hun programmering. Sporza en de NOS zullen, afhankelijk van de rest van de programmering in de weekends, soms ook een wedstrijd live op tv uitzenden. Het merendeel van de wedstrijden zenden zij echter in samenvatting op tv uit. Daarbij zijn doorgaans de samenvattingen van Sporza langer. Voor Eurosport, de NOS en Sporza geldt overigens wel dat ze proberen om elke WK-wedstrijd online per livestream uit te zenden (zie verderop).

Openingswedstrijd: live op tv bij Eurosport 2

De openingswedstrijd van het seizoen 2018 wordt op 4 maart door Eurosport sowieso wel live op tv uitgezonden. De uitzending vindt echter plaats op de zender Eurosport 2. Dit is niet de zender die in het standaardpakket van de meeste Nederlandse en Belgische tv-kijkers zit. Men dient doorgaans een abonnement op een extra tv-pakket te hebben om die zender te bekijken. De uitzending van de eerste manche begint om 17u00 op Eurosport 2. De uitzending van de tweede manche begint om 19u00 op Eurosport 2.

GP Europa in Valkenswaard live op tv bij de NOS (18 maart)

Op zondag 18 maart 2018 besteedt de NOS tijdens hun reguliere zondagmiddaguitzending aandacht aan de GP Motorcross van Europa die in Valkenswaard wordt verreden. Hoeveel aandacht men daar exact aan besteedt op tv, is mede afhankelijk van het verloop van de overige sportevenementen die de NOS op die middag live op tv uitzendt. Het is de bedoeling van de NOS om de beide manches van de MXGP grotendeels live uit te zenden op tv. Sowieso zijn beide manches van de GP Valkenswaard online per livestream bij de NOS te bekijken (zie verderop).

GP Europa in Valkenswaard op tv bij Eurosport (uitgebreide samenvatting)

Op de zender Eurosport 2 zijn op zondagavond 18 maart uitgebreide samenvattingen te zien van de manches die verreden worden bij de Grand Prix van Europa te Valkenswaard. Die uitzending begint om 18u30. Deze manches worden door Eurosport 's middags niet live op tv uitgezonden, aangezien men op die zondagmiddag op tv de voorkeur geeft aan de MotoGP (Qatar) en diverse wintersporten. De wedstrijden in Valkenswaard van de MXGP zijn overigens wel op het internet live per stream te volgen bij Eurosport (voor meer info: zie verderop). Daarnaast zijn ook de manches van de raceklasse MX2 in Valkenswaard per livestream bij Eurosport te zien.

GP Valencia (Spanje) op 25 maart live op tv

De derde wedstrijd van het seizoen vindt plaats op zondag 25 maart in Spanje (Valencia). De slotmanche van de MXGP te Valencia wordt op de zender Eurosport 2 live uitgezonden om 17u00. Daarnaast is de Motorcross GP van Valencia nog veel uitgebreider live te volgen via diverse livestreams (Eurosport, NOS en Sporza).

Livestream MXGP: NOS, Sporza, Eurosport

Livestream NOS en Sporza

De wedstrijden van het WK motorcross zijn in 2018 weer live op het internet te bekijken via diverse livestreams. Zo wordt in principe elke manche van de MXGP per livestream uitgezonden op de website van de NOS. In België wordt in principe elke manche van de MXGP online per livestream uitgezonden op de site van Sporza. Voor zowel de stream van de NOS als de livestream van Sporza geldt overigens wel dat ze geo-rectricted zijn. Dit houdt in dat men de livestream van de NOS officieel alleen in Nederland kan bekijken en die van Sporza alleen in België.

Livestream Eurosport

In 2018 besteedt Eurosport veel live aandacht online aan het WK motorcross. Zij zenden per livestream niet alleen de wedstrijden van de MXGP live uit op hun Eurosport Player. Ook wedstrijden van de klasse MX2 zijn per livestream bij hen te zien. Om de livestream van Eurosport te bekijken dient men echter wel een abonnement op de Eurosport Player te hebben. Verder is het WK motorcross online ook te volgen via diverse internationale livestreams met Engelstalig commentaar. Die zijn onder meer te vinden bij de websites van Motorsport Tv en MX-GP Tv.

Openingswedstrijd: 4 maart 2018

Op zondag 4 maart begint de livestream van de eerste manche bij Sporza en de NOS om 17u15. De livestream van de tweede manche begint bij hen om 20u10.

Livestream GP Europa in Valkenswaard (18 maart)

 • 13u00: MX2, race 1 op livestream Eurosport Player
 • 14u00: MXGP, race 1 op livestreams Sporza, NOS en Eurosport Player
 • 16u00: MX2, race 2 op livestream Eurosport Player
 • 17u00: MXGP, race 2 op livestreams Sporza, NOS en Eurosport Player

Livestream GP Valencia in Spanje (25 maart)

 • 13u00: MX2, race 1 op de livestream van de Eurosport Player
 • 14u00: MXGP, race 1 op de livestreams van Sporza, NOS en Eurosport Player
 • 16u00: MX2, race 2 op de livestream van Eurosport Player
 • 17u00: MXGP, race 2 op de livestreams van Sporza, NOS en Eurosport Player

Eurosport MotoGP 2018

Naast het motorcrossen van de MXGP, zendt Eurosport in het seizoen 2018 ook de wegracen van de MotoGP uit op tv en per livestream. De openingswedstrijd van het MotoGP-seizoen vindt op 18 maart plaats in Qatar. De slotwedstrijd van het MotoGP-seizoen 2018 wordt op 14 november verreden in Valencia.

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamWK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit…
Vuelta 2018 - live op tv en livestreamVuelta 2018 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2018 gaat van start op zaterdag 25 augustus. Dit is de 73e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
Giro d'Italia 2018, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2018, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2018 van start in Israël. Dit is de 101e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt p…
Ster van Zwolle 2018 - live op tvSter van Zwolle 2018 - live op tvOp zaterdag 3 maart wordt de 58 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is traditionee…
Ronde van Vlaanderen 2018 live bij Sporza, NOS en EurosportRonde van Vlaanderen 2018 live bij Sporza, NOS en EurosportOp zondag 1 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2018 verreden. Dit is de 102e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieke…
Bronnen en referenties
 • http://www.mxgp-assen.com/interface/pdf/2017MXGP_TIMESCHEDULE.pdf
 • http://www.mxgp-assen.com/meer/171/Commissaris+van+de+Koning+stort+eerste+zand
 • http://www.mxgp-tv.com/user/login?redirect_url=%2Fmxgp-mx2
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_FIM_Motocross_World_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Motocross_World_Championship
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeffrey_Herlings

Reageer op het artikel "WK Motorcross: MXGP kalender 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!