InfoNu.nl > Sport > Racesport > MotoGP live op tv en livestream: kalender 2019

MotoGP live op tv en livestream: kalender 2019

MotoGP live op tv en livestream: kalender 2019 Op 10 maart wordt in Qatar de eerste wedstrijd gehouden van het wereldkampioenschap MotoGP 2019. In totaal staan er in dit seizoen 19 wedstrijden op de kalender. De slotwedstrijd is de GP Valencia op 17 november 2019. De wedstrijden van de MotoGP zijn live op tv te bekijken. Ook veel vrije trainingen en kwalificatiesessies van de MotoGP zijn live te zien op tv. Daarnaast is het seizoen 2019 van de MotoGP ook weer uitgebreid online te volgen via livestream. Een hoogtepunt van dit seizoen is natuurlijk weer de TT van Assen 2019 die op 30 juni wordt verreden.

Geschiedenis: het WK wegrace (motorsport)

In de eerste helft van de twintigste eeuw was de motorsport in veel landen al een populaire sport. Beroemde evenementen waren in die periode onder meer de TT van Man en de Grand Prix des Nations op Monza. In Nederland werd ook al vanaf 1925 de TT van Assen verreden. Er werd in die tijd jaarlijks een EK motorracen gehouden: het Grand Prix Motorcycle Racing European Championship. Dit EK werd verreden op wisselende locaties. Zo werd het in 1926 gehouden op Spa-Francorchamps, in 1927 vond deze wedstrijd plaats op de Nürnburgring en in 1934 werd dit EK verreden in Assen.

Introductie WK wegrace

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog bestond er nog niet een mondiale, overkoepelende wedstrijdserie. Daar kwam in 1949 verandering in. Met ingang van dat jaar werd een officieel WK motorracen georganiseerd door de FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme). In dat eerste seizoen bestond het WK uit een reeks van zes evenementen. Per Grand Prix werd er in die begintijd gestreden in vijf raceklassen: de 125cc, 250cc, 350cc, 500cc en de zijspannen.

Het tijdperk van de 500cc (1949-2001)

Van deze raceklassen was de 500cc decennialang de officiële koningsklasse. De succesvolste coureur uit de historie van de 500cc is Giacomo Agostini. Hij won het WK in die klasse acht keer. Van 1966 tot en met 1972 werd hij zeven keer op rij wereldkampioen. Zijn achtste wereldtitel behaalde deze Italiaan in 1975.

De introductie van de MotoGP

In 2001 vond er een grote hervorming plaats in de wereld van het motorracen. Al enige tijd waren de grote motormerken van mening dat de 500cc als koningsklasse technisch gezien geen goede afspiegeling was van de ontwikkelingen die in de tussenliggende jaren op de commerciële markt hadden plaatsgevonden. Men kwam daarom met de organiserende bond FIM overeen, dat men voortaan met zwaardere motoren (tot maximaal 990cc) mocht deelnemen aan de koningsklasse. Daarom werd de benaming van de koningsklasse veranderd van 500cc in MotoGP. Ook de overige klassen kregen andere namen. Zo werd de 250cc veranderd in Moto2 en de 125cc in Moto3.

Sindsdien zijn de technische regelementen diverse malen herzien. Zo werd in 2007 het maximum in de koningsklasse verlaagd naar 800cc. In 2012 werd het verhoogd naar 1000cc. Deze wijzigingen hadden geen effect op de naamgeving van de koningsklasse, dat bleef de MotoGP. Dit is dus sindsdien de vaste naam van deze onbetwiste koningsklasse van het motorracen op de weg, zoals Formule 1 de vaste benaming is van de koningsklasse van het autoracen en MXGP de vaste naam is van de koningsklasse van het motorcrossen

Erelijst MotoGP

De succesvolste coureur uit de historie van de MotoGP is Valentino Rossi. Zes keer won hij de wereldtitel in de MotoGP. Daarnaast was hij in 2001 ook de laatste wereldkampioen in de 500cc. In totaal heeft hij dus zeven wereldtitels behaald in de koningsklasse van het motorracen. Een andere grootheid uit de MotoGP is de Spanjaard Marc Marquez. Hij werd vijf keer de wereldtitel in deze klasse: 2013, 2014, 2016, 2017 en 2018. Diens landgenoot Jorge Lorenzo pakte drie keer deze titel: 2010, 2012 en 2015. De Australiër Casey Stoner won de titel twee keer: in 2007 en 2011. In 2006 won de Amerikaan Nicky Hayden de wereldtitel MotoGP.

Kalender MotoGP in het seizoen 2019

Hieronder vindt u de kalender van het WK motorracen 2019. Bij elk evenement worden er WK-wedstrijden verreden in de raceklassen MotoGP, Moto2 en Moto3. (Daarnaast wordt er bij een beperkt aantal evenementen ook een wedstrijd verreden in de experimentele klasse voor elektrische motoren: de MotoE.)

Er staan in totaal 19 evenementen op de kalender. Het land waar de meest wedstrijden worden verreden is Spanje, daar vinden vier evenementen plaats. De wedstrijden worden gehouden op zondag. De meeste races vinden 's middags plaats, een uitzondering daarop is de GP van Qatar te Doha, waarbij de wedstrijd van de MotoGP 's avonds plaatsvindt.

Programma: wedstrijden MotoGP 2019

DatumWedstrijd Winnaar MotoGP
10 maart GP van Qatar in Losail (Doha)Andrea Dovizioso
31 maart GP van Argentinië in Termas de Rio HondoMarc Márquez
14 april GP van de Amerika's in AustinAlex Rins
5 mei GP van Spanje in JerezMarc Márquez
19 mei GP van Frankrijk in Le MansMarc Márquez
2 juni GP van Italië in Mugello
16 juni GP van Catalonië in Barcelona
30 juni TT Assen in Nederland
7 juli GP van Duitsland op de Sachsenring
4 augustus GP van Tsjechië in Brno
11 augustus GP van Oostenrijk op de Red Bull Ring
25 augustus GP van Groot-Brittannië op Silverstone
15 september GP van San Marino in Misano
22 september GP van Aragón
6 oktober GP van Thailand in Chang
20 oktober GP van Japan in Motegi
27 oktober GP van Australië op Phillip Island
3 november GP van Maleisië in Sepang
17 november GP van Valencia

MotoGP live op tv in 2019: Eurosport

Eurosport heeft voor Nederland en België de uitzendrechten (tv en livestream) voor de MotoGP, Moto2 en Moto3. Zij zenden in het seizoen 2019 de wedstrijden en de kwalificaties weer live op tv uit. De commentator daarbij is Frank Weeink. Zijn co-commentator is in 2019 Peter Bom. Hij heeft als monteur en dataspecialist met veel topcoureurs en topteams gewerkt.

Maart: openingsmaand seizoen MXGP, Formule 1 en MotoGP

Maart is natuurlijk een maand waar veel liefhebbers van gemotoriseerde sporten maandenlang naar uit hebben gekeken: in maart gaan eindelijk weer de seizoen van start van de MXGP (motorcross), de Formule 1 en de MotoGP. Het seizoen van de MXGP begint op 3 maart in Argentinië. Op 10 maart begint dus het seizoen van de MotoGP. Een week later begint het seizoen van de Formule 1. De eerste Formule 1-race van het seizoen is op 17 maart de GP van Australië 2019.

Openingswedstrijd seizoen 2019 van de MotoGP live op tv: GP Qatar

Vrije trainingen live op vrijdag 8 maart

Op vrijdag 8 maart worden door Eurosport live op tv (en via de livestream) de vrije trainingen uitgezonden van de openingswedstrijd van het seizoen, de Grand Prix van Qatar. Die uitzending begint op vrijdagochtend om 11u45 op de zender Eurosport 1. De live-uitzending van de ochtendsessies van de vrije trainingen duren tot circa 14u30. Vervolgens is er vanaf circa 16u00 op Eurosport 1 een live tv-uitzending van de middagsessies van de vrije trainingen. Ook zijn deze uitzendingen allemaal online via de livestream te bekijken.

Kwalificatie live op zaterdag

De kwalificatie voor de GP van Qatar (Doha) vindt plaats op zaterdag 9 maart. Op zaterdagochtend zijn er vanaf 11u45 eerst nog vrije trainingen voor deze GP live te zien op Eurosport 1. Deze live-uitzending duurt tot 14u00, aangezien dan op Eurosport 1 de live-uitzending van de wielerwedstrijd Strade Bianche 2019 begint.

De afloop van die wielerkoers begint om circa 15u30 op Eurosport 1 de live tv-uitzending van de kwalificaties voor de GP van Qatar (Doha). De live tv-uitzending van alle kwalificatiesessies duurt tot ongeveer 18u45.

Race live op zondag 10 maart

Een dag later, op zondag 10 maart, wordt de openingswedstrijd van het seizoen 2019 verreden. Deze dag staat op de zender Eurosport 1 grotendeels in het teken van de Grand Prix van Qatar (Doha). (Het heeft bijvoorbeeld voorrang boven de Franse wielerkoers Parijs-Nice, die op deze middag verbannen is naar de zender Eurosport 2.)

Om 12u30 zendt men al de warming-up uit van de GP van Qatar. Daarna zijn in de loop van de middag de races van de Moto2 en Moto3 te zien. De live-uitzending (tv en livestream) van de wedstrijd in de koningsklasse, de MotoGP, begint om 17u45 en duurt tot circa 19u00. De start van de MotoGP-wedstrijd is om 18u00 (Nederlandse tijd).

MotoGP live op 31 maart: GP Argentinië

Live trainingen en kwalificaties op vrijdag en zaterdag

Op vrijdag 29 maart beginnen de live-uitzendingen (op Eurosport 1 en hun livestream) van de vrije trainingen voor de MotoGP van Argentinië om 12u45. Deze live-uitzending wordt op tv om 15u45 onderbroken voor de uitzending van de wielerwedstrijd Ronde van Catalonië. Na afloop van die wielerkoers wordt rond 17u15 de live-uitzending van de trainingen hervat. Datzelfde tijdschema
(met onderbreking door de Ronde van Catalonië) geldt ook voor de live-uitzendingen van zaterdag. Op zaterdagavond kan men live op tv en per livestream de kwalificatiesessies bij Eurosport bekijken.

Live de race (Grand Prix Argentinië) op 31 maart

Op zondag 31 maart zijn de warm-ups niet live op tv te zien bij Eurosport, aangezien men die dag een drukke programmering heeft met onder meer de wielerklassieker Gent-Wevelgem. De warm-up is wel via de livestream van Eurosport te volgen.

De wedstrijden van de GP Argentinië zijn in de namiddag van zondag 31 maart gelukkig wel live te zien op Eurosport 1. Die live-uitzending begint om 17u30. De live-uitzending van de hoofdrace (MotoGP) begint om 19u45. Zondag 31 maart is overigens een drukke dag voor liefhebbers van gemotoriseerde sporten. Behalve de MotoGP van Argentinië, staan op die zondag ook de MXGP (motorcross) van Valkenswaard (Nederland) en de Formule 1 GP van Bahrein op de kalender.

14 april live: Grand Prix Austin (Texas, Amerika)

Vrije trainingen en kwalificaties

Op zondag 14 april wordt de GP van Austin verreden. Deze race staat ook wel bekend als de "Grand Prix of the America's". Op vrijdag 12 april kan men vanaf 15u30 op de livestream van Eurosport naar de trainingen in Austin kijken. Vanaf 17u30 zijn die trainingen ook live te zien op Eurosport 1.

Ook op zaterdag 13 april kan men om 15u30 op de livestream naar trainingen voor de GP van Austin kijken. Vanaf 17u15 kan men ook op tv bij Eurosport 1 naar trainingen van de GP van Austin kijken. Later op de zaterdagavond zijn ook de kwalificaties van de Grand Prix van Austin live op tv en per livestream te zien. De kwalificatiesessies beginne om 19u30 met de Moto3. Daarna zijn ook de sessie van de MotoGP en de Moto2 live te zien.

Race: MotoGP van Austin op zondag 14 april

Op zondag 14 april kan men reeds vanaf 15u00 op de livestream kijken naar de warm-ups. De live tv-uitzending begint om 17u30 op Eurosport 1. De eerste race (Moto3) is te zien om 18u00. De race van de MotoGP is om 20u45 live op tv te zien.

Formule 1 live

In datzelfde weekend is er ook Formule 1 live op tv en online via een livestream te zien. Op zondag 14 april wordt namelijk 's ochtends de Formule 1 Grand Prix van China uitgezonden door diverse omroepen.

5 mei live: GP Spanje (Jerez)

Op vrijdag 3 mei 2019 zijn bij Eurosport vanaf 9u00 's ochtends op Eurosport 1 (tv) en via de livestream de vrije trainingen te volgen van de GP van Spanje 2019. Ook op zaterdag 4 mei zijn 's ochtends de vrije trainingen live vanaf het circuit van Jerez te zien. Op de zaterdag middag zijn de kwalificaties van de GP Spanje 2019 live te bekijken. Op zondag zijn de hele ochtend de warm-ups live op Eurosport 1 en de livestream te zien van de GP Spanje en daarna de races. Het hoogtepunt is de MotoGP-race op het circuit van Jerez. De live-uitzending van die race begint om 13u45 op Eurosport 1.

19 mei live: GP van Frankrijk

Op zondag 19 mei wordt de Grand Prix van Frankrijk 2019 gehouden. Op vrijdag 17 mei en zaterdag 18 mei zijn er 's ochtends vanaf 9u00 vrije trainingen live te zien. Op zaterdag is vervolgens echter de kwalificatie van de MotoGP van Frankrijk pas om 18u30 op tv te zien. (Bij de meeste races is de kwalificatie op zaterdagmiddag te zien, doch dan is op Eurosport de wielerwedstrijd Giro d'Italia te zien.)

Op zondag 19 mei zijn vanaf 8u30 de vrije trainingen live van de GP van Frankrijk te zien. Daarna volgen de races, met als hoogtepunt de MotoGP van Frankrijk, waarvan de live tv-uitzending om Eurosport 1 begint om 13u45.

Livestream MotoGP 2019

Ook via de livestream van Eurosport kan men de MotoGP in het seizoen 2019 weer live volgen. Alle wedstrijden zijn per livestream te bekijken op de Eurosport Player. Met zo'n stream kan men live naar de MotoGP, Moto2 en Moto3 kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. Men dient echter wel een betaald abonnement op de Eurosport Player te hebben, om de livestream te kunnen bekijken. Naast de wedstrijden, zijn ook veel vrije trainingen en kwalificaties van dit WK motorracen per livestream op de Eurosport Player te bekijken.

Eurosport Player App

Het kan soms ook gebeuren dat bij een bepaalde race niet alles live op tv kan worden uitgezonden (aangezien bijvoorbeeld een ander groot live tv-evenement uitloopt), maar dan wordt het alsnog wel helemaal live uitgezonden op de livestream van de Eurosport Player. Via de Eurosport Player App heeft men sowieso dagelijks een groot aanbod een sport die men per livestream kan bekijken. Zo kan men per livestream op die app ook naar de wedstrijden van de MXGP (motorcross) kijken, of naar voetbalwedstrijden, of wielerwedstrijden. Daarnaast is het ook mogelijk om op de Eurosport Player App wedstrijden terug te kijken die reeds hebben plaatsgevonden.

Livestream Go App

Er bestaat ook een legaal alternatief waarmee men het merendeel van de MotoGP-races online per livestream kan kijken, wanneer men geen abonnement op de Eurosport Player heeft. Dit alternatief is de Go App (online tv). Hiermee kan men per livestream naar alle tv-zenders uit het standaardpakket kijken. Zo kan men dus ook alle uitzendingen van Eurosport 1 per livestream bekijken. Deze livestream-dienst is een app van Ziggo. Het is alleen mogelijk om via deze Ziggo Go App naar tv-zenders per livestream te kijken. Uitzendingen van Eurosport die alleen online op de Eurosport Player (livestream) te zien zijn, zijn helaas logischerwijs niet te bekijken via een stream op de Ziggo Go App. Dit is doorgaans echter slechts een beperkt aantal MotoGP-uitzendingen. Veruit de meeste trainingen, kwalificaties en races zijn live zowel op tv als per livestream bij Eurosport te bekijken (en die zijn dus ook via een stream op de Ziggo Go App te zien). Een andere interessante optie van de Ziggo Go App is, dat men hiermee niet alleen per livestream naar de MotoGP kan kijken, maar dat men per stream ook de uitzendingen later terug kan kijken.

Naast de Ziggo Go App is er ook een andere app in opmars, waarmee men per livestream naar tv kan kijken: NLziet. Is het ook mogelijk om met NLziet per livestream naar de MotoGP te kijken? Neen, er is op die app geen livestream van de MotoGP-races beschikbaar. Eurosport behoort namelijk niet tot de mediabedrijven die meewerken aan de NLziet-app en er is dus ook geen livestream van deze sportzender op die app te vinden.

Lees verder

© 2018 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
WK Atletiek 2019, live op tv en livestreamWK Atletiek 2019, live op tv en livestreamOp vrijdag 27 september 2019 begint in Doha (Qatar) het wereldkampioenschap atletiek. De slotdag van dit WK atletiek 201…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Snooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamSnooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamVan zondag 13 januari tot en met zondag 20 januari 2019 worden de Dafabet Snooker Masters gespeeld in Londen. Dit is de…
Bronnen en referenties
  • https://www.racesport.nl/motogp/eurosport-licht-op-groen-nieuw-motogp-seizoen/
  • https://www.gpupdate.net/nl/klasses/4/motogp/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/MotoGP
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wereldkampioenen_wegrace
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_wegrace

Reageer op het artikel "MotoGP live op tv en livestream: kalender 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!