InfoNu.nl > Sport > Racesport > MotoGP live op tv en livestream: kalender 2019

MotoGP live op tv en livestream: kalender 2019

MotoGP live op tv en livestream: kalender 2019 Op 10 maart wordt in Qatar de eerste wedstrijd gehouden van het wereldkampioenschap MotoGP 2019. In totaal staan er in dit seizoen 19 wedstrijden op de kalender. De slotwedstrijd is de GP Valencia op 17 november 2019. De wedstrijden van de MotoGP zijn live op tv te bekijken. Ook veel vrije trainingen en kwalificatiesessies van de MotoGP zijn live te zien op tv. Daarnaast is het seizoen 2019 van de MotoGP ook weer uitgebreid online te volgen via livestream. Een hoogtepunt van dit seizoen is natuurlijk weer de TT van Assen 2019 die op 30 juni wordt verreden.

Geschiedenis: het WK wegrace (motorsport)

In de eerste helft van de twintigste eeuw was de motorsport in veel landen al een populaire sport. Beroemde evenementen waren in die periode onder meer de TT van Man en de Grand Prix des Nations op Monza. In Nederland werd ook al vanaf 1925 de TT van Assen verreden. Er werd in die tijd jaarlijks een EK motorracen gehouden: het Grand Prix Motorcycle Racing European Championship. Dit EK werd verreden op wisselende locaties. Zo werd het in 1926 gehouden op Spa-Francorchamps, in 1927 vond deze wedstrijd plaats op de Nürnburgring en in 1934 werd dit EK verreden in Assen.

Introductie WK wegrace

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog bestond er nog niet een mondiale, overkoepelende wedstrijdserie. Daar kwam in 1949 verandering in. Met ingang van dat jaar werd een officieel WK motorracen georganiseerd door de FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme). In dat eerste seizoen bestond het WK uit een reeks van zes evenementen. Per Grand Prix werd er in die begintijd gestreden in vijf raceklassen: de 125cc, 250cc, 350cc, 500cc en de zijspannen.

Het tijdperk van de 500cc (1949-2001)

Van deze raceklassen was de 500cc decennialang de officiële koningsklasse. De succesvolste coureur uit de historie van de 500cc is Giacomo Agostini. Hij won het WK in die klasse acht keer. Van 1966 tot en met 1972 werd hij zeven keer op rij wereldkampioen. Zijn achtste wereldtitel behaalde deze Italiaan in 1975.

De introductie van de MotoGP

In 2001 vond er een grote hervorming plaats in de wereld van het motorracen. Al enige tijd waren de grote motormerken van mening dat de 500cc als koningsklasse technisch gezien geen goede afspiegeling was van de ontwikkelingen die in de tussenliggende jaren op de commerciële markt hadden plaatsgevonden. Men kwam daarom met de organiserende bond FIM overeen, dat men voortaan met zwaardere motoren (tot maximaal 990cc) mocht deelnemen aan de koningsklasse. Daarom werd de benaming van de koningsklasse veranderd van 500cc in MotoGP. Ook de overige klassen kregen andere namen. Zo werd de 250cc veranderd in Moto2 en de 125cc in Moto3.

Sindsdien zijn de technische regelementen diverse malen herzien. Zo werd in 2007 het maximum in de koningsklasse verlaagd naar 800cc. In 2012 werd het verhoogd naar 1000cc. Deze wijzigingen hadden geen effect op de naamgeving van de koningsklasse, dat bleef de MotoGP. Dit is dus sindsdien de vaste naam van deze onbetwiste koningsklasse van het motorracen op de weg, zoals Formule 1 de vaste benaming is van de koningsklasse van het autoracen en MXGP de vaste naam is van de koningsklasse van het motorcrossen

Erelijst MotoGP

De succesvolste coureur uit de historie van de MotoGP is Valentino Rossi. Zes keer won hij de wereldtitel in de MotoGP. Daarnaast was hij in 2001 ook de laatste wereldkampioen in de 500cc. In totaal heeft hij dus zeven wereldtitels behaald in de koningsklasse van het motorracen. Een andere grootheid uit de MotoGP is de Spanjaard Marc Marquez. Hij werd vijf keer de wereldtitel in deze klasse: 2013, 2014, 2016, 2017 en 2018. Diens landgenoot Jorge Lorenzo pakte drie keer deze titel: 2010, 2012 en 2015. De Australiër Casey Stoner won de titel twee keer: in 2007 en 2011. In 2006 won de Amerikaan Nicky Hayden de wereldtitel MotoGP.

Kalender MotoGP in het seizoen 2019

Hieronder vindt u de kalender van het WK motorracen 2019. Bij elk evenement worden er WK-wedstrijden verreden in de raceklassen MotoGP, Moto2 en Moto3. (Daarnaast wordt er bij een beperkt aantal evenementen ook een wedstrijd verreden in de experimentele klasse voor elektrische motoren: de MotoE.)

Er staan in totaal 19 evenementen op de kalender. Het land waar de meest wedstrijden worden verreden is Spanje, daar vinden vier evenementen plaats. De wedstrijden worden gehouden op zondag. De meeste races vinden 's middags plaats, een uitzondering daarop is de GP van Qatar te Doha, waarbij de wedstrijd van de MotoGP 's avonds plaatsvindt.

Programma: wedstrijden MotoGP 2019

DatumWedstrijd Winnaar MotoGP
10 maart GP van Qatar in Losail (Doha)
31 maart GP van Argentinië in Termas de Rio Hondo
14 april GP van de Amerika's in Austin
5 mei GP van Spanje in Jerez
19 mei GP van Frankrijk in Le Mans
2 juni GP van Italië in Mugello
16 juni GP van Catalonië in Barcelona
30 juni TT Assen in Nederland
7 juli GP van Duitsland op de Sachsenring
4 augustus GP van Tsjechië in Brno
11 augustus GP van Oostenrijk op de Red Bull Ring
25 augustus GP van Groot-Brittannië op Silverstone
15 september GP van San Marino in Misano
22 september GP van Aragón
6 oktober GP van Thailand in Chang
20 oktober GP van Japan in Motegi
27 oktober GP van Australië op Phillip Island
3 november GP van Maleisië in Sepang
17 november GP van Valencia

MotoGP live op tv in 2019: Eurosport

Eurosport heeft voor Nederland en België de uitzendrechten (tv en livestream) voor de MotoGP, Moto2 en Moto3. Zij zenden in het seizoen 2019 de wedstrijden en de kwalificaties weer live op tv uit. De commentator daarbij is Frank Weeink. Zijn co-commentator is in 2019 Peter Bom. Hij heeft als monteur en dataspecialist met veel topcoureurs en topteams gewerkt.

Openingswedstrijd seizoen 2019 live op tv: GP Qatar

Vrije trainingen live op vrijdag

Op vrijdag 8 maart worden door Eurosport live op tv de vrije trainingen uitgezonden van de openingswedstrijd van het seizoen, de Grand Prix van Qatar. Die uitzending begint op vrijdagochtend om 10u45 op de zender Eurosport 1. De live-uitzending van de ochtendsessies van de vrije trainingen duren tot circa 13u45. Vervolgens is er vanaf circa 15u05 op Eurosport 1 een live tv-uitzending van de middagsessies van de vrije trainingen. Ook zijn deze uitzendingen allemaal online via de livestream te bekijken.

Kwalificatie live op zaterdag

De kwalificatie voor de GP van Qatar (Doha) vindt plaats op zaterdag 9 maart. Op de zender Eurosport 1 wordt de kwalificatie van de MotoGP live uitgezonden vanaf circa 17u30. De live tv-uitzending van de kwalificatie duurt tot ongeveer 19u00.

Race live op zondag

Een dag later, op zondag 10 maart, wordt de openingswedstrijd van het seizoen 2019 verreden. Deze dag staat op de zender Eurosport 1 grotendeels in het teken van de Grand Prix van Qatar (Doha). Om 11u30 zendt men al de warming-up uit. Van 13u00-14u00 zendt men op Eurosport 1 een uitgebreide voorbeschouwing uit op de GP van Qatar. Om 14u00 ziet men op Eurosport 1 live de wedstrijd van de Moto3. Om 15u15 wordt live op die zender de Moto2 uitgezonden. De live tv-uitzending van de wedstrijd in de koningsklasse, de MotoGP, begint om 16u45 en duurt tot circa 18u00.

Maart: openingsmaand seizoen MXGP, Formule 1 en MotoGP

Maart is natuurlijk een maand waar veel liefhebbers van gemotoriseerde sporten maandenlang naar uit hebben gekeken: in maart gaan eindelijk weer de seizoen van start van de MXGP (motorcross), de Formule 1 en de MotoGP. Het seizoen van de MXGP begint op 3 maart in Argentinië. Op 10 maart begint dus het seizoen van de MotoGP. Een week later begint het seizoen van de Formule 1. De eerste Formule 1-race van het seizoen is op 17 maart de GP van Australië 2019.

Livestream MotoGP 2019

Eurosport besteedt ook online (per livestream) veel aandacht aan de MotoGP. Alle wedstrijden zijn per livestream te bekijken op de Eurosport Player. Met zo'n stream kan men live naar de MotoGP, Moto2 en Moto3 kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. Men dient echter wel een betaald abonnement op de Eurosport Player te hebben, om de livestream te kunnen bekijken. Naast de wedstrijden, zijn ook veel vrije trainingen en kwalificaties van dit WK motorracen per livestream op de Eurosport Player te bekijken.

Eurosport Player App

Het kan soms ook gebeuren dat bij een bepaalde race niet alles live op tv kan worden uitgezonden (aangezien bijvoorbeeld een ander groot live tv-evenement uitloopt), maar dan wordt het alsnog wel helemaal live uitgezonden op de livestream van de Eurosport Player. Via de Eurosport Player App heeft men sowieso dagelijks een groot aanbod een sport die men per livestream kan bekijken. Zo kan men per livestream op die app ook naar de wedstrijden van de MXGP (motorcross) kijken, of naar voetbalwedstrijden, of wielerwedstrijden. Daarnaast is het ook mogelijk om op de Eurosport Player App wedstrijden terug te kijken die reeds hebben plaatsgevonden.

Livestream Go App

Er bestaat ook een egaal alternatief waarmee men het merendeel van de MotoGP-races online per livestream kan kijken, wanneer men geen abonnement op de Eurosport Player heeft. Dit alternatief is de Go App (online tv). Hiermee kan men per livestream naar alle tv-zenders uit het standaardpakket kijken. Zo kan men dus ook alle uitzendingen van Eurosport 1 per livestream bekijken. Deze livestream-dienst is een app van Ziggo. Het is alleen mogelijk om via deze Ziggo Go App naar tv-zenders per livestream te kijken. Uitzendingen van Eurosport die alleen online op de Eurosport Player (livestream) te zien zijn, zijn helaas logischerwijs niet te bekijken via een stream op de Ziggo Go App. Dit is doorgaans echter slechts een beperkt aantal MotoGP-uitzendingen. Veruit de meeste trainingen, kwalificaties en races zijn live zowel op tv als per livestream bij Eurosport te bekijken (en die zijn dus ook via een stream op de Ziggo Go App te zien). Een andere interessante optie van de Ziggo Go App is, dat men hiermee niet alleen per livestream naar de MotoGP kan kijken, maar dat men per stream ook de uitzendingen later terug kan kijken.

Lees verder

© 2018 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
MotoGP 2014: Kalender, tv-uitzendingen en livestreamsMotoGP 2014: Kalender, tv-uitzendingen en livestreamsMotoGP is de zwaarste klasse bij de motorwegwedstrijden. Dit komt omdat met MotoGP de snelste races gehouden en gereden…
Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2019 van start in Bologna. Dit is de 102e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
Bronnen en referenties
  • https://www.racesport.nl/motogp/eurosport-licht-op-groen-nieuw-motogp-seizoen/
  • https://www.gpupdate.net/nl/klasses/4/motogp/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/MotoGP
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_wereldkampioenen_wegrace
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_wegrace

Reageer op het artikel "MotoGP live op tv en livestream: kalender 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!