Boksen 2020: Mike Tyson-Roy Jones Jr via een livestream

Boksen 2020: Mike Tyson-Roy Jones Jr via een livestream Op zaterdag 28 november 2020 maakt de 54-jarige Mike Tyson zijn comeback in de boksring. Hij neemt het dan op tegen de 51-jarige Roy Jones Jr. De wedstrijd vindt plaats in Californië. Tyson en Jones zijn allebei grote bokslegendes, die tijdens hun profcarrières heel wat wereldtitelgevechten hebben gewonnen. Het gevecht tussen Mike Tyson en Roy Jones is op het internet via een livestream te bekijken.

Geschiedenis: boksen

Boksen behoort waarschijnlijk tot de oudste sporten op aarde. Archeologen hebben afbeeldingen van duizenden jaren voor Christus gevonden, waarop reeds mensen te zien waren die met hun vuisten een duel uitvochten. In de klassieke oudheid was boksen ook een sport op de Griekse Olympische Spelen.

Het moderne boksen

De regels voor de moderne bokssport werden echter ontwikkeld in de tweede helft van de 19e eeuw. Een belangrijke persoon hierbij was de Britse edelman John Sholto Douglas. In de regels die hij in 1868 opstelde, werd onder meer officieel het dragen van specifieke bokshandschoenen verplicht.

Populariteit profboksen

In de loop van de 20e eeuw werd boksen wereldwijd een zeer populaire sport. De grootste sportman van de 20e eeuw was een bokser: Muhammad Ali. De best verdienende sporter van de 21e eeuw is ook een bokser: Floy Mayweather Jr. Hij verdiende in 2017 maar liefst 300 miljoen dollar met één wedstrijd.

Populariteit bokstraining

Men noemt boksen ook wel 'The Noble Art of Self Defence'. Bokstraining is wereldwijd in sportscholen een buitengewoon populaire methode om fit te worden en te blijven. Het is ook een trainingsvorm die veel uiteenlopende doelgroepen aanspreekt: van straatjongens tot en met studenten, van hippe BN’ers tot en met fitte bejaarden. Daarentegen neemt slechts een zeer klein aantal mensen, van degenen die aan bokstraining doet, daadwerkelijk deel aan officiële bokswedstrijden.

Biografie: Mike Tyson

Op 30 juni 1966 werd Michael Gerard Tyson geboren in New York City. Op 18-jarige leeftijd debuteerde hij als profbokser. Mike Tyson maakte enorm veel indruk door als jonge prof zijn partijen meestal extreem snel te winnen via een knock-out. In 1986 won hij reeds op 20-jarige leeftijd de wereldtitel boksen in het zwaargewicht. Daarmee is hij de jongste bokser die ooit deze titel heeft gewonnen. Jarenlang leek hij onverslaanbaar te zijn. Het zorgde voor veel verbijstering in de bokswereld toen Tyson in februari 1990 tijdens een wedstrijd in Japan door de relatief onbekende Buster Douglas knock-out werd geslagen en zo zijn wereldtitel verloor.

In 1991 werd Mike Tyson veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens een verkrachting. Nadat hij die straf had uitgezeten maakte Tyson zijn comeback. Hij heroverde nog wel de wereldtitel, maar volgens bokskenners haalde hij nooit meer het oude topniveau dat hij als jonge prof eind jaren tachtig had. In 1996 en 1997 bokste Mike Tyson tegen Evander Holyfield. Beide keren verloor Tyson. De tweede partij werd om een lugubere reden legendarisch: tijdens die wedstrijd beet Tyson een stuk van het oor van Holyfield af. Na die twee nederlagen tegen Evander Holyfield ging het sportief bergafwaarts met de carrière van Tyson. Hoewel hij tot en met 2005 actief bleef als bokser, zou hij er nooit meer in slagen om een wereldtitel te heroveren.

Statistieken Tyson

Mike Tyson bokste in zijn carrière 58 profpartijen. Daarvan won hij er 50 (waarvan 44 via een knock-out). Hij heeft een lengte van 178 centimeter en een 'reach' van 180 centimeter. Zijn bekendste bijnaam is Iron Mike. In z'n jonge profjaren werd hij Kid Dynamite genoemd. In z'n latere profjaren noemde men hem 'The Baddest Man On The Planet'.

Comeback Mike Tyson in 2020

In het voorjaar van 2020 werd bekend dat de inmiddels 53-jarige Mike Tyson weer volop in training was en droomde van een comeback. Oorspronkelijk werd toen verwacht dat dit om een relatief kleinschalig project zou gaan: hij zou mogelijk één of enkele demonstratiepotjes gaan vechten om geld op te halen voor een goed doel. Later werd duidelijk dat hij toch serieuzere plannen heeft en een echte profpartij zou willen vechten tegen een andere bekende bokser 'op leeftijd'. Er werd verwacht dat die tegenstander Holyfield of Briggs zou zijn, maar uiteindelijk is Jones de tegenstander in de comebackwedstrijd.

Biografie: Roy Jones Jr.

Op 16 januari 1969 werd Roy Jones geboren in Pensacola (Florida). In 1988 won Jones Olympisch zilver in de gewichtsklasse 'Light Middleweight'. In 1989 werd Roy Jones profbokser. Het indrukwekkende aan zijn carrière is dat Jones, die oorspronkelijk dus een middengewicht was, in de loop der jaren ook in zwaardere gewichtsklassen ging vechten en daarin ook enorme successen boekte. Roy Jones pakte wereldtitels in het middengewicht, halfzwaargewicht, cruisergewicht en het zwaargewicht. Toen hij in 2003 de wereldtitel bij de zwaargewichten won, was Jones de eerste bokser in ruim 100 jaar, die erin slaagde om als ex-middengewichtbokser de wereldtitel te pakken in de koningsklasse.

Roy Jones staat bekend om zijn enorme snelheid en zijn harde slagen. Jones bokste zijn laatste wedstrijd (voor het duel tegen Tyson) in 2018. Behalve in de bokswereld, is Roy Jones ook actief als zakenman en als rapper. Sinds 2015 heeft Jones naast de Amerikaanse nationaliteit ook de Russische nationaliteit. Deze zou Roy Jones verkregen hebben omdat hij vaak in Rusland is voor zaken.

Statistieken Roy Jones Jr.

Roy Jones heeft een lengte van 180 centimeter. De 'reach' van Roy Jones is 188 centimeter. In zijn carrière heeft Roy Jones in totaal 75 officiële profpartijen gevochten, waarvan hij er 66 won.

Datum Tyson-Jones: oude datum, nieuwe datum?

Oorspronkelijk zou het gevecht op 12 september plaatsvinden. Om diverse redenen is het verplaatst naar 28 november 2020. Deze nieuwe datum is echter nog enigszins onder voorbehoud, mede omdat Roy Jones Jr. en zijn begeleiders het hier niet geheel mee eens zijn. Indien er toch nog een andere definitieve datum wordt gekozen, dan wordt dat hier gemeld.

Gevecht Tyson-Jones op 28 november 2020

Wat zijn de regels van de wedstrijd van Tyson tegen Jones op 28 november 2020? Het is een boksmatch over maximaal 8 ronden. De rondes duren slechts twee minuten. De wedstrijd 'Tyson vs Jones' wordt officieel gepresenteerd als een 'demo-partij'. Volgens de plannen die de boksers hebben gepresenteerd, zijn er wel een scheidsrechter en een ringarts aanwezig, maar zijn er geen juryleden die een puntentelling bijhouden. Het is de bedoeling dat de wedstrijd bij een serieuze blessure bij één van de twee boksers meteen wordt beëindigd. Er wordt gevochten met bokshandschoenen van het formaat '12 oz' (bij de meeste profpartijen gebruikt men een iets kleiner formaat: '10 oz'). De wedstrijd tussen Iron Mike en Roy Jones Jr. is een onderdeel van de Legends Only League.

Evenement: Frontline Battle

Hoe ziet het programma van dit evenement in Californië eruit? Hoe laat begint het? Waar is dit evenement op 28 november 2020 live te zien? Hoe heet het evenement waarvan het gevecht tussen Iron Mike en Roy Jones het hoofdonderdeel is? Het evenement begint op die zaterdagavond om 21u00. De naam van het evenement is de 'Frontline Battle'. Behalve boksen is er ook veel muziek te zien, waaronder optreden van Snoop Doggy Dog, The Weeknd, Lil Wayne, Pitbull en Marshmello. In het voorprogramma vindt onder meer ook een bokswedstrijd plaats tussen YouTuber Jake Paul en ex-basketballer Nate Robinson.

Livestream: Triller

De uitzendrechten van de livestream van het gevecht van 'Iron Mike' tegen Jones zijn in handen van de social media-app Triller. Dit is een app die deels vergelijkbaar is met 'TikTok'. Velen zien dit als het 'Amerikaanse antwoord op Tiktok'. Triller heeft echter de ambitie om een breder platform te worden. Zo zenden zij ook muziekfestivals en concerten via een livestream uit.

Triller zou meer dan 50 miljoen dollar betaald hebben om de livestream-uitzendrechten van de comeback van Tyson te verkrijgen. Zij zenden sowieso het evenement exclusief uit via de livestream in VS. Er zal daar dus geen live tv-uitzending zijn. Deels heeft men de uitzendrechten voor deze livestream gekocht als een grote publiciteitsstunt, om Triller in de Verenigde Staten te promoten. Daarnaast zal men ook proberen om het geld terug te verdienen door de toegang tot de livestream te verkopen via PPV (Pay Per View). Triller heeft al een site geproduceerd genaamd 'TysonOnTriller', waarop t.z.t. die livestream te koop is. De Verenigde Staten hebben een zeer grote PPV-cultuur. Reeds decennialang zijn de meeste grote vechtsportevenementen daar alleen via PPV op tv of per livestream te bekijken.

Andere livestream?

Komen er naast de Amerikaanse livestream van Triller ook nog andere streams beschikbaar? Of is de livestream van Triller ook in de rest van de wereld de enige stream? Daarover is nog niets definitief bekend. Bij veel voorgaande grote vechtsportevenementen verkocht een Amerikaanse PPV-aanbieder uiteindelijk ook de uitzendrechten via sublicenties ook aan andere partijen die in hun eigen landen een stream of tv-uitzending konden verzorgen. Indien dat ook bij dit evenement gebeurt, dan wordt dat hier gemeld.

Programma

Hoe ziet het programma van dit vechtsportgala eruit? Hieronder vindt u een overzicht van de wedstrijden die op de 'Main Card' van dit evenement staan. Het gevecht van Mike Tyson tegen Jones is vanzelfsprekend het slotgevecht.

Programma: wedstrijden Main Card 28 november

  • Cruisergewicht: Viddal Riley - Rashad Coulter
  • Halfzwaargewicht: Badou Jack - Blake McKernan
  • Cruisergewicht: Jake Paul - Nate Robinson
  • Zwaargewicht: Mike Tyson - Roy Jones Jr.

Wedstrijd tegen Jones als opmaat voor een gevecht tegen Holyfield?

Velen denken dat de partij tegen Roy Jones een opmaat is naar een wedstrijd tegen Holyfield, die dan later in 2020 of 2021 plaatsvindt. Dit zou dan het derde gevecht zijn tussen deze twee titanen. Mike Tyson en Evander Holyfield behoren tot de beste en beroemdste zwaargewicht boksers aller tijden. De eerste twee gevechten tussen deze titanen vonden plaats in 1996 en 1997. Die werden allebei gewonnen door Evander Holyfield.

Comeback Evander Holyfield

In het voorjaar van 2020, in dezelfde periode toen Tyson bekend maakt dat hij aan een comeback werkte, werd duidelijk dat ook zijn voormalige rivaal Evander Holyfield weer in training is en zijn comeback wil maken. Meteen kwamen er geruchten over een mogelijk gevecht tussen deze twee titanen. Uiteindelijk werd op 18 mei officieel bekend dat vertegenwoordigers van Holyfield en Tyson daadwerkelijk in onderhandeling zijn voor een mogelijke partij. Het is echter nog niet zeker of dit doorgaat.

Biografie: Evander Holyfield

Evander Holyfield werd geboren op 19 oktober 1962 in Atmore (Alabama, USA). Op de Olympische Spelen van 1984 won hij een bronzen medaille in het boksen bij de gewichtsklasse 'halfzwaargewicht' (lightheavyweight). Kort daarna werd hij profbokser. Oorspronkelijk bokste Holyfield als prof in de gewichtsklasse 'cruiserweight'. In 1986 won hij de wereldtitel in die gewichtsklasse. In 1988 stapte hij over naar de gewichtsklasse 'heavyweight' (zwaargewicht) en in 1990 zou hij ook de wereldtitel in die divisie winnen.

Ondanks zijn vele successen was Holyfield lange tijd niet zo'n grote wereldster als Tyson. Toen zij in 1996 en 1997 tegen elkaar boksten, was voor het grote publiek beide keren Tyson vooraf de topfavoriet, maar beide keren ging de zege naar Holyfield. Sindsdien twijfelt niemand er meer over en wordt ook Holyfield gerekend tot de allerbeste zwaargewicht boksers aller tijden.

Statistieken Holyfield

Evander Holyfield heeft in zijn carrière 57 officiële profpartijen gebokst. Daarvan won hij er 44 (waarvan 29 via een knock-out). Hij heeft ene lengte van 189 centimeter en een 'reach' van 197 centimeter. Bijnamen van hem zijn The Warrior en The Real Deal. Zijn laatste officiële profpartij bokste hij in 2011.

Tyson-Holyfield III in 2020: Datum? Locatie?

Op welke datum wordt het derde gevecht tussen Tyson en Holyfield georganiseerd? In het geruchtencircuit hadden velen het over 11 juli 2020, maar dit bleek niet te kloppen. Op welke locatie zou deze titanenstrijd plaats moeten vinden? Er zijn sterke geruchten dat de twee veteranen het mogelijk in Saoedi-Arabië tegen elkaar op zouden nemen, maar ook dit is nog beslist niet zeker. Zodra er meer zekerheid is over de datum of locatie, dan wordt dat hier gemeld.

Mike Tyson-Evander Holyfield live op tv of livestream?

Door wie wordt dit gevecht tussen Mike Tyson en Evander Holyfield live uitgezonden op tv of via een livestream? Dat is nog niet bekend. In theorie zou UFC Tv een geschikt platform daarvoor lijken (aangezien dit een groot mondiaal platform is, waarop veel vechtsport per livestream wordt aangeboden), maar in de praktijk zal het daar hoogstwaarschijnlijk niet op te zien zijn. UFC-baas Dana White heeft namelijk aangegeven dat hij dit veteranengevecht sowieso geen goed idee vindt.

Bij welke omroepen of streamingdiensten live op tv of livestream?

Wat zou een andere zendgemachtigde zijn die dit wel live op tv of per livestream zou willen aanbieden? In theorie zou het platform DAZN een uitstekende mediapartner zijn voor de mondiale livestream-uitzendingen van dit gevecht. DAZN noemt zichzelf 'het Netflix van de sport'. Zij bieden in een beperkt aantal landen enorm veel live topsport online (via een stream) aan. DAZN had grote ambities voorafgaand aan het jaar 2020: in dit jaar wilden zij hun streamingdienst ook lanceren in bijna alle andere landen van de wereld, waaronder Nederland en België. Mede vanwege de coronacrisis, waardoor veel grote sportevenementen zijn afgelast, heeft DAZN zijn plannen enigszins uitgesteld. Een publicitair extreem interessant evenement zoals het gevecht tussen de veteranen Tyson en Holyfield zou hen kunnen helpen om in de zomer van 2020 alsnog hun streamingdienst te lanceren. Een andere mogelijke partner is Eleven Sports. Ook dit is een internationale sportomroep (tv en online) die in een beperkt aantal landen uitzendt (televisie en livestream), maar die wel grote internationale ambities heeft. Een belangrijke kandidaat om het evenement via een livestream online uit te zenden is de social media-app Triller. Die app zendt ook al via een livestream het gevecht van Tyson tegen Roy Jones uit. Mogelijk zenden zij per livestream ook de overige evenementen van de 'Legends Only League' uit. Zodra er meer zekerheid is over mogelijke mediapartners van een gevecht tussen Tyson en Holyfield, dan wordt dat hier gemeld.

Vechtsport live op tv en livestream in 2020

Nederland: vechtsport live op tv en livestream

Bij welke omroepen zijn overige grote vechtsportevenementen anno 2020 live op tv en per livestream te zien in Nederland en België? In Nederland heeft Talpa de uitzendrechten (live tv en livestream) van veel grote evenementen. Zo zenden zij live op tv en via de livestream veel evenementen van de UFC uit. Hun live tv-uitzendingen vinden plaats op SBS9. Van hun evenementen bieden zij een gratis livestream aan bij de streamingdienst Kijk. Zo'n livestream is geo-retricted. Buiten Nederland mag men zo'n livestream van Kijk bij de UFC-events niet bekijken.

Ook veel evenementen van Glory waren bij hen live op tv en via een livestream te zien. In de zomer van 2020 is Glory Kickboxing echter in crisis gekomen (als gevolg van de coronacrisis). Het is daarom nog niet zeker of Talpa ook nog toekomstige evenementen van Glory live op tv en via de livestream uitzendt.

Grote titelgevechten in het boksen worden regelmatig live op tv uitgezonden door RTL7 (en via een livestream op Videoland). Bij Spike is Bellator MMA op televisie (en middels een tv-app op een livestream) te zien. Bij Viceland waren heel wat evenementen van Enfusion live op tv te zien. Die waren via een tv-app ook via een livestream te bekijken. Doordat de tv-zender Viceland is gestopt, zijn die uitzendingen echter niet meer live op tv of via een livestream te bekijken. Enfusion biedt wel zelf een livestream van hun evenementen aan op hun website.

België: live op tv en livestream

In België zendt Eleven Sports veel vechtsport live op tv en via de livestream uit. Bij hen is de UFC bijvoorbeeld live te zien op tv (en via een livestream). Ook Glory en Cage Warriors worden door hen op televisie en via een livestream uitgezonden. Bij VOO Sports zijn ook regelmatig grote vechtsportevenementen live op tv en via een livestream te zien. Zo zonden zij live op tv en via de livestream diverse titelgevechten van Fury uit. Via Matchroom is soms ook boksen via een livestream te zien. Zo zenden zij in augustus 2020 via hun livestream het gevecht van Delfine Persoon uit.

Lees verder

© 2013 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biografie: "Iron'' Mike TysonMichael Gerard Tyson werd geboren op 30 juni 1966 in New York. Hij vocht vele wedstrijden in de zwaargewicht klasse. Hij…
Boksen 2021: Anthony Joshua-Tyson Fury, live tv & livestreamBoksen 2021: Anthony Joshua-Tyson Fury, live tv & livestreamIn 2021 vinden er twee gevechten plaats tussen Tyson Fury en Anthony Joshua. Deze twee Britse zwaargewichten zijn de gro…
Boksen 2020: Tyson Fury-Deontay Wilder live tv en livestreamBoksen 2020: Tyson Fury-Deontay Wilder live tv en livestreamEind 2020 of begin 2021 vindt er in de Verenigde Staten een gevecht plaats om de wereldtitel boksen in het zwaargewicht…
Voetbal 2020: Omonia Nicosia-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2020: Omonia Nicosia-PSV, live tv en livestreamOp donderdag 29 oktober 2020 wordt de wedstrijd Omonia Nicosia-PSV gespeeld. Dit is een wedstrijd in de groepsfase van d…

Afvallen door te boksenAfvallen door te boksenVeel mensen denken dat boksen alleen beoefend kan worden door gespierde kooivechters en professionele boksers, niks is m…
Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Vechtende vrouwen, het is een veel voorkomend verschijnsel. Alleen er zijn verschillende soorten manier waarop je als vr…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/KSI_vs._Logan_Paul
  • https://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/youtube-wereldkampioen-boksen-eindigt-in-onbeslist/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/John_Douglas,_9th_Marquess_of_Queensberry
  • http://www.apollo-boxing.be/boksen_the_noble_art
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Boxing

Reageer op het artikel "Boksen 2020: Mike Tyson-Roy Jones Jr via een livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!