UFC 254: Khabib-Justin Gaethje, live op tv en livestream

UFC 254: Khabib-Justin Gaethje, live op tv en livestream Op zaterdag 24 oktober 2020 wordt het vechtsportgala UFC 254 georganiseerd. De hoofdwedstrijd gaat tussen Khabib Nurmagomedov (Rusland) en Justin Gaethje (Verenigde Staten). Dit is een titelgevecht om de wereldtitel in de gewichtsklasse 'lightweight' (lichtgewicht). Het vechtsportgala wordt gehouden op het Fight Island (Yas Island) in Abu Dhabi. Het evenement UFC 254 wordt door een groot aantal omroepen live uitgezonden op tv en is ook online te bekijken via een livestream.

Ultimate Fighting Championship (UFC)

UFC is een afkorting van Ultimate Fighting Championship. Deze organisatie bestaat sinds 1993. Het is in de loop der tijd uitgegroeid tot de belangrijkste organisatie in de wereld van de MMA (Mixed Martial Arts). De voorzitter van de UFC is Dana White. Bij de UFC zijn ook diverse Nederlandse topvechters actief, waaronder Alistair Overeem, Stefan Struve en Germaine de Randamie. Tot de grootste sterren van de UFC behoren de Ier Conor McGregor en de Rus Khabib Nurmagomedov.

Biografie: Khabib Nurmagomedov

Op 20 september 1988 werd Khabib Nurmagomedov geboren in Dagestan, wat toen nog een onderdeel was van de Sovjet-Unie. Khabib is een soennitische moslim. In z'n jonge jaren beoefende hij diverse vechtsporten, waaronder worstelen (vrije stijl), Sambo, judo en pankration. Later ging Khabib Nurmagomedov zich focussen op Mixed Martial Arts (MMA).

Statistieken en erelijst

Khabib heeft een lengte van 178 centimeter. Het wedstrijdgewicht van deze Rus is doorgaans circa 70 kilo. In 2008 debuteerde hij als profvechter in de MMA. In de periode 2008-2019 heeft hij 28 MMA-partijen gevochten en hij won ze allemaal. Acht keer won Khabib via een knock-out. Een hoogtepunt in zijn carrière was het behalen van de UFC-wereldtitel in het Lightweight op 7 april 2018. Hij versloeg toen Al Iaquinta. Dit was overigens niet de eerste wereldtitel van Khabib Nurmagomedov: in 2008 en 2009 had hij al wereldtitels gewonnen in de vechtsport Sambo, die vooral in Rusland zeer populair is.

Schrijfwijze: Chabib of Khabib

Zoals vaak het geval is bij Russische namen, worden er in Westerse media verschillende schrijfwijzen van zijn naam gebruikt. In Nederland schrijft men bijvoorbeeld soms Chabib Noermagomedov. Doorgaans wordt hij echter kortweg 'Khabib' genoemd. Zijn bijnaam is 'The Eagle'.

'Gevecht van de eeuw': Khabib-McGregor (oktober 2018)

Op zaterdag 6 oktober 2018 werd in Las Vegas het vechtsportgala UFC 229 georganiseerd. Het hoofdgevecht van dit evenement was het wereldtitelgevecht 'Khabib vs McGregor'. Dit werd door de UFC aangekondigd als 'het gevecht van de eeuw'. Khabib (Rusland) was de regerende wereldkampioen in de gewichtsklasse Lightweight. Conor McGregor (Ierland) was al jarenlang de grootste ster in de wereld van de MMA (Mixed Martial Arts). McGregor was ex-wereldkampioen in het Lightweight. Door diverse oorzaken (waaronder een uitstap naar het boksen) moest McGregor z'n wereldtitel bij de UFC inleveren. Hij was erop gebrand om die wereldtitel in dit gevecht te heroveren.

Khabib Nurmagomedov won dit gevecht en heeft zijn wereldtitel dus behouden. In de vierde ronde gaf McGregor de strijd op, vanwege een verstikkende nekklem van Khabib, waar de Ier niet uit kon komen. Na afloop van de wedstrijd werd het evenement ontsierd door een reeks beschamende incidenten, waaronder vechtpartijen tussen Khabib en een begeleider van Conor McGregor. Ook was er een agressieve fan van Khabib die McGregor aanviel.

Khabib-Poirier

Op 7 september 2019 verdedigde Khabib zijn wereldtitel tegen de Amerikaan Justin Poirier. Deze wedstrijd vond plaats in Abu Dhabi. Khabib Nurmagomedov won op overtuigende wijze via een submission in de derde ronde. Zo behield hij dus zowel zijn wereldtitel, als zijn ongeslagen status.

Biografie: Justin Gaethje

Justin Ray Gaethje werd geboren op 14 november 1988 in Safford (Arizona). In zijn jonge jaren was hij worstelaar. Later stapte Gaethje over naar MMA (Mixed Martial Arts). In 2011 werd hij profvechter in de MMA. In 2013 won Justin Gaethje de wereldtitel in de gewichtsklasse 'Lightweight' bij de organisatie WSOF. In 2017 stapte Gaethje over naar de organisatie UFC.

Statistieken Justin Gaethje

In de periode 2011-2020 heef Justin Gaethje in totaal 24 profpartijen gevochten in de MMA. Gaethje won er 22. Daarvan won Gaethje er 19 via een knock-out. De bijnaam van Justin Gaethje is 'The Highlight'. Het wedstrijdgewicht van Justin Gaethje is circa 70 kilogram. Gaethje heeft een lengte van 180 centimeter. Justin Gaethje heeft een 'reach' van 178 centimeter. Trevor Wittmann is de trainer van Justin Gaethje.

Voorjaar 2020: Coronavirus en de Interim Titel

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Khabib in het voorjaar van 2020 een wereldtitelgevecht zou hebben tegen Tony Ferguson. Vanwege het coronavirus kon deze wedstrijd niet doorgaan. Als gevolg van de reisrestricties mocht Khabib namelijk niet vanuit Rusland naar de Verenigde Staten reizen. De UFC organiseerde daarom in mei een 'interim titelgevecht' van Tony Ferguson tegen Justin Gaethje. De winnaar van dit gevecht zou de 'interim titel' in de gewichtsklasse lichtgewicht krijgen en zou het later in het jaar 2020 mogen opnemen tegen Khabib voor de echte wereldtitel. Justin Gaethje won: hij patke de zege via een technische knock-out in de vijfde ronde. Daarom neemt Gaethje het dus in september 2020 op tegen Khabib.

Datum: UFC op 24 oktober

Wat is de datum waarop het gevecht van Khabib tegen Gaethje plaatsvindt? De wedstrijd leek oorspronkelijk gepland te worden als het hoofdgevecht van het evenement UFC 253. Dit evenement zou op 19 september 2020 gehouden worden. Die datum was echter officieel nog onder voorbehoud. Mede vanwege trieste privéomstandigheden van Khabib (het overlijden van zijn vader) vindt het gevecht echter niet in september plaats, maar in oktober op het vechtsportgala UFC 254.

Locatie?

Wat is de locatie waarop dit vechtsportgala plaatsvindt? Het wordt gehouden op het Fight Island van de UFC in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Dit Fight Island is een onderdeel van het Yas Island, dat in de sportwereld onder meer ook bekend is vanwege het Formule 1-circuit dat zich op dit eiland bevindt.

Programma

De titanenstrijd Khabib-Gaethje is dus het hoofdgevecht van dit vechtsportgala. Hoe ziet de rest van het programma van dit evenement eruit? Hieronder vindt u een overzicht van de wedstrijden die op het programma staan van het gala op het Fight Island op zaterdag 24 oktober 2020.

Programma Early Prelims (livestream UFC Fight Pass)

 • Lichtgewicht: Joel Alvarez - Alexander Yakovlev
 • Dames vlieggewicht: Liana Jojua - Miranda Maverick

Programma PreLims (livestream UFC Fight Pass)

 • Halfzwaargewicht: Da Un Jung - Sam Alvey
 • Catchweight: Alex Oliveira - Shavkat Rakhmonov
 • Catchweight: Nathaniel Wood - Casey Kenney
 • Zwaargewicht: Stefan Struve - Tai Tuivasa

Programma Main Card (livestream Eleven Sports en Kijk):

 • Halfzwaargewicht: Magomed Ankalaev - Ion Cutelaba
 • Dames vlieggewicht: Lauren Murphy - Liliya Shakirova
 • Middengewicht: Jacob Malkoun - Phil Hawes
 • Zwaargewicht: Alexander Volkov - Walt Harris
 • Middengewicht: Robert Whittaker - Jared Cannonier
 • Lichtgewicht: Khabib Nurmagomedov - Justin Gaethje

Hoe laat?

Mede doordat Khabib een zeer populaire atleet is in Rusland, veel andere Europese landen en in Arabische landen, wordt dit evenement op een tijdstip gehouden waarop men het in deze landen 's avonds (op 'prime time') uit kan zenden. In de Verenigde Staten is dit gala vanwege het tijdsverschil daarentegen 's middags te zien. Dit is heel anders dan het geval was bij diverse andere gala's die in 2020 in Abu Dhabi werden gehouden. Toen werd het daar plaatselijk heel vroeg in de ochtend gehouden, vanwege het tijdsverschil met de Verenigde Staten, zodat die gala's in Amerika op 'prime time' ('s avonds) live konden worden uitgezonden.

Programma: uitzendtijdstippen

Hoe laat beginnen de onderdelen van het programma? Het hoofdprogramma wordt vooraf gegaan door een voorprogramma dat uit twee delen bestaat. De Early Prelims (het eerste deel van het programma) begint om 17u00 CET (Nederlandse en Belgische tijd). De PreLims (het tweede deel van het programma) begint om 18u00 CET. De Main Card (het hoofdprogramma) is live te zien vanaf 20u00 CET.

Live op tv UFC 254: welke zender en hoe laat

Op tv in Nederland: hoe laat en welke zender? (niet live op tv, wel live online via gratis stream)

De live-uitzendrechten (tv en livestream) van dit vechtsportgala zijn in Nederland in handen van Talpa. Bij hen is dit evenement op tv te zien op de zender SBS9. Zij kiezen er niet voor om dit evenement live uit te zenden op tv: hun tv-uitzending begint pas om 22u45. Let op: het hoofdprogramma van dit evenement (inclusief Khabib-Gaethje) is in Nederland daarentegen wel vanaf 20u00 online te bekijken via een gratis livestream van de streamingdienst Kijk.

Live op tv in België

In België wordt het vechtsportgala met als hoofdwedstrijd Khabib-Gaethje live op tv uitgezonden door Eleven Sports Network. Die zender zit bij de meeste tv-providers niet in het basispakket. Wel zit Eleven Sports bij diverse tv-providers (waaronder Proximus en Telenet) in het 'sportzenderspakket'. Wie bijvoorbeeld bij Telenet het aanvullende sportpakket (Telenet Play Sports) neemt, krijgt een groot aantal sportzenders, waaronder Eleven Sports. Hoe laat begint hun live tv-uitzending? Die live-uitzending begint om 20u00.

Livestream UFC 254 (Khabib-Gaethje) op 24 oktober 2020

Livestream UFC 254 in Nederland (gratis)

In Nederland wordt een livestream verzorgd door de streamingdienst Kijk van dit vechtsportgala. Het multimediaplatform Kijk is een onderdeel van Talpa. Dit is een gratis livestream. Bij hen is alleen het hoofdprogramma op de gratis livestream te zien. De gratis livestream is onder meer te vinden op de site van Kijk. Ook op de site van Veronica Tv bevindt zich een link naar de gratis livestream. Hoe laat begint hun gratis livestream? Die begint om 20u00. Dat houdt dus in dat hun livestream van dit UFC-event veel vroeger begint dan hun tv-uitzending. Zij zenden het MMA-gala in Nederland niet live uit op tv, maar wel live online via hun stream.

Livestream UFC 254 in België

In België wordt kan men via een livestream van Eleven Sports Network naar dit evenement kijken. Hun livestream van dit vechtsportgala op 24 oktober 2020 begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending. Dat houdt in dat hun stream om 20u00 begint. Om hun livestream te kunnen bekijken, dient men een abonnement bij die sportzender te hebben. Ook bij hen is alleen het hoofdprogramma op de livestream te zien. Wie het voorprogramma via een livestream wil bekijken, kan dat live doen met de UFC Fight Pass.

Livestream UFC 254 via Go App (online tv)?

Het evenement UFC 254 is ook online middels een livestream op een tv-app te bekijken, zoals de Go App. Dat is een dienst waarmee de klanten van Ziggo live online per livestream naar tv kunnen kijken. Zij kunnen de tv-uitzending van Talpa via zo'n livestream bekijken. Zo'n livestream is beschikbaar in de hele EU. Bij dit gala is echter wel één probleem: de televisie-uitzending van Talpa (op SBS9) is niet live. De stream via de Go App is dus ook geen live-uitzending, omdat daarop simpelweg de televisie-uitzending te zien is. Wie het evenement in Nederland dus echt live wil bekijken, kan niet de Go App gebruiken, maar moet het live bekijken via de stream van Kijk.

Livestream iTV-app? (KPN)

Klanten van Interactieve Tv KPN kunnen dit evenement van de UFC via een livestream op hun smartphone bekijken. Daarvoor kunnen zij de iTV-app gebruiken. Ook hun livestream is in de hele EU te gebruiken. Ook kunnen ze het bekijken middels een livestream op de website van Interactieve Tv. Hierbij geldt echter eveneens dat hierop alleen de televisie-uitzending van SBS9 te zien is en die is niet live. Wie het in Nederland echt live wil bekijken, moet de stream van Kijk gebruiken.

Livestream UFC Tv (Fight Pass) voor PreLims

De UFC biedt ook een livestream aan op de site van de UFC Fight Pass. Dit is echter geen livestream van het hoofdprogramma. Dit is een livestream van het voorprogramma. (De wedstrijden van de Main Card zijn dus niet via deze livestream te bekijken.) Via die stream is onder meer live de wedstrijd van Stefan Struve te bekijken. Om zo'n livestream van de 'PreLims' te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op die Fight Pass te hebben.

Livestream PPV

In de Verenigde Staten en veel andere landen is de livestream van het hoofdprogramma alleen beschikbaar via PPV. Dit houdt in dat men deze livestream moet kopen. Wat dat betreft zijn Nederlandse vechtsportfans dus bevoorrecht, dat ze via een gratis livestream van Kijk naar het hoofdprogramma van dit evenement kunnen kijken. In Nederland is in de loop der jaren al meermaals geprobeerd om ook het fenomeen PPV-livestream te populariseren, maar dat was nooit een groot succes. Anno 2020 gaat Glory Kickboxing nogmaals een poging hiertoe doen, door de gevechten van bijvoorbeeld Badr Hari alleen nog maar via een PPV-livestream uit te zenden in Nederland.

Terugkijken Khabib-Gaethje

De wedstrijden van het hoofdprogramma van het evenement van zaterdag 24 oktober 2020 kunnen Nederlandse MMA-fans achteraf terugkijken bij de streamingdienst Kijk.

Uitslagen UFC 254

In de PreLims verloor de Nederlander Stefan Struve zijn wedstrijd tegen Tuivasa via een knock-out in de eerste ronde. De openingswedstrijd van het hoofdprogramma werd gewonnen door Ankalaev via een knock-out. Lauren Murhphy won haar wedstrijd via een submission. Hawes won via een knokc-out, Volkov pakte de zege via een technische knock-out. Whittaker won zijn wedstrijd op punten (unanieme beslissing). Khabib won de hoofdwedstrijd van de avond tegen Gaethje via een technische submission. Na afloop kondigde Khabib zijn afscheid aan: dit was zijn laatste wedstrijd bij de UFC.

Volgend evenement: afscheidswedstrijd Anderson Silva

Het eerstvolgende evenement van de UFC is de Fight Night van 31 oktober: Anderson Silva-Uriah Hall. De hoofdwedstrijd op het programma van dat evenement is de afscheidswedstrijd van de legendarische Anderson Silva. Dat evenement is ook live op tv en via de livestream te bekijken in Nederland en België. Een ander interessant vechtsportgala dat eind oktober op een stream bekeken kan worden is het Matchroom Boxing op 31 oktober. Op die avond vecht de Belg Bilal Laggoune om de Europese titel in het 'cruiserweight'. Het hoofdgevecht van die avond is een wedstrijd in het zwaargewicht tussen twee grote namen: Usyk en Chisora.

Lees verder

© 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boksen 2021: Conor McGregor-Manny PacquiaoBoksen 2021: Conor McGregor-Manny PacquiaoIn 2021 gaat Conor McGregor (Ierland) waarschijnlijk weer de boksring in. Zijn tegenstander is de legendarische bokser M…
UFC 253 op 26 september 2020, live op tv en livestreamUFC 253 op 26 september 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 26 september 2020 wordt het evenement UFC 253 georganiseerd. De hoofdwedstrijd op het programma is het werel…
UFC Fight Night 17 oktober 2020, live op tv & livestreamUFC Fight Night 17 oktober 2020, live op tv & livestreamOp zaterdag 17 oktober 2020 wordt er een UFC Fight Night gehouden. De hoofdwedstrijd op het programma van deze Fight Nig…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…

UFC 251 Fight Island: Usman-Masvidal, live tv en livestreamUFC 251 Fight Island: Usman-Masvidal, live tv en livestreamOp zaterdag 11 juli 2020 wordt het vechtsportgala UFC 251 gehouden. Dit vindt plaats op het Fight Island in Abu Dhabi (V…
Enfusion Live Alkmaar op 9 oktober 2020 via livestreamEnfusion Live Alkmaar op 9 oktober 2020 via livestreamEnfusion is een organisatie die internationale vechtsportgala's houdt. Men focust zich daarbij doorgaans vooral op kickb…
Bronnen en referenties
 • https://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/mma-nieuws/khabib-nurmagomedov-vs-justin-gaethje-tijdens-ufc-253/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Justin_Gaethje
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Khabib_Nurmagomedov

Reageer op het artikel "UFC 254: Khabib-Justin Gaethje, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!