WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestream

WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestream De wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Zwitserland. Op zaterdag 26 september staat de wegwedstrijd voor de dames elite op het programma. Dit WK voor dames elite wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is het WK dameswielrennen ook via een livestream online te volgen. Op de startlijst staan diverse prominente Nederlandse deelnemers, die behoren tot de favorieten voor de wereldtitel. Het parcours van de wegrit van de dames gaat van start in Aigle. De finish van dit WK ligt in Martigny.

Geschiedenis van het WK dameswielrennen

De oertijd: officieuze WKs voor dames

Voor de Tweede Wereldoorlog werden er al wereldkampioenschappen vrouwenwielrennen gehouden, maar deze hadden slechts een 'officieuze' status. Veel wielerbonden, waaronder de Nederlandse KNWU en de internationale wielerunie UCI, waren indertijd zeer conservatief en weigerden om het dameswielrennen officieel te erkennen. In de jaren dertig werd het officieuze WK vier maal gewonnen door de Belgische Elvire de Bruyn en twee maal door de Nederlandse Mien van Bree.

Het officiële WK wielrennen voor dames

Pas in de loop van de jaren vijftig werd het vrouwenwielrennen erkend door de KNWU en konden ook dames officiële KNWU-licenties aanvragen. Eind jaren vijftig ging ook de internationale wielerunie UCI overstag. In 1958 werden er voor het eerst officiële wereldkampioenschappen wielrennen voor dames georganiseerd op zowel de weg als de baan. De Luxemburgse Elsly Jacobs was dat jaar in de Franse stad Reims de eerste officiële wereldkampioene op de weg.

Erelijst: succesvolste dames

De recordhouder qua aantal zeges op de wegrit van het WK dameswielrennen is de Française Jeannie Longo. Zij won vijf keer de regenboogtrui op de weg. Tweede in deze ranglijst is de Belgische Yvonne Reynders, die vier maal de titel won. De Nederlandse Marianne Vos staat derde met drie wereldtitels op de wegrit.

Programma WK wielrennen 2020

Op zondagmiddag 20 september begint dit wielerkampioenschap met het WK tijdrijden voor heren elite (profs). Ook op 21 en 22 september worden er individuele tijdritten verreden. Op woensdag 23 september staat het WK ploegentijdrit (Mixed relay) op de kalender. Vervolgens worden op 25, 26 en 27 september de wegritten verreden.

Parcours WK wielrennen 2020: wegrit dames

Hoe ziet het parcours van de wegrit van de dames elite eruit? De start is om 13u55 in Aigle. Het parcours heeft in totaal een lengte van circa 124 kilometer. De finish is in Martigny. De eerste helft van het parcours bestaat uit een grote lus van ruim zestig kilometer, die grotendeels tamelijk vlak is; er zitten in dat deel van de route slechts enkele kleine klimmetjes. Daarna komen de rensters op het slotparcours. Daarop rijden zij drie rondes. Dit parcours heeft een lengte van 19,4 kilometer. In die ronde zit een serieuze beklimming: de Col de la Petite Forclaz. Deze heeft een lengte van circa vier kilometer en een stijgingspercentage van circa 10 procent. De top van de laatste beklimming ligt op circa 13,4 kilometer van de finish. De finishstraat van de wegrit van dit WK wielrennen voor vrouwen loopt enigszins heuvelop.

Deelnemers: startlijst met rugnummers wegrit dames, WK 2020

Wie staan op de deelnemerslijst van dit WK wielrennen voor vrouwen? Hoe ziet de Nederlandse selectie eruit? Hoe ziet de Belgische selectie van dit WK wielrennen voor dames eruit? Zodra de selecties bekend zijn, worden die hier geplaatst.

Complete startlijst met rugnummers WK dameswielrennen 2020

Welke deelnemers staan allemaal op de complete startlijst met rugnummers voor de wegrit van dit wereldkampioenschap wielrennen voor dames elite? T.z.t. vindt u hier de complete deelnemerslijst.

Live op tv: wegrit WK wielrennen voor dames 2020

Live bij de NOS

De wegrit voor de dames elite wordt op de middag van zaterdag 26 september 2020 ook live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza), door het Nederlandse NOS Studio Sport en door Eurosport. De live tv-uitzending van de NOS begint om circa 14u15 op de zender Nederland 1 (NPO1).

Live bij Sporza

Hoe laat begint de live tv-uitzending van het Vlaamse Sporza? De Vlaamse publieke omroep begint op zaterdag 26 september om circa 13u30 op de zender VRT één met de live tv-uitzending van de wegrit voor de dames op het WK wielrennen 2020.

Live bij Eurosport

Hoe laat begint de live tv-uitzending van Eurosport bij dit WK vrouwenwielrennen? Hun live tv-uitzending van de wegrit voor vrouwen begint op die middag op de zender Eurosport1 om circa 13u30.

Livestream WK wielrennen: wegrit vrouwen

Livestream Eurosport

Het WK wielrennen is ook online te volgen via livestream. Er wordt onder meer zo'n livestream van dit wereldkampioenschap beschikbaar gesteld door Eurosport. Met zo'n livestream kan men op 26 september de wegrit van de vrouwen dus online bekijken. De livestream begint om circa 13u30. Deze livestream van Eurosport is echter alleen te bekijken door abonnees van de Eurosport Player App. Ook alle andere koersen van dit WK zijn per livestream bij Eurosport te bekijken.

Livestream Sporza

Ook de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) biedt een livestream aan van dit WK wielrennen voor vrouwen. Dit is een gratis livestream. De livestream is voor Belgische kijkers op de middag van deze koers onder meer te vinden via het menu 'nu live'. Indien men deze livestream van de dameskoers via een smartphone wil bekijken, dan kan men die stream ook vinden via de Sporza App. De livestream van Sporza voor deze wereldkampioenschappen wielrennen mag helaas officieel alleen in België bekeken worden. Voor andere landen is deze gratis livestream van het dameskampioenschap 'geo-blocked'. Voor kijkers in België zijn ook alle andere koersen van het wereldkampioenschap per livestream te bekijken.

Livestream NOS

Net als Sporza (VRT) biedt ook het Nederlandse NOS Studio Sport een gratis livestream aan van de wegrit voor de dames elite op dit WK wielrennen. Maar net als die livestream van Sporza is ook de stream van de NOS bij het WK dameswielrennen 'geo-restricted'. Dat houdt in de praktijk in dat men deze livestream van het WK vrouwenwielrennen bij de NOS alleen in Nederland mag bekijken. De livestream van Studio Sport bij dit WK dameswielrennen bevindt zich op de middag van zaterdag 26 september op de website van de NOS. Deze gratis livestream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd.

Livestream UCI (geo-restricted)

Ook is er een Engelstalige livestream beschikbaar op het YouTube-channel van de UCI. In principe is dit een gratis livestream. Deze livestream is echter zeer 'geo-restricted', men die stream in verband met uitzendrechtenkwesties in de meeste landen niet bekijken.

Livestream FloBikes

Ook het Noord-Amerikaanse FloBikes biedt bij de wegrit van de dames een officiële livestream aan. Die livestream is echter ook geo-restricted en alleen in Canada te bekijken. Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben, om deze officiële livestream van dit dameskampioenschap wielrennen te bekijken.

Livestream Ziggo Go App of iTV-app

Het is ook mogelijk om dit wereldkampioenschap dameswielrennen via een livestream op een tv-app te bekijken. Klanten van Ziggo kunnen deze wedstrijd via een livestream op de Ziggo Go App bekijken. Klanten van KPN kunnen de wedstrijd via een livestream op de iTV-app bekijken. Op beide apps kan men per livestream de uitzendingen van dit wereldkampioenschap vrouwenwielrennen van Eurosport, Sporza en de NOS bekijken. Elke livestream op die apps is in de hele EU te bekijken.

De uitzending van de NOS is ook per livestream op de NLziet-app te bekijken. Men dient wel een betaald abonnement te hebben op om een livestream op die app te kunnen gebruiken. Ook is het mogelijk om de NOS-uitzending van dit wereldkampioenschap vrouwenwielrennen te bekijken via ene livestream op de NPO Start-app. Die livestream is gratis. De livestream van de NPO is echter wel geo-blocked en niet buiten Nederland te bekijken.

Voorgaande editie: uitslag wegrit WK wielrennen voor dames 2019

 1. Annemiek van Vleuten (Ned) in 4:06:05
 2. Anna van der Breggen (Ned) op 2:15
 3. Amanda Spratt (Aus) op 2:28
 4. Chloé Dygert Owen (USA) op 3:24
 5. Elisa Longo Borghini (Ita) 4:45
 6. Marianne Vos (Ned) op 5:20
 7. Marta Bastianelli (Ita) z.t.
 8. Ashleigh Moolman Pasio (ZAf) z.t.
 9. Lisa Brennauer (Dui) z.t.
 10. Coryn Rivera (USA) z.t.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2020 - wegrit heren: deelnemers en startlijstWK wielrennen 2020 - wegrit heren: deelnemers en startlijstHet WK wielrennen 2020 wordt gehouden in Zwitserland. Op zondag 27 september wordt de wegrit voor de heren elite (profs)…
BK wielrennen 2020, live op tv en livestreamBK wielrennen 2020, live op tv en livestreamOp dinsdag 22 september 2020 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames…
BK tijdrijden 2020 in KoksijdeBK tijdrijden 2020 in KoksijdeOp donderdag 20 augustus 2020 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite m…
EK wielrennen 2020 - live op tv en livestreamEK wielrennen 2020 - live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen 2020 vinden plaats in Frankrijk. Het evenement wordt van maandag 24 augustus…

EK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamEK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt in 2019 gehouden in Göttingen (Duitsland). Het toernooi gaat van start op dond…
WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)WK wielrennen 2019: favorieten wegrit heren elite (profs)Op zondag 29 september 2019 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Het parc…
Bronnen en referenties
 • http://www.mariskatjoelker.nl/oude-helden/de-gesmoorde-hartstochten-van-mien-van-bree-de-muur/
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Mien_van_Bree
 • http://www.uci.ch/road/ranking/
 • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit/

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Leyns Jackie, 14-10-2016 22:51 #1
Kan ik te weten komen waar morgen de wedstrijd, elite dames, wordt uitgezonden?
Graag zender en uur van uitzending op 15/10/2016. Hartelijk dank voor een concreet antwoord!

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!