WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestream

WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestream De wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Italië (Imola). Op zaterdag 26 september staat de wegwedstrijd voor de dames elite op het programma. Dit WK voor dames elite wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is het WK dameswielrennen ook via een livestream online te volgen. Op de startlijst staan diverse prominente Nederlandse deelnemers, die behoren tot de favorieten voor de wereldtitel. De start en de finish van het parcours van de wegrit van de vrouwen liggen op het autocircuit van Imola.

Geschiedenis van het WK dameswielrennen

De oertijd: officieuze WKs voor dames

Voor de Tweede Wereldoorlog werden er al wereldkampioenschappen vrouwenwielrennen gehouden, maar deze hadden slechts een 'officieuze' status. Veel wielerbonden, waaronder de Nederlandse KNWU en de internationale wielerunie UCI, waren indertijd zeer conservatief en weigerden om het dameswielrennen officieel te erkennen. In de jaren dertig werd het officieuze WK vier maal gewonnen door de Belgische Elvire de Bruyn en twee maal door de Nederlandse Mien van Bree.

Het officiële WK wielrennen voor dames

Pas in de loop van de jaren vijftig werd het vrouwenwielrennen erkend door de KNWU en konden ook dames officiële KNWU-licenties aanvragen. Eind jaren vijftig ging ook de internationale wielerunie UCI overstag. In 1958 werden er voor het eerst officiële wereldkampioenschappen wielrennen voor dames georganiseerd op zowel de weg als de baan. De Luxemburgse Elsly Jacobs was dat jaar in de Franse stad Reims de eerste officiële wereldkampioene op de weg.

Erelijst: succesvolste dames

De recordhouder qua aantal zeges op de wegrit van het WK dameswielrennen is de Française Jeannie Longo. Zij won vijf keer de regenboogtrui op de weg. Tweede in deze ranglijst is de Belgische Yvonne Reynders, die vier maal de titel won. De Nederlandse Marianne Vos staat derde met drie wereldtitels op de wegrit.

Programma WK wielrennen 2020

Op donderdag 24 september begint dit wielerkampioenschap met het WK tijdrijden voor dames elite. Op vrijdag 25 september rijdt men de tijdrit van de heren elite (profs). Vervolgens worden op 26 en 27 september de wegritten van dit wereldkampioenschap wielrennen verreden.

Parcours WK wielrennen 2020: wegrit dames

Hoe ziet het parcours van de wegrit van de dames elite eruit? De dames moeten vijf ronden afleggen op een circuit van 28,8 kilometer. De totale lengte van het parcours van de wegrit van de dames is bij dit WK wielrennen dus 144 kilometer. In elke ronde zitten twee flinke beklimmingen met gemiddelde stijgingspercentages van 10 procent.

Deelnemers: startlijst met rugnummers wegrit dames, WK 2020

Wie staan op de deelnemerslijst van dit WK wielrennen voor vrouwen? Hoe ziet de Nederlandse selectie eruit? Hoe ziet de Belgische selectie van dit WK wielrennen voor dames eruit? Hieronder vindt u die selecties. Opvallend genoeg kan Annemiek van Vleuten, ondanks haar blessures, toch van start gaan op dit wereldkampioenschap.

Selectie Nederland WK wielrennen (wegrit dames)

Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Amy Pieters, Demi Vollering, Marianne Vos, Ellen van Dijk en Floortje Mackaij.

Selectie België WK wielrennen (wegrit dames)

Julie van de Velde, Lone Meertens, Mieke Docx, Valerie Demey, Jesse Vandenbulcke en Fien van Eynde.

Complete startlijst met rugnummers WK dameswielrennen 2020


Live op tv: wegrit WK wielrennen voor dames 2020

Live op tv bij de NOS; hoe laat en welke zender?

De wegrit voor de dames elite wordt op de middag van zaterdag 26 september 2020 ook live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza), door het Nederlandse NOS Studio Sport en door Eurosport. De live tv-uitzending van de NOS begint om circa 14u00 op de zender Nederland 1 (NPO1).

WK wielrennen, wegrit dames: live op tv bij Sporza

Hoe laat begint de live tv-uitzending van het Vlaamse Sporza? De Vlaamse publieke omroep begint op zaterdag 26 september om circa 13u30 op de zender VRT één met de live tv-uitzending van de wegrit voor de dames op het WK wielrennen 2020.

Live op tv bij Eurosport

Hoe laat begint de live tv-uitzending van Eurosport bij dit WK vrouwenwielrennen? Hun live tv-uitzending van de wegrit voor vrouwen begint op die middag op de zender Eurosport1 om circa 15u00.

Livestream WK wielrennen: wegrit vrouwen

Livestream WK wielrennen (wegrit dames) bij Eurosport

Het WK wielrennen is ook online te volgen via livestream. Er wordt onder meer zo'n livestream van dit wereldkampioenschap beschikbaar gesteld door Eurosport. Met zo'n livestream kan men op 26 september de wegrit van de vrouwen dus online bekijken. De livestream begint om circa 15u00. Deze livestream van Eurosport is echter alleen te bekijken door abonnees van de Eurosport Player App. Ook alle andere koersen van dit WK zijn live online per livestream bij Eurosport te bekijken.

Livestream WK wielrennen (wegrit dames) bij Sporza

Ook de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) biedt een livestream aan van dit WK wielrennen voor vrouwen. De livestream begint om 13u30. Dit is een gratis livestream. De livestream is voor Belgische kijkers op de middag van deze koers onder meer te vinden via het menu 'nu live'. Indien men deze livestream van de dameskoers via een smartphone wil bekijken, dan kan men die stream ook vinden via de Sporza App. De livestream van Sporza voor deze wereldkampioenschappen wielrennen mag helaas officieel alleen in België bekeken worden. Voor andere landen is deze gratis livestream van het dameskampioenschap 'geo-blocked'. Voor kijkers in België zijn ook alle andere koersen van het wereldkampioenschap per livestream te bekijken.

Livestream NOS

Net als Sporza (VRT) biedt ook het Nederlandse NOS Studio Sport een gratis livestream aan van de wegrit voor de dames elite op dit WK wielrennen. Maar net als die livestream van Sporza is ook de stream van de NOS bij het WK dameswielrennen 'geo-restricted'. Dat houdt in de praktijk in dat men deze livestream van het WK vrouwenwielrennen bij de NOS alleen in Nederland mag bekijken. De livestream van Studio Sport bij dit WK dameswielrennen bevindt zich op de middag van zaterdag 26 september op de website van de NOS. Deze gratis livestream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd. Dat houdt in dat hun livestream om 14u00 begint.

Livestream UCI (geo-restricted)

Ook is er een Engelstalige livestream beschikbaar op het YouTube-channel van de UCI. In principe is dit een gratis livestream. Deze livestream is echter zeer 'geo-restricted', men die gratis stream van dit wielerkampioenschap in verband met uitzendrechtenkwesties in de meeste landen niet bekijken.

Livestream FloBikes

Ook het Noord-Amerikaanse FloBikes biedt bij dit WK wielrennen van de wegrit van de dames een officiële livestream aan. Die livestream van het WK wielrennen is echter ook geo-restricted en alleen in Canada te bekijken. Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben, om deze officiële livestream van dit dameskampioenschap wielrennen te bekijken.

Livestream Ziggo Go App of iTV-app

Het is ook mogelijk om dit wereldkampioenschap dameswielrennen live online via een livestream op een tv-app te bekijken. Klanten van Ziggo kunnen deze wedstrijd via een livestream op de Ziggo Go App bekijken. Klanten van KPN kunnen de wedstrijd live online via een livestream op de iTV-app bekijken. Op beide apps kan men per livestream de uitzendingen van dit wereldkampioenschap vrouwenwielrennen van Eurosport, Sporza en de NOS bekijken. Elke livestream op die apps is in de hele EU te bekijken.

De live-uitzending van de NOS is ook per livestream op de NLziet-app te bekijken. Men dient wel een betaald abonnement te hebben op om een livestream op die app te kunnen gebruiken. Ook is het mogelijk om de NOS-uitzending van dit wereldkampioenschap vrouwenwielrennen te bekijken via ene livestream op de NPO Start-app. Die livestream is gratis. De livestream van de NPO is echter wel geo-blocked en niet buiten Nederland te bekijken.

Uitslag 2020

 1. Anna van der Breggen (Ned) 4.09.57
 2. Annemiek van Vleuten (Ned) + 1.20
 3. Elisa Longo Borghini (Ita) z.t.
 4. Marianne Vos (Ned) + 2.01
 5. Liane Lippert (Dui) z.t.

Voorgaande editie: uitslag wegrit WK wielrennen voor dames 2019

 1. Annemiek van Vleuten (Ned) in 4:06:05
 2. Anna van der Breggen (Ned) op 2:15
 3. Amanda Spratt (Aus) op 2:28
 4. Chloé Dygert Owen (USA) op 3:24
 5. Elisa Longo Borghini (Ita) 4:45
 6. Marianne Vos (Ned) op 5:20
 7. Marta Bastianelli (Ita) z.t.
 8. Ashleigh Moolman Pasio (ZAf) z.t.
 9. Lisa Brennauer (Dui) z.t.
 10. Coryn Rivera (USA) z.t.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursGooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursOp zondag 20 september 2020 wordt de Gooikse Pijl verreden. Deze wielerkoers wordt verreden in de plaats Gooik die in de…
BK wielrennen 2020, live op tv en livestreamBK wielrennen 2020, live op tv en livestreamOp dinsdag 22 september 2020 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…

EK darts 2020: European Championship, live tv en livestreamEK darts 2020: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt in 2020 gehouden in Oberhausen (Duitsland). Het toernooi gaat van start op don…
WK wielrennen 2020: favorieten wegrit heren elite (profs)WK wielrennen 2020: favorieten wegrit heren elite (profs)Op zondag 27 september 2020 staat de wegrit voor de heren elite (profs) op het programma van het WK wielrennen. Het parc…
Bronnen en referenties
 • http://www.mariskatjoelker.nl/oude-helden/de-gesmoorde-hartstochten-van-mien-van-bree-de-muur/
 • https://de.wikipedia.org/wiki/Mien_van_Bree
 • http://www.uci.ch/road/ranking/
 • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit/

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Leyns Jackie, 14-10-2016 22:51 #1
Kan ik te weten komen waar morgen de wedstrijd, elite dames, wordt uitgezonden?
Graag zender en uur van uitzending op 15/10/2016. Hartelijk dank voor een concreet antwoord!

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!