EK darts 2020: European Championship, live tv en livestream

EK darts 2020: European Championship, live tv en livestream Het PDC European Championship Darts wordt in 2020 gehouden in Oberhausen (Duitsland). Het toernooi gaat van start op donderdag 29 oktober en eindigt op zondag 1 november. Hoe zien het speelschema en het programma van het PDC European Championship Darts eruit? Welke darters zijn de deelnemers aan dit EK en hoeveel prijzengeld kunnen zij winnen? Door welke zenders wordt dit EK darts live op tv uitgezonden en waar is een livestream van dit toernooi te vinden?

Erelijst European Championship Darts

Het 'PDC European Championship Darts' vond voor het eerst plaats in 2008. Hoewel de naam van dit evenement anders doet vermoeden, mogen ook niet-Europeanen meedoen aan dit toernooi. Zo werd het EK in 2012 gewonnen door de Australische darter Simon Whitlock. De recordhouders qua aantal eindzeges op het EK darts zijn de Engelse dartlegende Phil Taylor en de Nederlander Michael van Gerwen. Phil Taylor won het European Championship vier jaar op rij in de periode 2008-2011. Michael van Gerwen won het toernooi vier maal op rij in de periode 2014-2017. Adrian Lewis won het toernooi in 2013.

Uitslagen European Championship Darts 2014

In 2014 deden er zes Nederlandse darters mee aan het Europees kampioenschap: Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Jelle Klaassen, Benito van de Pas en Christian Kist. Van de Pas en Kist werden reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Van der Voort verloor in de tweede ronde. Klaassen werd uitgeschakeld in de kwartfinale. Van Barneveld verloor in de halve finale van Michael van Gerwen. In die wedstrijd gooide Van Gerwen overigens een sensationele 9-darter. (Dit is de eerste nine-dart-finish die ooit tijdens het EK is gegooid.) Van Gerwen won uiteindelijk het Europees Kampioenschap door in de finale Terry Jenkins met 11-4 te verslaan. Er deden in 2014 ook twee Belgen mee aan het EK darts: de gebroeders Huybrechts. Zij werden beiden uitgeschakeld in de tweede ronde.

Uitslagen European Championship Darts 2015

In 2015 deden er acht Nederlanders mee aan het EK darts: Michael van Gerwen, Jeffrey de Zwaan, Christian Kist, Jelle Klaassen, Raymond van Barneveld, Benito van de Pas, Dirk van Duijvenbode en Vincent van der Voort. Slechts twee van hen overleefden de eerste ronde: Jelle Klaassen en Michael van Gerwen. Klaassen werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Gary Anderson. Van Gerwen won het toernooi door in de finale Anderson te verslaan. Er deed één Belg mee aan dit EK: Kim Huybrechts. Hij werd in de tweede ronde uitgeschakeld door Peter Wright.

Uitslagen European Championship Darts 2016

In 2016 deden er vier Nederlanders mee aan het EK darts: Michael van Gerwen, Jelle Klaasen, Benito van de Pas en Jermaine Wattimena. Van de Pas en Wattimena werden reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Klaasen haalde de halve finale, maar werd daarin uitgeschakeld door zijn landgenoot Van Gerwen. Uiteindelijk pakte Van Gerwen de eindzege in dit toernooi. Hij versloeg in de finale Suljovic met 11-1. Er deed in 2016 één Belg mee aan dit EK: Kim Huybrechts. Hij verloor reeds in de eerste ronde van de Engelsman James Wilson.

Uitslagen European Championship Darts 2017

In 2017 deden er zes Nederlanders mee aan dit EK darts. Opvallend genoeg speelden alle Nederlandse deelnemers op dat toernooi in de eerste ronde tegen een landgenoot. Jelle Klaasen won op dat toernooi in de eerste ronde van Christian Kist. In de tweede ronde werd Klaasen uitgeschakeld door Kyle Anderson. Benito van de Pas won in de eerste ronde van Vincent van der Voort. In de tweede ronde werd Van de Pas uitgeschakeld door Michael Smith. Michael van Gerwen won in de eerste ronde van Jan Dekker. Uiteindelijk zou Van Gerwen ook de eindzege in dit EK behalen. In de finale van dit EK darts won hij met 11-7 van Rob Cross.

Uitslagen European Championship 2018

In 2018 deden er vier Nederlanders mee aan dit European Championship. Danny Noppert, Jelle Klaasen en Jermain Wattimena werden reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Michael van Gerwen werd in de tweede ronde uitgeschakeld (door Steve West). Het toernooi werd gewonnen door James Wade. In de finale won hij met 11-8 van Simon Whitlock.

Uitslagen 2019

In 2019 haalden twee Nederlanders de kwartfinales: De Zwaan en Van der Voort. Daarin werden zij echter beiden uitgeschakeld. De finale ging tussen Cross en Price. Cross won met 11-6.

Locaties van het EK darts

In 2008 werd de eerste editie van het PDC European Championship gespeeld in Frankfurt. In 2009 werd dit toernooi in Nederland gehouden, namelijk in het Claus Event Center te Hoofddorp. Daarna keerde het evenement weer terug naar Duitsland, waar het in 2010 gehouden werd in Dinslaken. In 2011 vond het plaats in Düsseldorf. Van 2012 tot en met 2014 werd het evenement gespeeld in de RWE-Sporthalle te Mülheim. Van 2015 tot en met 2017 vond het plaats in de Belgische stad Hasselt. In 2018 verhuisde het European Championship wederom terug naar Duitsland. Daar werd het gehouden in de stad Dortmund. Het EK darts 2018 vond daar plaats in de Westfalenhallen. In 2019 werd het EK wederom in Duitsland gespeeld. Deze editie vond plaats in de Lokhalle te Göttingen. In 2020 zou het plaatsvinden in de Westfalenhal te Dortmund (Duitsland). Uitendelijk is echter besloten om het evenement op een andere locatie te houden: de König Pilsener Arena in Oberhausen (Duitsland).

Prijzengeld EK darts 2020

Het totale prijzengeld van het PDC European Championship Darts 2020 bedraagt 500.000 Britse ponden. De winnaar van het European Darts Championship 2020 ontvangt 120.000 pond, de verliezende finalist krijgt 60.000 pond. Wie in de halve finales verliest krijgt nog 32.000 pond mee. De darters die in de kwartfinales uitgeschakeld worden ontvangen 20.000 pond. Wie in de tweede ronde wordt uitgeschakeld krijgt nog 10.000 pond prijzengeld. De spelers die al in de eerste ronde worden uitgeschakeld, krijgen nog 6000 pond prijzengeld.

Deelnemers European Darts Championship 2020

In totaal zullen 32 spelers deelnemen aan het European Championship 2020. Wie mogen deelnemen aan het EK darts? De regels zijn sinds 2016 veranderd vergeleken met de voorgaande jaren. In het verleden kon men zich onder meer via de PDC-wereldranglijst en de ProTour-ranglijst kwalificeren. Daarnaast waren er nog een paar speciale kwalificatietoernooien voor dit EK. Dit is allemaal echter veranderd. Sinds 2016 kan men zich voor dit EK plaatsen via de European Tour Order of Merit, wat een ranglijst is op basis van 10 toernooien die samen de 'PDC European Tour' vormen.

In het verleden (tot 2016) was dit EK automatisch verzekerd van deelname van alle wereldtoppers. Door het nieuwe kwalificatiesysteem is dit echter niet meer het geval; diverse toppers focussen zich namelijk helemaal niet op de toernooien van de European Tour (ze nemen vaak zelfs helemaal niet deel aan die toernooien en ze scoren dan dus ook geen punten voor die ranking). Wie zijn de prominente deelnemers in 2020? Aan dit toernooi doen toppers mee zoals Michael van Gerwen, Daryl Gurney, Mensur Suljovic, Rob Cross, Dave Chisnall, Adrian Lewis.

Programma en speelschema

Hoe ziet het programma van het EK darts 2020 eruit? Op donderdag 29 oktober en vrijdagmiddag 30 oktober 2020 wordt de eerste ronde gespeeld. Op vrijdagavond begint de tweede ronde. Ook op de zaterdag worden er partijen van de tweede ronde gespeeld. Op zondagmiddag 1 november worden de kwartfinales gespeeld. De halve finales en de finale worden op de zondagavond gespeeld. Het speelschema is middels loting tot stand is gekomen. Hieronder vindt u het programma met de volgorde van de wedstrijden. Zo'n schema wordt hier telkens per sessie geplaatst, zodra het programma bekend is.

Programma: eerste ronde op 29 oktober 2020

 • Jamie Hughes - Dave Chisnall 6-5
 • Krzysztof Ratajski - Steve West 5-6
 • Mervyn King - Ian White 2-6
 • Jose de Sousa - Jeffrey de Zwaan (Ned) 6-3
 • Steve Lennon - James Wade 5-6
 • Devon Petersen - Andy Hamilton 6-1
 • Michael Smith - Ross Smith 6-5
 • Danny Noppert (Ned) - Dirk van Duijvenbode (Ned) 0-6
 • Nathan Aspinall - Maik Kuivenhoven (Ned) 6-3
 • Joe Cullen - William O'Connor 3-6
 • Rob Cross - Martijn Kleermaker (Ned) 3-6
 • Max Hopp - Jonny Clayton 6-5
 • Michael van Gerwen (Ned) - Darius Labanauskas6-1
 • Gerwyn Price - Kim Huybrechts (Bel) 6-1
 • Peter Wright - Gabriel Clemens 6-3
 • Mensur Suljovic - Daryl Gurney 6-2

Programma middagsessie vrijdag 30 oktober:

 • William O'Connor - Jamie Hughes
 • Devon Petersen - Martijn Kleermaker (Ned)
 • Jonny Clayton - Jose de Sousa
 • Nathan Aspinall - James Wade

Programma avondsessie vrijdag 30 oktober:

 • Michael Smith - Dirk van Duijvenbode (Ned)
 • Peter Wright - Gerwyn Price
 • Michael van Gerwen (Ned) - Ian White
 • Mensur Suljovic - Steve West

EK live op tv in Nederland: RTL7 (en RTL Z)

Het EK darts 2020 wordt in Engeland live op tv uitgezonden door de zender ITV4 (ITV Sport). In Nederland wordt het toernooi deels door RTL7 live op tv uitgezonden. RTL7 heeft in Nederland immers alle uitzendrechten (live tv en livestream) van de grote tv-toernooien van de PDC.

Donderdag 29 oktober: avondsessie op RTL Z

De avondsessie van de donderdag zenden zij (vanaf 18u00) uit op RTL Z (en dus niet op RTL7). Dat komt doordat men op RTL7 op die avond twee voetbalwedstrijden uit de Europa League uitzendt. Om 18u55 is bij hen op RTL7 de aftrap te zien van Feyenoord-Wolfsberger AC. Later op de avond is Omonia Nicosia-PSV bij hen te zien.

Middagsessies online

De middagsessies zijn niet live op tv, maar wel online via hun livestream te bekijken. Hieronder vindt u een overzicht van de live tv-uitzendingen op RTL Nederland van dit EK darts.

Uitzendschema: EK darts 2020 live op tv en livestream in Nederland

 • Do. 29 oktober 16u00-18u00: via de livestream (niet live op tv)
 • Do. 29 oktober 18u00-23u59: live op RTL Z (tv) en via de livestream
 • Vr. 30 oktober 13u00-17u00: livestream
 • Vr. 30 oktober 19u00-23u59: live op RTL7 (tv) en livestream
 • Za. 31 oktober 20u00-23u59: live op RTL7 en livestream
 • Zo. 1 november vanaf 20u00: live op RTL7 en livestream7

Kalender: PDC-toernooien live op tv (najaar 2020)

Welke andere dartstoernooien zijn in het najaar van 2020 live op tv of via een livestream te volgen? De World Cup of Darts 2020 is live te zien van 6 november tot en met 8 november. De Grand Slam of Darts is live te volgen van 16 tot en met 24 november. Vervolgens wordt van 27 november tot en met 29 november de Players Championship Finals 2020 gehouden. Het hoogtepunt van het jaar is natuurlijk het WK darts dat vanaf medio december live op tv en per livestream te volgen is.

Livestream EK darts 2020

Livestream European Championship Darts in Nederland

Het PDC European Darts Championship 2020 is ook live op het internet te volgen via een stream van de streamingdienst Videoland. Op zo'n livestream zijn bijvoorbeeld ook de partijen live te volgen van de middagsessies, die niet live op tv worden uitgezonden. De officiële livestream van het EK darts voor Nederland bevindt zich op de website van RTL7 Darts. Ook is de stream te vinden bij Videoland. Is dit een gratis livestream? Voor deze livestream dient men een betaald abonnement te hebben op Videoland, dus neen, dit is niet een gratis livestream. Hierboven vindt u het uitzendschema van de livestream van het EK darts bij RTL7 Darts.

Livestream European Championship DAZN

Door de streamingdienst DAZN wordt ook een livestream bij dit EK geproduceerd. De livestream van het ambitieuze DAZN is onder meer in Duitsland beschikbaar. Deze livestream van het European Championship is niet in alle landen beschikbaar. Onder meer in Nederland en België is DAZN nog niet openbaar beschikbaar in oktober en november 2020.

Livestream PDC? Geo-blocked

De PDC verzorgt zelf ook een betalende livestream-dienst waarop het EK Darts bekeken kan worden. Die livestream van de PDC is voor kijkers uit Nederland echter 'geo-blocked', omdat RTL Nederland de exclusieve live-uitzendrechten heeft. Er zijn echter wel legale alternatieve waarmee men alsnog dit EK darts grotendeels per livestream kan bekijken. Dit kan namelijk via een livestream op een tv-app, zoals de Go App of de iTV-app (meer info, zie hieronder).

Alternatief: livestream European Championship via Go App (online live)

Men kan dit Europees kampioenschap ook grotendeels via een livestream op de Go App (online tv) bekijken. Via die app kan men per livestream naar allerlei tv-zenders kijken. Tot de zenders die men op die app per livestream kan volgen behoort RTL7. Met die app kan men dus alleen per livestream de wedstrijden bekijken die ook live op tv worden uitgezonden. De wedstrijden van dit Europees kampioenschap die alleen via de exclusieve livestream van RTL7 worden uitgezonden (en niet live op tv), kan men dus niet per livestream via die app bekijken. De Go App is een dienst voor klanten van digitale tv bij Ziggo; zij kunnen via deze app in de hele EU per livestream naar televisie kijken, zonder dat zij daar iets voor hoeven bij te betalen. Voor hen is dit dus een soort legale 'gratis livestream' van dit kampioenschap, waarop ze dus wel net wat minder partijen kunnen bekijken, dan de betalende abonnees van de officiële livestream van RTL7.

Livestream via iTV-app

Voor klanten van Ziggo is er dus de Go App om per livestream naar tv te kijken, voor klanten van KPN is er de iTV-app om per livestream naar televisie te kijken. Ook zij kunnen daarmee alle zenders die zij thuis op tv kunnen bekijken, in de hele EU ook per livestream op een smartphone bekijken. Men dient bij KPN wel een abonnement te hebben op Interactieve Tv, om een livestream op de iTV-app te mogen gebruiken. En ook hier geldt weer dat kleine nadeel dat de Go App ook heeft: anders dan op de RTL7 livestream, kan men op de iTV-app niet elke wedstrijd van het toernooi per livestream bekijken, maar de meeste belangrijke partijen wel.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Darts Players Championship Finals 2020 live tv en livestreamDarts Players Championship Finals 2020 live tv en livestreamVan vrijdag 27 november tot en met zondag 29 november 2020 worden de PDC Players Championship Finals gehouden. Dit toern…
Darts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamDarts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamOp maandag 13 april 2020 wordt er in de dartswereld een heel speciale wedstrijd gespeeld. Die gaat tussen twee levende l…
World Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamWorld Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamVan zaterdag 18 juli tot en met zondag 26 juli 2020 staat het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de d…
Prijzengeld WK darts 2020 PDC en BDOPrijzengeld WK darts 2020 PDC en BDODarten is de afgelopen tientallen jaren enorm in populariteit gestegen. Dit is dan ook terug te zien in het prijzengeld.…

EK veldrijden 2020, live op tv en livestreamEK veldrijden 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 7 november en zondag 8 november 2020 worden de Europese kampioenschap veldrijden gehouden. Dit EK veldrijden…
WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Italië (Imola). Op zaterdag 26 september staat de wegwedstr…
Bronnen en referenties
 • http://www.pdc-europe.tv/index.php/turniere/european-darts-championship-2015
 • http://www.rtl7darts.nl/tvgids
 • http://www.pdc.tv/order-of-merit
 • https://en.wikipedia.org/wiki/European_Championship_(darts)

Reageer op het artikel "EK darts 2020: European Championship, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!