InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > BK veldrijden 2018 in Koksijde, live op tv en livestream

BK veldrijden 2018 in Koksijde, live op tv en livestream

BK veldrijden 2018 in Koksijde, live op tv en livestream Op zaterdag 13 januari en zondag 14 januari worden de Belgische kampioenschappen veldrijden 2018 gehouden. Het parcours van dit BK bevindt zich in de kustplaats Koksijde. Op zondag 14 januari staan de twee belangrijkste kampioenschappen op het programma: de wedstrijden van de heren elite (profs) en dames elite. Deze kampioenschappen worden live op tv uitgezonden. Ook is het BK cyclocross 2018 via een livestream te bekijken. Hoe ziet het programma van het BK veldrijden 2018 eruit? Welke deelnemers staan bij deze Belgische kampioenschappen veldrijden op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van het BK veldrijden verlopen?

Historie BK veldrijden

Het Belgisch kampioenschap cyclocross kent een lange historie. De eerste editie werd in 1910 in Tervuren gehouden. Dat eerste BK veldrijden werd gewonnen door de pas 20-jarige Philippe Thys. Deze buitengewoon getalenteerde coureur zou later één van de grootste wegwielrenners uit de Belgische wielerhistorie worden. Hij won drie keer de Tour de France en daarnaast ook diverse klassiekers, waaronder Ronde van Lombardije en Parijs-Tours.

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was Maurice Seynaeve de succesvolste Belgische veldrijder. In de jaren dertig won hij vijf keer het Belgisch kampioenschap. Daarnaast won hij ook één keer (in 1936) het officieuze WK veldrijden (het Internationaal Veldritcriterium). Na de Tweede Wereldoorlog werd het Belgische veldrijden in eerste instantie beheerst door Georges Vandermeirsch, die vijf keer het BK won.

Daarna kwamen veldritgrootheden op zoals Firminen van Kerrebroeck en Albert van Damme. Beiden wonnen zes keer het BK veldrijden. Rond 1970 heerste Eric de Vlaeminck, die vier keer het BK won. De jaren tachtig waren het tijdperk van Roland Liboton. In dit decennium slaagde deze 'moddergod' erin om tien keer het BK te winnen. Hij is daarmee de recordhouder. Aan het begin van de 21e eeuw was er de heerschappij van Sven Nys. Hij won het Belgisch kampioenschap 9 keer.

BK veldrijden dames

Pas in 2001, bij het BK in Mol, werd er voor het eerst een officieel Belgisch veldritkampioenschap voor vrouwen georganiseerd. De eerste kampioene was Kathleen Vermeiren. De recordhoudster qua aantal zeges bij het BK voor de dames elite is Sanne Cant. Zij pakte in de periode 2010-2017 acht jaar op rij de Belgische titel. Drie rensters slaagden erin om het BK Cyclocross voor dames twee keer te winnen. Dit waren Anja Nobus, Hilde Quintens en Loes Sels.

Parcours en locatie: Koksijde

Het BK cyclocross 2018 wordt gehouden in Koksijde. Deze plaats ligt aan de Vlaamse kust in Belgische provincie West-Vlaanderen. Koksijde is een beroemde naam in de wereld van het veldrijden. Jaarlijks wordt in de kustplaats de 'Vlaamse Duinencross' gehouden, een absolute topcross die een vaste waarde is in de UCI Wereldbeker Veldrijden. Ook is er op dat parcours meermaals het WK veldrijden gehouden. Het parcours in Koksijde is vooral beroemd vanwege z'n vele zandstroken en duinpassages.
.

Programma BK veldrijden 2018

Zaterdag 13 januari:

 • 12u00: eerstejaars nieuwelingen jongens + nieuwelingen meisjes
 • 13u30: tweedejaars nieuwelingen jongens
 • 15u00: junioren

Zondag 14 januari:

 • 11u00: Heren Beloften (U23)
 • 13u45: Dames Elite en Dames Jeugd
 • 15u15: Heren Elite (met en zonder contract)

Tickets

Voor kinderen onder de 12 jaar is bij het Belgisch kampioenschap 2018 de toegang geheel gratis (indien hij of zij vergezeld is door een volwassene). Hoeveel kosten de overige toegangskaarten? Een ticket dat alleen op de zaterdag geldig is kost 15 euro, een ticket dat alleen op de zondag geldig is kost 25 euro. Wanneer men een combi-ticket wil hebben, die zowel op de zaterdag als de zondag geldig is, dan kost die aan de kassa 35 euro. In de voorverkoop kost zo'n ticket 30 euro.

Deelnemers: startlijst

Hieronder vindt u de startlijsten met rugnummers voor de Belgische kampioenschappen veldrijden van de categorieën 'heren elite met contract' (profs) en de 'heren elite zonder contract'. Deze beide categorieën gaan tegelijk van start op zondagmiddag om 15u15. Ze lijken dus in de praktijk samen in één wedstrijd te rijden, maar achteraf worden er wel twee aparte uitslagen gemaakt: één voor de wedstrijd van de heren elite met contract (profs) en één van de heren elite zonder contract (de niet-profs).

BK veldrijden 2018, heren elite (profs) - startlijst met rugnummers
1 AERT Wout van
2 ADAMS Jens
3 AERNOUTS Jim
4 AERTS Toon
5 COMPERNOLLE Kenneth van
6 CLEPPE Nicolas
7 DEGROOTE Jonas
8 HERMANS Quinten
9 HOEYBERGHS Daan
10 ISERBYT Eli
11 JASPERS Jappe
12 MEEUSEN Tom
13 MERLIER Tim
14 PAUWELS Kevin
15 PEETERS Rob
16 SOETE Daan
17 SWEECK Diether
18 SWEECK Laurens
19 VANTHOURENHOUT Dieter
20 VANTHOURENHOUT Michael
21 VANTORNOUT Klaas
22 VERMEERSCH Gianni

BK veldrijden 2018, heren elite zonder contract - startlijst met rugnummers
31 BAESTAENS Vincent
32 ADAMS Joeri
33 DANCKAERS Jochem
34 BOCK Jelle de
35 SCHUYTER Tim de
36 WIT Edwin de
37 GOOSEN Wouter
38 GYS Jens
39 HUYS Stijn
40 KAISE Julien
41 KOYEN Niels
42 LEAERTS Yelle
43 MEELBERGHS Pieter
44 MERLIER Braam
45 OGER Vincent
46 ROELANDT Kenny
47 SWEECK Hendrik
48 TIELEN Dario
49 UYTDEWILLIGEN Ingmar
50 TICHELT Yorben van
51 ---
52 VANDENHEEDE Brecht
53 VERHEYEN Onno
54 WILLEMYNS Mathieu
55 COMPERNOLLE Kenneth van
56 COLAERT Pascal

Voorbeschouwing: favorieten

Bij de heren elite is Wout van Aert voor de titel. Andere kanshebbers zijn onder meer Laurens Sweeck en Toon Aerts. Bij de dames elite is Sanne Cant de topfavoriete voor de Belgische titel.

Live op tv: Sporza

Het BK veldrijden 2018 wordt op zondag 14 januari live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Men zendt zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live uit. De uitzending begint om 13u30 op de Vlaamse zender één. De start van het NK voor dames is om 13u45. De start van de wedstrijd voor de heren elite is om 15u15. In het weekend van 13 en 14 januari wordt overigens ook het Nederlands kampioenschap veldrijden gehouden, dat eveneens live op tv en via de livestream te zien is. Dat NK wordt op beide dagen uitgezonden door Podium Tv. Op de zondag zendt ook Ziggo Sport Totaal het NK veldrijden live uit.

Livestream BK veldrijden 2018

Het BK veldrijden 2018 is ook op het internet via een livestream te volgen. De officiële livestream van dit BK cyclocross is te vinden bij Sporza (VRT). Op hun website bevindt die livestream zich op 14 januari 's middags in het 'Match Center'. De livestream van dit BK veldrijden is echter waarschijnlijk wel geo-restricted. Dit houdt in dat de livestream van dit BK alleen in België te zien is en in andere landen geblokkeerd is.

Cyclocross live op tv: o.a. Cyclocross Otegem

Op maandag 15 januari, de dag na het BK veldrijden, wordt de zogenaamde 'herkansingswedstrijd van het BK', de Cyclocross van Otegem, live op tv uitgezonden. Welke tv-crossen volgen daarna? Op zaterdag 20 januari wordt de Kasteelcross Zonnebeke verreden en op zondag 21 januari vindt in Frankrijk de Cyclocross van Nommay (Wereldbeker) plaats.

Uitslagen BK veldrijden 2018 in Koksijde

Tijdens het weekend van het BK veldrijden worden hieronder de uitslagen van het BK geplaatst.

Nieuwelingen meisjes:

 1. Julie Brouwers
 2. Julie Roelandts
 3. Kiona Dhont

Nieuwelingen, eerstejaars jongens:

 1. Jelle Harteel
 2. Mathis Avondts
 3. Brent Blommen

Nieuwelingen, tweedejaars jongens:

 1. Thibau Nys
 2. Jetze Van Campenhout
 3. Ward Huybs

Junioren:

 1. Jarno Bellens
 2. Witse Meeussen
 3. Niels Vandeputte

Beloften (U23)

 1. Thijs Aerts
 2. Toon Vandebosch
 3. Stijn Caluwé

Dames Jongeren:

 1. Suzanne Verhoeven
 2. Marthe Truyen
 3. Axelle Bellaert

Dames elite

 1. Sanne Cant
 2. Ellen Van Loy
 3. Loes Sels

Heren elite

 1. Wout Van Aert
 2. Laurens Sweeck
 3. Daan Soete

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belgisch Kampioenschap Veldrijden 2012Op zaterdag 7 en zondag 8 januari 2012 vinden in Hooglede-Gits de Belgische kampioenschappen veldrijden plaats.
Veldrit Hoogstraten 2018 - live op tv en livestreamVeldrit Hoogstraten 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 11 februari 2018 wordt in Hoogstraten de Vlaamse Aardbeiencross verreden. Deze veldrit is een onderdeel van de…
Veldrit Lille - Krawatencross 2018 (DVV), live op tvVeldrit Lille - Krawatencross 2018 (DVV), live op tvDe Krawatencross wordt verreden op zaterdag 10 februari 2018 in de Vlaamse gemeente Lille. Deze cyclocross is de slotwed…
Veldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 24 februari 2018 vindt in Lebbeke (Oost-Vlaanderen) de veertiende editie plaats van de Malheur Kleicross. Di…
Veldrit: Cyclocross Gieten 2018, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten 2018, live op tv en livestreamOp zondag 14 oktober 2018 wordt de 43e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Sup…
Bronnen en referenties
 • http://www.lille.be/product.aspx?id=116
 • http://www.bk2016.be/renners/parcours
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_kampioenschappen_veldrijden

Reageer op het artikel "BK veldrijden 2018 in Koksijde, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-01-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!