InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > BK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestream

BK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestream

BK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestream Op zaterdag 12 januari en zondag 13 januari worden de Belgische kampioenschappen veldrijden 2019 gehouden. Het parcours van dit BK bevindt zich in Kruibeke. Deze kampioenschappen worden live op tv uitgezonden. Ook is het BK veldrijden 2018 via een livestream te bekijken. Op zaterdag 12 januari staat onder meer het BK cyclocross voor de dames elite op het programma. Op zondag 13 januari staat onder meer het BK voor de heren elite (profs) op het programma. Hoe is de geschiedenis van het BK veldrijden verlopen?

Historie BK veldrijden

Het Belgisch kampioenschap cyclocross kent een lange historie. De eerste editie werd in 1910 in Tervuren gehouden. Dat eerste BK veldrijden werd gewonnen door de pas 20-jarige Philippe Thys. Deze buitengewoon getalenteerde coureur zou later één van de grootste wegwielrenners uit de Belgische wielerhistorie worden. Hij won drie keer de Tour de France en daarnaast ook diverse klassiekers, waaronder Ronde van Lombardije en Parijs-Tours.

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was Maurice Seynaeve de succesvolste Belgische veldrijder. In de jaren dertig won hij vijf keer het Belgisch kampioenschap. Daarnaast won hij ook één keer (in 1936) het officieuze WK veldrijden (het Internationaal Veldritcriterium). Na de Tweede Wereldoorlog werd het Belgische veldrijden in eerste instantie beheerst door Georges Vandermeirsch, die vijf keer het BK won.

Daarna kwamen veldritgrootheden op zoals Firminen van Kerrebroeck en Albert van Damme. Beiden wonnen zes keer het BK veldrijden. Rond 1970 heerste Eric de Vlaeminck, die vier keer het BK won. De jaren tachtig waren het tijdperk van Roland Liboton. In dit decennium slaagde deze 'moddergod' erin om tien keer het BK te winnen. Hij is daarmee de recordhouder. Aan het begin van de 21e eeuw was er de heerschappij van Sven Nys. Hij won het Belgisch kampioenschap 9 keer.

BK veldrijden dames

Pas in 2001, bij het BK in Mol, werd er voor het eerst een officieel Belgisch veldritkampioenschap voor vrouwen georganiseerd. De eerste kampioene was Kathleen Vermeiren. De recordhoudster qua aantal zeges bij het BK voor de dames elite is Sanne Cant. Zij pakte in de periode 2010-2018 negen jaar op rij de Belgische titel. Drie rensters slaagden erin om het BK Cyclocross voor dames twee keer te winnen. Dit waren Anja Nobus, Hilde Quintens en Loes Sels.

Parcours en locatie: Kruibeke

Het BK cyclocross 2019 wordt gehouden in Kruibeke. Deze gemeente is in de veldritwereld vooral bekend vanwege de Brico Poldercross die daar jaarlijks nabij het dorp Bazel wordt gehouden. De organisatoren van die Brico Cross te Kruibeke zijn ook de organisatoren van het BK veldrijden 2019. Het parcours bevindt zich nabij 'Sporthal de Dulpop'. Het parcours heeft een lengte van 2,9 kilometer.

Programma BK veldrijden 2019

Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Hieronder vindt u het programma van het BK veldrijden 2019. Bij diverse voorgaande edities stonden de wedstrijden voor de heren elite en dames elite op dezelfde dag op het programma. In 2019 is dit niet het geval. De dameswedstrijd is de hoofdwedstrijd van het programma van de zaterdag. De herenwedstrijd is de hoofdwedstrijd van het programma van de zondag.

Programma zaterdag 12 januari 2019

 • 12u00: 1e jaars nieuwelingen (jongens) + meisjes nieuwelingen
 • 13u40: Junioren (live op tv en livestream)
 • 15u00: Dames elite, beloften en junioren (live op tv en livestream)

Programma zondag 13 januari 2019

 • 11u00 2e jaars nieuwelingen (jongens)
 • 13u45 Heren beloften - U23 (live op tv en livestream)
 • 15u00 Heren elite (live op tv en livestream)

Datum: nationale kampioenschappen veldrijden

In het weekend van 12 en 13 januari staan niet alleen in België, maar ook in heel veel andere landen de nationale kampioenschappen veldrijden op het programma. In Nederland wordt in dat weekend het NK veldrijden 2019 in Huijbergen verreden. Bij de Nederlanders staan op zondag 13 januari de wedstrijden van de dames elite en heren elite op het programma. Traditioneel staat op de maandag na de nationale kampioenschappen de 'grote herkansingswedstrijd' in Vlaanderen op het programma: de Cyclocross Otegem (14 januari). Aan die cross (die ook live op tv en online per livestream wordt uitgezonden) doen veel Vlaamse en Nederlandse toppers mee. Voor hen is dat de eerste kans om na een teleurstellend nationaal kampioenschap revanche te nemen.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Deelnemerslijst BK cyclocross voor dames elite (zaterdag 12 januari)

Welke deelnemers staan op de startlijst van het BK veldrijden 2019? Hieronder vindt u de deelnemerslijst van het Belgisch kampioenschap voor dames elite. De start van dit BK is op zaterdag 12 januari 2019 om 15u00. Dit BK is live op televisie en online via een livestream te bekijken bij Sporza, in een live-uitzending op die zaterdagmiddag, waarin ook al het Belgisch kampioenschap cyclocross voor junioren live te zien is.

Deelnemers BK veldrijden dames elite 2019: startlijst met rugnummers
1. CANT Sanne
2. BLANCHAERT Jo
3. BOONEN Valerie
4. COMMISSARIS Caren
5. BRUYNE Meg de
6. ROECK Naomi de
7. DOBBELAERE Jana
8. FRAEYE Katleen
9. FRANCK Alicia
10. MAES Shana
11. MOREAU Adeline
12. NELEN Kristien
13. SELS Loes
14. STEENE Kim van de
15. PUTTE Kim van de
16. LOY Ellen van
17. VANDERBEKEN Joyce
18. VERDONSCHOT Laura
19. VERHESTRAETEN Karen
20. VERHOEVEN Suzanne
21. VERMEIR Aurélie
22. VERMEIREN Tinne

Deelnemerslijst BK cyclocross heren elite m.c. (profs) op 13 januari 2019

Welke deelnemers staan op de startlijst van het BK veldrijden bij de profs? Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van dit kampioenschap. Alle veldritprofs doen automatisch mee aan dit BK veldrijden; renners die een proflicentie hebben hoeven zich niet te kwalificeren voor het BK, zij hebben automatisch startrecht. De start van de profwedstrijd is op zondagmiddag om 15u00, tegelijk met de start van de heren elite zonder contract (de niet-profs). Hoewel beide categorieën dus tegelijk van start gaan en het dus één wedstrijd lijkt, wordt er wel van beide categorieën een aparte uitslag opgemaakt. De wedstrijd van de heren elite is op zondagmiddag 13 januari bij Sporza live op tv en online per livestream te volgen, in een uitzending waarin eerder ook al het BK voor beloften (U23) wordt uitgezonden.

Deelnemers BK veldrijden heren elite m.c. (profs) 2019: startlijst met rugnummers
1. AERT Wout van
2. ADAMS Jens
3. AERNOUTS Jim
4. AERTS Thijs
5. AERTS Toon
6. BOSMANS Wietse
7. CLEPPE Nicolas
8. HERMANS Quinten
9. ISERBYT Eli
10. MEEUSEN Tom
11. MERLIER Braam
12. MERLIER Tim
13. MEURISSE Xandro
14. PAUWELS Kevin
15. PEETERS Yannick
16. SOETE Daan
17. SWEECK Diether
18. SWEECK Laurens
19. VANTHOURENHOUT Dieter
20. VANTHOURENHOUT Michael
21. TICHELT Yorben van
22. VERMEERSCH Gianni

Deelnemerslijst BK cyclocross heren elite z.c. (niet-profs) op 13 januari 2019

Hieronder vindt u de startlijst van de niet-profs (elite z.c.) bij dit BK veldrijden voor heren elite. Zij gaan dus tegelijkertijd met de profs van start, maar ze rijden officieel wel een eigen kampioenschap, waar dus een aparte uitslag van wordt opgemaakt. De beste elite zonder contract (niet-prof) krijgt dus ook een eigen kampioenstrui.

Deelnemers BK veldrijden heren elite z.c. (niet-profs) 2019: startlijst met rugnummers
31. BAESTAENS Vincent
32. ALDERWEIRELD Robin
33. DANCKAERS Jochem
34. BOCK Jelle de
35. BOCK Yoni de
36. MEYER Senne de
37. WIT Edwin de
38. GOOSEN Wouter
39. GYS Jens
40. HENNAUX Loïc
41. KOYEN Niels
42. LEAERTS Yelle
43. MEELBERGHS Pieter
44. OGER Vincent
45. ROELANDT Kenny
46. ---
47. TEIRLINCK Jens
48. TIELEN Dario
49. UYTDEWILLIGEN Ingmar
50. COMPERNOLLE Kenneth van
51. KERCKHOVE Nick van de
52. VANKEIRSBILCK Berne
53. VANDENHEEDE Brecht
54. WILLEMYNS Mathie

Live op tv: Sporza

Het BK veldrijden 2018 wordt op zaterdag 12 januari en zondag 13 januari live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Op zaterdag zendt men live op tv de wedstrijden van de junioren (jongens) en de dames elite uit. Op zondag zendt men live op tv de wedstrijden van de heren beloften (U23) en de heren elite (profs) uit. Op beide dagen beginnen de live tv-uitzendingen om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De uitzendingen vinden plaats op de Vlaamse zender één.

Programma live tv-uitzendingen van Sporza:

 • Za. 12 januari 13u30 op VRT één, live BK veldrijden: 13u40 start v.d. junioren, om 15u00 start dames
 • Zo. 13 januari 13u30 op VRT één, live BK veldrijden: 13u45 start beloften, om 15u00 start heren elite

Veldrijden live op tv

Wat is na het Belgisch kampioenschap cyclocross de eerstvolgende veldrit die de wielerliefhebbers live op tv en online per livestream kunnen bekijken? Dat is op maandag 14 januari de Internationale Cyclocross Otegem 2019. Daarna volgt op zondag 20 januari in Frankrijk de Wereldbekerveldrit van Pontchateau.

Livestream BK veldrijden 2019

Livestream Sporza (VRT)

Het BK veldrijden 2019 is ook op het internet via een livestream te volgen. De officiële livestream van dit BK cyclocross wordt verzorgd door Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men het Belgisch kampioenschap veldrijden dus op een smartphone of computer bekijken.

Via de livestream zendt men dezelfde wedstrijden live uit als op tv. Op zaterdag 12 januari is via die livestream vanaf 13u40 de wedstrijd van de junioren live te zien. Later op die zaterdag middag is op die livestream de dameswedstrijd te zien (start om 15u00). Op zondag 13 januari is op de livestream vanaf 13u30 het BK veldrijden voor heren beloften (U23) live te zien. Later op die zondagmiddag kan men op de livestream de wedstrijd van de heren elite (profs) zien. De start van dat BK voor de profs is om 15u00.

Sporza: gratis livestream doch geo-restricted

De livestream bevindt zich op die dagen op de site van Sporza. Men kan deze livestream van het BK dan onder meer vinden via het menu 'nu live'. Ook kan men de livestream van dit BK veldrijden via de rubriek 'wielrennen'. Het is een gratis livestream. Verder kan men de livestream van dit BK cyclocross ook vinden op de gratis Sporza App. De livestream van dit BK veldrijden is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat deze officiële gratis livestream van dit BK alleen in België te zien is en in andere landen geblokkeerd is.

Alternatief: livestream Ziggo Go App

Voor Nederlandse kijkers die dit BK veldrijden toch online via een livestream willen bekijken, bestaat er als legaal alternatief onder meer de Go App (online tv). Hiermee kan men online (dus per livestream) naar tv kijken. Het is een product van Ziggo. Men kan elke livestream op deze app in de gehele EU aanschouwen. Hiermee kan men op 12 en 13 januari dus ook in Nederland online live naar Sporza kijken en zo alsnog per livestream het BK aanschouwen.

Uitslagen BK veldrijden 2019 in Kruibeke

Meisjes Nieuwelingen:

 1. Sterre Vervloet
 2. Dhont Kiona
 3. Chloë Van Den Eede

Jongens Nieuwelingen, 1e jaars:

 1. Aaron Dockx
 2. Niels Ceulemans
 3. Kenay De Moyer

Heren Junioren:

 1. Ryan Cortjens
 2. Witse Meeussen
 3. Thibau Nys

Dames Elite:

 1. Sanne Cant
 2. Loes Sels
 3. Laura Verdonschot

Dames Beloften:

 1. Axelle Bellaert
 2. Marthe Truyen
 3. Jinse Peeters

Junior-dames:

 1. Julie Dewilde
 2. Tessa Zwaenepoel
 3. Kiona Crabbé

Nieuwelingen, 2e jaars jongens:

 1. Jente Michels
 2. Mauro Delmé
 3. Mathis Avondts

Heren Beloften (U23)

 1. Timo Kielich
 2. Lander Loockx
 3. Niels Vandeputte

Heren Elite (profs)

 1. Toon Aerts
 2. Wout van Aert
 3. Michael Vanthourenhout

Voorgaande editie: uitslagen BK veldrijden 2018 in Koksijde

Nieuwelingen meisjes:

 1. Julie Brouwers
 2. Julie Roelandts
 3. Kiona Dhont

Nieuwelingen, eerstejaars jongens:

 1. Jelle Harteel
 2. Mathis Avondts
 3. Brent Blommen

Nieuwelingen, tweedejaars jongens:

 1. Thibau Nys
 2. Jetze Van Campenhout
 3. Ward Huybs

Junioren:

 1. Jarno Bellens
 2. Witse Meeussen
 3. Niels Vandeputte

Beloften (U23)

 1. Thijs Aerts
 2. Toon Vandebosch
 3. Stijn Caluwé

Dames Jongeren:

 1. Suzanne Verhoeven
 2. Marthe Truyen
 3. Axelle Bellaert

Dames elite

 1. Sanne Cant
 2. Ellen Van Loy
 3. Loes Sels

Heren elite

 1. Wout Van Aert
 2. Laurens Sweeck
 3. Daan Soete

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. D…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Veldrit: GP Sven Nys 2019 in Baal - live op tv en livestreamVeldrit: GP Sven Nys 2019 in Baal - live op tv en livestreamOp dinsdag 1 januari 2019 wordt in Baal (België) de twintigste editie gehouden van de Grote Prijs Sven Nys. Deze cyclocr…
Veldrit Lille: Krawatencross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Lille: Krawatencross 2019, live op tv en livestreamDe Krawatencross wordt verreden op zaterdag 9 februari 2019 in de Vlaamse gemeente Lille. Deze cyclocross is de slotweds…
Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamOp zondag 9 februari 2020 wordt de Superprestige Cyclocross Merksplas verreden. Dit is de opvolger van de Vlaamse Aardbe…
Bronnen en referenties
 • http://www.lille.be/product.aspx?id=116
 • http://www.bk2016.be/renners/parcours
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_kampioenschappen_veldrijden

Reageer op het artikel "BK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!