InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > NK veldrijden 2018 Surhuisterveen - live op tv en livestream

NK veldrijden 2018 Surhuisterveen - live op tv en livestream

NK veldrijden 2018 Surhuisterveen - live op tv en livestream De Nederlandse kampioenschappen veldrijden 2018 worden verreden op zaterdag 13 januari en zondag 14 januari. Het parcours van dit NK cyclocross bevindt zich in Surhuisterveen (Friesland). De wedstrijd van de dames elite is de hoofdwedstrijd van zaterdag 13 januari. De cross van de heren elite (profs) is de hoofdwedstrijd van zondag 14 januari. Het NK veldrijden wordt live op tv uitgezonden. Ook is dit NK online via een livestream te bekijken. De tv-uitzending en de livestream beginnen op beide dagen om 13u00. Hoe is de geschiedenis van het Nederlands kampioenschap veldrijden verlopen? Hoe ziet het programma van het NK veldrijden 2018 eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst van het NK veldrijden 2018?

Historie NK veldrijden

In landen als Frankrijk, België en Zwitserland heeft het veldrijden een lange historie. Dat is in Nederland niet het geval. In Frankrijk werd bijvoorbeeld in 1902 het eerste nationale kampioenschap veldrijden gehouden. In 1910 vond in Tervuren het eerste Belgische kampioenschap cyclocross plaats. Het eerste Zwitserse kampioenschap cyclocross werd in 1912 gehouden. Pas ruim een halve eeuw later, in januari 1963, werd in Elsloo het eerste Nederlandse kampioenschap veldrijden georganiseerd. Dat eerste NK werd gewonnen door Huub Harings. Hij zou in totaal vijf keer het NK veldrijden bij de elite winnen.

Populariteit
In de loop van de jaren zeventig werd veldrijden een wat populairdere sport in Nederland. Rond 1980 beleefde deze sport pas zijn grote doorbraak in Nederland. Dit was grotendeels te danken aan de internationale successen van Hennie Stamsnijder. Dat het veldrijden in de jaren tachtig en negentig veelvuldig op de Nederlandse tv te zien bleef, was echter ook deels te danken aan de inspanningen van NOS-journalist Jean Nelissen. Het veldrijden is in Nederland altijd tamelijk populair gebleven, terwijl in veel traditionele veldritlanden, waar het veldrijden veel eerder reeds een populaire sport was (Frankrijk, Zwitserland en Italië) vanaf de jaren negentig het veldrijden steeds minder aandacht kreeg van pers, renners, supporters en sponsoren, mede door de opkomst van de mountainbikesport.

Damesveldrijden
Het NK veldrijden voor dames bestaat pas sinds eind jaren tachtig. In 1987 werd in Oldenzaal het eerste officieuze NK cyclocross voor dames gehouden. Een jaar later vond in Hulsberg het eerste officiële NK voor dames plaats. Daarmee was Nederland echter toch nog heel wat progressiever dan België, waar pas in 2001 het eerste officiële nationale kampioenschap veldrijden werd verreden.

Erelijst NK veldrijden
Daphny van den Brand is de renster die de meeste titels heeft gewonnen bij de Nederlandse kampioenschappen veldrijden voor dames elite. Zij pakte elf keer de Nederlandse kampioenstrui. Marianne Vos won het NK veldrijden bij de dames vijf keer. Natascha den Ouden werd vier keer Nederlands kampioene cyclocross. Bij het NK cyclocross voor heren elite (profs) heeft Hennie Stamsnijder de meeste titels behaald. Hij won negen keer de kampioenstrui. Dat is net één keer meer dan Richard Groenendaal. Lars Boom en Adrie van der Poel wonnen het NK zes keer. In 2015, 2016 en 2017 werd het NK veldrijden bij de heren elite gewonnen door Mathieu van der Poel.

Locatie en parcours: Surhuisterveen

Het NK veldrijden 2018 wordt gehouden in het Friese dorp Surhuisterveen. Dit is een beroemd wielerdorp waar veel wielerevenementen plaatsvinden. Zo wordt er jaarlijks in de zomer een groot criterium verreden, waaraan veel sterren uit de Tour de France deelnemen. Ook wordt er gewoonlijk elke winter in Surhuisterveen een grote profveldrit gehouden: de Centrumcross. In 2018 vindt er geen Centrumcross in Surhuisterveen plaats, omdat men besloten heeft om in plaats daarvan het NK veldrijden te organiseren. Het parcours van het NK veldrijden 2018 is voor een belangrijk deel gelijk aan het parcours van de Centrumcross Surhuisterveen 2017. De start is echter wel op een andere plek (buiten het centrum). Er is ook een grotere kunstmatige trap opgenomen in het parcours. De finish is daarentegen gewoon in het centrum van Surhuisterveen, net als gewoonlijk bij de Centrumcross.

Toegang: gratis

In tegenstelling tot veel andere topcrossen, is de toegang in Surhuisterveen bij de Centrumcross gratis. Ook voor het NK in Surhuisterveen geldt dat men hier geen tickets voor hoeft de kopen: op 13 en 14 januari 2018 is de toegang bij het parcours van dit NK veldrijden geheel gratis.

Programma NK Veldrijden 2018

Zaterdag 13 januari 2018

 • 10u00: Masters 50+
 • 11u00: Masters 40+
 • 12u30: Nieuwelingen-meisjes
 • 13u30: Dames Beloften (U23) en Junior-Dames
 • 15u00: Dames Elite

Zondag 14 janauri 2018:

 • 11u00: Nieuwelingen
 • 12u00: Amateurs/Sportklasse
 • 13u30: Junioren
 • 15u00: Heren Elite en Heren Beloften (U23)

Startlijst: deelnemers

Alle Nederlandse veldrittoppers staan in principe op de deelnemerslijst van het NK veldrijden 2018 (behalve wanneer zij door ziekte of blessureleed verhinderd zijn). Hieronder vindt u de startlijsten van de Dames Elite, Heren Elite en Heren Beloften. Bij de dames lijken in theorie Maud Kaptheijns en Lucinda Brand belangrijke kanshebbers voor de titel te zijn. Andere prominente namen op de startlijst van de dameswedstrijd zijn onder meer Sophie de Boer, Thalita de Jong, Annemarie Worst en Anna van der Breggen. Oorspronkelijk stond ook Marianne Vos op de startlijst (met rugnummer één) maar wegens gezondheidsklachten heeft zij besloten om een rustperiode te nemen en niet op het NK van start te gaan. Ook een andere topper, Sophie de Boer (rugnummer zes), heeft zich af moeten melden voor het NK cyclocross 2018, aangezien zij zich niet fit genoeg voelt om aan deze wedstrijd deel te nemen.

NK veldrijden: startlijst met rugnummers, dames elite (start: Za. 13 januari om 15u00)
1. ---
2. Roos Anneveldt
3. Linda ter Beek
4. Inez Beijer
5. Denise Betsema
6. ---
7. Eva van den Born
8. Lisanne Bouwmeester
9. Lucinda Brand
10. Anna van der Breggen
11. Elleke Claessen
12. Annet Eendhuizen
13. Veerle Goossens
14. Bianca v.d. Hoek
15. Geerte Hoeke
16. Rixt Hoogland
17. Thalita de Jong
18. Maud Kaptheijns
19. Laura Krans
20. Evy Kuijpers
21. Jeanine Laudy
22. Mascha Mulder
23. Hilde Oudman
24. Marielle Rockland
25. Lisanne Roelofs
26. Aniek Rooderkerken
27. Joyce Timmerman
28. Karin Uyl
29. Lana Verberne
30. Susan Visscher
31. Eltina van Wijk
32. Jet Wildeman
33. Lizzy Witlox
34. Marieke van Witzenburg
35. Annemarie Worst
36. Josine Woudsma

Hieronder vindt u de startlijst van de wedstrijden voor de Heren Elite (profs) en de Heren Beloften (U23). Beide categorieën gaan op zondagmiddag op hetzelfde moment (om 15u00) van start en lijken dus in de praktijk gezamenlijk in één wedstrijd te rijden. Na afloop worden er echter wel twee aparte uitslagen opgemaakt voor de deelnemende Heren Elite (profs) en de Heren Beloften (U23). Bij de Heren Elite is Mathieu van der Poel de grote favoriet voor de zege. Bij de Heren Beloften behoren Jens Dekker en Joris Nieuwenhuis tot de grote kanshebbers op de titel. Bij de heren elite zou oorspronkelijk Gosse van der Meer van start gaan met rugnummer 12, maar wegens een knieblessure moest hij afzeggen.

NK veldrijden: startlijst met rugnummers, Heren Elite (start: Zo. 14 januari om 15u00)
1. Mathieu van der Poel
2. Thijs van Amerongen
3. Bart Barkhuis
4. Gert-Jan Bosman
5. Twan van den Brand
6. Stan Godrie
7. Lars van der Haar
8. Eddy van IJzendoorn
9. Jeroen Janssen
10. Corné van Kessel
11. Patrick van Leeuwen
12. ---
13. Rick Nobel
14. Patrick van Nunen
15. David van der Poel
16. Sjoerd Rep

NK veldrijden: startlijst met rugnummers, Heren Beloften (start: Zo. 14 januari om 15u00)
31. Joris Nieuwenhuis
32. Kyle Agterberg
33. Thymen Arensman
34. Kelvin Bakx
35. Kevin van Bennekom
36. Brendan Berendse
37. Lars van den Berghen
38. Erik Boer
39. Jens Dekker
40. Koen van Dijke
41. Wesley Floren
42. Kyro Geurts
43. Maik van der Heijden
44. Koen van Helvoirt
45. Tim Janssen
46. Maikel Kleiboer
47. Lars Mastebroek
48. Martin Mijnten
49. Mart Muskens
50. David Nordemann
51. Marvin Runhaar
52. Carlos Schreuder
53. Roel v.d. Stegen
54. Niels Verbruggen
55. Luca Vreeswijk
57. Jeldert Withag
58. Sieben Wouters

Live op Tv bij de zender Podium Tv en Ziggo Sport Totaal

Op welke zenders is het NK veldrijden 2018 live te volgen? Op zaterdagmiddag 13 januari zendt Podium Tv het NK veldrijden voor dames elite live op tv uit. Op zondagmiddag zendt Podium Tv de wedstrijd voor heren (elite en beloften) live uit. Die herenwedstrijd is op zondagmiddag daarnaast ook live op tv te zien bij Ziggo Sport Totaal. In tegenstelling tot Podium Tv zendt Ziggo Sport de dameswedstrijd op zaterdag echter niet live uit.

Podium Tv
Voor de productie van de live tv-uitzendingen werkt men in Surhuisterveen dus samen met de zender Podium Tv. Dit is ook reeds enige tijd het mediabedrijf dat de live tv-uitzendingen produceert van de Profronde van Surhuisterveen en de Centrumcross Surhuisterveen. Podium Tv is een commerciële regionale zender, die zich onder meer focust op sport, cultuur en zakelijk nieuws. Deze digitale zender zit in het standaardpakket van veel tv-kijkers in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Bij Ziggo zit deze zender voor kijkers in Noord-Nederland op digitaal kanaal 35. Ook bij de volgende kabelaanbieders kunnen de kijkers in Noord-Nederland de digitale zender Podium Tv ontvangen: KabelNoord (op digitaal kanaal 19), SKV (kanaal 19) en Caiway (kanaal 39). Wie echter deze zender niet op tv kan bekijken, kan alsnog online via een livestream naar de uitzendingen kijken (zie verderop).

Uitzendschema: NK veldrijden 2018 live op tv
Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen van dit NK veldrijden? Op zaterdag 13 januari begint bij Podium Tv de uitzending van het NK veldrijden om 13u00 met een voorbeschouwing. Het startschot van de belangrijkste wedstrijd van de zaterdag, de dameswedstrijd, klinkt om 15u00. Op zondag 14 januari wordt door Podium Tv onder meer het NK cyclocross voor heren elite live uitgezonden. Ook op die dag begint de live-uitzending om 13u00 en klinkt het startschot om 15u00.

Let op: live tv-uitzendingen en livestreams al om 13u00
In veel programmagidsen en voorbeschouwingen op het NK veldrijden stond vermeld dat de livestream en de tv-uitzending op beide dagen om 14u30 zou beginnen. Dit was oorspronkelijk ook de planning. Uiteindelijk heeft men echter besloten om op beide dagen al om 13u00 te beginnen met zowel de live tv-uitzending als de livestream.

Programma: NK veldrijden live op tv en livestream bij Podium Tv
 • Za. 13 januari: uitzending begint om 13u00, de start van het NK dames elite is om 15u00
 • Zo. 14 januari: uitzending begint om 13u00, de start van het NK heren elite (+beloften) is om 15u00

NK veldrijden live op tv en livestream bij Ziggo Sport:
 • Zo. 14 januari: NK heren elite (+beloften), uitzending begint om 14u50, start om 15u00

BK veldrijden
Op zondag 14 januari is overigens ook het Belgisch kampioenschap veldrijden live op tv te bekijken. Dit wordt uitgezonden door Sporza (VRT). Bij hen is op de zondagmiddag het BK voor dames elite en het BK voor heren elite (profs) live te zien.

Veldrijden live op tv
De eerstvolgende cyclocross die na de nationale kampioenschappen live op tv wordt uitgezonden is de Cyclocross Otegem 2018. Deze wedstrijd wordt verreden op maandag 15 januari 2018. De cross van Otegem wordt traditioneel beschouwd als de 'herkansingswedstrijd' voor de nationale kampioenschappen. Daarna volgt op zaterdag 20 januari de Kasteelcross Zonnebeke en op zondag 21 januari de Wereldbekerveldrit van Nommay (Frankrijk).

Livestream NK veldrijden 2018

Het NK cyclocross 2018 is op verschillende manieren online te bekijken via een livestream. Er is een livestream van dit NK veldrijden te vinden op de website van Podium Tv. Daarnaast is er ook een stream te vinden op de website van de krant Leeuwarder Courant. De livestream van het NK is bij Podium Tv en ook bij de Leeuwarder Courant gratis en openbaar beschikbaar. De livestream van de wedstrijden begint tegelijk met de tv-uitzending.

Op de zaterdag is de livestream dus om circa 13u00 beschikbaar (de start van de hoofdwedstrijd van die dag, het NK voor dames elite, is om 15u00). Op de zondag is de livestream eveneens om 13u00 beschikbaar (ook de hoofdwedstrijd van de zondag, het NK voor heren elite, begint om 15u00). Bij het NK veldrijden voor heren elite is er ook een livestream beschikbaar van Ziggo Sport Totaal. Die livestream begint om 14u50. In tegenstelling tot de livestream van Podium Tv is de stream van Ziggo Sport Totaal echter alleen beschikbaar voor abonnees van de Ziggo Sport Totaal Go App (en voor gebruikers via 'Pay Per View').

Uitslagen NK veldrijden 2018

Tijdens het weekend van 13 en 14 januari 2018 worden hier de uitslagen geplaatst van het NK veldrijden 2018.

Heren Masters 50+
 1. Lars Rietveld
 2. Jos Bogaerts
 3. Frank Groenendaal

Heren Masters 40+
 1. Erik Dekker
 2. Maarten Nijland
 3. Edwin Raats

Nieuwelingen meisjes:
 • Shirin van Anrooij
 • Puck Pieterse
 • Senne Knaven

Dames Beloften (U23):
 1. Inge van der Heijden
 2. Fleur Nagengast
 3. Yara Kastelijn

Junioren-meisjes:
 1. Femke Gerritse
 2. Sylvie Swinkels
 3. Laura van der Zwaan

Dames Elite:
 1. Lucinda Brand
 2. Maud Kaptheijns
 3. Annemarie Worst

Amateurs-Sportklasse:
 1. Yannick Runhart
 2. Atse ten Brinke
 3. Roderik Eberink

Nieuwelingen:
 1. Salvador Alvarado
 2. Hugo Kars
 3. Bailey Groenendaal

Junioren:
 1. Ryan Kamp
 2. Mees Hendrikx
 3. Luke Verburg

Beloften (U23):
 1. Joris Nieuwenhuis
 2. Kelvin Bakx
 3. Thymen Arensman

Heren Elite (profs):
 1. Mathieu van der Poel
 2. Lars van der Haar
 3. David van der Poel

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 24 februari 2018 vindt in Lebbeke (Oost-Vlaanderen) de veertiende editie plaats van de Malheur Kleicross. Di…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 27 januari 2018 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Veldrit: Cyclocross Gieten 2018, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten 2018, live op tv en livestreamOp zondag 14 oktober 2018 wordt de 43e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Sup…
Veldrit Hoogstraten 2018 - live op tv en livestreamVeldrit Hoogstraten 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 11 februari 2018 wordt in Hoogstraten de Vlaamse Aardbeiencross verreden. Deze veldrit is een onderdeel van de…
NK veldrijden 2014 - programma, parcours, deelnemersOp zaterdag 11 en zondag 12 januari 2014 vinden de Nederlandse kampioenschappen veldrijden plaats in Gasselte (een dorp…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Avonturenpark_Hellendoorn
 • http://www.knwu.nl/veldrijden/wedstrijdkalender
 • http://www.nkveldrijden.nl/wedstrijdinformatie/programma-9-en-10-januari

Reageer op het artikel "NK veldrijden 2018 Surhuisterveen - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-01-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!