InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > NK veldrijden 2020 Rucphen - programma

NK veldrijden 2020 Rucphen - programma

NK veldrijden 2020 Rucphen - programma De Nederlandse kampioenschappen veldrijden 2020 worden verreden op zaterdag 11 januari en zondag 12 januari. Het parcours van dit NK cyclocross bevindt zich in Rucphen (Noord-Brabant). De wedstrijd van de dames elite en de cross van de heren elite (profs) staan op zondag 12 januari op het programma.

Historie NK veldrijden

In landen als Frankrijk, België en Zwitserland heeft het veldrijden een lange historie. Dat is in Nederland niet het geval. In Frankrijk werd bijvoorbeeld in 1902 het eerste nationale kampioenschap veldrijden gehouden. In 1910 vond in Tervuren het eerste Belgische kampioenschap cyclocross plaats. Het eerste Zwitserse kampioenschap cyclocross werd in 1912 gehouden. Pas ruim een halve eeuw later, in januari 1963, werd in Elsloo het eerste Nederlandse kampioenschap veldrijden georganiseerd. Dat eerste NK werd gewonnen door Huub Harings. Hij zou in totaal vijf keer het NK veldrijden bij de elite winnen.

Populariteit

In de loop van de jaren zeventig werd veldrijden een wat populairdere sport in Nederland. Rond 1980 beleefde deze sport pas zijn grote doorbraak in Nederland. Dit was grotendeels te danken aan de internationale successen van Hennie Stamsnijder. Dat het veldrijden in de jaren tachtig en negentig veelvuldig op de Nederlandse tv te zien bleef, was echter ook deels te danken aan de inspanningen van NOS-journalist Jean Nelissen. Het veldrijden is in Nederland altijd tamelijk populair gebleven, terwijl in veel traditionele veldritlanden, waar het veldrijden veel eerder reeds een populaire sport was (Frankrijk, Zwitserland en Italië) vanaf de jaren negentig het veldrijden steeds minder aandacht kreeg van pers, renners, supporters en sponsoren, mede door de opkomst van de mountainbikesport.

Damesveldrijden

Het NK veldrijden voor dames bestaat pas sinds eind jaren tachtig. In 1987 werd in Oldenzaal het eerste officieuze NK cyclocross voor dames gehouden. Een jaar later vond in Hulsberg het eerste officiële NK voor dames plaats. Daarmee was Nederland echter toch nog heel wat progressiever dan België, waar pas in 2001 het eerste officiële nationale kampioenschap veldrijden werd verreden.

Erelijst NK veldrijden

Daphny van den Brand is de renster die de meeste titels heeft gewonnen bij de Nederlandse kampioenschappen veldrijden voor dames elite. Zij pakte elf keer de Nederlandse kampioenstrui. Marianne Vos won het NK veldrijden bij de dames vijf keer. Natascha den Ouden werd vier keer Nederlands kampioene cyclocross. Bij het NK cyclocross voor heren elite (profs) heeft Hennie Stamsnijder de meeste titels behaald. Hij won negen keer de kampioenstrui. Dat is net één keer meer dan Richard Groenendaal. Lars Boom en Adrie van der Poel wonnen het NK zes keer. In 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 werd het NK veldrijden bij de heren elite gewonnen door Mathieu van der Poel.

Locatie en parcours: Rucphen

Het NK veldrijden 2020 vindt plaats in het Noord-Brabantse Rucphen, op een heuvelachtig parcours. Rucphen is een plaats die een groot hart heeft voor zowel het veldrijden als het wegwielrennen. In deze plaats wordt jaarlijks de internationale Cyclocross Rucphen verreden. Ook vindt hier jaarlijks een befaamde wegwedstrijd plaats: de Dorpenomloop Ruchphen.

Toegang: gratis

In tegenstelling tot veel andere topcrossen, hoeft men bij het NK veldrijden 2020 als bezoeker geen tickets te kopen: de toegang is geheel gratis op 11 en 12 januari 2019. In 2018 en 2019 was de toegang bij het NK veldrijden (in Surhuisterveen en Huijbergen) ook al gratis. Bij veel voorgaande edities van het NK veldrijden was dit niet het geval en diende men wel toegangskaarten te kopen. In 2020 is het daarentegen geheel gratis om dit NK veldrijden live bij te wonen aan het parcours te Huijbergen.

Programma NK Veldrijden 2020

Hoe ziet het programma van het NK veldrijden 2020 eruit? De KNWU heeft ervoor gekozen om van zaterdag 11 januari een zogenaamde 'breedtesport-dag' te maken. Op die dag staan de wedstrijden van onder meer de nieuwelingen, veteranen en amateurs op het programma. Zondag 12 januari is de 'topsportdag' van dit NK. Op die dag staan onder meer de wedstrijden van de heren elite en dames elite op het programma. Het programma zit dus duidelijk anders in elkaar dan het schema van het Belgisch kampioenschap. De Belgen hebben er juist voor gekozen om de topwedstrijden van de dames elite en heren elite op twee verschillende dagen te laten plaatsvinden (mede met het oog op hun live-uitzendingen op tv en livestream, die in België op beide dagen plaatsvinden). Hieronder vindt u het programma van het Nederlands kampioenschap 2020.

Programma zaterdag 11 januari 2020:

 • 09u30 Masters 50+
 • 10u45 Masters 40+
 • 12u00 Amateurs / Sportklasse
 • 13u15 Klasse G/ID
 • 14u00 Meisjes nieuwelingen
 • 15u00 Jongens nieuwelingen

Programma zondag 12 januari 2020

 • 10u00 Junior-dames
 • 11u15 Junioren
 • 12u30 Beloften dames (U23)
 • 13u45 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite en Heren Beloften

Datum: Nationale kampioenschappen veldrijden

In het weekend van 11 en 12 januari 2020 wordt ook in veel andere landen het nationaal kampioenschap cyclocross verreden. Zo wordt op deze dagen ook het Belgisch kampioenschap verreden (in Kruibeke). Dat BK veldrijden wordt op 11 en 12 januari live op tv en online via de livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). In de meeste landen wordt de wedstrijd van de heren elite op zondag verreden. Dat geldt echter niet voor het kampioenschap van Tsjechië. Daar wordt de wedstrijd van de heren elite (profs) reeds op zaterdag 11 januari verreden en het is op die middag ook live te zien op de Tsjechische tv (CT Sport). Op de maandag na de nationale kampioenschappen wordt traditioneel in Vlaanderen de Cyclocross Otegem (13 januari) verreden. Hieraan doen veel wereldtoppers mee. Deze 'herkansingswedstrijd' is voor renners die een tegenvallend nationaal kampioenschap reden, de eerste kans om 'revanche' te halen. De Cyclocross Otegem (13 januari) wordt ook live op tv en online via een livestream uitgezonden.

Startlijst: deelnemers NK veldrijden 2020

Alle Nederlandse veldrittoppers staan in principe op de deelnemerslijst van het NK veldrijden 2020 (behalve wanneer zij door ziekte of blessureleed verhinderd zijn). T.z.t. vindt u hier de startlijsten (met rugnummers) van de topwedstrijden die op zondag 13 januari op het programma staan bij het NK cyclocross 2019: de wedstrijden voor dames elite, heren elite en heren beloften.

NK veldrijden 2020 live op tv?

Is het NK veldrijden 2020 live op tv te volgen? Dat is nog niet zeker. Zodra daar meer info over bekend is, wordt het hier gemeld.

Voorgaande edities: soms live, vaak niet

In 2017 en 2018 was het NK veldrijden live op tv (en online via een livestream) te volgen bij Ziggo Sport Totaal. Aangezien men bij Ziggo Sport Totaal zich sindsdien meer op live-uitzendingen van wielrennen en veldrijden is gaan richten, leek het logisch dat men het contract voor de live-uitzendingen (tv en livestream) van het NK veldrijden zou verlengen en dit kampioenschap ook in 2019 live uit zou zenden. Uiteindelijk is dit helaas toch niet het geval. Het NK veldrijden 2019 was dus niet live op tv te zien.

De uitzendrechten (live tv en livestream) van het NK veldrijden 2019 waren in handen van de NPO (NOS Studio Sport). Bij de NOS zond men dit NK niet live uit, mede omdat men zich in dat weekend volledig focuste op live-uitzendingen van het EK schaatsen 2019 (allround en sprint). Men zond bij NOS Studio Sport van het NK veldrijden 2019 alleen samenvattingen uit op tv. Enige tijd was er de hoop dat Omroep Brabant zou besluiten om het NK veldrijden 2019 live op tv uit te zenden. In het verleden gebeurde het vaker dat zij topveldritten live uitzonden (tv en livestream) die in Nederland niet live door de landelijke tv werden uitgezonden. Bij het NK cyclocross 2019 was dit echter niet het geval. Net als de NOS zenden zij alleen een samenvatting van dit NK op tv uit; er wordt door hen dus ook geen live-uitzending geproduceerd. Helaas is dit nationaal kampioenschap dus, ondanks de grote bloei die het veldrijden anno 2019 in Nederland beleeft, niet live op televisie te zien.

In 2018 werd het NK veldrijden behalve door Ziggo Sport Totaal, ook nog live op tv (en online per livestream) uitgezonden door Podium Tv. Dit is een kleine commerciële omroep die zich met name op Noord-Nederland richt en veel Noordelijke evenementen live op tv en online via een livestream uitzendt. Hun live-uitzendingen op tv en livestream waren qua kijkcijfers een groot succes in 2018. In 2019 zenden zij dit NK cyclocross logischerwijs helaas niet live uit, aangezien Huijbergen niet in hun regio ligt. (Dit in tegenstelling tot het NK van 2018 dat in het Friese Surhuisterveen plaatsvond. Voorafgaand aan dat NK was er al een sterke band tussen het organisatiecomité te Surhuisterveen en Podium Tv. Deze zender zond namelijk ook al jarenlang de Centrumcross van Surhuisterveen live op tv en online via hun livestream uit.)

Sowieso wel live op tv in 2020: BK veldrijden

Op zaterdag 11 januari 2020 en zondag 12 januari 2020 is overigens sowieso wel het Belgisch kampioenschap veldrijden live op tv te bekijken. Dit wordt uitgezonden door Sporza (VRT). Bij hen is op zaterdag 11 januari onder meer het BK voor dames elite live op tv te zien. Daarnaast zenden zij op die zaterdagmiddag ook live de wedstrijd van de junioren live uit. Op de zondagmiddag onder meer het BK voor heren elite (profs) live op televisie te zien. Ook het kampioenschap van de beloften (U23) is die zondagmiddag live bij hen te zien.

Veldrijden live

Welke overige veldritten zijn in de periode na de nationale kampioenschappen live op tv en online via een livestream te bekijken? Op maandag 13 januari wordt de Cyclocross Otegem 2020 live uitgezonden. Op zondag 19 januari staat de Wereldbekercross van Frankrijk op de kalender, die live op tv en per livestream wordt uitgezonden door diverse omroepen.

Livestream NK veldrijden 2020?

Is het NK veldrijden 2020 per livestream te bekijken? Dat is nog niet zeker. Zodra hier meer info over bekend is, wordt dat hier gemeld.

Voorgaande edities: soms wel, vaak niet via een livestream

In 2018 was net NK veldrijden via een livestream te bekijken op de Ziggo Sport Totaal Go App. Aangezien Ziggo Sport in 2019 de wedstrijden niet live uitzond op tv, produceerden zij helaas ook geen livestream van dit NK. In 2018 was er daarnaast een gratis livestream van het NK veldrijden beschikbaar van Podium Tv. Die Noord-Nederlandse commerciële zender zond in 2019 echter het NK veldrijden niet live op tv uit en evenmin per livestream. De uitzendrechten van het NK veldrijden 2019 waren in handen van Omroep Brabant en NOS Studio Sport. Aangezien zij echter geen live-uitzending voor tv produceerden (doch alleen samenvattingen), was er helaas bij hen ook geen livestream voorhanden. Door sommige mensen werd er nog verwacht dat er mogelijk een externe partij zou opstaan, die alsnog puur een livestream zou produceren, maar helaas is dat eveneens niet het geval. Helaas kon men dit kampioenschap dus in 2019 niet alleen niet live op televisie volgen, er is ook niet een livestream waarmee men het live kan bekijken.

Wie het Nationaal Kampioenschap cyclocross in 2019 live wilde volgen, moest daarvoor dus naar Huijbergen reizen, waar men wel gratis ter plekke live het NK kan bekijken. Het is voor de veldritwereld te hopen dat in 2020 het NK wel weer (net als bijvoorbeeld in 2017 en 2018) per livestream en ook live op tv kan worden bekeken.

Sowieso wel via een livestream: BK

Voor veldritliefhebbers die in het weekend van 11 en 12 januari 2020 sowieso graag online via een livestream naar veldrijden willen kijken, is er nog wel het BK veldrijden. Op beide dagen wordt dit kampioenschap live op tv en online via een livestream uitgezonden. Die livestream wordt door Sporza (VRT) geproduceerd. Op beide dagen begint de livestream omstreeks 13u30. De officiële livestream van het kampioenschap in Kruibeke is gratis, deze stream is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dit geval in dat men officieel deze gratis livestream van het kampioenschap alleen in België mag bekijken. (Sporza heeft namelijk officieel alleen de uitzendrechten voor de livestream in België.) In andere landen is de officiële livestream van hen bij dit veldritkampioenschap 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Een legaal alternatief voor Nederlandse kijkers om dit kampioenschap toch per livestream te bekijken is de Go App (online tv). Hiermee kan men op 11 en 12 januari 2020 op het internet, via bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of andere computer naar tv-zenders kijken via een livestream. Deze livestream-dienst is een product van Ziggo. Hij is bedoeld als livestream-service voor klanten met digitale tv bij dat bedrijf. Via deze app kan men elke zender uit het standaard tv-pakket per livestream zien. Zo kan men dus ook via de livestream naar de zender VRT één kijken. Elke livestream op die Ziggo Go App mag men in de gehele EU bekijken. Zo kan men met die app dus ook op 11 januari en 12 januari per livestream in Nederland (of een ander EU-land) online naar de live tv-uitzendingen van het BK veldrijden 2020 kijken.

Voorgaande editie: uitslagen NK veldrijden 2019

Masters (Veteranen) 40+

 1. Maarten Nijland
 2. Maikel Govaarts
 3. Edwin Raats

Masters (Veteranen) 50+

 1. Ben Minkhorst
 2. Watze Vroom
 3. Frank Groenendaal

Amateurs - Sportklasse

 1. Klaas Groenen
 2. Yannick Runhart
 3. Niels Wubben

Nieuwelingen jongen:

 1. Joost Brinkman
 2. Lucas Janssen
 3. Bailey Groenendaal

Nieuwelingen meisjes:

 1. Leonie Bentveld
 2. Mirre Knaven
 3. Senne Knaven

Junior-dames:

 1. Puck Pieterse
 2. Shirin van Anrooij
 3. Sofie van Rooijen

Junioren:

 1. Pim Ronhaar
 2. Lars Boven
 3. Salvador Alvarado

Dames Beloften:

 1. Ceylin del Carmen Alvarado
 2. Fleur Nagengast
 3. Inge van der Heijden

Heren Beloften:

 1. Ryan Kamp
 2. Roel van der Stegen
 3. Kyle Agterberg

Dames Elite:

 1. Lucinda Brand
 2. Marianne Vos
 3. Maud Kaptheijns

Heren Elite (profs):

 1. Mathieu van der Poel
 2. Lars van der Haar
 3. Corné van Kessel

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
Cyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 januari 2020 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de derde editie van deze West-Vlaa…
WK veldrijden 2020 live op tv en livestreamWK veldrijden 2020 live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen veldrijden 2020 worden gehouden op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari. Dit WK wordt geor…
Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamOp zondag 9 februari 2020 wordt de Superprestige Cyclocross Merksplas verreden. Dit is de opvolger van de Vlaamse Aardbe…
Veldrit: GP Sven Nys 2020 in Baal - live op tv en livestreamVeldrit: GP Sven Nys 2020 in Baal - live op tv en livestreamOp woensdag 1 januari 2020 wordt in Baal (België) de 21e editie gehouden van de Grote Prijs Sven Nys. Deze cyclocross te…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Avonturenpark_Hellendoorn
 • http://www.knwu.nl/veldrijden/wedstrijdkalender
 • http://www.nkveldrijden.nl/wedstrijdinformatie/programma-9-en-10-januari

Reageer op het artikel "NK veldrijden 2020 Rucphen - programma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!