Daags na de Tour 2021: Ronde van Boxmeer

Daags na de Tour 2021: Ronde van Boxmeer In juli 2021 wordt in de Brabantse plaats Boxmeer het profcriterium Daags Na De Tour verreden. Het is de 45e editie van de Profronde van Boxmeer. Welke bekende deelnemers zullen in 2021 op de startlijst staan bij deze Ronde van Boxmeer? Hoe is de geschiedenis van dit befaamde Brabantse criterium verlopen?

2020: geen Ronde van Boxmeer

In 2020 wordt er vanwege de coronacrisis geen Profronde van Boxmeer verreden. Deze wedstrijd was nochtans wel één van de weinige criteriums die bij de herziening van de kalender een nieuwe datum had gekregen (in september), maar de organisatie besloot om diverse redenen dat het wijs was om daar uiteindelijk toch geen gebruik van te maken. De eerstvolgende editie vindt dus pas in 2021 plaats.

Historie

De eerste editie van deze wielerkoers werd in 1970 verreden. Indertijd was deze wedstrijd echter nog niet zo'n befaamd criterium als het later werd. De succestijd van de Profronde van Boxmeer begon in 1979, toen deze wielerkoers voor het eerst op de eerste maandag na de finish van de Tour de France plaatsvond. Hierdoor kreeg de Ronde van Boxmeer ook de nieuwe naam 'Wielerspektakel Daags Na de Tour'. Dit criterium is sindsdien de eerste kans voor de Nederlandse wielerliefhebbers om na de Tour de Tourhelden in eigen land actief te zien.

Tourwinnaars winnen in Boxmeer

Hoogtepunten waren wat dat betreft de edities van 1980, 1984, 1997 en 1999. Bij deze vier edities stond namelijk de kersverse winnaar van de Tour de France aan de start in Boxmeer. Dit waren de Nederlander Joop Zoetemelk (1980), de Fransman Laurent Fignon (1984), de Duitser Jan Ullrich (1997) en de Amerikaan Lance Armstrong (1999). Twee maal was de renner die op zondag de Tour won, op de volgende dag ook de winnaar in Boxmeer. Dit waren Jan Ullrich (1997) en Lance Armstrong (1999).

Ronde van Boxmeer 1997

Met name rondom de Profronde van Boxmeer 1997 ontstond er een grote hype. Dankzij de successen van Jan Ullrich en zijn Team Telekom (waaronder ook Zabel), was het wielrennen in Duitsland binnen korte tijd extreem populair geworden. Omdat de Profronde van Boxmeer de eerste wedstrijd was die Ullrich na zijn Tourzege zou rijden en omdat Boxmeer dichtbij de Duitse grens ligt, trokken tienduizenden Duitsers naar dit Nederlandse criterium om hun Duitse wielerheld in levende lijve te zien en aan te moedigen. Het criterium van Boxmeer werd dat jaar zelfs deels live op tv uitgezonden door de Duitse publieke zender WDR.

Neergang? Wederopstanding!

Voor veel criteriums in Nederland waren de jaren tachtig de grote glorietijd. Daarna ging het duidelijk minder met veel van deze 'rondjes rond de kerk'. Velen verdwenen in de jaren negentig zelfs van de kalender. Het 'Wielerspektakel Daags na de Tour' in Boxmeer beleefde echter ook in de jaren negentig nog erg goede jaren.

Na een lange glorietijd leek het in de jaren na de eeuwwisseling qua financiën echter toch duidelijk minder goed te gaan met Daags Na De Tour. In 2013 dreigde de wedstrijd zelfs niet door te kunnen gaan. Een nieuw organisatiecomité en nieuwe sponsoren hebben er echter voor gezorgd dat de toekomst van deze koers toch verzekerd lijkt te zijn. Mede door de groei die de populariteit van het wielrennen in Nederland sindsdien heeft meegemaakt (onder meer door de successen in grote rondes van Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wout Poels en Steven Kruijswijk) is ook de populariteit van de profcriteriums in Nederland weer gestegen.

Erelijst Ronde van Boxmeer

Op de erelijst van de Ronde van Boxmeer staan veel grote namen uit de wielerhistorie, waaronder Joop Zoetemelk (1970), Walter Godefroot (1976), Eddy Merckx (1977), Gerrie Knetemann (1979 en 1980), Adrie van der Poel (1987 en 1990), Gianni Bugno (1991), Claudio Chiappucci (1992), Tony Rominger (1993), Jan Ullrich (1997), Lance Armstrong (1999) en Erik Zabel (2001 en 2003). De recordhouder qua aantal zeges in Boxmeer is Michael Boogerd. Hij won vijf keer het Wielerspektakel Daags Na De Tour (in 1998, 2002, 2005, 2006 en 2007). Recente winnaars van de Ronde van Boxmeer zijn Lars Boom (2010 en 2011), Vincenzo Nibali (2012), Bauke Mollema (2013 en 2016), Lars Boom (2014), Wout Poels (2015), Dylan Groenewegen (2017), Bram Tankink (2018) en Mike Teunissen (2019).

Programma Ronde van Boxmeer 2021

Hoe ziet het programma eruit in 2021? Het definitieve programma is nog niet bekend. Het ziet er waarschijnlijk grotendeels weer uit zoals in 2019. Dat programma vindt u hieronder. Zodra het programma van 2021 bekend is, wordt het hier gemeld.

Programma 2019

 • 13u00: junioren/amateurs(b), 60 kilometer
 • 14u45: NK journalisten, 40 kilometer
 • 16u00: bedrijvenbokaal (funklasse)
 • 16u45: Meet & Greet Elite Dames (op podium bij Rochusrotonde)
 • 17u15: dernykoers Elite Dames, 40 kilometer
 • 18u30: reclamekaravaan
 • 19u15: Meet & Greet met de profrenners
 • 20u15: profs, 80 kilometer

Entertainment bij Wielerspektakel Daags na de Tour

Naast de wielerkoersen uit het bovenstaande programma, zal het publiek in Boxmeer ook vermaakt worden door allerlei entertainment. Bij diverse horecagelegenheden zullen er muzikale live-optredens plaatsvinden.

Toegang = gratis

In tegenstelling tot vroeger tijden en in tegenstelling tot veel andere topcriteriums, hoeft men bij de wielerwedstrijd Daags Na De Tour in Boxmeer geen toegangskaarten te kopen. De toegang is in 2021 gratis. (Dit is het beleid van het vernieuwde organisatiecomité dat dit evenement in 2013 overnam).

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

Welke prominente coureurs staan op de startlijst van de Profronde van Boxmeer 2021? Men heeft jaarlijks als doel om een groot aantal Nederlandse deelnemers aan de Tour de France in Boxmeer op de deelnemerslijst te hebben.

Livestream Profronde van Boxmeer 2021?

Wordt de Ronde van Boxmeer 2021 online per livestream uitgezonden? Waarschijnlijk is dit wel weer het geval. In 2019 werd er voor het eerst een professionele livestream van dit evenement geproduceerd. Dit was een gratis livestream. Met die livestream kon men het evenement 'Daags na de Tour 2019' de hele middag en avond online volgen. De uitzending van de livestream duurde maar liefst circa 10 uur. De livestream van de Ronde van Boxmeer bevond zich op de wedstrijddag op de site van dit criterium. Met zo'n livestream kon men dit criterium dus live volgen op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of desktop computer. Daarnaast werden de beelden van de livestream ook gebruikt op locatie, bij het evenement. Er werden bij het parcours namelijk vier megaschermen geplaatst, waarop live de beelden van de livestream worden getoond. Dankzij die livestream konden toeschouwers dus niet alleen de renners zien wanneer ze tijdens de wedstrijd langflitsten, maar kon men de hele tijd de koers live volgen. De livestream werd geproduceerd door Cybox, Ecce Productions, Foolen Audio en Light, Hof Broadcast Service en Stichting Daags na de Tour.

Primeur: professionele livestream

Was het een primeur voor Daags na de Tour, dat er in 2019 een livestream bij dit evenement beschikbaar was? Deels was dit wel het geval: in 2019 werd die livestream namelijk voor het eerst heel professioneel aangepakt. In het verleden kon men daarentegen wel met een livestream van een webcam naar het evenement kijken. Die livestream was echter puur bedoeld voor live sfeerbeelden. In 2019 had men via de livestream daarentegen professionele beelden van de wedstrijden. Ook werden er op de livestream interviews getoond met deelnemers. De livestream van 2019 was dus te vergelijken met een grote, professionele live tv-uitzending.

Live op tv? Neen, alleen een livestream

Wordt de Ronde van Boxmeer ook live op tv uitgezonden? Neen, men kan deze wedstrijd niet live op bekijken, maar alleen online per livestream volgen. Een criterium dat wel live op tv wordt uitgezonden is de Profronde van Surhuisterveen. Bij dat Friese criterium zal ook een livestream beschikbaar zijn. Zowel de live tv-uitzending als de livestream van die Friese wielerwedstrijd worden geproduceerd door Podium Tv. Een ander criterium dat men live op tv en via een livestream kan volgen is de Gouden Pijl van Emmen. De live tv-uitzending en livestream van die Drentse koers worden geproduceerd door RTV Drenthe. Ook het Overijsselse criterium Het Spektakel van Steenwijk s live op tv en online via een livestream te zien. Hun live-uitzending wordt (net als het geval is bij de stream en live tv-uitzending van de Profronde van Surhuisterveen) geproduceerd door Podium Tv.

Voorgaande editie Profronde van Boxmeer 2019: uitslagen

De herenwedstrijd in Boxmeer werd in 2019 gewonnen door Mike Teunissen. Hij zegevierde voor Wout Poels en Steven Kruijswijk. De dameswedstrijd werd gewonnen door Marianne Vos, voor Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tacx Pro Classic 2021 (Zeeland), live op tv en livestreamTacx Pro Classic 2021 (Zeeland), live op tv en livestreamIn 2021 wordt de vierde editie van de Tacx Pro Classic verreden. In het verleden stond deze koers bekend onder de naam R…
Ronde van Romandië 2021, live op tv en livestreamRonde van Romandië 2021, live op tv en livestreamDe 74e editie van de Ronde van Romandië wordt verreden in het voorjaar van 2021. Romandië is het Franstalige deel van Zw…
Ronde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamIn 2021 wordt de 60e editie van de Ronde van het Baskenland verreden. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' is een onderdee…
Ronde van Catalonië 2021 - live op tv en livestreamRonde van Catalonië 2021 - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië 2021 wordt verreden in maart 2021. Het is de 100e editie van de Volta Ciclista a Catalunya. Deze…

Acht van Chaam 2021Acht van Chaam 2021In de zomer van 2021 wordt weer de Acht van Chaam verreden. Dit is het bekendste wielercriterium van Nederland. Traditio…
Bronnen en referenties
 • http://daagsnadetour.nl
 • https://www.trouw.nl/home/met-dank-aan-der-jan-heeft-boxmeer-weer-een-echte-ronde~a62e7a96/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.bndestem.nl

Reageer op het artikel "Daags na de Tour 2021: Ronde van Boxmeer"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jan Jansen, 26-07-2018 19:44 #1
Waar kunnen we parkeren? wij komen vanuit Venray. Reactie infoteur, 27-07-2018
Geachte Jan Jansen, over deze vraag kunt u het best contact opnemen met de organisatie: info@daagsnadetour.nl

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!