InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestream

Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestream

Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestream Op zondag 7 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2019 verreden. Dit is de 103e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieker. De start van de Ronde van Vlaanderen 2019 is in Antwerpen. De finish is in Oudenaarde. De Ronde van Vlaanderen 2019 wordt live op tv uitgezonden door diverse omroepen. Ook kan men de Ronde van Vlaanderen 2019 online via een livestream bekijken.

Geschiedenis

De Ronde van Vlaanderen werd in zijn beginjaren georganiseerd door de Vlaamse krant 'de Sportwereld'. Het belangrijkste doel van deze wielerkoers was oorspronkelijk dan ook het promoten van die krant. 'De Sportwereld' volgde daarmee het voorbeeld van diverse buitenlandse sportkranten, die eveneens een grote wielerkoers waren gaan organiseren, ter promotie van de krant. Zo werd de Tour de France in 1903 bedacht door de Franse krant L'Auto en ontstond in 1909 de Giro d'Italia met als doel om de Italiaanse krant Gazetto dello Sport te promoten.

Erelijst

De eerste editie van de Ronde van Vlaanderen werd in 1913 gewonnen door Paul Deman. Van alle 102 edities die verreden zijn van deze wedstrijd, zijn er maar liefst 69 gewonnen door Belgische renners. Op de tweede plek in de landenranking staan Italië en Nederland. Beide landen wonnen tien keer de Ronde van Vlaanderen.

Zes renners zijn erin geslaagd om de Ronde van Vlaanderen drie keer te winnen. Zij zijn met z'n zessen de recordhouders qua aantal zeges in deze Vlaamse voorjaarskoers. Deze zes zijn de Belgen Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Musseeuw en Tom Boonen, de Italiaan Fiorenzo Magni en de Zwitser Fabian Cancellara.

Parcours Ronde van Vlaanderen 2019

In 2012 vond er een grote parcourswijziging plaats, waardoor de Ronde van Vlaanderen in de finale niet meer over de Muur van Geraardsbergen gaat en niet meer finisht in Ninove. Sindsdien ligt de finish in Oudenaarde. Ook in 2019 is dit het geval. Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2018 heeft in totaal een lengte van 267 kilometer. De start is om 10u30 in Antwerpen.

Deelnemers: startlijst met rugnummers Ronde van Vlaanderen 2019

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Ronde van Vlaanderen 2019? In totaal staan er 25 teams op deze startlijst. De 18 ploegen die in het seizoen 2019 een World Tour-licentie hebben, staan automatisch op de deelnemerslijst van de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast heeft de organisatie van de RVV zeven wildcards uitgedeeld. Hieronder vindt u een overzicht van de wildcard-teams op de deelnemerslijst. Zodra de complete startlijst met deelnemers bekend is, wordt hier een link geplaatst naar de deelnemerslijst.

Wildcards Ronde van Vlaanderen 2019

 • Cofidis (Fra)
 • Wanty-Gobert (Bel)
 • Corendon-Circus (Bel)
 • Direct Energie (Fra)
 • Roompot-Charles (Ned)
 • Sport Vlaanderen (Bel)
 • Vital Concept-B&B Hotels (Fra)

Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv bij Sporza

In Vlaanderen staat de tv-programmering van de Vlaamse publieke omroep (VRT Sporza) in het voorjaar altijd voor een groot deel in het teken van het wielrennen. Het hoogtepunt daarvan is vanzelfsprekend de grootste Vlaamse wielerwedstrijd: de Ronde van Vlaanderen. De periode waarin de Ronde van Vlaanderen en de Vlaamse voorbereidingswedstrijden op die topklassieker plaatsvinden, noemt men doorgaans de 'Vlaamse wielerweek'. In de praktijk duurt deze 'wielerweek' in 2019 ruim anderhalve week. Hiertoe behoren onder meer Dwars door Vlaanderen, de E3 Prijs Harelbeke, Gent-Wevelgem en Brugge-De Panne.

Ronde van Vlaanderen 2019 integraal live bij Sporza

De Ronde van Vlaanderen wordt in 2019 weer helemaal live op tv uitgezonden door Sporza (VRT). De live tv-uitzending begint 's ochtends zelfs al om 9u30, dus een uur voor de start. Er is dan een uitgebreide voorbeschouwing te zien, die wordt gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke. Om 10u30 klinkt het startschot. Vervolgens zijn de eerste uren van de koers live te zien op die Vlaamse zender één.

Rond 12u55 verhuist deze live tv-uitzending van de Ronde van Vlaanderen echter tijdelijk naar de Vlaamse zender Canvas (aangezien op de zender één dan het één uur journaal wordt uitgezonden). Omstreeks 13u30 mogen de wielerliefhebbers kiezen. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd verhuist dan namelijk weer terug naar de zender één. Op de zender Canvas zendt men daarentegen vanaf 13u30 de finale van de dameswedstrijd van de Ronde van Vlaanderen 2019 live uit.

Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv op Eurosport

Vlaamse wielerweek bij Eurosport

Eurosport noemt zichzelf 'The Home of Cycling' en ook deze omroep besteedt in het voorjaar van 2019 veel aandacht aan de Vlaamse voorjaarskoersen. Daarnaast focussen ze zich echter ook op de koersen buiten Vlaanderen. Zo zenden zij op hun hoofdnet (Eurosport 1) de Spaanse rittenkoers de Ronde van Catalonië live uit. Ze hebben ook de uitzendrechten van Vlaamse voorbereidingskoersen zoals Brugge-De Panne en de E3 Harelbeke, maar aangezien ze de voorkeur geven aan de Ronde van Catalonië, wordt deze Vlaamse semiklassiekers doorgaans niet op hun hoofdnet uitgezonden, maar op hun tweede net (Eurosport 2). Die zender zit bij de meeste tv-kijkers niet in het standaardpakket; men dient doorgaans een abonnement op een extra pakket te hebben om Eurosport 2 te kunnen bekijken.

Ronde van Vlaanderen op Eurosport

Het ultieme hoogtepunt van de Vlaamse wielerweek, de Ronde van Vlaanderen, wordt vanzelfsprekend door Eurosport wel op hun hoofdnet Eurosport 1 uitgezonden. Net als Sporza zendt ook Eurosport de Ronde van Vlaanderen integraal live op tv uit, van start tot en met finish. Hun live tv-uitzending van 'Vlaanderens Mooiste' begint om 10u15 op de zender Eurosport 1. Deze live tv-uitzending van de Ronde van Vlaanderen duurt tot circa 17u15.

NOS Studio Sport: Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv

Ook het Nederlandse NOS Studio Sport zendt de ultieme Vlaamse hoogmis van het wielerseizoen live op tv uit: de Ronde van Vlaanderen. In tegenstelling tot Sporza en Eurosport zendt NOS Studio Sport echter in de weken daaraan voorafgaand het overgrote merendeel van de Vlaamse voorbereidingskoersen niet live uit op tv (zoals Brugge-De Panne, Dwars door Vlaanderen, de E3 Harelbeke, enzovoort).

Live tv-uitzending Ronde van Vlaanderen 2019 bij de NOS

De live tv-uitzending van de Ronde van Vlaanderen is bij NOS Studio Sport een onderdeel van hun reguliere zondagmiddaguitzending. Die begint op 1 april om 13u10 op de zender Nederland 1 (NPO1). Naast deze wielerkoers heeft men in deze uitzending ook oog voor diverse andere sportevenementen. Vanaf circa 13u33 tot circa 17u15 focust men zich in deze uitzending volgens hun planning vooral op de Ronde van Vlaanderen.

Livestream Ronde van Vlaanderen 20189

Livestream Sporza

De Ronde van Vlaanderen 2018 is ook op het internet via een livestream te bekijken. Met zo'n livestream kan men naar Vlaanderens Mooiste kijken op een laptop, smartphone, tablet of andere computer. De meest complete livestream is de officiële stream van Sporza (VRT). Die livestream begint 's ochtends al om 9u30. Het nadeel is echter wel dat die officiële livestream van Sporza geo-restricted is. Dat houdt in dat men alleen in België naar de livestream van Sporza van deze Ronde van Vlaanderen mag kijken. De livestream bevindt zich op zondag 1 april 2018 op de website van Sporza in het Match Center. Naast de livestream van de herenwedstrijd, kan men ook via een aparte stream op die middag naar de finale van de dameswedstrijd kijken. De livestream van de Ronde van Vlaanderen voor dames begint om 13u30.

Livestream NOS

Ook bij NOS Studio Sport is de Ronde van Vlaanderen live online te volgen via een livestream. Net als de stream van Sporza is ook de livestream van de NOS 'geo-restricted'. In dit geval houdt dat in dat de livestream van de NOS voor de Ronde van Vlaanderen alleen in Nederland bekeken mag worden (in verband met uitzendrechtenkwesties). De livestream van Studio Sport bevindt zich op 1 april op de website van de NOS. Daarnaast is deze livestream ook te bereiken via de live-app van de NOS. De livestream van de Ronde van Vlaanderen begint bij de NOS 's ochtends om 10u15. Bij de NOS begint de livestream dus duidelijk veel eerder dan hun live tv-uitzending van de Ronde van Vlaanderen (die immers pas 's middags begint, als onderdeel van hun reguliere zondagmiddaguitzending op de tv-zender Nederland 1).

Livestream Eurosport Player

Net als Sporza en de NOS zendt ook Eurosport de Ronde van Vlaanderen 2019 online uit via een livestream. Deze stream heeft echter een ander nadeel: men dient een betaald abonnnement op de Eurosport Player te hebben, om deze livestream van de Ronde van Vlaanderen te kunnen gebruiken. De livestream van Eurosport is voor abonnees in zowel België als Nederland te bekijken. Via de livestream van Eurosport is de Ronde van Vlaanderen 2019 integraal van start tot finish te volgen. De livestream van de Eurosport Player begint om 10u15. Deze livestream duurt tot circa 17u20.

Voorgaande editie: uitslag Ronde van Vlaanderen 2018

 1. Niki Terpstra (Ned) QuickStep 6u21:25
 2. Mads Pedersen (Den) Trek Segafredo op 12 sec.
 3. Philippe Gilbert (Bel) QuickStep op 17 sec.
 4. Michael Valgren (Den) Astana op 20 sec.
 5. Greg Van Avermaet (Bel) BMC op 25 sec.
 6. Peter Sagan (Slw) Bora-Hansgrohe z.t.
 7. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo z.t.
 8. Tiesj Benoot (Bel) Lotto-Soudal z.t.
 9. Wout Van Aert (Bel) Veranda's Willems Crelan z.t.
 10. Zdenek Stybar (Tsj) QuickStep z.t.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuelta 2019 - live op tv en livestreamVuelta 2019 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2019 gaat van start op zaterdag 24 augustus. Dit is de 74e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
Brugge-De Panne 2019 (ex-3daagse), live op tv en livestreamBrugge-De Panne 2019 (ex-3daagse), live op tv en livestreamOp woensdag 27 maart 2019 wordt de wielerwedstrijd Brugge-De Panne verreden. Deze eendagswedstrijd voor heren elite (pro…
Giro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2019, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2019 van start in Bologna. Dit is de 102e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt…
WK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamBelgië speelt op maandag 2 juli tegen Japan in de achtste finale van het WK voetbal 2018. De match België-Japan wordt ge…
Brabantse Pijl 2019 - live op tv en livestreamBrabantse Pijl 2019 - live op tv en livestreamDe 59e editie van de Brabantse Pijl wordt verreden op woensdag 17 april 2019. Deze koers wordt georganiseerd door Flande…
Bronnen en referenties
 • http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20141124_01394037
 • http://www.rvv.nl
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/29687/ronde-van-vlaanderen-2015-telt-twee-hellingen-meer.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Vlaanderen
 • http://www.flandersclassics.be
 • http://www.sporza.be

Reageer op het artikel "Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!