InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestream

Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestream

Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestream Op zondag 7 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2019 verreden. Dit is de 103e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieker. De start van de Ronde van Vlaanderen 2019 is in Antwerpen. De finish is in Oudenaarde. De Ronde van Vlaanderen 2019 wordt live op tv uitgezonden door diverse omroepen. Ook kan men de Ronde van Vlaanderen 2019 online via een livestream bekijken.

Geschiedenis

De Ronde van Vlaanderen werd in zijn beginjaren georganiseerd door de Vlaamse krant 'de Sportwereld'. Het belangrijkste doel van deze wielerkoers was oorspronkelijk dan ook het promoten van die krant. 'De Sportwereld' volgde daarmee het voorbeeld van diverse buitenlandse sportkranten, die eveneens een grote wielerkoers waren gaan organiseren, ter promotie van de krant. Zo werd de Tour de France in 1903 bedacht door de Franse krant L'Auto en ontstond in 1909 de Giro d'Italia met als doel om de Italiaanse krant Gazetto dello Sport te promoten.

Erelijst

De eerste editie van de Ronde van Vlaanderen werd in 1913 gewonnen door Paul Deman. Van alle 102 edities die verreden zijn van deze wedstrijd, zijn er maar liefst 69 gewonnen door Belgische renners. Op de tweede plek in de landenranking staan Italië en Nederland. Beide landen wonnen tien keer de Ronde van Vlaanderen.

Zes renners zijn erin geslaagd om de Ronde van Vlaanderen drie keer te winnen. Zij zijn met z'n zessen de recordhouders qua aantal zeges in deze Vlaamse voorjaarskoers. Deze zes zijn de Belgen Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Musseeuw en Tom Boonen, de Italiaan Fiorenzo Magni en de Zwitser Fabian Cancellara.

Parcours Ronde van Vlaanderen 2019

In 2012 vond er een grote parcourswijziging plaats, waardoor de Ronde van Vlaanderen in de finale niet meer over de Muur van Geraardsbergen gaat en niet meer finisht in Ninove. Sindsdien ligt de finish in Oudenaarde. Ook in 2019 is dit het geval. Het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2019 heeft in totaal een lengte van 270,1 kilometer. De start is om 10u30 in Antwerpen.

Hoe ziet het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2019 eruit? Er zijn 17 heuvels opgenomen in de route van deze Ronde van Vlaanderen. Traditioneel zoekt men veel heuvels op waarop kasseiwegen liggen. Daarnaast zijn er ook nog enkele relatief 'vlakke' kasseiwegen opgenomen in het parcours. Hieronder vindt u een overzicht van alle heuvels en kasseistroken die opgenomen zijn in het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2019. Achter elke hindernis staat vermeld hoeveel kilometer de deelnemers na die heuvel of kasseistrook nog moeten rijden richting de finish. De laatste grote heuvel is de Paterberg op 13,5 kilometer van de finish. In het parcours voor de Ronde van Vlaanderen 2019 hebben nog wel enkele wijzigingen plaatsgevonden, vergeleken met het parcours dat de organisatie aan het begin van het wielerseizoen 2019 presenteerde. Hieronder vindt u het definitieve parcours van de Ronde van Vlaanderen 2019.

Hellingen en kasseistroken in de Ronde van Vlaanderen 2019:

 • Kasseienstrook Lippenhovestraat: nog 183,1 km tot de finish
 • Kasseienstrook Paddestraat: nog 88,4 km tot de finish
 • Helling nr. 1, Oude Kwaremont: nog 150,6 km
 • Helling 2, Kortekeer: 140,1
 • Helling 3, Ladeuze: 133,9
 • Helling 4, Wolvenberg: 130,2
 • Kasseien Holleweg: 130,2
 • Kasseien Haaghoek: 124,4
 • Helling 5, Leberg: 121,4
 • Helling 6, Berendries: 117,4
 • Helling 7, Tenbosse: 109,8
 • Helling 8, Muur van Geraardsbergen: 99,5
 • Helling 9, Kanarieberg: 71,9
 • Helling 10, Oude Kwaremont: 56
 • Helling 11, Paterberg: 52,6
 • Helling 12, Koppenberg: 45,9
 • Kasseien Mariaborrestraat: 41,9
 • Helling 13, Steenbeekdries: 40,5
 • Helling 14, Taaienberg: 38,1
 • Helling 15, Kruisberg (Hotond): 26,8
 • Helling 16, Oude Kwaremont: 16,9
 • Helling 17 (laatste heuvel), Paterberg: nog 13,5 km tot de finish

Deelnemers: teams Ronde van Vlaanderen 2019

Welke teams staan op de startlijst met rugnummers van de Ronde van Vlaanderen 2019? In totaal staan er 25 teams op deze startlijst. De 18 ploegen die in het seizoen 2019 een World Tour-licentie hebben, staan automatisch op de deelnemerslijst van de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast heeft de organisatie van de RVV zeven wildcards uitgedeeld. Hieronder vindt u een overzicht van de wildcard-teams die op de deelnemerslijst staan.

Wildcards Ronde van Vlaanderen 2019

 • Cofidis (Fra)
 • Wanty-Gobert (Bel)
 • Corendon-Circus (Bel)
 • Direct Energie (Fra)
 • Roompot-Charles (Ned)
 • Sport Vlaanderen (Bel)
 • Vital Concept-B&B Hotels (Fra)

Deelnemers: startlijst met rugnummers Ronde van Vlaanderen 2019

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Ronde van Vlaanderen? Tot de prominente coureurs op de deelnemerslijst behoren onder meer Peter Sagan, Greg van Avermaet, Niki Terpstra, Philippe Gilbert, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Zdenek Stybar, Bob Jungels, Sep Vanmarcke, Matteo Trentin, Alexander Kristoff en Oliver Naesen. Twee deelnemers van de startlijst waar velen met extra veel aandacht naar kijken zijn natuurlijk Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Beide coureurs focusten zich in de voorgaande jaren vooral op het veldrijden, maar tonen in het voorjaar van 2019 ook hun extreem grote talent als wegwielrenners.

Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv bij Sporza

In Vlaanderen staat de tv-programmering van de Vlaamse publieke omroep (VRT Sporza) in het voorjaar altijd voor een groot deel in het teken van het wielrennen. Het hoogtepunt daarvan is vanzelfsprekend de grootste Vlaamse wielerwedstrijd: de Ronde van Vlaanderen. De periode waarin de Ronde van Vlaanderen en de Vlaamse voorbereidingswedstrijden op die topklassieker plaatsvinden, noemt men doorgaans de 'Vlaamse wielerweek'. In de praktijk duurt deze 'wielerweek' in 2019 ruim anderhalve week. Hiertoe behoren onder meer Dwars door Vlaanderen, de E3 Prijs Harelbeke, Gent-Wevelgem en Brugge-De Panne. Al deze koersen worden door Sporza live uitgezonden op tv en via hun livestream.

Ronde van Vlaanderen 2019 integraal live bij Sporza

De Ronde van Vlaanderen wordt in 2019 weer helemaal live op tv uitgezonden door Sporza (VRT). De live tv-uitzending begint 's ochtends zelfs al om 9u30, dus een uur voor de start. Er is dan een uitgebreide voorbeschouwing te zien, die wordt gepresenteerd door Karl Vannieuwkerke. Om 10u30 klinkt het startschot. Vervolgens zijn de eerste uren van de koers live te zien op die Vlaamse zender één. De commentator bij deze live tv-uitzending is Michel Wuyts, zijn co-commentator is José de Cauwer.

Rond 12u55 verhuist de live tv-uitzending van de Ronde van Vlaanderen tijdelijk naar de Vlaamse zender Canvas (aangezien op de zender één dan het één uur journaal wordt uitgezonden). Omstreeks 13u30 mogen de wielerliefhebbers kiezen. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd verhuist dan namelijk weer terug naar de zender één. Op de zender Canvas zendt men daarentegen vanaf 13u30 de finale van de dameswedstrijd van de Ronde van Vlaanderen 2019 live uit.

Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv op Eurosport

Vlaamse wielerweek bij Eurosport

Eurosport noemt zichzelf 'The Home of Cycling' en ook deze omroep besteedt in het voorjaar van 2019 veel aandacht aan de Vlaamse voorjaarskoersen. Daarnaast focussen ze zich echter ook op de koersen buiten Vlaanderen. Zo zenden zij op hun hoofdnet (Eurosport 1) de Spaanse rittenkoers de Ronde van Catalonië live uit. Ze hebben ook de uitzendrechten van Vlaamse voorbereidingskoersen zoals Brugge-De Panne en de E3 Harelbeke, maar aangezien ze de voorkeur geven aan de Ronde van Catalonië, wordt deze Vlaamse semiklassiekers doorgaans niet op hun hoofdnet uitgezonden, maar op hun tweede net (Eurosport 2). Die zender zit bij de meeste tv-kijkers niet in het standaardpakket; men dient doorgaans een abonnement op een extra pakket te hebben om Eurosport 2 te kunnen bekijken.

Ronde van Vlaanderen op Eurosport

Het ultieme hoogtepunt van de Vlaamse wielerweek, de Ronde van Vlaanderen, wordt vanzelfsprekend door Eurosport wel op hun hoofdnet Eurosport 1 uitgezonden. Net als Sporza zendt ook Eurosport de Ronde van Vlaanderen integraal live op tv uit, van start tot en met finish. Hun live tv-uitzending van 'Vlaanderens Mooiste' begint om 10u15 op de zender Eurosport 1. Deze live tv-uitzending van de Ronde van Vlaanderen duurt tot circa 17u15.

NOS Studio Sport: Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv

Ook het Nederlandse NOS Studio Sport zendt de ultieme Vlaamse hoogmis van het wielerseizoen live op tv uit: de Ronde van Vlaanderen. In tegenstelling tot Sporza en Eurosport zendt NOS Studio Sport echter in de weken daaraan voorafgaand het overgrote merendeel van de Vlaamse voorbereidingskoersen niet live uit op tv (zoals Brugge-De Panne, Dwars door Vlaanderen, de E3 Harelbeke, enzovoort).

Live tv-uitzending Ronde van Vlaanderen 2019 bij de NOS

De live tv-uitzending van de Ronde van Vlaanderen vindt bij NOS Studio Sport plaats op Nederland 1 (NPO1). Op de ochtend van zondag 7 april zendt NOS Studio Sport eerst de Marathon van Rotterdam live op tv uit. Als de uitzending van die hardloopwedstrijd is afgelopen, vanaf circa 12u40, zendt men live op tv de Ronde van Vlaanderen uit. In tegenstelling tot Sporza en Eurosport zendt de NOS dus niet de gehele koers integraal live op tv uit.

Wielrennen live op tv

In het voorjaar staan er altijd buitengewoon veel prachtige wielerkoersen op de kalender. Welke wielerwedstrijden kan men live op tv (en online via een livestream) kijken in de week na de Ronde van Vlaanderen? Van 8 tot en met 13 april kan men live op tv en online via een livestream kijken naar de Ronde van het Baskenland (Vuelta Ciclista al Pais Vasco). Op 10 april kan men live kijken naar de Scheldeprijs Schoten. Op 14 april wordt de 'Hel van het Noorden' door diverse omroepen live uitgezonden op tv en online via de livestream: Parijs-Roubaix.

Livestream Ronde van Vlaanderen 2019

Livestream Sporza

De Ronde van Vlaanderen 2019 is ook op het internet via een livestream van Sporza (VRT) te bekijken. De livestream van Sporza begint 's ochtends al om 9u30. Dit is een gratis livestream. Met zo'n livestream kan men naar Vlaanderens Mooiste kijken op een laptop, smartphone, tablet of andere computer. Het nadeel is echter wel dat die officiële livestream van de Vlaamse publieke omroep Sporza geo-restricted is. Dat houdt in dat men alleen in België naar de livestream van Sporza van deze Ronde van Vlaanderen mag kijken. De livestream bevindt zich op zondag 7 april op de website van Sporza. Men vindt deze livestream van de Ronde van Vlaanderen op die zondag onder meer via het menu 'Nu Live'. Eveneens vindt men die gratis livestream van de Ronde van Vlaanderen 2019 op die wedstrijddag in de rubriek 'wielrennen'. Tijdens de koers vindt men op de voorpagina van de website eveneens een link naar de livestream van deze prachtige klassieker. Naast de gratis livestream van de herenwedstrijd, kan men ook gratis via een aparte stream op die middag naar de finale van de dameswedstrijd kijken. De gratis livestream van de Ronde van Vlaanderen voor dames begint om 13u30.

Livestream Eurosport

Net als Sporza zendt ook Eurosport de Ronde van Vlaanderen 2019 online uit via een livestream. Die livestream van de Ronde van Vlaanderen kan men op zondag 7 april 2019 vinden op de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport is in zowel België als Nederland te bekijken. Via de livestream van Eurosport is de Ronde van Vlaanderen 2019 integraal van start tot finish te volgen. Deze stream heeft echter een ander nadeel: men dient een betaald abonnnement op de Eurosport Player te hebben, om deze livestream van de Ronde van Vlaanderen te kunnen gebruiken. De livestream van de herenwedstrijd op de Eurosport Player begint om 10u15. Deze livestream duurt in principe tot circa 17u20. (Doch als de wedstrijd vanwege het koersverloop uitloopt, duurt deze livestream van de Ronde van Vlaanderen 2019 vanzelfsprekend wat langer.) Naast de stream voor de herenwedstrijd heeft Eurosport vanaf 13u20 ook een livestream van de Ronde van Vlaanderen 2019 voor dames. Op de Eurosport Player kan men als abonnee achteraf overigens ook de stream van de heren- en dameswedstrijd van 'Vlaanderens Mooiste' integraal terugkijken.

Livestream NOS

Ook bij NOS Studio Sport is de Ronde van Vlaanderen live online te volgen via een livestream. Net als de stream van Sporza is ook de livestream van de NOS 'geo-restricted'. In dit geval houdt dat in dat de livestream van de NOS voor de Ronde van Vlaanderen alleen in Nederland bekeken mag worden (in verband met uitzendrechtenkwesties). Net als de stream van Sporza is ook dit een geheel gratis livestream. De livestream van Studio Sport bevindt zich op 7 april op de website van de NOS. Daarnaast is deze gratis livestream ook te bereiken via de live-app van de NOS. In 2018 begon de livestream van de NOS al om 10u15. In 2019 zenden ze de koers echter niet meer integraal uit via hun gratis livestream; de openingsuren van de koers zijn niet meer live op hun stream te zien. De livestream van de herenwedstrijd begint bij hen in 2019 om 12u40. Daarnaast is er vanaf 13u25 een livestream bij hen te zien van de dameswedstrijd.

Livestream NLziet

Het is ook mogelijk om de Ronde van Vlaanderen in Nederland live te bekijken via een livestream op de NLziet-app. Men dient wel een abonnement op die streamingdienst te hebben, om die livestream van 'Vlaanderens Mooiste' te kunnen bekijken. Op die app kan men echter alleen maar de live-uitzending van NOS Studio Sport per livestream bekijken. Andere omroepen die deze Vlaamse kasseienklassieker uitzenden (zoals Sporza en Eurosport) zijn niet per livestream op die Nederlandse app te zien. De zenders die men wel op die app per livestream kan bekijken behoren tot NPO Start, RTL XL en Kijk (Talpa/SBS Broadcasting). Het is eveneens mogelijk om de Ronde van Vlaanderen 2019 op een livestream te bekijken bij NPO Start.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om de Ronde van Vlaanderen 2019 per livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Het is mogelijk bij die dienst om een groot aantal tv-zenders online per livestream te bekijken. Zo kan men op die app dus ook kiezen of men via de livestream naar de uitzending van Sporza, Eurosport of de NOS kijkt van deze Vlaamse topklassieker. Deze livestream-dienst is een app van VodafoneZiggo. Klanten die digitale tv bij Ziggo hebben, kunnen deze app gebruiken om via een livestream online tv te kijken, doch ook om achteraf een tv-uitzending via een stream terug te kijken. Elke livestream (en dus ook de stream van de uitzending van deze Vlaamse klassieker) is op die app te bekijken in de hele EU. Daarbij dient echter te worden aangetekend dat elke livestream die men via deze applicatie kan bekijken, in de meeste landen buiten de EU 'geo-blocked' is.

Livestream Ronde van Vlaanderen bij FloBikes: USA en Canada

Het Noord-Amerikaanse FloBikes zendt de Ronde van Vlaanderen 2019 ook online uit via een livestream. Deze livestream van 'Vlaanderens Mooiste' is echter alleen in de Verenigde Staten en Canada te bekijken. Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream in Noord-Amerika te mogen bekijken. Zij zenden zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd uit via hun livestream. Het commentaar op hun livestream is in handen van Rob Hatch en Rob Hayles. FloBikes is een onderdeel van FloSports, een organisatie die heel veel sportevenementen per livestream uitzendt. FloBikes heeft bij Europese wielerliefhebbers enige populariteit verkregen vanwege de vele veldritten die zij per livestream uitzenden. Bij veel grote wegwedstrijden uit de World Tour geldt echter dat de livestream van FloBikes 'geo-blocked' is voor kijkers van buiten Noord-Amerika. Dat geldt dus ook voor hun livestream van de Ronde van Vlaanderen 2019.

Uitslag Ronde van Vlaanderen 2019

 1. Alberto Bettiol (Ita) Education First EF
 2. Kasper Asgreen (Den) Deceuninck - QuickStep
 3. Alexander Kristoff (Noo) U.A.E. - Team Emirates
 4. Mathieu van der Poel (Ned) Corendon Circus
 5. Nils Politt (Dui) Katusha Alpecin
 6. Michael Matthews (Aus) Sunweb
 7. Oliver Naesen (Bel) AG2R
 8. Alejandro Valverde (Spa) Team Movistar
 9. Tiesj Benoot (Bel) Lotto - Soudal
 10. Greg Van Avermaet (Bel) Team CCC

Voorgaande editie: uitslag Ronde van Vlaanderen 2018

 1. Niki Terpstra (Ned) QuickStep 6u21:25
 2. Mads Pedersen (Den) Trek Segafredo op 12 sec.
 3. Philippe Gilbert (Bel) QuickStep op 17 sec.
 4. Michael Valgren (Den) Astana op 20 sec.
 5. Greg Van Avermaet (Bel) BMC op 25 sec.
 6. Peter Sagan (Slw) Bora-Hansgrohe z.t.
 7. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo z.t.
 8. Tiesj Benoot (Bel) Lotto-Soudal z.t.
 9. Wout Van Aert (Bel) Veranda's Willems Crelan z.t.
 10. Zdenek Stybar (Tsj) QuickStep z.t.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 12 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2019 georganiseerd. Het is de 113e editie van deze Italiaanse klass…
Koolskamp Koers 2019, live op tv en livestreamKoolskamp Koers 2019, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 september 2019 wordt de 104e editie verreden van de wielerwedstrijd 'Koolskamp Koers - het Kampioenschap v…
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
Bronnen en referenties
 • http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20141124_01394037
 • http://www.rvv.nl
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/29687/ronde-van-vlaanderen-2015-telt-twee-hellingen-meer.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Vlaanderen
 • http://www.flandersclassics.be
 • http://www.sporza.be

Reageer op het artikel "Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!