InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Kasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestream

Kasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestream

Kasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 26 januari 2019 Kasteelcross Zonnebeke verreden. Deze cyclocross vindt plaats in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De Kasteelcross Zonnebeke 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze veldrit online te volgen via een livestream. Hoe ziet het programma van de Kasteelcross 2019 eruit? Waar bevindt zich het parcours van deze veldrit? Welke veldrijders hebben in het verleden deze cross gewonnen?

Erelijst Cyclocross Zonnebeke

De Kasteelcross in Zonnebeke wordt verreden sinds 1987. De eerste twee edities werden gewonnen door Johan Ghyllebert. Paul Herygers is de recordhouder qua aantal zeges in de Kasteelcross: hij zegevierde vijf keer in Zonnebeke. Sven Vanthourenhout won vier keer de cyclocross van Zonnebeke. Zijn vriend en ploegmaat Sven Nys won drie keer de Kasteelcross. In 2009 was de verrassende winnaar van deze veldrit Jan Denuwelaere, die toen (als ex-motorcrosser) pas aan zijn eerste echte seizoen als veldrijder bezig was. Rob Peeters zegevierde zowel in 2011 als in 2012 in Zonnebeke. Tom Meeusen won de veldrit van Zonnebeke in 2013. In 2015 zegevierde Wout van Aert in de Kasteelcross Zonnebeke. In 2017 en 2018 zegevierde Wietse Bosmans in deze cross.

Hoewel er in de loop der jaren regelmatig grote internationale toppers in Zonnebeke aan de start hebben gestaan (zoals de Tsjechische wereldkampioenen Zdenek Stybar en Radomir Simunek sr.), is de Kasteelcross slechts twee keer door een niet-Belg gewonnen. De enige buitenlandse overwinningen werden gehaald door twee Nederlanders: in het jaar 2000 won Richard Groenendaal en in 2016 won Mathieu van der Poel.

Locatie: parcours Kasteelcross

Deze wedstrijd dankt zijn naam aan het feit dat het parcours zich voor een belangrijk deel bevindt in de kasteeltuin van Kasteel Zonnebeke. Het parcours gaat ook langs het Memorial Museum Passchendaele. De start en de finish van de veldrit zijn aan de Berten Pilstraat. Bij het parcours zal ook een groot scherm aanwezig zijn, waarop de toeschouwers de live-uitzending van de wedstrijd kunnen zien.

Zonnebeke

De gemeente Zonnebeke heeft ruim 12.000 inwoners. Zonnebeke ligt in West-Vlaanderen, nabij Ieper. In de Eerste Wereldoorlog heeft Zonnebeke verschrikkelijk veel geleden door de gevechten die er plaatsvonden. In deze gemeente bevinden zich ter herinnering aan die oorlog veel herdenkingsmonumenten, militaire begraafplaatsen en ook het Memorial Museum Passchendaele 1917. In Passendale (een deelgemeente van Zonnebeke) bevindt zich de Britse militaire begraafplaats Tyne Cot Cemetry, waar bijna 12.000 doden begraven zijn. Het is een buitengewoon indrukwekkende ervaring om deze begraafplaats te bezoeken.

Programma Veldrit Zonnebeke 2019 - zaterdag 26 januari

 • 11u00: Nieuwelingen
 • 12u00: Junioren
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Tickets Cyclocross Zonnebeke

Op de dag van de wedstrijd kosten de toegangskaarten aan de kassa bij het parcours 12 euro. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang bij deze veldrit gratis. Wie lid is van de Belgische wielerbond (KBWB) hoeft voor zijn of haar kaartje bij die kassa maar elf euro te betalen. In de voorverkoop kosten de kaarten voor deze veldrit tien euro. De voorverkoop is op diverse locaties in Zonnebeke, waaronder Café de Volksbond, Café d'Oude Timmerie en Kaffee en Feestzaal Spoorlijn 64, maar onder meer ook in Café de Geite in Beselare en Café Hoge Voute in Zillebeke.

Deelnemers: startlijst Kasteelcross Zonnebeke 2019

Welke deelnemers staan op de startlijst van de Kasteelcross van Zonneke 2019? Daarover is nog weinig definitief bekend. In ieder geval heeft Wout van Aert reeds aangegeven dat hij niet van start gaat in deze cross. Hij focust zich in dat weekend volledig op de GP Adrie van der Poel. Hij is in die periode ook in volle voorbereiding op zowel het WK veldrijden als wegseizoen, vandaar dat hij in deze periode geen erg druk veldritprogramma heeft. Zodra er meer nieuws bekend is over de deelnemerslijst van de Kasteelcross Zonnebeke 2019, dan wordt die informatie hier gemeld.

UCI Wereldranglijst Veldrijden

De Kasteelcross in Zonnebeke is een veldrit die op de internationale kalender van de UCI staat. De cross is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Dit houdt in dat de eerste tien crossers in de uitslag van deze veldrit punten krijgen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De nummer één in de uitslag krijgt veertig punten. Nummer tien krijgt één punt.

Live op tv - Kasteelcross op Telenet Play Sports

De Kasteelcross Zonnebeke 2019 wordt op zaterdag 26 januari live op tv uitgezonden. De uitzendrechten van deze wedstrijd zijn in handen van Telenet. De uitzending vindt plaats op een zender van Telenet Play Sports. Deze zenders zijn alleen te ontvangen door abonnees van Play Sports. De live tv-uitzending vindt plaats op de zender Play Sports 1. De live-uitzending begint om 13u35 met de wedstrijd van de dames. Vervolgens begint op die zender om circa 14u45 de voorbeschouwing op de wedstrijd van de heren elite, waarvan de start om 15u00 is.

Er ging overigens het gerucht dat deze Kasteelcross Zonnebeke mogelijk ook in Nederland live op tv zou worden uitgezonden. Dat klopt echter niet. Ziggo Sport Totaal heeft duidelijk wel veel interesse om haar veldritaanbod op tv uit te breiden. Zij zenden onder meer alle veldritten van de Superprestige Veldrijden live uit (tv en livestream) en ook diverse crossen van de DVV Trofee. Uiteindelijk is echter gebleken dat de veldrit van Zonnebeke in 2019 toch niet in Nederland door Ziggo Sport of een andere zender live op tv wordt uitgezonden.

Samenvatting Kasteelcross op Sporza

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de Kasteelcross Zonnebeke 2019 niet live op tv uit (en anders dan veel andere crossen zenden ze deze Kasteelcross ook niet op hun website uit via een geo-restricted gratis livestream), maar zij zenden wel een uitgebreide samenvatting van deze veldrit uit. Deze uitzending van Sporza begint op zaterdag 26 januari om circa 17u30 op de Vlaamse zender één.

Veldrijden live

Wat is de eerstvolgende cyclocross die na de Kasteelcross Zonnebeke live op tv of online per livestream kan worden bekeken? Op zondag 27 januari wordt de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide verreden, wat de slotwedstrijd is van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. In het daaropvolgende weekend staat in de Deense plaats Bogense het absolute hoogtepunt van het veldritseizoen op het programma: het WK veldrijden 2019 (2 en 3 maart). De eerste cross die na het WK live op tv en per livestream wordt uitgezonden is de Parkcross Maldegem (woensdag 6 maart).

Livestream Kasteelcross Zonnebeke 2019

Livestream Telenet

De Kasteelcross Zonnebeke is ook live online te volgen via een livestream. Er wordt een livestream door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld van deze West-Vlaamse veldrit. Met zo'n livestream kan men de Kasteelcross 2019 dus live op het internet via een smartphone of computer bekijken. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van Play Sports.

De officiële livestream van de Kasteelcross Zonnebeke 2019 is te vinden op de website van Play Sports. Is dit een gratis livestream voor de Kasteelcross? Men dient om deze livestream van de Kasteelcross te kunnen bekijken een betaald abonnement en een account bij Telenet Play Sports te hebben, dus neen, deze livestream is niet gratis. Bij die abonnementen kan men kiezen voor een tv-abonnement, of een Play Sports Go-abonnement. Met zo'n Go-abonnement van Play Sports gaat het puur om een online abonnement om per livestream naar deze zenders te kijken. Is het bij de livestreams van Telenet Play Sports mogelijk om hem via PPV (Pay Per View) te verkrijgen, zoals bij diverse ander livestream-diensten mogelijk is? Neen, het is niet mogelijk om zo'n livestream via PPV te kopen. Wel zijn er gedurende het winterseizoen 2018-2019 enkel interessante opties bijgekomen voor mensen die geen vast abonnement bij Telenet Play Sports willen hebben en toch iets per livestream bij hen willen bekijken. Men biedt namelijk onder meer een dagpas of een weekendpas te koop aan, waarmee men respectievelijk één dag of één weekend lang naar elke stream van Play Sports kan kijken, waaronder dus ook de livestream van de veldrit van Zonnebeke op de middag van zaterdag 26 januari 2019.

Livestream Flobikes? Livestream Ziggo? Neen, niet in 2019

Zijn er nog alternatieven buiten Play Sports om deze Vlaamse cross via een officiële livestream te bekijken? Neen, de enige officiële livestream van de Kasteelcross van Zonnebeke 2019 is die van Telenet Play Sports.

Ondanks eerdere geruchten is de Kasteelcross Zonnebeke in Nederland niet live bij Ziggo Sport op tv te zien en ook is er bij die omroep dus niet online een livestream van de veldrit van Zonnebeke te vinden. Ook is het niet mogelijk om de live-uitzending van deze cross in Nederland op de reguliere Ziggo Go-app per livestream te bekijken. De zenders van Telenet Play Sports zitten immers niet in de Nederlandse tv-pakketten van Ziggo en als logisch gevolg daarvan kan men die kanalen dus ook niet via de livestream van Ziggo Go ontvangen.

Opvallend genoeg is er ook niet een livestream van FloBikes beschikbaar bij deze cross. Bij bijna alle Belgische profcrossen is er in de winter van 2018-2019 een livestream voor abonnees van die dienst geproduceerd (al is die stream wel vaak geo-restricted). FloBikes is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat gespecialiseerd is in het uitzenden van sportevenementen via een livestream.

Voorgaande editie: uitslag Veldrit Zonnebeke 2018

 1. Wietse Bosmans (Bel)
 2. Diether Sweeck (Bel)
 3. Klaas Vantornout (Bel)
 4. Rob Peeters (Bel)
 5. Nicolas Cleppe (Bel)
 6. Gianni Vermeersch (Bel)
 7. Joeri Adams (Bel)
 8. Stijn Caluwé (Bel)
 9. Lander Loockx (Bel)
 10. Marcel Meisen (Dui)

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Grote Kasteelcross Zonnebeke 2012Op zaterdag 21 januari 2012 wordt in Zonnebeke (België) de Grote Kasteelcross verreden. Het is de 28e editie van deze ve…
Veldrit: Kasteelcross Zonnebeke 2014 - programma, deelnemersOp zaterdag 18 januari 2014 wordt in de Vlaamse plaats Zonnebeke de 30e editie van de Grote Kasteelcross verreden. Welke…
Veldrit Zonnebeke Kasteelcross 2013Op zaterdag 19 januari 2013 wordt in Zonnebeke de 29e editie van de Kasteelcross verreden. Dit is een internationale vel…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 14 januari 2019 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…
Veldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamVeldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 16 februari 2019 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstr…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tyne_Cot_Cemetery
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=2400
 • http://www.kasteelcross.be/technische%20info.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteelcross

Reageer op het artikel "Kasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!