InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Kasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestream

Kasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestream

Kasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 26 januari 2019 wordt de Kasteelcross Zonnebeke verreden. Deze cyclocross vindt plaats in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De Kasteelcross Zonnebeke 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze veldrit online te volgen via een livestream. Hoe ziet het programma van de Kasteelcross 2019 eruit? Waar bevindt zich het parcours van deze veldrit? Welke interessante deelnemers staan in 2019 op de startlijst van deze veldrit van Zonnebeke? Welke veldrijders hebben in het verleden deze cross gewonnen?

Erelijst Cyclocross Zonnebeke

De Kasteelcross in Zonnebeke wordt verreden sinds 1987. De eerste twee edities werden gewonnen door Johan Ghyllebert. Paul Herygers is de recordhouder qua aantal zeges in de Kasteelcross: hij zegevierde vijf keer in Zonnebeke. Sven Vanthourenhout won vier keer de cyclocross van Zonnebeke. Zijn vriend en ploegmaat Sven Nys won drie keer de Kasteelcross. In 2009 was de verrassende winnaar van deze veldrit Jan Denuwelaere, die toen (als ex-motorcrosser) pas aan zijn eerste echte seizoen als veldrijder bezig was. Rob Peeters zegevierde zowel in 2011 als in 2012 in Zonnebeke. Tom Meeusen won de veldrit van Zonnebeke in 2013. In 2015 zegevierde Wout van Aert in de Kasteelcross Zonnebeke. In 2017 en 2018 zegevierde Wietse Bosmans in deze cross.

Hoewel er in de loop der jaren regelmatig grote internationale toppers in Zonnebeke aan de start hebben gestaan (zoals de Tsjechische wereldkampioenen Zdenek Stybar en Radomir Simunek sr.), is de Kasteelcross slechts twee keer door een niet-Belg gewonnen. De enige buitenlandse overwinningen werden gehaald door twee Nederlanders: in het jaar 2000 won Richard Groenendaal en in 2016 won Mathieu van der Poel.

Locatie: parcours Kasteelcross

Deze wedstrijd dankt zijn naam aan het feit dat het parcours zich voor een belangrijk deel bevindt in de kasteeltuin van Kasteel Zonnebeke. Het parcours gaat ook langs het Memorial Museum Passchendaele. De start en de finish van de veldrit zijn aan de Berten Pilstraat. Bij het parcours zijn ook grote LED-schermen aanwezig. Daarop kunnen de toeschouwers ter plekke de live-uitzending van de wedstrijd zien, die ondertussen ook op tv en online via een livestream wordt uitgezonden.

Zonnebeke

De gemeente Zonnebeke heeft ruim 12.000 inwoners. Zonnebeke ligt in West-Vlaanderen, nabij Ieper. In de Eerste Wereldoorlog heeft Zonnebeke verschrikkelijk veel geleden door de gevechten die er plaatsvonden. In deze gemeente bevinden zich ter herinnering aan die oorlog veel herdenkingsmonumenten, militaire begraafplaatsen en ook het Memorial Museum Passchendaele 1917. In Passendale (een deelgemeente van Zonnebeke) bevindt zich de Britse militaire begraafplaats Tyne Cot Cemetry, waar bijna 12.000 doden begraven zijn. Het is een buitengewoon indrukwekkende ervaring om deze begraafplaats te bezoeken.

Programma Veldrit Zonnebeke 2019 - zaterdag 26 januari

 • 11u00: Nieuwelingen
 • 12u00: Junioren
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Tickets Cyclocross Zonnebeke

Op de dag van de wedstrijd (26 januari 2019) kosten de toegangskaarten aan de kassa bij het parcours 12 euro. Voor kinderen tot en met 12 jaar is de toegang bij deze veldrit gratis. Wie lid is van de Belgische wielerbond (KBWB) hoeft voor zijn of haar kaartje bij die kassa maar elf euro te betalen. In de voorverkoop kosten de kaarten voor deze veldrit tien euro. De voorverkoop is op diverse locaties in Zonnebeke, waaronder Café de Volksbond, Café d'Oude Timmerie en Kaffee en Feestzaal Spoorlijn 64, maar onder meer ook in Café de Geite in Beselare en Café Hoge Voute in Zillebeke.

Deelnemers: startlijst Kasteelcross Zonnebeke 2019

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

Welke interessante deelnemers zijn er te bewonderen, wanneer men deze wedstrijd in Zonnebeke bezoekt, of wanneer men deze cross live op tv of online via een livestream bekijkt? Een opvallende naam op de startlijst van de herenwedstrijd in Zonnebeke is Lars Boom. Deze Nederlandse ex-wereldkampioen veldrijden rijdt in de winter van 2018-2019 slechts enkele veldritten en één daarvan is de Kasteelcross Zonnebeke. Andere interessante namen op de deelnemerslijst van de herencross in Zonnebeke zijn onder meer Michael Vanthourenhout, Tom Pidcock, Kevin Pauwels, Michael Boros, Kevin Pauwels, Jens Adams, Wietse Bosmans, Vincent Baestaens, Dieter Vanthourenhout, Diether Sweeck en Kenneth van Compernolle.

Diverse wereldtoppers zoals Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Toon Aerts ontbreken op de startlijst, omdat zij zich in dat weekend volledig focussen op de GP Adrie van der Poel (wereldbeker), die op zondag 27 januari in Hoogerheide plaatsvindt. Ook diverse Nederlandse subtoppers ontbreken op de deelnemerslijst de Kasteelcross van Zonnebeke in 2019, mede omdat die op zaterdag 26 januari de Cyclocross Rucphen in Nederland rijden.

Deelnemers Kasteelcross Zonnebeke 2019: startlijst heren elite (wedstrijd op 26 januari)
Michael Vanthourenhout
Jens Adams
Tom Pidcock
Kevin Pauwels
Tim Merlier
Michael Boros
Wietse Bosmans
Vincent Baestaens
Nicolas Cleppe
Diether Sweeck
Dieter Vanthourenhout
Dario Tielen
Braam Merlier
Yannick Peeters
Kenneth van Compernolle
Niels Koyen
Jens Gys
Gert Smets
Maxim Dewulf
Thyler Cloutier
Niels Derveaux
Berne Vankeirsbilck
Len Dejonghe
Thomas Verheyen
Lars Boom
Wouter Goosen
Yentl Bekaert
Hendrik Sweeck
Felipe Orts
Edwin De Wit
Kerry L. Werner
Thibaut De Smet
Arno Debeir
Jenko Bonne
Robin Alderweireld
Mathieu Willemyns
Pieter Meelberghs
Nick van de Kerckhove
Ingmar Uytdewilligen
Ruben Vandevelde
Ward Deschepper
Nick Peers
Francois Chastagner
Guillian Demeyer
Arno Van den Broeck
Mathias Declerck

Deelnemers: startlijst dames elite

Wie staan op zaterdag 26 januari 2019 op de startlijst van de damescross in Zonnebeke? Deze veldrit heeft bij de vrouwen een interessante deelnemerslijst. Op de startlijst met rugnummers van deze veldrit staan bij de dames prominente deelnemers zoals Loes Sels, Denise Betsema, Katerina Nash, Ellen van Loy, Pavla Havlikova en Christine Majerus. Op de oorspronkelijke deelnemerslijst stond ook Kim van de Steene, doch zij heeft af moeten zeggen.

UCI Wereldranglijst Veldrijden

De Kasteelcross in Zonnebeke is een veldrit die op de internationale kalender van de UCI staat. De cross is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Dit houdt in dat de eerste tien crossers in de uitslag van deze veldrit punten krijgen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De nummer één in de uitslag krijgt veertig punten. Nummer tien krijgt één punt.

Live op tv - Kasteelcross op Telenet Play Sports

De Kasteelcross Zonnebeke 2019 wordt op zaterdag 26 januari live op tv uitgezonden. De uitzendrechten van deze wedstrijd zijn in handen van Telenet. De uitzending vindt plaats op een zender van Telenet Play Sports. Deze zenders zijn alleen te ontvangen door abonnees van Play Sports. De live tv-uitzending vindt plaats op de zender Play Sports 1. De live-uitzending begint om 13u35 met de wedstrijd van de dames. Vervolgens begint op die zender om circa 14u45 de voorbeschouwing op de wedstrijd van de heren elite, waarvan de start om 15u00 is. De live-uitzending duurt tot circa 16u15.

Er ging overigens het gerucht dat deze Kasteelcross Zonnebeke mogelijk ook in Nederland live op tv zou worden uitgezonden. Dat klopt echter niet. Ziggo Sport Totaal heeft duidelijk wel veel interesse om haar veldritaanbod op tv uit te breiden. Zij zenden onder meer alle veldritten van de Superprestige Veldrijden live uit (tv en livestream). Daarnaast zenden zij ook diverse crossen van de DVV Trofee en verschillende 'losse crossen' (niet-klassementscrossen) live uit. Uiteindelijk is echter gebleken dat de veldrit van Zonnebeke in 2019 toch niet in Nederland door Ziggo Sport of een andere zender live op tv wordt uitgezonden.

Samenvatting Kasteelcross op Sporza

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de Kasteelcross Zonnebeke 2019 niet live op tv uit (en anders dan veel andere crossen zenden ze deze Kasteelcross ook niet op hun website uit via een geo-restricted gratis livestream). Sporza zendt echter wel een uitgebreide samenvatting van deze veldrit uit op tv. Deze uitzending van Sporza begint op zaterdag 26 januari om circa 17u40 op de Vlaamse zender één.

Veldrijden live

Wat is de eerstvolgende cyclocross die na de Kasteelcross Zonnebeke live op tv of online per livestream kan worden bekeken? Op zondag 27 januari wordt de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide verreden, wat de slotwedstrijd is van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. In het daaropvolgende weekend staat in de Deense plaats Bogense het absolute hoogtepunt van het veldritseizoen op het programma: het WK veldrijden 2019 (2 en 3 maart), dat vanzelfsprekend ook live te zien is op tv en online via een stream. De eerste cross die na het WK live op tv en per livestream wordt uitgezonden is de Parkcross Maldegem (woensdag 6 maart).

Livestream Kasteelcross Zonnebeke 2019

Livestream Telenet

De Kasteelcross Zonnebeke is ook live online te volgen via een livestream. Er wordt een livestream door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld van deze West-Vlaamse veldrit. Met zo'n livestream kan men de Kasteelcross 2019 dus live op het internet via een smartphone of computer bekijken. De livestream begint op de middag van 26 januari 2019 tegelijkertijd met de live tv-uitzending van Play Sports. Dit houdt dus in dat deze livestream van de veldrit van Zonnebeke beschikbaar is vanaf circa 13u35. Vanaf 15u00 kan men op die livestream naar de herenwedstrijd van de Kasteelcross Zonnebeke kijken.

De officiële livestream van de Kasteelcross Zonnebeke 2019 is op de middag van zaterdag 26 januari te vinden op de website van Play Sports. Is dit een gratis livestream voor de Kasteelcross? Men dient om deze livestream van de Kasteelcross Zonnebeke 2019 te kunnen bekijken een betaald abonnement en een account bij Telenet Play Sports te hebben, dus neen, deze livestream is niet gratis. Bij die abonnementen kan men kiezen voor een tv-abonnement, of een Play Sports Go-abonnement. Met zo'n Go-abonnement van Play Sports gaat het puur om een online abonnement om per livestream naar deze zenders te kijken. Is het bij de livestreams van Telenet Play Sports mogelijk om hem via PPV (Pay Per View) te verkrijgen, zoals bij diverse ander livestream-diensten mogelijk is? Neen, het is niet mogelijk om zo'n livestream via PPV te kopen. Wel zijn er gedurende het winterseizoen 2018-2019 enkel interessante opties bijgekomen voor mensen die geen vast abonnement bij Telenet Play Sports willen hebben en toch iets per livestream bij hen willen bekijken. Men biedt namelijk onder meer een dagpas of een weekendpas te koop aan. Daarmee kan men respectievelijk één etmaal of één weekend lang naar elke stream van Play Sports kijken, waaronder dus ook de livestream van de veldrit van Zonnebeke op de middag van zaterdag 26 januari 2019.

Livestream Flobikes? Livestream Ziggo? Neen, niet in 2019

Zijn er nog alternatieven buiten Play Sports om deze Vlaamse cross via een officiële livestream te bekijken? Neen, de enige officiële livestream van de Kasteelcross van Zonnebeke 2019 is die van Telenet Play Sports.

Ondanks eerdere geruchten is de Kasteelcross Zonnebeke in Nederland niet live bij Ziggo Sport op tv te zien en ook is er bij die omroep dus niet online een livestream van de veldrit van Zonnebeke te vinden. Ook is het niet mogelijk om de live-uitzending van deze cross in Nederland op de reguliere Ziggo Go-app per livestream te bekijken. De zenders van Telenet Play Sports zitten immers niet in de Nederlandse tv-pakketten van Ziggo en als logisch gevolg daarvan kan men die kanalen dus ook niet via de livestream van Ziggo Go ontvangen. Deze Go App is immers puur bedoeld om online (per livestream of via een stream achteraf) naar de zenders te kijken uit die zenderpakketten van digitale tv van Ziggo.

Opvallend genoeg is er ook niet een livestream van FloBikes beschikbaar bij deze cross. Bij bijna alle Belgische profcrossen is er in de winter van 2018-2019 een livestream voor abonnees van die dienst geproduceerd (al is die stream wel vaak geo-restricted). FloBikes is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat gespecialiseerd is in het uitzenden van sportevenementen via een livestream. Zij zenden onder meer alle Brico Crossen, de DVV Trofee Veldrijden, de Superprestige Cyclocross en de Wereldbeker Veldrijden per livestream uit in diverse landen, maar dus niet deze Cyclocross Zonnebeke 2019. Bij FloBikes zijn (voor abonnees) overigens ook veel wegwedstrijden via de livestream te bekijken, maar daarvoor geldt nog sterker dan bij het veldrijden, dat die stream vaak zeer 'geo-restricted' is.

Toekomst: live op tv en livestream

De Kasteelcross Zonnebeke heeft een contract met Telenet Play Sports voor de uitzendrechten (live tv en livestream) dat loopt tot en met 2020. Ook de editie in het seizoen 2019-2020 van deze veldrit van Zonnebeke wordt dus live op tv en online via de livestream uitgezonden door Telenet.

Uitslag veldrit Zonnebeke 2019

 1. Kevin Pauwels
 2. Thomas Pidcock
 3. Diether Sweeck
 4. Tim Merlier
 5. Marcel Meisen
 6. Michael Boros
 7. Nicolas Cleppe
 8. Vincent Baestaens
 9. Felipe Orts Lloret
 10. Yannick Peeters

Voorgaande editie: uitslag Veldrit Zonnebeke 2018

 1. Wietse Bosmans (Bel)
 2. Diether Sweeck (Bel)
 3. Klaas Vantornout (Bel)
 4. Rob Peeters (Bel)
 5. Nicolas Cleppe (Bel)
 6. Gianni Vermeersch (Bel)
 7. Joeri Adams (Bel)
 8. Stijn Caluwé (Bel)
 9. Lander Loockx (Bel)
 10. Marcel Meisen (Dui)

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. D…
Veldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 14 januari 2019 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De ve…
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tyne_Cot_Cemetery
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=2400
 • http://www.kasteelcross.be/technische%20info.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteelcross

Reageer op het artikel "Kasteelcross Zonnebeke 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!