Kasteelcross Zonnebeke 2020, live op tv en livestream

Kasteelcross Zonnebeke 2020, live op tv en livestream Op woensdag 23 december 2020 staat de Kasteelcross Zonnebeke op de kalender. Deze cyclocross vindt plaats in de Belgische provincie West-Vlaanderen. De Kasteelcross Zonnebeke 2020 wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze veldrit online te volgen via een livestream. Hoe ziet het programma van de Kasteelcross 2020 eruit? Waar bevindt zich het parcours van deze veldrit? Welke interessante deelnemers staan in 2020 op de startlijst van deze veldrit van Zonnebeke? Welke veldrijders hebben in het verleden deze cross gewonnen?

Datum nog onder voorbehoud

De datum van 23 december is nog enigszins onder voorbehoud. Het is mogelijk dat deze cross in het seizoen 2020-2021 alsnog een andere datum krijgt. Als hier meer zekerheid over is, wordt het hier gemeld.

Erelijst Cyclocross Zonnebeke

De Kasteelcross in Zonnebeke wordt verreden sinds 1987. De eerste twee edities werden gewonnen door Johan Ghyllebert. Paul Herygers is de recordhouder qua aantal zeges in de Kasteelcross: hij zegevierde vijf keer in Zonnebeke. Sven Vanthourenhout won vier keer de cyclocross van Zonnebeke. Zijn vriend en ploegmaat Sven Nys won drie keer de Kasteelcross. In 2009 was de verrassende winnaar van deze veldrit Jan Denuwelaere, die toen (als ex-motorcrosser) pas aan zijn eerste echte seizoen als veldrijder bezig was. Rob Peeters zegevierde zowel in 2011 als in 2012 in de veldrit van Zonnebeke. Tom Meeusen won de veldrit van Zonnebeke in 2013. In 2015 zegevierde Wout van Aert in de Kasteelcross Zonnebeke. In 2017 en 2018 zegevierde Wietse Bosmans in deze cross. In 2019 won Kevin Pauwels deze veldrit.

Hoewel er in de loop der jaren regelmatig grote internationale toppers bij de cyclocross in Zonnebeke aan de start hebben gestaan (zoals de Tsjechische wereldkampioenen Zdenek Stybar en Radomir Simunek sr.), is de Kasteelcross slechts twee keer door een niet-Belg gewonnen. De enige buitenlandse overwinningen in deze veldrit werden behaald door twee Nederlanders. In het jaar 2000 won Richard Groenendaal de Kasteelcross. In 2016 en januari 2020 pakte Mathieu van der Poel de zege in deze cyclocross.

Locatie: parcours Kasteelcross

Waar bevindt zich het parcours van deze veldrit? Deze cyclocross dankt zijn naam aan het feit dat het parcours zich voor een belangrijk deel bevindt in de kasteeltuin van Kasteel Zonnebeke. Het parcours gaat ook langs het Memorial Museum Passchendaele. De start en de finish van de veldrit zijn aan de Berten Pilstraat. Bij het parcours van de Kasteelcross zijn ook grote LED-schermen aanwezig. Daarop kunnen de toeschouwers ter plekke de live-uitzending van deze cyclocross zien, die ondertussen ook op tv en online via een livestream wordt uitgezonden.

Zonnebeke

De gemeente Zonnebeke heeft ruim 12.000 inwoners. Het ligt in West-Vlaanderen, nabij Ieper. In de Eerste Wereldoorlog heeft Zonnebeke verschrikkelijk veel geleden door de gevechten die er plaatsvonden. In deze gemeente bevinden zich ter herinnering aan die oorlog veel herdenkingsmonumenten, militaire begraafplaatsen en ook het Memorial Museum Passchendaele 1917. In Passendale (een deelgemeente van Zonnebeke) bevindt zich de Britse militaire begraafplaats Tyne Cot Cemetry, waar bijna 12.000 doden begraven zijn. Het is een buitengewoon indrukwekkende ervaring om deze begraafplaats te bezoeken.

Programma Veldrit Zonnebeke woensdag 23 december 2020

 • 11u00: Nieuwelingen
 • 12u00: Junioren
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Deelnemers: startlijst Kasteelcross Zonnebeke 2020

Welke interessante deelnemers zijn er te bewonderen bij de Kasteelcross 2020, wanneer men deze veldrit bezoekt, of wanneer men deze cross live op tv of online via een livestream bekijkt? Hoewel deze veldrit in theorie slecht een kleine cross is, die niet bij één van de grote klassementen hoort (zoals de Superprestige Cyclocross of de Wereldbeker Veldrijden), is dit toch één van de weinige crossen die er regelmatig in is geslaagd om deze beide titanen van het mondiale veldrijden op de startlijst te krijgen. Bij de editie van januari 2020 stonden bijvoorbeeld Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de startlijst. Welke overige prominente deelnemers staan in december 2020 op de deelnemerslijst van de Kasteelcross? Op de startlijst van deze cyclocross staan waarschijnlijk sowieso diverse subtoppers, zoals David van der Poel, Jens Adams, Tom Meeusen en Gianni Vermeersch. Het is nog niet zeker of er in december 2020 weer wereldtoppers zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert op de startlijst staan. Zodra daar meer duidelijkheid over is, wordt dat hier gemeld.

UCI Wereldranglijst Veldrijden

De Kasteelcross in Zonnebeke is een veldrit die op de internationale kalender van de UCI staat. De cross is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Dit houdt in dat de eerste tien crossers in de uitslag van deze veldrit punten krijgen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De nummer één in de uitslag van de Kasteelcross krijgt veertig punten. Nummer tien in de Kasteelcross krijgt één punt voor de UCI Wereldranglijst van het veldrijden.

Live op tv - Kasteelcross op Telenet Play Sports (23 december 2020)

Welke zender? Telenet Play Sports

Door welke zender wordt de Kasteelcross Zonnebeke 2020 op woensdag 23 december live op tv uitgezonden? De uitzendrechten van deze wedstrijd zijn in handen van Telenet. De uitzending vindt plaats op een zender van Telenet Play Sports. Deze zenders zijn alleen te ontvangen door abonnees van Play Sports. De live-uitzending begint om 13u35 op Play Sports met de wedstrijd van de dames. Vervolgens begint op die zender om circa 14u45 de voorbeschouwing op de wedstrijd van de heren elite, waarvan de start om 15u00 is. De live-uitzending duurt tot circa 16u15.

Niet live bij Ziggo Sport, ook niet op Eurosport

Er ging overigens het gerucht dat deze Kasteelcross Zonnebeke mogelijk ook in Nederland live op tv zou worden uitgezonden. Dat klopt echter niet. Ziggo Sport Totaal heeft duidelijk wel veel interesse om haar veldritaanbod op tv uit te breiden. Zij zenden onder meer alle veldritten van de Superprestige Veldrijden live uit (tv en livestream). Daarnaast zenden zij ook diverse crossen van de DVV Trofee en verschillende 'losse crossen' (niet-klassementscrossen) live uit. Uiteindelijk is echter gebleken dat de veldrit van Zonnebeke in 2020 toch niet in Nederland live op tv door Ziggo Sport wordt uitgezonden. Ook waren er geruchten dat mogelijk Eurosport deze cyclocross live op tv (en via een livestream) zou willen uitzenden in Nederland. Dat is echter uiteindelijk toch niet het geval. Deze veldrit wordt dus niet in Nederland live op tv uitgezonden.

Samenvatting Kasteelcross op Sporza

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de Kasteelcross Zonnebeke 2020 niet live op tv uit (en anders dan veel andere crossen zenden ze deze Kasteelcross ook niet op hun website uit via een geo-restricted gratis livestream). Sporza zendt echter wel een uitgebreide samenvatting van deze veldrit uit op tv. De uitzending van de samenvatting van deze cyclocross is bij Sporza in de namiddag van woensdag 23 december 2020 te zien op de Vlaamse tv-zender één. Die samenvatting begint om circa 17u40.

Livestream Kasteelcross Zonnebeke 2020 (23 december)

Livestream Telenet Play Sports

De Kasteelcross Zonnebeke is ook live online te volgen via een livestream. Er wordt een livestream door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld van deze West-Vlaamse veldrit. Met zo'n livestream kan men de Kasteelcross 2020 dus live op het internet via een smartphone of computer bekijken. De livestream van de Kasteelcross begint op de middag van 23 december 2020 tegelijkertijd met de live tv-uitzending van Play Sports. Dit houdt dus in dat deze livestream van de veldrit van Zonnebeke beschikbaar is vanaf circa 13u35. De start van de damesveldrit is op de stream te zien om 13u45. Vanaf 15u00 kan men op die livestream naar de herenwedstrijd van de Kasteelcross kijken. De commentator die men op de livestream hoort is Philippe Maertens; de co-commentator is Paul Herygers.

Een officiële livestream van de Kasteelcross Zonnebeke 2020 is op de middag van 23 december te vinden op de website van Play Sports. Is dit een gratis livestream voor de Kasteelcross? Men dient om deze livestream van de Kasteelcross Zonnebeke 2020 te kunnen bekijken een betaald abonnement en een account bij Telenet Play Sports te hebben, dus neen, de livestream van deze cyclocross is niet gratis. De livestream op de website is bedoeld voor mensen met een tv-abonnement bij Telenet.

Livestream Kasteelcross via de Play Sports Go App (hele EU)

Het is echter ook mogelijk om de cyclocross van Zonnebeke via een livestream op de Play Sports Go App te bekijken. Ook op die app begint de livestream van de Kasteelcross tegelijkertijd met de live tv-uitzending (om circa 13u35). Via die app kan men in de hele EU naar de livestream van de cyclocross van Zonnebeke kijken. Met zo'n Go App van Play Sports gaat het puur om een online abonnement waarmee men de zenders van Play Sports op het internet via een livestream kan bekijken, zonder dat men een tv-abonnement bij hen heeft. Is het bij de livestreams van Telenet Play Sports mogelijk om hem via PPV (Pay Per View) te verkrijgen, zoals bij diverse ander livestream-diensten mogelijk is? Neen, het is niet mogelijk om zo'n livestream via PPV te kopen. Wel zijn er sinds het winterseizoen 2018-2019 enkele interessante opties bijgekomen voor mensen die geen vast abonnement bij Telenet Play Sports willen hebben en toch iets per livestream bij hen willen bekijken. Men biedt namelijk onder meer een dagpas of een weekendpas te koop aan. Daarmee kan men respectievelijk één etmaal of één weekend lang naar elke stream van Play Sports kijken, waaronder dus ook de livestream van de veldrit van Zonnebeke op de middag van zaterdag 25 januari 2020.

Livestream Flobikes? Livestream Ziggo? Livestream Eurosport? Neen, niet in 2020

Zijn er nog alternatieven buiten Play Sports om deze Vlaamse cyclocross via een officiële livestream te bekijken? Neen, de enige officiële livestream van de Kasteelcross van Zonnebeke 2020 is die van Telenet Play Sports.

Ondanks eerdere geruchten is de Kasteelcross Zonnebeke in Nederland niet live bij Ziggo Sport op tv te zien en ook is er bij die omroep dus niet online een livestream van de veldrit van Zonnebeke te vinden. Eveneens is er niet een livestream (of live tv-uitzending) van deze cyclocross beschikbaar bij Eurosport. Ook is het niet mogelijk om de live-uitzending van deze cross in Nederland op de reguliere Ziggo Go-app per livestream te bekijken. De zenders van Telenet Play Sports zitten immers niet in de Nederlandse tv-pakketten van Ziggo en als logisch gevolg daarvan kan men die kanalen dus ook niet via de livestream van Ziggo Go ontvangen. Deze Go App is immers puur bedoeld om online (per livestream of via een stream achteraf) naar de zenders te kijken uit die zenderpakketten van digitale tv van Ziggo.

Opvallend genoeg is er ook niet een livestream van FloBikes beschikbaar bij deze Kasteelcross. Bij veel Belgische profcrossen is er in de winter van 2019-2020 een livestream voor abonnees van die dienst geproduceerd (al is die stream wel vaak geo-restricted). FloBikes is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat gespecialiseerd is in het uitzenden van sportevenementen via een livestream. Zij zenden onder meer alle Ethias Crossen, de DVV Trofee Veldrijden, de Superprestige Cyclocross en de Wereldbeker Veldrijden per livestream uit in diverse landen. Bij hen kan men echter dus niet deze Cyclocross Zonnebeke 2020 per livestream bekijken. Bij FloBikes zijn (voor abonnees) overigens ook veel wegwedstrijden via de livestream te bekijken, maar daarvoor geldt nog sterker dan bij het veldrijden, dat die stream vaak zeer 'geo-restricted' is.

Voorgaande editie: uitslag Kasteelcross Zonnebeke januari 2020

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Jens Adams (Bel)
 4. Wietse Bosmans (Bel)
 5. Eli Iserbyt (Bel)
 6. David van der Poel (Ned)
 7. Felipe Orts (Spa)
 8. Gianni Vermeersch (Bel)
 9. Vincent Baestaens (Bel)
 10. Nicolas Cleppe (Bel)

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
Veldrit Overijse: Druivencross 2020, live tv en livestreamVeldrit Overijse: Druivencross 2020, live tv en livestreamDe Vlaamse Druivencross 2020 wordt verreden op zondag 1 november. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De wed…

Gezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtGezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtEr bestaan een hoop verschillende workouts die pretenderen om met slechts enkele minuten per dag een significante verbet…
Darts: The Masters 2020 (PDC) - live op tv en livestreamDarts: The Masters 2020 (PDC) - live op tv en livestreamDe achtste editie van The Ladbrokes Masters vindt in 2020 plaats in Milton Keynes. Het toernooi begint op vrijdag 31 jan…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tyne_Cot_Cemetery
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=2400
 • http://www.kasteelcross.be/technische%20info.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteelcross

Reageer op het artikel "Kasteelcross Zonnebeke 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!