Ronde van Zwitserland 2020: Swiss Digital 5 via livestream

Ronde van Zwitserland 2020: Swiss Digital 5 via livestream In 2020 worden wereldwijd enorm veel sportevenementen afgelast vanwege het coronavirus, waaronder de Ronde van Zwitserland. Bij deze koers heeft men hiervoor een alternatief bedacht. Zij houden in april een virtuele editie van de Ronde van Zwitserland: 'The Swiss Digital 5'. Dit is een reeks van vijf online wedstrijden, die verreden worden van 22 april tot en met 26 april 2020. Aan de Swiss Digital 5 doen divers topprofs mee. Deze Swiss Digital 5 is dagelijks via een livestream te volgen.

Coronacrisis en Swiss Digital 5: op zoek naar alternatieven

Vanwege het coronavirus gaat met mondiaal op zoek naar alternatieve manieren om toch dingen te kunnen organiseren. In plaats van afgelaste Formule 1-races worden bijvoorbeeld virtuele races verreden. In het darts vinden er wedstrijden plaats waarbij beide darters thuis in hun eigen huiskamer de wedstrijd op hun bord spelen en de tegenstanders elkaar via een camera zien. En in de wielerwereld bedenkt men dus ook alternatieven, zoals de 'Swiss Digital 5'.

Coronavirus

Het coronavirus heeft in 2020 een extreem grote impact op de maatschappij. De laatste ontwikkelingen rondom dit virus zijn onder meer te volgen via de NOS journaals. Maatregelen van de Nederlandse regering tegen dit virus worden aangekondigd bij de persconferenties van de regering. Tijdens deze coronacrisis heeft men ook circa één keer per week een coronadebat in de Tweede Kamer, waarin de laatste ontwikkelingen worden besproken.

Opzet van The Swiss Digital 5

Wat is de opzet van de Swiss Digital 5? Elke dag vindt er tijdens de Swiss Digital 5 een virtuele wedstrijd van ongeveer een uur plaats op het parcours van een etappe van de Ronde van Zwitserland. Zodra het virtuele parcours van de Swiss Digital 5 bekend is, wordt dat hier geplaatst.

Bij deze Swiss Digital mogen per team drie renners meedoen. Het is nog niet definitief zeker welke teams en renners deelnemen aan Swiss Digital 5. Aangezien het samenwerkingsband Velon, waarin veel topploegen zitten, heeft aangegeven graag mee te doen aan de Swiss Digital, zal de deelnemerslijst waarschijnlijk zeer sterk zijn. Veel toprenners reageerden ook meteen enthousiast, toen ze hoorden over de Swiss Digital 5. Zodra de deelnemerslijst van de 'Swiss Digital 5' bekend is, wordt die hier geplaatst.

Livestream Swiss Digital 5

Elke wedstrijddag van Swiss Digital 5 is via een gratis livestream te volgen. Hoe laat beginnen de uitzendingen van Swiss Digital 5? Waar vindt men een livestream van Swiss Digital 5? Zodra bekend is door welke media Swiss Digital 5 via de livestream wordt uitgezonden, dan wordt het hier gemeld.

Historie en erelijst

De Ronde van Zwitserland wordt verreden sinds 1933. Dat jaar werd de eerste editie gewonnen door de Oostenrijker Max Bulla. De recordhouder qua aantal eindzeges in deze ronde is de Italiaan Pasquale Fornara, die deze koers vier keer won: in 1952, 1954, 1957 en 1958. De Ronde van Zwitserland werd drie keer gewonnen door de legendarische Zwitserse coureurs Ferdi Kübler (1942, 1948 en 1951) en Hugo Koblet (1950, 1953 en 1955), en door de Portugees Rui Costa (2012, 2013 en 2014).

Belgische en Nederlandse eindzeges

Op de landenranking staat Zwitserland eerste met 23 eindzeges. Italië staat tweede met 19 eindzeges en België is derde met 8 eindzeges. In 1936 was Henri Garnier de eerste Belg die erin slaagde om deze rittenkoers te winnen. In 1971 was Georges Pintens de tweede Belgische eindwinnaar. Eddy Merckx won deze koers in 1974 en Roger de Vlaeminck zegevierde in 1975. De Belgen heersten in de jaren zeventig vaak in deze ronde; van 1977 tot en met 1979 wonnen ze de Ronde van Zwitserland drie keer op rij. Michel Pollentier won in 1977, Paul Wellens (een oom van Tim Wellens) in 1978 en Wilfried Wesemael in 1979. In 1991 was Luc Roosen de achtste en voorlopig laatste Belgische winnaar van de Ronde van Zwitserland. Slechts één keer werd deze ronde door een Nederlander gewonnen: in 1976 zegevierde Hennie Kuiper.

Imago Ronde van Zwitserland

De Ronde van Zwitserland behoort tot de bekendste rittenkoersen uit de wielerwereld. De organisatoren presenteren hun 'Tour du Suisse' graag als de 'vierde grote ronde' (naast de Tour, Giro en Vuelta). Hoewel de Ronde van Zwitserland zeker een grote historie en een grote sportieve prestige heeft, is deze koers in de praktijk toch echt niet te vergelijken met de Tour, Giro of Vuelta. Voor de meeste toprenners die deelnemen aan de Tour du Suisse is deze ronde niet een hoofddoel, maar een belangrijke voorbereidingswedstrijd richting de Tour de France.

De 'gewone' Ronde van Zwitserland?

Naast de virtuele 'Swiss Digital 5' stond enige tijd ook de 'gewone' Ronde van Zwitserland officieel nog op de kalender, hoewel de kans al groot was dat die niet door zou kunnen gaan. Uiteindelijk werd op 4 april 2020 besloten dat de 'gewone' Ronde van Zwitserland in 2020 definitief niet doorgaat. De wielerliefhebbers moeten het in 2020 dus alleen maar doen met de virtuele race Swiss Digital 5.

Parcours en rittenschema Ronde van Zwitserland 2020

Hoe ziet het parcours van deze Tour de Suisse eruit? De belangrijkste etappes lijken op papier de laatste drie etappes. Op vrijdag 12 juni is er bergrit met de finish in Sedrun. Op zaterdag 13 juni is er een klimtijdrit met de finish in Andermatt. Op zondag 14 juni wordt de koninginnenrit verreden. Die slotrit finisht eveneens in Andermatt.

Rittenschema Ronde van Zwitserland 2020

 • Zo. 7 juni, rit 1: Frauenfeld - Frauenfeld 10,9 km (ind. tijdrit)
 • Ma. 8 juni, rit 2: Neuhausen am Rheinfall - Lachen 179 km
 • Di. 9 juni, rit 3: Lachen - Pfaffnau 186,6 km (heuvelop finish)
 • Wo. 10 juni, rit 4: St. Urban - Moudon 180,6 km
 • Do. 11 juni, rit 5: Moudon - Leukerbad 205,1 km (bergop finish)
 • Vr. 12 juni, rit 6: Fiesch - Disentis Sedrun 162,1 km (bergop finish)
 • Za. 13 juni, rit 7: Disentis-Sedrun - Andermatt 23,2 km (klimtijdrit)
 • Zo. 14 juni, rit 8: Andermatt - Andermatt 118,4 km (bergrit)

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke ploegen staan op de startlijst van de Ronde van Zwitserland 2020? Alle 19 teams met een licentie voor de UCI World Tour 2020 gaan in de Tour de Suisse 2020 automatisch van start. Daarnaast doet ook het Procontinentale Team Total-Direct Energie mee. Mogelijk deelt de organisatie daarnaast nog enkele wildcards uit. Welke toprenners doen mee aan deze Ronde van Zwitserland? Op de voorlopige deelnemerlijst staan onder meer Geraint Thomas, Egan Bernal en Elia Viviani. Zodra de definitieve startlijst met rugnummers bekend is, wordt hier een link naar die deelnemerlijst geplaatst.

Ronde van Zwitserland 2020 live op tv

Live op tv bij Eurosport

Op welke zender is de Ronde van Zwitserland in 2020 live op tv te zien? De Ronde van Zwitserland 2020 in Nederland weer live uitgezonden door Eurosport. Vaak zendt Eurosport in Nederland en België ongeveer dezelfde sportwedstrijden op tv uit. Bij de Ronde van Zwitserland is dat al enkele jaren niet het geval. Deze wedstrijd wordt wel door Eurosport Nederland op tv uitgezonden, maar niet door Eurosport België. In België was deze koers jarenlang live te zien bij Play Sports. In 2020 is de koers echter waarschijnlijk weer live te zien bij Proximus Sports Tv.

Hier vindt u t.z.t. het uitzendschema van de live tv-uitzendingen van Eurosport NL van de Tour de Suisse 2020. De meeste etappes worden uitgezonden op de zender Eurosport1.

Live op tv op Sporza of Telenet Play Sports? Neen

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de Ronde van Zwitserland in 2020 niet live uit op tv of per livestream. In het verleden zond Sporza deze koers vaak wel uit. Als gevolg van een grote bezuinigingsoperatie binnen de Vlaamse publieke omroep heeft men echter moeten beslissen om diverse wielerkoersen niet meer live uit te zenden. Daartoe behoort ook de Ronde van Zwitserland. In België werd de Ronde van Zwitserland daarom enkele jaren live op tv uitgezonden door de commerciële zender Telenet Play Sports. In 2020 wordt de Tour de Suisse echter niet meer live op tv uitgezonden door die zender.

België: wel live op Proximus Sports?

In België wordt de Ronde van Zwitserland in 2020 dus waarschijnlijk niet live op tv uitgezonden door Sporza, Eurosport of Telenet Play Sports. Wel kan men waarschijnlijk deze Tour de Suisse live bekijken bij Proximus Sports. Dit kan bij hen bijvoorbeeld als men het extra zenderpakket 'All Sports' heeft, of het pakket 'Belgian Sports'.

Livestream Ronde van Zwitserland 2020

Livestream Eurosport

De Ronde van Zwitserland 2019 is ook online via een livestream bij Eurosport te bekijken. Daarmee kan men deze Zwitserse wedstrijd dus op een computer of smartphone bekijken. De officiële livestream voor Nederland is beschikbaar op de Eurosport Player App. Om die livestream bij de Tour de Suisse 2020 te bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De Eurosport Player is een app waarmee men in het hele jaar veel sportevenementen online per livestream kan bekijken, waaronder veel wielerkoersen, waaronder (exclusief) de Giro d'Italia. Ook kan men bij hen via de livestream integraal alle etappes van de Tour de France bekijken. Tijdens die Franse rittenkoers is dus elke etappe van start tot finish op de livestream te bekijken. Het is de enige officiële aanbieder in Nederland en Vlaanderen waarbij dat op de livestream mogelijk is. Bij Sporza en de NOS kan men ook per livestream naar de Tour kijken, maar zendt men doorgaans niet de eerste uren van de etappes uit. Verder zijn ook alle grote klassiekers per livestream op de Eurosport Player te bekijken. Behalve grote wegkoersen, kan men op hun livestream ook naar veldrijden en baanwielrennen kijken.

Livestream via Go App (in de hele EU)

Men kan de Ronde van Zwitserland 2020 ook bekijken via de Go App (online tv). Met deze applicatie van Ziggo kan men immers tv kijken via een livestream op een computer of smartphone. Hiermee kan men dus ook per livestream naar de uitzendingen van de Ronde van Zwitserland op Eurosport1 kijken. Zo kan men dus met een standaard pakket naar bijna alle etappes per livestream kijken. De enige etappe die op Eurosport2 wordt uitgezonden is de openingsrit. Indien men een aanvullend abonnement heeft met een pakket waarin ook Eurosport2 zit, kan men hierop ook de openingsrit per livestream bekijken. De Ziggo Go App is gratis te gebruiken door iedereen die een abonnement voor digitale tv bij VodafoneZiggo heeft. Via de Ziggo Go App kan men per livestream in de gehele Europese Unie naar de Ronde van Zwitserland 2020 kijken. Zo kan men als Nederlandse klant van Ziggo dus ook op vakantie in andere EU-landen per livestream naar deze Zwitserse wielerkoers kijken. Wie een digitaal tv-abonnement bij Ziggo heeft, kan automatisch tv kijken in de hele Europese Unie met deze app. Voor hen is dit in de praktijk dus een gratis livestream van de Ronde van Zwitserland 2019. Men kan niet alleen per livestream naar tv kijken, men kan al deze uitzendingen van de Ronde van Zwitserland ook een week lang terugkijken op deze app van Ziggo.

Livestream Telenet Play Sports? Neen, niet in 2020

In België werd er enkele jaren ook een officiële livestream door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld. Om deze officiële Belgische livestream van de Ronde van Zwitserland te kunnen bekijken diende men wel een abonnement op die dienst te hebben. In 2019 heeft dit bedrijf echter geen livestream (en geen live tv-uitzendingen) meer bij de Tour de Suisse.

Het bedrijf Telenet Play Sports richt zich doorgaans niet erg veel op wegwielrennen, op hun website is vooral veel voetbal en veldrijden per livestream te bekijken. Enige jaren had men toch enkele wegwedstrijden per livestream beschikbaar, waaronder de Tour Down Under en de Ronde van Zwitserland. Uiteindelijk heeft men echter dus toch besloten om deze grote wegkoersen niet meer live op tv of per livestream uit te zenden.

Livestream Sporza? Neen, niet in 2020

Jarenlang werd de Ronde van Zwitserland via een gratis livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT Sporza. (Die livestream was overigens wel 'geo-restricted.) Anno 2020 hebben zij echter niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream). Als logisch gevolg daarvan verschaffen zij dus ook niet meer een gratis livestream van de Ronde van Zwitserland.

Livestream Tour de Suisse bij FloBikes: alleen in Noord-Amerika

Er wordt een livestream van elke etappe van de Tour de Suisse aangeboden bij FloBikes. De livestream van FloBikes is bij deze Ronde van Zwitserland echter alleen te bekijken in Canada en de Verenigde Staten. FloBikes is een onderdeel van FloSports. De website FloBikes is bij Europese wielerfans tamelijk populair als middel om per livestream naar veldritten te kijken. Bij de meeste grote wegwedstrijden biedt deze dienst echter alleen een livestream aan voor kijkers in Noord-Amerika (Canada en de Verenigde Staten). Ook de Ronde van Zwitserland 2020 kan men bij FloBikes alleen in Noord-Amerika per livestream bekijken.

Livestream NLziet? Neen

Is het mogelijk om de Tour de Suisse 2020 per livestream te bekijken op de populaire tv-app NLziet? Neen, het is niet mogelijk om deze Zwitserse koers per livestream te volgen op deze app. Eurosport en Play Sports werken immers niet mee aan NLziet en dus kan men niet per livestream naar die zenders kijken op die app.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van Zwitserland 2019

Op zaterdag 15 juni 2019 werd de openingstijdrit van de Tour de Suisse gewonnen door Rohan Dennis. De Australiër was nipt sneller dan Maciej Bodnar. Op de derde plek in die tijdrit eindigde Michael Matthews. Op zondag 16 juni werd de tweede etappe gewonnen door Luis Leon Sanchez. In de heuvelachtige etappe slaagde hij erin om in z'n eentje het uitgedunde peloton voor te blijven. Zes seconden achter Sanchez sprintte Sagan naar de tweede plek in de daguitslag. Op maandag 17 juni eindigde de rit met een massasprint heuvelop. Sagan won deze etappe. Op dinsdag 18 juni won Viviani de etappe. Hij zegevierde in een massasprint voor Matthews en Sagan. Ook op woensdag 19 juni won Viviani de rit. In een massasprint heuvelop won hij voor Sagan. De bergrit van donderdag 20 juni werd gewonnen door de Nederlander Antwan Tolhoek, hij kwam solo zegevierend over de finish. Als tweede eindigde Bernal. Deze Colombiaan pakte op die dag de leiderstrui. Op vrijdag 21 juni won Bernal solo bergop en versterkte zo zijn leidende positie in het algemeen klassement. De tijdrit op zaterdag 22 juni werd gewonnen door de Belg Yves Lampaert. Bernal behield die dag z'n leiderstrui. Op zondag 23 juni werd de afsluitende bergrit gewonnen door de Brit Hugh Carthy. Het eindklassement werd gewonnen door de Colombiaan Egan Bernal.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van België 2020 - live op tv en livestreamRonde van België 2020 - live op tv en livestreamOp woensdag 10 juni 2020 gaat de Ronde van België 2020 van start. Op zondag 14 juni wordt de slotetappe verreden van de…
Giro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2020 gaat van start in Hongarije. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatste eta…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Ronde van het Baskenland 2020 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2020 - live op tv en livestreamDe 60e editie van de Ronde van het Baskenland zou van start gaan op maandag 6 april 2020. Vanwege het coronavirus is dez…

Amstel Gold Race 2020 - live op tv en livestreamAmstel Gold Race 2020 - live op tv en livestreamOp zondag 19 april zou de 55e editie verreden worden van de Amstel Gold Race. Deze Nederlandse klassieker is een onderde…
Ronde van Romandië 2019, live op tv en livestreamRonde van Romandië 2019, live op tv en livestreamDe 73e editie van de Ronde van Romandië gaat van start op dinsdag 30 april 2019. Deze wielerkoers eindigt op zondag 5 me…
Bronnen en referenties
 • http://www.tourdesuisse.ch/de/tour_de_suisse_2015/etappenplan/
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Zwitserland

Reageer op het artikel "Ronde van Zwitserland 2020: Swiss Digital 5 via livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Mertens Marcel, 15-06-2015 09:49 #1
Kan detail van 3 rit niet zien parcour?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!