InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Amstel Gold Race 2019 - live op tv en livestream

Amstel Gold Race 2019 - live op tv en livestream

Amstel Gold Race 2019 - live op tv en livestream Op zondag 21 april wordt de 54e editie verreden van de Amstel Gold Race. Deze Nederlandse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour 2019. Er staan in 2019 weer veel prominente deelnemers op de startlijst van deze Limburgse wielerkoers. In het parcours van deze klassieker speelt ook in 2019 de Cauberg weer een hoofdrol. De Amstel Gold Race 2019 wordt live op tv uitgezonden en is ook online via een livestream te volgen.

Historie: het ontstaan van de Amstel Gold Race

Ter vergelijking met andere bekende klassiekers is de Amstel Gold Race nog tamelijk jong. De Ronde van Vlaanderen is bijvoorbeeld ruim twee keer zo oud (die werd voor het eerst verreden in 1913), terwijl Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix zelfs al in de 19e eeuw werden geboren. Vergeleken met Frankrijk, België en Italië heeft Nederland duidelijk een veel minder lange traditie op het gebied van het wegwielrennen. Eén van de redenen hiervoor is, dat het in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog qua wetgeving veel moeilijker was om een wielerwedstrijd op de weg te organiseren, dan in veel andere landen.

Een andere reden was, dat in Nederland het baanwielrennen lange tijd veel populairder was dan het wegwielrennen. De meeste financiële en organisatorische middelen gingen indertijd naar de baansport en niet naar de wegsport. Maar ook toen het wegwielrennen (mede door de Nederlandse successen in de Tour de France) in de loop van de jaren vijftig het baanwielrennen qua populariteit begon in te halen, duurde het nog enige tijd voordat Nederland een eigen, jaarlijkse topwegwedstrijd kreeg.

Grondlegger: Herman Krott

Herman Krott, die al in de wielersport actief was als organisator van criteriums en als ploegleider van de Amstel Bier Wielerploeg, vond het midden jaren zestig hoog tijd dat Nederland een grote eendagswedstrijd met internationale uitstraling kreeg. Amstel, de sponsor van zijn amateurwielerploeg, werd ook de hoofdsponsor van deze nieuwe profkoers. In 1966 werd de eerste editie verreden van de Amstel Gold Race. Herman Krott zou tot 1996 de organisatie van de Amstel Gold Race leiden. In dat jaar gaf hij de leiding over aan ex-wielrenner Leo van Vliet (die overigens vroeger nog bij Krott in de Amstel Bier Wielerploeg had gereden).

Historie: erelijst Amstel Gold Race

Bij de eerste editie van deze Limburgse koers kwam er meteen een grote naam op de erelijst: de Frans-Poolse coureur Jean Stablinski (die ook een wereldtitel en de Ronde van Spanje op zijn palmares had staan) won de Amstel Gold Race 1966.
De recordhouder qua aantal zeges in de Amstel Gold Race is Jan Raas. Hij zegevierde in 1977, 1978, 1979, 1980 en 1982. In die periode kreeg de wedstrijd als bijnaam de 'Amstel Gold Raas'. De Belg Philippe Gilbert won deze klassieker vier keer: in 2010, 2011, 2015 en 2017. De volgende renners wonnen deze Limburgse wielerkoers twee keer: Eddy Merckx (1973 en 1975), Gerrie Knetemann (1974 en 1985) en Rolf Järmann (1993 en 1998).

Amstel Gold Race 2019: parcours, route en tijdschema

De start van de Amstel Gold Race 2019 is in Maastricht. Het startschot klinkt daar op de ochtend van 15 april om 10u30. Die start is in 2019 op het Vrijthof (en dus niet meer op de Markt zoals in 2018). De finish van de Amstel Gold Race ligt in Berg en Ter Blijt. De finish wordt verwacht rond vijf uur. De route heeft in totaal een lengte van circa 260 kilometer. Het exacte parcours van de editie van 2019 is nog niet gepresenteerd. Hieronder vindt u de beklimmingen van de editie van 2018. In 2019 ziet de route er grotendeels hetzelfde uit. Zodra de nieuwe route is gepresenteerd, dan worden hier de details gemeld.

Voorgaande editie: beklimmingen Amstel Gold Race 2018

 1. Slingerberg
 2. Adsteeg
 3. Lange Raarberg
 4. Bergseweg
 5. Sibbergrubbe (1e beklimming)
 6. Cauberg (1e beklimming)
 7. Geulhemmerberg (1e beklimming)
 8. Mescherberg / Heiweg
 9. Kalleberg
 10. Wolfsberg
 11. Loorberg (1e beklimming)
 12. Schweibergerweg
 13. Camerig
 14. Drielandenpunt
 15. Gemmenich
 16. Vijlenerbos
 17. Eperheide
 18. Gulpenerberg (1e beklimming)
 19. Plettenberg
 20. Eyserweg
 21. Sint Remigiusstraat (Huls)
 22. Vrakelberg
 23. Sibbergrubbe (2e beklimming)
 24. Cauberg (2e beklimming)
 25. Geulhemmerberg (2e beklimming)
 26. Bemelerberg (1e beklimming)
 27. Loorberg (2e beklimming)
 28. Gulpenerberg (2e beklimming)
 29. Kruisberg
 30. Eyserbosweg
 31. Fromberg
 32. Keutenberg
 33. Cauberg (3e beklimming)
 34. Geulhemmerberg (Oude Kerkstraat)
 35. Bemelerberg (2e beklimming)

Cauberg

De bekendste heuvel uit het parcours van de Amstel Gold Race is de Cauberg. In de loop der jaren heeft deze helling een beslissende rol gespeeld in het wedstrijdverhaal van de Amstel Gold Race. In de periode 2003-2012 lag de finish van deze koers zelfs op de top van deze klim. De Cauberg is ook bekend als hindernis uit talloze andere wielerwedstrijden. Zij werd deze heuvel vijf keer opgenomen in het parcours van het WK wielrennen. Daarnaast gingen ook het NK wielrennen, de Tour de France, de Ronde van Nederland, de Ronde van Spanje en de Eneco Tour in het verleden al over deze helling. Sinds 2011 wordt er op de Cauberg ook jaarlijks een belangrijke veldrit georganiseerd. Deze Caubergcross is vaak een onderdeel van de UCI Wereldbeker Cyclocross. In februari 2018 was de Cauberg het decor van het WK veldrijden.

Deelnemers: teams

Op de startlijst van de Amstel Gold Race 2019 staan alle 18 World Tour Teams. Daarnaast zijn er middels wildcards nog zeven ProContinentale Teams uitgenodigd door de organisatie van de Amstel Gold Race. Hieronder vindt u een overzicht van de zeven wildcard-teams die op de startlijst van de AGR 2019 staan. In totaal doen er dus 25 teams mee aan de Amstel Gold Race 2019.

Wildcards Amstel Gold Race 2019

 • Wanty-Gobert (Bel)
 • Corendon-Circus (Bel)
 • Roompot-Charles (Ned)
 • Sport Vlaanderen (Bel)
 • Bardiani-CSF (Ita)
 • Vital Concept-B&B Hotels (Fra)
 • Israel Cycling Academy (Isr)

Deelnemers: startlijst met rugnummers

De Amstel Gold Race heeft in 2019 weer een extreem sterke startlijst. Tot de wereldtoppers op de voorlopige startlijst van deze koers behoren onder meer Gilbert, Matthews, Sagan, Nibali, Kwiatkowski, Valverde en Alaphilippe. Op de voorlopige deelnemerslijst staan ook twee namen van veldritwereldtoppers: Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

T.z.t. vindt u hier een link naar de startlijst met rugnummers van de Amstel Gold Race 2019. De grote Limburgse wielerheld Tom Dumoulin behoort overigens niet tot de deelnemers aan de Amstel Gold Race 2019. Hij focust zich in deze periode volledig op de voorbereiding op de Giro d'Italia 2019.

Live op tv: Amstel Gold Race 2019

Live tv-uitzending NOS

De Amstel Gold Race 2019 wordt live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport), de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en door Eurosport. Bij de NOS is de live-uitzending van de Amstel Gold Race het hoofdonderdeel van de reguliere zondagmiddaguitzending op 21 april 2109, waarin ook aandacht is voor diverse andere sporten. Deze uitzending begint om 13u10 op de zender Nederland 1 (NPO1). Vanaf 13u30 ligt in die uitzending de focus op de Amstel Gold race. De NOS heeft live aandacht voor zowel de dameswedstrijd (vanaf 13u30) als de herenwedstrijd (vanaf 14u45).

Live tv-uitzending Sporza

Bij Sporza vindt de live tv-uitzending van de Amstel Gold Race plaats op de Vlaamse publieke zender één. De live tv-uitzending van Sporza begint om 13u30 (na afloop van het één uur journaal). Ook Sporza zendt zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live uit op tv.

Live tv-uitzending Eurosport

Op de zender Eurosport 1 begint de live tv-uitzending van de Amstel Gold Race eveneens om 13u30 met de dameswedstrijd. Vanaf 14u45 zenden zij de herenwedstrijd live uit.

Livestream Amstel Gold Race 2019

Livestream Sporza

De Amstel Gold Race 2019 is live online te bekijken via een livestream van Sporza. Via zo'n livestream kan men naar de Amstel Gold Race kijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone.Voor de Vlaamse kijkers is er een livestream op de website van Sporza (VRT). Deze livestream van de Amstel Gold Race 2019 bevindt zich op de middag van zondag 21 april in de rubriek 'nu live' van die site. De livestream van Sporza is overigens ook geo-restricted, wat in dit geval inhoudt dat men alleen in België naar die stream mag kijken. De livestream van de dameswedstrijd begint bij Sporza om 13u30. De livestream van de herenwedstrijd begint om 14u45.

Livestream NOS

Er is ook een livestream van deze Nederlandse klassieker te bekijken op de website van NOS Studio Sport. Deze livestream is echter wel geo-restricted en dus alleen in Nederland te bekijken. De livestream van de NOS is gratis. Men kan deze gratis livestream van de NOS ook bekijken via de NOS-App.

Livestream Eurosport

Bij Eurosport is er een livestream van de Amstel Gold Race beschikbaar op de Eurosport Player App. Om die livestream van Eurosport te bekijken dient men wel een abonnement op de Eurosport Player App te hebben. Ook bij hen begint de livestream van de dameswedstrijd om 13u30 en de stream van de herenwedstrijd om 14u45.

De Eurosport Player App is een dienst waarmee men per livestream online naar heel veel sportevenementen kan kijken. Sowieso biedt Eurosport op die app een livestream aan van elke wedstrijd die zij ook op tv uitzenden. Daarnaast kan men echter op deze app ook vaak per livestream naar sportwedstrijden kijken waarvan Eurosport wel de uitzendrechten heeft, maar waarvoor men geen plek had in de live-programmering van hun tv-zenders.

Livestream Amstel Gold Race-app

Naast de hierboven genoemde livestreams op de websites en apps van de omroepen die deze koers live op tv uitzenden, is er bij de Amstel Gold Race ook een livestream die beschikbaar wordt gesteld door de organisatie van deze koers zelf. Deze livestream is te vinden op de officiële Amstel Gold Race-app.

Livestream via Ziggo Go App

De Amstel Gold Race 2019 kan men ook volgen via een livestream op de Ziggo Go App. Met die applicatie kan men per livestream naar de live tv-uitzendingen kijken. Die dienst is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Men kan de live tv-uitzendingen van de NOS van deze Amstel Gold Race ook bekijken via een livestream op NLZiet. Om die laastgenoemde livestream van de AGR 2019 te kunnen kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben.

Voorgaande editie: uitslag Amstel Gold Race 2018

 1. Michael Valgren Andersen (Den) Astana
 2. Roman Kreuziger (Tsj) Mitchelton Scott
 3. Enrico Gasparotto (Ita) Bahrain Merida
 4. Peter Sagan (Slw) Bora Hansgrohe
 5. Alejandro Valverde (Spa) Movistar
 6. Tim Wellens (Bel) Lotto-Soudal
 7. Julian Alaphilippe (Fra) QuickStep
 8. Jakob Fuglsang (Den) Astana
 9. Lawson Craddock (VS) EF Education First
 10. Jelle Vanendert (Bel) Lotto-Soudal

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: Amstel Gold Race 2012Wielrennen: Amstel Gold Race 2012De 47e editie van de Amstel Gold Race wordt op zondag 15 april 2012 verreden. De enige Nederlandse wielerwedstrijd die i…
Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamDe 59e editie van de Ronde van het Baskenland gaat op maandag 8 april 2019 van start. De wedstrijd eindigt op zaterdag 1…
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
Limburgse heuvels: volop fietsgenotDe Limburge heuvels zijn jaarlijks toneel van de Amstel Gold Race. Dit gebied is bij uitstek prima geschikt voor een uit…
WK wielrennen 2012 (Valkenburg) - favorieten wegrit eliteOp zondag 23 september 2012 vindt de wegrit van het wereldkampioenschap wielrennen voor elite-renners (profs) plaats in…
Bronnen en referenties
 • http://www.amstel.nl/evenementen/amstelgoldrace
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Amstel_Gold_Race
 • http://www.cyclingfever.com
 • 30 jaar Amstel Gold Race - Wim van Eyle - Uitgeverij Elmar

Reageer op het artikel "Amstel Gold Race 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!