InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Kermiscross Ardooie 2018 - programma en deelnemers

Veldrit: Kermiscross Ardooie 2018 - programma en deelnemers

Veldrit: Kermiscross Ardooie 2018 - programma en deelnemers De 24e editie van de Cyclocross van Ardooie (België) vindt plaats op donderdag 18 oktober 2018. De start en finish van deze veldrit bevinden zich aan de Stationsstraat te Ardooie. Hoe ziet het programma van deze Kermiscross eruit? Welke prominente deelnemers staan bij deze West-Vlaamse veldrit op de startlijst?

Geschiedenis van de veldrit van Ardooie

Van midden jaren zestig tot midden jaren zeventig werd er ook al jaarlijks een topveldrit in Ardooie georganiseerd. Winnaars in die jaren waren onder meer grote namen zoals Roger de Clercq (1965), Berten van Damme (1966, 1968, 1969, 1970, 1971 en 1972), Eric de Vlaeminck (1967) en Eric Desruelle (1973 en 1974). Daarna verdween deze cross van Ardooie echter van de profkalender.

In 1995 werd er pas weer een profcross in Ardooie georganiseerd. Dat jaar won Pedro Roselle. Hij was in de jongerencategorieën een groot talent (zo werd hij onder meer twee maal Belgisch kampioen in de categorie nieuwelingen en één keer bij de junioren), maar bij de profs heeft hij nooit een grote internationale doorbraak mogen beleven.

Meervoudige winnaars in de periode na 1995

Paul Herygers won de Kermiscross in Ardooie drie keer: in 1996, 1997 en 1998. Andere meervoudige winnaars van deze wedstrijd zijn Bart Wellens (2001 en 2005), Niels Albert (2007, 2008 en 2009), Zdenek Stybar (2006, 2010 en 2011), Klaas Vantornout (2012 en 2013) en Wout van Aert (2016 en 2017).

Kermiscross 2014

Het grootste nieuws van de Kermiscross 2014 was helaas dat wereldkampioen Zdenek Stybar dat jaar zwaar ten val kwam en zijn sleutelbeen brak. Opvallend genoeg was Stybar enkele maanden eerder, tijdens de wegwedstrijd ENECO Tour, ook al zwaar gevallen in Ardooie. Het leek er in 2014 dus bijna op, alsof er voor Stybar dat jaar een vloek rustte op wedstrijden die door de plaats Ardooie gingen. Op het moment dat hij in de Kermiscross 2014 startte, was hij nog maar net van die vorige valpartij hersteld. De val in de Kermiscross zorgde ervoor, dat Stybar in de rest van de winter van 2014-2015 niet meer in veldritten van start zou gaan.

Overigens heeft Stybar zeker ook zeer goede herinneringen aan Ardooie: hij won immers drie keer de Kermiscross (in 2006, 2010 en 2011). De Kermiscross van 2014 kreeg overigens wel een hele mooie winnaar: het piepjonge talent Michael Vanthourenhout, die officieel toen nog in de beloftencategorie zat, versloeg de deelnemende profs. Tom Meeusen werd tweede en de Duitser Philipp Walsleben werd derde.

Kermiscross 2015

Opvallend genoeg ontbreekt de naam van de 'Kannibaal van Baal', de levende veldritlegende Sven Nys, op de erelijst van de Kermiscross van Ardooie. Dit is één van de weinige Belgische profveldritten, die Sven Nys nooit heeft gewonnen. Het seizoen 2015-2016 was zijn laatste seizoen als profveldrijder en tijdens deze afscheidstournee was Nys erop gebrand zijn om deze omissie op zijn erelijst weg te werken. Hij slaagde echter niet in die missie. Nys finishte in de Kermiscross 2015 als tweede, op 19 seconden achterstand van winnaar Tom Meeusen.

Kermiscross 2016

In 2016 werd de Kermiscross Ardooie op overtuigende wijze gewonnen door Wout van Aert. Hij kwam solo over de finish. Veertig seconden na de winnaar kwam Toon Aerts als tweede over de meet. Klaas Vantornout finishte als derde met ruim een minuut achterstand op winnaar Wout van Aert.

Kermiscross Ardooie 2017

In 2017 werd de Cyclocross Ardooie voor het tweede jaar op rij op overtuigende wijze gewonnen door Wout van Aert. Wederom kwam hij solo over de finish. Op de tweede plek finishte Toon Aerts, met een achterstand van 28 seconden op de winnaar. Derde werd Michael Vanthourenhout, in dezelfde tijd als Aerts.

Programma Cyclocross Ardooie (onder voorbehoud)

 • 12u00: Masters B en C
 • 13u00: Amateurs en Masters A
 • 14u15: Dames Elite
 • 15u45: Heren Elite (profs)

Locatie: Parcours en plaats

De start en de aankomst van deze veldrit van deze cross zijn te vinden aan de Stationsstraat in Ardooie. Bezoekers van de veldrit kunnen de bordjes richting het centrum van Ardooie volgen, tot aan het marktplein. Ardooie is een plaats in West-Vlaanderen. Het is de hoofdplaats van de gemeente die eveneens Ardooie heet. Tot deze gemeente behoort onder meer ook Koolskamp (bekend van het Kampioenschap van Vlaanderen voor profwielrenners). De gemeente Ardooie telt circa 9000 inwoners. Tot de bekende (voormalige) inwoners van Ardooie behoren onder meer de voetballer Marc Degryse, hardloopster Veerle Dejaeghere en zangers Laura Lynn.

Deelnemers: startlijst Kermiscross Ardooie 2018

Welke deelnemers staan in 2018 bij de Kermiscross Ardooie op de startlijst? De grote publiekstrekker op de deelnemerslijst is wereldkampioen Wout van Aert. Daarnaast staan er weer heel wat Belgische subtoppers op de startlijst, waaronder Toon Aerts, Eli Iserbyt, Gianni Vermeersch en Jim Aernouts. Ook de Duitser Marcel Meisen staat op de deelnemerslijst. Verderop vindt u de voorlopige startlijst met rugnummers van de herenwedstrijd. Op de starlijst van de dameswedstrijd staan onder meer Katherine Compton, Nikki Brammeier, Maud Kaptheijns, Laura Verdonschot, Alicia Frank, Ellen van Loy en Loes Sels.

Wout van Aert in Ardooie

Het is opvallend dat Wout van Aert er toch weer voor kiest om op de startlijst van de Cyclocross Ardooie te staan, terwijl hij er anno 2018 juist voor kiest om niet meer in alle topveldritten van start te gaan (mede vanwege zijn wegambities heeft hij een iets beperkter, meer uitgebalanceerd programma in het veldrijden, dan in de tijd toen hij zich puur op de cyclocross focuste). Wout van Aert heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om op zaterdag 20 oktober niet van start te gaan in de Superprestige Cyclocross Boom, waar de andere wereldtoppers zoals Mathieu van der Poel wel op de deelnemerslijst staan. Van Aert gaat daarentegen op zondag 21 oktober wel van start in de Zwitserse wereldbekercross in Bern.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite en beloften - Cyclocross Ardooie 2018
1. Aert, Wout van
2. Aerts, Toon
3. Vanthourenhout, Michael
4. Vermeersch, Gianni
5. Iserbyt, Eli
6. Cleppe, Nicolas
7. Thijs, Aerts
8. Pidcock, Thomas
9. Orts Lloret, Felipe
10. Merlier, Tim
11. Meisen, Marcel
12. Bosmans, Wietse
13. Vanthourenhout, Dieter
14. Aernouts, Jim
15. Jacobs, Johan
16. Peeters, Yannick
17. Joseph, Thomas
18. Compernolle, Kenneth van
19. Teirlinck, Jens
20. Smet, Thibaut de
21. Mason, Cameron
22. Bonne, Jenko
23. Mein, Thomas
24. Debeir, Arno
25. Hennaux, Loic
26. Meelberghs, Pieter
27. Grabarek, Grzegorz
28. Goosen, Wouter
29. Dewulf, Maxim
30. Alderweireld, Robin
31. Vandenheede, Brecht
32. Bock, Jelle de
33. Tielen, Dario
34. Kerckhove, Nick van de
35. Dervaux, Niels
36. Tackenouch, Yu
37. Koyen, Niels
38. Bock, Yoni de
39. Robertson, Finlay
40. Smets, Gert
41. Wit, Edwin de
42. Field, Ian

UCI-categorie van de Cyclocross Ardooie 2018

De Kermiscross van Ardooie behoort niet tot één van de drie ‘grote klassementen’ van de veldritwereld (de Superprestige Cyclocross, de Wereldbeker Veldrijden en de DVV Trofee). De cross van Ardooie staat echter wel op de internationale kalender van de UCI. Het is op die kalender ingedeeld in categorie 2. Dit houdt in dat de eerste tien in de uitslag van de Kermiscross punten krijgen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De crosser die in Ardooie zegeviert krijgt bijvoorbeeld 40 punten. Deze punten zijn onder meer belangrijk voor kwalificatie voor wereldbekerwedstrijden. De beste 50 renners van de UCI Wereldranglijst Veldrijden mogen automatisch deelnemen aan de wereldbekercrossen. Daarnaast wordt via deze wereldranglijst ook startvolgorde voor de profveldritten bepaald.

Live op tv? Livestream?

Wordt de Cyclocross Ardooie live op tv uitgezonden? Is er een livestream van deze veldrit beschikbaar waarmee men online naar deze veldrit kan kijken? De Kermiscross van Ardooie wordt, in tegenstelling tot de grote meerderheid van de Belgische profcrossen, in 2018 helaas wederom niet live op tv uitgezonden, noch door Sporza, noch door Telenet (Play Sports), noch door VTM, noch door VIER. Er is ook geen livestream van deze wedstrijd online beschikbaar. De regionale zender Focus WTV behoorde nochtans jarenlang tot de sponsors/partners van deze cross, maar ook in die tijd was de wedstrijd niet live op tv te zien en was er ook geen livestream beschikbaar.

Het is opvallend dat Cyclocross Ardooie, wat nochtans reeds sedert vele jaren een mooie profwedstrijd is met een sterke erelijst, toch nooit in zee is gegaan met een grote tv-maatschappij voor een live uitzending op tv of desnoods met een ander mediabedrijf alleen voor een livestream. Mogelijk heeft dit deels te maken met het feit dat deze cross traditioneel op de donderdag wordt uitgezonden, wat ervoor zorgt dat een live uitzending op tv of een livestream commercieel wat minder aantrekkelijk is, dan bij een cross in het weekend.

Veldrijden live op tv en via de livestream

De eerstvolgende wedstrijd in het veldritseizoen 2018-2019 die sowieso wel live op tv en online per livestream wordt uitgezonden is de Cyclocross Boom (Superprestige) op zaterdag 20 oktober 2018. Vervolgens is op zondag 21 oktober de Wereldbekerveldrit van Bern (Zwitserland) live op tv en online per livestream te volgen.

Uitslag veldrit Ardooie 2018

 1. Wout van Aert (Bel)
 2. Gianni Vermeersch (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Ardooie 2017

 1. Wout van Aert (Bel) in 56'30"
 2. Toon Aerts (Bel) op 28 sec.
 3. Michael Vanthourenhout (Bel) z.t.
 4. Marcel Meisen (Dui)
 5. Gianni Vermeersch (Bel)
 6. Vincent Baestaens (Bel)
 7. Jens Adams (Bel)
 8. Michael Boros (Tsj)
 9. Daan Hoeyberghs (Bel) op 32"
 10. Philipp Walsleben (Dui) z.t.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/1.2120755
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=297
 • http://www.veldritardooie.be/wp-content/uploads/cyclobashe.jpg
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kermiscross
 • http://veldritkrantbe.webhosting.be/images/content/Parcours/startlijsten/deelnemers%20Ardooie%202015%20elite.pdf

Reageer op het artikel "Veldrit: Kermiscross Ardooie 2018 - programma en deelnemers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!