Veldrit: Kermiscross Ardooie 2019 - programma en deelnemers

Veldrit: Kermiscross Ardooie 2019 - programma en deelnemers De 25e editie van de Cyclocross van Ardooie (België) vindt plaats op donderdag 17 oktober 2019. De start en finish van deze veldrit bevinden zich aan de Stationsstraat te Ardooie. Hoe ziet het programma van deze Kermiscross eruit? Welke prominente deelnemers staan bij deze West-Vlaamse veldrit op de startlijst?

Geschiedenis van de veldrit van Ardooie

Van midden jaren zestig tot midden jaren zeventig werd er ook al jaarlijks een topveldrit in Ardooie georganiseerd. Winnaars in die jaren waren onder meer grote namen zoals Roger de Clercq (1965), Berten van Damme (1966, 1968, 1969, 1970, 1971 en 1972), Eric de Vlaeminck (1967) en Eric Desruelle (1973 en 1974). Daarna verdween deze cross van Ardooie echter van de profkalender.

In 1995 werd er pas weer een profcross in Ardooie georganiseerd. Dat jaar won Pedro Roselle. Hij was in de jongerencategorieën een groot talent (zo werd hij onder meer twee maal Belgisch kampioen in de categorie nieuwelingen en één keer bij de junioren), maar bij de profs heeft hij nooit een grote internationale doorbraak mogen beleven.

Meervoudige winnaars in de periode na 1995

Paul Herygers won de Kermiscross in Ardooie drie keer: in 1996, 1997 en 1998. Andere meervoudige winnaars van deze wedstrijd zijn Bart Wellens (2001 en 2005), Niels Albert (2007, 2008 en 2009), Zdenek Stybar (2006, 2010 en 2011), Klaas Vantornout (2012 en 2013) en Wout van Aert (2016, 2017 en 2018).

Kermiscross 2014

Het grootste nieuws van de Kermiscross 2014 was helaas dat wereldkampioen Zdenek Stybar dat jaar zwaar ten val kwam en zijn sleutelbeen brak. Opvallend genoeg was Stybar enkele maanden eerder, tijdens de wegwedstrijd ENECO Tour, ook al zwaar gevallen in Ardooie. Het leek er in 2014 dus bijna op, alsof er voor Stybar dat jaar een vloek rustte op wedstrijden die door de plaats Ardooie gingen. Op het moment dat hij in de Kermiscross 2014 startte, was hij nog maar net van die vorige valpartij hersteld. De val in de Kermiscross zorgde ervoor, dat Stybar in de rest van de winter van 2014-2015 niet meer in veldritten van start zou gaan.

Overigens heeft Stybar zeker ook zeer goede herinneringen aan Ardooie: hij won immers drie keer de Kermiscross (in 2006, 2010 en 2011). De Kermiscross van 2014 kreeg overigens wel een hele mooie winnaar: het piepjonge talent Michael Vanthourenhout, die officieel toen nog in de beloftencategorie zat, versloeg de deelnemende profs. Tom Meeusen werd tweede en de Duitser Philipp Walsleben werd derde.

Kermiscross 2015

Opvallend genoeg ontbreekt de naam van de 'Kannibaal van Baal', de levende veldritlegende Sven Nys, op de erelijst van de Kermiscross van Ardooie. Dit is één van de weinige Belgische profveldritten, die Sven Nys nooit heeft gewonnen. Het seizoen 2015-2016 was zijn laatste seizoen als profveldrijder en tijdens deze afscheidstournee was Nys erop gebrand zijn om deze omissie op zijn erelijst weg te werken. Hij slaagde echter niet in die missie. Nys finishte in de Kermiscross 2015 als tweede, op 19 seconden achterstand van winnaar Tom Meeusen.

Kermiscross 2016

In 2016 werd de Kermiscross Ardooie op overtuigende wijze gewonnen door Wout van Aert. Hij kwam solo over de finish. Veertig seconden na de winnaar kwam Toon Aerts als tweede over de meet. Klaas Vantornout finishte als derde met ruim een minuut achterstand op winnaar Wout van Aert.

Kermiscross Ardooie 2017

In 2017 werd de Cyclocross Ardooie voor het tweede jaar op rij op overtuigende wijze gewonnen door Wout van Aert. Wederom kwam hij solo over de finish. Op de tweede plek finishte Toon Aerts, met een achterstand van 28 seconden op de winnaar. Derde werd Michael Vanthourenhout, in dezelfde tijd als Aerts.

Kermiscross Ardooie 2018

In 2018 werd de veldrit voor het derde jaar op rij gewonnen door Wout van Aert. Hij zegevierde in deze veldrit voor Gianni Vermeersche. Op de derde plek eindigde Toon Aerts.

Programma Cyclocross Ardooie 2019 (op donderdag 17 oktober)

 • 12u00: Masters B en C
 • 13u00: Amateurs en Masters A
 • 14u15: Dames Elite
 • 15u45: Heren Elite (profs)

Locatie: Parcours en plaats

De start en de aankomst van deze veldrit van deze cross zijn te vinden aan de Stationsstraat in Ardooie. Bezoekers van de veldrit kunnen de bordjes richting het centrum van Ardooie volgen, tot aan het marktplein. Ardooie is een plaats in West-Vlaanderen. Het is de hoofdplaats van de gemeente die eveneens Ardooie heet. Tot deze gemeente behoort onder meer ook Koolskamp (bekend van het Kampioenschap van Vlaanderen voor profwielrenners). De gemeente Ardooie telt circa 9000 inwoners. Tot de bekende (voormalige) inwoners van Ardooie behoren onder meer de voetballer Marc Degryse, hardloopster Veerle Dejaeghere en zangers Laura Lynn.

Deelnemers: startlijst Kermiscross Ardooie 2019

Welke prominente deelnemers staan op 17 oktober 2019 bij de Kermiscross Ardooie op de startlijst? Prominente namen op de deelnemerslijst van de cross voor de dames elite zijn onder meer Loes Sels, Jolien Verschueren, Thalita de Jong, Alicia Franck, Anja Nobus, Kim van de Putte en Ellen van Loy.

Geen Wout van Aert of Mathieu van der Poel

Welke deelnemers staan op de startlijst van de heren elite (profs)? Op die deelnemerslijst ontbreken de grote toppers Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Mathieu van der Poel begint zijn veldritseizoen op dinsdag 22 oktober in de Nacht van Woerden. Wout van Aert is nog herstellende van zwaar blessureleed (als gevolg van de val in de Tour) en wil zich na zijn herstel vooral op het wegseizoen 2020 gaan focussen. Op de startlijst staan wel prominente namen van subtoppers zoals Tim Merlier, Tom Pidcock en Gianni Vermeersch.

Deelnemers: startlijst van de Cyclocross Ardooie 2019, heren elite (profs) en beloften (U23)
Gianni Vermeersch
Tim Merlier
Tom Pidcock
Nicolas Cleppe
Diether Sweeck
Jim Aernouts
Braam Merlier
Lars Boom
Stan Godrie
Kenneth Vancompernolle
Timo Kielich
Thomas Mein
Vince v.d. Eynde
Mathys Wuyts
Dario Tielen
Sean De Bie
Hendrik Sweeck
Pieter Meelberghs
Anton Ferdinande
Robin Alderweireld
Yoni de Bock
Thibaut de Smet
Yu Tackenouchi
Andres Verdonck
Nicolas de Smet
Len Dejonghe
Justin Laevens
Ydris Salomez
Gerben Kuypers
Joe Williams
Finn Mansfield
Edwin de Wit
Cameron Mason
Craig Gow
Yente Peirens
Joran Wyseure
Vandenheede Brecht
Wouter Goosen
Maxim Vanluchene
Arno De Beir

UCI-categorie van de Cyclocross Ardooie 2019

De Kermiscross van Ardooie behoort niet tot één van de drie ‘grote klassementen’ van de veldritwereld (de Superprestige Cyclocross, de Wereldbeker Veldrijden en de DVV Trofee). De cross van Ardooie staat echter wel op de internationale kalender van de UCI. Het is op die kalender ingedeeld in categorie 2. Dit houdt in dat de eerste tien in de uitslag van de Kermiscross punten krijgen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De crosser die in Ardooie zegeviert krijgt bijvoorbeeld 40 punten. Deze punten zijn onder meer belangrijk voor kwalificatie voor wereldbekerwedstrijden. De beste 50 renners van de UCI Wereldranglijst Veldrijden mogen automatisch deelnemen aan de wereldbekercrossen. Daarnaast wordt via deze wereldranglijst ook startvolgorde voor de profveldritten bepaald.

Live op tv? Livestream?

Wordt de Cyclocross Ardooie live op tv uitgezonden? Is er een livestream van deze veldrit beschikbaar waarmee men online naar deze veldrit kan kijken? De Kermiscross van Ardooie wordt, in tegenstelling tot de grote meerderheid van de Belgische profcrossen, in 2019 helaas wederom niet live op tv uitgezonden, noch door Sporza, noch door Telenet (Play Sports), noch door VTM, noch door VIER. Er is ook geen livestream van deze wedstrijd online beschikbaar. De regionale zender Focus WTV behoorde nochtans jarenlang tot de sponsors/partners van deze cross, maar ook in die tijd was de wedstrijd niet live op tv te zien en was er ook geen livestream beschikbaar.

Het is opvallend dat Cyclocross Ardooie, wat nochtans reeds sedert vele jaren een mooie profwedstrijd is met een sterke erelijst, toch nooit in zee is gegaan met een grote tv-maatschappij voor een live-uitzending op televisie (en met daarbij logischerwijs ook een livestream). Of dat men desnoods met een ander mediabedrijf in zee was gegaan, alleen voor een livestream? (Sommige crossen, zoals de Cyclocross Rucphen, worden bijvoorbeeld alleen per livestream op het internet uitgezonden. De organisatie van die cross zorgde er zelf voor dat die livestream geproduceerd werd, zonder dat er een tv-station aan te pas kwam. Ook de beroemde Cross Vegas in Amerika is heel wat jaren alleen via een livestream uitgezonden. Ook bijvoorbeeld het beroemde wegcriterium in Nederland van Boxmeer wordt online uitgezonden door een livestream die niet door een tv-maatschappij, maar door de organisatie en zijn sponsoren wordt gerealiseerd. In Ardooie is er helaas ook niet zo'n door de organisatie gerealiseerde livestream.) Mogelijk heeft dit er voor een belangrijk deel mee te maken dat deze cross traditioneel op de donderdag wordt verreden, wat ervoor zorgt dat een live uitzending op tv of een livestream commercieel vele malen minder aantrekkelijk is, dan bij een cross in het weekend.

Veldrijden live op tv en via de livestream

Welke veldritten zijn in deze periode live op televisie of op het internet via een livestream te volgen? De eerstvolgende wedstrijd in het veldritseizoen 2019-2020 die wel live op tv en online per livestream wordt uitgezonden is de Cyclocross Boom (Superprestige) op zaterdag 19 oktober 2019. Vervolgens is op zondag 20 oktober de Wereldbekerveldrit van Bern (Zwitserland) live op tv en online per livestream te volgen. Op zaterdag 26 oktober kan men de Ethias Cross Beringen live op tv en via een gratis livestream bekijken. Op zondag 27 oktober kan men live op tv en per livestream kijken naar de Cyclocross Asper-Gavere (Superprestige).

Begin november zijn er ook weer diverse veldritten live op tv en online via een livestream te bekijken. Op 1 november kan men traditioneel live op tv en per livestream genieten van de Koppenbergcross in Oudenaarde. Vervolgens staat op 3 november een volgende cross op de kalender die men live op televisie en op het internet via een livestream kan volgen: de Superprestige Cyclocross Ruddervoorde.

Uitslag Kermiscross Ardooie 2019

 1. Gianni Vermeersch (Bel)
 2. Tom Pidcock (UK)
 3. Tim Merlier (Bel)
 4. Thijs Aerts (Bel)
 5. Nicolas Cleppe (Bel)
 6. Dieter Vanthourenhout (Bel)
 7. Jim Aernouts (Bel)
 8. Thomas Mein (UK)
 9. Braam Merlier (Bel)
 10. Timo Kielich (Bel)

Voorgaande editie: uitslag veldrit Ardooie 2018

 1. Wout van Aert (Bel)
 2. Gianni Vermeersch (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…

Parijs-Nice 2020, live op tv en livestreamParijs-Nice 2020, live op tv en livestreamOp zondag 8 maart 2020 gaat de 78e editie van de Franse wielerwedstrijd Parijs-Nice van start. De slotetappe van deze ri…
Veldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober 2019 wordt de 44e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Sup…
Bronnen en referenties
 • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/1.2120755
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=297
 • http://www.veldritardooie.be/wp-content/uploads/cyclobashe.jpg
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kermiscross
 • http://veldritkrantbe.webhosting.be/images/content/Parcours/startlijsten/deelnemers%20Ardooie%202015%20elite.pdf

Reageer op het artikel "Veldrit: Kermiscross Ardooie 2019 - programma en deelnemers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!