InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Citadelcross Namen 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Citadelcross Namen 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Citadelcross Namen 2018, live op tv en livestream Op zondag 23 december 2018 vindt in Namen (België) de tiende editie plaats van de 'Soudal Cyclocross de la Citadelle de Namur'. Deze Waalse veldrit is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Het parcours van deze World Cup-wedstrijd bevindt zich bij de befaamde Citadel van Namen. De veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Citadelcross online via een livestream te bekijken. Hoe ziet het programma van de Citadelcross van Namen 2018 eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst van de Citadelcross 2018? Hoe is de geschiedenis van deze Waalse cyclocross verlopen?

Geschiedenis van de Citadelcross Namen (Namur)

Motorcross in Namen

Sinds 1947 werd in de Waalse plaats Namen (Namur) de Grand Prix Motorcross van België georganiseerd (GP Belgique). Het circuit bevond zich bij de Citadel van Namen. De wedstrijd was buitengewoon populair onder de motorcrossfans. Om diverse redenen, waaronder milieuproblematiek, kwam er in 2007 een einde aan deze traditie. In augustus van dat jaar was de Fransman Sébastien Pourcel voorlopig de laatste winnaar van de Grand Prix Motorcross te Namen, in de koningsklasse MX1. Hierna verhuisde de GP van België naar de Vlaamse plaats Lommel. Er zijn echter nog wel plannen om in de toekomst het topmotorcrossen weer terug te laten keren naar het Waalse Namen.

Veldrijden in Namen

Nadat bekend werd dat de GP Motorcross uit Namen weg zou gaan, ging deze Waalse gemeente op zoek naar een ander topsportevenement dat men jaarlijks nabij de Citadel zou kunnen organiseren. De voorkeur ging hierbij uit naar een sport met een relatief milieuvriendelijk imago (vergeleken met de motorcross). Uiteindelijk koos men voor het veldrijden. Dit was een opvallende keuze, aangezien veldrijden in Wallonië (in tegenstelling tot Vlaanderen) helemaal niet erg populair is.

Citadelcross voor heren elite (profs)

In 2009 werd de eerste editie van de Citadelcross verreden, op het prachtige, zware parcours bij de Citadel van Namen. Deze wedstrijd was dat jaar een onderdeel van het klassement GVA Trofee Veldrijden. De Belg Niels Albert won de eerste editie van de Citadelcross. In 2010 won de Tsjech Zdenek Stybar de tweede editie van deze Waalse cyclocross.

Met ingang van 2011 werd de Citadelcross van Namen een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. In 2011 ging de zege in deze Waalse veldrit naar Sven Nys. In 2012 won Kevin Pauwels deze cyclocross. In 2013 werd deze wereldbekercross gewonnen door de Fransman Francis Mourey. In 2014 won Kevin Pauwels voor de tweede keer deze cross. De Nederlander Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2015 en 2016. Wout van Aert pakte de zege in 2017.

Citadelcross voor dames

Er wordt ook jaarlijks een Citadelcross voor dames gehouden. In de beginjaren waren de Nederlandse vrouwen zeer succesvol bij deze Waalse cyclocross: Daphny van de Brand won in 2009, Sanne van Paassen zegevierde in 2010 en Marianne Vos pakte de zege in 2011. In 2012 en 2013 ging de zege naar de Amerikaanse Katherine Compton. In 2014 en 2016 werd de Citadelcross voor dames gewonnen door Katerina Nash (Tsjechië). In 2015 pakte de Britse Nikki Harris de zege in deze wereldbekerveldrit. In 2017 werd deze cyclocross gewonnen door Evie Richards.

Wereldbeker Veldrijden 2018-2019

De Telenet UCI World Cup Cyclocross bestaat in de winter van 2018-2019 uit negen veldritten. Telenet is de hoofdsponsor van de wereldbeker en alle manches worden daarom ook automatisch live op tv en online via de livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. Daarnaast zenden echter ook diverse andere omroepen wereldbekerwedstrijden live uit op tv en per livestream (meer info: zie verderop). De wereldbeker begon met twee Amerikaanse crossen (in Iowa en Waterloo). In januari 2019 wordt deze wereldbeker afgesloten met de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide (Nederland).

Programma Citadelcross Namen 2018

 • 10u00: Junioren
 • 11u20: Beloften (U23)
 • 13u30: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Parcours: locatie

Het parcours van de Citadelcross behoort tot de zwaarste omlopen van de veldritwereld. Het heeft veel weg van een mountainbikeparcours. De oorspronkelijke ontwerper van het parcours was de ex-topveldrijder Roland Liboton. Het parcours bevindt zich nabij de befaamde Citadel van Namen. Mensen die per auto deze wereldbekerveldrit willen bezoeken, kunnen op de snelweg E411 (Brussel-Luxemburg) de afrit nummer 14 nemen, naar 'Namur Centre' (Namen Centrum). Daarna kunnen ze de bordjes volgen naar de "UCI Cyclo-cross World Cup Namur".

Citadelle de Namur (Citadel van Namen)

De 'Citadelle de Namur' is één van de grootste burchten van Europa. Het ligt op een heuvel met een hoogte van ongeveer 100 meter. Dit is een strategische locatie die reeds door de Romeinen gebruikt werd voor de bouw van een militair fort. In de middeleeuwen was de Citadel van Namen de hoofdzetel van de Graven van Namen. De burcht is vele malen belegerd tijdens oorlogen. Hij is in de loop der eeuwen ook vele malen herbouwd en verbouwd. Tot ver in de 20e eeuw behield dit complex een militaire functie. Hier kwam pas een einde aan in 1977. Sindsdien is dit fort vooral een toeristische trekpleister. Binnen de wielerwereld is de Citadel ook bekend vanwege de GP Wallonië, die vaak op (of bij) de Citadel finisht.

De Citadel torent uit boven de Waalse stad Namen. Dit is een plaats met circa 110.000 inwoners. Vlakbij de Citadel van Namen is het Waalse parlement gevestigd. Namen is dan ook de hoofdstad van het Waalse gewest. Namen is de Nederlandse (en Vlaamse) benaming van deze stad. De Franse naam is 'Namur', in het Waals noemt men deze plaats 'Nameur'.

Deelnemers: selecties België en Nederland

Welke renners en rensters zullen namens Nederland en België deelnemen aan de wedstrijden te Namen? Bij de heren elite en dames elite geldt, dat de renners die in de top 50 staan, automatisch startrecht hebben in wedstrijden van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Hieronder vindt u de selecties van Nederland en België. Omdat de cross in België plaatsvindt mogen er bij de junioren en beloften twee selecties namens de Belgen van start gaan.

Nederlandse selectie World Cup Cyclocross Namen:

 • Heren Elite (profs): Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Joris Nieuwenhuis, David van der Poel, Gosse van der Meer, Stan Godrie en Sieben Wouters.
 • Dames Elite: Marianne Vos, Annemarie Worst, Denise Betsema, Sophie de Boer, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden, Maud Kaptheijns, Fleur Nagengast, Puck Pieterse, Shirin van Anrooij en Manon Bakker.
 • Heren Beloften (U23): Jens Dekker, Maik van der Heijden, Roel van der Stegen, Mees Hendrikx, Ryan Kamp en Thymen Arensman.
 • Junioren: Salvador Alvarado, Noah Vreeswijk, Lars Boven, Luke Verburg, Milan Ziemerink en Hugo Kars.

Belgische selectie World Cup Cyclocross Namen:

 • Heren elite (profs): Wout van Aert, Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Tim Merlier, Kevin Pauwels, Daan Soete, Diether Sweeck, Gianni Vermeersch, Vincent Baestaens, Quinten Hermans, Tom Meeusen, Braam Merlier, Jens Adams, Jim Aernouts, Thijs Aerts, Nicolas Cleppe en Dieter Vanthourenhout.
 • Dames elite: Sanne Cant, Loes Sels, Joyce Vanderbeken, Kim Van de Steene, Marthe Truyen, Laura Verdonschot, Tessa Zwaenepoel, Ellen Van Loy, Axelle Bellaert en Tess Van Loy.
 • Heren Beloften (U23), A-selectie: Eli Iserbyt, Yentl Bekaert, Andreas Goeman, Timo Kielich, Lander Loockx, Toon Vandebosch en Niels Vandeputte.
 • Heren Beloften (U23, B-selectie: Niels Derveaux, Anton Ferdinande, Jarno Bellens, Arno Debeir, Jarno Liessens en Mathijs Wuyts.
 • Junioren A-selectie: Witse Meeussen, Thibau Nys, Ryan Cortjens, Yorben Lauryssen, Jelle Vermoote, Joran Wyseure en Ward Huybs.
 • Junioren B-selectie: Jetze Van Campenhout, Joachim Van Looveren, Emiel Verstrynge, Wout Vervoort, Lennert Belmans en Yente Peirens.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)

Welke deelnemers staan allemaal op de startlijst van de Citadelcross voor heren elite (profs)? Bij de wedstrijd voor heren elite staan in principe alle wereldtoppers op de deelnemerslijst. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van deze cross. Wie zijn de favorieten voor de zege in Namen? De belangrijkste kanshebbers zijn Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Toon Aerts.

Deelnemers Citadelcross Namen 2018: Startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. AERT Wout van (Bel)
2. AERTS Toon (Bel)
3. SWEECK Laurens (Bel)
4. VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
5. HERMANS Quinten (Bel)
6. MERLIER Tim (Bel)
7. SOETE Daan (Bel)
8. PAUWELS Kevin (Bel)
9. AERTS Thijs (Bel)
10. MEEUSEN Tom (Bel)
11. VERMEERSCH Gianni (Bel)
12. AERNOUTS Jim (Bel)
13. SWEECK Diether (Bel)
14. BAESTAENS Vincent (Bel)
15. CLEPPE Nicolas (Bel)
16. ADAMS Jens (Bel)
17. MERLIER Braam (Bel)
18. VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
19. POEL Mathieu van der (Ned)
20. HAAR Lars van der (Ned)
21. KESSEL Corné van (Ned)
22. POEL David van der (Ned)
23. NIEUWENHUIS Joris (Ned)
24. WOUTERS Sieben (Ned)
25. GODRIE Stan (Ned)
26. MEER Gosse van der (Ned)
27. CHAINEL Steve (Fra)
28. BOULO Matthieu (Fra)
29. CANAL Fabien (Fra)
30. MOUREY Francis (Fra)
31. MENUT David (Fra)
32. GRAS Yan (Fra)
33. DUBAU Joshua (Fra)
34. DUBAU Lucas (Fra)
35. FALENTA Alois (Fra)
36. PERIOU Tony (Fra)
37. HUMBERT Valentin (Fra)
38. WILDHABER Marcel (Zwi)
39. SAGESSER Severin (Zwi)
40. RUEGG Timon (Zwi)
41. WINTERBERG Lukas (Zwi)
42. BOROS Michael (Tsj)
43. NESVADBA Jan (Tsj)
44. TOUPALIK Adam (Tsj)
45. BERTOLINI Gioele (Ita)
46. ESTEBAN AGUERO Ismael (Spa)
47. ORTS LLORET Felipe (Spa)
48. SUAREZ FERNANDEZ Kevin (Spa)
49. RUIZ Javier (Spa)
50. ANIA GONZALEZ Daniel (Spa)
51. WHITE Curtis (USA)
52. HYDE Stephen (USA)
53. WERNER Kerry (USA)
54. KAISER Cody (USA)
55. CLOUTIER Tyler (USA)
56. JUDELSON Max (USA)
57. MEISEN Marcel (Dui)
58. WEBER Sascha (Dui)
59. SCHMIDT Marvin (Dui)
60. EDHOFER Thomas (Dui)
61. NISSEN Soren (Lux)
62. TURCHI Luc (Lux)
63. HAM Michael van den (Can)
64. JETTE Cameron (Can)
65. TAKENOUCHI Yu (Jpn)
66. FIELD Ian (UK)
67. MILLBURN Garry (Aus)
68. HANSEN Kenneth (Den)
69. ERIKSSON Martin (Zwe)
70. JANSSON Henrik (Zwe)
71. ERIKSSON David (Zwe)
72. HEIGL Philipp (Oos)

Tickets

Op de dag van de wedstrijd zijn de kassa's bij het parcours van de Citadelcross 's ochtends vanaf 8u00 open. De toegangskaarten kosten dan 15 euro per stuk. Voor kinderen tot 14 jaar is de toegang bij de Citadelcross gratis. In de voorverkoop kosten toegangskaarten 13 euro. De voorverkoop vindt plaats bij het Maison du Tourisme, aan het stationsplein (Place de la Station) te Namen.

Live op tv - o.a. Telenet, Play Sports en Eurosport

De uitzendrechten van de Citadelcross in Namen zijn onder meer in handen van het Belgische bedrijf Telenet. Zij zenden deze cyclocross live op tv uit, zowel op een open kanaal (op kanaal 11, 'play time', voor alle klanten van digitale tv bij Telenet), maar ook op Telenet Play Sports (voor de abonnees van Play Sports). Ook de Vlaamse zender Proximus Tv zendt deze cross live uit. Deze zender is te ontvangen voor abonnees van digitale tv bij Proximus.

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de Citadelcross? De uitzending op de zender Play Sports 2 begint om 13u15 met de dameswedstrijd, de herenwedstrijd gaat om 15u00 van start.

Eurosport

Ook wordt deze wedstrijd uitgezonden door Eurosport (livestream en tv). De uitzending van de dameswedstrijd begint om 13u30 op de zender Eurosport1. De uitzending van de herenwedstrijd begint op die zender om 15u00.

NOS Studio Sport

Het Nederlandse NOS Studio Sport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze wereldbekercross. Ook zij besteden op zondagmiddag op Nederland 1 (NPO1) live op tv aandacht aan de wereldbekercross in Namen. Volgens hun planning zenden zij op die zondagmiddag live zowel de dameswedstrijd (start om 13u30) als de herenwedstrijd (start om 15u00) uit.

Niet live bij Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza zendt deze Waalse cross niet live uit, maar zendt in de namiddag van de zondag wel een uitgebreide samenvatting van deze wereldbekerveldrit uit op de Vlaamse zender één.

Live veldrijden

De eerstvolgende tv-cross na de Citadelcross is op 26 december de Cyclocross Zolder (Wereldbeker). Daarna volgt op 28 december de Azencross Loenhout (DVV). Hierna staan in 2018 nog twee Vlaamse crossen op de kalender die live op tv en online per livestream worden uitgezonden: de Brico Cyclocross Bredene (29 december) en de Superprestige Cyclocross Diegem (30 december).

Livestream Citadelross Namen 2018

Livestream Eurosport

De Citadelcross van Namen wordt ook live op het internet uitgezonden via een livestream. Er wordt onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Eurosport. Met deze livestream kan men op zondag 23 december online via de livestream naar de veldrit van Namen kijken op een smartphone of computer. Men dient echter wel een betaald abonnement te hebben op de Eurosport Player App om deze specifieke livestream van de Citadelcross te kunnen bekijken.

Livestream Telenet Play Sports

Via een livestream van Telenet Play Sports kan men de Citadelcross met Vlaamse commentaar volgen. Deze livestream bevindt zich op de middag van 23 december 2018 op hun website. Om die livestream te kunnen bekijken dient men echter wel een abonnement op Play Sports te hebben. De livestream van Play Sports begint bij de Citadelcross tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream NPO (NL)

Voor de Nederlandse veldritliefhebbers is er een openbare gratis livestream van deze cross beschikbaar. Die livestream bevindt zich op de website van de NOS; daarnaast kan men die stream van de Citadelcross ook live bekijken via de NOS-App. De livestream van de dameswedstrijd begint om circa 13u30. De livestream van de herenwedstrijd begint enkele minuten voor drie uur. In verband met de uitzendrechten is echter die Nederlandse livestream 'geo-restricted'. Dat houdt in dat deze gratis livestream van de NOS alleen voor internetters in Nederland te bekijken is. Deze gratis livestream is officieel geblokkeerd is voor Vlamingen.

Overige livestreams

Er is een Engelstalige een livestream voor de Citadelcross beschikbaar op het YouTube-kanaal van de UCI. Die livestream is in principe gratis, maar deze stream is wel zeer 'geo-restricted'. Alleen in landen waar geen enkele omroep de live-uitzendrechten (tv en livestream) heeft van de Citadelcross Namur 2018, mag men officieel naar deze livestream van de UCI kijken. Bij de cross in Namen is er ook een livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes. Die livestream is echter officieel alleen maar beschikbaar voor Canadese betalende abonnees van deze livestream-dienst.

Alternatief voor livestream: Ziggo Go

In Nederland bestaat er voor klanten van Ziggo ook nog een alternatief waarmee men ook naar deze Waalse veldrit per livestream kan kijken: de Ziggo Go App. Met die app kan men per livestream naar tv kijken. Via die app kan men bijvoorbeeld dus ook geheel per livestream naar Eurosport 1 kijken, zonder dat men een abonnement nodig heeft op de Eurosport Player App.

Uitslag World Cup Cyclocross Namur (Namen) 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1'u03'37"
 2. Wout van Aert (Bel) op 1'04"
 3. Toon Aerts (Bel) 1'50"
 4. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'02"
 5. Michael Vanthourenhout (Bel) 2'21"
 6. Corné van Kessel (Ned) 3'23"
 7. Marcel Meisen (Dui) 3'30"
 8. Laurens Sweeck (Bel) 3'38"
 9. Gianni Vermeersch (Bel) 3'41"
 10. Lars van der Haar (Ned) 3'50"

Voorgaande editie: uitslag World Cup Cyclocross Namur (Namen) 2017

 1. Wout van Aert (Bel)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Mathieu van der Poel (Ned)
 4. Kevin Pauwels (Bel)
 5. Michael Vanthourenhout (Bel)
 6. Corné van Kessel (Ned)
 7. Marcel Meisen (Dui)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van d…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober 2019 wordt de 44e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Sup…
Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamIn de gemeente Oostkamp (België) wordt op zondag 3 november 2019 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse…
Veldrit: Cyclocross Boom 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Boom 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 19 oktober 2019 wordt in Boom (België) de vijfde editie verreden van de'Cyclocross Boom. Deze cross is een o…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Motorcross_van_Namen
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Championnat_du_monde_de_motocross_2007
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/namur/nl/
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ranking/
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Cyclo-cross_de_la_Citadelle

Reageer op het artikel "Veldrit: Citadelcross Namen 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!