Veldrit: Citadelcross Namen 2019, live op tv en livestream

Veldrit: Citadelcross Namen 2019, live op tv en livestream Op zondag 22 december 2019 vindt in Namen (België) de elfde editie plaats van de 'Rectavit Cyclocross de la Citadelle de Namur'. Deze Waalse veldrit is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Het parcours van deze World Cup-wedstrijd bevindt zich bij de befaamde Citadel van Namen. De veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Citadelcross online via een livestream te bekijken. Hoe ziet het programma van de Citadelcross van Namen 2019 eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst van de Citadelcross 2019? Hoe is de geschiedenis van deze Waalse cyclocross verlopen?

Geschiedenis van de Citadelcross Namen (Namur)

Motorcross in Namen

Sinds 1947 werd in de Waalse plaats Namen (Namur) de Grand Prix Motorcross van België georganiseerd (GP Belgique). Het circuit bevond zich bij de Citadel van Namen. De wedstrijd was buitengewoon populair onder de motorcrossfans. Om diverse redenen, waaronder milieuproblematiek, kwam er in 2007 een einde aan deze traditie. In augustus van dat jaar was de Fransman Sébastien Pourcel voorlopig de laatste winnaar van de Grand Prix Motorcross te Namen, in de koningsklasse MX1. Hierna verhuisde de GP van België naar de Vlaamse plaats Lommel. Er zijn echter nog wel plannen om in de toekomst het topmotorcrossen weer terug te laten keren naar het Waalse Namen.

Veldrijden in Namen

Nadat bekend werd dat de GP Motorcross uit Namen weg zou gaan, ging deze Waalse gemeente op zoek naar een ander topsportevenement dat men jaarlijks nabij de Citadel zou kunnen organiseren. De voorkeur ging hierbij uit naar een sport met een relatief milieuvriendelijk imago (vergeleken met de motorcross). Uiteindelijk koos men voor het veldrijden. Dit was een opvallende keuze, aangezien veldrijden in Wallonië (in tegenstelling tot Vlaanderen) helemaal niet erg populair is.

Citadelcross voor heren elite (profs)

In 2009 werd de eerste editie van de Citadelcross verreden op het prachtige, zware parcours bij de Citadel van Namen. Deze wedstrijd was dat jaar een onderdeel van het klassement GVA Trofee Veldrijden. De Belg Niels Albert won de eerste editie van de Citadelcross. In 2010 won de Tsjech Zdenek Stybar de tweede editie van deze Waalse cyclocross.

Met ingang van 2011 werd de Citadelcross van Namen een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. In 2011 ging de zege in deze Waalse veldrit naar Sven Nys. In 2012 won Kevin Pauwels deze cyclocross. In 2013 werd deze wereldbekercross gewonnen door de Fransman Francis Mourey. In 2014 won Kevin Pauwels voor de tweede keer deze cross. De Nederlander Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2015, 2016 en 2018. Wout van Aert pakte de zege in 2017.

Citadelcross voor dames

Er wordt ook jaarlijks een Citadelcross voor dames gehouden. In de beginjaren waren de Nederlandse vrouwen zeer succesvol bij deze Waalse cyclocross: Daphny van de Brand won in 2009, Sanne van Paassen zegevierde in 2010 en Marianne Vos pakte de zege in 2011. In 2012 en 2013 ging de zege naar de Amerikaanse Katherine Compton. In 2014 en 2016 werd de Citadelcross voor dames gewonnen door Katerina Nash (Tsjechië). In 2015 pakte de Britse Nikki Harris de zege in deze wereldbekerveldrit. In 2017 werd deze cyclocross gewonnen door Evie Richards. De Nederlandse Lucinda Brand pakte de zege in 2018.

Wereldbeker Veldrijden 2019-2020

De Telenet UCI World Cup Cyclocross bestaat in de winter van 2019-2020 uit negen veldritten. Telenet is de hoofdsponsor van de wereldbeker cyclocross en alle manches worden daarom ook automatisch live op tv en online via de livestream uitgezonden door Telenet Play Sports. Daarnaast zenden echter ook diverse andere omroepen wereldbekerwedstrijden live uit op tv en per livestream (meer info: zie verderop). De wereldbeker begon met twee Amerikaanse crossen (in Iowa en Waterloo). In januari 2020 wordt deze wereldbeker cyclocross afgesloten met de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide (Nederland).

Programma Citadelcross Namen op 22 december 2019

 • 10u00: Junioren
 • 11u20: Beloften (U23)
 • 13u30: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Parcours: locatie

Het parcours van de Citadelcross behoort tot de zwaarste omlopen van de veldritwereld. Het heeft veel weg van een mountainbikeparcours. De oorspronkelijke ontwerper van het parcours was de ex-topveldrijder Roland Liboton. Het parcours bevindt zich nabij de befaamde Citadel van Namen. Mensen die per auto deze wereldbekerveldrit willen bezoeken, kunnen op de snelweg E411 (Brussel-Luxemburg) de afrit nummer 14 nemen, naar 'Namur Centre' (Namen Centrum). Daarna kunnen ze de bordjes volgen naar de "UCI Cyclo-cross World Cup Namur".

Citadelle de Namur (Citadel van Namen)

De 'Citadelle de Namur' is één van de grootste burchten van Europa. Het ligt op een heuvel met een hoogte van ongeveer 100 meter. Dit is een strategische locatie die reeds door de Romeinen gebruikt werd voor de bouw van een militair fort. In de middeleeuwen was de Citadel van Namen de hoofdzetel van de Graven van Namen. De burcht is vele malen belegerd tijdens oorlogen. Hij is in de loop der eeuwen ook vele malen herbouwd en verbouwd. Tot ver in de 20e eeuw behield dit complex een militaire functie. Hier kwam pas een einde aan in 1977. Sindsdien is dit fort vooral een toeristische trekpleister. Binnen de wielerwereld is de Citadel ook bekend vanwege de GP Wallonië, die vaak op (of bij) de Citadel finisht.

De Citadel torent uit boven de Waalse stad Namen. Dit is een plaats met circa 110.000 inwoners. Vlakbij de Citadel van Namen is het Waalse parlement gevestigd. Namen is dan ook de hoofdstad van het Waalse gewest. Namen is de Nederlandse (en Vlaamse) benaming van deze stad. De Franse naam is 'Namur', in het Waals noemt men deze plaats 'Nameur'.

Deelnemers: selecties België en Nederland

Welke renners en rensters zullen namens Nederland en België deelnemen aan de wedstrijden te Namen? Bij de heren elite en dames elite geldt, dat de renners die in de top 50 staan, automatisch startrecht hebben in wedstrijden van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Hieronder vindt u de Nederlandse en Belgische selecties.

Nederlandse selectie World Cup Cyclocross Namen 2019

 • Heren Elite (profs): Mathieu van der Poel, Corné van Kessel, Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar, David van der Poel, Maik van der Heijden, Sieben Wouters en Stan Godrie.
 • Dames Elite: Marianne Vos, Annemarie Worst, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, Yara Kastelijn, Inge van der Heijden, Maud Kaptheijns, Manon Bakker, Puck Pieterse, Shirin van Anrooij, Sophie de Boer en Geerte Hoeke.
 • Heren Belofte (U23): Ryan Kamp, Mees Hendrikx, Bart Artz, Tim van Dijke, Kyle Agterberg en Pim Ronhaar.
 • Junioren: Lucas Janssen, Danny van Lierop, Joost Brinkman, Bailey Groenendaal, Hugo Kars en Tibor del Grosso.

Belgische selectie World Cup Cyclocross Namen 2019

 • Heren Elite: Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Gianni Vermeersch, Jens Adams, Thijs Aerts, Jim Arnouts, Nicolas Cleppe, Vincent Baestaens, Quinten Hermans, Tom Meeusen, Lander Loockx, Tim Merlier, Daan Soete, Tim Merlier, Diether Sweeck en Dieter Vanthourenhout.
 • Dames Elite: Sanne Cant, Laura Verdonschot, Loes Sels, Alicia Franck, Kiona Crabbeé, Lies Schevenels, Ellen van Loy, Sterre Vervloet, Joyce Vanderbeken.
 • Beloften a-selectie: Timo Kielich, Toon Vandebosch, Yentl Bekaert, Jelle Camps, Niels Vandeputte en Gerben Kuypers.
 • Beloften b-selectie: Ryan Cortjens, Andreas Goeman, Anton Ferdinande, Jarno Bellens, Joran Wyseure en Wout Vervoort.
 • Junioren a-selectie: Thibau Nys, Ward Huybs, Lennert Belmans, Yorben Lauryssen, Emiel Verstrynge, Jente Michels en Jetze van Campenhout.
 • Junioren b-selectie: Arne Baers, Victor van de Putte, William Jr. Lecerf, Mathias Avondts, Lukas Vanderlinden en Jelle Harteel.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)

Welke deelnemers staan op zondag 22 december 2019 allemaal op de startlijst van de Citadelcross voor heren elite (profs)? Bij de wedstrijd voor heren elite staan de meeste wereldtoppers op de deelnemerslijst, waaronder Mathieu van der Poel, Toon Aerts en Eli Iserbyt. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite (profs).

Deelnemers World Cup Cyclocross Namen 2019: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. POEL Mathieu van der
2. HAAR Lars van der
3. KESSEL Corné van
4. NIEUWENHUIS Joris
5. POEL David van der
6. GODRIE Stan
7. HEIJDEN Maik van der
8. WOUTERS Sieben
11. AERTS Toon
12. ISERBYT Eli
13. VANTHOURENHOUT Michael
14. SWEECK Laurens
15. HERMANS Quinten
16. VERMEERSCH Gianni
17. MERLIER Tim
18. ADAMS Jens
19. AERTS Thijs
20. MEEUSEN Tom
21. AERNOUTS Jim
22. SWEECK Diether
23. CLEPPE Nicolas
24. SOETE Daan
25. BAESTAENS Vincent
26. VANTHOURENHOUT Dieter
27. LOOCKX Lander
28. MERLIER Braam
29. MEISEN Marcel
30. WEBER Sascha
31. SCHMIDT Marvin
32. EDHOFER Thomas
33. CHAINEL Steve
34. MENUT David
35. DUBAU Joshua
36. GRAS Yan
37. DUBAU Lucas
38. PHILIBERT Aurelien
39. HUMBERT Valentin
40. TRIGO Florian
41. TROPARDY Arthur
42. ORTS Felipe
43. SUAREZ Kevin
44. ESTEBAN Ismaël
45. JUNQUERA Mario
46. LLANEZA Miguel
47. WERNER Kerry
48. WHITE Curtis
49. JUDELSON Max
50. JUILIANO Andrew
51. GINIAT Andrew
52. RUEGG Timon
53. WILDHABER Marcel
54. SAGESSER S.
55. WINTERBERG Lukas
56. MOTTIEZ Gilles
57. FLÜCKIGER Lukas
58. ROHRBACH Nicola
59. BOROS Michael
60. NESVADBA Jan
61. MAYER Daniel
62. ÖSTLUND Jonathan
63. HAM Michael van den
64. JETTE Cameron
65. HAUSSLER Heinrich
66. BERTOLINI Gioele
67. SAMPARISI Nicolas
68. COMINELLI Christian
69. SAMPARISI Lorenzo
70. PIDCOCK Tom
71. GLAIZA Ondrey
72. VOSZAR Simon

Tickets Citadelcross 2019

Op de dag van de wedstrijd (22 december 2019) zijn de kassa's bij het parcours van de Citadelcross 's ochtends vanaf 8u00 open. De toegangskaarten kosten dan 15 euro per stuk. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang bij de Citadelcross gratis. In de voorverkoop kosten toegangskaarten 13 euro. De voorverkoop vindt plaats bij het Maison du Tourisme, aan het stationsplein (Place de la Station) te Namen.

Live op tv - o.a. Telenet Playtime, Play Sports en Eurosport

De uitzendrechten van de Citadelcross in Namen zijn onder meer in handen van het Belgische bedrijf Telenet. Zij zenden deze cyclocross live op tv uit, zowel op een open kanaal (op kanaal 11, 'play time', voor alle klanten van digitale tv bij Telenet), maar ook op Telenet Play Sports (voor de abonnees van Play Sports). Ook de Vlaamse zender Proximus Tv zendt deze cross live uit. Deze zender is te ontvangen voor abonnees van digitale tv bij Proximus.

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de Citadelcross? De uitzending op de zender Play Sports 3 begint om 13u15 met de dameswedstrijd, de herenwedstrijd gaat om 15u00 van start.

Eurosport

Ook wordt deze wedstrijd uitgezonden door Eurosport (livestream en tv). De uitzending van de dameswedstrijd begint om 13u30 op de zender Eurosport1. De uitzending van de herenwedstrijd begint op die zender om 15u00.

NPO

Het Nederlandse NOS Studio Sport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze wereldbekercross. Ook zij besteden op zondagmiddag op Nederland 1 (NPO1) op tv aandacht aan de wereldbekercross in Namen. Het is hun planning om deze cross live op tv uit te zenden (zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd). Zoals altijd bij de NOS is het tijdens die zondagmiddaguitzending echter afhankelijk van de rest van het sportaanbod (en de sportactualiteit) hoeveel zij in de praktijk exact live van deze cross uitzenden.

Niet live bij Sporza

De Vlaamse publieke omroep Sporza zendt deze Waalse cross niet live uit, maar zendt in de namiddag van de zondag wel een uitgebreide samenvatting van deze wereldbekerveldrit uit op de Vlaamse zender één.

Veldrijden live op tv

Er zijn in 2019 weer heel veel crossen live op televisie te zien in de kerstperiode. Op 26 december kan men live op tv en per livestream genieten van de World Cup Cyclocross Zolder. Op 27 december kan men live naar de terugkeer van Wout van Aert in het veld kijken bij de Azencross Loenhout. Op 29 december wordt er 's avonds de befaamde Superprestige Cyclocross Diegem uitgezonden op tv en per livestream. Op 30 december kunnen de veldritliefhebbers live kijken naar de Ethias Cross Bredene.

Livestream Citadelross Namen 2019 (zondag 22 december)

Livestream Telenet Play Sports (hele EU)

Via een livestream van Telenet Play Sports kan men de Citadelcross met Vlaamse commentaar volgen. Deze livestream bevindt zich op de middag van 22 december 2019 op hun website. Ook kan men die livestream van de Citadelcross vinden op de Play Sports Go App. Via die app kan men deze livestream van de veldrit van Namen in de hele EU bekijken. Om hun livestream te kunnen bekijken dient men echter wel een abonnement op Play Sports te hebben. De livestream van Play Sports begint bij de Citadelcross tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream Eurosport

Er wordt ook een livestream beschikbaar gesteld door Eurosport. Met deze livestream kan men op zondag 22 december 2019 online via de livestream naar de veldrit van Namen kijken op een smartphone of computer. Via die livestream is om 13u30 de dameswedstrijd van deze cyclocross live te zien. Om 15u00 kan men via hun livestream de herenwedstrijd van deze cyclocross live bekijken. Men dient echter wel een betaald abonnement te hebben op de Eurosport Player App om deze specifieke livestream van de Citadelcross te kunnen bekijken.

Livestream NPO

Voor de Nederlandse veldritliefhebbers is er een openbare gratis livestream van deze cross beschikbaar. Die livestream van de cyclocross van Namen bevindt zich op de middag van 22 december 2019 op de website van de NOS; daarnaast kan men die stream van de Citadelcross ook live bekijken via de NOS-App. De livestream van de dameswedstrijd begint om circa 13u30. De livestream van de herenwedstrijd begint enkele minuten voor drie uur. In verband met de uitzendrechten is echter die Nederlandse livestream 'geo-restricted'. Dat houdt in dat deze gratis livestream van de NOS bij deze cyclocross alleen voor internetters in Nederland te bekijken is. Deze gratis livestream van deze cyclocross is dus officieel geblokkeerd voor Vlamingen.

Overige livestreams cyclocross Namen

Er is een Engelstalige een livestream voor de Citadelcross beschikbaar op het YouTube-kanaal van de UCI. Die livestream is in principe gratis, maar deze stream is wel zeer 'geo-restricted'. Alleen in landen waar geen enkele omroep de live-uitzendrechten (tv en livestream) heeft van de Citadelcross Namur 2098, mag men officieel naar deze livestream van de UCI kijken. Bij de cross in Namen is er ook een livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes. Die livestream is echter officieel alleen maar beschikbaar voor Canadese betalende abonnees van deze livestream-dienst.

Alternatief voor livestream: Citadelcross bekijken via Go App

In Nederland bestaat er voor klanten van Ziggo ook nog een alternatief waarmee men ook naar deze Waalse veldrit per livestream kan kijken: de Ziggo Go App. Met die app kan men per livestream naar tv kijken. Via die app kan men bijvoorbeeld dus geheel legaal per livestream naar Eurosport 1 kijken (waarop deze Waalse cyclocross wordt uitgezonden), zonder dat men een abonnement nodig heeft op de Eurosport Player App. Zo'n livestream op de Ziggo Go App kan men als abonnee van VodafoneZiggo in elk land van de EU gebruiken.

Livestream Cyclocross via iTV-app

Het is ook mogelijk om deze Waalse cyclocross te bekijken via een livestream op de iTV-app. Via die app kunnen klanten van KPN per livestream naar tv kijken. Zij kunnen op die zondagmiddag 22 december 2019 dus via die app ook naar de zender Eurosport1 kijken, waarop deze cyclocross live wordt uitgezonden.

Uitslag World Cup Cyclocross Namen 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u05'59"
 2. Toon Aerts (Bel) op 55 sec.
 3. Corné van Kessel (Ned) 1'14"
 4. Thomas Pidcock (UK) 1'31"
 5. Tim Merlier (Bel) 1'41"
 6. Lars van der Haar (Ned) 1'48"
 7. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'56"
 8. Marcel Meisen (Dui) 2'02"
 9. Laurens Sweeck (Bel) 2'23"
 10. Thijs Aerts (Bel) 3'11"

Voorgaande editie: uitslag World Cup Cyclocross Namur (Namen) 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1'u03'37"
 2. Wout van Aert (Bel) op 1'04"
 3. Toon Aerts (Bel) 1'50"
 4. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'02"
 5. Michael Vanthourenhout (Bel) 2'21"
 6. Corné van Kessel (Ned) 3'23"
 7. Marcel Meisen (Dui) 3'30"
 8. Laurens Sweeck (Bel) 3'38"
 9. Gianni Vermeersch (Bel) 3'41"
 10. Lars van der Haar (Ned) 3'50"

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit Overijse: Druivencross 2020, live tv en livestreamVeldrit Overijse: Druivencross 2020, live tv en livestreamDe Vlaamse Druivencross 2020 wordt verreden op zondag 1 november. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De wed…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…
Waaslandcross Sint-Niklaas 2019, live tv en livestreamWaaslandcross Sint-Niklaas 2019, live tv en livestreamOp zaterdag 21 december 2019 wordt in de Vlaamse plaats Sint-Niklaas de ‘Cyclocross van het Waasland’ verreden. Het parc…

Veldrit: Azencross Loenhout 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Azencross Loenhout 2019, live op tv en livestreamDe 35e editie van de Azencross wordt verreden op vrijdag 27 december 2019. Deze veldrit vindt plaats in Loenhout (België…
Veldrit: Scheldecross Antwerpen 2018, live tv en livestreamVeldrit: Scheldecross Antwerpen 2018, live tv en livestreamOp zaterdag 15 december 2018 wordt in Antwerpen (België) de Scheldecross verreden. Dit is de veertiende editie van deze…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Prix_Motorcross_van_Namen
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Championnat_du_monde_de_motocross_2007
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/namur/nl/
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ranking/
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Cyclo-cross_de_la_Citadelle

Reageer op het artikel "Veldrit: Citadelcross Namen 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!