InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Brico Cross Bredene 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Brico Cross Bredene 2018, live op tv en livestream

Veldrit: Brico Cross Bredene 2018, live op tv en livestream Op zaterdag 29 december 2018 wordt in Bredene (België) de ‘Brico Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is een internationale veldrit van de tweede categorie. In het verleden heette deze wedstrijd onder meer de ‘Sylvestercross’, de 'Bingoal Cross' en de 'Versluys Cyclocross'. Sinds 2016 is deze West-Vlaamse cross een onderdeel van de wedstrijdreeks Brico Crossen, waardoor het bedrijf Brico de hoofdsponsor van de cross is geworden. De Brico Cross Bredene 2018 wordt live op tv uitgezonden en is ook online via een livestream te bekijken. Hoe ziet het programma van de Cyclocross Bredene 2018 eruit? Waar bevindt zich het parcours van deze West-Vlaamse veldrit? Welke prominente deelnemers staan in Bredene op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van deze cross verlopen?

Geschiedenis Sylvestercross

Deze veldrit wordt pas sinds 2009 in Bredene verreden. Het is echter een voortzetting van een wedstrijd met een langere historie: de Sylvestercross. Die cyclocross werd in 1993 voor het eerst verreden in Veldegem. Daar zou deze wedstrijd tot 2004 ieder jaar worden gehouden. Van 2005 tot en met 2008 werd die Sylvestercross verreden in Torhout. Vervolgens verhuisde deze wedstrijd met ingang van 2009 naar Bredene.

Sint Silvester

De wedstrijd droeg in het verleden de naam 'Sylvestercross' omdat deze wedstrijd toen doorgaans op oudejaarsdag werd verreden. 31 december is volgens de katholieke heiligenkalender de feestdag van Sint Silvester. Deze Silvester was een paus tijdens de heerschappij van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Dit was een zeer belangrijke periode voor het christendom. Silvester zou overleden zijn op 31 december 335. Ter nagedachtenis aan hem wordt in veel landen oudejaarsavond ook wel 'Sylvesteravond' genoemd.

Erelijst

De recordhouders qua aantal zeges in deze cyclocross zijn Mario de Clercq, Sven Vanthourenhout en Wout van Aert. Deze Vlamingen wonnen deze cross drie keer. Diverse renners slaagden erin om deze wedstrijd twee keer te winnen, waaronder Bart Wellens, Klaas Vantornout en Zdenek Stybar.

Ereprijs Paul Herygers

De renner die in Bredene zegeviert in de wedstrijd voor heren elite (profs), is de winnaar van de 'Ereprijs Paul Herygers'. Dit is een eerbetoon aan één van de meest markante en meest geliefde personen in de Belgische veldritwereld. Paul Herygers is vooral bekend als wereldkampioen veldrijden 1994. Na zijn actieve wielerloopbaan werd hij co-commentator bij Sporza en in die rol werd hij, net als tijdens zijn wielercarrière, buitengewoon populair. Herygers was als renner in 1996 de winnaar van de 'Sylvestercross' (die toen nog in Veldeke werd verreden). Na zijn actieve wielercarrière werd hij adviseur van de organisatie van de cross in Bredene.

Bredene

Bredene ligt in de provincie West-Vlaanderen. Het is een zeer populaire badplaats aan de kust van de Noordzee. Bredene telt ongeveer 17.000 inwoners. In tegenstelling tot veel andere Vlaamse kustplaatsen is er bij Bredene niet een grote zeedijk met daarop een boulevard, maar ligt er hier een mooie grote duinenrij bij het strand. Tot de bekendste personen die uit Bredene afkomstig waren, behoort Staf Versluys (1929-1995). Hij was een befaamde zeezeiler en scheepsbouwer. Naar hem is ook het evenementencentrum vernoemd in Bredene vernoemd, van waaruit de cyclocross van Bredene wordt georganiseerd.

Programma veldrit Bredene 2018 - zaterdag 29 december

 • 10u00 Nieuwelingen
 • 11u00 Junioren
 • 12u00 Beloften (U23)
 • 13u15 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs)

Parcours en locatie: Recreatiedomein Grasduinen

Sinds 2017 heeft de Cyclocross Bredene een nieuw parcours. Het oude parcours bevond zich bij Park Paelsteenveld (tot en met 2016). Het nieuwe parcours bevindt zich in het Recreatiedomein Grasduinen. Dit nieuwe parocurs heeft een lengte van 2,56 kilometer. Per auto kan men de Cyclocross Bredene 2018 het best bereiken door in Bredene naar de Driftweg te rijden. Wanneer men met het openbaar vervoer komt, dan kan men het best per tram naar de halte Bredene Campings gaan.

UCI: tweede categorie

Bij deze West-Vlaamse veldrit zijn punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De veldrit in Bredene is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Dat houdt in dat de eerste tien renners in de uitslag UCI-punten krijgen. De winnaar van de Versluys Cyclocross Bredene ontvangt 40 punten voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Brico Cross

De Bingoal Cyclocross Bredene is een onderdeel van de wedstrijdreeks Brico Crossen. Dit is een reeks van acht wedstrijden (zeven Belgische en één Nederlandse), die gezamenlijk het bedrijf Brico als sponsor hebben en die live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Er wordt geen apart klassement opgemaakt van deze wedstrijden, maar in al deze crossen zijn wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Deelnemers: startlijst veldrit Bredene 2018

Welke deelnemers staan op zaterdag 29 december op de startlijst van de Cyclocross Bredene 2018? Hoewel deze veldrit niet tot de grote klassementen behoort (UCI Telenet Wereldbeker, Superprestige of DVV Trofee), slaagt men er in Bredene meestal toch in om een interessante deelnemerslijst te hebben. In 2018 is dat wederom het geval. Tot belangrijkste publiekstrekkers voor de veldrit van Bredene 2018 behoort de wereldkampioen bij de heren elite (profs), het Belgische supertalent Wout van Aert. Andere prominente namen op de deelnemerslijst zijn onder meer Laurens Sweeck, Thomas Pidcock, Tim Merlier, Quinten Hermans en Daan Soete. Helaas staat de Nederlander Mathieu van der Poel niet op de startlijst. Zijn broer David van der Poel staat daarentegen wel op de deelnemerslijst. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van deze cross.

Deelnemers Cyclocross Bredene 2018: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1. AERT Wout van (Bel)
4. SWEECK Laurens (Bel)
8. MERLIER Tim (Bel)
9. SOETE Daan (Bel)
10. HERMANS Quinten (Bel)
11. POEL David van der (Ned)
12. MEISEN Marcel (Dui)
14. VLIEGEN Pieter-Jan (Bel)
15. VERDONCK Andres (Bel)
16. ADAMS Jens (Bel)
17. VANDENBROUCKE Niels (Bel)
18. VERMEERSCH Gianni (Bel)
19. AERTS Thijs (Bel)
20. VANDEN BUSSCHE Wannes (Bel)
21. AERNOUTS Jim (Bel)
22 BOSMANS Wietse (Bel)
23. CLEPPE Nicolas (Bel)
24. VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
25. SWEECK Diether (Bel)
26. MERLIER Braam (Bel)
27. PIDCOCK Thomas (UK)
28. BAESTAENS Vincent (Bel)
29. ORTS Felipe (Spa)
30. ESTEBAN Ismael (Spa)
31. JOSEPH Thomas (Bel)
32. PEETERS Yannick (Bel)
33. WOUTERS Sieben (Ned)
34. WERNER Kerry (USA)
35. HAM Michael van den (Can)
36. DERVEAUX Niels (Bel)
37. COMPERNOLLE Kennet van (Bel)
39. ROMBOUTS Seppe (Bel)
41. CLOUTIER Tyler (USA)
42. MUSEEUW Stefano (Bel)
44. WILLEMYNS Mathieu (Bel)
45. SMET Thibaut de (Bel)
46. KONWA Marek (Pol)
47. UYTDEWILLIGEN Ingmar (Bel)
48. ALDERWEIRELD Robin (Bel)
49. MILLBURN Garry (Aus)
51. BOCK Jelle de (Bel)
52. BOCK Yoni de (Bel)
53. TIELEN Dario (Bel)
54. DEBEIR Arno (Bel)
55. KERCKHOVE Nick van de (Bel)
56. LUCA Cibrario (Ita)
57. DARIO Gargantini (Ita)
59. KUYPERS Gerben (Bel)
60. SUAREZ FERNANDEZ Kevin (Spa)
61. HECHT Gage (USA)
62. BÜTZOW Philipp (Lux)
63. CAMERON Euan (UK)
64. ANIA GONZALEZ Daniel (Spa)
65. CLAUWAERT Maarten (Bel)
67. DEMEYER Guillian (Bel)
68. DEWITTE Casper (Bel)
69. DEWULF Maxim (Bel)
70. EDMOND James (UK)
71. FERDINANDE Anton (Bel)
72. JUNQUERA LUIS (Spa)
73. JUNQUERA MARIO (Spa)
74. KRAUS Václav (Tsj)
75. LISTER Matthew (UK)
76. LOFTUS Tyla (UK)
77. MACLEOD Callum (UK)
78. MARTIN Tom (UK)
79. MASON Cameron (UK)
80. MERSCH Patrick (Lux)
81. MEYERS Charel (Lux)
82. MEYERS Eric (Lux)
83. MUNDY Isaac (UK)
84. MÖBIS Maximilian (Dui)
85. ROELANDT Kenny (Bel)
86. STEHLI Felix (Zwi)
87. BROECK Arno van den (Bel)

Tickets Brico Cross Bredene

Toegangskaarten voor de Bingoal Cyclocross Bredene kosten in de voorverkoop tien euro en zijn online te bestellen via de website van Ticketmaster (België). Op de dag van de wedstrijd (29 december) kosten de tickets voor deze West-Vlaamse cross aan de kassa 12 euro. Voor kinderen onder de twaalf jaar is de toegang bij deze Brico Cross Bredene geheel gratis.

Live op tv: VTM

De Bingoal Brico Cyclocross van Bredene wordt in 2018, net als alle veldritten die behoren tot de Brico Crossen, live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd is live op tv te zien. De uitzending begint op zaterdag 29 december omstreeks 13u35 (na het één uur journaal). De start van de mannenwedstrijd is om 15u00. De tv-zender VTM zit helaas bij heel veel Nederlandse kijkers niet in hun zenderpakket. De wedstrijd is gelukkig echter ook op het internet live te volgen via een livestream.

Live veldrijden

Wat is de eerstvolgende veldrit die na de Brico Cross Bredene live op tv en online per livestream wordt uitgezonden? Dat is de Superprestige Cyclocross Diegem (30 december, avondcross). Hierna volgt op 1 januari de GP Sven Nys in Baal, de eerste cross van 2019 die live op tv en online per livestream wordt uitgezonden.

Livestream Brico Cross Bredene

Livestream VTM

De officiële livestream van de Brico Cross Bredene is te vinden op de website van VTM. De stream bevindt zich daar op de middag van zaterdag 29 december in de 'programmagids'. Om die livestream van de Cyclocross Bredene te kunnen bekijken dient men overigens wel in te loggen. Dit kan men doen door een gratis account aan te maken bij VTM (Medialaan). Het is echter ook mogelijk om bij deze gratis livestream van de VTM in te loggen met een Facebook-account.

Wanneer men ingelogd is met een account, kan men in de programmagids op de livestream van deze cyclocross klikken en de wedstrijd bekijken op bijvoorbeeld uw smartphone, tablet of laptop. In tegenstelling tot veel andere Vlaamse livestreams is de stream van de veldritten bij de VTM niet 'geo-blocked' vooor kijkers vanuit Nederland. Zo kan men dus ook in Nederland zonder restricties deze gratis livestream bekijken. De gratis livestream van de Cyclocross Bredene is op zaterdag 29 december beschikbaar vanaf circa 13u35. Door grote drukte kan soms de livestream bij de VTM wat haperen. Een tip die soms kan helpen in zulke situaties is, om dan via een andere officiële link van de VTM alsnog de livestream op te starten. Zo lukt het soms beter om de livestream te bekijken via een nieuwssite van VTM dan via de programmagids van diezelfde omroep.

Livestream FloBikes

Naast de livestream van VTM is er op 29 december 2018 nog een andere officiële stream waarmee men de Cyclocross Bredene live kan bekijken. Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes produceert namelijk ook een officiële livestream voor de Brico Cross Bredene. Dit is echter niet een gratis, openbare livestream. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben om op zaterdag 29 december 2018 deze livestream van de veldrit van Bredene te kunnen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de veldrit van Bredene ook nog een 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men officieel niet in elk land naar deze livestream van de Brico Cross Bredene mag kijken. Voor België is deze livestream van FloBikes officieel 'geo-blocked'. Dit komt doordat VTM officieel het alleenrecht in België heeft voor de livestream van de Brico Crossen, waaronder dus ook de veldrit van Bredene. In overige landen mag men officieel wel naar de livestream van FloBikes kijken (als men althans een abonnement op die livestream-dienst heeft).

FloBikes en FloSports: sport bekijken via livestream in Noord-Amerika

FloBikes is een onderdeel van FloSports. Dat is een bedrijf dat heel veel sportevenementen online per livestream uitzendt. Men richt zich echter vooral op de Noord-Amerikaanse markt. Bij veel evenementen geldt dat de livestream dusdanig 'geo-restricted' is, dat hij buiten Canada slechts in enkele landen te bekijken is. Veel grote wegwielerwedstrijden worden bijvoorbeeld ook per livestream uitgezonden door FloBikes en FloSports. Daarbij is de livestream echter doorgaans slechts officieel te bekijken in Canada. In alle andere landen is die livestream dan 'geo-blocked'.

Uitslag Brico Cross Bredene 2018

 1. Wout van Aert (Bel)
 2. Quinten Hermans (Bel)
 3. Jens Adams (Bel)
 4. Laurens Sweeck (Bel)
 5. Gianni Vermeersch (Bel)
 6. Thomas Pidcock (UK)
 7. Nicolas Cleppe (Bel)
 8. Thijs Aerts (Bel)
 9. Jim Aernouts (Bel)
 10. Dieter Vanthourenhout (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Bingoal Brico Cross Bredene 2017

 1. Wout van Aert (Bel)
 2. Mathieu van der Poel (Ned)
 3. Quinten Hermans (Bel)
 4. Tim Merlier (Bel)
 5. David van der Poel (Ned)
 6. Dieter Vanthourenhout (Bel)
 7. Daan Soete (Bel)
 8. Nicolas Cleppe (Bel)
 9. Joeri Adams (Bel)
 10. Jim Aernouts (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
Bronnen en referenties
 • http://www.versluyscyclocross.be/technischegids2015.pdf
 • http://www.heiligen.net/heiligen/12/31/12-31-0335-silvester.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Silvestercyclocross
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Staf_Versluys
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bredene

Reageer op het artikel "Veldrit: Brico Cross Bredene 2018, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!