Veldrit: Ethias Cross Bredene 2019, live op tv en livestream

Veldrit: Ethias Cross Bredene 2019, live op tv en livestream Op maandag 30 december 2019 wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is een internationale veldrit van de tweede categorie. In het verleden heette deze wedstrijd onder meer de ‘Sylvestercross’, de 'Bingoal Cross' en de 'Versluys Cyclocross'. In 2016 werd deze West-Vlaamse cross een onderdeel van de wedstrijdreeks Brico Crossen, waardoor het bedrijf Brico de hoofdsponsor van de cross werd. In 2019 heeft Ethias echter de rol van Brico overgenomen als hoofdsponsor van deze wedstrijdserie. De Ethias Cross Bredene 2019 wordt live op tv uitgezonden en is ook online via een livestream te bekijken. Hoe ziet het programma van de Cyclocross Bredene 2019 eruit? Waar bevindt zich het parcours van deze West-Vlaamse veldrit? Welke prominente deelnemers staan in Bredene op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van deze cross verlopen?

Geschiedenis Sylvestercross

Deze veldrit wordt pas sinds 2009 in Bredene verreden. Het is echter een voortzetting van een wedstrijd met een langere historie: de Sylvestercross. Die cyclocross werd in 1993 voor het eerst verreden in Veldegem. Daar zou deze wedstrijd tot 2004 ieder jaar worden gehouden. Van 2005 tot en met 2008 werd die Sylvestercross verreden in Torhout. Vervolgens verhuisde deze wedstrijd met ingang van 2009 naar Bredene.

Sint Silvester

De wedstrijd droeg in het verleden de naam 'Sylvestercross' omdat deze wedstrijd toen doorgaans op oudejaarsdag werd verreden. 31 december is volgens de katholieke heiligenkalender de feestdag van Sint Silvester. Deze Silvester was een paus tijdens de heerschappij van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Dit was een zeer belangrijke periode voor het christendom. Silvester zou overleden zijn op 31 december 335. Ter nagedachtenis aan hem wordt in veel landen oudejaarsavond ook wel 'Sylvesteravond' genoemd.

Erelijst

De recordhouders qua aantal zeges in deze cyclocross is Wout van Aert. Hij won deze cross vier keer. Mario de Clercq en Sven Vanthourenhout wonnen deze cross drie keer. Diverse renners slaagden erin om deze wedstrijd twee keer te winnen, waaronder Bart Wellens, Klaas Vantornout en Zdenek Stybar.

Ereprijs Paul Herygers

De renner die in Bredene zegeviert in de wedstrijd voor heren elite (profs), is de winnaar van de 'Ereprijs Paul Herygers'. Dit is een eerbetoon aan één van de meest markante en meest geliefde personen in de Belgische veldritwereld. Paul Herygers is vooral bekend als wereldkampioen veldrijden 1994. Na zijn actieve wielerloopbaan werd hij co-commentator bij Sporza en in die rol werd hij, net als tijdens zijn wielercarrière, buitengewoon populair. Herygers was als renner in 1996 de winnaar van de 'Sylvestercross' (die toen nog in Veldeke werd verreden). Na zijn actieve wielercarrière werd hij adviseur van de organisatie van de cross in Bredene.

Bredene

Bredene ligt in de provincie West-Vlaanderen. Het is een zeer populaire badplaats aan de kust van de Noordzee. Bredene telt ongeveer 17.000 inwoners. In tegenstelling tot veel andere Vlaamse kustplaatsen is er bij Bredene niet een grote zeedijk met daarop een boulevard, maar ligt er hier een mooie grote duinenrij bij het strand. Tot de bekendste personen die uit Bredene afkomstig waren, behoort Staf Versluys (1929-1995). Hij was een befaamde zeezeiler en scheepsbouwer. Naar hem is ook het evenementencentrum vernoemd in Bredene vernoemd, van waaruit de cyclocross van Bredene wordt georganiseerd.

Programma veldrit Bredene op maandag 30 december 2019

 • 10u00 1e jaars Nieuwelingen
 • 10u45 2e jaars Nieuwelingen
 • 11u50 Junioren
 • 13u45 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs) en Beloften

Parcours en locatie: Recreatiedomein Grasduinen

Sinds 2017 heeft de Cyclocross Bredene een nieuw parcours. Het oude parcours bevond zich bij Park Paelsteenveld (tot en met 2016). Het nieuwe parcours bevindt zich in het Recreatiedomein Grasduinen. Dit nieuwe parocurs heeft een lengte van 2,56 kilometer. Per auto kan men de Cyclocross Bredene 2018 het best bereiken door in Bredene naar de Driftweg te rijden. Wanneer men met het openbaar vervoer komt, dan kan men het best per tram naar de halte Bredene Campings gaan.

UCI: tweede categorie

Bij deze West-Vlaamse veldrit zijn punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De veldrit in Bredene is door de UCI ingedeeld in categorie twee. Dat houdt in dat de eerste tien renners in de uitslag UCI-punten krijgen. De winnaar van de Versluys Cyclocross Bredene ontvangt 40 punten voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Ethias Cross

De Bingoal Cyclocross Bredene is een onderdeel van de wedstrijdreeks Ethias Crossen. Dit is een reeks van acht wedstrijden (zeven Belgische en één Nederlandse), die gezamenlijk het bedrijf Ethias als sponsor hebben en die live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Er wordt geen apart klassement opgemaakt van deze wedstrijden, maar in al deze crossen zijn wel punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden.

Deelnemers: startlijst veldrit Bredene 2019

Welke deelnemers staan op maandag 30 december op de startlijst van de Cyclocross Bredene 2019? Hoewel deze veldrit niet tot de grote klassementen behoort (UCI Telenet Wereldbeker, Superprestige of DVV Trofee), slaagt men er in Bredene meestal toch in om een interessante deelnemerslijst te hebben. In 2019 is dat waarschijnlijk wederom het geval. Prominente deelnemers op de voorlopige startlijst zijn onder meer Mathieu van der Poel, Tom Pidcock, Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Zdenek Stybar. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van deze West-Vlaamse cyclocross.

Wout van Aert toch niet van start, Mathieu van der Poel wel

Oorspronkelijk stond Mathieu van der Poel niet op de startlijst van deze cyclocross. Hij heeft echter alsnog besloten om deze veldrit wel te rijden. Op die oorspronkelijke startlijst stond daarentegen wel de naam van Wout van Aert. Om persoonlijke redenen heeft Van Aert later echter besloten om deze veldrit toch niet te rijden.

Volgende wedstrijd van Wout van Aert?

De eerstvolgende cross die Wout van Aert rijdt is de Cyclocross Gullegem (4 februari). Die cross heeft overigens een interessante deelnemerslijst, want daarop staat bijvoorbeeld ook Mathieu van der Poel

Deelnemers veldrit Bredene 2019: startlijst met rugnummers heren elite (profs) en beloften (U23)
1. Mathieu van der Poel
2. Vermeersch, Gianni
3. Orts, Felipe
4. Pidcock, Tom
5. Merlier, Tim
6. Boros, Michael
7. Adams, Jens
8. Aerts, Thijs
9. Sweeck, Diether
10. Aernouts, Jim
11. Cleppe, Nicolas
12. Vanthourenhout, Dieter
13. Merlier, Braam
14. Tulett, Ben
15. Compernolle, Kenneth van
16. Bie, Sean de
17. Ferdinande, Anton
18. Stybar, Zdenek
19. Goeman, Andreas
20. Meurisse, Xandro
21. Mansfield, Fin
22. Vankeirsbilck, Berne
23. Meyers, Eric
24. Verdonck, Andres
25. Middlemiss, Ryan
26. Loftus, Tyla
27. Sweeck, Hendrik
28. Giniat, Andrew
29. Smet, Nicolas de
30. James, Steven
31. Kockelman, Raphael
32. James Clarke
33. Poblet, Albert
34. Inguanzo M.G.
35. Toneati, Davide
36. Pescarmona, Luca
37. Dunlea, Sean
38. Young, Jenson
39. Staeyen, Maarten van
40. Smet, Thibaut de
41. Gambarelli, Simone
42. Gargantini, Dario
43. Junquera, Mario
44. Barnes, Toby
45. Petithory, Phillippe
46. Roelandt, Kenny
47. Jörgensen, Mikkel
48. Tricht, Floris van
49. MacGarvie, Harry
50. Rouiller, Loris
51. Bishop, Ben
52. Davies, Cai
53. Aalrust, Henrik L.
54. Tursi, Loris
55. Dalla Pieta, Kevin
56. Willemyns, Mathieu
57. Wyseure, Joran
58. Clément, Guilbert
59. Boven, Lars
60. Oger, Vincent
61. Cibrario, Luca
62. Ham, Michael van den
63. Mason, Cameron
64. Tielen, Dario
65. Wit, Edwin de
66. Laurance, Axel
67. Bussche, Wannes van den
68. Broeck, Arno van den
69. Peeters, Yannick
70. Meelberghs, Pieter
71. Groenen, Klaas
72. Madgwick, James
73. Cyprien, Gilles
74. Kerry, Werner
75. Butler, Michael

Tickets Ethias Cross Bredene

Toegangskaarten voor de Bingoal Cyclocross Bredene kosten in de voorverkoop tien euro en zijn online te bestellen via de website van Ticketmaster (België). Op de dag van de wedstrijd (30 december) kosten de tickets voor deze West-Vlaamse cross aan de kassa 12 euro. Voor kinderen onder de twaalf jaar is de toegang bij deze Ethias Cross Bredene geheel gratis.

Live op tv: Welke zender? Hoe laat?

Live op VTM

De Bingoal Ethias Cyclocross van Bredene wordt in 2019, net als alle veldritten die behoren tot de Ethias Crossen, live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM. Zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd is live op tv te zien. De uitzending begint op maandag december omstreeks 13u35 (na het één uur journaal). De start van de mannenwedstrijd is om 15u00. De tv-zender VTM zit helaas bij heel veel Nederlandse kijkers niet in hun zenderpakket. De wedstrijd is gelukkig echter ook op het internet live te volgen via een livestream.

Live op Eurosport

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze veldrit. Hun live tv-uitzending van de Ethias Cross voor de dames begint op Eurosport 1 om 13u40. Hun live tv-uitzending van de cross in Bredene voor de heren begint om 14u55.

Veldrijden live op tv

Welke veldritten kan men in de periode na de Cyclocross Bredene live op tv of online via een livestream bekijken? Op 1 januari staat traditioneel de GP Sven Nys in Baal op de veldritkalender. Op zaterdag 4 januari kan men voor het eerst live op tv en via de livestream kijken naar de Cyclocross Gullegem. Op zondag 5 januari kan men bij Sporza live kijken naar een manche van de DVV Trofee: Brussels Universities Cyclocross. Op 11 en 12 januari kan men live op tv en via de livestream genieten van het BK veldrijden in Antwerpen. Op 12 januari kan men via een livestream kijken naar het NK veldrijden in Rucphen. Een dag na de nationale kampioenschappen staat op maandag 13 januari de Cyclocross Otegem op het programma. Ook die cross is live op tv en via een livestream te volgen.

Livestream Ethias Cross Bredene (30 december 2019)

Livestream VTM

De officiële livestream van de Ethias Cross Bredene is te vinden op de website van VTM. De stream bevindt zich daar op de middag van maandag 30 december in de 'programmagids'. Om die livestream van de Cyclocross Bredene te kunnen bekijken dient men overigens wel in te loggen. Dit kan men doen door een gratis account aan te maken bij VTM (Medialaan). Het is echter ook mogelijk om bij deze gratis livestream van de VTM in te loggen met een Facebook-account.

Wanneer men ingelogd is met een account, kan men in de programmagids op de livestream van deze cyclocross klikken en de wedstrijd bekijken op bijvoorbeeld uw smartphone, tablet of laptop. In tegenstelling tot veel andere Vlaamse livestreams is de stream van de veldritten bij de VTM niet 'geo-blocked' vooor kijkers vanuit Nederland. Zo kan men dus ook in Nederland zonder restricties deze gratis livestream bekijken. De gratis livestream van de Cyclocross Bredene is op maandag 30 december beschikbaar vanaf circa 13u35. Door grote drukte kan soms de livestream bij de VTM wat haperen. Een tip die soms kan helpen in zulke situaties is, om dan via een andere officiële link van de VTM alsnog de livestream op te starten. Zo lukt het soms beter om de livestream te bekijken via een nieuwssite van VTM dan via de programmagids van diezelfde omroep.

Livestream HLN

De veldrit is op maandag 30 december 2019 ook te bekijken via een livestream van het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws (HLN). Dit is eveneens een gratis livestream. Die livestream bevindt zich op die maandagmiddag op de site van die krant. Deze gratis livestream begint om circa 13u35.

Livestream Eurosport

Het is ook mogelijk om via een livestream van Eurosport op maandag 30 december 2019 naar deze veldrit te kijken. Hun livestream bevindt zich op die maandagmiddag op de Eurosport Player App. Om die livestream van deze West-Vlaamse cyclocross te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. Op de app kan men om 13u40 naar de livestream van de cross voor de dames kijken. Om 14u55 kan men naar de livestream van de cyclocross voor de heren kijken.

Livestream FloBikes

Er is op maandag 30 december 2019 nog een andere officiële stream waarmee men de Cyclocross Bredene live kan bekijken. Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes produceert namelijk ook een officiële livestream voor de Brico Cross Bredene. Dit is echter niet een gratis, openbare livestream. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben om op zaterdag 29 december 2018 deze livestream van de veldrit van Bredene te kunnen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de veldrit van Bredene ook nog een 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men officieel niet in elk land naar deze livestream van de Brico Cross Bredene mag kijken. Voor België is deze livestream van FloBikes officieel 'geo-blocked'. Dit komt doordat VTM, Eurosport en HLN officieel de exclusieve rechten in België hebben voor de livestream van de Brico Crossen, waaronder dus ook de veldrit van Bredene. In overige landen mag men officieel wel naar de livestream van FloBikes kijken (als men althans een abonnement op die livestream-dienst heeft).

FloBikes en FloSports: sport bekijken via livestream in Noord-Amerika

FloBikes is een onderdeel van FloSports. Dat is een bedrijf dat heel veel sportevenementen online per livestream uitzendt. Men richt zich echter vooral op de Noord-Amerikaanse markt. Bij veel evenementen geldt dat de livestream dusdanig 'geo-restricted' is, dat hij buiten Canada slechts in enkele landen te bekijken is. Veel grote wegwielerwedstrijden worden bijvoorbeeld ook per livestream uitgezonden door FloBikes en FloSports. Daarbij is de livestream echter doorgaans slechts officieel te bekijken in Canada. In alle andere landen is die livestream dan 'geo-blocked'.

Livestream Cyclocross Bredene via tv-app

Is het ook mogelijk om deze veldrit via een livestream op een Nederlandse tv-app te bekijken? Ja, indien Eurosport de heren- en dameswedstrijd op tv uitzendt, dan zijn deze wedstrijden ook per livestream te zien op de Ziggo Go App en de KPN iTV-app. Zo'n livestream op zo'n tv-app kan men in de hele EU gebruiken. De livestream van de uitzending van de VTM is niet op zo'n Nederlandse tv-app te bekijken. VTM behoort namelijk niet tot de tv-zenders die in de Nederlandse tv-pakketten van Ziggo en KPN zitten.

Uitslag Ethias Cross Bredene 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Tim Merlier (Bel)
 3. Gianni Vermeersch (Bel)
 4. Diether Sweeck (Bel)
 5. Tom Pidcock (UK)

Voorgaande editie: uitslag Brico Cross Bredene 2018

 1. Wout van Aert (Bel)
 2. Quinten Hermans (Bel)
 3. Jens Adams (Bel)
 4. Laurens Sweeck (Bel)
 5. Gianni Vermeersch (Bel)
 6. Thomas Pidcock (UK)
 7. Nicolas Cleppe (Bel)
 8. Thijs Aerts (Bel)
 9. Jim Aernouts (Bel)
 10. Dieter Vanthourenhout (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Ethias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamEthias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamDe zevende editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 10 oktober 2020. Het parcours van deze veldrit bevindt…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…

Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 14 november 2020 staat de Ethias Cyclocross GP Leuven op de kalender. Het parcours van deze veldrit bevindt…
Veldrit: Azencross Loenhout 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Azencross Loenhout 2019, live op tv en livestreamDe 35e editie van de Azencross wordt verreden op vrijdag 27 december 2019. Deze veldrit vindt plaats in Loenhout (België…
Bronnen en referenties
 • http://www.versluyscyclocross.be/technischegids2015.pdf
 • http://www.heiligen.net/heiligen/12/31/12-31-0335-silvester.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Silvestercyclocross
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Staf_Versluys
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bredene

Reageer op het artikel "Veldrit: Ethias Cross Bredene 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!