InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestream

Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestream

Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestream Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 wordt verreden op zondag 3 maart. Dit is de 71e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-Brussel-Kuurne wordt live op tv uitgezonden. Ook is 'KBK' online via een livestream te volgen. Kuurne-Brussel-Kuurne is een wedstrijd van categorie '1.HC' (Hors Categorie) in de UCI Europe Tour. Hoe zien het parcours en Kuurne-Brussel-Kuurne eruit? Welke prominente deelnemers staan in 2019 op de startlijst van Kuurne-Brussel-Kuurne? Hoe is de geschiedenis van Kuurne-Brussel-Kuurne verlopen?

Historie: Kuurne-Brussel-Kuurne

Deze Belgische wielerkoers wordt georganiseerd sinds 1945. De wedstrijd wordt meestal op de zondag na de Omloop het Nieuwsblad verreden. Daardoor is het doorgaans de tweede profkoers van het Belgische wielerseizoen. In het verleden is dit echter ook weleens anders geweest: in de jaren vijftig was enige tijd Kuurne-Brussel-Kuurne de openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen.

In de periode 1945-2017 is deze wedstrijd 69 keer gereden. Aangezien de koers gewoonlijk eind februari of begin maart wordt gehouden, zijn de weersomstandigheden vaak slecht. Drie keer kon de wedstrijd daardoor niet doorgaan: in 1986, 1993 en 2013. In 2010 waren de weersomstandigheden ook erg slecht, maar kon de wedstrijd toch nog net doorgaan. Dit zorgde voor een buitengewoon heroïsche editie van deze koers, die gewonnen werd door de Nederlander Bobbie Traksel.

Van de 69 verreden edities van Kuurne-Brussel-Kuurne werden er 52 door Belgen gewonnen. Nederland staat tweede in het landenklassement: 9 keer won een Nederlander deze Belgische voorjaarswedstrijd. Recordhouder qua aantal zeges in deze koers is de Belg Tom Boonen. Hij won de wedstrijd drie keer: in 2007, 2009 en 2014. Vaak wordt de naam van deze wedstrijd afgekort als 'KBK', of soms ook als 'K-B-K'.

Kuurne

Kuurne is een plaats aan de rivier de Leie. Kuurne telt ongeveer 13000 inwoners en grenst aan de stad Kortrijk. De inwoners van het dorp Kuurne werden in het verleden spottend 'ezels' genoemd door de inwoners van de stad Kortrijk. Op den duur is de bijnaam 'ezels' echter uitgegroeid tot een geuzennaam. Kuurne presenteert zichzelf naar de buitenwereld ook als de 'ezelsgemeente'. Een ezel genaamd 'Ambroos', die ontworpen is door de cartoonist Nesten (die uit Kuurne komt), is officieel de mascotte van de gemeente Kuurne. Ook zijn er in Kuurne allerlei ezelsproducten te koop, zoals Ezelsbier en Ezelswijn. De winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne krijgt als aandenken een groot knuffelbeest dat een ezel voorstelt.

Parcours Kuurne-Brussel-Kuurne 2019

De start van deze koers is in Kuurne rond kwart voor twaalf. De totale afstand van het parcours is circa 200 kilometer. De finish is bij de Brugse Steenweg in Kuurne. Hieronder vindt u het overzicht van de hellingen die in 2019 opgenomen waren in de route van deze koers. Vergeleken met de voorgaande editie zijn er twee extra hellingen opgenomen in het parcours. Deze extra hellingen bevinden zich in de beginfase van de route: de Volkegemberg en de Eikenmolen

Parcours: hellingen Kuurne-Brussel-Kuurne 2019
 1. Volkegemberg
 2. Eikenmolen
 3. Onkerzeleberg
 4. La Houppe
 5. Kanarieberg
 6. Kruisberg
 7. Hotond
 8. Côte du Trieu
 9. Oude Kwaremont
 10. Kluisberg
 11. Tiegemberg
 12. Holstraat
 13. Nokereberg

UCI-categorie: HC

Kuurne-Brussel-Kuurne is een onderdeel van de UCI Europe Tour. De wedstrijd heeft binnen deze Europe Tour promotie gemaakt. In het verleden zat K-B-K in categorie 1.1, maar sinds 2016 zit de wedstrijd in categorie 1.HC. De afkorting HC staat voor 'Hors Categorie', oftewel 'buitencategorie'. Dit is de hoogste categorie buiten de World Tour.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke interessante coureurs staan op de deelnemerslijst met rugnummers? Tot de prominente deelnemers die op de startlijst van Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 staan, behoren Dylan Groenewegen, Matteo Trentin, Nacer Bouhanni. Pascal Ackermann, André Greipel, Sonny Colbrelli, Niki Terpstra, Edvald Boasson Hagen, Zdenek Stybar, Giacomo Nizzolo, Lars Boom en Timothy Dupont.

Live op tv - Sporza en Eurosport

Live tv-uitzending Sporza

Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 wordt live op tv uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep). Het is een onderdeel van de uitzending van 'Sporza op Zondag' die op de Vlaamse zender één plaatsvindt. Behalve Kuurne-Brussel-Kuurne worden er in dit programma ook diverse andere sportevenementen uitgezonden. Kuurne-Brussel-Kuurne is echter wel het hoofdingrediënt van deze zondagmiddaguitzending. 'Het begintijdstip van Sporza op Zondag' is 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De live-reportage met wedstrijdbeelden van de wielerkoers Kuurne-Brussel-Kuurne begint vervolgens omstreeks 14u30.

Live tv-uitzending Eurosport

Eurosport zendt deze Vlaamse koers ook live op tv uit. Hun live tv-uitzending van KBK begint om 15u15 op de zender Eurosport 1.

Niet live bij NOS Studio Sport

NOS Studio Sport zond in het verleden ook vaak deze wedstrijd live op tv uit (en stelde daarbij dan doorgaans ook een gratis livestream beschikbaar voor de kijkers in Nederland). In 2019 is dat helaas niet het geval.

Livestream Kuurne-Brussel-Kuurne 2019

Livestream Sporza

KBK 2019 is live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). De stream van Sporza is de officiële Vlaamse livestream. Met deze livestream kan men in België live op een smartphone of computer naar Kuurne-Brussel-Kuurne kijken. Deze livestream van K-B-K begint op zondag 3 maart om 14u30. Het is een gratis livestream van Kuurne-Burssel-Kuurne. De gratis livestream van Sporza is helaas wel geo-restricted. Dit houdt in dat men deze livestream van K-B-K alleen in België kan bekijken. Voor andere landen is deze gratis livestream van Sporza (VRT) bij Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 'geo-blocked'.

Livestream Eurosport

Er is ook een stream van KBK 2019 te vinden bij Eurosport. De livestream waarmee men bij deze sportzender naar Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 kan kijken bevindt zich op de Eurosport Player App. Een livestream van Kuurne-Brussel-Kuurne begint op die app om 14u30. (Daarnaast begint er bij hen ook een tweede livestream van KBK om 15u15, tegelijkertijd met hun live tv-uitzending.) Om bij hun een livestream voor Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 te bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op die app te hebben.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om op zondag 3 maart 2019 via de Go App (tv per livestream) naar de Vlaamse wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne te kijken. Dit is een livestream-dienst van Ziggo. Hiermee kan men per livestream kijken naar de zenders van het digitale tv-pakket van Ziggo. Wie dus een abonnement heeft op een standaard tv-pakket kan bijvoorbeeld er livestream kijken naar de live tv-uitzending van VRT één. Ook kan men via die app kijken naar de livestream van Eurosport bij deze editie van KBK.

Livestream op NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de Vlaamse semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne op zondag 3 maart 2019 te bekijken op een livestream van de NLziet-app? Helaas is dit niet het geval; geen van de zenders die op deze app per livestream kan worden bekeken, zendt deze wedstrijd live uit.

Uitslag Kuurne-Brussel-Kuurne 2019

 1. Bob Jungels (Lux) Deceuninck - QuickStep
 2. Owain Doull (UK) Sky
 3. Niki Terpstra (Ned) Direct Energie
 4. Dylan Groenewegen (Ned) Jumbo - Visma
 5. Yves Lampaert (Bel) Deceuninck - QuickStep
 6. Florian Senechal (Fra) Deceuninck - QuickStep
 7. Jens Keukeleire (Bel) Lotto - Soudal
 8. André Greipel (Dui) Arkea - Samsic
 9. Jasper de Buyst (Bel) Lotto - Soudal
 10. Carlos Barbero (Spa) Team Movistar

Voorgaande editie: uitslag Kuurne-Brussel-Kuurne 2018

 1. Dylan Groenewegen (Ned) TEAMLottoNL-Jumbo
 2. Arnaud Demare (Fra) FDJ
 3. Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain-Merida
 4. Pim Ligthart (Ned) Roompot
 5. Justin Jules (Fra) WB Aqua Protect
 6. Jean-Pierre Drucker (Lux)
 7. Guillaume Boivin (Can) Israel Cycling Academy
 8. Lukasz Wisniowski (Pol) Team Sky
 9. Julien Vermote (Bel) Dimension Data
 10. Timothy Dupont (Bel) Wanty-Groupe Gobert

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Omloop het Nieuwsblad 2019: live op tv en livestreamOmloop het Nieuwsblad 2019: live op tv en livestreamOp zaterdag 2 maart 2019 vindt de 74e editie plaats van de Omloop het Nieuwsblad. Dit is de openingswedstrijd van het Be…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ambroos
 • http://www.kuurne-brussel-kuurne.be/elite/index.php/tools/parcours
 • http://www.procyclingstats.com/race/Kuurne_Bruxelles_Kuurne_2015
 • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcwNzc=

Reageer op het artikel "Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!