Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 live op tv en livestream

Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 live op tv en livestream Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 wordt verreden op zondag 1 maart. Dit is de 72e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-Brussel-Kuurne wordt live op tv uitgezonden. Ook is 'KBK' online via een livestream te volgen. Kuurne-Brussel-Kuurne is een wedstrijd van categorie '1.HC' (Hors Categorie) in de UCI Europe Tour. Hoe zien het parcours en Kuurne-Brussel-Kuurne eruit? Welke prominente deelnemers staan in 2020 op de startlijst van Kuurne-Brussel-Kuurne? Hoe is de geschiedenis van Kuurne-Brussel-Kuurne verlopen?

Historie: Kuurne-Brussel-Kuurne

Deze Belgische wielerkoers wordt georganiseerd sinds 1945. De wedstrijd wordt meestal op de zondag na de Omloop het Nieuwsblad verreden. Daardoor is het doorgaans de tweede profkoers van het Belgische wielerseizoen. In het verleden is dit echter ook weleens anders geweest: in de jaren vijftig was enige tijd Kuurne-Brussel-Kuurne de openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen.

In de periode 1945-2017 is deze wedstrijd 69 keer gereden. Aangezien de koers gewoonlijk eind februari of begin maart wordt gehouden, zijn de weersomstandigheden vaak slecht. Drie keer kon de wedstrijd daardoor niet doorgaan: in 1986, 1993 en 2013. In 2010 waren de weersomstandigheden ook erg slecht, maar kon de wedstrijd toch nog net doorgaan. Dit zorgde voor een buitengewoon heroïsche editie van deze koers, die gewonnen werd door de Nederlander Bobbie Traksel.

Van de 69 verreden edities van Kuurne-Brussel-Kuurne werden er 52 door Belgen gewonnen. Nederland staat tweede in het landenklassement: 9 keer won een Nederlander deze Belgische voorjaarswedstrijd. Recordhouder qua aantal zeges in deze koers is de Belg Tom Boonen. Hij won de wedstrijd drie keer: in 2007, 2009 en 2014. Vaak wordt de naam van deze wedstrijd afgekort als 'KBK', of soms ook als 'K-B-K'.

Kuurne

Kuurne is een plaats aan de rivier de Leie. Dit dorp telt ongeveer 13000 inwoners en grenst aan de stad Kortrijk. De inwoners van het dorp Kuurne werden in het verleden spottend 'ezels' genoemd door de inwoners van de stad Kortrijk. Op den duur is de bijnaam 'ezels' echter uitgegroeid tot een geuzennaam. Kuurne presenteert zichzelf naar de buitenwereld ook als de 'ezelsgemeente'. Een ezel genaamd 'Ambroos', die ontworpen is door de cartoonist Nesten (die uit Kuurne komt), is officieel de mascotte van de gemeente Kuurne. Ook zijn er in deze gemeente allerlei ezelsproducten te koop, zoals Ezelsbier en Ezelswijn. De winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne krijgt als aandenken een groot knuffelbeest dat een ezel voorstelt.

Parcours Kuurne-Brussel-Kuurne 2020

De start van deze koers is om 11u40 bij de renbaan van Kuurne. De totale afstand van het parcours is 201 kilometer. De finish is bij de Brugse Steenweg in Kuurne. Vergeleken met de voorgaande edities is het parcours wat zwaarder gemaakt. In totaal zitten er 11 officiële hellingen in het parcours. In theorie lijkt de beklimming van de Oude Kwaremont op circa 60 kilometer van de finish een belangrijke scherprechter. Daarna volgt er een passage door de Zwalmstreek, met golvende wegen. Bij het Vossenhol krijgen de renners nog een kasseistrook voorgeschoteld. In tegenstelling tot veel voorgaande edities rijdt men in de finale slechts één plaatselijke ronde te Kuurne (in het verleden waren dat er doorgaans twee). Door al deze ingrepen wil de organisator de kans op een massasprint bij deze koers verkleinen.

Parcours: hellingen KBK 2020

 • Volkemberg - na 33 km koers, nog 168 km tot de finish
 • Eikenmolen - na 47,5 km - nog 153,5 km
 • Bossenaarstraat - na 79,2 km - nog 121,8 km
 • Mont Saint-Laurent - na 96,4 km - nog 104,6 km
 • La Houppe - na 111,1 km - nog 89,9 km
 • Kanarieberg - na 116,3 km - nog 84,6 km
 • Kruisberg - na 123,6 km - nog 77,4 km
 • Hotondberg - na 125,4 km - nog 75,6 km
 • Cote de Trieu - na 133,3 km - nog 67,7 km
 • Oude Kwaremont - na 143,1 km - nog 57,9 km
 • Kluisberg - na 149,9 km - nog 51,1 km

UCI-categorie: 1.PRO

Kuurne-Brussel-Kuurne is een onderdeel van de UCI Europe Tour. De wedstrijd heeft binnen deze Europe Tour promotie gemaakt. In het verleden zat K-B-K in categorie 1.1, maar sinds 2016 zat de wedstrijd in categorie 1.HC. De afkorting HC staat voor 'Hors Categorie', oftewel 'buitencategorie'. Dit is de hoogste categorie buiten de World Tour. Sinds 2020 heeft deze categorie de naam 1.PRO.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke interessante coureurs staan op de startlijst met rugnummers? Tot de prominente deelnemers die op de deelnemerslijst van Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 staan, behoren Greg van Avermaet, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Zdenek Stybar, Bob Jungels, Fabio Jakobsen, Niki Terpstra, Yves Lampaert, Tim Merlier, Mads Pedersen en Alexander Kristoff. Het Nederlandse team Jumbo-Visma heeft ervoor gekozen om in 2020 deze Vlaamse wedstrijd niet te rijden.

Live op tv - Sporza en Eurosport

Live tv-uitzending Sporza

Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 wordt live op tv uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep). Het is een onderdeel van de uitzending van 'Sporza op Zondag' die op de Vlaamse zender één plaatsvindt. Behalve Kuurne-Brussel-Kuurne worden er in dit programma ook diverse andere sportevenementen uitgezonden. Kuurne-Brussel-Kuurne is echter wel het hoofdingrediënt van deze zondagmiddaguitzending. 'Het begintijdstip van Sporza op Zondag' is 13u30 (na afloop van het één uur journaal). In het eerste deel van de uitzending geeft men echter vooral aandacht aan andere evenementen, zoals rally, de Cyclocross Masters Waregem en het WK baanwielrennen. De live-reportage met wedstrijdbeelden van de wegwielerkoers Kuurne-Brussel-Kuurne begint vervolgens om 14u38.

Live tv-uitzending Eurosport

Eurosport zendt deze Vlaamse koers ook live op tv uit. Hun live tv-uitzending van KBK begint om circa 15u15.

Niet live bij NOS Studio Sport

NOS Studio Sport zond in het verleden ook vaak deze wedstrijd live op tv uit (en stelde daarbij dan doorgaans ook een gratis livestream beschikbaar voor de kijkers in Nederland). In 2020 is dat helaas niet het geval. Zij zenden op die middag live het WK schaatsen uit.

Wielrennen live op tv

Welke wielerkoersen zijn live op televisie of online via een livestream te bekijken in de periode na Kuurne-Brussel-Kuurne 2020? Op dinsdag 3 maart is de Waalse openingswedstrijd GP Le Samyn live te zien op tv en per livestream bij Sporza en Eurosport. Op zaterdag 7 maart kan men bij diezelfde omroepen de Italiaanse wedstrijd Strade Bianche 2020 live bekijken op tv en per livestream. Van 8 maart tot en met 15 maart wordt Parijs-Nice 2020 live uitgezonden op televisie en per livestream.

Livestream Kuurne-Brussel-Kuurne 2020

Livestream Sporza

KBK 2020 is live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). De stream van Sporza is de officiële Vlaamse livestream. Met deze livestream kan men in België live op een smartphone of computer naar Kuurne-Brussel-Kuurne kijken. Deze livestream van K-B-K begint op zondag 1 maart om 14u30. Het is een gratis livestream van Kuurne-Burssel-Kuurne. De gratis livestream van Sporza is helaas wel geo-restricted. Dit houdt in dat men deze livestream van K-B-K alleen in België kan bekijken. Voor andere landen is deze gratis livestream van Sporza (VRT) bij Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 'geo-blocked'.

Livestream Eurosport

Er is ook een stream van KBK 2020 te vinden bij Eurosport. De livestream waarmee men bij deze sportzender naar Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 kan kijken bevindt zich op de Eurosport Player App. Een livestream van Kuurne-Brussel-Kuurne begint op die app om 14u30. (Daarnaast begint er bij hen ook een tweede livestream van KBK om 15u15, tegelijkertijd met hun live tv-uitzending.) Om bij hun een livestream voor Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 te bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op die app te hebben.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om op zondag 1 maart 2020 via de Go App (tv per livestream) naar de Vlaamse wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne te kijken. Dit is een livestream-dienst van Ziggo. Hiermee kan men per livestream kijken naar de zenders van het digitale tv-pakket van Ziggo. Wie dus een abonnement heeft op een standaard tv-pakket kan bijvoorbeeld er livestream kijken naar de live tv-uitzending van VRT één. Ook kan men via die app kijken naar de livestream van Eurosport bij deze editie van KBK.

Livestream iTV-app

Is het ook mogelijk om op 1 maart 2020 via een livestream op de iTV-app naar deze Vlaamse voorjaarswedsrtrijd te kijken? Ja, op die app kan me ook per livestream naar deze wielerwedstrijd kijken. Om zo'n livestream op die app te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement te hebben op interactieve tv bij KPN. Met zo'n abonnement mag men op die app dezelfde zenders per livestream bekijken, als men thuis op tv kan ontvangen. In het basispakket van de zenders die men als abonnee van KPN dus via die app per livestream kan bekijken, behoren onder meer VRT één en Eurosport1. Die beide uitzendingen kan men dus per livestream op die app bekijken. Zo'n livestream van KBK kan men via die app als abonnee van KPN niet alleen in Nederland, maar in de hele EU bekijken. De iTV-app is vooral bedoeld voor KPN-klanten die op hun smartphone per livestream naar tv willen kijken. Daarnaast is hij ook geoptimaliseerd voor mensen die een livestream op een tablet willen bekijken.

Livestream Interactieve Tv

Naast de iTV-app hebben klanten van KPN nog een andere optie waarmee ze per livestream naar televisie kunnen kijken: de website van Interactieve Tv (KPN). Ook daarmee kunnen ze dus op 1 maart 2020 per livestream naar deze Vlaamse koers kijken. Deze site is geschikt voor mensen die een livestream op een desktop computer willen bekijken. Ook is hij geschikt voor mensen die een livestream op een laptop willen bekijken. In principe is het ook mogelijk om via die site een livestream op een smartphone (of tablet) te bekijken, maar daarvoor is de site niet helemaal geoptimaliseerd. De hierboven genoemde iTV-app is daarentegen juist wel specifiek bedoeld voor het bekijken van tv via een livestream op een smartphone. De site van Interactie Tv kan men overigens ook in de hele EU gebruiken om per livestream live naar deze koers te kijken.

Livestream NPO (NOS)? Neen

Is er een livestream van deze koers te vinden op de site van de NOS? Neen, bij veel voorgaande edities hadden zij wel de uitzendrechten (televisie en livestream) van KBK. Vaak was bij hen de uitzending van deze koers, van de 'ezelsgemeente' naar Brussel en weer naar de 'ezelsgemeente', een decor dat men gebruikte om (doorgaans met als presentator Mart Smeets) uitgebreid voor te beschouwen op het nieuwe wielerseizoen. Mede door de pensionering van Smeets bij de NOS is daar een einde aan gekomen. In 2020 hebben zij niet de live-uitzendrechten van KBK (televisie noch livestream). Wel zenden zij die middag het WK schaatsen per livestream uit. Ook zenden zij op die middag het WK baanwielrennen via een livestream uit.

Livestream FloBikes? Neen

Is het ook mogelijk om KBK op 1 maart 2020 per livestream te bekijken bij FloBikes? Neen, zij bieden niet een livestream aan van KBK 2020. Wel bieden zij op die dag een livestream aan van de UAE Tour. Ook bieden ze een livestream aan van het WK baanwielrennen. Om zo'n livestream van een wielerevenement te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream op NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de Vlaamse semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne op zondag 1 maart 2020 te bekijken op een livestream van de NLziet-app? Helaas is dit niet het geval; geen van de zenders die op deze app per livestream kan worden bekeken, zendt deze wedstrijd live uit. Op die app kan men per livestream kijken naar zenders van de NPO, RTL Nederland en Talpa. Bij veel voorgaande edities zond de NPO KBK live uit op tv en in dergelijke gevallen had men dus ook per livestream naar deze koers kunnen kijken via die app. Helaas zendt de NPO in 2020 deze koers niet live uit op tv en is KBK dus ook niet per livestream op de NLZiet-app te zien.

Livestream NPO Start? Neen

Is het mogelijk om op 1 maart naar KBK te kijken op de app van NPO Start? Of is er een livestream te vinden op de NPO Start-app? Neen, NPO Start biedt niet een livestream aan van deze koers op 1 maart 2020. De Nederlandse publieke omroep (NPO/NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten (tv en livestream) van KBK in 2020. Vandaar dat zij dus ook niet deze koers per livestream kunnen aanbieden op hun website of app.

Uitslag Kuurne-Brussel-Kuurne 2020

 1. Kasper Asgreen (Den) Deceuninck QuickStep 4:47:18
 2. Giacomo Nizzolo (Ita) NTT op 3 sec.
 3. Alexander Kristoff (Noo) UAE z.t.
 4. Fabio Jakobsen (Ned) Deceuninck QuickStep z.t.
 5. Jasper Stuyven (Bel) Trek Segafredo z.t.
 6. Hugo Hofstetter (Fra) Israel - Startup Nation z.t.
 7. Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain z.t.
 8. Ben Swift (UK) INEOS z.t.
 9. Dries Van Gestel (Bel) Total - Direct Energie z.t.
 10. Jurgen Roelandts (Bel) Movistar z.t.

Voorgaande editie: uitslag Kuurne-Brussel-Kuurne 2019

 1. Bob Jungels (Lux) Deceuninck - QuickStep
 2. Owain Doull (UK) Sky
 3. Niki Terpstra (Ned) Direct Energie
 4. Dylan Groenewegen (Ned) Jumbo - Visma
 5. Yves Lampaert (Bel) Deceuninck - QuickStep
 6. Florian Senechal (Fra) Deceuninck - QuickStep
 7. Jens Keukeleire (Bel) Lotto - Soudal
 8. André Greipel (Dui) Arkea - Samsic
 9. Jasper de Buyst (Bel) Lotto - Soudal
 10. Carlos Barbero (Spa) Team Movistar

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Omloop het Nieuwsblad 2020: live op tv en livestreamOmloop het Nieuwsblad 2020: live op tv en livestreamOp zaterdag 29 februari 2020 vindt de 75e editie plaats van de Omloop het Nieuwsblad. Dit is de openingswedstrijd van he…
Nokere Koerse 2021, live op tv en livestreamNokere Koerse 2021, live op tv en livestreamIn maart 2021 wordt de 75 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden worden. Dit is een wielerwedstrijd van de…

Skeeleren of inline-skating?Skeeleren of inline-skating?Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel…
GP Adrie van der Poel Hoogerheide 2021: afgelastGP Adrie van der Poel Hoogerheide 2021: afgelastIn Hoogerheide zou op zondag 24 januari 2021 de Grote Prijs Adrie van der Poel gehouden worden. Dit zou de slotveldrit z…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ambroos
 • http://www.kuurne-brussel-kuurne.be/elite/index.php/tools/parcours
 • http://www.procyclingstats.com/race/Kuurne_Bruxelles_Kuurne_2015
 • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcwNzc=

Reageer op het artikel "Kuurne-Brussel-Kuurne 2020 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-03-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!