GP Vermarc Sport op 5 juli 2020 in Rotselaar

GP Vermarc Sport op 5 juli 2020 in Rotselaar Op zondag 5 juli 2020 wordt de wielerkoers GP Vermarc Sport verreden in de Belgische gemeente Rotselaar. Dit is de eerste profwielerwedstrijd in België sinds de coronacrisis. Op de startlijst van de GP Vermarc Sport 2020 in Rotselaar staan heel wat topploegen. De start en de finish van deze koers zijn in de deelgemeente Wezemaal.

Rotselaar

Het dorp Rotselaar is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. In die gemeente liggen ook de plaatsen Wezemaal, Rotselaar en Werchter. Rotselaar is onder meer bekend vanwege een veldslag die daar tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsvond aan de rivier de Dijle. Deze veldslag herdenkt men in Rotselaar ieder jaar in september.

Bij veel muziekliefhebbers is de gemeente Rotselaar bekend omdat hier jaarlijks het grote muziekfestival Rock Werchter plaatsvindt. De gemeente ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Anno 2020 telt de gemeente circa 17.000 inwoners.

Wielrennen in Rotselaar

In de wielerwereld is Rotselaar bekend vanwege de Ronde van Vlaams-Brabant, die vaak in deze plaats van start ging en finishte. Op de erelijst van die koers staan veel namen van coureurs die toen nog jonge talenten waren en later profs werden, zoals Jurgen Roelandts, Koen de Kort, Dominique Cornu en Huub Duyn. Rond 1970 had Rotselaar ook enige tijd een eigen, jaarlijkse profkoers. Die werd onder meer gewonnen door Frans Verbeeck en Alfons de Bal.

De wielerliefde van Werchter

Een ander verband tussen de gemeente Rotselaar en de wielersport was de jarenlange grote liefde van de organisatoren van het muziekfestival Torhout-Werchter voor de wielersport. In de jaren tachtig was dit festival uit de gemeente Rotselaar onder meer de sponsor van diverse wielerploegen en de hoofdsponsor van de Ronde van België.

Jef Scherens

De grootste wielerkampioen die voortkwam uit het gebied dat anno 2020 de gemeente Rotselaar vormt, is zonder twijfel Jef Scherens (1909-1986). Hij werd geboren in Werchter. Jef Scherens won als baanwielrenner zeven keer het wereldkampioenschap sprint. Dit was in een periode toen het baanwielrennen in veel landen minstens even veel sportieve prestige had als het wegwielrennen. De sprint werd toen beschouwd als het onbetwiste koningsnummer van het baanwielrennen.

Organisatie GP Vermarc in Rotselaar op 5 juli 2020

De drijvende kracht achter de organisatie van de eerste Belgische wielerkoers na de 'coronabreak' is Mark Verbeeck. Hij is de CEO van het sportkledingmerk Vermarc Sport (en hij is tevens de zoon van de legendarische ex-renner Frans Verbeeck). Mark Verbeeck heeft, mede als kledingsponsor van diverse topteams, al vele jaren een groot netwerk in de wielersport. Het bedrijf Vermarc Sport organiseert de wielerwedstrijd op 5 juli 2020 samen met 'Het vliegend wiel Rotselaar'. De organisatoren hebben de hoop dat deze GP Vermarc Sport niet een eenmalig evenement is, maar dat deze koers een jaarlijkse traditie wordt.

Parcours GP Vermarc Sport 2020

Parcours

Hoe ziet het parcours van de GP Vermarc Sport eruit? De start is in Wezemaal bij de hoofdvestiging van Vermarc Sport. Voorafgaand aan de koers wordt er een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan Niels de Vriendt (20) die op 4 juli bij de oefenkoers van Wortegem-Petegem overleed. Het startschot voor de wedstrijd wordt vervolgens gegeven door de grootste wielrenner aller tijden: Eddy Merckx. De finish van deze 'GP' is in het centrum van Wezemaal. Het parcours van de GP Vermarc Sport 2020 heeft een lengte van 160 kilometer. Het eerste deel van de koers bestaat uit 10 rondes van 15 kilometer. Daarna volgt er één slotronde van 10 kilometer.

Maatregelen coronavirus

Vanwege het coronavirus mogen er bij de start en de finish van de GP Vermarc Sport hooguit enkele honderden toeschouwers aanwezig zijn. Zij moeten vanwege het virus ook afstand van elkaar houden.

Deelnemers: startlijst GP Vermarc Sport op 5 juli 2020

Er is groot enthousiasme in de wielerwereld om van start te gaan in deze eerste Belgische profwielerwedstrijd sinds de 'coronabreak'. Op de startlijst van de GP Vermarc Sport in Rotselaar staan alle Belgische teams met een UCI proflicentie. Daartoe behoren de World Tour Teams van Deceuninck-Quickstep en Lotto-Soudal, en de ProContinentale Teams van Alpecin-Fenix, Circus-Wanty Groupe Gobert, Bingoal-Wallonie Bruxelles en Sport Vlaanderen. Teams mogen van start gaan met maximaal acht deelnemers. Naast alle Belgische teams, hebben ook diverse individuele Belgische profs uit buitenlandse ploegen zich ingeschreven. Daartoe behoort bijvoorbeeld werelduurrecordhouder Victor Campenaerts. Officieel is deze koers een nationale wedstrijd. Er doen ook alleen maar Belgische teams aan mee. Toch behoren tot de deelnemers ook diverse Nederlandse profwielrenners die voor Belgische teams actief zijn. Op de voorlopige deelnemerslijst staan bijvoorbeeld de Nederlanders Fabio Jakobsen, Danny van Poppel, Boy van Poppel, Corné van Kessel, Brian van Goethem, Oscar Riesebeek, Maurits Lammertink en Lars van der Haar. Ook bijvoorbeeld Duitse topper John Degenkolb, die anno 2020 voor het Belgische Lotto-Soudal rijdt, behoort tot de deelnemers aan deze wielerkoers. In totaal waren er circa 400 inschrijvingen. Er mogen echter maximaal 175 deelnemers op de startlijst van deze koers staan. Hieronder vindt u een link naar de startlijst met rugnummers. Er waren sterke geruchten dat ook Mathieu van der Poel tot de deelnemers aan deze koers zou behoren. Uiteindelijk staat hij echter niet op de startlijst.

Deelnemers: GP Vermarc Sport 2020 in Rotselaar (Wezemaal)


GP Vermarc Sport 2020: live op tv en livestream bij VTM? Uiteindelijk niet

Wordt de GP Vermarc (Rotselaar) live op tv uitgezonden? Oorspronkelijk werd er gemeld dat VTM interesse had om deze eerste Belgische koers na de 'coronabreak' live op tv (en online via een livestream) uit te zenden. Dit plan werd door veel wielerliefhebbers met gejuich begroet. Men verwachtte dat er uiteindelijk wel een akkoord zou komen tussen de organisatie van de GP Vermarc Sport en de VTM voor een live-uitzending op tv en via de livestream. Uiteindelijk werd echter op 1 juli officieel bekend dat er toch geen live-uitzending van VTM zou komen op tv of via de livestream. Dat is erg jammer voor wielerfans in België en Nederland. VTM is nochtans in Nederland niet op tv te ontvangen. Velen kijken in Nederland echter wel online (via een livestream) op een computer of smartphone naar de wielerwedstrijden (met name veldritten) die zij uitzenden. Bij veel wielerwedstrijden die zij via een livestream uitzenden, is de stream namelijk officieel niet geo-restricted. Zo kan men dus ook vanuit Nederland geheel legaal naar die livestream kijken. Het is gratis om bij VTM live via zo'n livestream naar een koers te kijken. Om een livestream van hen te gebruiken, kan men op de wedstrijddag inloggen op hun site. De livestream bevindt zich dan in hun programmagids. Men kan bij zo'n livestream inloggen met een account van Medialaan (het moederbedrijf van VTM) of met een Facebook-account. Helaas is er echter dus niet zo'n livestream bij hen beschikbaar voor de GP Vermarc in Rotselaar (Wezemaal) op 5 juli 2020. Wel zijn in de winter van 2020-2021 weer de veldritten van de wedstrijdreeks 'Ethias Cross' via zo'n gratis livestream bij hen te bekijken.

Livestream?

Er waren meteen speculaties over een mogelijke andere aanbieder van een livestream van de GP Vermarc Sport 2020 op 5 juli in Rotselaar. Een andere belangrijke kandidaat die genoemd is voor een mogelijke live-uitzending op tv en via een livestream van de GP Vermarc Sport, de eerste wegwielerkoers na de 'coronabreak', is ROB Tv. Dat is de regionale tv-omroep van Vlaamse-Brabant. Uiteindelijk zenden zij echter deze wielerkoers op 5 juli 2020 ook niet live uit op tv of via een livestream. Er waren nog diverse andere geruchten over een live tv-uitzending of livestream. Zou de krant Het Laatste Nieuws een gratis livestream van de GP Vermarc te Rotselaar plaatsen, aangezien zij één van de grote sponsoren van deze koers zijn? Uiteindelijk bleek dat niet het geval te zijn. Of zou een ambitieuze sportomroep zoals Eleven Sports of Play Sports een live-uitzending (tv en livestream) voor de GP Vermarc Sport produceren? Op zo'n korte termijn bleek dat niet een rendabel plan voor deze omroepen. Voor Eurosport en Sporza was het ook niet interessant om een live-uitzending (tv en livestream) van deze 'kermiskoers' op 5 juli (de GP Rotselaar) te produceren, mede omdat zij de programmering op die middag reeds vol hebben. (Zij zenden op de middag live de Virtuele Tour uit.) Uiteindelijk is de GP Vermarc Sport op 5 juli dus niet live op televisie te zien.

Uitslag GP Vermarc 2020 (Rotselaar)

  1. Florian Sénéchal (Frankrijk - Deceuninck QuickStep)
  2. Oscar Riesebeek (Nederland - Alpecin Fenix)
  3. Victor Campenaerts (België - NTT)

Wielrennen live op tv en via de livestream

In de loop van juli 2020 is er eindelijk weer wat wielrennen live te zien op tv (en op het internet via een livestream). Met ingang van 4 juli 2020 kan men live op tv of via een livestream kijken naar de Virtuele Tour de France. Eind juli kan men ook weer naar het 'echte' internationale wielrennen kijken: dan is live op tv en via een livestream de Ronde van Burgos 2020 te zien. Op 1 augustus kan men live op tv en via de livestream kijken naar de eerste World Tour-wedstrijd na de 'coronabreak': de Strade Bianche 2020.

Sport op 4 en 5 juli live op tv en via een livestream

Welke overige sportevenementen kan men in het weekend van zaterdag 4 juli en zondag 5 juli bekijken op televisie of online via een stream? Op zaterdag 4 juli 2020 wordt in het voetbal de Duitse bekerfinale (Bayer Leverkusen-Bayern München) gespeeld. Die wedstrijd is bij diverse omroepen live op tv en via een livestream te volgen. Op die avond wordt in de Amerikaanse autosport een manche verreden van de Indycar Series (met het Nederlandse toptalent Rinus van Kalmthout). Ook die race is live op tv en via een livestream te bekijken.

Op zowel 4 juli als 5 juli kan men op tv of via een livestream kijken naar het tennis van het UTS Nice. Op zondag 5 juli staat de eerste Formule 1-wedstrijd van het seizoen op de kalender: de Formule 1 GP van Oostenrijk. Die race is eveneens bij diverse omroepen live op televisie of via een livestream te volgen.

Lees verder

© 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sevilla-Manchester United, live tv en livestream (2020)Sevilla-Manchester United, live tv en livestream (2020)Op zondag 16 augustus 2020 speelt Manchester United tegen Sevilla FC. Dit is een halve finale in de UEFA Europa League.…
Ronde van Burgos 2020, live op tv en livestreamRonde van Burgos 2020, live op tv en livestreamVan dinsdag 28 juli tot en met zaterdag 1 augustus 2020 wordt de Ronde van Burgos verreden. Dit is de eerste grote inter…
Giro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2020 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2020 gaat van start op zaterdag 3 oktober. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De la…
WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Italië (Imola). Op zaterdag 26 september staat de wegwedstr…

Snooker: European Masters 2020, live op tv en livestreamSnooker: European Masters 2020, live op tv en livestreamVan maandag 21 september tot en met zondag 27 september 2020 worden de European Masters Snooker gespeeld. Het evenement…
Bislett: The Impossible Games 2020, live tv en livestreamBislett: The Impossible Games 2020, live tv en livestreamIn Oslo (Noorwegen) worden jaarlijks de Bislett Games georganiseerd. Dit atletiekevenement is een onderdeel van de Diamo…
Bronnen en referenties
  • https://www.wielerflits.be/nieuws/deceuninck-quick-step-en-lotto-soudal-starten-op-5-juli-in-eerste-belgische-koers/
  • https://www.wielerflits.nl/nieuws/enorme-stormloop-voor-eerste-belgische-profkoers-5-juli-in-rotselaar/
  • http://www.cyclingarchives.com/wcd.php?landid=17&cid=245828
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jef_Scherens
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Werchter
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rotselaar

Reageer op het artikel "GP Vermarc Sport op 5 juli 2020 in Rotselaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!