InfoNu.nl > Sport > Vechtsport > WK boksen 2018: Anthony Joshua-Alexander Povetkin live op tv

WK boksen 2018: Anthony Joshua-Alexander Povetkin live op tv

WK boksen 2018: Anthony Joshua-Alexander Povetkin live op tv Op zaterdag 22 september 2018 vindt er een wereldtitelgevecht plaats in het zwaargewicht boksen, tussen Anthony Joshua (Groot-Brittannië) en Alexander Povetkin (Rusland). Dit evenement vindt plaats in het Wemley Stadium te Londen (Engeland). Anthony Joshua is in het bezit van de wereldtitel bij de bonden WBA (Super), IBO, IBF en WBO. De strijd om het wereldkampioenschap boksen tussen Joshua en Povetkin wordt live op tv uitgezonden door diverse zenders, waaronder Sky Sports (Box Office) en ook het Nederlandse RTL7. Ook is dit titelgevecht via een livestream online te bekijken.

Biografie Anthony Joshua

Jeugd

De volledige naam van Anthony Joshua is Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua. Hij werd geboren op 15 oktober 1989 in Watford (Engeland). Zijn moeder komt uit Nigeria. Zijn vader is een Brit met Ierse en Nigeriaanse roots. Hoewel Anthony Joshua dus geboren werd in Engeland, bracht hij ook een deel van zijn jeugd door in Nigeria. Joshua verhuisde terug naar Engeland toen hij naar de middelbare school moest, maar hij is altijd een sterke band met Nigeria blijven voelen. In z'n tienerjaren blonk Joshua als sporter vooral uit in atletiek. Daarnaast voetbalde hij ook veel.

Amateurbokser

Op z'n achttiende begon Joshua met boksen, op aanraden van een neef. Anthony Joshua bleek een buitengewoon groot talent te zijn. Al heel snel kreeg hij aanbiedingen om profbokser te worden. Hij sloeg die aanbiedingen in deze fase van z'n carrière echter af.
Joshua betoogde dat hij niet in de eerste plaats voor het geld bokste, maar vooral voor de sportieve eer. Zijn hoogste doel was Olympisch kampioen worden. Gezien de strikte scheiding die er in die tijd nog heerste tussen amateurboksen en profboksen, zou hij niet mee kunnen doen aan de Olympische Spelen van 2012, als hij een profbokser zou zijn. Aan het Olympische bokstoernooi mochten toen immers alleen amateurs deelnemen.

Olympische Spelen 2012

De Olympische Zomerspelen van 2012, die in Londen werden gehouden, waren dus het eerste grote doel in de carrière van Anthony Joshua. In het jaar daarvoor (2011) won hij zilver op het WK boksen voor amateurs. Op het Olympische bokstoernooi van 2012 realiseerde Joshua zijn grote droom: hij won de gouden medaille in de gewichtsklasse Superheavyweight. In de finale won hij overigens slechts nipt (na een hertelling) van Roberto Cammarelle.

Profbokser

Nu Joshua het grote doel van zijn amateurcarrière had behaald, ging hij zich voorbereiden op een overstap naar het profboksen. Op 3 oktober 2013 maakte hij in de O2 Arena te Londen zijn profdebuut. Anthony Joshua versloeg zijn tegenstander reeds in de eerste ronde middels een TKO (Technische Knock-Out). Dit was het begin van een indrukwekkende reeks zeges. In de eerste veertien profpartijen van Joshua haalde geen enkele tegenstander het einde van de derde ronde; meestal gingen ze al in de eerste of tweede ronde knock-out. In Joshua's vijftiende partij had hij voor het eerst een tegenstander die langer dan drie ronden overeind kon blijven staan: Dillian Whyte. Maar ook deze Brit ging uiteindelijk na zeven van de geplande twaalf ronden knock-out.

IBF-wereldtitel

Het zestiende profgevecht van Joshua was zijn eerste officiële wereldtitelgevecht. Hij vocht op 9 april 2016 tegen wereldkampioen Charles Martin om de wereldtitel bij de bond IBF. Joshua won de wedstrijd overtuigend, door in de tweede ronde Martin knock-out te slaan. In de daaropvolgende periode verdedigde Joshua zijn wereldtitel ook nog succesvol tegen Dominci Breazeale (juni 2016) en Eric Molina (december 2016).

Wladimir Klitschko en Tyson Fury

Gedoe tussen boksbonden

Binnen de bokswereld is er altijd veel gedoe tussen de verschillende bonden (zoals IBF, WBO, WBA en WBC), die allemaal hun eigen regels (en economische redenen) hebben, waarmee ze bepalen welke boksers wel of niet recht hebben op wereldtitelgevechten. Soms is daarom in een bepaalde gewichtsklasse bij al die verschillende bonden iemand anders wereldkampioen. Vaak werken een aantal bonden echter wel samen om grote titelgevechten te organiseren, waarbij dan de winnaar de gezamenlijke wereldkampioen van de organiserende bonden wordt. Maar vervolgens ontstaat er daarna vaak weer ruzie tussen die bonden, over de vraag tegen wie hun gezamenlijke kampioen z'n volgende gevecht moet vechten.

IBF

Hoewel de IBF doorgaans een buitengewoon prestigieuze bond is binnen de bokswereld, had de IBF-titel in het zwaargewicht juist in het jaar 2016 (toen Joshua hem won) wat minder glans. Dit kwam mede door Tyson Fury, die toen eigenlijk nog de onbetwiste wereldkampioen boksen in het zwaargewicht was (hij had de titel bij een groot aantal prominente bonden). Eind 2015 had Fury vrijwillig afstand genomen van de IBF-titel, omdat hij zich niet kon en niet wilde houden aan de contractuele verplichtingen van de IBF (Hij wilde niet dat de IBF bepaalde wie zijn volgende tegenstander was). De overige wereldtitels die Fury bij andere bonden had, behield hij toen nog wel.

Tyson Fury

Het was de bedoeling dat er in oktober 2016 een groot titelgevecht zou plaatsvinden van Tyson Fury (wereldkampioen bij de bonden WBO, The Ring, IBO en WBA). Zijn tegenstander zou de levende bokslegende Wladimir Klitschko uit Oekraïne zijn. Klitschko had in 2015 (na een ongeslagen periode van elf jaar) al zijn wereldtitels verloren aan Tyson Fury in een titelgevecht dat Fury op punten won.

Klitschko aasde op revanche, hij wilde wederom tegen Fury vechten en z'n titels terugwinnen, maar hij zou die kans uiteindelijk niet krijgen. Het grote titelgevecht in oktober 2016, Fury - Klitschko, zou niet plaatsvinden. Fury werd in het jaar 2016 gekweld door psychische en fysieke problemen, en daarbij kreeg hij ook nog te maken met een dopingaffaire. Fury moest besluiten om al z'n wereldtitels op te geven en gaf in eerste instantie ook aan dat hij per direct z'n bokscarrière beëindigde (al kwam hij daar later op terug).

Anthony Joshua-Wladimir Klitschko

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de winnaar van de wedstrijd Fury - Klitschko het in een volgend titelgevecht op zou nemen tegen IBF-wereldkampioen Anthony Joshua. Toen de wedstrijd Fury - Klitschko niet doorging, werd er besloten dat Klitschko het op zou nemen tegen Anthony Joshua in een nieuw titelgevecht.

De wedstrijd Joshua-Klitschko vond plaats op 29 april 2017. Het werd één van de meeste memorabele bokswedstrijden sinds vele jaren. Beide boksers leken op verschillende momenten in de wedstrijd te wankelen. Uiteindelijk won Joshua deze strijd om het WK boksen in de elfde ronde via een Technische Knock-Out (TKO). Hierdoor behield Joshua zijn IBF-wereldtitel en won de titels van diverse andere prestigieuze bonden, die vacant waren sinds Fury afstand van moest doen.

Statistieken Anthony Joshua

Joshua heeft een lengte van 198 centimeter en zijn reach is 208 centimeter. In zijn profcarrière heeft hij 19 wedstrijden gevochten en Joshua won ze allemaal via een knock-out. De bekendste bijnaam van Anthony Joshua is 'AJ'. Een andere bijnaam van hem is 'Femi'. Dit is een afkorting van zijn tweede naam: 'Oluwafemi'.

Geen rematch Joshua-Klitschko

Na het spectaculaire titelgevecht Joshua - Klitschko, werd er in de bokswereld gehoopt op een rematch tussen deze boksers. De Oekraïner twijfelde hier echter over en vroeg bedenktijd. Hij is al 41 jaar en was eigenlijk van plan om een punt achter zijn bokscarrière te zetten. Diverse plannen voor een rematch, waaronder voorstellen uit Nigeria en Wales, wees Klitschko reeds vroeg af. Er kwam ook een groot aanbod uit Las Vegas, dat zowel qua financiën als qua prestige zeer interessant leek, maar ook dit werd uiteindelijk door Klitschko afgewezen. Begin augustus 2017 maakte deze bokslegende bekend dat hij definitief een punt achter zijn carrière had gezet.

Pulev en Takam

Toen duidelijk werd dat niet Klitschko de volgende tegenstander van Joshua zou zijn, werd door de boksbonden bepaald dat zijn volgende uitdager Kubrat Pulev moest zijn. De datum en locatie werden hiervoor reeds vastgesteld en er werden 70.000 tickets voor verkocht. Wegens de blessure van Pulev kan dit gevecht in oktober 2017 uiteindelijk echter niet doorgaan. In plaats daarvan vocht Joshua op die geplande datum tegen de Fransman Carlos Takam. Joshua won dit gevecht in de tiende ronde via een 'technische knock-out'.

Joseph Parker

Op 31 maart 2018 vocht Anthony Joshua een wereldtitelgevecht tegen Joseph Parker. Joshua zegevierde op punten (unanieme jurybeslissing). De wedstrijd tussen beide boksgrootheden begon zeer afwachtend. Na een paar ronden ging Joshua meer initiatief nemen en begon Parker wat meer risico te nemen. In het merendeel van de ronden scoorde Joshua de meeste punten, maar in het midden van de wedstrijd waren er ook een paar ronden waarin Parker sterker scoorde. Uiteindelijk was deze wedstrijd over het algemeen wat minder spectaculair dan vooraf was gehoopt. Joshua heeft door zijn zege de wereldtitel bij vier bonden: hij behield de titels van de WBA, IBO en IBF, en daarnaast nam hij de titel van de WBO over van Parker. Hoewel Parker in deze wedstrijd dus zijn titel kwijt raakte, heeft hij toch een opvallende prestatie geleverd: hij is de eerste profbokser die de volle 12 ronden tegenover Joshua overeind is blijven staan. Al zijn voorgaande tegenstanders gingen onderuit via een k.o. (knock-out) of een t.k.o. (technische knock-out).

Biografie: Alexander Povetkin (Rusland)

Alexander Vladimirovich 'Sasha' Povetkin werd geboren op 2 september 1979 in de Sovjet-Unie. Als amateurbokser was hij zeer succesvol. Hij won twee keer de Europese titel (2002), de wereldtitel (2003) en Olympisch goud (2004) in de gewichtsklasse 'Super-heavyweight'.

Povetkin heeft een lengte van 1'88. Zijn reach is 1'90. In 2005 debuteerde deze Rus als profbokser. Sindsdien bokste hij 35 profpartijen. Hij won er 34 (waarvan 24 via een knock-out). Zijn enige nederlaag leed hij in 2013 tegen Wladimir Klitschko. In 2016 zou Povetkin om de wereldtitel vechten tegen de befaamde Amerikaan Deontay Wilder. Dit gevecht werd echter geannuleerd toen Povetkin, zoals veel Russen in die periode, positief testte op het middel meldonium.

Voorbeschouwing Joshua - Povetkin

Wie is de favoriet voor de zege in het titelgevecht 'Anthony Joshua vs Joseph Parker'? In theorie lijkt Anthony Joshua de grote favoriet. Hij is uitgegroeid tot de grote ster van het mondiale boksen in het zwaargewicht, bijna al zijn wedstrijden heeft hij voortijdig gewonnen (via knock-out of technische knock-out). Toch is ook Povetkin een bokser met een buitengewoon sterke CV. De enige bokser die ooit Povetkin als prof heef, was de legendarische Wladimir Klitschko. Hoewel Joshua dus de favoriet is, moet Povetkin zeker niet helemaal kansloos worden geacht in deze titanenstrijd.

Live op tv: Anthony Joshua-Alexander Povetkin

Nederland: Joshua-Povetkin live op tv bij RTL7

Op welke zender kan men live naar Anthony Joshua-Alexander Povetkin kijken? In Nederland wordt het wereldtitelgevecht van deze twee zwaargewichten live uitgezonden door RTL7. Hoe laat begint de live tv-uitzending van de wedstrijd Joshua-Povetkin op deze zender? Deze live tv-uitzending begint na afloop van de live-uitzending van de eerste dag van de Champions League of Darts 2018. Daarom was het lang onduidelijk hoe laat het titelgevecht precies zou beginnen. Oorspronkelijk stond in de programmagidsen vermeld dat de live-uitzending van Joshua-Povetkin pas rond 23u30 zou beginnen, maar in de praktijk begon de live-uitzending reeds omstreeks 23u05.

RTL7 is sowieso een zender die al jarenlang regelmatig aandacht besteedt aan grote boksevenementen. Zo zond men veel wedstrijden van Klitschko live op tv uit bij RTL7 Fight Night. Ook waren de voorgaande wereldtitelgevechten van Anthony Joshua allemaal live op tv te zien bij RTL7 Fight Night. Daarnaast zenden zijn onder meer ook de World Boxing Super Series live uit op tv. Op vrijdag 28 september 2018 is bijvoorbeeld de finale van de World Boxing Super Series in het super middengewicht live op RTL7 te zien.

Live op tv in overige landen

In het Verenigd Koninkrijk wordt de bokswedstrijd Anthony Joshua en Alexander Povetinkin live op tv uitgezonden door Sky Sports Box Office. In tegenstelling tot diverse voorgaande wedstrijden van Anthony Joshua wordt dit titelgevecht in Duitsland helaas niet uitgezonden door RTL Deutschland. De omroep Eleven Sports, die ook in België actief is, heeft van dit wereldtitelgevecht de live uitzendrechten (tv en livestream) voor diverse landen (van Portugal tot en met Taiwan), maar helaas behoort België daar niet bij.

Vechtsport live op tv op 22 september: Influencer Battle en WFL Final 8

Zaterdag 22 september is sowieso een interessante avond voor Nederlandse vechtsportliefhebbers. Op die avond worden namelijk op de zender Spike Tv live de WFL Final 8 en de Influencer Battle uitgezonden.

Meer vechtsport: Glory 59 met Rico Verhoeven op 29 september

Een week na het gevecht van Joshua worden de Nederlandse tv-kijkers wederom getrakteerd op live topvechtsport: op 29 september wordt het kickboksgala Glory 59 - Amsterdam Johan Cruijff Arena live op tv uitgezonden. Het hoofdgevecht van dat evenement is de strijd om de wereldtitel in het zwaargewicht kickboksen: Rico Verhoeven - Guto Inocente.

Livestream Anthony Joshua vs Alexander Povetkin

Livestream Box Office (PPV)

De strijd om het WK boksen tussen Anthony Joshua en Alexander Povetkin is op zaterdag 22 september 2018 ook te zien via diverse livestreams op het internet. Daaronder is de officiële, betaalde livestream (pay per view) van Sky Sports. De stream is beschikbaar via 'Sky Sports Box Office'. Dit is vanzelfsprekend een Engelstalige livestream. Een voordeel van deze livestream is dat men hiermee ook de gehele 'undercard' live kan bekijken, dus het voorprogramma. Een ander voordeel is natuurlijk dat men via die livestream online ook via een smartphone, tablet of laptop live naar het evenement kan kijken. Zo'n livestream van Sky Sport Box Office is echter wel prijzig. Voor zo'n groot boksevenement kost zo'n livestream dikwijls enkele tientallen Britse ponden. De livestream van zo'n Nederland heeft niet echt een grote 'pay per view'-cultuur voor tv of livestreams. In Engeland is een dergelijk bedrag relatief normaal voor een livestream van een groot evenement. In de Verenigde Staten is er nog een veel grotere 'pay per view'-cultuur voor tv en livestreams. Daar geeft men bij grote boksevenementen (zoals bij Mayweather) soms zelfs circa 100 euro uit voor een livestream. In de USA is de wedstrijd Joshua-Povetkin overigens te bekijken via een livestream van DAZN.

Livestream RTL7?

Is Joshua vs Povetkin ook te bekijken via een livestream die door RTL7 online beschikbaar wordt gesteld? Hoewel RTL7 wel de beschikking heeft over een platform waarom zij livestreams van sportevenementen zoals dartswedstrijden online zetten (RTL XL Premium), stellen zij bij de bokswedstrijden die ze live op tv uitzenden helaas doorgaans geen livestream beschikbaar op een site van RTL.

Livestream via Ziggo Go

Voor Nederlanders die toch de wedstrijd Anthony Joshua - Alexander Povetkin via een livestream op hun smartphone, tablet of computer willen bekijken, biedt Ziggo wel een mogelijkheid. Men kan via de Ziggo Go App immers online (via een livestream) tv-kijken. Via die app kan men dus ook op 22 september per livestream naar de strijd om het WK boksen tussen Joshua en Povetkin kijken.

Uitslag en verslag: Joshua vs Povetkin

Anthony Joshua heeft zijn wereldtitels in het zwaargewicht boksen op zaterdag 22 september 2018 met succes verdedigd. De Brit had het nochtans zwaar in zijn gevecht tegen Povetkin. In de eerste ronde incasseerde hij bijvoorbeeld reeds een sterke treffer van de Rus op z'n neus; in de daaropvolgende ronden lekte er ook regelmatig bloed uit de neus van de Brit. Rondenlang leek Povetkin zeer effectieve reacties te hebben op de aanvallen van Joshua. Volgens heel wat bokskenners stond Povetkin na zes ronden eigenlijk qua werkelijk rake treffers zelfs voor op Joshua. Alles veranderde echter in de zevende ronde. Kortstondig leek Joshua wat minder de aanval te zoeken dan in voorgaande rondes en wat afwachtender te boksen. En toen gebeurde het. Joshua sloeg ineens op een geweldige wijze toe. Twee keer kort na elkaar ging Povetkin neer, waarna de scheidsrechter geheel terecht besloot om het gevecht te stoppen, zodat Joshua het dus officieel via een 'technische knock-out' won.

Volgend wereldtitelgevecht zwaargewicht boksen?

Wie is de volgende tegenstander van de winnaar van de titanenstrijd tussen Anthony Joshua en Povetkin? Er werd verwacht dat Joshua het in een volgend titelgevecht op zou nemen tegen de winnaar van de match Deontay Wilder-Tyson Fury. Wilder en Fury streden in hun gevecht om de titel bij de bond WBC. Die match eindigde echter in een 'draw' (gelijkspel). Daarom komt er eerst een rematch tussen Fury en Wilder in 2019, voordat één van deze twee het opneemt tegen Joshua.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boksen 2018: Deontay Wilder-Tyson Fury live tv en livestreamBoksen 2018: Deontay Wilder-Tyson Fury live tv en livestreamOp 1 december 2018 vindt er in de Verenigde Staten een gevecht plaats om de wereldtitel boksen in het zwaargewicht bij d…
Darts: UK Open 2019 live op tv en livestreamDarts: UK Open 2019 live op tv en livestreamVan vrijdag 1 maart tot en met zondag 3 maart 2019 wordt het PDC Ladbrokes UK Open georganiseerd. Dit is de zestiende ed…
World Matchplay Darts 2019, programma: live tv en livestreamWorld Matchplay Darts 2019, programma: live tv en livestreamVan zaterdag 20 juli tot en met zondag 28 juli 2019 wordt het World Matchplay Darts Championship georganiseerd door de d…
EK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamEK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt in 2019 gehouden in Göttingen (Duitsland). Het toernooi gaat van start op dond…
Bronnen en referenties
  • http://boxrec.com/boxer/659461
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Joshua
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Wladimir_Klitschko
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Yoruba_people
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Deontay_Wilder
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Boxing_at_the_2012_Summer_Olympics_%E2%80%93_Men%27s_super_heavyweight
  • https://www.anthonyjoshua.com/stats/
  • http://boxrec.com/records
  • https://www.anthonyjoshua.com/ko/
  • https://www.rtl.nl/adverterenbij/proposities/rtl-7-fight-night/Woa3iygAACoAPqlZ

Reageer op het artikel "WK boksen 2018: Anthony Joshua-Alexander Povetkin live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!