InfoNu.nl > Sport > Vechtsport > WK boksen 2018: Anthony Joshua - Joseph Parker, live op tv

WK boksen 2018: Anthony Joshua - Joseph Parker, live op tv

WK boksen 2018: Anthony Joshua - Joseph Parker, live op tv Op zaterdag 31 maart 2018 vindt er een wereldtitelgevecht plaats in het zwaargewicht boksen, tussen Anthony Joshua (Groot-Brittannië) en Joseph Parker (Nieuw-Zeeland). Dit evenement vindt plaats in het Millennium Stadium te Cardiff (Wales). Anthony Joshua is in het bezit van de wereldtitel bij de bonden WBA (Super), IBO en IBF. Joseph Parker is wereldkampioen bij de bond WBO. Wie dit titelgevecht wint, mag zich dus wereldkampioen noemen bij al deze vier bonden. De strijd om het wereldkampioenschap boksen tussen Joshua en Parker wordt live op tv uitgezonden door diverse zenders, waaronder Sky Sports (Box Office) en RTL7. Ook is dit evenement via een livestream online te bekijken.

Biografie Anthony Joshua

Jeugd
De volledige naam van Anthony Joshua is Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua. Hij werd geboren op 15 oktober 1989 in Watford (Engeland). Zijn moeder komt uit Nigeria. Zijn vader is een Brit met Ierse en Nigeriaanse roots. Hoewel Anthony Joshua dus geboren werd in Engeland, bracht hij ook een deel van zijn jeugd door in Nigeria. Joshua verhuisde terug naar Engeland toen hij naar de middelbare school moest, maar hij is altijd een sterke band met Nigeria blijven voelen. In z'n tienerjaren blonk Joshua als sporter vooral uit in atletiek. Daarnaast voetbalde hij ook veel.

Amateurbokser
Op z'n achttiende begon Joshua met boksen, op aanraden van een neef. Anthony Joshua bleek een buitengewoon groot talent te zijn. Al heel snel kreeg hij aanbiedingen om profbokser te worden. Hij sloeg die aanbiedingen in deze fase van z'n carrière echter af.
Joshua betoogde dat hij niet in de eerste plaats voor het geld bokste, maar vooral voor de sportieve eer. Zijn hoogste doel was Olympisch kampioen worden. Gezien de strikte scheiding die er in die tijd nog heerste tussen amateurboksen en profboksen, zou hij niet mee kunnen doen aan de Olympische Spelen van 2012, als hij een profbokser zou zijn. Aan het Olympische bokstoernooi mochten toen immers alleen amateurs deelnemen.

Olympische Spelen 2012
De Olympische Zomerspelen van 2012, die in Londen werden gehouden, waren dus het eerste grote doel in de carrière van Anthony Joshua. In het jaar daarvoor (2011) won hij zilver op het WK boksen voor amateurs. Op het Olympische bokstoernooi van 2012 realiseerde Joshua zijn grote droom: hij won de gouden medaille in de gewichtsklasse Superheavyweight. In de finale won hij overigens slechts nipt (na een hertelling) van Roberto Cammarelle.

Profbokser
Nu Joshua het grote doel van zijn amateurcarrière had behaald, ging hij zich voorbereiden op een overstap naar het profboksen. Op 3 oktober 2013 maakte hij in de O2 Arena te Londen zijn profdebuut. Anthony Joshua versloeg zijn tegenstander reeds in de eerste ronde middels een TKO (Technische Knock-Out). Dit was het begin van een indrukwekkende reeks zeges. In de eerste veertien profpartijen van Joshua haalde geen enkele tegenstander het einde van de derde ronde; meestal gingen ze al in de eerste of tweede ronde knock-out. In Joshua's vijftiende partij had hij voor het eerst een tegenstander die langer dan drie ronden overeind kon blijven staan: Dillian Whyte. Maar ook deze Brit ging uiteindelijk na zeven van de geplande twaalf ronden knock-out.

IBF-wereldtitel
Het zestiende profgevecht van Joshua was zijn eerste officiële wereldtitelgevecht. Hij vocht op 9 april 2016 tegen wereldkampioen Charles Martin om de wereldtitel bij de bond IBF. Joshua won de wedstrijd overtuigend, door in de tweede ronde Martin knock-out te slaan. In de daaropvolgende periode verdedigde Joshua zijn wereldtitel ook nog succesvol tegen Dominci Breazeale (juni 2016) en Eric Molina (december 2016).

Wladimir Klitschko en Tyson Fury

Gedoe tussen boksbonden
Binnen de bokswereld is er altijd veel gedoe tussen de verschillende bonden (zoals IBF, WBO, WBA en WBC), die allemaal hun eigen regels (en economische redenen) hebben, waarmee ze bepalen welke boksers wel of niet recht hebben op wereldtitelgevechten. Soms is daarom in een bepaalde gewichtsklasse bij al die verschillende bonden iemand anders wereldkampioen. Vaak werken een aantal bonden echter wel samen om grote titelgevechten te organiseren, waarbij dan de winnaar de gezamenlijke wereldkampioen van de organiserende bonden wordt. Maar vervolgens ontstaat er daarna vaak weer ruzie tussen die bonden, over de vraag tegen wie hun gezamenlijke kampioen z'n volgende gevecht moet vechten.

IBF
Hoewel de IBF doorgaans een buitengewoon prestigieuze bond is binnen de bokswereld, had de IBF-titel in het zwaargewicht juist in het jaar 2016 (toen Joshua hem won) wat minder glans. Dit kwam mede door Tyson Fury, die toen eigenlijk nog de onbetwiste wereldkampioen boksen in het zwaargewicht was (hij had de titel bij een groot aantal prominente bonden). Eind 2015 had Fury vrijwillig afstand genomen van de IBF-titel, omdat hij zich niet kon en niet wilde houden aan de contractuele verplichtingen van de IBF (Hij wilde niet dat de IBF bepaalde wie zijn volgende tegenstander was). De overige wereldtitels die Fury bij andere bonden had, behield hij toen nog wel.

Tyson Fury
Het was de bedoeling dat er in oktober 2016 een groot titelgevecht zou plaatsvinden van Tyson Fury (wereldkampioen bij de bonden WBO, The Ring, IBO en WBA). Zijn tegenstander zou de levende bokslegende Wladimir Klitschko uit Oekraïne zijn. Klitschko had in 2015 (na een ongeslagen periode van elf jaar) al zijn wereldtitels verloren aan Tyson Fury in een titelgevecht dat Fury op punten won.

Klitschko aasde op revanche, hij wilde wederom tegen Fury vechten en z'n titels terugwinnen, maar hij zou die kans uiteindelijk niet krijgen. Het grote titelgevecht in oktober 2016, Fury - Klitschko, zou niet plaatsvinden. Fury werd in het jaar 2016 gekweld door psychische en fysieke problemen, en daarbij kreeg hij ook nog te maken met een dopingaffaire. Fury moest besluiten om al z'n wereldtitels op te geven en gaf in eerste instantie ook aan dat hij per direct z'n bokscarrière beëindigde (al kwam hij daar later op terug).

Anthony Joshua-Wladimir Klitschko

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de winnaar van de wedstrijd Fury - Klitschko het in een volgend titelgevecht op zou nemen tegen IBF-wereldkampioen Anthony Joshua. Toen de wedstrijd Fury - Klitschko niet doorging, werd er besloten dat Klitschko het op zou nemen tegen Anthony Joshua in een nieuw titelgevecht.

De wedstrijd Joshua-Klitschko vond plaats op 29 april 2017. Het werd één van de meeste memorabele bokswedstrijden sinds vele jaren. Beide boksers leken op verschillende momenten in de wedstrijd te wankelen. Uiteindelijk won Joshua deze strijd om het WK boksen in de elfde ronde via een Technische Knock-Out (TKO). Hierdoor behield Joshua zijn IBF-wereldtitel en won de titels van diverse andere prestigieuze bonden, die vacant waren sinds Fury afstand van moest doen.

Statistieken Anthony Joshua

Joshua heeft een lengte van 198 centimeter en zijn reach is 208 centimeter. In zijn profcarrière heeft hij 19 wedstrijden gevochten en Joshua won ze allemaal via een knock-out. De bekendste bijnaam van Anthony Joshua is 'AJ'. Een andere bijnaam van hem is 'Femi'. Dit is een afkorting van zijn tweede naam: 'Oluwafemi'.

Geen rematch Joshua-Klitschko
Na het spectaculaire titelgevecht Joshua - Klitschko, werd er in de bokswereld gehoopt op een rematch tussen deze boksers. De Oekraïner twijfelde hier echter over en vroeg bedenktijd. Hij is al 41 jaar en was eigenlijk van plan om een punt achter zijn bokscarrière te zetten. Diverse plannen voor een rematch, waaronder voorstellen uit Nigeria en Wales, wees Klitschko reeds vroeg af. Er kwam ook een groot aanbod uit Las Vegas, dat zowel qua financiën als qua prestige zeer interessant leek, maar ook dit werd uiteindelijk door Klitschko afgewezen. Begin augustus 2017 maakte deze bokslegende bekend dat hij definitief een punt achter zijn carrière had gezet.

Pulev en Takam
Toen duidelijk werd dat niet Klitschko de volgende tegenstander van Joshua zou zijn, werd door de boksbonden bepaald dat zijn volgende uitdager Kubrat Pulev moest zijn. De datum en locatie werden hiervoor reeds vastgesteld en er werden 70.000 tickets voor verkocht. Wegens de blessure van Pulev kan dit gevecht in oktober 2017 uiteindelijk echter niet doorgaan. In plaats daarvan vocht Joshua op die geplande datum tegen de Fransman Carlos Takam. Joshua won dit gevecht in de tiende ronde via een 'technische knock-out'.

Biografie Joseph Parker

Joseph Dennis Parker werd geboren op 9 januari 1992 in Auckland. Hij groeide op in een echt boksfamilie en kreeg het boksen dus al vanaf zeer jonge leeftijd met de paplepel ingegoten. Op z'n 20e werd hij profbokser. Joseph Parker heeft 24 profwedstrijden gevochten en ze allemaal gewonnen (waarvan 18 via een knock-out). Een hoogtepunt in zijn carrière was het winnen van de (vacante) wereldtitel bij de bond WBO in december 2016. Hij won dat titelgevecht van de sterke Amerikaanse Mexicaan Andy Ruiz (die tot dat moment nog onverslagen was). Nadat Parker de WBO-wereldtitel behaalde, heeft hij vervolgens nog twee keer met succes de titel verdedigd. Joseph Parker heeft een lengte van 1'93 meter. Zijn reach is 198 centimeter.

Voorbeschouwing Joshua - Parker

Wie is de favoriet voor de zege in het titelgevecht 'Anthony Joshua vs Joseph Parker'? In theorie lijkt Anthony Joshua de grote favoriet. Hij is uitgegroeid tot de grote ster van het mondiale boksen in het zwaargewicht, al zijn wedstrijden heeft hij voortijdig gewonnen (via knock-out of technische knock-out). Toch is ook Parker een bokser met een buitengewoon sterke CV. Hij is eveneens nog ongeslagen als prof en hij is niet geheel toevallig ook in bezit van een wereldtitel. Hoewel Joshua dus de favoriet is, moet Parker zeker niet helemaal kansloos worden geacht in deze titanenstrijd.

Live op tv: Anthony Joshua-Joseph Parker o.a. op RTL7

Nederland: live bij RTL7 Fight Night

Door welke zenders wordt dit gevecht live op tv uitgezonden? In Nederland wordt het titelgevecht 'Joshua vs Parker' live uitgezonden op tv door de zender RTL7. De uitzending van 'RTL7 Fight Night' begint om 22u30.

Live bij onder meer Sky Sports Box Office en Showtime USA

In het Verenigd Koninkrijk wordt de bokswedstrijd Anthony Joshua en Carlos Takam live op tv uitgezonden door Sky Sports Box Office. Die Britse tv-uitzending is echter alleen beschikbaar via 'PPV' (pay per view). In de Verenigde Staten wordt deze strijd om het WK boksen in het zwaargewicht live op tv uitgezonden door Showtime.

In België is de wedstrijd 'Joshua vs Parker' op tv te zien bij het Waalse VOOsport World 1. In Duitsland wordt dit wereldtitelgevecht live uitgezonden door DAZN (en helaas niet door RTL Deutschland, zoals bij diverse voorgaande gevechten van Joshua wel het geval was). In Frankrijk is het titelgevecht 'Joshua vs Parker' te zien bij SFR Sport.

Meer boksen live op tv in Nederland bij RTL7
RTL7 is sowieso een zender die al jarenlang regelmatig aandacht besteedt aan grote boksevenementen. Zo zond men veel wedstrijden van Klitschko live op tv uit bij RTL7 Fight Night. Ook waren de voorgaande wereldtitelgevechten van Anthony Joshua allemaal live op tv te zien bij RTL7 Fight Night. Daarnaast zenden zijn onder meer ook de World Boxing Super Series live uit op tv.

Livestream 'Anthony Joshua vs Joseph Parker'

De strijd om het WK boksen tussen Anthony Joshua en Joseph Parker is op zaterdag 31 maart 2018 ook te zien via diverse livestreams op het internet. Daaronder is de officiële, betaalde livestream (pay per view) van Sky Sports. De stream is beschikbaar via 'Sky Sports Box Office'. Dit is vanzelfsprekend een Engelstalige livestream. Een voordeel van deze livestream is dat men hiermee ook de gehele 'undercard' live kan bekijken, dus het voorprogramma. Een ander voordeel is natuurlijk dat men via die livestream online ook via een smartphone, tablet of laptop live naar het evenement kan kijken. Zo'n livestream van Sky Sport Box Office is echter wel prijzig. De livestream kost rond de twintig pond. Nederland heeft niet echt een grote 'pay per view'-cultuur voor tv of livestreams. In Engeland is een dergelijk bedrag relatief normaal voor een livestream van een groot evenement. In de Verenigde Staten is er nog een veel grotere 'pay per view'-cultuur voor tv en livestreams. Daar geeft men bij grote boksevenementen (zoals bij Mayweather) soms zelfs circa 100 euro uit voor een livestream.

Uitslag en verslag: Joshua vs Parker

Anthony Joshua heeft het wereldtitelgevecht tegen Joseph Parker gewonnen. Hij zegevierde op punten (unanieme jurybeslissing). De wedstrijd tussen beide boksgrootheden begon zeer afwachtend. Na een paar ronden ging Joshua meer initiatief nemen en begon Parker wat meer risico te nemen. In het merendeel van de ronden scoorde Joshua de meeste punten, maar in het midden van de wedstrijd waren er ook een paar ronden waarin Parker sterker scoorde. Uiteindelijk was deze wedstrijd over het algemeen wat minder spectaculair dan vooraf was gehoopt.

Joshua heeft door zijn zege de wereldtitel bij vier bonden: hij behoudt de titels van de WBA, IBO en IBF, en daarnaast neemt hij de titel van de WBO over van Parker. Hoewel Parker dus zijn titel kwijt is, heeft hij in deze wedstrijd toch een opvallende prestatie geleverd: hij is de eerste profbokser die de volle 12 ronden tegenover Joshua overeind is blijven staan. Al zijn voorgaande tegenstanders gingen onderuit via een k.o. (knock-out) of een t.k.o. (technische knock-out).

Meer vechtsport op 31 maart 2018: Glory Kickboxing live op tv en per livestream

De wedstrijd 'Joshua vs Parker' is niet het enige grote vechtsportevenement dat men in het paasweekend van 2018 live op tv en per livestream kan bekijken. Een ander groot evenement is het kickboksgala 'Glory 52 - Los Angeles', dat in de nacht van zaterdag 31 maart op zondag 1 april wordt gehouden. Hierbij staat onder meer een wereldtitelgevecht op het programma van de Nederlander Robin van Roosmalen. Het gala 'Glory 52 - Los Angeles' wordt in Nederland live op tv en per livestream uitgezonden door Ziggo Sport. Vanwege het grote tijdsverschil tussen Nederland en Los Angeles is dit evenement voor Nederlandse kijkers op zondagochtend om 5u00 live op tv en via de livestream te zien.

Het voorprogramma van dit kickboksgala (de 'Superfight Series') is per livestream te zien bij UFC Tv. Bij deze Glory Superfight Series is onder meer de Nederlander Zakaria Zouggary actief. De livestream van het voorprogramma kan men bekijken als men een abonnement heeft op de UFC Fight Pass of anders via PPV (Pay Per View).

Toekomstplannen van Joshua: Deontay Wilder en Tyson Fury?

Het management van Anthony Joshua kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Ze maken al grote plannen voor na het titelgevecht tegen Parker. Een belangrijke potentiële toekomstige tegenstander voor een groot titelgevecht is Deontay Wilder, de Amerikaanse wereldkampioen bij de bond WBC. Er zijn ook nog plannen geopperd voor een mogelijk toekomstig gevecht van Joshua tegen Tyson Fury. Het is echter nog af te wachten of Fury, met al zijn problemen, zich fysiek en mentaal sterk genoeg kan herpakken om toch weer zijn carrière als profbokser te hervatten.

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK boksen 2016: Charles Martin - Anthony Joshua, live op tvWK boksen 2016: Charles Martin - Anthony Joshua, live op tvDe Amerikaan Charles Martin verdedigt op zaterdag 9 april 2016 zijn IBF-wereldtitel in de categorie zwaargewicht (heavyw…
WK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tvWK boksen 2017: Anthony Joshua-Wladimir Klitschko live op tvOp zaterdag 29 april 2017 wordt het grote wereldtitelgevecht boksen in de categorie zwaargewicht gehouden tussen de Enge…
WK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenWK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenHet WK rugby vindt plaats van 18 september 2015 tot en met 31 oktober 2015 in Engeland. Het WK rugby 2015 is het achtste…
WK boksen 2016: Anthony Joshua - Eric Molina, live op tvWK boksen 2016: Anthony Joshua - Eric Molina, live op tvOp zaterdag 10 december 2016 verdedigt de Engelsman Anthony Joshua zijn IBF-wereldtitel in het zwaargewicht (heavyweight…
WK boksen 2016: Anthony Joshua-Dominic Breazeale, live op tvWK boksen 2016: Anthony Joshua-Dominic Breazeale, live op tvOp zaterdag 25 juni 2016 vindt in Londen (UK) de bokswedstrijd plaats tussen de Brit Anthony Joshua en de Amerikaan Domi…
Bronnen en referenties
  • http://boxrec.com/boxer/659461
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Joshua
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Wladimir_Klitschko
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Yoruba_people
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Deontay_Wilder
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Boxing_at_the_2012_Summer_Olympics_%E2%80%93_Men%27s_super_heavyweight
  • https://www.anthonyjoshua.com/stats/
  • http://boxrec.com/records
  • https://www.anthonyjoshua.com/ko/
  • https://www.rtl.nl/adverterenbij/proposities/rtl-7-fight-night/Woa3iygAACoAPqlZ

Reageer op het artikel "WK boksen 2018: Anthony Joshua - Joseph Parker, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!