InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK wielrennen 2018 - wegrit heren: deelnemers en startlijst

WK wielrennen 2018 - wegrit heren: deelnemers en startlijst

WK wielrennen 2018 - wegrit heren: deelnemers en startlijst Het WK wielrennen 2018 wordt gehouden in de stad Innsbruck, in de Oostenrijkse streek Tirol. Op zondag 30 september wordt de wegrit voor de heren elite (profs) verreden. Het WK wielrennen 2018 wordt live op tv uitgezonden door Sporza, NOS en Eurosport. Ook is het mogelijk om dit WK wielrennen online via een livestream te bekijken. Welke renners zitten bij Nederland en België in de selectie van de wegrit voor heren elite (profs)? Welke overige deelnemers staan op de startlijst van dit WK? Hoe ziet het parcours van deze wedstrijd eruit?

Parcours WK wielrennen 2018

De wegrit van het WK wielrennen 2018 in Innsbruck (Oostenrijk) heeft een relatief zwaar parcours, waarop heel wat moet worden geklommen, vergeleken met veel andere, recente wereldkampioenschappen wielrennen.

Aanloop: 85 kilometer

Het parcours van de wegrit van de heren elite (profs) heeft een lengte van 259,4 kilometer. De start is in Endach. Daar vandaan rijden de renners eerst een aanloop van circa 85 kilometer richting Innsbruck. In die aanloop een aantal heuvels, de eerste serieuze klim zit na circa 57 kilometer koers in het parcours: de Gnadenwald. Deze klim heeft een lengte van circa 2,5 kilometer en een stijgingspercentage van ruim tien procent.

Circuit Innsbruck

Na die aanloop komen de renners op het circuit in en rond Innsbruck, waarop zij zeven rondes moeten afleggen. In elke ronde zit een serieuze klim. Deze klim heeft een lengte van bijna acht kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van bijna zes procent.

Slotfase

Nadat men de rondes op het circuit heeft afgelegd, rijden de renners nog richting een volgende (laatste) klim in dit parcours. Die klim is bijna 3 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 11,5 procent. De steilste stukken hebben een stijgingspercentage van maar liefst 25 procent.

De finish

Vanaf de top van die laatste klim moeten de renners nog acht kilometer rijden naar de finish. Daarvan gaan zes kilometer in een dalende lijn. De laatste twee kilometer zijn vlak. De finishlijn bevindt zich op de Rennweg te Inssbruck.

Tijdschema

De start van de wegwedstrijd van de profs is 's ochtends rond 9u40. De finish van de wegrit van de heren elite wordt in de namiddag verwacht tussen half vijf en vijf uur.

Favorieten WK wielrennen 2018

Welke renners zijn de favorieten voor de wereldtitel bij de wereldkampioenschappen wegwielrennen voor heren elite 2018? Tot de belangrijke kanshebbers worden onder meer Nibali, Kwiatkowski en Valverde gerekend. Voor de regerende wereldkampioen Peter Sagan lijkt het parcours in Oostenrijk in theorie te zwaar te zijn.

Programma WK wegwielrennen 2017

Hoe ziet het programma van het WK wielrennen 2018 eruit? Dit evenement begint op zondag 23 september met het WK ploegentijdrit voor heren en dames. Vervolgens worden van maandag 24 september tot en met woensdag 26 september de individuele tijdritten verreden. De hoogtepunten van het WK tijdrijden 2018 zijn de tijdrit voor de dames elite op dinsdagmiddag 25 september en de tijdrit voor de heren elite op woensdagmiddag 26 september. Na de tijdritten worden de wegritten verreden. Op zaterdag 29 september vindt de wegrit van het WK voor dames elite plaats. Op zondag 30 wordt de wegrit voor heren elite (profs) verreden.

Criteria voor de grootte van de selecties

De tien beste landen op de UCI World Tour Ranking mogen met negen renners van start gaan op de wegrit van het WK wielrennen voor profs (heren elite). Hier zit echter één beperking aan: als er minder dan acht renners van een land punten hebben gehaald voor de UCI World Tour, dan mogen ze niet met een volledige selectie van 8 renners starten. Deze regel is bedacht om te voorkomen dat een land dat met één of slechts enkele renners een groot aantal punten voor de UCI World Tour heeft gehaald, met een groot team aan de start kan komen op het WK.

Bij diverse voorgaande edities was er enige stress, of Nederland en België wel met een grote ploeg op het WK zouden mogen starten, maar in 2018 staan beide landen ruim in de top tien en ook hebben ruim voldoende renners punten gehaald, dus beide landen mogen op het WK van start gaan met 8 renners. Behalve via de World Tour-ranking, kunnen landen ook via de continentale circuits (zoals de UCI Europe Tour) startplaatsen bemachtigen voor het WK. Dit betreft echter met name de kleine wielerlanden, die zich niet via de World Tour hebben gekwalificeerd.

Selectie Nederland

Bondscoach: Thorwald Veneberg

Thorwald Veneberg werd geboren op 16 oktober 1977 in Amsterdam. In zijn jonge jaren werd hij beschouwd als een groot klimtalent. Die verwachtingen kon hij als prof niet helemaal waarmaken. Het voormalige klimtalent won wel één grote wedstrijd, maar dat was uitgerekend één van de vlakste profwedstrijden: de Scheldeprijs. Veneberg was van 2001 tot en met 2008 prof bij Rabobank. Na zijn carrière ging hij aan de slag bij de KNWU. Daar was hij onder meer technisch directeur. Met ingang van 2017 is hij de bondscoach bij het wegwielrennen. Hij vervult die functie niet alleen bij de heren elite, maar ook bij het WK dames elite.

Nederlandse deelnemers wegrit heren elite

Welke Nederlanders staan aan de start van de wegrit voor heren elite (profs) bij het WK wielrennen 2018? Hieronder vindt u de Nederlandse selectie. Er was overigens ook nog enige tijd sprake van dat mogelijk Mathieu van der Poel de wegrit van dit WK zou rijden, maar hij heeft uiteindelijk besloten om dit toch niet te doen. Bij het WK tijdrijden gaan namens Nederland van start: Doumulin, Van Emden en Kelderman. (Oorspronkelijk zou ook Dylan van Baarle de tijdrit rijden, maar wegens blessureleed kan hij niet van start gaan op dit WK tijdrijden. Hij werd vervangen door Jos van Emden.)

Nederlandse selectie wegrit WK 2018: Tom Dumoulin (Team Sunweb), Steven Kruijswijk (TEAMLottoNL-Jumbo), Wilco Kelderman (Team Sunweb), Bauke Mollema (Trek Segafredo), Pieter Weening (Roompot), Sam Oomen (Team Sunweb), Wout Poels (Team Sky) en Antwan Tolhoek (TEAMLottoNL-Jumbo).

Selectie België

Kevin de Weert is de Belgische bondscoach. De Weert werd geboren op 27 mei 1982 in Duffel. Rond zijn twintigste werd hij beschouwd als een enorm groot wielertalent. Die hoge verwachtingen kon hij in eerste instantie als prof niet waarmaken. Vervolgens heeft hij jarenlang vooral in dienst van kopmannen gereden. Later kreeg hij weer wat meer de kans om voor zichzelf te rijden en reed hij diverse sterke grote rondes; zo werd hij 12e in het eindklassement van de Tour de France 2011.

In 2013 maakte hij een zware val mee in de Vuelta. Na lang revalideren moest hij concluderen dat hij nooit meer op zijn oude niveau zou terugkeren. In 2015 maakte hij daarom bekend dat hij een punt achter zijn profloopbaan had gezet. Kort daarna ging hij aan de slag bij de Belgische wielerbond en in 2016 werd hij verrassend de opvolger van Carlo Bomans als Belgische bondscoach bij de profs. Bij zijn eerste belangrijke wedstrijd als profbondscoach, de Olympische wegrit van Rio, was De Weert meteen succesvol: met zijn kopman Van Avermaet won hij Olympisch goud.

Belgische selectie wegrit heren elite

Tijdens het WK tijdrijden 2018 staan voor België Campenaerts (Lotto-Soudal) en Laurens de Plus (QuickStep) op de deelnemerslijst. Hieronder vindt u de Belgische selectie voor de wegrit. Voor Olympisch kampioen Greg van Avermaet lijkt het parcours in theorie volgens velen te zwaar. Meestal focust Van Avermaet vooral op voorjaarsklassiekers met de kortere heuvels en kasseien. In de praktijk kan hij echter, vooral indien hij zich daarop focust, ook wat grotere klimmen aan, zoals hij ook bewees in de Olympische wegrit van 2016.

Belgische selectie Wegrit WK: Greg Van Avermaet, Tim Wellens, Dylan Teuns, Tiesj Benoot, Ben Hermans, Serge Pauwels, Xandro Meurisse en Laurens De Plus.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan bij het WK wielrennen 2018 op de deelnemerslijst van de wegrit voor de profs? Hoe zien de selecties van alle landen eruit? Hieronder vindt u de complete startlijst met rugnummers van de wegrit voor de heren elite (profs). Oorspronkelijk zat Mikel Landa in de Spaanse selectie. Hij is echter nog onvoldoende hersteld van zijn blessureleed, vandaar dat hij uiteindelijk in die selectie werd vervangen door Omar Fraile.
Deelnemers: Complete startlijst met rugnummers - WK wielrennen 2018, wegrit profs
1 SAGAN Peter (Slw)
2 BASKA Erik (Slw)
3 CANECKY Marek (Slw)
4 HARING Martin (Slw)
5 MAHDAR Martin (Slw)
6 SAGAN Juraj (Slw)
7 TYBOR Patrik (Slw)
8 BENOOT Tiesj (Bel)
9 PLUS Laurens de (Bel)
10 HERMANS Ben (Bel)
11 MEURISSE Xandro (Bel)
12 PAUWELS Serge (Bel)
13 TEUNS Dylan (Bel)
14 AVERMAET Greg van (Bel)
15 WELLENS Tim (Bel)
16 ALAPHILIPPE Julian (Fra)
17 BARDET Romain (Fra)
18 BARGUIL Warren (Fra)
19 GALLOPIN Tony (Fra)
20 GENIEZ Alexandre (Fra)
21 MOLARD Rudy (Fra)
22 PINOT Thibaut (Fra)
23 ROUX Anthony (Fra)
24 BRAMBILLA Gianluca (Ita)
25 CARUSO Damiano (Ita)
26 CATALDO Dario (Ita)
27 MARCHI Alessandro De (Ita)
28 MOSCON Gianni (Ita)
29 NIBALI Vincenzo (Ita)
30 PELLIZOTTI Franco (Ita)
31 POZZOVIVO Domenico (Ita)
32 CASTROVIEJO Jonathan (Spa)
33 CRUZ David De La (Spa)
34 FRAILE Omar (Spa)
35 HERRADA Jesus (Spa)
36 IZAGUIRRE Jon (Spa)
37 MAS Enric (Spa)
38 NIEVE Mikel (Spa)
39 VALVERDE Alejandro (Spa)
40 CARTHY Hugh John (UK)
41 GEOGHEGAN HART Tao (UK)
42 KENNAUGH Peter (UK)
43 KNOX James (UK)
44 STANNARD Ian (UK)
45 SWIFT Connor (UK)
46 YATES Adam (UK)
47 YATES Simon (UK)
48 DUMOULIN Tom (Ned)
49 KELDERMAN Wilco (Ned)
50 KRUIJSWIJK Steven (Ned)
51 MOLLEMA Bauke (Ned)
52 OOMEN Sam (Ned)
53 POELS Wout (Ned)
54 TOLHOEK Antwan (Ned)
55 WEENING Pieter (Ned)
56 ANACONA Winner (Col)
57 CONTRERAS Rodrigo (Col)
58 HENAO Sebastian (Col)
59 HENAO Sergio (Col)
60 LOPEZ Miguel Angel (Col)
61 MARTINEZ Daniel F. (Col)
62 QUINTANA Nairo (Col)
63 URAN Rigoberto (Col)
64 CLARKE Simon (Aus)
65 DENNIS Rohan (Aus)
66 HAIG Jack (Aus)
67 HAMILTON Christopher (Aus)
68 HOWSON Damien (Aus)
69 POWER Rob (Aus)
70 SCHULTZ Nicholas JW (Aus)
71 SUTHERLAND Rory (Aus)
72 ASGREEN Kasper (Den)
73 BRESCHEL Matti (Den)
74 EG Niklas (Den)
75 FUGLSANG Jakob (Den)
76 HANSEN Jesper (Den)
77 SCHMIDT WURTZ Mads (Den)
78 VALGREN ANDERSEN M. (Den)
79 VINJEBO Emil N. (Den)
80 BUCHMANN Emanuel (Dui)
81 BURGHARDT Marcus (Dui)
82 DENZ Nico (Dui)
83 GESCHKE Simon (Dui)
84 MARTENS Paul (Dui)
85 SCHACHMANN Maximilian (Dui)
86 BOLE Grega (Slv)
87 MOHORIC Matej (Slv)
88 NOVAK Domen (Slv)
89 PIBERNIK Luka (Slv)
90 POLANC Jan (Slv)
91 ROGLIC Primoz (Slv)
92 SPILAK Simon (Slv)
93 TRATNIK Jan (Slv)
94 BODNAR Maciej (Pol)
95 GOLAS Michal (Pol)
96 KWIATKOWSKI Michal (Pol)
97 MAJKA Rafal (Pol)
98 OWSIAN Lukasz (Pol)
99 PATERSKI Maciej (Pol)
100 BYSTROM Sven Erik (Noo)
101 EIKING Odd Christian (Noo)
102 HAGEN Carl Fredrik (Noo)
103 HAGEN Edvald Boasson(Noo)
104 HOELGAARD Markus (Noo)
105 LAENGEN Vegard Stake (Noo)
106 GOGL Michael (Oos)
107 GROSSSCHARTNER Felix (Oos)
108 KONRAD Patrick (Oos)
109 MUHLBERGER Gregor (Oos)
110 POSTLBERGER Lukas (Oos)
111 PREIDLER Georg (Oos)
112 DUNNE Conor (Ier)
113 MARTIN Daniel (Ier)
114 MULLEN Ryan (Ier)
115 ROCHE Nicolas (Ier)
116 BARTA Jan (Tsj)
117 HIRT Jan (Tsj)
118 HNIK Karel (Tsj)
119 KREUZIGER Roman (Tsj)
120 KUKRLE Michael (Tsj)
121 STYBAR Zdenek (Tsj)
122 FRANK Mathias (Zwi)
123 FRANKINY Kilian (Zwi)
124 MORABITO Steve (Zwi)
125 REICHENBACH Sebastien(Zwi)
126 SCHÄR Michael (Zwi)
127 SCHELLING Patrick (Zwi)
128 COSTA Rui (Por)
129 GUERREIRO Ruben (Por)
130 MACHADO Tiago (Por)
131 OLIVEIRA Nelson (Por)
132 ARSLANOV Ildar (Rus)
133 CHERNETSKI Sergei (Rus)
134 KOCHETKOV Pawel (Rus)
135 SIVAKOV Pavel (Rus)
136 STRAKHOV Dmitri (Rus)
137 ZAKARIN Ilnur (Rus)
138 DIDIER Laurent (Lux)
139 DRUCKER Jempy (Lux)
140 GASTAUER Ben (Lux)
141 JUNGELS Bob (Lux)
142 KIRSCH Alex (Lux)
143 WIRTGEN Tom (Lux)
144 BOOKWALTER Brent (USA)
145 KING Benjamin (USA)
146 KUSS Sepp (USA)
147 STETINA Peter (USA)
148 BENNETT George (NZe)
149 BEVIN Patrick (NZe)
150 BEWLEY Sam (NZe)
151 SMITH Dion (NZe)
152 DLAMINI Nicholas (ZAf)
153 JANSE v. RENSBURG J.(ZAf)
154 KANGERT Tanel (Est)
155 TAARAMAE Rein (Est)
156 VAHTRA Norman (Est)
157 FOMINYKH Daniïl (Kaz)
158 LOETSENKO Alexey (Kaz)
159 STALNOV Nikita (Kaz)
160 ZEITS Andrey (Kaz)
161 BRITTON Robert (Can)
162 DUCHESNE Antoine (Can)
163 HOULE Hugo (Can)
164 WOODS Michael (Can)
165 CARAPAZ Richard (Ecu)
166 NARVAEZ Jhonnatan (Ecu)
167 NEILANDS Krists (Let)
168 SKUJINS Toms (Let)
169 KIRYIENKA Vasil (WRu)
170 KOSHEVOY Ilia (WRu)
171 RIABUSHENKO A. (WRu)
172 SOBAL Yauhen (WRu)
173 GHEBREIGZABHIER A. (Eri)
174 KUDUS Merhawi (Eri)
175 BRATASHCHUK Andri (Oek)
176 GRIVKO Andrey (Oek)
177 NAKANE Hideto (Jpn)
178 TVETCOV Serghei (Roe)
179 SEPULVEDA Eduardo (Arg)
180 CHAICHI M. (Ir)
181 RUMAC Josip (Kro)
182 CHIU Ho San (HKG)
183 KONOVALOVAS Ignatas (Lit)
184 VILLALOBOS Roman (Cos)
185 LUDVIGSSON Tobias (Zwe)
186 FARANTAKIS Stylianos (Gri)
187 SESSLER Nicolas (Bra)
188 GRMAY Tsgabu G. (Eth)

Live op tv: WK wielrennen 2018, wegrit heren elite (profs)

Live bij Sporza (VRT)

De wegrit van de heren elite (profs) wordt op zondag 30 september live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, door Eurosport en door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De WK-uitzending van Sporza begint al om 9u00 op de Vlaamse zender één. Rond 10u00 verhuist deze uitzending naar de Vlaamse zender Canvas. Vanaf circa 13u30 (na het één uur journaal) wordt de rest van het WK wielrennen uitgezonden op de Vlaamse zender één.

Live bij de NOS

NOS Studio Sport zendt het WK wielrennen uit als hoofdonderdeel van hun zondagmiddaguitzending op Nederland 1 (NPO1), die om 13u10 begint. Het is hun planning om in die uitzending vanaf circa 13u30 te focussen op het WK wielrennen 2018 (vanaf 13u10 tot 13u30 heeft men ook aandacht voor overige sporten). In tegenstelling tot diverse voorgaande edities zendt de NOS wegrit van de profs bij het WK in 2018 dus niet vanaf de start reeds live op tv uit.

Live op Eurosport

Ook Eurosport zendt op zondag 30 september de wegrit van de heren op het WK wielrennen 2018 live uit op tv. Hun live tv-uitzending begint om 11u45 op de zender Eurosport 1. Ook zij zenden deze wegrit op tv dus niet integraal live uit (maar wel per livestream, meer info: zie verderop). Wie dus in de lage lande de wegrit wel integraal live op tv wil bekijken, kan terecht bij Sporza.

Livestream WK wielrennen 2018

Livestream Eurosport

De wegrit van de heren elite is ook integraal live op het internet te volgen via een livestream. Eurosport biedt bijvoorbeeld zo'n livestream aan. Die livestream van deze wegrit begint reeds om 9u40 op de ochtend van zondag 30 september. De livestream van de wegrit voor heren elite (profs) is bij Eurosport echter alleen te bekijken door abonnees van de Eurosport Player.

Livestream Sporza

Ook het Vlaamse Sporza (VRT) biedt een livestream aan van de wegrit van het WK wielrennen. Dit is een geheel gratis livestream, in tegenstelling dus tot de stream van Eurosport. De livestream van Sporza begint om circa 10u00. Deze livestream van de wegrit voor heren elite (profs) is echter wel geo-restricted. Men mag in verband met uitzendrechtenkwesties deze livestream van het WK wielrennen alleen in België bekijken. Op 30 september is die gratis livestream op diverse plekken op de website van deze publieke Vlaamse omroep te vinden. Zo vindt men die livestream van het WK wielrennen onder meer via het menu 'Nu Live'.

Livestream NOS

De Nederlandse publieke omroep biedt eveneens een gratis livestream aan van de wegrit van de heren profs. Ook deze livestream van het WK profwielrennen is geo-restricted (men mag deze stream alleen in Nederland gebruiken). Deze livestream van de wegrit van het WK in Innsbruck (Tirol - Oostenrijk) bevindt zich op de middag van zondag 30 september op de website van de NOS. Deze livestream van de NOS begint rond 13u30.

Ook is er een livestream van de wegrit van de beroepsrenners te vinden op het YouTube-Channel van de internationale wielerunie UCI. Dit is een Engelstalige livestream. Deze livestream is echter ook 'geo-restricted' en mag om uitzendrechtenkwesties in de meeste landen niet live bekeken worden.

Uitslag WK wielrennen 2018: wegrit heren elite (profs)

 1. Alejandro Valverde (Spa) in 6:46:41
 2. Romain Bardet (Fra) z.t.
 3. Michael Woods (Can) z.t.
 4. Tom Dumoulin (Ned) z.t.
 5. Gianni Moscon (Ita) op 13 sec.

Voorgaande editie: uitslag WK wielrennen 2017: wegrit heren elite (profs)

 1. Peter Sagan (Slw) in 6u28'11"
 2. Alexander Kristoff (Noo) z.t.
 3. Michael Matthews (Aus) z.t.
 4. Matteo Trentin (Ita) z.t.
 5. Ben Swift (UK) z.t.
 6. Greg van Avermaet (Bel) z.t.
 7. Michael Albasini (Zwi) z.t.
 8. Fernando Gaviria (Col) z.t.
 9. Alexey Lutsenko (Kaz) z.t.
 10. Julian Alaphilippe (Fra) z.t.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
NK wielrennen 2019 (Ede), live op tv en livestreamNK wielrennen 2019 (Ede), live op tv en livestreamDe Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2019 worden gehouden in en rond Ede (Gelderland). Op woensdag 26 juni staan d…
Gouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 5 augustus wordt de Gouden Pijl 2018 verreden. Het is de 41e editie van dit criterium. Het parcours van deze w…
BK tijdrijden 2018 in Anzegem (Vichte)BK tijdrijden 2018 in Anzegem (Vichte)Op donderdag 21 juni 2018 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite met c…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamOp zaterdag 24 november 2018 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Bronnen en referenties
 • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit/
 • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/WK/1.2404001
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_wielrennen_2014
 • http://www.touretappe.nl/wk-wielrennen-2015/parcours-wk-wegwedstrijd-richmond-2015/
 • http://www.uci.ch/mm/Document/News/NewsGeneral/16/88/45/Syst%C3%A8mequalificationCMME2015_ENG-approved_English.pdf

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2018 - wegrit heren: deelnemers en startlijst"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Buyse Fernand, 11-09-2018 16:53 #1
Is er al een selectie van Groot-Brittannië WK op de weg in Insbruck?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!