InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK wielrennen 2018 - wegrit heren: deelnemers en startlijst

WK wielrennen 2018 - wegrit heren: deelnemers en startlijst

WK wielrennen 2018 - wegrit heren: deelnemers en startlijst Het WK wielrennen 2018 wordt gehouden in de stad Innsbruck, in de Oostenrijkse streek Tirol. Op zondag 30 september wordt de wegrit voor de heren elite (profs) verreden. Het WK wielrennen 2018 wordt live op tv uitgezonden door Sporza, NOS en Eurosport. Ook is het mogelijk om dit WK wielrennen online via een livestream te bekijken. Welke renners zitten bij Nederland en België in de selectie van de wegrit voor heren elite (profs)? Welke overige deelnemers staan op de startlijst van dit WK? Hoe ziet het parcours van deze wedstrijd eruit?

Parcours WK wielrennen 2018

De wegrit van het WK wielrennen 2018 in Innsbruck (Oostenrijk) heeft een relatief zwaar parcours, waarop heel wat moet worden geklommen, vergeleken met veel andere, recente wereldkampioenschappen wielrennen.

Aanloop: 85 kilometer

Het parcours van de wegrit van de heren elite (profs) heeft een lengte van 259,4 kilometer. De start is in Endach. Daar vandaan rijden de renners eerst een aanloop van circa 85 kilometer richting Innsbruck. In die aanloop een aantal heuvels, de eerste serieuze klim zit na circa 57 kilometer koers in het parcours: de Gnadenwald. Deze klim heeft een lengte van circa 2,5 kilometer en een stijgingspercentage van ruim tien procent.

Circuit Innsbruck

Na die aanloop komen de renners op het circuit in en rond Innsbruck, waarop zij zeven rondes moeten afleggen. In elke ronde zit een serieuze klim. Deze klim heeft een lengte van bijna acht kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van bijna zes procent.

Slotfase

Nadat men de rondes op het circuit heeft afgelegd, rijden de renners nog richting een volgende (laatste) klim in dit parcours. Die klim is bijna 3 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 11,5 procent. De steilste stukken hebben een stijgingspercentage van maar liefst 25 procent.

De finish

Vanaf de top van die laatste klim moeten de renners nog acht kilometer rijden naar de finish. Daarvan gaan zes kilometer in een dalende lijn. De laatste twee kilometer zijn vlak. De finishlijn bevindt zich op de Rennweg te Inssbruck.

Tijdschema

De start van de wegwedstrijd van de profs is 's ochtends rond 9u40. De finish van de wegrit van de heren elite wordt in de namiddag verwacht tussen half vijf en vijf uur.

Favorieten WK wielrennen 2018

Welke renners zijn de favorieten voor de wereldtitel bij de wereldkampioenschappen wegwielrennen voor heren elite 2018? Tot de belangrijke kanshebbers worden onder meer Nibali, Kwiatkowski en Valverde gerekend. Voor de regerende wereldkampioen Peter Sagan lijkt het parcours in Oostenrijk in theorie te zwaar te zijn.

Programma WK wegwielrennen 2017

Hoe ziet het programma van het WK wielrennen 2018 eruit? Dit evenement begint op zondag 23 september met het WK ploegentijdrit voor heren en dames. Vervolgens worden van maandag 24 september tot en met woensdag 26 september de individuele tijdritten verreden. De hoogtepunten van het WK tijdrijden 2018 zijn de tijdrit voor de dames elite op dinsdagmiddag 25 september en de tijdrit voor de heren elite op woensdagmiddag 26 september. Na de tijdritten worden de wegritten verreden. Op zaterdag 29 september vindt de wegrit van het WK voor dames elite plaats. Op zondag 30 wordt de wegrit voor heren elite (profs) verreden.

Criteria voor de grootte van de selecties

De tien beste landen op de UCI World Tour Ranking mogen met negen renners van start gaan op de wegrit van het WK wielrennen voor profs (heren elite). Hier zit echter één beperking aan: als er minder dan acht renners van een land punten hebben gehaald voor de UCI World Tour, dan mogen ze niet met een volledige selectie van 8 renners starten. Deze regel is bedacht om te voorkomen dat een land dat met één of slechts enkele renners een groot aantal punten voor de UCI World Tour heeft gehaald, met een groot team aan de start kan komen op het WK.

Bij diverse voorgaande edities was er enige stress, of Nederland en België wel met een grote ploeg op het WK zouden mogen starten, maar in 2018 staan beide landen ruim in de top tien en ook hebben ruim voldoende renners punten gehaald, dus beide landen mogen op het WK van start gaan met 8 renners. Behalve via de World Tour-ranking, kunnen landen ook via de continentale circuits (zoals de UCI Europe Tour) startplaatsen bemachtigen voor het WK. Dit betreft echter met name de kleine wielerlanden, die zich niet via de World Tour hebben gekwalificeerd.

Selectie Nederland

Bondscoach: Thorwald Veneberg

Thorwald Veneberg werd geboren op 16 oktober 1977 in Amsterdam. In zijn jonge jaren werd hij beschouwd als een groot klimtalent. Die verwachtingen kon hij als prof niet helemaal waarmaken. Het voormalige klimtalent won wel één grote wedstrijd, maar dat was uitgerekend één van de vlakste profwedstrijden: de Scheldeprijs. Veneberg was van 2001 tot en met 2008 prof bij Rabobank. Na zijn carrière ging hij aan de slag bij de KNWU. Daar was hij onder meer technisch directeur. Met ingang van 2017 is hij de bondscoach bij het wegwielrennen. Hij vervult die functie niet alleen bij de heren elite, maar ook bij het WK dames elite.

Nederlandse deelnemers wegrit heren elite

Welke Nederlanders staan aan de start van de wegrit voor heren elite (profs) bij het WK wielrennen 2018? Hieronder vindt u de Nederlandse selectie. Er was overigens ook nog enige tijd sprake van dat mogelijk Mathieu van der Poel de wegrit van dit WK zou rijden, maar hij heeft uiteindelijk besloten om dit toch niet te doen. Bij het WK tijdrijden gaan namens Nederland van start: Doumulin, Van Emden en Kelderman. (Oorspronkelijk zou ook Dylan van Baarle de tijdrit rijden, maar wegens blessureleed kan hij niet van start gaan op dit WK tijdrijden. Hij werd vervangen door Jos van Emden.)

Nederlandse selectie wegrit WK 2018: Tom Dumoulin (Team Sunweb), Steven Kruijswijk (TEAMLottoNL-Jumbo), Wilco Kelderman (Team Sunweb), Bauke Mollema (Trek Segafredo), Pieter Weening (Roompot), Sam Oomen (Team Sunweb), Wout Poels (Team Sky) en Antwan Tolhoek (TEAMLottoNL-Jumbo).

Selectie België

Kevin de Weert is de Belgische bondscoach. De Weert werd geboren op 27 mei 1982 in Duffel. Rond zijn twintigste werd hij beschouwd als een enorm groot wielertalent. Die hoge verwachtingen kon hij in eerste instantie als prof niet waarmaken. Vervolgens heeft hij jarenlang vooral in dienst van kopmannen gereden. Later kreeg hij weer wat meer de kans om voor zichzelf te rijden en reed hij diverse sterke grote rondes; zo werd hij 12e in het eindklassement van de Tour de France 2011.

In 2013 maakte hij een zware val mee in de Vuelta. Na lang revalideren moest hij concluderen dat hij nooit meer op zijn oude niveau zou terugkeren. In 2015 maakte hij daarom bekend dat hij een punt achter zijn profloopbaan had gezet. Kort daarna ging hij aan de slag bij de Belgische wielerbond en in 2016 werd hij verrassend de opvolger van Carlo Bomans als Belgische bondscoach bij de profs. Bij zijn eerste belangrijke wedstrijd als profbondscoach, de Olympische wegrit van Rio, was De Weert meteen succesvol: met zijn kopman Van Avermaet won hij Olympisch goud.

Belgische selectie wegrit heren elite

Tijdens het WK tijdrijden 2018 staan voor België Campenaerts (Lotto-Soudal) en Laurens de Plus (QuickStep) op de deelnemerslijst. Hieronder vindt u de Belgische selectie voor de wegrit. Voor Olympisch kampioen Greg van Avermaet lijkt het parcours in theorie volgens velen te zwaar. Meestal focust Van Avermaet vooral op voorjaarsklassiekers met de kortere heuvels en kasseien. In de praktijk kan hij echter, vooral indien hij zich daarop focust, ook wat grotere klimmen aan, zoals hij ook bewees in de Olympische wegrit van 2016.

Belgische selectie Wegrit WK: Greg Van Avermaet, Tim Wellens, Dylan Teuns, Tiesj Benoot, Ben Hermans, Serge Pauwels, Xandro Meurisse en Laurens De Plus.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan bij het WK wielrennen 2018 op de deelnemerslijst van de wegrit voor de profs? Behalve de hierboven genoemde Nederlandse en Belgische toppers, focussen onder meer ook de volgende mondiale toppers zich op dit WK: Nibali, Kwiatkowski, Aru, Valverde en Daniel Martin. Zodra in de aanloop naar het WK de selecties van de verschillende landen bekend worden gemaakt, worden die hieronder in het schema geplaatst. Die voorlopige deelnemerslijst wordt regelmatig geüpdatet. Uiteindelijk wordt hier de definitieve startlijst met rugnummers van het WK wielrennen 2018 geplaatst. Oorspronkelijk zat Mikel Landa in de Spaanse selectie. Hij is echter nog onvoldoende hersteld van zijn blessureleed, vandaar dat hij uiteindelijk in die selectie werd vervangen door Omar Fraile.

Deelnemers: geopenbaarde selecties WK wielrennen 2018 (wegrit profs)
Nederland
DUMOULIN Tom
KELDERMAN Wilco
POELS Wouter
KRUIJSWIJK Steven
MOLLEMA Bauke
OOMEN Sam
WEENING Pieter
TOLHOEK Antwan

België
AVERMAET Greg van
BENOOT Tiesj
WELLENS Tim
TEUNS Dylan
HERMANS Ben
PAUWELS Serge
PLUS Laurens de
MEURISSE Xandro

Italië
MOSCON Gianni
NIBALI Vincenzo
ARU Fabio
CARUSO Damiano
MARCHI Alessandro De
PELLIZOTTI Franco
POZZOVIVO Domenico
+ 1 n.n.b.

Duitsland
BUCHMANN Emanuel
SCHACHMANN Maximilian
BURGHARDT Marcus
GESCHKE Simon
DENZ Nico
MARTENS Paul

Nieuw-Zeeland
BENNETT George
SMITH Dion
BEVIN Patrick
BEWLEY Sam

Rusland
ZAKARIN Ilnur
ARSLANOV Ildar
SIVAKOV Pavel
CHERNETSKY Sergey
STRAKHOV Dmitri
KOCHETKOV Pawel
ROVNY Iwan
Spanje
VALVERDE Alejandro
CASTROVIEJO Jonathan
CRUZ David De La
LANDA Mikel
HERRADA Jesus
IZAGUIRRE Ion
MAS Enric
FRAILE Omar

Colombia
QUINTANA Nairo
URAN Rigoberto
LOPEZ Miguel Angel
ANACONA Winner
CONTRERAS Rodrigo
HENAO Sebastian
HENAO Sergio
MARTINEZ Daniel F.

Groot Brittannië
YATES Simon
YATES Adam
GEOGHEGAN HART T.
CARTHY Hugh
KENNAUGH Peter
STANNARD Ian
KNOX James
SWIFT Connor

Ierland
MARTIN Daniel
DUNNE Conor
MULLEN Ryan
ROCHE Nicholas

Canada
WOODS Michael
HOULE Hugo
BRITTON Rob
DUCHESNE Antoine

Zwitserland
REICHENBACH Sebastien
FRANK Mathias
MORABITO Steve
SCHÄR Michael
FRANKINY Kilian
SCHELLING Patrick
Australië
CLARKE Simon
DENNIS Rohan
HAIG Jack
PORTE Richie
POWER Robert
SUTHERLAND Rory
HAMILTON Chris
HOWSON Damien

Slovenië
ROGLIC Primoz
BOLE Grega
MOHORIC Matej
PIBERNIK Luka
TRATNIK Jan

Luxemburg
JUNGELS Bob
DIDIER Laurent
DRUCKER Jempy
GASTAUER Ben
KIRSCH Alex

Zuid-Afrika
IMPEY Daryl
MEINTJES Louis
SMIT Willie
HENDRICKS Clint

Litouwen
BAGDONAS Gediminas
KONOVALOVAS Ignatas

Oekraïne
GRIVKO Andrey
BUDIAK Anatoli

Oostenrijk
POSTLBERGER Lukas
PREIDLER Georg
GOGL Michael
GROSSSCHARTNER Felix
KONRAD Patrick
MUHLBERGER Gregor

Live op tv

De wegrit van de heren elite (profs) wordt live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, door Eurosport en door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De WK-uitzending van Sporza begint al om 9u30 op de Vlaamse zender één. Rond 11u00 verhuist deze uitzending naar de Vlaamse zender Canvas. Vanaf circa 13u30 (na het één uur journaal) wordt de rest van het WK wielrennen uitgezonden op de Vlaamse zender één. NOS Studio Sport zendt het WK wielrennen uit als hoofdonderdeel van hun zondagmiddaguitzending op Nederland 1 (NPO1), die om 13u10 begint. Ook Eurosport zendt de wegrit live op tv uit.

Livestream WK wielrennen 2018

De wegrit van de heren elite is ook integraal live op het internet te volgen via een livestream. Er zijn op de wedstrijddag onder meer livestreams beschikbaar via de websites van Sporza en de NOS. Ook is er een livestream te vinden op het YouTube-Channel van de internationale wielerunie UCI. Verder is er voor abonnees van de Eurosport Player een livestream beschikbaar op die app. Ook alle andere wedstrijden van het WK wielrennen 2018 zijn via een livestream op de Eurosport Player App te bekijken.

Voorgaande editie: uitslag WK wielrennen 2017: wegrit heren elite (profs)

 1. Peter Sagan (Slw) in 6u28'11"
 2. Alexander Kristoff (Noo) z.t.
 3. Michael Matthews (Aus) z.t.
 4. Matteo Trentin (Ita) z.t.
 5. Ben Swift (UK) z.t.
 6. Greg van Avermaet (Bel) z.t.
 7. Michael Albasini (Zwi) z.t.
 8. Fernando Gaviria (Col) z.t.
 9. Alexey Lutsenko (Kaz) z.t.
 10. Julian Alaphilippe (Fra) z.t.

Lees verder

© 2015 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck)WK wielrennen 2018 live op tv en livestream (Innsbruck)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit…
Rapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamRapencross: Brico Cross Lokeren 2018, live tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober 2018 wordt de Brico Cross Lokeren verreden. Deze Belgische veldrit wordt ook wel de Rapencross Lo…
Gouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 5 augustus wordt de Gouden Pijl 2018 verreden. Het is de 41e editie van dit criterium. Het parcours van deze w…
NK wielrennen 2018 (Brabantse Wal) live op tv; het programmaNK wielrennen 2018 (Brabantse Wal) live op tv; het programmaDe Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2018 worden gehouden in het gebied 'de Brabantse Wal'. Tot deze regio behoren…
BK tijdrijden 2018 in Anzegem (Vichte)BK tijdrijden 2018 in Anzegem (Vichte)Op donderdag 21 juni 2018 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite met c…
Bronnen en referenties
 • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit/
 • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/WK/1.2404001
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_wielrennen_2014
 • http://www.touretappe.nl/wk-wielrennen-2015/parcours-wk-wegwedstrijd-richmond-2015/
 • http://www.uci.ch/mm/Document/News/NewsGeneral/16/88/45/Syst%C3%A8mequalificationCMME2015_ENG-approved_English.pdf

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2018 - wegrit heren: deelnemers en startlijst"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Buyse Fernand, 11-09-2018 16:53 #1
Is er al een selectie van Groot-Brittannië WK op de weg in Insbruck?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!