WK wielrennen 2019 - wegrit heren: deelnemers en startlijst

WK wielrennen 2019 - wegrit heren: deelnemers en startlijst Het WK wielrennen 2019 wordt gehouden in Harrogate, in de Engelse streek Yorkshire. Op zondag 29 september wordt de wegrit voor de heren elite (profs) verreden. Het WK wielrennen 2019 wordt live op tv uitgezonden door Sporza, NOS en Eurosport. Ook is het mogelijk om dit WK wielrennen 2019 online via een livestream te bekijken. Welke deelnemers staan op de startlijst van dit wereldkampioenschap wielrennen? Hoe ziet bij dit WK wielrennen het parcours van de wegrit voor de heren elite (profs) eruit?

Parcours WK wielrennen 2019

Het parcours van de wegrit van de heren elite (profs) bij het WK wielrennen 2019 in Harrogate heeft in totaal een lengte van 284,5 kilometer. Hoe ziet dit parcours van het wereldkampioenschap voor de profs eruit?

Start en aanloop

De officieuze start is op zondagochtend in het centrum van de stad Leeds. Aan het begin leggen de renners ruim 10 kilometer geneutraliseerd af, waarna het officiële startsein wordt gegeven en de wedstrijd echt kan beginnen. De wedstrijd begint met een grote lus van 185 kilometer, waarin de renners drie serieuze heuvels moeten beklimmen. De eerste serieuze beklimming is de Cray (na circa 60 kilometer). Daarna volgt de Buttertubs (na circa 90 kilometer). Vervolgens rijdt men naar de heuvel Grinton Moor (na ruim 120 kilometer). Van dit drietal heuvels lijkt de laatstgenoemde in theorie het interessantst. Die heeft een lengte van 4,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 5 procent, maar het interessante is dat hierin een strook zit van een halve kilometer met een gemiddelde van 16 procent. Die klim is echter nog op een zeer grote afstand van de finish. Vanaf de top moeten de renners nog ruim 160 kilometer afleggen voordat ze aan de finish komen.

Circuit

Nadat de renners de grote lus door de regio Yorkshire hebben afgelegd, komen ze na 185 kilometer koers in Harrogate. Daar moeten zij nog zeven rondes afleggen op een plaatselijk circuit met een lengte van 14 kilometer. In dat circuit zijn diverse kleine heuvels opgenomen. Het hoogste punt op het circuit bereikt men na circa 2 kilometer; dan rijdt men over een top van circa 180 meter boven het zeeniveau. Het steilste klimmetje op dat circuit zit na circa 9 kilometer.

Slotfase en finish

Hoe ziet de slotfase van het parcours eruit? De weg naar de finish loopt licht heuvelop.

Tijdschema

Hoe ziet het tijdschema van de wegrit van de heren elite (profs) eruit? De start is 's ochtends om 9u40 (Nederlandse en Belgische tijd). De finish wordt rond 16u15 verwacht. Let op: vanwege het tijdsverschil tussen enerzijds Engeland en anderzijds Nederland en België finisht dit WK voor de wielerfans die in de lage landen op tv en per livestream kijken dus duidelijk vroeger dan men gewend is.

Last minute update: parcours gewijzigd

Op de ochtend van dit WK heeft de jury wegens de weersomstandigheden besloten om het parcours te wijzigen. De grote lus aan het begin van het WK is sterk ingekort, mede omdat er overstromingsgevaar is op sommige stukken bij de rivier. Tegenover die inkorting van de grote lus staat, dat de renners aan het einde van dit kampioenschap 2 extra rondes moeten rijden op het plaatselijke circuit. De totale afstand van het kampioenschap is door de wijzigingen verminderd. De route heeft uiteindelijk een lengte van 261,5 kilometer. Het starttijdstip is verzet naar 9u00 plaatselijke tijd (dat is 10u00 in Nederland en België).


Favorieten WK wielrennen 2019

Welke renners zijn de favorieten voor de wereldtitel bij de wereldkampioenschappen wegwielrennen voor heren elite 2019? Tot de belangrijke kanshebbers worden onder meer Peter Sagan, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde en Michael Matthews.

Programma WK wegwielrennen 2019

Hoe ziet het programma van het WK wielrennen 2019 eruit? Dit evenement begint op zondag 22 september met het WK ploegentijdrit (mixed relay) voor heren en dames. Vervolgens worden van maandag 23 september tot en met woensdag 25 september de individuele tijdritten verreden. De hoogtepunten van het WK tijdrijden 2019 zijn de tijdrit voor de dames elite op dinsdagmiddag 24 september en de tijdrit voor de heren elite op woensdagmiddag 25 september. Na de tijdritten worden de wegritten verreden. Op zaterdag 28 september vindt de wegrit van het WK voor dames elite plaats. Op zondag 29 september wordt de wegrit voor heren elite (profs) verreden.

Criteria voor de grootte van de selecties

De tien beste landen op de UCI World Tour Ranking mogen met negen renners van start gaan op de wegrit van het WK wielrennen voor profs (heren elite). Hier zit echter één beperking aan: als er minder dan acht renners van een land punten hebben gehaald voor de UCI World Tour, dan mogen ze niet met een volledige selectie van 8 renners starten. Deze regel is bedacht om te voorkomen dat een land dat met één of slechts enkele renners een groot aantal punten voor de UCI World Tour heeft gehaald, met een groot team aan de start kan komen op het WK.

Bij diverse voorgaande edities was er enige stress, of Nederland en België wel met een grote ploeg op het WK zouden mogen starten, maar in 2019 staan beide landen ruim in de top tien en ook hebben ruim voldoende renners punten gehaald, dus beide landen mogen op het WK van start gaan met 8 renners. Behalve via de World Tour-ranking, kunnen landen ook via de continentale circuits (zoals de UCI Europe Tour) startplaatsen bemachtigen voor het WK. Dit betreft echter met name de kleine wielerlanden, die zich niet via de World Tour hebben gekwalificeerd.

Selectie Nederland

De Nederlandse bondscoach bij dit WK voor de profs is Koos Moerenhout. Op 9 september presenteerde hij de Nederlandse selectie voor dit WK. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) is de kopman van deze selectie. Verder zitten in deze Nederlandse selectie de volgende coureurs: Niki Terpstra (Direct Energie-Total), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Dylan van Baarle (Team Ineos), Sebastian Langeveld (EF Education First), Jos van Emden (Jumbo-Visma) en Pieter Weening (Team Roompot-Charles).

Selectie België

De Belgische bondscoach bij dit wereldkampioenschap voor profs is Rik Verbrugghe. Hoe ziet de Belgische selectie van dit WK wielrennen eruit? In eerste instantie werden er vijf namen bekend gemaakt: Philippe Gilbert, Greg van Avermaet, Remco Evenepoel, Oliver Naesen en Dylan Teuns. Vervolgens werd deze selectie op 16 september aangevuld met nog drie coureurs: Tim Declercq, Yves Lampaert en Tim Wellens.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke renners staan bij het WK wielrennen 2019 op de deelnemerslijst van de wegrit voor de profs? Hoe zien de selecties van alle landen eruit? Hieronder vindt u de officiële startlijst met rugnummers. In de selectie van Colombia zat oorspronkelijk ook Tourwinnaar Egan Bernal; hij besloot zijn plek echter af te staan en werd vervangen door Carlos Betancur.

Deelnemers WK wielrennen 2019: startlijst met rugnummers, wegrit heren elite (profs) op 29 september
1 VALVERDE Alejandro (Spa)
2 CASTROVIEJO J. (Spa)
3 ERVITI Imanol (Spa)
4 GARCIA Ivan (Spa)
5 IZAGUIRRE Gorka (Spa)
6 IZAGUIRRE Ion (Spa)
7 ROJAS José J. (Spa)
8 SANCHEZ Luis Leon(Spa)
9 SOLER Marc (Spa)
10 DECLERCQ Tim (Bel)
11 EVENEPOEL Remco (Bel)
12 GILBERT Philippe(Bel)
13 LAMPAERT Yves (Bel)
14 NAESEN Oliver (Bel)
15 TEUNS Dylan (Bel)
16 AVERMAET Greg van(Bel)
17 WELLENS Tim (Bel)
18 ALAPHILIPPE Julian (Fra)
19 BERNARD Julien (Fra)
20 CAVAGNA Remi (Fra)
21 COSNEFROY Benoit (Fra)
22 GALLOPIN Tony (Fra)
23 LAPORTE Chr. (Fra)
24 ROUX Anthony (Fra)
25 SENECHAL Florian(Fra)
26 BETTIOL Alberto (Ita)
27 CIMOLAI Davide (Ita)
28 COLBRELLI Sonny (Ita)
29 MOSCON Gianni (Ita)
30 PUCCIO Salvatore (Ita)
31 TRENTIN Matteo (Ita)
32 ULISSI Diego (Ita)
33 VISCONTI Giovanni (Ita)
34 LANGEVELD Seb.(Ned)
35 MOLLEMA Bauke (Ned)
36 TERPSTRA Niki (Ned)
37 TEUNISSEN Mike (Ned)
38 BAARLE Dylan van (Ned)
39 POEL Mathieu v.d. (Ned)
40 EMDEN Jos van (Ned)
41 WEENING Pieter (Ned)
42 BETANCUR Carlos (Col)
43 CHAVES Johan (Col)
44 HENAO Sebastian (Col)
45 HODEG José (Col)
46 MARTINEZ Daniel F.(Col)
47 MOLANO Juan (Col)
48 QUINTANA Nairo (Col)
49 ACKERMANN Pascal (Dui)
50 ARNDT Nikias (Dui)
51 BURGHARDT Marcus (Dui)
52 DEGENKOLB John (Dui)
53 GESCHKE Simon (Dui)
54 KOCH Jonas (Dui)
55 POLITT Nils (Dui)
56 SÜTTERLIN Jasha (Dui)
57 BOLE Grega (Slv)
58 MOHORIC Matej (Slv)
59 PER David (Slv)
60 PIBERNIK Luka (Slv)
61 POGACAR Tadej (Slv)
62 POLANC Jan (Slv)
63 ROGLIC Primoz (Slv)
64 TRATNIK Jan (Slv)
65 CLARKE Simon (Aus)
66 DENNIS Rohan (Aus)
67 DOCKER Mitchell (Aus)
68 DURBRIDGE Luke (Aus)
69 HAAS Nathan (Aus)
70 HAIG Jack (Aus)
71 MATTHEWS Michael (Aus)
72 SUTHERLAND Rory (Aus)
73 VALGREN Michael (Den)
74 ASGREEN Kasper (Den)
75 FUGLSANG Jakob (Den)
76 JUUL JENSEN C. (Den)
77 MORKOV Michael (Den)
78 CORT Magnus (Den)
79 PEDERSEN C. P.(Den)
80 PEDERSEN Mads (Den)
81 DOULL Owain (UK)
82 GEOGHEGAN HART T.(UK)
83 STANNARD Ian (UK)
84 SWIFT Ben (UK)
85 THOMAS Geraint (UK)
86 YATES Adam (UK)
87 BYSTROM Sven E. (Noo)
88 HAGEN Carl F. (Noo)
89 BOASSON HAGEN E. (Noo)
90 JANSEN Amund G. (Noo)
91 KRISTOFF Alexander(Noo)
92 LAENGEN V.S.(Noo)
93 BODNAR Maciej (Pol)
94 GOLAS Michal (Pol)
95 MAJKA Rafal (Pol)
96 OWSIAN Lukas (Pol)
97 POLJANSKI Pavel (Pol)
98 WISNIOWSKI Lukasz(Pol)
99 ALBASINI Michael (Zwi)
100 DILLIER Silvan (Zwi)
101 HIRSCHI Marc (Zwi)
102 KÜNG Stefan (Zwi)
103 SCHÄR Michael (Zwi)
104 WYSS Danilo (Zwi)
105 GOGL Michael (Oos)
106 GROSSSCHARTNER F.(Oos)
107 HALLER Marco (Oos)
108 KONRAD Patrick (Oos)
109 PERNSTEINER H. (Oos)
110 PÖSTLBERGER Lukas(Oos)
111 BENNETT Sam (Ier)
112 DUNBAR Eddie (Ier)
113 DUNNE Conor (Ier)
114 MARTIN Daniel (Ier)
115 MULLEN Ryan (Ier)
116 TOWNSEND Rory (Ier)
117 CHERNETSKY Sergey(Rus)
118 EVTUSHENKO A. (Rus)
119 KURIANOV Stepan (Rus)
120 SIVAKOV Pavel (Rus)
121 STRAKHOV Dmitri (Rus)
122 VLASOV Alexander (Rus)
123 BIZHIGITOV Zhandos(Kaz)
124 GIDICH Yevgeny (Kaz)
125 GROEZDEV Dmitri (Kaz)
126 LOETSENKO Alexey (Kaz)
127 NATAROV Yuriy (Kaz)
128 BOD Stefan de (ZAf)
129 DLAMINI Nicholas (ZAf)
130 IMPEY Daryl (ZAf)
131 THOMSON Jay R. (ZAf)
132 BARTA Jan (Tsj)
133 CERNY Josef (Tsj)
134 KREUZIGER Roman (Tsj)
135 SISR Frantisek (Tsj)
136 STYBAR Zdenek (Tsj)
137 VAKOC Petr (Tsj)
138 BOIVIN Guillaume (Can)
139 DUCHESNE Antoine (Can)
140 HOULE Hugo (Can)
141 PERRY Benjamin (Can)
142 PICCOLI James (Can)
143 WOODS Michael (Can)
144 COSTA Rui (Por)
145 GONCALVES Jose (Por)
146 GUERREIRO Ruben (Por)
147 OLIVEIRA Nelson (Por)
148 OLIVEIRA Rui (Por)
149 CAICEDO J. (Ecu)
150 CARAPAZ Richard(Ecu)
151 CEPEDA J.A. (Ecu)
152 NARVAEZ Jh. (Ecu)
153 BASKA Erik (Slw)
154 CULLY Jan A. (Slw)
155 SAGAN Juraj (Slw)
156 SAGAN Peter (Slw)
157 BERHANE N. (Eri)
158 DEBESAY Mekseb (Eri)
159 KUDUS Merhawi (Eri)
160 TEKLEHAYMANOT D. (Eri)
161 CRADDOCK Lawson(USA)
162 HAGA Chad (USA)
163 HOWES Alex (USA)
164 POWLESS Neilson(USA)
165 ARCHBOLD Shane (NZe)
166 BAUER Jack (NZe)
167 BEVIN Patrick (NZe)
168 SMITH Dion (NZe)
169 JAKIN Alo (Est)
170 KANGERT Tanel (Est)
171 RÄIM Mihkel (Est)
172 TAARAMAE Rein (Est)
173 GASTAUER Ben (Lux)
174 JUNGELS Bob (Lux)
175 KIRSCH Alex (Lux)
176 WIRTGEN Tom (Lux)
177 LIEPINS Emils (Let)
178 NEILANDS Krists (Let)
179 SKUJINS Toms (Let)
180 KIRYIENKA Vasil (WRu)
181 RIABUSHENKO A. (WRu)
182 PADUN Mark (Oek)
183 GROSU Eduard (Roe)
184 FARANTAKIS S. (Grie)
185 TZORTZAKIS P. (Grie)
186 DINA Marton (Hon)
187 KUSZTOR Peter (Hon)
188 AMADOR Andrey (Cos)
189 ERIKSSON Lucas (Zwe)
190 MAGNUSSON Kim (Zwe)
191 BAGDONAS G. (Lit)
192 SISKEVICIUS E. (Lit)
193 ARASHIRO Yukiya (Jpn)
194 NAKANE Hideto (Jpn)
195 SEPULVEDA E. (Arg)
196 BARAC Antonio (Kro)
197 COETZEE Dirk (Nam)

Live op tv: WK wielrennen 2019, wegrit heren elite (profs)

Live bij Sporza (VRT)

De wegrit van de heren elite (profs) wordt op zondag 29 september live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, door Eurosport en door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De WK-uitzending van Sporza begint al om 9u00 op de Vlaamse zender één. Rond 11u00 verhuist deze uitzending naar de Vlaamse zender Canvas. Vanaf circa 13u30 (na het één uur journaal) wordt de rest van het WK wielrennen uitgezonden op de Vlaamse zender één.

Live bij de NOS

NOS Studio Sport zendt het WK wielrennen uit als hoofdonderdeel van hun zondagmiddaguitzending op Nederland 1 (NPO1), die om 13u10 begint. Het is hun planning om in die uitzending vanaf circa 13u30 te focussen op het WK wielrennen 2019 In tegenstelling tot diverse voorgaande edities zendt de NOS wegrit van de profs bij het WK in 2019 dus niet vanaf de start reeds live op tv uit.

Live op Eurosport

Ook Eurosport zendt op zondag 29 september de wegrit van de heren op het WK wielrennen 2019 live uit op tv. Hun live tv-uitzending begint om 9u30 op de zender Eurosport 1.

Livestream WK wielrennen 2019

Livestream Eurosport

De wegrit van de heren elite is ook integraal live op het internet te volgen via een livestream. Eurosport biedt bijvoorbeeld zo'n livestream aan. De livestream van de wegrit voor heren elite (profs) is bij Eurosport echter alleen te bekijken door abonnees van de Eurosport Player.

Livestream Sporza

Ook het Vlaamse Sporza (VRT) biedt een livestream aan van de wegrit van het WK wielrennen. Dit is een geheel gratis livestream, in tegenstelling dus tot de stream van Eurosport. Deze livestream van de wegrit voor heren elite (profs) is echter wel geo-restricted. Men mag in verband met uitzendrechtenkwesties deze livestream van het WK wielrennen alleen in België bekijken. Op 29 september is die gratis livestream op diverse plekken op de website van deze publieke Vlaamse omroep te vinden. Zo vindt men die livestream van het WK wielrennen onder meer via het menu 'Nu Live'.

Livestream NOS

De Nederlandse publieke omroep biedt eveneens een gratis livestream aan van de wegrit van de heren profs. Ook deze livestream van het WK profwielrennen is geo-restricted (men mag deze stream alleen in Nederland gebruiken). Deze livestream van de wegrit van het WK in Yorkshire bevindt zich op de middag van zondag 29 september op de website van de NOS.

Livestream UCI

Ook is er een livestream van de wegrit van de beroepsrenners te vinden op het YouTube-Channel van de internationale wielerunie UCI. Dit is een Engelstalige livestream. Deze livestream is echter ook 'geo-restricted' en mag om uitzendrechtenkwesties in de meeste landen niet live bekeken worden.

Uitslag WK heren elite 2019:

 1. Mads Pedersen (Den) 6:27:28
 2. Matteo Trentin (Ita) z.t.
 3. Stefan Küng (Zwi) op 2 sec.
 4. Gianni Moscon (Ita) +17
 5. Peter Sagan (Slw) +43
 6. Michael Valgren (Den) +45
 7. Alexander Kristoff (Noo) +1:10
 8. Greg Van Avermaet (Bel) +1:10
 9. Gorka Izagirre (Spa) +1:10
 10. Rui Costa (Por) +1:10

Voorgaande editie: uitslag WK wielrennen 2018 - wegrit heren elite (profs)

 1. Alejandro Valverde (Spa) in 6:46:41
 2. Romain Bardet (Fra) z.t.
 3. Michael Woods (Can) z.t.
 4. Tom Dumoulin (Ned) z.t.
 5. Gianni Moscon (Ita) op 13 sec.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BK wielrennen 2020, live op tv en livestreamBK wielrennen 2020, live op tv en livestreamOp dinsdag 22 september 2020 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames…
NK wielrennen 2020, live op tv en livestreamNK wielrennen 2020, live op tv en livestreamDe Nederlandse kampioenschappen wielrennen 2020 worden gehouden op en rond de VAM-berg. Deze heuvel bevindt zich bij Wij…
BK tijdrijden 2020 in KoksijdeBK tijdrijden 2020 in KoksijdeOp donderdag 20 augustus 2020 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite m…
NK tijdrijden 2020 in EmmenNK tijdrijden 2020 in EmmenOp woensdag 7 oktober 2020 worden in Emmen (Drenthe) de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden verreden. Er staat op di…

EK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamEK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt in 2019 gehouden in Göttingen (Duitsland). Het toernooi gaat van start op dond…
WK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en groepenWK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en groepenOp 25 maart 2021 start de kwalificatie voor het WK van 2022 dat van 21 november tot en met 18 december 2022 plaatsvindt.…
Bronnen en referenties
 • http://richmond2015.com/about/courses/road-circuit/
 • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/WK/1.2404001
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_wielrennen_2014
 • http://www.touretappe.nl/wk-wielrennen-2015/parcours-wk-wegwedstrijd-richmond-2015/
 • http://www.uci.ch/mm/Document/News/NewsGeneral/16/88/45/Syst%C3%A8mequalificationCMME2015_ENG-approved_English.pdf

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2019 - wegrit heren: deelnemers en startlijst"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Cor Hoekstra, 17-09-2019 12:03 #2
Wordt er ook aandacht besteed aan de wegwedstrijd van de junioren?

Buyse Fernand, 11-09-2018 16:53 #1
Is er al een selectie van Groot-Brittannië WK op de weg in Insbruck?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 2
Schrijf mee!