InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestream Op zaterdag 22 februari 2020 wordt de Rectavit Cyclocross Leuven gehouden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in de Leuvense deelgemeente Heverlee (België). De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Rectavit Cyclocross Leuven online per livestream te volgen. Hoe ziet het programma van deze cyclocross in Vlaams-Brabant eruit? Welke prominente deelnemers staan bij de Soudal Cyclocross Leuven 2020 op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van deze Vlaams-Brabantse veldrit verlopen?

Historie: Soudal Cyclocross Leuven

Voorgeschiedenis

De oorsprong van deze veldrit ligt in Tervuren. In deze Vlaams-Brabantse plaats werd in 2009, 2010 en 2011 een veldrit verreden, die behoorde tot de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. Deze 'Classics' werden georganiseerd door Golazo Sport en waren een voorloper van de wedstrijdserie Soudal Classics. De veldrit in Tervuren werd twee keer gewonnen door Niels Albert (2009 en 2011) en één keer door Zdenek Stybar (2010).

De wedstrijd werd in Tervuren verreden in een natuurgebied. Na de derde editie van de ‘Cyclocross Tervuren’ (in januari 2011) gaf de overheid echter geen toestemming meer om voortaan nog veldritten in dit natuurgebied te organiseren. De organisatie (Golazo Sport) besloot daarop om deze wedstrijd naar een andere plaats te verhuizen en een nieuwe naam te geven.

Verhuizing naar de gemeente Leuven

Met ingang van de vierde editie van deze cross (in december 2011) heette deze wedstrijd de 'Cyclocross Leuven'. De wedstrijd wordt sindsdien inderdaad in de gemeente Leuven verreden, maar niet in de plaats Leuven. Het parcours bevindt zich in de deelgemeente Heverlee. Sven Nys won de Cyclocross Leuven twee keer: in 2011 en 2014. Niels Albert won de Cyclocross Leuven in 2012. Mathieu van der Poel zegevierde in 2015. Toon Aerts won in 2016. Corné van Kessel won in 2018. Bij de dames werd deze wedstrijd twee keer door Marianne Vos gewonnen (2011 en 2014). De Belgische Sanne Cant zegevierde in 2012, de Nederlandse Sabrina Stultiens won in 2014 en Sophie de Boer zegevierde in 2016. Loes Sels won in 2018.

Rectavit Classics

De Cyclocross Leuven is één van de zogenaamde 'Rectavit Cyclocross Classics'. Dit zijn wedstrijden die als gezamenlijke hoofdsponsor het bedrijf Rectavit hebben en die georganiseerd worden door Golazo Sport. Deze wedstrijd komen in Vlaanderen allemaal live op tv. Er is niet een apart, overkoepelend klassement voor de 'Rectavit Classics' (zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de DVV Trofee Veldrijden of de Superprestige Cyclocross). Voorheen was Soudal de hoofdsponsor van deze wedstrijdserie en heette het de Rectavit Cyclocross Classics.

UCI

De veldrit van Leuven staat op de UCI-kalender als een internationale veldrit van de eerste categorie. Dit is qua UCI-punten de op één na hoogste categorie (de wedstrijden van de hoogste categorie zijn de wereldbekerwedstrijden). Dit houdt in dat de eerste 15 renners in de uitslag van de Rectavit Cyclocross Leuven punten ontvangen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De winnaar krijgt 80 punten, de nummer twee krijgt 60 punten en de nummer drie krijgt 40 punten.

Leuven

Leuven is de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant. Deze plaats is vooral bekend vanwege de Katholieke Universiteit Leuven. Deze werd opgericht in het jaar 1425 en is daarmee de oudste universiteit van de lage landen. Leuven telt anno 2015 ongeveer 100.000 inwoners. Het is een echte studentenstad, waar het bier op heel wat avonden van de week rijkelijk vloeit. Daarnaast is in deze stad ook al eeuwen de beroemde brouwerij Artois gevestigd. Deze twee factoren zorgen ervoor de Leuven ook weleens de 'Bierhoofdstad van België' wordt genoemd. De plaatsnaam Leuven is verbonden aan twee grote jaarlijkse wielerevenementen: de Cyclocross Leuven en de wegwedstrijd GP Jef Scherens - Rondom Leuven. De beroemde veldrit- en wielercommentator Michel Wuyts is overigens geboren in Leuven.

Heverlee

De cyclocross van Leuven wordt verreden in de deelgemeente Heverlee. Deze deelgemeente heeft ruim 20.000 inwoners. In Heverlee bevinden zich overigens ook diverse onderwijsvoorzieningen van de Katholieke Universiteit Leuven. Het bekendste gebouw van Heverlee is het prachtige Kasteel van Arenberg, dat overigens een onderdeel is geworden van de universiteit.

Parcours: locatie

Het parcours bevindt zich bij de Kazerne de Hemptinne, aan de Hertogstraat in de plaats Heverlee. Voor toeschouwers die deze wedstrijd per auto bezoeken, zal er een grote publieksparking zijn bij de Primair Industriezone Heverlee, aan de Ambachtenlaan. Indien deze parking vol is, zal er ook parkeergelegenheid zijn aan de Technologielaan, de Esperantolaan en de Interleuvenlaan. Deze wedstrijd is echter ook goed te bezoeken via openbaar vervoer. Er worden door 'De Lijn' namelijk extra bussen ingezet op het traject tussen het centraal station van Leuven en het parcours van de veldrit (de kazerne in Heverlee).

Programma Cyclocross Leuven op 22 februari 2020

 • 9u00 Jeugdinitiatie
 • 9u30 1e jaars nieuwelingen
 • 10u15 2e jaars nieuwelingen
 • 11u00 junioren
 • 12u00 g-sport
 • 13u45 dames elite
 • 15u00 heren elite (profs) en beloften

Deelnemers veldrit Leuven: startlijst met rugnummers

Hoewel de Cyclocross Leuven niet tot één van de grote klassementen behoort, heeft deze veldrit vaak toch een erg sterke startlijst. In 2017 stonden bijvoorbeeld Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de deelnemerslijst. In 2020 heeft de wedstrijd helaas een wat minder sterke startlijst. De twee genoemde wereldtoppers rijden in 2020 deze cross niet, omdat zij zich in deze periode voorbereiden op het wegseizoen. Op de deelnemerslijst staan wel veel andere bekende namen, zoals Lars van der Haar, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel. Hier vindt u t.z.t. de deelnemerslijst met rugnummers van deze cross.

Tickets

De toegang bij de Rectavit Cyclocross van Leuven is voor kinderen tot 12 jaar gratis. De tickets voor de overige toeschouwers kosten op de dag van deze veldrit aan de kassa 12 euro (11 euro voor KBWB-leden). In de voorverkoop kosten de tickets voor de Cyclocross Leuven 10 euro. De voorverkoop vindt onder meer plaats bij het Café Commerce aan het Herbert Hooverplein 16 in Leuven.

Live op tv: welke zender?

Live op Sporza

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de Rectavit Cyclocross van Leuven 2020 live op tv uit. Dit geldt zowel voor de dameswedstrijd als voor de herenwedstrijd. De uitzending begint op zaterdag 22 februari om circa 13u35 op de Vlaamse zender één (na het één uur journaal). De start van de dameswedstrijd is om 13u45 en de start van de herenwedstrijd is om 15u00.

Eurosport

Ook Eurosport heeft de uitzendrechten (tv en livestream) van deze veldrit. Zodra bekend is hoe laat hun uitzending begint, wordt die info hier gemeld.

Veldrijden en wielrennen live

Wat is de volgende veldrit die live op tv (en online via een livestream) wordt uitgezonden? De allerlaatste tv-cross van het seizoen is op zondag 23 februari de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle 2020. Hiermee komt er een einde aan het veldritseizoen 2019-2020. De focus gaat vervolgens naar het wegwielrennen: op zaterdag 29 februari wordt de Omloop het Nieuwsblad 2020 live op tv en online via een livestream uitgezonden.

Livestream Cyclocross Leuven 2020

De Soudal Cyclocross Leuven is ook live te volgen op het internet, via een livestream van Sporza. Hiermee kan men deze Leuvense veldrit live volgen op bijvoorbeeld een computer of smartphone. De officiële livestream is te vinden op de website van Sporza. Daar bevindt de stream zich op de wedstrijddag in de rubriek 'Nu Live'. Ook kan men deze gratis livestream vinden via de Sporza App. De livestream van Sporza bij de Soudal Cyclocross Leuven is wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men deze livestream van Sporza bij deze Leuvense cross officieel alleen in België mag bekijken. Voor kijkers vanuit overige landen (waaronder Nederland) is deze livestream officieel 'geo-blocked'. De livestream van de veldrit van Leuven begint tegelijk met de live tv-uitzending van Sporza. Dit houdt in dat men deze livestream vanaf circa 13u30 kan bekijken op de site van Sporza.

Livestream via reguliere Go App

Het is ook mogelijk om deze cross te bekijken via een livestream op de reguliere Ziggo Go App. Met die app kan men per livestream live naar tv kijken in de EU. Zo kan men dus ook per livestream naar de uitzending van Sporza van de Recatavit Cyclocross Leuven kijken. Ook kan men via deze app naar een livestream van Eurosport deze Rectavit Classic kijken. Deze optie voor tv-kijken via een livestream op de Go App is beschikbaar voor alle abonnees van digitale tv via Ziggo.

Livestream Eurosport

Deze cyclocross kan men op 22 februari ook via een livestream van Eurosport bekijken. Hun officiële livestream van deze Vlaamse veldrit bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient een abonnement op die app te hebben om die livestream van deze Rectavit Classic op 22 februari 2020 te kunnen bekijken. Hun livestream van de damescross begint bij deze veldrit om circa 13u45. De livestream van Eurosport bij de herenveldrit begint om circa 15u00.

Livestream iTV-app

Men kan deze Rectavict Cyclocross Classis op 22 februari 2020 ook bekijken via een livestream op de iTV-app. Om zo'n livestream op die app te kunnen bekijken, dient men een abonnement op Interactieve Tv bij KPN te hebben. Via die app kan men per livestream naar zowel Sporza als Eurosport kijken.

Livestream FloBikes

Er is ook een livestream van deze Rectavit Classic te vinden bij FloBikes. Deze livestream is echter niet beschikbaar in de lage landen. In de landen waar deze stream wel beschikbaar is, dient men een abonnement op FloBikes te hebben, om de livestream te kunnen bekijken.

Livestream via Ziggo Sport Totaal Go App? Neen

Voor Nederlanders was er in 2019 een livestream van deze cross te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Die livestream van Ziggo Sport Totaal was automatisch beschikbaar voor abonnees van deze app. In 2020 is er echter geen livestream van die cross op deze app beschikbaar. Ziggo Sport Totaal heeft in 2020 namelijk niet de uitzendrechten (tv en livestream) van deze cyclocross.

Voorgaande editie: uitslag Soudal Cyclocross Leuven 2019

 1. Toon Aerts (Bel)
 2. Tom Meeusen (Bel)
 3. Lars van der Haar (Ned)
 4. Michael Vanthourenhout (Bel)
 5. Jim Aernouts (Bel)
 6. Felipe Orts (Spa)
 7. Tim Merlier (Bel)
 8. Vincent Baestaens (Bel)
 9. Michael Boros (Tsj)
 10. Corné van Kessel (Ned)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 januari 2020 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de derde editie van deze West-Vlaa…
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/leuven/nl/programma/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heverlee
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Leuven
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Tervuren
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/nl/

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!