Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestream Op zaterdag 14 november 2020 staat de Ethias Cyclocross GP Leuven op de kalender. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in de Leuvense deelgemeente Heverlee (België). De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Ethias Cross Leuven online per livestream te volgen. Hoe ziet het programma van deze cyclocross in Vlaams-Brabant eruit? Welke prominente deelnemers staan bij de Ethias Cyclocross Leuven 2020 op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van deze Vlaams-Brabantse veldrit verlopen?

Historie: Soudal Cyclocross Leuven

Voorgeschiedenis

De oorsprong van deze veldrit ligt in Tervuren. In deze Vlaams-Brabantse plaats werd in 2009, 2010 en 2011 een veldrit verreden, die behoorde tot de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. Deze 'Classics' werden georganiseerd door Golazo Sport en waren een voorloper van de wedstrijdserie Soudal Classics. De veldrit in Tervuren werd twee keer gewonnen door Niels Albert (2009 en 2011) en één keer door Zdenek Stybar (2010).

De wedstrijd werd in Tervuren verreden in een natuurgebied. Na de derde editie van de ‘Cyclocross Tervuren’ (in januari 2011) gaf de overheid echter geen toestemming meer om voortaan nog veldritten in dit natuurgebied te organiseren. De organisatie (Golazo Sport) besloot daarop om deze wedstrijd naar een andere plaats te verhuizen en een nieuwe naam te geven.

Verhuizing naar de gemeente Leuven

Met ingang van de vierde editie van deze cross (in december 2011) heette deze wedstrijd de 'Cyclocross Leuven'. De wedstrijd wordt sindsdien inderdaad in de gemeente Leuven verreden, maar niet in de plaats Leuven. Het parcours bevindt zich in de deelgemeente Heverlee. Sven Nys won de Cyclocross Leuven twee keer: in 2011 en 2014. Niels Albert won de Cyclocross Leuven in 2012. Mathieu van der Poel zegevierde in 2015. Toon Aerts won in 2016 en in februari 2020. Corné van Kessel won in 2018. Bij de dames werd deze wedstrijd twee keer door Marianne Vos gewonnen (2011 en 2014). De Belgische Sanne Cant zegevierde in 2012, de Nederlandse Sabrina Stultiens won in 2014 en Sophie de Boer zegevierde in 2016. Loes Sels won in 2018.

Was Rectavit Classic, is nu Ethias Cross

De Cyclocross Leuven was één van de wedstrijden van de wedstrijdserie 'Rectavit Cyclocross Classics'. Met ingang van het seizoen 2020-2021 is het een onderdeel geworden van de wedstrijdserie Ethias Crossen.

UCI

De veldrit van Leuven staat op de UCI-kalender als een internationale veldrit van de eerste categorie. Dit is qua UCI-punten de op één na hoogste categorie (de wedstrijden van de hoogste categorie zijn de wereldbekerwedstrijden). Dit houdt in dat de eerste 15 renners in de uitslag van de Rectavit Cyclocross Leuven punten ontvangen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De winnaar krijgt 80 punten, de nummer twee krijgt 60 punten en de nummer drie krijgt 40 punten.

Leuven

Leuven is de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant. Deze plaats is vooral bekend vanwege de Katholieke Universiteit Leuven. Deze werd opgericht in het jaar 1425 en is daarmee de oudste universiteit van de lage landen. Leuven telt anno 2015 ongeveer 100.000 inwoners. Het is een echte studentenstad, waar het bier op heel wat avonden van de week rijkelijk vloeit. Daarnaast is in deze stad ook al eeuwen de beroemde brouwerij Artois gevestigd. Deze twee factoren zorgen ervoor de Leuven ook weleens de 'Bierhoofdstad van België' wordt genoemd. De plaatsnaam Leuven is verbonden aan twee grote jaarlijkse wielerevenementen: de Cyclocross Leuven en de wegwedstrijd GP Jef Scherens - Rondom Leuven. De beroemde veldrit- en wielercommentator Michel Wuyts is overigens geboren in Leuven.

Heverlee

De cyclocross van Leuven wordt verreden in de deelgemeente Heverlee. Deze deelgemeente heeft ruim 20.000 inwoners. In Heverlee bevinden zich overigens ook diverse onderwijsvoorzieningen van de Katholieke Universiteit Leuven. Het bekendste gebouw van Heverlee is het prachtige Kasteel van Arenberg, dat overigens een onderdeel is geworden van de universiteit.

Parcours: locatie

Het parcours bevindt zich bij de Kazerne de Hemptinne, aan de Hertogstraat in de plaats Heverlee. Voor toeschouwers die deze wedstrijd per auto bezoeken, zal er een grote publieksparking zijn bij de Primair Industriezone Heverlee, aan de Ambachtenlaan. Indien deze parking vol is, zal er ook parkeergelegenheid zijn aan de Technologielaan, de Esperantolaan en de Interleuvenlaan. Deze wedstrijd is echter ook goed te bezoeken via openbaar vervoer. Er worden door 'De Lijn' namelijk extra bussen ingezet op het traject tussen het centraal station van Leuven en het parcours van de veldrit (de kazerne in Heverlee).

Programma Cyclocross Leuven op 14 november 2020

Zowel de exacte datum als het programma van deze cross zijn nog 'onder voorbehoud', vanwege de drukke wielerkalender in deze periode. Zodra daar meer zekerheid over is, wordt het hier gemeld.

Programma:

 • 9u00 Jeugdinitiatie
 • 9u30 1e jaars nieuwelingen
 • 10u15 2e jaars nieuwelingen
 • 11u00 junioren
 • 12u00 g-sport
 • 13u45 dames elite
 • 15u00 heren elite (profs) en beloften

Deelnemers Ethias Leuven: startlijst met rugnummers

Hoewel de Cyclocross Leuven niet tot één van de grote klassementen behoort, heeft deze veldrit vaak toch een erg sterke startlijst. In 2017 stonden bijvoorbeeld Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de deelnemerslijst. In 2020 heeft de wedstrijd waarschijnlijk helaas een wat minder sterke startlijst, mede vanwege de datum waarop de cross wordt verreden. Op de deelnemerslijst staan waarschijnlijk wel veel andere bekende namen, zoals Lars van der Haar, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel. Hier vindt u t.z.t. de definitieve deelnemerslijst met rugnummers van deze cross.

Tickets GP Leuven

De toegang bij de Rectavit Cyclocross van Leuven is voor kinderen tot 12 jaar gratis. De tickets voor de overige toeschouwers kosten op de dag van deze veldrit aan de kassa 12 euro (11 euro voor KBWB-leden). In de voorverkoop kosten de tickets voor de Cyclocross Leuven 10 euro. De voorverkoop vindt onder meer plaats bij het Café Commerce aan het Herbert Hooverplein 16 in Leuven.

Live op tv GP Leuven: welke zender?

Live op VTM

De Vlaamse commericële omroep VTM zendt de Ethias Cross van Leuven 2020 live op tv uit. Dit geldt zowel voor de dameswedstrijd als voor de herenwedstrijd. Waarschijnlijk zendt ook Eurosport deze cross uit.

Hoe laat?

Zodra bekend is hoe laat de live tv-uitzending van deze Ehtias Cross begint, wordt het hier gemeld.

Livestream Cyclocross Leuven 2020

Livestream Sporza

De Soudal Cyclocross Leuven is ook live te volgen op het internet, via een livestream van VTM. Hiermee kan men deze Leuvense veldrit live volgen op bijvoorbeeld een computer of smartphone. De officiële livestream is te vinden op de website van VTM. Daar bevindt de stream zich op de wedstrijddag in de programmagids.

Livestream Eurosport

Deze cyclocross kan men ook via een livestream van Eurosport bekijken. Hun officiële livestream van deze Vlaamse veldrit bevindt zich op de Eurosport Player. Men dient een abonnement op die app te hebben om die livestream van deze Rectavit Classic te kunnen bekijken.

Livestream FloBikes?

Er is waarschijnlijk ook een livestream van deze Ethias Cross te vinden bij FloBikes. Deze livestream is echter niet beschikbaar in de lage landen. In de landen waar deze stream wel beschikbaar is, dient men een abonnement op FloBikes te hebben, om de livestream te kunnen bekijken.

Livestream GP Leuven bij GCN?

De GP Leuven wordt ook per livestream uitgezonden door het GCN (Global Cycling Network). Deze livestream van de GP Leuven mag men officieel echter alleen buiten de lage landen online bekijken.

Livestream via Ziggo Sport Totaal Go App? Neen

Voor Nederlanders was er in 2019 een livestream van deze cross te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Die livestream van Ziggo Sport Totaal was automatisch beschikbaar voor abonnees van deze app. In 2020 is er echter geen livestream van die cross op deze app beschikbaar. Ziggo Sport Totaal heeft in 2020 namelijk niet de uitzendrechten (tv en livestream) van deze cyclocross. Bij Ziggo Sport kan men anno 2020 alleen nog de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross per livestream bekijken.

Voorgaande editie: uitslag GP Leuven in februari 2020

 1. Toon Aerts (Bel)
 2. Michael Vanthourenhout (Bel)
 3. Lars van der Haar (Ned)
 4. Niels Vandeputte (Bel)
 5. Thijs Aerts (Bel)
 6. David van der Poel (Ned)
 7. Jim Aernouts (Bel)
 8. Vincent Baestaens (Bel)
 9. Daan Soete (Bel)
 10. Corné van Kessel (Ned)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
Veldrit Koksijde: Duinencross 2021, live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross 2021, live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in november 2021 de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cycloc…

Veldrit Baal: GP Sven Nys 2021, live op tv en streamVeldrit Baal: GP Sven Nys 2021, live op tv en streamOp vrijdag 1 januari 2021 wordt de Grote Prijs Sven Nys verreden. Dit is de 22e editie van deze Vlaamse cyclocross. Het…
Veldrit: Ethias Cross Bredene 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 30 december 2020 wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/leuven/nl/programma/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heverlee
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Leuven
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Tervuren
 • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/nl/

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Leuven 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!