InfoNu.nl > Sport > Racesport > Formule 1: GP van Spanje 2019, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Spanje 2019, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Spanje 2019, live op tv en livestream Op zondag 12 mei 2019 wordt de Formule 1 GP van Spanje verreden. Deze Grand Prix vindt plaats op het Circuit de Catalunya in Barcelona (Spanje). Dit is de zestigste editie van de Grote Prijs van Spanje. De Spaanse Grand Prix wordt in 2019 weer wereldwijd live op tv uitgezonden. Ook is de GP van Spanje 2019 online op een livestream te bekijken.

Geschiedenis: Formule 1 in Spanje

Moeizaam begin

In 1913 werd er voor het eerst een Grand Prix van Spanje gehouden. Deze autorace vond plaats op een circuit in Guadarrama en werd gewonnen door de Spanjaard Carlos de Salamanca. Hij zegevierde in een Rolls-Royce. In de daaropvolgende decennia werd er nog meermaals, op diverse circuits, een Grand Prix van Spanje gehouden. De wedstrijd ging in die eerste decennia van zijn bestaan echter vaker niet door dan wel door. Deze race leek dus lange tijd geen glorieuze toekomst te hebben.

Moeizaam vervolg

In 1951 werd de Grand Prix van Spanje een onderdeel van het officiële WK Formule 1. Dat jaar ging de zege naar de legendarische Juan Manuel Fangio. In de twee daaropvolgende jaren werd deze GP echter weer niet georganiseerd. In 1954 werd de Grand Prix wel weer georganiseerd. Daarna duurde het echter wederom vele jaren voordat de GP van Spanje weer plaatsvond. Pas na dertien jaar, in 1967, werd er weer een officiële Formule 1 Grand Prix van Spanje verreden.

Vanaf dat jaar begon er echter wel een sterkere band te ontstaan tussen Spanje en de Formule 1. In de daaropvolgende decennia werd er bijna elk jaar een Formule 1 Grand Prix van Spanje verreden. (De enige uitzondering daarop was de periode 1982-1985.)

Sterkere band Spanje en Formule 1

In de jaren negentig van de twintigste eeuw is de Formule 1 in Spanje alsnog een zeer populaire sport geworden. In diverse seizoenen waren er zelfs twee GP's in Spanje. De ene (in Barcelona) had dan de naam GP van Spanje. De andere (in Jerez of Valencia) droeg dan de naam GP van Europa. De populariteit van de Formule 1 groeide in de 21e eeuw in Spanje nog verder, mede vanwege de grote successen van Fernando Alonso.

Circuit de Catalunya in Barcelona

In 1991 werd nabij de plaats Montmelo een racecircuit geopend: het 'Circuit de Catalunya' (vertaling: het circuit van Catalonië). Het nieuwe circuit was dat jaar nipt op tijd klaar om er de Grand Prix van Spanje 1991 te kunnen houden. Dat jaar won Nigel Mansell er de race. Ook in 1992 won die Brit de GP van Spanje op het Circuit de Catalunya. De samenwerking van de Formule 1 met het Circuit de Catalunya werd op den duur een groot succes. Voorheen werd de GP van Spanje in de loop der jaren op allerlei verschillende circuits gehouden, maar sinds 1991 wordt deze Grand Prix altijd weer op dit circuit bij Barcelona gehouden. Het is een populair circuit. Behalve de Grand Prix worden er ook vaak testsessies van de Formule 1 op gehouden.

Het Circuit de Catalunya heeft een lengte van 4,655 kilometer. Dit circuit heeft in totaal 16 bochten. De snelste ronde die ooit (tot aan 2019) op dit circuit is gereden is 1'18'441 door Daniel Ricciardo in een Red Bull. Behalve races van de Formule 1 zijn er in de loop der jaren ook races in diverse andere topklassen gehouden op dit circuit, zoals de MotoGP (motorracen), de DTM en de GP2.

Formule 1: seizoen 2019

Hoe ziet de kalender van de Formule 1 in 2019 eruit? Er staan in dit seizoen 21 wedstrijden op de agenda. De eerste race was op 17 maart de GP van Australië 2019 in Melbourne. De wedstrijd in Barcelona is de vijfde wedstrijd van het seizoen. De zesde race is op 26 mei de F1 Grand Prix van Monaco 2019. De slotrace van het seizoen is op 1 december de GP Abu Dhabi in Yas.

Programma GP Spanje 2019

Vrijdag 10 mei 2019

 • 11u00-12u30: 1e vrije training
 • 15u00-16u30: 2e vrije training

Zaterdag 11 mei 2019

 • 12u00-13u00: 3e vrije training
 • 15u00-16u00: Kwalificatie GP Spanje

Zondag 12 mei 2019

 • 15u10: start GP Spanje

Formule 1 GP Spanje 2019 live op tv bij Ziggo Sports

Bij Ziggo Sport Totaal zijn alle GP's van het Formule 1-seizoen 2019 live op tv te bekijken. De races, vrije traingingen en kwalificaties zijn live te zien op digitaal kanaal 14 (gratis voor alle abonnees van digitale tv van Ziggo). Daarnaast vinden deze live-uitzendingen ook plaats op de abonneezender Ziggo Sport Select. Tijdens het seizoen zendt Ziggo Sport ook elke vrijdag een uitzending uit van de talkshow het Formule 1-café. Wie een abonnement op het totale zenderpakket Ziggo Sport Totaal heeft, kan de live-uitzendingen ook via extra kanalen bekijken. Daarbij kan men kiezen voor kanalen met 'on board'-beelden, live timing, enzovoort. Dit zenderpakket van Ziggo Sport Totaal met die extra kanalen kan men kopen, maar men kan dit ook kiezen als een 'gratis optie', wanneer men bepaalde abonnementen combineert van Vodafone en Ziggo. Hieronder vindt u het uitzendschema van de tv-uitzendingen (en livestream) van Ziggo bij deze race.

Uitzendschema: GP Spanje 2019 bij Ziggo Sport (live tv en livestream)

 • Vr. 10 mei om 10u55: 1e vrije training live
 • Vr. 10 mei om 14u55: 2e vrije training live
 • Vr. 10 mei om 22u30: Talkshow Formule 1 Café live
 • Za. 11 mei om 11u55: 3e vrije training live
 • Za. 11 mei om 14u15: Kwalificatie live
 • Zo. 12 mei om 14u00: Voorbeschouwing op race live
 • Zo. 12 mei om 15u10: start GP van Spanje

F1 Grand Prix Spanje live op tv in België

In Vlaanderen wordt de Formule 1 Grand Prix van Spanje live op televisie uitgezonden door Telenet Play Sports. Om hun zenders te kunnen bekijken, dient men een abonnement op Play Sports te hebben. Hun live tv-uitzending van de kwalificatie begint op zaterdag 11 mei om 14u55 op de zender Play Sports 4. Op zondag begint hun live tv-uitzending van de F1-race om 15u05 op de zender Play Sports 7.

Formule 1 GP Spanje RTL Deutschland

De Grand Prix van Spanje op het circuit in de Catalaanse stad Barcelona wordt ook live op tv uitgezonden door de Duitse commerciële zender RTL Deutschland. Hun voorbeschouwing begint op 12 mei live om 14u00. Vanaf 15u00 kan men op die middag live naar de GP Spanje kijken. Deze zender is een geliefde optie voor veel Nederlanders en Belgen die geen abonnement hebben bij respectievelijk Ziggo of Telenet Play Sports. Op deze manier kunnen zij toch gratis naar deze Formule 1 Grand Prix van Spanje kijken.

Livestream Ziggo Sport

De GP van Spanje 2019 kan men via een livestream van Ziggo Sport Totaal online bekijken. Zo kan men op zondag 12 mei 2019 dus op een smartphone of computer naar de Grand Prix van Barcelona bekijken. De officiële livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Hierbij heeft men ook allerlei extra opties (zoals kanalen met live timing, on board beelden, een livestream van de pitlane, enzovoort). Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben om die extra's per livestream te mogen bekijken. Wie deze extra's niet nodig vindt, kan de GP Spanje 2019 ook via een livestream op de reguliere Ziggo Go App bekijken. Dat is de app waarmee men online naar tv kan kijken. Veel mensen die klant zijn bij Ziggo gebruiken deze app reeds vaak om online te kijken naar televisieprogramma's. Men hoeft niets bij te betalen om via die app de reguliere live tv-uitzendingen van de Formule 1 te kunnen bekijken (dus de uitzendingen van kanaal 14, zonder de extra's van de overige kanalen). Op die manier is dit voor heel wat klanten van Ziggo in de praktijk dus eigenlijk een gratis livestream van de GP Spanje 2019.

Livestream Play Sports

De Grand Prix van Spanje kan men ook per livestream bij Telenet Play Sports bekijken. Bij hen kan men de kwalificatie en de race per livestream volgen. Op zaterdag begint hun livestream van de kwalificatie om 14u55. Op zondag begint hun livestream van de race om 15u05. De trainingen worden door Play Sports niet uitgezonden. Play Sports heeft net als Ziggo Sport Totaal wel diverse extra kanalen tijden hun live-uitzendingen (zoals live timing, enzovoort). Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben om de livestream van Play Sports te kunnen bekijken. Als men een tv-abonnement bij Telenet Play Sports heeft, dan kan men de livestream van de GP Spanje 2019 bij hen op hun website bekijken. Het is echter ook mogelijk om hun livestream op de Play Sports Go App te bekijken. Via die livestream kan men deze Formule 1 GP van Spanje in de hele EU bekijken.

Livestream GP Spanje 2019 via F1 TV Pro (Engelstalig)

Er is ook een officiële livestream van deze Spaanse Grand Prix beschikbaar op de app van F1 TV Pro. Dit is de officiële streamingdienst van de Formule 1. Is dit een gratis livestream? De officiële streamingsdienst van F1 TV Pro is zeker niet gratis; men dient een abonnement betaald te hebben, om een livestream op deze dienst te kunnen bekijken. F1 TV Pro is een streamingdienst die in 2018 al bestond, maar pas met ingang van 2019 is deze ook in Nederland beschikbaar. Abonnees van die dienst kunnen ale races, kwalificatiesessies en vrije trainingen van het Formule 1-seizoen (met Engels commentaar) bekijken via hun livestream. Men heeft daarbij ook allerlei opties. Zo kan men via een livestream ook on-board meekijken met een coureur. Behalve de mogelijkheden voor livestreams, heeft men als abonnee ook allerlei mogelijkheden om juist oude beelden uit het archief van de Formule 1 via een stream te bekijken.

F1 TV Pro: in 2019 introductie in Nederland

In februari 2019 (tijdens de testdagen in Barcelona) is door F1 TV Pro hun streamingdienst geïntroduceerd aan het Nederlandse publiek. Behalve in Nederland is deze streamingdienst met ingang van de livestream van de eerste testdag (op 18 februari 2019) ook beschikbaar in onder meer Zweden, Griekenland, Noorwegen, Cyprus, Portugal, Denemarken en Malta.

F1 TV Pro: livestream in België

In België was de streamingdienst F1 TV Pro in 2018 beschikbaar. In het seizoen 2018 kostte het voor Belgische kijkers 65 euro om een volledig jaarabonnement te hebben, waarmee men dus het hele seizoen per livestream kwalificaties, trainingen en wedstrijden kon bekijken, maar waarmee men ook in het archief kon. Een abonnement voor een maand kostte 8 euro in 2018. Behalve in België was deze streamingdienst in 2018 onder meer ook beschikbaar in Duitsland en Luxemburg. Naast het volledige abonnement (Pro) bestaat er ook een goedkoper abonnement (Access), doch daarmee kan men niet live naar beelden kijken. Dat goedkopere abonnement (Access) is dus vooral bedoeld voor degenen die deze dienst willen gebruiken om te willen grasduinen in de archieven van de Formule 1; het is niet geschikt voor wie deze app wil gebruiken om per livestream alles te volgen. Wie dus de livestream bij deze dienst wil hebben, dient de Pro-versie te gebruiken.

F1 TV Pro (livestreams en archief) in Nederland

Hoeveel kost het voor kijkers in Nederland om een abonnement te hebben op het totale pakket van F1 TV Pro (inclusief archief en elke livestream)? Een abonnement op de streamingdienst F1 TV Pro kost in Nederland per jaar 64,99. Wie een maandabonnement neemt, betaalt 7,99 euro per maand.

F1 Tv Access in Nederland

In Nederland was tot aan februari 2019 alleen de beperkte versie van de officiële F1 Tv (Access) beschikbaar. Hierbij had men dus niet de beschikking over de livestream-opties. Deze beperkte versie (zonder livestream) kost in Nederland 2,99 euro per maand en 26,99 voor een heel seizoen. Sinds eind februari 2019 is daarentegen dus ook het duurdere Pro-abonnement (met livestream) beschikbaar voor het Nederlandse publiek.

F1 Grand Prix Spanje (Barcelona) 2019 live bij de NPO: radio, blog en teletekst

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten om de F1 Grand Prix live op tv of online via een livestream uit te zenden. Wel hebben zij een liveticker (blog) op hun website, waarmee men het wedstrijdverloop van de race in Barcelona kan lezen. Ook kan men de tussenstand in de race van Barcelona bij de NOS live volgen via teletekst. Er zijn op de middag van 12 mei 2019 ook live updates over de race te horen op Radio 1 tijdens 'langs de lijn'.

Live sport op 12 mei 2019

Welke overige grote sportwedstrijden kan men op zondag 12 mei 2019 live op tv kijken? In de wielerwereld worden op die dag etappes verreden in twee toprittenkoersen: de Giro d'Italia en de Tour of California. Beide koersen zijn op tv en per livestream te volgen bij Eurosport. Bij het WK motorcross (MXGP) wordt op die zondag de GP van Lombardije verreden. Die wedstrijd kan men in Nederland via een gratis livestream bekijken. Die stream wordt aangeboden door de NPO. Beide manches zijn via die gratis stream te bekijken. De gratis livestream bevindt zich op hun website. Voor kijkers van buiten Nederland is die gratis livestream 'geo-blocked' (geblokkeerd). Ook is deze race onder meer live te zien bij Play Sports (stream en tv) en op de Eurosport Player (livestream).

Uitslag GP van Spanje 2019

 1. Lewis Hamilton (UK) Mercedes 1.35.50,443
 2. Valtteri Bottas (Fin) Mercedes + 4,074
 3. Max Verstappen (Ned) Red Bull + 7,679
 4. Sebastian Vettel (Dui) Ferrari + 9,167
 5. Charles Leclerc (Mon) Ferrari + 13,361
 6. Pierre Gasly (Fra) Red Bull + 19,576
 7. Kevin Magnussen (Den) Haas + 28,159
 8. Carlos Sainz Jr. (Spa) McLaren + 32,342
 9. Daniil Kvyat (Rus) Toro Rosso + 33,056
 10. Romain Grosjean (Fra) Haas + 34,641

Volgende Grand Prix: Monaco

Wat is na de GP van Spanje de eerstvolgende Formule 1 Grand Prix van het seizoen 2019? Dat is de Grand Prix van Monaco op 26 mei. Op diezelfde dag wordt ook een andere befaamde autorace live op tv en per livestream uitgezonden: de Indy 500 van 2019.

Lees verder

© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuelta 2020 - live op tv en livestreamVuelta 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2020 gaat van start op zaterdag 14 augustus. Dit is de 75e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
Formule 1: GP Groot-Brittannië 2019, live tv en livestreamFormule 1: GP Groot-Brittannië 2019, live tv en livestreamOp zondag 14 juli 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië verreden. Dit is de 74e editie van de British…
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
Formule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Canada 2019, live op tv en livestreamOp zondag 9 juni 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Canada verreden. Deze wedstrijd vindt plaats op het Circuit Gill…
Formule 1: GP van Duitsland 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Duitsland 2019, live op tv en livestreamOp zondag 28 juli 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Duitsland verreden. Deze race wordt gehouden op het circuit van…
Bronnen en referenties
 • https://www.gpupdate.net/nl/testkalender/292/formule-1-testkalender-2019/
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/369663/eerste-week-barcelona-test-live-te-zien-bij-f1-tv-pro/
 • https://tweakers.net/nieuws/148348/f1-tv-streamingdienst-is-over-vier-weken-beschikbaar-in-nederland.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Circuit_de_Barcelona-Catalunya
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_Grand_Prix

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Spanje 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 12-05-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Racesport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!