Parijs-Tours 2019, live op tv en livestream

Parijs-Tours 2019, live op tv en livestream Op zondag 13 oktober wordt Parijs-Tours 2019 verreden. Dit is de 113e editie van deze Franse koers. Deze wielerwedstrijd is een onderdeel van de UCI Europe Tour 2019. Deze Franse najaarsklassieker wordt door diverse omroepen live op tv uitgezonden. Ook kan men Parijs-Tours 2019 online via een livestream bekijken.

Geschiedenis van Parijs-Tours

Parijs-Tours is één van de oudste heden ten dage nog bestaande wielerklassiekers. De eerste editie vond plaats in 1896. Dat jaar zegevierde de Fransman Eugène Prévost. In eerste instantie vond de wedstrijd slechts eens in de vijf jaar plaats. Met ingang van 1906 werd het een jaarlijkse wedstrijd. Vanaf dat moment begon er een grote glorietijd voor deze koers, die ongeveer 25 jaar duurde.

In die periode behoorde Parijs-Tours tot de allerbelangrijkste wielerwedstrijden op aarde. De erelijst uit die periode is ook buitengewoon indrukwekkend, met legendarische namen als Lucien Petit Breton (1906), Francois Faber (1909 en 1910), Octave Lapize (1911), Charles Crupelandt (1913), Philippe Thys (1917), Eugène Christophe (1920), Henri Pélissier (1922), Paul Deman (1923), Louis Mottiat (1924), Denis Verschueren (1925 en 1928), Heiri Suter (1926 en 1927) en Nicolas Frantz (1929) en André Leducq (1931).

Hoewel de wedstrijd later qua prestige ingehaald werd door andere koersen, bleef het toch altijd een koers die alle renners heel graag op hun palmares wilden hebben. Na de Tweede Wereldoorlog werd Parijs-Tours gewonnen door grootheden als Briek Schotte (1946 en 1947), Rik van Looy (1959 en 1967), Francesco Moser (1974), Freddy Maertens (1975), Joop Zoetemelk (1977 en 1979), Jan Raas (1978 en 1981), Johan Museeuw (1993), Philippe Gilbert (2008 en 2009) en Oscar Freire (2010). De recordhouders qua aantal zeges in Parijs-Tours zijn Gustave Danneels, Guido Reybrouck, Paul Maye en Erik Zabel. Zij slaagden erin om deze wedstrijd drie keer te winnen. Recente winnaars van deze wedstrijd zijn John Degenkolb (2013), Jelle Wallays (2014), Matteo Trentin (2015), Fernando Gaviria (2016), Matteo Trentin (2017) en Soren Kragh Andersen (2018).

UCI-categorie: geen World Tour

Hoewel de prestige van de klassieker Parijs-Tours op den duur minder groot was geworden dan de prestige van bijvoorbeeld Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen, bleef Parijs-Tours nog lang een onderdeel uitmaken van de belangrijkste wedstrijdseries van het profkoersen, zoals indertijd de Wereldbeker en in eerste instantie ook nog de ProTour. Sinds 2009 is dat echter niet meer het geval. Parijs-Tours is sindsdien niet meer een eendagswedstrijd van de hoogste categorie, maar een wedstrijd die meetelt voor de UCI Europe Tour.

Parcours Parijs-Tours 2019

Het parcours van Parijs-Tours 2019 heeft een lengte van 217 kilometer. De start is in Chartres. Er is in het parcours 10,7 kilometer aan onverharde wegen (grindstroken) opgenomen. De eerste grindstrook krijgen de deelnemers voorgeschoteld na circa 160 kilometer koers (dus op circa 57 kilometer voor de finish). In de finale krijgen de renners zeven kleine heuvels voorgeschoteld. De laatste is de Cote de Rochecorbon op 10,5 kilometer van de finish. De eindstreep van deze klassieker ligt weer aan de Avenue de Grammont te Tours.

Deelnemers Parijs-Tours 2019: startlijst van de teams

WorldTour Teams

 • Sunweb
 • UAE -
 • AG2R
 • Dimension Data
 • Groupama FDJ
 • Katusha Alpecin
 • Lotto - Soudal

ProContinentale Teams (PCT's)

 • Cofidis
 • Total Direct Energie
 • Delko-Marseille Provence
 • Euskadi-Murias
 • Gazprom-Rusvelo
 • Arkea-Samsic
 • Israel Cycling Academy
 • Rally UHC Cycling
 • Sport Vaanderen
 • Vital Concept B&B Hotels
 • Wallonie Bruxelles
 • Wanty Groupe Gobert
 • Riwal Readynez
 • Team Roompot Charles

Continentale Teams:

 • Auber 93 - Saint Michel
 • Natura4Ever Roubaix-Lille Métropole

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van Parijs-Tours 2019? Tot de prominente namen behoren onder meer Niki Terpstra, Arnaud Démare, Oliver Naesen, Mark Cavendish, Nils Politt, Christophe Laporte, Bryan Coquard, Sören Kragh Andersen, Tom van Asbroeck, Marco Marcato en Jelle Wallays.

Live op tv: Sporza en Eurosport

Live bij Sporza (VRT)

Parijs-Tours 2019 wordt live op tv uitgezonden door Sporza (VRT). Hun live-uitzending vindt plaats op de zender VRT één en is het hoofdonderdeel van het programma Sporza op Zondag. In dat programma worden echter ook diverse andere evenementen uitgezonden, waaronder de wielerwedstrijd Memorial Rik van Steenbergen. De live-uitzending van Parijs-Tours begint pas na de finish van die Vlaamse koers. Hierdoor begint de live-uitzending van de Franse koers pas om circa 16u45. Parijs-Tours is daarentegen al wel eerder (vanaf circa 15u30) via een livestream van Sporza te bekijken (meer info: zie verderop).

Live op Eurosport2

Eurosport zendt Parijs-Tours in 2019 live uit op de zender Eurosport1. De live-uitzending begint op zondag 13 oktober om circa 16u00. Oorspronkelijk zou deze koers volgens hun programmering live uitgezonden worden op Eurosport2, maar men heeft de live-uitzending uiteindelijk toch verhuisd naar Eurosport1.

NOS Studio Sport

Het Nederlandse NOS Studio Sport heeft ook de uitzendrechten van Parijs-Tours. Zij zenden Parijs-Tours uit als onderdeel van hun zondagmiddaguitzending op de zender Nederland 1 (NPO1). Hoe laat hun uitzending exact begint, is mede afhankelijk van het verloop van de overige sportevenementen die zij ook op die middag live uitzenden.

Live wielrennen op tv: 13 oktober

Er is op zondag 13 oktober nog meer live wielrennen op tv te zien, behalve de door Sporza uitgezonden twee wegwedstrijden. Elders kan men op die middag namelijk live op tv en per livestream kijken naar de Superprestige Cyclocross Gieten 2019.

Livestream Parijs-Tours 2019

Livestream Sporza

Er wordt op die middag van 13 oktober een gratis livestream van Parijs-Tours beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). De gratis livestream van Sporza begint om 15u30. Deze gratis livestream begint dus een uur eerder dan de live tv-uitzending van die koers bij Sporza. De officiële livestream van Sporza is op die middag van 13 oktober 2019 op hun website te vinden, onder meer via de rubriek 'nu live'. Ook kan men deze gratis livestream van Parijs-Tours vinden via de Sporza App. Deze Vlaamse livestream van Sporza voor Parijs-Tours is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men officieel de livestream van Parijs-Tours die Sporza beschikbaar stelt alleen in België mag bekijken. Ook de livestream van de NOS is geo-restricted: die stream mag men alleen in Nederland bekijken. De livestream op de site van Sporza is vooral bedoeld voor mensen die de koers op een computer willen bekijken. Daarnaast is er ook een livestream op de Sporza App te vinden, waarmee men deze Franse klassieker op een smartphone kan bekijken.

Livestream Eurosport

Parijs-Tours is ook live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Op middag van zondag 13 oktober 2019 is die livestream beschikbaar op de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport begint net als de live tv-uitzending om 15u30. Die livestream van Eurosport is echter alleen beschikbaar voor abonnees van zijn app.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om deze Franse koers via een livestream op de Go App te bekijken. Dit is een app waarmee men op het internet (via een livestream) naar tv-zenders kan kijken, waaronder bijvoorbeeld VRT één, waarop Sporza deze wedstrijd live uitzendt. Het is een app van Ziggo. Als men een abonnement voor digitale tv heeft bij dat bedrijf, dan kan men via die app alle tv-zenders die men thuis op het tv-toestel kan bekijken, ook elders online via een livestream bekijken op een computer of smartphone. Elke livestream op die app (en dus ook deze live-uitzending van deze Franse klassieker) is te bekijken in de hele EU. Via die app kan men alleen de live tv-uitzending per livestream bekijken. Zo kan men deze Franse klassieker bij Sporza dus pas vanaf circa 16u30 bekijken. Het eerste deel van de uitzending van Sporza (vanaf 15u30) zenden zij puur per livestream uit en niet op tv. Dat dit deel kan men dus niet via zo'n tv-app per livestream bekijken. Dat deel is via de exclusieve livestream op de site van Sporza te bekijken, doch die is dus geo-blocked voor kijkers uit Nederland.

Livestream iTV-app

Eveneens is het mogelijk om deze Franse najaarsklassieker te bekijken via een livestream op de iTV-app. Dit is een dienst van KPN, waarmee klanten die een abonnement hebben op interactieve tv, via deze app per livestream op een smartphone of tablet tv kunnen kijken. Ook via die app kan men elke livestream in de hele EU bekijken.

Livestream Parijs-Tours via Flobikes?

Kan men deze Franse najaarsklassieker ook met een livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes bekijken? Neen, zij bieden niet een livestream aan van Parijs-Tours 2019.

Uitslag Parijs-Tours 2019

 1. Jelle Wallays (Bel) Lotto Soudal 5u34:20
 2. Niki Terpstra (Ned) Total-Direct Energie op 29 sec.
 3. Oliver Naesen (Bel) Ag2r op 30 sec.
 4. Arnaud Demare (Fra) Groupama-FDJ op 36 sec.
 5. Amaury Capiot (Bel) Sport Vlaanderen op 49 sec.
 6. Aime De Gendt (Bel) Wanty Groupe Gobert z.t.
 7. Lars Bak Ytting (Den) Dimension Data op 51 sec.
 8. Bert De Backer (Bel) Vital Concept op 53 sec.
 9. Kevyn Ista (Bel) Wallonie Bruxelles z.t.
 10. Julien Vermote (Bel) Dimension Data z.t.

Voorgaande editie: uitslag Parijs-Tours 2018

 1. Soren Kragh Andersen (Den) Sunweb 4:37:55
 2. Niki Terpstra (Ned) QuickStep op 25 sec.
 3. Benoit Cosnefroy (Fra) Ag2R z.t.
 4. Oliver Naesen (Bel) Ag2R 1:14
 5. Valentin Madouas (Fra) Groupama - FDJ z.t.
 6. Tiesj Benoot (Bel) Lotto Soudal z.t.
 7. Sep Vanmarcke (Bel) EF Education First z.t.
 8. Philippe Gilbert (Bel) QuickStep z.t.
 9. Taco Van Der Hoorn (Ned) Roompot op 1:24
 10. Jos Van Emden (Ned) TEAMLottoNL - Jumbo z.t.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
Acht van Chaam 2019 - programmaAcht van Chaam 2019 - programmaOp woensdag 31 juli 2019 wordt de Acht van Chaam verreden. Hoe ziet het programma van dit beroemde criterium eruit? Welk…
Ronde van Oman - Tour of Oman 2019Ronde van Oman - Tour of Oman 2019In 2019 wordt de tiende editie georganiseerd van de Tour of Oman. Op zaterdag 16 februari wordt de openingsetappe verred…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…

Tweedehands racefiets kopenTweedehands racefiets kopenWaar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands racefiets? Met goede kennis over de leeftijd, het onderhoud en…
World Grand Prix Darts 2019 programma: live tv en livestreamWorld Grand Prix Darts 2019 programma: live tv en livestreamDe World Grand Prix Darts 2019 wordt gehouden van zondag 6 oktober tot en met zaterdag 12 oktober. Dit evenement wordt i…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parijs-Tours
 • http://www.letour.fr
 • http://www.dewielersite.net
 • http://www.velowire.com/
 • http://www.cyclingfever.com
 • http://www.procyclingstats.com

Reageer op het artikel "Parijs-Tours 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: Oktober 2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!