InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK voetbal 2020 - live op tv en livestream: de loting

EK voetbal 2020 - live op tv en livestream: de loting

EK voetbal 2020 - live op tv en livestream: de loting Het EK voetbal 2020 begint op 12 juni 2020. De finale wordt gespeeld op 12 juli 2020. De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) en de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) hebben de uitzendrechten voor dit voetbaltoernooi. NOS Studio Sport en Sporza zenden alle wedstrijden van dit toernooi live op tv uit. Ook is dit EK voetbal per livestream op het internet te bekijken. De loting van het EK voetbal 2020 is live te volgen op zaterdag 30 november 2019 op tv en via de livestream.

Historie: EK voetbal

Het Europees kampioenschap voetbal bestaat sinds 1960. Dat eerste EK voetbal werd gehouden in Frankrijk. Het toernooi werd dat jaar gewonnen door de Sovjet-Unie. De succesvolste landen uit de historie van het EK voetbal zijn Duitsland en Spanje. Zij wonnen allebei drie keer het EK voetbal. Frankrijk won het EK twee keer. Het Europees kampioenschap voetbal werd één keer gewonnen door Portugal, Nederland, Italië, de Sovjet-Unie, Denemarken, Griekenland en Tsjecho-Slowakije.

Nederland en het EK voetbal

Oranje heeft negen keer deelgenomen aan het Europees voetbalkampioenschap. De eerste deelname was in 1976, toen Nederland als derde eindigde. Het succesvolste toernooi voor Oranje was vanzelfsprekend in 1988, toen het Nederlands elftal de Europese titel won. Het Nederlands elftal strandde 1992, 2000 en 2004 in de halve finale.

België en het EK voetbal

De 'Rode Duivels' hebben vijf keer meegedaan aan het Europees voetbalkampioenschap. De eerste deelname was in 1972. Het Belgische team eindigde toen als derde. De succesvolste deelname was in 1980. België werd toen tweede.

EK voetbal 2020

Het EK voetbal van 2020 is de 16e editie van dit toernooi. In tegenstelling tot de voorgaande edities wordt dit EK voetbal niet in één of twee landen georganiseerd, maar worden de wedstrijden van dit eindtoernooi in 12 verschillende landen gespeeld. Er doen 24 landen mee aan het EK voetbal 2020. In de eerste ronde zijn de landen ingedeeld in zes poules van vier teams. Er staan bij het Europees kampioenschap voetbal 2020 in totaal 51 wedstrijden op het programma. De openingswedstrijd van het kampioenschap wordt op 12 juni 2020 gespeeld in Rome. De finale wordt op 12 juli 2020 gespeeld in Londen.

Loting EK voetbal live op tv en livestream (op 30 november 2019)

Op zaterdag 30 november 2019 vindt de loting plaats van dit toernooi. Die loting voor dit EK is live op tv of via een livestream te volgen. De live tv-uitzendingen van deze loting worden in Nederland en België verzorgd door de publieke omroepen NPO en Sporza. Door die omroepen wordt er ook een gratis livestream van de loting verzorgd. Waarschijnlijk worden er ook een live tv-uitzending en livestream van de loting verzorgd door Eurosport.

De loting vindt plaats in Boekarest (Roemenië). De ceremonie van de loting begint om 19u00 plaatselijke tijd (dat is om 18u00 in Nederland en België). Zodra er meer info bekend is over deze live-uitzendingen (tv en livestream) van de loting, dan wordt dat hier gemeld.

Loting: gekwalificeerde landen

Welke landen doen mee aan de loting voor dit Europees kampioenschap? In totaal zullen er uiteindelijk 24 landen meedoen in deze loting. Tijdens de loting worden die ingedeeld in zes poules. Zodra de indeling van de potten voor de loting bekend is, wordt de hier gemeld. De landen die zich op 16 november 2019 reeds hebben geplaatst zijn onder meer: Engeland, Nederland, Tsjechië, Duitsland, Oekraïne, Zweden, Spanje, Polen, Frankrijk, Turkije, België, Rusland, Finland en Italië. T.z.t. wordt dit overzicht uitgebreid.

Loting EK voetbal 2020 voor Nederland?

Nederland is bij deze loting ingedeeld in poule C. Dit komt doordat Nederland mede-organisator van dit kampioenschap is: drie wedstrijden worden gespeeld in de Johan Cruijff Arena te Amsterdam. De landen waartegen Nederland in deze loting sowieso niet geloot kan worden, zijn de overige mede-organisatoren: Italië, Engeland, Rusland, Spanje en Duitsland. Na afloop van de loting wordt hier gemeld wie de tegenstanders van Nederland op het EK zijn.

Loting voor België?

In tegenstelling tot Nederland is België niet een mede-organisator. Hierdoor is voorafgaand aan de loting nog niet bekend in welke poule België komt. Vanwege de sterke resultaten van België heeft dit team wel een beschermde (geplaatste) status bij de loting. Zodra het resultaat van de loting voor België bekend is, wordt dat hier geplaatst.

EK voetbal 2020 live op tv bij NOS Studio Sport (NPO)

De uitzendrechten van het EK voetbal 2020 zijn gekocht door de European Broadcast Union (EBU). De EBU is het samenwerkingsverband van een groot aantal Europese publieke omroepen, waaronder de NOS en Sporza. Deze omroepen beschikken door dit contract niet alleen over de live uitzendrechten voor tv en radio, maar ook voor internet (livestream) en On Demand.

Uitzendingen EK voetbal - NOS Studio Sport

Alle 51 wedstrijden van het EK voetbal worden live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. Dat geldt dus ook voor de laatste poulewedstrijden van dit EK, wanneer er telkens twee wedstrijden tegelijk zijn; die wedstrijden zullen door de NOS dus allebei tegelijk op twee verschillende zenders worden uitgezonden.

De meeste wedstrijden van het EK voetbal 2020 worden op de zender Nederland 1 (NPO1) uitgezonden. De enige uitzonderingen daarop zijn de helft van de laatste (derde) poulewedstrijden, aangezien de teams uit een poule dan tegelijk moeten spelen. De helft van die laatste poulewedstrijden wordt wel 'gewoon' op NPO1 uitgezonden en de andere helft tegelijk op een andere zender (afwisselend op NPO2 of NPO3).

Omkadering

Behalve de live-uitzendingen van de wedstrijden verzorgt de NOS (NPO) ook dagelijks een magazineprogramma over het EK voetbal. Het is qua opzet vergelijkbaar met bijvoorbeeld het programma Studio Brasil dat tijdens het WK voetbal van 2014 door de NOS werd uitgezonden en het programma NOS Studio France dat tijdens het EK voetbal 2016 te zien was.

Livestream NOS - EK voetbal 2020

Alle wedstrijden van dit EK voetbal zijn in Nederland ook live op het internet te bekijken via een openbare stream op de website van de NOS. Ook is die livestream te vinden op de NOS-app. Met zo'n livestream kan men alle wedstrijden van de Europese kampioenschappen voetbal 2020 live online bekijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of desktopcomputer. Elke livestream van de Nederlandse publieke omroep bij dit EK voetbal is geheel gratis.

Stream van de NOS is geo-restricted

De officiële livestream van de NOS voor het EK voetbal is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat de wedstrijden van dit EK voetbal alleen binnen Nederland via de livestream van de NOS zijn te bekijken. In andere landen is de livestream van de NOS voor deze voetbalwedstrijden officieel geblokkeerd ('geo-blocked'). De Nederlandse publieke omroep heeft namelijk alleen de online uitzendrechten voor deze voetbalmatches binnen Nederland.

Kwalificatiewedstrijden Oranje live op tv en per livestream

Niet alleen het eindtoernooi wordt live uitgezonden door de NOS. Ook alle kwalificatiewedstrijden zijn live op tv en per livestream bij hen te zien. Tegenstanders zijn daarbij Duitsland, Noord-Ierland, Wit-Rusland en Estland.

Sporza (VRT)

Ook de Vlaamse publieke omroep VRT heeft, als onderdeel van de European Broadcasting Union (EBU), de uitzendrechten verworven van het EK voetbal 2020. Net als de andere sportuitzendingen van de VRT, worden ook de uitzendingen van het EK voetbal geproduceerd onder de merknaam Sporza. Het EK voetbal 2010 wordt door Sporza live uitgezonden op tv, radio en per livestream ook op het internet. Vanzelfsprekend heeft Sporza in haar uitzendingen een grote focus op het Belgische nationale team, de Rode Duivels, dat tot de belangrijke kanshebbers voor de wereldtitel behoort.

Het overgrote merendeel van de live tv-uitzendingen van Sporza vindt bij dit EK voetbal plaats op de Vlaamse zender één. Er is echter ook een deel van dit toernooi live te zien op de zenders Canvas en Ketnet. Bij sommige wedstrijden is het zelfs zo, dat de eerste helft live op één wordt uitgezonden en de tweede helft live op Canvas. Dit komt onder meer doordat op de Vlaamse zender één doorgaans het zeven uur journaal ('s avonds om 19u00) voorrang heeft boven het EK voetbal. Op zaterdag 16 juni zendt men bijvoorbeeld de eerste helft van Peru-Zwitserland live uit op de zender één. Daarna begint op die zender echter het zeven uur journaal, waardoor de tweede helft live wordt uitgezonden op Canvas.

Van maandag 25 juni tot en met donderdag 28 juni wordt ook een deel van de wedstrijden door Sporza live uitgezonden op de zender Ketnet. Tijdens de derde (laatste) poulewedstrijden speelt men op het EK per poule immers per poule twee wedstrijden tegelijk. De ene match wordt dan live uitgezonden op VRT één en de andere op Ketnet of Canvas.

Livestream EK voetbal 2020 bij Sporza

Net als bij NOS Studio Sport worden ook bij het Vlaamse Sporza (VRT) de wedstrijden ook live op het internet uitgezonden via een stream. Elke livestream van de VRT voor dit EK voetbal is op de wedstrijddag te vinden op de website van Sporza. Deze Vlaamse livestream is ook geheel gratis (net als de stream van de Nederlandse publieke omroep). De livestream van Sporza begint doorgaans tegelijk met de live tv-uitzending; dit houdt in dat deze stream omstreeks 10 minuten voor de aftrap van de match begint.

Geo-restricted livestream van Sporza

Vanwege de contracten met betrekking tot de online uitzendrechten geldt echter eveneens voor elke livestream van Sporza bij dit EK voetbal 2020, dat die 'geo-restricted' is. Buiten België is de livestream van Sporza dus geblokkeerd ('geo-blocked'). Vanuit Nederland mag men dus officieel niet naar de livestream van Sporza kijken. Als men dit EK in Nederland online wil bekijken op een smartphone of computer, dan dient men dat dus te doen via een livestream van de NOS.

EK voetbal livestream op tv-app

Het is ook mogelijk om dit voetbalkampioenschap via een livestream op een tv-app te bekijken. Een voordeel van zo'n tv-app is, dat men hiermee vaak de livestream in de hele EU kan bekijken. Hierdoor kan men via zo'n tv-app dus ook naar de Nederlandse tv-uitzendingen van de wedstrijden van Oranje op het Europees kampioenschap voetbal 2020 kijken, indien men op vakantie is in een ander EU-land.

Livestream Go App

Dit voetbalkampioenschap is bijvoorbeeld per livestream op de Go App te bekijken. Via die app kan men naar een groot aantal tv-zenders per livestream bekijken. Tot de zenders die men op het internet via die app per livestream kan bekijken behoren onder meer de zenders waarop de NOS en Sporza dit Europees kampioenschap uitzenden. Deze Go App is een livestream-dienst van Ziggo. Alle klanten met een abonnement op digitale tv bij VodafoneZiggo kunnen via die app, zonder iets bij te betalen, per livestream naar tv kijken.

Livestream NLziet

Het is ook mogelijk om de tv-uitzendingen van de NPO bij dit voetbalkampioenschap te bekijken via een livestream op de app van NLziet-app. (Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben om daarop een livestream te kunnen bekijken.) In de begintijd van deze tv-app kon men elke livestream op die app alleen in Nederland bekijken. Sinds 2019 kan men elke livestream van hen in de hele EU bekijken.

Livestream iTV-app

Klanten van KPN kunnen het voetbalkampioenschap bekijken via een livestream op de iTV-app. Om hierop per livestream naar tv te kunnen kijken dient men een abonnement te hebben op interactieve tv bij KPN.

Programma en speelschema EK voetbal 2020: de live uitzendingen (tv en livestream)

In de aanloop naar het EK voetbal 2020 wordt hier het uitzendschema geplaatst van alle live-uitzendingen van de wedstrijden bij de NPO (NOS Studio Sport) en VRT (Sporza).

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuelta 2020 - live op tv en livestreamVuelta 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2020 gaat van start op zaterdag 14 augustus. Dit is de 75e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
WK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 vindt op het wereldkampioenschap voetbal de kwartfinale plaats tussen België en Brazilië. Deze ma…
WK 2019: Nederland  Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Tour de France 2020 live op tv en livestreamTour de France 2020 live op tv en livestreamIn de zomer van 2020 is er op tv weer volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaandere…
Giro d'Italia 2020, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2020, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2020 van start in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Dit is de 103e editie van de Ronde van Ital…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/1.2375155
  • http://nos.nl/artikel/2075085-het-complete-speelschema-van-het-ek-voetbal-2016.html
  • http://www.nu.nl/mixed-zone/3382084/nos-koopt-uitzendrechten-ek-2016.html
  • http://www.totaaltv.nl/nieuws/nos-behoudt-uitzendrechten-wk-voetbal/https://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/competitions/EURO/02/62/53/02/2625302_DOWNLOAD.pdf

Reageer op het artikel "EK voetbal 2020 - live op tv en livestream: de loting"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!