InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Ierland, live op tv

Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Ierland, live op tv

Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Ierland, live op tv Op dinsdag 28 november 2017 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam een wedstrijd tegen Ierland. De interland Nederland-Ierland is een onderdeel van de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Deze kwalificatiewedstrijd vindt plaats in het Goffertstadion te Nijmegen. De wedstrijd Nederland-Ierland is live op tv te bekijken. Ook is deze kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen voor het WK vrouwenvoetbal via een livestream online te bekijken.

Historie: Nederlands dameselftal

De eerste officiële interland van het Nederlands damesvoetbalteam vond plaats op 17 april 1971. Het Nederlands dameselftal speelde toen tegen Frankrijk. De wedstrijd werd met 4-0 verloren. Deze wedstrijd wordt als de eerste officiële Nederlandse interland beschouwd aangezien de wedstrijd onder auspiciën van de FIFA en de UEFA plaatsvond, maar opvallend genoeg vond deze wedstrijd niet plaats onder auspiciën van de KNVB. Pas in november 1973 werd de eerste damesinterland gespeeld die officieel goedgekeurd was door de Nederlandse voetbalbond. Dit was een uitwedstrijd tegen Engeland, die met 1-0 werd verloren.

Op 27 augustus 1977 behaalde het Nederlands damesvoetbalteam de grootste overwinning uit haar historie: de Nederlandse dames wonnen met 12-0 van de Israëlische dames. Op 26 september 1981 leden de Nederlandse vrouwen de grootste nederlaag uit hun historie: de Oranje dames verloren met 7-0 van Zweden. De bijnamen van het Nederlands damesteam zijn 'de Leeuwinnen', 'Oranje' en een combinatie van die twee bijnamen: 'de Oranje Leeuwinnen'.

Historie: Kwalificatie EK's

Het EK voetbal voor vrouwen bestaat sinds 1984. In die begintijd mochten er slechts vier landen meedoen aan het eindtoernooi van het EK. Tijdens de kwalificatietoernooien voor de EK's van 1989, 1991 en 1993 presteerde Nederland goed en haalde de laatste acht, maar vervolgens werden ze uitgeschakeld, zodat ze niet de laatste vier, het echte eindtoernooi, bereikten. Pas in 2009 (toen inmiddels het aantal landen dat meedeed aan het eindtoernooi uitgebreid was) haalde Nederland het eindtoernooi van het EK voetbal. Nederlande bereikte tijdens dat EK, dat plaatsvond in Finland, de halve finale. De Oranje Leeuwinnen verloren die halve finale echter van Engeland. In 2013 deed Nederland wederom mee aan het EK voetbal, dat toen in Zweden werd gespeeld. Dat jaar overleefde Nederland echter niet de groepsfase van het EK.

EK vrouwenvoetbal 2017

In 2017 was Nederland het organiserende land van het EK vrouwenvoetbal. Het hoefde daardoor geen kwalificatiewedstrijden te spelen en mocht automatisch meedoen aan dit eindtoernooi. Het EK vrouwenvoetbal 2017 werd het grootste succes uit de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal: de Oranje Leeuwinnen pakten in eigen land de eindoverwinning op dit EK.

Historie: Kwalificatie WK's

Sinds 1991 wordt er door de FIFA elke vier jaar een officieel WK voetbal voor dames georganiseerd. Het eerste WK vond plaats in China en werd gewonnen door de Verenigde Staten. Bijna had Nederland zich voor dat eerste WK damesvoetbal gekwalificeerd. De Nederlandse voetbaldames misten de kwalificatie op één doelpunt. Daarna zijn de Nederlandse voetbalvrouwen vele jaren niet meer zo dicht bij kwalificatie voor het WK geweest. Pas bij het WK van 2015 slaagde Nederland er voor het eerst in om zich voor dit eindtoernooi te plaatsen. Nederland haalde vervolgens op dat WK vrouwenvoetbal de achtste finales.

Kwalificatie WK vrouwenvoetbal 2019

Het WK voetbal voor vrouwen wordt in 2019 in Frankrijk gehouden. In de kwalificatiecyclus voor dit WK voetbal zit Nederland in poule 3, samen met Ierland, Noorwegen, Slowakije en Noord-Ierland. De nummer één uit de eindstand van deze poule plaatst zich automatisch voor het WK damesvoetbal 2019. De nummer twee kan zich nog via playoffs voor het WK plaatsen. De wedstrijd Nederland-Ierland is de derde poulewedstrijd die de Oranje Leeuwinnen spelen in het kader van de WK-kwalificatie.

Locatie: Goffert te Nijmegen

De interland Nederland-Ierland wordt gespeeld in het Goffertstadion te Nijmegen. Dit is doorgaans de thuisbasis van de profclub NEC. Op deze plek werd in de jaren dertig reeds een groot stadion gebouwd, dat behalve voor voetbal, ook voor baanwielrennen werd gebruikt. Dit was een stadion waar ruim 30.000 toeschouwers in konden. Op den duur raakte dit oude Goffertstadion echter in verval en voldeed het ook grotendeels niet meer aan de veiligheidseisen van de KNVB. Daarom werd er rond de eeuwwisseling op deze plek een nieuw stadion voor NEC gebouwd. Deze nieuwe Goffert heeft geen wielerbaan en heeft een capaciteit van 12500 toeschouwers.

Ierland en vrouwenvoetbal

Het Ierse vrouwenteam heeft geen grote rol gespeeld binnen de geschiedenis van het damesvoetbal. Ierland is er zelfs nog nooit in geslaagd om zich te plaatsen voor een EK of WK vrouwenvoetbal bij de senioren. De Ierse voetbalsters hebben echter wel goed gepresteerd op verschillende internationale jeugdtoernooien. Een hoogtepunt was het behalen van de finale van het EK voetbal voor vrouwen onder de zeventien in 2010. Het Ierse seniorenteam staat anno 2017 op de 33e plaats van de FIFA wereldranglijst voor nationale vrouwenteams.

Selectie Nederland

Welke speelsters selecteert de bondscoach voor de thuiswedstrijd tegen de Ierse voetbalvrouwen? De selectie van de Oranje Leeuwinnen voor de match Nederland-Ierland bestaat uit de volgende speelsters: Lize Kop (Ajax), Angela Christ (PSV Eindhoven), Sari van Veenendaal (Arsenal FC), Lineth Beerensteyn (FC Bayern München), Jill Roord (FC Bayern München), Dominique Janssen (Arsenal FC), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Vanity Lewerissa (PSV Eindhoven), Merel van Dongen (Ajax), Sisca Folkertsma (Ajax), Desiree van Lunteren (Ajax), Liza van der Most (Ajax), Sherida Spitse (FC Twente), Kelly Zeeman (Ajax),Stefanie van der Gragt (Ajax), Daniëlle van de Donk (Arsenal FC), Jackie Groenen (Frankfurt), Kika van Es (FC Twente), Renate Jansen (FC Twente), Shanice van de Sanden (Olympique Lyon), Lieke Martens (FC Barcelona), Myrthe Moorrees (FC Twente) en Vivianne Miedema (Arsenal FC).

Historie: Nederland-Ierland in het vrouwenvoetbal

De nationale vrouwenvoetbalteams van Nederland en Ierland hebben in het verleden in totaal zeven officiële interlands tegen elkaar gespeeld. Daarvan heeft Nederland vijf wedstrijden gewonnen. Twee keer eindigde Nederland-Ierland in een gelijkspel. De recentste ontmoeting tussen deze twee teams was in augustus 2010. Nederland won toen met 2-0. De grootste zege van Nederland op de Ierse voetbalvrouwen vond plaats in maart 2004: de Oranje Leeuwinnen wonnen toen met 6-0 van Ierland.

Voorbeschouwing: Nederland-Ierland

De Oranje Leeuwinnen zijn overduidelijk de favorieten voor de zege in deze wedstrijd. Nederland is immers de regerende Europees kampioen vrouwenvoetbal, terwijl Ierland zich niet eens voor dat toernooi kon plaatsen. Daarnaast heeft Nederland bij deze wedstrijd ook nog het thuisvoordeel.

Opstellingen, statistieken en tickets

Hoe laat begint deze wedstrijd? De aftrap van de match Nederland-Ierland is op dinsdag 28 november om 20u00. Tickets voor deze match zijn te koop via de website van Ons Oranje. Voorafgaand aan deze wedstrijd worden hier de opstellingen van de teams geplaatst. Na afloop worden hier de statistieken van Nederland-Ierland gemeld.

Live op tv: Nederland-Ierland op Veronica Tv

Op welke zender is Nederland-Ierland te zien? Hoe laat begint de uitzending van Nederland-Ierland op tv? De wedstrijd wordt live op tv uitgezonden door de zender Veronica Tv. Zodra er meer nieuws bekend is over de live-uitzending van de wedstrijd Nederland-Ierland, dan wordt die info hier gemeld.

Livestream Nederland-Ierland

De match Nederland-Ierland is ook live online te bekijken via een livestream. De officiële stream van deze wedstrijd is op de avond van 28 november te vinden op de website van Veronica Tv. Dit is een openbare livestream. Men hoeft geen account aan te maken of een abonnement te hebben om de officiële livestream van Nederland-Ierland te bekijken.

Tot aan de zomer van 2017 was FOX de grote mediapartner van de Oranje Leeuwinnen. Op zich heeft FOX jarenlang een erg goede en belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Het was aan hen te danken dat er, in de periode voordat het vrouwenvoetbal zijn grote doorbraak beleefde in Nederland (door het EK 2017) er toch al heel veel interlands live op tv en via een livestream te bekijken waren. Ze zonden die wedstrijden in deze periode vaak uit op het 'open net' FOX tv en daarnaast ook vaak op zenders van FOX Sports.

Een nadeel was echter wel, dat de wedstrijden online vaak alleen op een livestream van FOX Sports te bekijken was, waarvoor men een abonnement diende te hebben. Met de komst van Veronica Tv als nieuwe exclusieve bezitter van de uitzendrechten van de Oranje Leeuwinnen is dit nadeel ten einde gekomen, doordat zij per wedstrijd ook een gratis openbare livestream beschikbaar stellen op de website van Veronica Tv.

Lees verder

© 2014 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tvVrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tvOp vrijdag 24 november 2017 spelen de Oranje Leeuwinnen een interland tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Slowaki…
EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-België, live op tvEK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-België, live op tvOp maandag 24 juli speelt Nederland haar derde en laatste poulewedstrijd tijdens het Europees kampioenschap vrouwenvoetb…
EK vrouwenvoetbal 2017, kwartfinale Nederland live op tvEK vrouwenvoetbal 2017, kwartfinale Nederland live op tvOp zaterdag 29 juli 2017 speelt Nederland de kwartfinale van het EK vrouwenvoetbal. Deze wedstrijd vindt plaats in het S…
België op het EK vrouwenvoetbal 2017, live tv en livestreamBelgië op het EK vrouwenvoetbal 2017, live tv en livestreamHet Belgische vrouwenvoetbalteam neemt deel aan het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal 2017, dat in Nederland wordt g…
Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Wales, live op tvVrouwenvoetbal 2017: Nederland-Wales, live op tvOp zaterdag 8 juli 2017 speelt het Nederlandse vrouwenvoetbalteam een oefenwedstrijd tegen Wales. Deze interland vindt p…
Bronnen en referenties
  • http://www.vrouwenvoetbalnederland.nl
  • http://www.fcupdate.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.fifa.com

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Ierland, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-11-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!