InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK darts 2019 (PDC) live op tv - speelschema en programma

WK darts 2019 (PDC) live op tv - speelschema en programma

WK darts 2019 (PDC) live op tv - speelschema en programma Het William Hill World Darts Championship 2019 wordt door de PDC georganiseerd in het Alexandra Palace, in de Britse hoofdstad Londen. Dit WK darts begint op donderdag 13 december 2018. De finale staat op dinsdag 1 januari 2019 op het programma. Het WK darts van de bond PDC wordt live op tv uitgezonden door RTL7. Ook kan men dit WK darts via een livestream online volgen.

Historie: WK van de PDC

Jarenlang was de BDO (British Darts Organisation) veruit de machtigste bond binnen de dartswereld. Zij organiseerden sinds eind jaren zeventig het Lakeside WK darts (Frimley Green). Dit evenement werd live op tv uitgezonden door de Britse publieke omroep BBC. Mede daardoor kon darts in het Verenigd Koninkrijk uitgroeien tot een sport met een grote populariteit.

World Darts Council

Rond 1990 groeide er echter ontevredenheid binnen de wereld van de profdarters. Men begon zich te ergeren aan het beleid van de BDO. Die organisatie werd tamelijk autoritair geleid en gaf veel te weinig inspraak aan de spelers. Protesten van topspelers tegen de opstelling van de BDO zorgden voor steeds grote spanningen. De spelers richtten toen een soort vakbond op, de World Darts Council (WDC).

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat die WDC een organisatie zou worden, die de gezamenlijke belangen van de sporters zou verdedigen bij onderhandelingen met de BDO. Al snel bleek echter dat de BDO beslist niet van plan was om mee te doen aan dit democratiseringsproces. Daarop kwamen de topdarters tot het ingrijpende besluit om te breken met de BDO. Hun vakbond WDC werd omgevormd tot een alternatieve bond, die eigen toernooien ging organiseren en ook een eigen WK.

Concurrentiestrijd BDO versus PDC

Er ontstond een felle concurrentiestrijd tussen de BDO en de WDC (in 1997 werd de naam WDC overigens veranderd in PDC). De BDO verbood spelers die voor de WDC kozen, om nog deel te nemen aan toernooien van de BDO. Desondanks waren veruit de meeste topspelers toch solidair met elkaar en kozen voor de WDC (PDC).

Puur financieel gezien was de BDO nog jarenlang sterker dan de PDC, het prijzengeld op het WK van de BDO was ook vele jaren hoger dan het prijzengeld op de PDC. Sportief gezien was het niveau van de PDC (en eerst dus de WDC) vanaf het begin al veel hoger dan dat van de BDO. Later heeft de PDC ook op financieel gebied de BDO duidelijk ingehaald. Anno 2018 is de PDC zowel sportief als commercieel de allesoverheersende bond in de profdartswereld. De BDO wordt door velen nog slechts beschouwd als een soort opleidingsinstituut. De BDO doet wel pogingen om z'n oude WK weer wat meer allure te geven. Zo wordt in januari 2019 voor het eerst sinds enkele jaren het BDO Lakeside WK darts weer live uitgezonden op tv en livestream door Eurosport.

Erelijst PDC WK darts

In 1994 werd het eerste WK darts van de PDC gewonnen door de Brit Dennis Priestly. Veruit de succesvolste speler uit de historie van het WK darts van de dartbond PDC is vanzelfsprekend Phil Taylor. Deze levende legende uit Engeland won maar liefst 14 van de 23 edities die gehouden werden van het WK darts. Vier spelers slaagden erin om dit WK twee keer te winnen: Gary Anderson (Schotland), Adrian Lewis (Engeland), John Part (Canada) en Michael van Gerwen (Nederland). Van Gerwen won het WK in 2014 en 2017. Daarnaast won ook Raymond van Barneveld namens Nederland het PDC WK darts. Hij pakte de eindzege in 2007.

Hoofdsponsor

In het verleden was Ladbrokes jarenlang de hoofdsponsor van het PDC WK Darts. De verbintenis van deze sponsornaam met dit evenement was zo sterk, dat voor velen 'Ladbrokes' een synoniem was geworden voor het PDC WK Darts. In het verleden was dit ook vaak het geval met het WK van de BDO, dat men bijvoorbeeld kortweg Lakeside of The Embassy noemde, terwijl dat in werkelijkheid respectievelijk de naam van de locatie (The Lakeside Club) en de voormalige hoofdsponsor (het sigarettenmerk The Embassy) waren. Sinds 2015 is echter niet meer Ladbrokes de hoofdsponsor van het PDC WK Darts, maar William Hill. Het evenement draagt daarom ook de officiële naam William Hill World Darts Championship.

Locatie: Alexandra Palace

In de periode 2004-2007 werd het WK darts van de PDC gespeeld in de Engelse plaats Purfleet, in de zogenaamde Circus Tavern. Daarna verhuisde het WK naar de Engelse hoofdstad Londen, waar het toernooi sindsdien ieder jaar wordt gehouden in Alexandra Palace.

Prijzengeld WK darts 2019

Prijzengeld WK darts (PDC) door de jaren heen

Het prijzengeld van het WK darts van de PDC is in de loop der tijd astronomisch gestegen. Bij het eerste PDC WK van 1994 was de totale prijzenpot bijvoorbeeld 64.000 pond en in 1995 ging dat zelfs omlaag naar 55.000 pond. Ter vergelijking: in 1995 was de prijzenpot van het concurrerende WK van de BDO in totaal 143.000 pond, dus bijna drie keer zo hoog als het prijzengeld van de PDC. In 2017 was de totale prijzenpot van het PDC WK darts 1,65 miljoen pond. In 2018 is de prijzenpot van het WK van de PDC verder gestegen: het totale prijzengeld was bij dat WK 1,8 miljoen pond. In 2019 is het totale prijzengeld zelfs gestegen naar 2,5 miljoen pond.

Prijzenschema WK darts 2019

Het totale prijzengeld is in 2019 dus 2,5 miljoen pond. Daarvan gaat 500.000 pond naar de winnaar van het WK darts 2019.Hoe ziet de rest van het prijzenschema eruit bij dit WK? De verliezende finalist krijgt 200.000 pond. De spelers die in de halve finale verliezen krijgen 100.000 pond. Wie in de kwartfinale verliest krijgt 50.000 pond. De spelers die in de vierde ronde worden uitgeschakeld krijgen 35.000 pond. Deelnemers die in de derde ronde uitgeschakeld worden krijgen 25.000 pond. Spelers die in de twee ronde verliezen krijgen 15.000 pond. Wie in de eerste ronde al wordt uitgeschakeld, krijgt op het WK darts 2019 toch nog 7500 pond aan prijzengeld.

Deelnemers WK darts 2019

In 2018 deden er nog 72 spelers mee aan het WK darts. Bij het WK darts 2019 is dat aantal verhoogd naar 96. Daaronder zijn met ingang van dit WK ook minstens twee dames.

De beste spelers van de PDC Order of Merit (wereldranglijst) doen automatische mee aan dit toernooi. De 32 beste spelers op die ranglijst hebben een geplaatste status op het WK darts. Daarnaast kwalificeren zich nog 32 spelers via de PDC Pro Tour Ranking (de ranglijst van de 'vloertoernooien'). Via deze twee reguliere rankings komt met dus tot 64 spelers. Daarnaast doen er nog 32 spelers mee die zich op allerlei andere manieren voor dit WK hebben geplaatst. Hieronder vindt u een overzicht van al die kwalificatiemogelijkheden. In de aanloop naar het WK darts wordt hier ook een overzicht geplaatst van de deelnemers die zich inmiddels voor dit wereldkampioenschap hebben geplaatst. Dat schema wordt regelmatig geüpdatet.

Deelnemers WK darts 2019: kwalificatiemogelijkheden

 • 32 beste spelers v.d. PDC Order of Merit (wereldranglijst)
 • 32 beste spelers v.d. PDC ProTour Ranking (vloertoernooien)
 • De top vier van de PDC Asian Tour 2018
 • Winnaar PDC WK voor jeugd 2018
 • Top twee van de PDC Unicorn Development Tour 2018
 • Winnaar van de PDC Unicorn Challenge Tour 2018
 • Top twee van de PDC Nordic & Baltic-ranking
 • Kampioen van de Euro Asian Darts Coorporation
 • Kampioen van de Oceanic Masters
 • Winnaar van de DPA Order of Merit
 • DPNZ Qualifier
 • Kampioen van de Duitse Superleague
 • Twee PDPA Qualifiers
 • West-Europa Qualifier
 • Midden-Europa Qualifier
 • Zuid-Europa Qualifier
 • Oost-Europa Qualifier
 • PDC China Qualifier
 • Winnaar van het North American Championship
 • Hoogstgeplaatste Amerikaanse speler bij CDC
 • Hoogstgeplaatste Canadese speler bij CDC
 • Afrikaanse Qualifier
 • Kampioen van de Tom Kirby Memorial Irish Matchplay
 • PDJ Japanse Qualifier
 • Zuid-Amerikaanse Qualifier
 • Indische Qualifier
 • PDC UK dames Qualifier
 • PDC Rest of the World dames Qualifier

Datum

Wat zijn de data van het WK darts 2019? Het toernooi begint op donderdag 13 december 2018. De finale van de PDC wereldkampioenschappen darts 2019 wordt gespeeld op dinsdag 1 januari 2019.

Opzet: programma en speelschema

Hoe zien het programma en het speelschema eruit van het WK darts 2019? De eerste en tweede ronde van het WK worden gespeeld van donderdag 13 december tot en met dinsdag 18 december 2018. Door de nieuwe opzet (met 96 deelnemers) is de structuur voor die eerste twee rondes veranderd.

Speelschema: eerste twee rondes

De voormalige 'voorronde' is verdwenen uit het speelschema. In plaats daarvan spelen de spelers die via zich bijvoorbeeld via kwalificatietoernooien kwalificeerden voor het WK en die vroeger eerst nog een voorronde zouden moeten spelen, nu meteen in de eerste ronde. Daarentegen hoeven de toppers (de geplaatste spelers) niet in de eerste ronde uit te komen; voor hen begint het toernooi in de tweede ronde.

Mede om het programma toch elke dag ook interessant te houden voor de toeschouwers, staat er in die eerste dagen van het toernooi ook al elke dagen in elke sessie minstens één partij uit de tweede ronde op het programma. Op de eerste speeldag (13 december) staat er bijvoorbeeld één sessie op het programma, die bestaat uit vier wedstrijden: drie potjes uit de eerste ronde en daarna één wedstrijd uit de tweede ronde. Waarschijnlijk komt op die openingsavond de regerende wereldkampioen Rob Cross al in actie voor zijn partij in de tweede ronde (wat dus zijn eerste partij van het toernooi is). Het is namelijk de traditie van het PDC WK darts, dat men graag op de openingsdag al de titelverdediger laat spelen.

Programma van de overige rondes

De derde ronde van het WK darts begint op zaterdag 22 december 2018. Ook op 23 december worden er wedstrijden uit de derde ronde gespeeld. Op 24, 25 en 26 december vinden er geen wedstrijden plaats. Op 27 december vinden er de laatste wedstrijden van de derde ronde plaats, maar worden ook reeds wat matches van de vierde ronde gespeeld. De rest van de wedstrijden van de vierde ronde worden op 28 december gespeeld. De kwartfinales vinden plaats op 29 december. Op zondag 30 december staan de halve finales op het programma. Op 31 december wordt er niet gespeeld tijdens dit WK darts. Op 1 januari 2019 wordt de finale van dit wereldkampioenschap gespeeld.

Wedstrijden: speelschema en uitslagen

Hieronder wordt het complete speelschema van het PDC WK Darts 2019 geplaatst. In dat schema worden ook de uitslagen bijgehouden. De loting vindt eind november 2018 plaats. Waarschijnlijk wordt de loting online weer per livestream uitgezonden door RTL7.

Voorbeschouwing: favorieten

De Nederlander Michael van Gerwen is in 2019 de favoriet voor de wereldtitel. Belangrijke concurrenten zijn onder meer de Engelsman Rob Cross, die de regerende wereldkampioen is, en de Schotse ex-wereldkampioen Gary Anderson.

Live op tv: uitzendschema RTL7

Dit WK darts wordt in Groot-Brittannië live op tv uitgezonden door de commerciële zender Sky (SkySPorts). RTL7 zendt dit WK in Nederland live op tv uit. T.z.t. wordt hier het schema geplaatst van alle uitzendingen van RTL7 voor dit WK darts. Behalve op tv, zendt RTL7 het toernooi ook via digitale radio live uit, onder de projectnaam 'RTL Darts Radio'.

Livestream WK darts 2019

Het WK darts 2019 is ook weer online per livestream te volgen. Met zo'n livestream kan men op een computer of smartphone kijken naar het WK darts. De officiële livestream voor Nederland is in handen van RTL7. Hun livestream is te vinden via de website van RTL7 darts en daarnaast ook via RTL XL. Helaas is de livestream van RTL7 bij hun dartstoernooien (en dus ook bij dit WK darts) niet gratis. Men dient een betaald abonnement op RTL XL Premium te hebben om de officiële livestream van het WK darts bij RTL7 te kunnen bekijken. Zodra het uitzendschema van de livestream van RTL7 voor dit WK darts bekend is, wordt die hier geplaatst. Er bestaat overigens ook een officiële livestream van dit WK darts die geproduceerd wordt door de dartsbond PDC. Deze Engelstalige livestream is echter geo-restricted; de stream is 'geo-blocked' voor Nederland, aangezien RTL7 de exclusieve uitzendrechten in Nederland heeft gekocht (live tv en livestream) van dit WK darts.

Lees verder

© 2016 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
PDC WK Darts 2019: Speelschema en het programma live op tvPDC WK Darts 2019: Speelschema en het programma live op tvHet PDC WK Darts 2019 (officieel het PDC William Hill World Darts Championship) wordt gehouden van donderdag 13 december…
Prijzengeld WK darts 2019 PDC en LakesidePrijzengeld WK darts 2019 PDC en LakesideDarten is de afgelopen tientallen jaren enorm in populariteit gestegen. Dit is dan ook terug te zien in het prijzengeld.…
Lakeside WK darts 2019 (BDO), live op tv en livestreamLakeside WK darts 2019 (BDO), live op tv en livestreamDe 42e editie van het Lakeside World Professional Darts Championship begint op zaterdag 5 januari 2019. De finale van di…
Champions League of Darts 2018, live op tv - programmaChampions League of Darts 2018, live op tv - programmaOp zaterdag 22 september en zondag 23 september 2018 wordt de PDC Champions League of Darts gehouden. Dit is de tweede e…
PDC WK Darts 2017, opbouw deelnemersveld, prijzengeldPDC WK Darts 2017, opbouw deelnemersveld, prijzengeldHet PDC WK Darts wordt jaarlijks rond de jaarwisseling in Engeland georganiseerd en is het belangrijkste darttoernooi te…
Bronnen en referenties
 • http://www.pdc.tv/news/article/13cqf8fepl6xw1js186gxya86i/title/2016-17-william-hill-world-darts-championship-tickets
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Split_in_darts
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_PDC_World_Darts_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/PDC_World_Darts_Championship

Reageer op het artikel "WK darts 2019 (PDC) live op tv - speelschema en programma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!