InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK darts 2019 (PDC) live op tv - speelschema en programma

WK darts 2019 (PDC) live op tv - speelschema en programma

WK darts 2019 (PDC) live op tv - speelschema en programma Het William Hill World Darts Championship 2019 wordt door de PDC georganiseerd in het Alexandra Palace, in de Britse hoofdstad Londen. Dit WK darts begint op donderdag 13 december 2018. De finale staat op dinsdag 1 januari 2019 op het programma. Het WK darts van de bond PDC wordt live op tv uitgezonden door RTL7. Ook kan men dit WK darts via een livestream online volgen.

Verwarrende benamingen: WK 2019 of 2020?

Het wereldkampioenschap darts van de PDC wordt altijd in de kerstvakantie gehouden. Het wereldkampioenschap krijgt de naam van het jaartal waarin de finale wordt gespeeld. Het WK dat medio december 2018 begon en in januari 2019 eindigde, heette dus het PDC WK darts 2019. Het WK dat op vrijdag 13 december 2019 begint en waarvan de finale in januari 2020 wordt gespeeld, is dus het wereldkampioenschap darts 2020 en dus niet het WK darts 2019. Hierover bestaat nog weleens wat verwarring bij sportliefhebbers die niet erg fanatiek darts volgen.

Historie: WK van de PDC

Jarenlang was de BDO (British Darts Organisation) veruit de machtigste bond binnen de dartswereld. Zij organiseerden sinds eind jaren zeventig het Lakeside WK darts (Frimley Green). Dit evenement werd live op tv uitgezonden door de Britse publieke omroep BBC. Mede daardoor kon darts in het Verenigd Koninkrijk uitgroeien tot een sport met een grote populariteit.

World Darts Council

Rond 1990 groeide er echter ontevredenheid binnen de wereld van de profdarters. Men begon zich te ergeren aan het beleid van de BDO. Die organisatie werd tamelijk autoritair geleid en gaf veel te weinig inspraak aan de spelers. Protesten van topspelers tegen de opstelling van de BDO zorgden voor steeds grote spanningen. De spelers richtten toen een soort vakbond op, de World Darts Council (WDC).

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat die WDC een organisatie zou worden, die de gezamenlijke belangen van de sporters zou verdedigen bij onderhandelingen met de BDO. Al snel bleek echter dat de BDO beslist niet van plan was om mee te doen aan dit democratiseringsproces. Daarop kwamen de topdarters tot het ingrijpende besluit om te breken met de BDO. Hun vakbond WDC werd omgevormd tot een alternatieve bond, die eigen toernooien ging organiseren en ook een eigen WK.

Concurrentiestrijd BDO versus PDC

Er ontstond een felle concurrentiestrijd tussen de BDO en de WDC (in 1997 werd de naam WDC overigens veranderd in PDC). De BDO verbood spelers die voor de WDC kozen, om nog deel te nemen aan toernooien van de BDO. Desondanks waren veruit de meeste topspelers toch solidair met elkaar en kozen voor de WDC (PDC).

Puur financieel gezien was de BDO nog jarenlang sterker dan de PDC, het prijzengeld op het WK van de BDO was ook vele jaren hoger dan het prijzengeld op de PDC. Sportief gezien was het niveau van de PDC (en eerst dus de WDC) vanaf het begin al veel hoger dan dat van de BDO. Later heeft de PDC ook op financieel gebied de BDO duidelijk ingehaald. Anno 2018 is de PDC zowel sportief als commercieel de allesoverheersende bond in de profdartswereld. De BDO wordt door velen nog slechts beschouwd als een soort opleidingsinstituut. De BDO doet wel pogingen om z'n oude WK weer wat meer allure te geven. Zo wordt in januari 2019 voor het eerst sinds enkele jaren het BDO Lakeside WK darts weer live uitgezonden op tv en livestream door Eurosport.

Erelijst PDC WK darts

In 1994 werd het eerste WK darts van de PDC gewonnen door de Brit Dennis Priestly. Veruit de succesvolste speler uit de historie van het WK darts van de dartbond PDC is vanzelfsprekend Phil Taylor. Deze levende legende uit Engeland won maar liefst 14 van de 23 edities die gehouden werden van het WK darts. Vier spelers slaagden erin om dit WK twee keer te winnen: Gary Anderson (Schotland), Adrian Lewis (Engeland), John Part (Canada) en Michael van Gerwen (Nederland). Van Gerwen won het WK in 2014 en 2017. Daarnaast won ook Raymond van Barneveld namens Nederland het PDC WK darts. Hij pakte de eindzege in 2007.

Hoofdsponsor

Jarenlang was Ladbrokes de hoofdsponsor van het PDC WK Darts. De verbintenis van deze sponsornaam met dit evenement was zo sterk, dat voor velen 'Ladbrokes' een synoniem was geworden voor het PDC WK Darts. In het verleden was dit ook vaak het geval met het WK van de BDO, dat men bijvoorbeeld kortweg Lakeside of The Embassy noemde, terwijl dat in werkelijkheid respectievelijk de naam van de locatie (The Lakeside Club) en de voormalige hoofdsponsor (het sigarettenmerk The Embassy) waren. Sinds 2015 is echter niet meer Ladbrokes de hoofdsponsor van het PDC WK Darts, maar William Hill. Het evenement draagt daarom ook de officiële naam William Hill World Darts Championship.

Locatie: Alexandra Palace

In de periode 2004-2007 werd het WK darts van de PDC gespeeld in de Engelse plaats Purfleet, in de zogenaamde Circus Tavern. Daarna verhuisde het WK naar de Engelse hoofdstad Londen, waar het toernooi sindsdien ieder jaar wordt gehouden in Alexandra Palace. In dit complex worden ook veel andere grote evenementen gehouden, waaronder de Snooker Masters.

Prijzengeld WK darts 2019

Prijzengeld WK darts (PDC) door de jaren heen

Het prijzengeld van het WK darts van de PDC is in de loop der tijd astronomisch gestegen. Bij het eerste PDC WK van 1994 was de totale prijzenpot bijvoorbeeld 64.000 pond en in 1995 ging dat zelfs omlaag naar 55.000 pond. Ter vergelijking: in 1995 was de prijzenpot van het concurrerende WK van de BDO in totaal 143.000 pond, dus bijna drie keer zo hoog als het prijzengeld van de PDC. In 2017 was de totale prijzenpot van het PDC WK darts 1,65 miljoen pond. In 2018 is de prijzenpot van het WK van de PDC verder gestegen: het totale prijzengeld was bij dat WK 1,8 miljoen pond. In 2019 is het totale prijzengeld zelfs gestegen naar 2,5 miljoen pond.

Prijzenschema WK darts 2019

Het totale prijzengeld is in 2019 dus 2,5 miljoen pond. Daarvan gaat 500.000 pond naar de winnaar van het WK darts 2019.Hoe ziet de rest van het prijzenschema eruit bij dit WK? De verliezende finalist krijgt 200.000 pond. De spelers die in de halve finale verliezen krijgen 100.000 pond. Wie in de kwartfinale verliest krijgt 50.000 pond. De spelers die in de vierde ronde worden uitgeschakeld krijgen 35.000 pond. Deelnemers die in de derde ronde uitgeschakeld worden krijgen 25.000 pond. Spelers die in de twee ronde verliezen krijgen 15.000 pond. Wie in de eerste ronde al wordt uitgeschakeld, krijgt op het WK darts 2019 toch nog 7500 pond aan prijzengeld.

Deelnemers WK darts 2019

In 2018 deden er nog 72 spelers mee aan het WK darts. Bij het WK darts 2019 is dat aantal verhoogd naar 96. Daaronder zijn met ingang van dit WK ook minstens twee dames. De beste spelers van de PDC Order of Merit (wereldranglijst) doen automatische mee aan dit toernooi. De 32 beste spelers op die ranglijst hebben een geplaatste status op het WK darts. Daarnaast kwalificeren zich nog 32 spelers via de PDC Pro Tour Ranking (de ranglijst van de 'vloertoernooien'). Via deze twee reguliere rankings komt met dus tot 64 spelers. Daarnaast doen er nog 32 spelers mee die zich op allerlei andere manieren voor dit WK hebben geplaatst. Hieronder vindt u een overzicht van al die kwalificatiemogelijkheden. Verderop vindt u een schema met daarin de deelnemers die zich voor dit wereldkampioenschap hebben geplaatst. In totaal zijn er 32 Nederlandse deelnemers op dit WK.

Deelnemers WK darts 2019: kwalificatiemogelijkheden

 • 32 beste spelers v.d. PDC Order of Merit (wereldranglijst)
 • 32 beste spelers v.d. PDC ProTour Ranking (vloertoernooien)
 • De top vier van de PDC Asian Tour 2018
 • Winnaar PDC WK voor jeugd 2018
 • Top twee van de PDC Unicorn Development Tour 2018
 • Winnaar van de PDC Unicorn Challenge Tour 2018
 • Top twee van de PDC Nordic & Baltic-ranking
 • Kampioen van de Euro Asian Darts Coorporation
 • Kampioen van de Oceanic Masters
 • Winnaar van de DPA Order of Merit
 • DPNZ Qualifier
 • Kampioen van de Duitse Superleague
 • Twee PDPA Qualifiers
 • West-Europa Qualifier
 • Midden-Europa Qualifier
 • Zuid-Europa Qualifier
 • Oost-Europa Qualifier
 • PDC China Qualifier
 • Winnaar van het North American Championship
 • Hoogstgeplaatste Amerikaanse speler bij CDC
 • Hoogstgeplaatste Canadese speler bij CDC
 • Afrikaanse Qualifier
 • Kampioen van de Tom Kirby Memorial Irish Matchplay
 • PDJ Japanse Qualifier
 • Zuid-Amerikaanse Qualifier
 • Indische Qualifier
 • PDC UK dames Qualifier
 • PDC Rest of the World dames Qualifier

Deelnemerslijst WK darts 2019

Geplaatste spelersProTour gekwalificeerdenInternationale Qualifiers
Michael van Gerwen (Ned)
Rob Cross
Peter Wright
Gary Anderson
Daryl Gurney
Gerwyn Price
Mensur Suljović
Simon Whitlock
James Wade
Michael Smith
Ian White
Dave Chisnall
Darren Webster
Joe Cullen
Jonny Clayton
Adrian Lewis
Raymond van Barneveld (Ned)
Stephen Bunting
Mervyn King
Steve Beaton
Kim Huybrechts
Steve West
John Henderson
Jelle Klaasen (Ned)
James Wilson
Alan Norris
Kyle Anderson
Jamie Lewis
Benito van de Pas (Ned)
Cristo Reyes
Jermaine Wattimena (Ned)
Max Hopp
Jeffrey de Zwaan (Ned)
Steve Lennon
Chris Dobey
Martin Schindler
Josh Payne
Gabriel Clemens
Ryan Joyce
Richard North
Keegan Brown
Mickey Mansell
Danny Noppert (Ned)
Krzysztof Ratajski
Luke Humphries
Jeffrey de Graaf (Ned)
Dimitri Van den Bergh (Bel)
Corey Cadby
Alan Tabern
Ricky Evans
Robert Thornton
Jan Dekker (Ned)
Nathan Aspinall
Ron Meulenkamp (Ned)
Brendan Dolan
William O'Connor
Vincent van der Voort (Ned)
Michael Barnard
Wayne Jones
Ross Smith
Ryan Searle
Toni Alcinas
Paul Nicholson
Simon Stevenson
James Bailey (Oceanic)
Cody Harris (PDC Challenge Tour)
Kevin Burness (Kirby Memorial)
Anastasia Dobromyslova (Ladies)
Ted Evetts (Development Tour)
Lourence Ilagan (Asian Tour)
Tahuna Irwin (DPNZ)
Geert Nentjes (Development Tour)
Devon Petersen (Afrikaanse Q.)
Diogo Portela (Zuid-Am. Q.)
Chuck Puleo (CDC Amerika)
Rowby-John Rodriguez (Z.O.E.)
Seigo Asada (Japan)
Lisa Ashton (UK Ladies)
Yuanjun Liu (PDC China)
Jim Long (CDC Canada)
Noel Malicdem (Asian Tour)
Robert Marijanović (German S.)
Yordi Meeuwisse (W - Euro)
Karel Sedláček (Oost-Euro)
Jeff Smith (Noord-Am. kamp.)
Raymond Smith (DPA Order of Merit)
José de Sousa (Zuid/West Euro)
Boris Koltsov (EADC Kampioen)
Nitin Kumar (Kampioen India)
Darius Labanauskas (N & B)
Royden Lam (Asian Tour)
Daniel Larsson (N & B)
Paul Lim (Asian Tour)
Adam Hunt (PDPA)
Stephen Burton (PDPA)
Aden Kirk (PDPA)

Loting live online via de gratis livestream

Op maandag 26 november 2018 was de loting voor het WK darts 2019. Deze loting werd live uitgezonden via een gratis livestream van RTL7. Voor deze gratis livestream hoefde men dus geen abonnement op RTL XL te hebben. De gratis livestream van de loting was te vinden via het YouTube-channel van RTL7 Darts. Daarnaast kon men deze gratis livestream ook vinden via het Facebook-account van RTL7 Darts. De gratis livestream van de loting begon omstreeks 18u15. (Volgens de oorspronkelijke planning zou de livestream al om 17u45 beginnen. Met heeft dit gewijzigd en uiteindelijk heeft men besloten om de livestream om 18u15 te laten beginnen.) Via de livestream was niet alleen live de loting te volgen, vervolgens werden ook diverse Nederlandse deelnemers live gebeld om te vragen wat hun commentaar was op het resultaat van de loting.

Datum

Wat zijn de data van het WK darts 2019? Het toernooi begint op donderdag 13 december 2018. De finale van de PDC wereldkampioenschappen darts 2019 wordt gespeeld op dinsdag 1 januari 2019.

WK darts 2019: opzet en structuur van het programma en speelschema

Hoe zien het programma en het speelschema eruit van het WK darts 2019? De eerste en tweede ronde van het WK worden gespeeld van donderdag 13 december tot en met dinsdag 18 december 2018. Door de nieuwe opzet (met 96 deelnemers) is de structuur voor die eerste twee rondes veranderd.

Speelschema: eerste twee rondes

De voormalige 'voorronde' is verdwenen uit het speelschema. In plaats daarvan spelen de spelers die via zich bijvoorbeeld via kwalificatietoernooien kwalificeerden voor het WK en die vroeger eerst nog een voorronde zouden moeten spelen, nu meteen in de eerste ronde. Daarentegen hoeven de toppers (de geplaatste spelers) niet in de eerste ronde uit te komen; voor hen begint het toernooi in de tweede ronde.

Mede om het programma toch elke dag ook interessant te houden voor de toeschouwers, staat er in die eerste dagen van het toernooi ook al elke dagen in elke sessie minstens één partij uit de tweede ronde op het programma. Op de eerste speeldag (13 december) staat er bijvoorbeeld één sessie op het programma, die bestaat uit vier wedstrijden: drie potjes uit de eerste ronde en daarna één wedstrijd uit de tweede ronde. Op die openingsavond komt de regerende wereldkampioen Rob Cross al in actie voor zijn partij in de tweede ronde (wat dus zijn eerste partij van het toernooi is). Het is namelijk de traditie van het PDC WK darts, dat men graag op de openingsdag al de titelverdediger laat spelen.

Programma van de overige rondes

De derde ronde van het WK darts begint op zaterdag 22 december 2018. Ook op 23 december worden er wedstrijden uit de derde ronde gespeeld. Op 24, 25 en 26 december vinden er geen wedstrijden plaats. Op 27 december vinden er de laatste wedstrijden van de derde ronde plaats, maar worden ook reeds wat matches van de vierde ronde gespeeld. De rest van de wedstrijden van de vierde ronde worden op 28 december gespeeld. De kwartfinales vinden plaats op 29 december. Op zondag 30 december staan de halve finales op het programma. Op 31 december wordt er niet gespeeld tijdens dit WK darts. Op 1 januari 2019 wordt de finale van dit wereldkampioenschap darts gespeeld.

Programma: volgorde van de wedstrijden per dag (en uitslagen)

Wanneer moet wie spelen bij dit WK darts? Hieronder vindt u het programma per sessie. (Op de meeste dagen zijn er twee sessies, een middag en een avondsessie, maar op sommige dagen staat er alleen een avondsessie op het programma. Op de eerste dag is er bijvoorbeeld maar één sessie.) Tijdens het toernooi wordt dit schema steeds aangevuld en geüpdatet. Ook worden in dit schema de uitslagen ingevuld van het WK darts.

Programma donderdag 13 december 2018, avondsessie vanaf 20u00 (live op RTL Z!):

 • Jeffrey de Zwaan (Ned) - Nitin Kumar (eerste ronde) 3-0
 • Martin Schindler - Cody Harris (eerste ronde) 2-3
 • Jan Dekker (Ned) - Lisa Ashton (v) (eerste ronde) 3-1
 • Rob Cross - Jeffrey de Zwaan (Ned) (tweede ronde) 3-1

Programma vrijdag 14 december, middagsessie vanaf 13u30 (live op RTL 7):

 • Michael Barnard - Jose De Sousa (eerste ronde) 3-2
 • Raymond Smith - Alan Tabern (eerste ronde) 2-3
 • Paul Nicholson - Kevin Burness (eerste ronde) 0-3
 • Jamie Lewis - Cody Harris (tweede ronde) 3-2

Programma vrijdag 14 december, avondsessie vanaf 20u00:

 • Danny Noppert (Ned) - Royden Lam (eerste ronde) 3-0
 • Simon Stevenson - Ted Evetts (eerste ronde) 0-3
 • Chris Dobey - Boris Koltsov (eerste ronde) 3-0
 • Gary Anderson - Kevin Burness (tweede ronde) 3-1

Programma zaterdag 15 december, middagsessie vanaf 13u30:

 • Richard North - Robert Marijanovic (eerste ronde) 3-2
 • Mickey Mansell - Jim Long (eerste ronde) 1-3
 • Josh Payne - Jeff Smith (eerste ronde) 3-2
 • Max Hopp - Danny Noppert (Ned) (tweede ronde) 3-0

Programma zaterdag 15 december, avondsessie vanaf 20u00:

 • Toni Alcinas - Craig Ross (eerste ronde) 3-0
 • Ryan Searle - Stephen Burton (eerste ronde) 3-0
 • Keegan Brown - Karel Sedlacek (eerste ronde) 3-0
 • Michael van Gerwen (Ned) - Alan Tabern (tweede ronde) 3-1

Programma zondag 16 december, middagsessie vanaf 13u30:

 • Gabriel Clemens - Aden Kirk (eerste ronde) 3-0
 • William O’Connor - Yordi Meeuwisse (Ned) (eerste ronde) 3-0
 • Brendan Dolan - Yuanjun Liu (eerste ronde) 3-0
 • Dave Chisnall - Payne (tweede ronde) 3-2

Programma zondag 16 december, avondsessie vanaf 20u00:

 • Luke Humphries - Adam Hunt (eerste ronde) 3-0
 • Matthew Edgar - Darius Labanauskas (eerste ronde) 1-3
 • Paul Lim - Ross Smith (eerste ronde) 3-1
 • Peter Wright - Alcinas (tweede ronde) 1-3

Programma maandag 17 december, avondsessie vanaf 20u00:

 • Vincent van der Voort (Ned) - Lourence Ilagan (eerste ronde) 3-1
 • Wayne Jones - Devon Petersen (eerste ronde) 2-3
 • Ryan Joyce - Anastasia Dobromyslova (v) (eerste ronde) 3-0
 • Raymond van Barneveld (Ned) - Labanauskas (tweede ronde) 2-3

Programma dinsdag 18 december, middagsessie vanaf 13u30:

 • Robert Thornton - Daniel Larsson (eerste ronde) 1-3
 • Ricky Evans - Rowby John Rodriguez (eerste ronde) 1-3
 • Krzysztof Ratajski - Seigo Asada (eerste ronde) 2-3
 • Darren Webster - Van der Voort (Ned) (tweede ronde) 0-3

Programma dinsdag 18 december, avondsessie vanaf 20u00:

 • Steve Lennon - James Bailey (eerste ronde) 3-0
 • Ron Meulenkamp (Ned) - Diogo Portela (eerste ronde) 3-2
 • Dimitri Van den Bergh (Bel) - Chuck Puleo (eerste ronde) 3-0
 • Daryl Gurney - Ross Smith (tweede ronde) 3-0

Programma woensdag 19 december, middagsessie vanaf 13u30:

 • Geert Nentjes (Ned) - Nathan Aspinall (eerste ronde) 0-3
 • Jeffrey de Graaf (Ned) - Noel Malicdem (laatste match v.d. eerste ronde) 2-3
 • Joe Cullen - Dolan (tweede ronde) 0-3
 • Kim Huybrechts (Bel) - Larsson (tweede ronde) 3-0

Programma woensdag 19 december, avondsessie (2e ronde) vanaf 20u00:

 • James Wilson - O’Connor 2-3
 • Simon Whitlock - Joyce 0-3
 • Michael Smith - Meulenkamp (Ned) 3-1
 • James Wade - Asada 3-2

Programma donderdag 20 december, middagsessie (2e ronde) vanaf 13u30:

 • Jermaine Wattimena (Ned) - Michael Barnard 3-0
 • Alan Norris - Steve Lennon 3-2
 • Stephen Bunting - Luke Humphries 1-3
 • Steve Beaton - Chris Dobey 0-3

Programma donderdag 20 december, avondsessie (2e ronde) vanaf 20u00:

 • Cristo Reyes - R.J. Rodriguez 3-2
 • Mervyn King - Jan Dekker (Ned) 3-2
 • Adrian Lewis - Ted Evetts 3-0
 • Mensur Suljovic - Ryan Searle 1-3

Programma vrijdag 21 december, middagsessie (2e ronde) vanaf 13u30:

 • Benito van de Pas (Ned) - Long 3-2
 • John Henderson - Gabriel Clemens 3-2
 • Steve West - North 3-1
 • Kyle Anderson - Malicdem 3-1

Programma vrijdag 21 december, avondsessie (2e ronde) vanaf 20u00:

 • Ian White - Petersen 2-3
 • Jelle Klaasen (Ned) - Keegan Brown 1-3
 • Gerwyn Price - Aspinall 2-3
 • Jonny Clayton - Van den Bergh (Bel) 1-3

Programma zaterdag 22 december (3e ronde), middagsessie vanaf 13u30:

 • Ryan Joyce - Alan Norris 4-3
 • Dave Chisnall - Kim Huybrechts (Bel) 4-0
 • Daryl Gurney - Jamie Lewis 3-4

Programma zaterdag 22 december (3e ronde), avondsessie vanaf 20u00:

 • Ryan Searle - William O’Connor 4-1
 • Gary Anderson - Jermaine Wattimena (Ned) 4-3
 • Michael van Gerwen (Ned) - Max Hopp 4-1

Programma zondag 23 december (3e ronde), middagsessie vanaf 13u30:

 • Vincent van der Voort Ned) - Chris Dobey 3-4
 • Brendan Dolan - Mervyn King 4-2
 • James Wade - Keegan Brown 4-3

Programma zondag 23 december (3e ronde), avondsessie vanaf 20u00:

 • Adrian Lewis - Darius Labanauskas 4-0
 • Aspinall - Kyle Anderson 4-1
 • Rob Cross - C. Reyes 4-0

Pauze: 24, 25 en 26 december

Op 24, 25 en 26 december worden er (vanwege kerst) geen wedstrijden gespeeld op dit WK darts.

Programma donderdag 27 december (3e ronde), middagsessie vanaf 13u30:

 • Devon Petersen - Steve West 4-2
 • Van den Bergh (Bel) - Luke Humphries 1-4
 • Michael Smith - John Henderson 4-2

Programma donderdag 27 december, avondsessie vanaf 20u00

 • Toni Alcinas - Benito Van de Pas (Ned) (3e ronde) 2-4
 • Gary Anderson - Chris Dobey (4e ronde) 4-3
 • Michael van Gerwen - Adrian Lewis (4e ronde) 4-1

Programma vrijdag 28 december (4e ronde), middagsessie vanaf 13u30

 • Nathan Aspinall - Devon Petersen 4-3
 • Brendan Dolan - Benito van de Pas (Ned) 4-1
 • James Wade - Ryan Joyce 4-1

Programma vrijdag 28 december (4e ronde), avondsessie vanaf 20u00

 • Ryan Searle - Michael Smith 1-4
 • Jamie Lewis - Dave Chisnall 0-4
 • Rob Cross - Luke Humprhies 2-4

Programma zaterdag 29 december (kwartfinales), middagsessie vanaf 13u30:

 • Nathan Aspinall - Brendan Dolan 5-1
 • Dave Chisnall - Gary Anderson 2-5

Programma zaterdag 29 december (kwartfinales), avondsessie vanaf 20u00:

 • Luke Humphries - Michael Smith 1-5
 • Michael van Gerwen (Ned) - Ryan Joyce 5-1

Programma zondag 30 december (halve finales), vanaf 20u00:

 • Michael Smith - Nathan Aspinall 6-3
 • Gary Anderson - Michael van Gerwen (Ned) 1-6

Maandag 31 december:

Op deze dag worden er (vanwege oudejaarsavond) geen wedstrijden gespeeld op dit WK darts.

Programma dinsdag 1 januari 2019:

 • Finale WK darts 2019: Michael van Gerwen (Ned) - Michael Smith 7-3

Live op tv: uitzendschema RTL7

Dit WK darts wordt in Groot-Brittannië live op tv uitgezonden door de commerciële zender Sky (SkySPorts). RTL7 heeft in Nederland de uitzendrechten (live tv en livestream) van het WK darts. Hieronder vindt u het schema van alle live-uitzendingen van RTL7 voor dit WK darts. Behalve live op tv en online per livestream, zendt RTL7 het toernooi ook via digitale radio live uit, onder de projectnaam 'RTL Darts Radio'. Tijdens de wedstrijden hoort men op die zender live het commentaar (oftewel: het geluid van de tv-uitzending). Voor de rest wordt er op die zender veel muziek uitgezonden.

WK darts 2019: openingsdag live op RTL Z, overige dagen live op RTL7

Op welke zender is de openingsdag van het WK darts in Nederland live te zien? Let op: op donderdag 13 december wordt de openingsdag van het WK darts live uitgezonden op de tv-zender RTL Z. Deze live-uitzending begint om 20u00. De zender RTL Z zit bij de meeste Nederlanders in het standaardpakket. Bij Ziggo bevindt deze zender zich bijvoorbeeld op het digitale kanaal 12. Bij KPN is de tv-zender RTL Z te vinden op het digitale kanaal 11.

Men heeft ervoor gekozen om die openingsavond van het WK darts live op RTL Z uit te zenden omdat op die avond op RTL7 live voetbal wordt uitgezonden. Op de overige dagen van dit WK darts zijn alle wedstrijden 'gewoon' live op RTL7 te zien.

Documentaire Raymond van Barneveld

Behalve de live-uitzendingen van het WK darts is er in december 2018 ook nog iet anders interessantst op RTL7 te zien voor de dartsliefhebbers: op zaterdag 22 december (de tiende speeldag van het wereldkampioenschap darts) wordt om 19u00 op die zender de documentaire 'Barney, het verdriet van een wereldkampioen' uitgezonden.

Darts live op tv

Het eerstvolgende dartstoernooi dat RTL7 live op tv en online per livestream uitzendt na afloop van het WK darts is in februari 2019 de PDC Masters. Vervolgens kan men bij RTL7 live op tv en per livestream in het voorjaar van 2019 ook de Premier League of Darts 2019 volgen.

Uitzendschema: live-uitzendingen WK darts

 • Do. 13 december: 20u00-23u59 live tv (RTL Z!) en livestream (1e ronde WK darts)
 • Vr. 14 december: 13u30-18u00 live tv (RTL7) en livestream
 • Vr. 14 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Za. 15 december: 13u30-23u59 live tv en livestream
 • Za. 15 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Zo. 16 december: 13u30-18u00 live tv en livestream
 • Zo. 16 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Ma. 17 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Di. 18 december: 13u30-18u00 live tv en livestream
 • Di. 18 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Wo. 19 december: 13u30-18u00 live tv en livestream
 • Wo. 19 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Do. 20 december: 13u30-18u00 live tv en livestream
 • Do. 20 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Vr. 21 december: 13u30-18u00 live tv en livestream
 • Vr. 21 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Za. 22 december: 13u30-18u00 live tv en livestream
 • Za. 22 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Zo. 23 december: 13u30-18u00 live tv en livestream
 • Zo. 23 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Do. 27 december: 13u30-18u00 live tv en livestream
 • Do. 27 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Vr. 28 december: 13u30-18u00 live tv en livestream
 • Vr. 28 december: 20u00-23u59 live tv en livestream
 • Za. 29 december: 13u30-18u00 live tv en livestream (kwartfinales WK darts)
 • Za. 29 december: 20u00-23u59 live tv en livestream (kwarfinales WK darts)
 • Zo. 30 december: 20u00-23u59 live tv en livestream (halve finales WK darts)
 • Di. 1 januari: 20u00-23u00 live tv en livestream (finale WK darts)

Livestream WK darts 2019

Het WK darts 2019 is ook weer online per livestream te volgen. Er zijn twee officiële manieren om in Nederland online via een legale livestream naar dit WK te kijken. De eerste mogelijkheid is de livestream via de Go App (online tv). De tweede is (voor betalende abonnees) de livestream van RTL XL Premium. Met zo'n livestream kan men op een computer of smartphone live kijken naar het WK darts. Hieronder vindt u informatie over deze streams.

Livestream RTL7

De officiële livestream voor Nederland is in handen van RTL7. Hun livestream is te vinden via de website van RTL7 darts. Daarnaast kan men deze livestream ook vinden via RTL XL. Helaas is de livestream van RTL7 bij hun dartstoernooien (en dus ook bij dit WK darts) niet gratis. Men dient een betaald abonnement op RTL XL Premium te hebben om de officiële livestream van het WK darts bij RTL7 te kunnen bekijken. Hoe ziet het uitzendschema van de livestream van RTL7 bij het WK darts eruit? Hierboven vindt u het uitzendschema van de live tv-uitzendingen; dit schema geldt ook voor de livestream. V

Livestream PDC

Er bestaat overigens ook een officiële livestream van dit WK darts die geproduceerd wordt door de dartsbond PDC. Dit is een betaalde livestream, waarvoor men een abonnement dient te hebben. Deze Engelstalige livestream is echter geo-restricted. Dit houdt in dat deze livestream niet in alle landen bekeken mag worden. De stream is 'geo-blocked' voor Nederland, aangezien RTL7 de exclusieve uitzendrechten in Nederland heeft gekocht (live tv en livestream) van dit WK darts. De livestream van de PDC focust zich dus vooral op landen waar dit WK darts niet live op tv wordt uitgezonden en waar dus ook geen omroep is die een officiële stream specifiek voor dat land produceert.

Livestream alternatief: Ziggo Go

Bij Ziggo is er overigens wel een alternatief te vinden voor dartsliefhebbers die geen abonnement hebben op RTL XL en toch via een livestream de live tv-uitzendingen van het WK darts 2019 op een smartphone of computer willen bekijken. Via de Ziggo Go App kan men immers per livestream naar televisie kijken. Zo kan men als abonnee van die app dus ook de live tv-uitzendingen van RTL7 via de livestream bekijken. (Bij de openingsavond, die niet op RTL7 doch op RTL Z wordt uitgezonden, dient men vanzelfsprekend de livestream van RTLZ te bekijken om het WK darts live per stream te zien.) Voor mensen die reeds in het bezit zijn van de Ziggo Go App zitten er dus geen 'extra kosten' aan verbonden om dit WK darts online live via de stream te bekijken en is deze livestream in principe dus 'gratis'.

Ziggo Go: livestream ook in andere EU-landen

Een extra voordeel van de Ziggo Go app is overigens, dat elke livestream op deze applicatie niet alleen in Nederland bekeken. Ook in andere landen van de EU kan men per livestream naar tv kijken via deze app. Wie bijvoorbeeld de kerstvakantie in een ander EU-land viert, kan via de livestream alsnog de vertrouwde live-uitzendingen van RTL7 bekijken bij dit WK darts. Wat dat betreft is het bekijken van sportevenementen via zo'n livestream van Ziggo Go ook in de zomer een zeer geliefde optie. Veel Nederlanders volgen tijdens hun zomervakantie in andere landen bijvoorbeeld ook de Tour of het WK voetbal via zo'n livestream van de Ziggo Go App.

Alle wedstrijden live op tv en livestream

Bij voorgaande edities van het WK darts zond men vaak niet alle wedstrijden live op tv uit, doch was wel alles per livestream op RTL XL te zien. Bij die edities hadden de kijkers van die livestream dus een voordeel op de tv-kijkers. Bij het WK darts 2019 zendt men echter alle partijen wel live op tv uit. Op deze manier kan men dus ook alle partijen per livestream zien bij Ziggo Go.

Bij veel andere darts-toernooien van RTL7 heeft de livestream van RTL XL overigens wel een belangrijk voordeel boven de stream van Ziggo. Bij die andere evenementen worden vaak namelijk niet alle wedstrijden live op tv uitgezonden, doch zijn wel alle matches te zien per livestream. Dit geldt met name vaak bij middagsessies van toernooien, die wel op de livestream maar niet op tv live worden uitgezonden. Ter overvloede: bij het WK darts 2019 heeft men dit verschil tussen de livestream en de live tv-uitzendingen niet. Bij deze editie van het WK worden dus ook de middagsessie zowel live op tv als online via de livestream uitgezonden.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Darts: UK Open 2020 live op tv en livestreamDarts: UK Open 2020 live op tv en livestreamVan vrijdag 6 maart tot en met zondag 8 maart 2020 wordt het PDC Ladbrokes UK Open georganiseerd. Dit is de zeventiende…
Darts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDarts: World Series Finals 2019, live op tv en livestreamDe vijfde editie van de World Series of Darts Finals wordt gehouden van vrijdag 1 november tot en met zondag 3 november…
EK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamEK darts 2019: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt in 2019 gehouden in Göttingen (Duitsland). Het toernooi gaat van start op dond…
World Cup of Darts 2019, live op tv en livestreamWorld Cup of Darts 2019, live op tv en livestreamVan donderdag 6 juni tot en met zondag 9 juni 2019 wordt in de Duitse stad Hamburg de PDC Betvictor World Cup of Darts g…
Snooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamSnooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamVan zondag 13 januari tot en met zondag 20 januari 2019 worden de Dafabet Snooker Masters gespeeld in Londen. Dit is de…
Bronnen en referenties
 • http://www.pdc.tv/news/article/13cqf8fepl6xw1js186gxya86i/title/2016-17-william-hill-world-darts-championship-tickets
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Split_in_darts
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_PDC_World_Darts_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/PDC_World_Darts_Championship

Reageer op het artikel "WK darts 2019 (PDC) live op tv - speelschema en programma"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Birgit Ente, 18-12-2018 17:52 #1
Als Van Gerwen doorstoomt naar de kwartfinale. Speelt hij in de middag of wordt hij gezet op het avond programma? Reactie infoteur, 19-12-2018
Normaal gesproken wordt zijn kwartfinale dan in de avondsessie gespeeld (doch dit is niet 100 procent zeker, in theorie is het mogelijk dan men die wedstrijd toch in de middagsessie laat plaatsvinden).
Met vriendelijke groet, Fjodor

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-12-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!