InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Voetbal live op tv en per livestream, seizoen 2018-2019

Voetbal live op tv en per livestream, seizoen 2018-2019

Voetbal live op tv en per livestream, seizoen 2018-2019 In het seizoen 2018-2019 is er in Nederland weer heel veel voetbal live op tv te bekijken. De meeste wedstrijden die op tv te zien zijn, kan men daarnaast ook online via een livestream bekijken. Door welke omroepen worden in het seizoen 2018-2019 de grote competities en voetbaltoernooien live uitgezonden?

Champions League op Veronica

SBS Broadcasting en Veronica Tv

Met ingang van het seizoen 2015-2016 was de Champions League verhuisd naar SBS6. Voorheen werd dit toernooi altijd door NOS Studio Sport uitgezonden. In het eerste seizoen dat de Champions League op SBS6 te zien was, haalde men nochtans hoge kijkcijfers (iets hoger dan voorheen bij de NOS). Toch heeft het moederbedrijf SBS Broadcasting besloten om na één jaar de Champions League te verhuizen van SBS6 naar de dochterzender Veronica. De belangrijkste reden voor de verhuizing was, dat men in de programmering van SBS6 zo weer wat meer ruimte en vrijheid kreeg; men vond dat men die vrijheid voor het opbouwen van een nieuwe programmering niet voldoende had, vanwege de vele vaste Champions League-voetbalavonden.

Veronica als voetbalzender?

Sinds de komst van de Champions League naar Veronica, hebben er ook diverse andere hervormingen plaatsgevonden in de programmering van deze zender. Bij het moederbedrijf SBS Broadcasting (en bij hun leidsman John de Mol) is steeds sterker het plan gegroeid, om van Veronica de voetbalzender van het SBS-concern te maken. Ook een aantal oefenwedstrijden van Oranje (die vroeger op SBS6 te zien waren) werden in het voorjaar van 2018 uitgezonden Veronica. Daarnaast kocht Veronica ook veel uitzendrechten van het Nederlands damesvoetbalteam (de Oranje Leeuwinnnen). Om Veronica nog sterker te profileren als voetbalzender, heeft John de Mol ook de kopstukken van de talkshow Voetbal Inside aangetrokken: Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. Zij gaan met ingang van augustus 2018 een voetbaltalkshow op Veronica maken, die als naam draagt: Veronica Inside.

Er waren sterke geruchten dat Veronica zich qua live-uitzendrechten (tv en livestream) nog veel meer op het voetbal zou focussen. Toen de kruitdampen van de strijd om de uitzendrechten wat opgetrokken waren, bleek dat echter mee te vallen. Tot verrassing van velen kocht Veronica (SBS Broadcasting) bijvoorbeeld niet de nieuwe contracten (met ingang van augustus) van bijvoorbeeld de Europa League, de Johan Cruijff Schaal en de oefenwedstrijden van Oranje. Al deze uitzendrechten (tv en livestream) gingen naar andere partijen (meer info: zie verderop).

Sanoma en SBS Broadcasting

Het moederconcern SBS Broadcasting bezit de uitzendrechten van de Champions League gezamenlijk met het bedrijf Sanoma (dat onder meer de eigenaar is van Nu.nl en NUsport). Door deze samenwerking kan men menigmaal ook een livestream van een Champions League-wedstrijd vinden op de websites van Sanoma.

Ziggo Sport Totaal: tv en livestream van Champions League

Ziggo Sport Totaal heeft een sublicentie voor de Champions League. Op de zenders van Ziggo Sport Totaal (met name op Ziggo Sport Select) zijn daardoor doorgaans de overige topwedstrijden live te zien, die niet bij Veronica te zien zijn omdat die op de betreffende avond voor een andere Chamions League-wedstrijd hebben gekozen. Ook zijn deze wedstrijden via een livestream te bekijken op de Ziggo Sport Totaal App. Via die 'app' kan men overigens ook, als men geen abonnement op Ziggo Sport Totaal heeft, middels 'pay per view' de livestream van een specifieke wedstrijd bestellen.

Eredivisie: FOX Sports en NOS Studio Sport

Bij de Nederlandse eredivisie is er voor het seizoen 2018-2019 niets gewijzigd vergeleken met het voorgaande seizoen. De wedstrijden van de eredivisie zijn live op tv te zien bij de betaalzenders van FOX Sports. Wie een abonnement heeft ook FOX Sports kan ook elke wedstrijd van de eredivisie online volgen via een livestream op de FOX Sports Go App. De samenvattingen van de eredivisiewedstrijden zijn in het seizoen 2018-2019 weer 'gewoon' bij NOS Studio Sport te zien.

Eerste Divisie: Keuken Kampioen Divisie

Bij de Keuken Kampioen Divisie (de voormalige Jupiler League) vinden er in 2018 wel grote veranderingen plaats in de tv-programmering. Er wordt namelijk heel wat van deze competitie voortaan uitgezonden op het open net van FOX (dat gratis te ontvangen is voor de meeste Nederlanders die digitale tv hebben). De zender FOX tv zit bijvoorbeeld bij Ziggo op het digitale kanaal 11. Voortaan zenden zij op elke maandag een wedstrijd uit de Keuken Kampioen Divisie live uit. Op vrijdag hebben ze op die zender het 'schakelprogramma' (schakelkanaal) waarbij ze switchen tussen de verschillende wedstrijden van de Keuken Kampioen Divisie (Eerste Divisie) die op dat moment worden gespeeld. Daarnaast zijn ook de samenvattingen van deze competitie op FOX tv te zien.

KNVB Beker: FOX Sports, maar ook FOX tv

De uitzendrechten van de KNVB Beker zijn in 2018-2019 weer in handen van het FOX-imperium. Zij zenden heel veel bekerwedstrijden live uit op zenders van FOX Sports (tv en livestream). Daarnaast zenden zij echter ook heel wat wedstrijden van de KNVB Beker live uit op hun 'open net', FOX tv, dat door de meeste Nederlanders die digitale tv hebben, gratis te ontvangen is. In elke bekerronde zenden ze op dat 'open net' (kanaal 11 bij Ziggo) minstens één wedstrijd live uit.

Ook zenden ze op dat gratis digitale kanaal de beide halve finales uit en ook de KNVB Bekerfinale. In tegenstelling tot veel voorgaande jaren verkoopt FOX geen sublicenties van livewedstrijden aan andere omroepen, zoals in het verleden vaak aan SBS Broadcasting (dat het uitzond op Veronica Tv of SBS6).

Johan Cruijff Schaal

De rechten van de Johan Cruijff Schaal 2018 zijn eveneens in handen van het FOX-imperium. In het verleden verkochten zij hierbij vaak een sublicentie voor deze wedstrijd aan het SBS Broadcasting-imperium. Lang werd verwacht dat dit in 2018 wederom het geval zou zijn, maar uiteindelijk is dit toch niet gebeurd. De Johan Cruijff Schaal 2018 is daardoor alleen op zenders van FOX te zien: op het 'open net' FOX Tv en daarnaast op de abonneezender FOX Sports.

Nederlands elftal

De uitzendrechten van de kwalificatiewedstrijden van Oranje zijn in handen van NOS Studio Sport. Dat geldt ook voor de wedstrijden van de 'Nations League'. Opvallend genoeg werd in juli 2018 bekend dat de NOS een contract heeft getekend om ook de oefenwedstrijden van Oranje uit te gaan zenden in de periode 2018-2022. De wedstrijden van Oranje worden door de NOS live op tv uitgezonden, meestal op de zender Nederland 3 (NPO3). Soms worden de interlands echter uitgezonden op de zender Nederland 1 (NPO1).

De rechten van oefeninterlands van Oranje waren lang in handen van SBS Broadcasting (open net) en FOX Sports (abonneezenders). Jarenlang vonden de live tv-uitzendingen bij SBS Broadcasting van de oefenwedstrijden plaats op SBS6. In het voorjaar van 2018 verhuisden die oefenwedstrijden van Oranje echter naar Veronica. Omdat men het merk Veronica graag wilde profileren als 'voetbalmerk' (en voetbalmediaplatform), was er de verwachting dat ook na de zomer van 2018 de oefenwedstrijden van Oranje live op tv en per livestream bij Veronica te zien zouden zijn. Uiteindelijk is dat echter dus toch niet het geval en verhuizen de uitzendrechten (tv en livestream) van de oefeninterlands van Oranje naar de NOS.

Oranje Leeuwinnen (vrouwenvoetbal)

Jarenlang was FOX is de officiële mediapartner van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal (de Oranje Leeuwinnen). Met ingang van oktober 2017 is daar echter een einde aan gekomen, doordat de zender Veronica Tv een exclusiviteitscontract heeft afgesloten met de Oranje Leeuwinnen. Door dit contract heeft Veronica Tv de uitzendrechten gekocht van alle WK-kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen en ook van een groot aantal oefenwedstrijden.

Europa League

De Europa League blijft op haar oude, vertrouwde plek: RTL7. De uitzendingen vinden doorgaans plaats op donderdagen (behalve de finale die op een zaterdag wordt gespeeld). Jarenlang werden de voorbeschouwingen van de Europa League-wedstrijden op RTL7 verzorgd door Wilfred Genee en Johan Derksen, maar dat is dus met ingang van het seizoen 2018-2019 niet meer het geval, aangezien zij RTL hebben verlaten en bij Veronica Tv aan de slag zijn gegaan.

Buitenlands voetbal: Ziggo Sport, Eurosport en FOX

De ambitieuze zender Ziggo Sport speelt ook een belangrijke rol in het Nederlandse voetbalmedialandschap. Ziggo Sport is ontstaan uit het voormalige Sport1. Eigenlijk bestaat Ziggo Sport uit twee delen. Er is een 'open net' dat Ziggo Sport heet en dat automatisch bekeken kan worden door iedereen die een digitaal tv-abonnement bij Ziggo heeft (kanaal 14). Daarnaast is er een groep betaalzenders die als merknaam 'Ziggo Sport Totaal' heeft en waarvoor men een extra abonnement moet nemen. Ziggo Sport heeft de uitzendrechten van diverse grote buitenlandse competities. Zij zenden onder meer de Spaanse competitie en de Premier League live op tv uit. Het merendeel van de wedstrijden zal te zien zijn op de betaalzenders van 'Ziggo Sport Totaal', maar er zal ook een behoorlijk aantal grote Engelse wedstrijden te zien zijn op het net 'Ziggo Sport' (kanaal 14).

FOX Sports zendt behalve de Nederlandse eredivisie ook veel buitenlands topvoetbal live uit. Zij hebben de uitzendrechten van onder meer de Bundesliga, de Europa League en van diverse buitenlandse bekertoernooien. Eurosport heeft de uitzendrechten van onder meer de MLS (de Amerikaanse profcompetitie) en van de Serie A (Italië).

Voetbal via een livestream in 2018-2019

Openbare livestream

Er is ook online veel voetbal live te zien via een livestream. De NOS stelt meestal een openbare, gratis livestream beschikbaar van de wedstrijden die zij op tv uitzenden. Ook Veronica biedt vaak een gratis livestream aan van bijvoorbeeld de interlands van de Oranje Leeuwinnen (en voorheen ook bij de oefenwedstrijden van Oranje). Deze livestreams zijn wel gratis, maar ook 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men buiten Nederland niet naar deze livestream mag kijken.

Livestream voor abonnees

Er zijn echter ook officiële livestreams die niet gratis zijn. Dit geldt onder meer voor de livestreams van Ziggo Sport Totaal App, de FOX Sports Go App en de Eurosport Player. Om deze streams automatisch te kunnen bekijken, dient men een abonnement op deze apps te hebben. Bij Ziggo Sport Totaal is het voor mensen zonder abonnement echter wel mogelijk om via 'pay per view' naar een livestream te bekijken. Als men geen abonnement bij FOX Sports heeft, is het toch mogelijk om hun livestreams te bekijken door een 'dagpas' te kopen, die 24 uur geldig is.

Uitzendschema: voetbal live op tv in 2018-2019

Tijdens het seizoen zal hieronder een overzicht te vinden zijn van de grote voetbalwedstrijden die live op tv en per livestream worden uitgezonden. Dit overzicht zal regelmatig worden geüpdatet.

Prominente wedstrijden live op tv en livestream:


Lees verder

© 2016 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamOp donderdag 20 juni 2019 speelt Nederland op het WK vrouwenvoetbal tegen Canada. Dit is voor deze teams de derde en laa…
WK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamBelgië speelt op maandag 2 juli tegen Japan in de achtste finale van het WK voetbal 2018. De match België-Japan wordt ge…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland  Nieuw-Zeeland, live op tvVrouwenvoetbal 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tvOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
KNVB Beker 2018: Feyenoord-FC Utrecht live tv en livestreamKNVB Beker 2018: Feyenoord-FC Utrecht live tv en livestreamOp donderdag 20 december 2018 speelt Feyenoord tegen FC Utrecht. Dit is een wedstrijd in de achtste finales van de KNVB…
WK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 vindt op het wereldkampioenschap voetbal de kwartfinale plaats tussen België en Brazilië. Deze ma…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/media/4176549/premier-league-voetbal-verhuist-van-fox-ziggo-sport.html
  • http://www.vi.nl/nieuws/sbs-verhuist-champions-league-naar-veronica.htm
  • http://www.foxsports.nl/voetbal/
  • https://ontdek.ziggo.nl/sport/ziggo-sport-tv-gids
  • http://www.nu.nl/media/4292193/knvb-beker-en-jupiler-league-veronica.html
  • http://www.ziggosporttotaal.nl/nieuws/131345-ajax-nice-live-te-zien-op-ziggo-sport.html

Reageer op het artikel "Voetbal live op tv en per livestream, seizoen 2018-2019"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Diana Berkelouw, 29-08-2018 00:20 #1
Waar kan ik de wedstrijden van de Franse competitie zien?

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!