InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2019-2020

Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2019-2020

Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2019-2020 Veldrijden is een buitengewoon populaire sport in Vlaanderen. Veel veldritten worden live op tv uitgezonden door Vlaamse omroepen. Met name Sporza (VRT) en Telenet Play Sports zenden veel live veldrijden uit op tv. Ook kan men veel crossen online via een livestream volgen. Hoe ziet de kalender voor het seizoen 2019-2020 eruit? Door welke zenders worden de Wereldbeker Cyclocross, de Superprestige Veldrijden, de DVV Trofee (ex-Bpost), de kampioenschappen en de andere profveldritten live op tv en per livestream uitgezonden?

Telenet - Play Sports

Het bedrijf Telenet

Telenet zorgde in 2015 voor een revolutie in de veldritwereld, doordat dit bedrijf toen besloot om voortaan heel veel veldritten live op hun tv-zenders uit te gaan zenden. Wat is de oorsprong van dit bedrijf? In 1995 werd door de Vlaamse regering het project Telenet Vlaanderen opgezet. Deze organisatie had onder meer als doel het stimuleren van technologische innovatie in Vlaanderen. Mede dankzij een aantal commerciële partijen ontstond hieruit later het bedrijf Telenet, dat zich in eerste instantie op telefonie richtte en kort daarna ook op internetdiensten.

Op den duur is Telenet zich ook op de tv-wereld gaan richten. Het bedrijf is een aanbieder van digitale en analoge tv. Daarnaast is het ook de eigenaar van verschillende tv-zenders. Een bekend voorbeeld is Prime (dat vroeger FilmNet en Canal+ heette). Ook is Telenet de eigenaar van Play Sports (dat heette vroeger Prime Sport en Sporting Telenet).

Telenet als veldritsponsor

Het bedrijf Telenet verbond zich in 2009 aan de veldritsport, toen ze hoofdsponsor werden van het team van Hans van Kasteren. Voor deze ploeg (Telenet-Fidea) reden onder meer Bart Wellens en Zdenek Stybar. In de periode 2009-2014 werd er echter nog geen veldrijden uitgezonden op de tv-zenders van Telenet. Qua live sport richtte Telenet zich toen vooral op het voetbal.

Telenet ging veldrijden uitzenden

De grote 'Telenet-revolutie' in de veldritwereld vond plaats in 2015. Het begon allemaal met de Sluitingsprijs Oostmalle, de laatste veldrit van het seizoen 2014-2015. Oorspronkelijk werd er verwacht dat die cyclocross, net als de voorgaande jaren, door de publieke zender Sporza live op tv zou worden uitgezonden. Toen dat echter niet doorging, besloot Telenet in dit gat te springen en deze wedstrijd uit te gaan zenden. Het succes van deze uitzending smaakte voor Telenet naar meer.

Er werden grote plannen gemaakt voor de toekomst. Telenet zou zich voortaan op een nog veel grotere schaal gaan verbinden met de veldritsport. Naast het hoofdsponsorschap van het team Telenet-Fidea, werd Telenet ook hoofdsponsor van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Ook besloot men om op de zenders van Telenet Play Sports voortaan heel veel veldritten live uit te gaan zenden. Bij Telenet Play Sports zijn sindsdien wedstrijden te zien van de zowel de Superprestige Cyclocrossals de Wereldbeker Veldrijden, en daarnaast zendt men ook heel wat 'losse crossen' uit (wedstrijden zoals de Sluitingsprijs, die niet meetellen voor één van de drie grote klassementen).

Betaalzender? Decoder?

Wat is het gevolg van de komst van Telenet? Verdwijnt nu een groot deel van het veldrijden achter de decoder? Kunnen mensen zonder abonnement op Play Sports veel veldritten niet meer live zien? Met name voor een aantal kleine profveldritten geldt inderdaad dat ze alleen door abonnees van Play Sports op tv te zien zijn. Voor een aantal grotere wedstrijden geldt dat niet altijd. Zo zendt Telenet de wereldbekerwedstrijden ook uit op hun open kanaal Play Time en daarnaast zijn die wedstrijden ook live op het internet te zien via bijvoorbeeld een livestream op de website van de internationale wielerunie UCI. Verder zendt ook Proximus Tv veel crossen uit die eveneens bij Telenet te zien zijn. Ook zijn een groot aantal wedstrijden van zowel de Wereldbeker als de Superprestige ook live te zien bij de Vlaamse publieke omroep Sporza.

Proximus Tv

Het Belgische bedrijf Proximus is een concurrent van Telenet op het gebied van de digitale tv. Zij hebben echter net als Telenet ook de uitzendrechten van de wedstrijden van de Wereldbeker en de Superprestige. Veel wedstrijden die dus op Telenet Playtime worden uitgezonden, zijn ook op Proximus Tv te zien. Dat geldt echter niet voor diverse crossen die exclusieve contracten met Telenet hebben en alleen op Telenet Play Sports live te zien zijn (dit gaat met name om diverse 'losse crossen', die dus niet tot de klassementen van de Wereldbeker Veldrijden en de Superprestige Cyclocross behoren).

Sporza - VRT

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) is al vele jaren een belangrijke speler in het medialandschap van de veldritwereld. De commentator bij de meeste Sporza-veldritten is Michel Wuyts. Zijn co-commentator is doorgaans ex-wereldkampioen Paul Herygers. Sporza zendt van oudsher alle wedstrijden van de Bpost Bank Trofee live op tv uit. Sinds 2016 draagt deze wedstrijdserie de naam DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Sporza zal ook in het seizoen 2019-2020 alle wedstrijden van die trofee live uitzenden.

Daarnaast is Sporza echter ook een samenwerkingsverband aangegaan met Telenet Play Sports. Dit gaat onder meer om redactionele en technische zaken. Een gevolg daarvan is bijvoorbeeld, dat Michel Wuyts en Paul Herygers ook als commentatoren te horen zullen zijn bij een groot aantal uitzendingen van Telenet Play Sports. Een ander gevolg van de samenwerking is, dat Sporza de rechten heeft verkregen om ook in de winter van 2019-2020 weer een beperkt aantal wedstrijden van zowel de Superprestige als de Wereldbeker live uitzenden. Per seizoen kiest Sporza met name bij de Superprestige telkens weer voor andere crossen om live uit te zenden.

VTM: Ethias Crosse (voormalige Brico-crossen)

De commerciële Belgische zender VTM heeft enige jaren geen veldrijden en wegwielrennen meer uitgezonden. In het wegwielrennen zijn zij echter in het seizoen 2016 weer actief geworden, met het uitzenden van de Napoleon Games Cycling Cup. Vervolgens maakten ook hun comeback in de veldritwereld. Zij gingen een reeks veldritten uitzenden, die gezamenlijk gesponsord worden door het bedrijf Brico: de zogenaamde Brico Crossen. Met ingang van het seizoen 2019-2020 is het bedrijf Ethias de nieuwe hoofdsponsor van deze wedstrijdserie. Deze veldritten heten daarom sindsdien de Ethias Crossen.

Openingscross 2019: Ethias Cross Eeklo

In 2019 is de openingscross van het seizoen de Ethias Cross Stad Eeklo die wordt verreden op 8 september 2019. Deze cross was in 2017 ook de openingswedstrijd van het mondiale profveldritseizoen.

In 2018 was de openingswedstrijd van het Belgische profveldritseizoen daarentegen de Brico Cross GP Geraardsbergen. Het is de bedoeling dat de Cross Geraardsbergen en de GP Stad Eeklo in de toekomst elkaar zullen afwisselen als openingswedstrijd. Beide crossen zullen nog maar eens in de twee jaar plaatsvinden. De Cross Geraardsbergen zal de openingswedstrijd zijn in de 'even jaren' de GP Stad Eeklo zal de openingswedstrijd zijn in de 'oneven jaren'.

Vier

In het verleden was de commerciële Vlaamse zender VIER zeer actief in de veldritwereld. De zender VIER (VT4) zond jarenlang de Superprestige uit. VIER heeft echter de rechten van de Superprestige verloren aan het samenwerkingsverband van Sporza en Telenet. Wel zonden zij in het seizoen 2015-2016 nog één cross uit: de veldrit van Mol. Toen er vervolgens een einde aan dat contract met de Zilvermeercross Mol kwam, is er helaas definitief een einde gekomen aan het live veldrijden op de zender VIER. In de winter van 2019-2020 zenden zij helaas dus geen veldritten live uit op tv.

Ziggo Sport

In Nederland is Ziggo Sport Totaal (het voormalige Sport1) zich op het veldrijden gaan richten. (Naast onder meer voetbal, tennis, hockey en formule 1 is ook veldrijden één van de 'kernsporten' waarop zij zich willen focussen.) Zij zenden de wedstrijden van de Superprestige Cyclocross live op tv uit. Vaak zullen die uitzendingen plaatsvinden op de betaalzenders van Ziggo Sport Totaal, maar soms ook op het 'open net' van Ziggo Sport (het digitale kanaal 14), dat alle mensen met een digitale tv-aansluiting van Ziggo gratis kunnen ontvangen.

NOS Studio Sport

In Nederland zullen een aantal wereldbekerwedstrijden en het wereldkampioenschap veldrijden live op tv worden uitgezonden door de publieke omroep NOS. Daarnaast heeft NOS Studio Sport besloten om in het seizoen 2019-2020 alle wereldbekercrossen live op het internet te laten zien via een livestream op de website van de NOS. Verder zullen ook diverse Nederlandse veldritten live op tv worden uitgezonden door regionale zenders. Zo zendt RTV Drenthe bijvoorbeeld de Superprestige-cross in Gieten live uit.

Eurosport

Eurosport presenteert zichzelf steeds meer als 'The Home of Cycling'. Deze omroep zendt in de loop van het wegseizoen buitengewoon veel wegwielrennen uit op tv en (via de livestream) op de Eurosport Player. Daarnaast heeft deze sportzender in 2017 een groot contract getekend met de internationale wielerunie UCI, waardoor ze sindsdien ook de uitzendrechten hebben van onder meer de wereldbeker veldrijden en de wereldbeker baanwielrennen. Het is in de praktijk nog wel af te wachten hoeveel wereldbekerwedstrijden Eurosport daadwerkelijk in Nederland en België live op tv (of via de livestream) gaan uitzenden. Zodra dat telkens definitief bekend is (de definitieve programmering van Eurosport is vaak pas kort van tevoren bekend) dan wordt dat telkens in de onderstaande tv-gids gemeld. Eurosport heeft overigens ook de uitzendrechten van het WK veldrijden. Eurosport zendt ook een aantal Ethias Crossen uit.

Overzicht: wie zendt wat uit?

Hoe ziet globaal gezien dus de verdeling van de veldritten eruit in het seizoen 2019-2020? Alle wedstrijden van de DVV Verzekeringen Trofee (ex-Bpost bank) worden live uitgezonden door Sporza (VRT). De wedstrijden om de Wereldbeker Veldrijdenen de Superprestige Cyclocros worden uitgezonden op Telenet (Play Sports) en Proximus Tv, maar een aantal crossen van die twee klassementen zijn ook op Sporza te zien. De kampioenschappen (BK, EK en WK) worden uitgezonden door de publieke omroep Sporza (VRT). De Ethias Crossen zijn allemaal live te zien bij VTM, maar sommige Ethias Crossen zijn ook live te zien op Eurosport.

Livestream

Behalve op tv, zijn de wedstrijden ook vaak live op het internet te zien via livestreams. De omroepen Sporza en NOS hebben vaak een openbare, gratis livestream beschikbaar op hun website, wanneer zij een wedstrijd live op tv uitzenden. Daarnaast zendt de NOS via de livestream ook diverse wereldbekerwedstrijden live uit die zij niet live op tv uitzenden. Ook zijn alle wereldbekerwedstrijden via een livestream gratis te bekijken (met Engels commentaar) via het YouTube-channel van de UCI. Helaas geldt vaak voor gratis livestreams wel dat ze 'geo-restricted' zijn, waardoor ze niet in elk land te zien zijn. Zo is de livestream van Sporza vaak alleen in België te bekijken en niet in Nederland. De livestream van de NOS is daarentegen vaak alleen in Nederland en niet in België te bekijken.

Bij de Vlaamse commerciële zender VTM zijn de crossen die zij op tv uitzenden ook online per livestream te volgen. De livestream van de VTM is, in tegenstelling tot de meeste andere omroepen, doorgaans niet 'geo-restricted'. Wel dient men een account bij hen aan te maken om hun gratis livestream te kunnen bekijken.

De betaalzenders Telenet Play Sports en Ziggo Sport Totaal hebben ook vaak livestreams van de wedstrijden die door hun worden uitgezonden. Deze streams zijn vaak alleen door abonnees te bekijken. Bij Ziggo Sport Totaal bestaat echter ook de mogelijkheid voor niet-abonnees om een livestream van bijvoorbeeld een Superprestige-wedstrijd te bekijken middels 'pay per view'.

Veldritkalender 2019-2020: live op tv en livestream (let op: under construction)

Hieronder vindt u een voorlopig overzicht van de veldritten die in het seizoen 2019-2020 live op tv te zien zijn. Let op: dit overzicht is nog 'under construction'. Bij diverse veldritten is het nog niet 100 procent zeker welke omroepen die crossen live gaan uitzenden. Ook is er nog een kleine kans dat er met enkele data wordt geschoven. In de loop van het seizoen wordt dit overzicht telkens geüpdatet.

Kalender: cyclocross live op tv in 2019-2020

September 2019


Oktober 2019


November 2019

 • 1 november: Koppenbergcross in Oudenaarde, DVV - Sporza en Ziggo Sport
 • 3 november: Cyclocross Ruddervoorde, Superprestige - Telenet, Ziggo en Proximus
 • 10 november: EK veldrijden in Italië - Sporza, Eurosport en NOS
 • 11 november: Jaarmarktcross Niel (Rectavit Series) - Sporza
 • 16 november: World Cup Tabor (Tsjechië) Wereldbeker - o.a. Telenet en Eurosport
 • 17 november: Veldrit Hamme - Flandriencross, DVV - Sporza
 • 23 november: Ambiancecross Wachtebeke - Sporza
 • 24 november: Duinencross Koksijde, wereldbeker - o.a. Sporza en Eurosport

December 2019

 • 1 december: Zilvermeercross in Mol - Telenet Play Sports
 • 7 december: Cyclocross Essen, Ethias Cross - VTM
 • 8 december: GP Zonhoven, Superprestige - o.a. Telenet en Ziggo
 • 14 december: GP Mario de Clercq, Hotondcross Ronse DVV - Sporza
 • 15 december: Vlaamse Druivencross in Overijse - Sporza
 • 21 december: Waaslandcross in St-Niklaas (Rectavit Series) - Sporza
 • 22 december: Citadelcross Namen (Bel), wereldbeker - o.a. Telenet en Eurosport
 • 26 december: Heusden-Zolder (Bel), wereldbeker - o.a. Sporza en Eurosport
 • 27 december: Azencross Loenhout, DVV - Sporza en Ziggo
 • 29 december: Cyclocross Diegem, Superprestige - Sporza,Telenet, Proximus, Ziggo (Avondcross!)
 • 30 december: EthiasCross Bredene - VTM

Januari 2020

 • 1 januari: GP Sven Nys in Baal, DVV - Sporza
 • 4 januari: Cyclocross Gullegem, Telenet Play Sports
 • 5 januari: Brussels Universities Cyclocross - Sporza
 • 12 januari: NK veldrijden in Huijbergen, n.n.b.
 • 12 januari: BK veldrijden - Sporza
 • 13 januari: Cyclocross Otegem - Telenet Play Sports
 • 19 januari: Nommay (Frankrijk), wereldbeker - o.a. Telenet en Eurosport
 • 25 januari: Kasteelcross Zonnebeke - Telenet Play Sports
 • 25 januari: Cyclocross Rucphen (Ned) - n.n.b.
 • 26 januari: GP Adrie van der Poel (Ned), wereldbeker - o.a. Telenet, Eurosport en Omroep Brabant

Februari 2020

 • 1 en 2 februari: WK veldrijden in Dübendorf (Zwi) - Sporza, NOS en Eurosport
 • 5 februari: Ethias Parkcross Maldegem - VTM
 • 8 februari: Krawatencross in Lille, DVV - Sporza
 • 9 februari: Cyclocross Noordkempen Merksplas, Superprestige - Telenet, Proximus en Ziggo
 • 15 februari: Noordzeecross Middelkerke, Superprestige - Sporza, Telenet en Ziggo
 • 16 februari: Veldrit Hulst: Ethias Vestingcross (Ned) – VTM en Omroep Zeeland
 • 22 februari: Cyclocross Leuven (Rectavit Series) - Sporza
 • 23 februari: Internationale Sluitingsprijs Oostmalle - Telenet Play Sports
 • 26 februari: Cyclocross Masters Waregem (Bel) - niet live, wel samenvatting op Sporza

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober 2019 wordt de 44e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Sup…
Veldrit: Cyclocross Boom 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Boom 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 19 oktober 2019 wordt in Boom (België) de vijfde editie verreden van de'Cyclocross Boom. Deze cross is een o…
World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van d…
Veldrit: Cyclocross Gavere 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gavere 2019, live op tv en livestreamOp zondag 27 oktober 2019 wordt de Cyclocross Gavere verreden. Deze veldrit in Gavere (België) telt mee voor de Superpre…
Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamIn de gemeente Oostkamp (België) wordt op zondag 3 november 2019 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse…
Bronnen en referenties
 • http://www.belgiancycling.be/content.asp?language=nl&id=5&subid=36&sid=67&ssid=
 • http://www.veldritkrant.be/kalender
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Telenet

Reageer op het artikel "Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2019-2020"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Geralt, 21-11-2018 08:05 #1
13 januari.

Nk heren, maar geen Nk dames op agenda?

Wel Bk dames…

Grtz

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!